DIN PRESA LEGIONARĂ: LIBERTATEA, N.Y.

 

"Libertatea", New York
 Director: Nicolae Nită

 
Anul VII, Nr. 61, Sept. 1987

 

    Poate că nu aş fi revenit la mentionarea unui articolaş scris mai de mult, dacă simpla vizionare a unui film în regia si scenariul lui Constantin Vaeni, "Drumet în calea lupilor", nu mi'ar fi adus aminte de autorii cărtii respective ce stă la baza peliculei de mai sus. Si nu numai atât, dar si maxima lui N. Iorga introdusă pe generic în primele secvente care spune: "Cine uită, nu merită." Cei mai multi dintre cei care vizionează filmul respectiv, sunt convins că n'au habar în parte nici de autori, nici de Iorga si nici de rolul propagandistic al acestuia. Filmul se vrea un "document istoric", dar nonsalanta cu care regizorul prin enormitătile de cadrare încearcă să ne convingă cu orice pret că toti legionarii si "lupii" din filmul domniei sale apărut în anul 1988 au fost adevărate haite de criminali, este de-a dreptul hilară. Dar, să n'o mai lungim prea mult: noi n'am uitat cine sunt autorii, si cu atât mai mult faptul că "nu merită", vorba "drumetului" Iorga...

Nicolae Nită (Sept.'09)

 

    In timp ce dementul de Nero ne distruge cu buldozerele adevărata cultură, în timp ce Românul dezarmat priveste la comunisti ca la lupii veniti să jupoaie în ziua mare cât a mai rămas din biata noastră tară, derbedeii culturii de pe malul Dâmbovitei au primit ordin de "sus" să mai scrie o carte tot împotriva... legionarilor.
     De parcă legionarii ar fi de vină pentru dezastrul total la care comunistii au adus România de azi.
     De astă dată însă sarcina de partid a căzut pe capul unui tap împielitat, "poetul" activist de partid Răcănel, recte Nicolae Dragos si prietenul său de pahar, un broscoi umflat si jalnic de orăcăitor, securistul "prozator" Mihai Stoian.
     Alegerea celor doi derbedei nu a fost întâmplătoare. Cine a gustat de prin zeama culturii socialiste stie câtă apă chioară mai vântură prin ziarele de maculatură ale partidului, acesti doi pierde-vară, ciocoi parveniti si dobitoci agramati.
     Numai că partidul tine socoteala notelor de plată neplătite de la restaurantele speciale ale "scriitorilor" si atunci când s'a umplut ocaua de datorii cheamă pe betivi să semneze ori falimentul financiar si "scriitoricesc" odată cu iesirea pe brânci din bodegă, ori contractul pentru o carte... de comandă.
     Tot astfel, susnumitii derbedei ai partidului au fost găsiti iarăsi în mare deficit financiar si la berăria de sub redactia Secolului XX, si la "Mărul de Aur" la ziaristi, si la "Calul Bălan", Mogosoaia.
     Si atunci li s'a dat comanda cărtii "Drumet în calea lupilor", (apărută la Editura Eminescu, 1987).
     Intr'un articol numit "Epopeea unui martiriu", apărut în revista "România literară" (Joi, 18 Iunie, 1987), paranoicul literar Ion Dodu Bălan, altă lichea libidinoasă, ne si "decodează" "titlul metaforic","cel putin la nivelul a două straturi semantice".
     Ati si ghicit poate. Drumetul este Nicolae Iorga, iar lupii, cine altii decât... legionarii.
     Criticul în "dodie", vulpoi mai siret, încearcă apoi să scuze incompetenta în materie a autorilor turmentati, cum că numita carte "nu e... o simplă biografie, bazată pe documente riguroase, ci si un rod al fanteziei creatoare"...
     De fapt, continuă tot el într'o "dodie", "autorii (cărtii) sînt scriitori, nu istorici"...
     Atunci, dacă boii împreună înjugati la o asemenea sarcină nu pot s'o scoată la capăt "dialectic si stiintific", de ce se mai încumetă idiotii să scrie despre un subiect de care nu au habar?
     Numai să mai adauge putină "fantezie" la propaganda cretină a partidului comunist, sau să-si plătească datoriile la cârciumă?

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE