Sf. Crăciun - Nasterea Domnului

   

   • Literatura populară nu e anonimă în sensul în care e anonim mugetul mării sau freamătul codrului, adică nu tâsneste deodata din sufletul colectiv al poporului. Ci un flăcău sau altcineva, simtindu-si sufletul potopit de clocot si poezie, tălmăceste'n ritm si sonorităti de argint, ceeace poporul trăieste dureros sau vesel laolaltă. Asa se naste literatura populară. Acest proces însă, frământat între canal si plug, intre frunză si cazanii, nu se opreste aici. Ci năzuintele odată rotunjite in vers, muzică sau poveste, sunt bun obstesc. Ele încep să bată drumurile tării si se netezesc, ca o piatra rostogolită în albie de râu, până la desavarsire.
   Sub acest unghiu trebuie interpretată perfectiunea Mioritei.
   Asa s'au născut doinele, baladele, colindele, asa s'a nascut literatura populară.
   Dar pe când in doine si'n balade Românul isi plânge durerile si-si cântă nădejdiile pentru sine si pentru ai săi, in colinde - si'n toată literatura religioasă populară - versul se'ncheaga sub zodie de cer si se cantă pentru Dumnezeu. Adesea insă, alaturi de gândurile indreptate pios si fremător spre slavă, stăruie si simtaminte mai putin senine, uneori păgâne. Dar această impletire cât e firească, atât timp cat Romanul mai e - pe alocuri - el insusi o asemenea impletire.
   Cu toate acestea, religiozitatea literaturii populare e atat de viguroasă, că uneori crezi că ai sub ochi autentice pasagii biblice.
   Colindele sunt calendele romane încrestinate, mărginite numai la sărbătorile Crăciunului. In ele se oglindeste aproape toată teologia crestină - popular, adesea naiv concepută - si deaceea, vom analiza pe rând, numai câte-o problemă religioasă din multele ce se desprind din complexul lor - de data aceasta persoana lui Iisus.
   Intâiul om, isgonit din raiu si blestemat de Dumnezeu, purta in sine, prin asprimile juramântului, amintirea fericirii pierdute:


   O, raiule, locas sfânt,
   Ma vezi in ce jale sânt?


   Această nostalgică năzuintă dupa paradisul pierdut, nu-i exclusiv biblică, ci-i profund organică sufletului omenesc. Biblia i-a limpezit-o doar si i-a dat sens precis, caci ea s'a născut odată cu păcatul originar. Si daca am incerea sa desprindem un sens unitar ar fi permanenta si crâncena dorintă a omului de a-si recâstiga paradisul pierdut.
   Intalnirea acestei dorinti, care pana la Hristos era confuza, vaga, cu certitudinile biblice, a scaparat in literatura populara, spontan si viguros in poezia religioasa.
   Astfel limpezit, sufletul omului a suspinat aproape biblic la amintirea pacatului strabun:


   O, ticalosul de eu,
   Cum scârbi pe Dumnezeu!

 

   Odata luminata constiinta pacatului, incolteste'n el nadejdea mantuirii si cântă:


   Ci, o, Doamne, mila Ta
   Cată dpre zidirea Ta,
   Si nu ma lăsa scârbit
   Să fiu pana la sfarsit.

 

   Deci in ceeace priveste persoana lui Hristos - la care ghicim ca se refera aceste fragmente - colindele urmaresc linia franta a unei complicate dialectici teologice. Dela durerea paradisului pierdut, dela constiinta pacatului si nadejdea mantuirii, religiozitatea populara se curbeaza peste toate evenimentele vietii lui Iisus astfel:


   Maria se preumbla
   Vr'un locas a-si capata;
   Jos, in sus si iara'n jos,
   Ca batea vant friguros.

 

   Si coborînd cu Iosif in Betleem, au poposit la marginea orasului:


   Pe fân moale si uscat
   Si-a nascut mare imparat.
   .....................................
   Si cum sfantul s'a nascut,
   Ieslea'n rai s'a prefacut
   Si pestera in palat,
   Palat de mare'mparat!

 

   Iata exprimata popular, fara subtilitati, dar lapidar, conceptia cosmica a mantuirii, adica participarea intregului cosmos la actul mantuirii - inceput prin intrupare, si mai departe:


   O, nastere fericită,
   Lui Irod i-a fost urâtă,
   Nouă ne esti mult iubită,

 

si deaceea Irod a smuls dela sanul mamelor lor paisprezece mii de prunci:

   De doi ani si mai in jos,
   Ca sa afle pe Hristos.

 

   Apocaliptica cruzime a lui Irod, nu atât prin ea însăsi, cât prin aceea că a frânt fiinta simbolului nevinovatiei, multiplicat in paisprezece mii de prunci, a mânjit cu sânge si durere intreaga tară:

   Si nu era nicaiere 
   Casă fără de jelire, 
   Maica fara tânguire, 
   Rachil pruncii isi plangea 
   Ca mai mult ca nu-i avea.

 

   Trăind pe lângă casa părintească până la treizeci de ani, Iisus a iesit abia acum să spună lumii vestea cea buna. Aici imaginatia populară aluneca pe-un făgas apocrif, sub influenta scrierii "Visul Maicii Domnului". Astfel, cătându-si fiul pierdut, in indurerata ei pribegie, Maica Domnului s'a'ntrebat in cele din urmă cu Simion, pe care, întrebându-l dacă nu l-a văzut pe Iisus, i-a răspuns:


   Nu, nu, eu nu l-am văzut 
   Stiu ca trei zile de vara, 
   Dară Joi de către seară, 
   In grădină îl aflară.

 

   Grădina de aici, nu-i decât Ghetesmani, caci in alte variante, acest lucru se precizează si mai departe:

   Intr'o curte îl băgară 
   La Pilat, la impărat, 
   Făcură cruce de brad 
   Si pe ea l-au răstignit.

 

   Trecerea lui Iisus pe la Pilat nu-i uitată aproape in nici o variantă a colindelor care vorbesc de patimile lui. Cât priveste crucea de brad, nu trebuie să ne mire, pentrucă aproape toate evenimentele biblice, cântate in literatura noastră, sunt încadrate in realităti românesti ca într'un chenar national, ceeace a făcut să se poată vorbi de-un crestinism românesc. Căci într'adevăr, intuit si'n spiritualitatea sa, crestinismul nostru se odihneste cuminte in sufletul acestui neam, ca si când n'ar fi; si totusi nimeni n'ar putea să-l desrădăcineze. O astfel de încredere, s'ar izbi de cel mai crunt fanatism religios, in această privintă cazul lui Constantin Brâncoveanu nu-i fără semnificatie.
   Dar să'nodăm colindul întrerupt:


   Si chiar l-au batjocorit, 
   Că el când a cerut vin 
   Soldatii i-au dat venin, 
   Când el iară ceru miere 
   Soldati-i deteră fiere.

 

   E extrem de interesantă psihologia religioasă a poporului nostru, pentruca desi fără o educatie serioasă în această privintă, te întrebi cum de n'a denaturat divinitatea lui Hristos, având sub ochi si cântându-i mai mult umanitatea? Cum s'a putut păstra Hristos ca Dumnezeu în constiinta populară, suferind totusi ca un om? Mi se pare însă ca subtilitatea acestui fapt constă tocmai in suferinta lui Iisus, care nu putea fi răbdată de-un om, cu-atâta bărbătie. Dar:


   Hristos toate le-a rabdat,
   Capu'n jos si-a aplecat,
   -Imparate Cel ceresc
   Sufletul Iti dăruiesc.

 

   Simti inchisa in aceste versuri atat de plastice, sobre si lapidare, ca insusi sufletul romanesc, tragedia ruperii lui Dumnezeu din om. Aceasta desnodare de-o clipa a personalitatii lui Iisus, e prinsa'n aceste versuri ca'n gestul, mai mult ghicit, al unei statui.
   Iata acum intregirea cosmica a mortii lui Iisus:

   Hristos duhul si L-a dat;
   Soarele s'a intunecat,
   Luna s'a schimbat in sânge
   Ingerii incepur'a plânge.

 

   Desigur e evidenta influenta biblică. Dar nu poate fi tăgăduită religiozitatea organică a acestor versuri, in cristalul cărora e'nchis suflet popular. Si trupul Domnului a rămas ne'nsufletit pe cruce.  Atunci:


   Cu sulita l-au împuns
   Si din sângele curat
   Trei picaturi au picat.

 

   Imaginatia pioasă a poporului, dilatată până la mistică creatie, stoarce din aceste trei picături de sânge curat, trei elemente indispensabile crestinului:

 
   Dumnezeu nu le-a lasat,
   La un loc le-a adunat
   Si din ele a gatit:
   Spicul sfânt al grâului 
   De-i hrana crestinului;
   Si izvorul mirului,
   Pecetea crestinului;
   Si o sfanta bucatură
   Zisa cuminecatură.

 

   Neputând pătrunde misterul transformării euharistice, poporul îi dă această admirabilă interpretare practică, dar tot prin mister.
   Tot atât de cald e cântată si Invierea Domnului, însă nu tot atât de mult.


* * *

 

   Această scurtă analiză a câtorva colinde, care cântă persoana lui Iisus, ne'ndreptăteste să afirmăm, că poporul nostru e religios - nu superstitios - cum le place multora să creadă, pentrucă superstitia e periferica in viata lui, si uneori are continut si sens crestin.
   Această religiozitate s'a păstrat, peste atâtea veacuri negre si a circulat peste fruntarii străine, unindu-ne de mult într'o Românie Mare spirituală, prin literatura populară.
   Dar acest rost profetic al literaturii populare - in deosebi al celei religioase - n'a încetat. Dar pentru aceasta, trebuie să scoatem la lumina, din descântece, din basme, din colinde si din doine, acea Românie de vis si de poveste, după care tânjim cu totii.

Nită MIHAI 

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE