IN CARCERELE COMUNISTE - AIUDUL

INTOARCEREA DIN INFERN
- f r a g m e n t -

 

...Era ora nouã seara când am trecut pe potecuta îngustã, pardositã cu zgurã, dintre cele douã tarcuri de plimbare ale ZÃRCII, Coperta volumului cari se aflau imediat lângã gardul împrejmuitor, înalt, prin care intrasem. In fatã mergea locotenentul cel slab si iute de picior. In spate ne urma un plutonier din serviciul de pazã a parterului, scuturând sâcâietor un mãnunchiu greu de chei. Am fost opriti pentru o clipã la biroul plutonierului de jos care ne descuiase si ne escortase dela poartã pânã aici. Ofiterul a întins o notã plutonierului pe care acesta a cercetat-o cu atentie, asa cum stiu numai securistii sã cerceteze, si-a aruncat ochii într'un registru si a spus:

-Acestia merg sus.

M'am uitat la Voinea. Fata îi era albã ca varul si ochii îi alunecaserã în adâncuri. Gura îi era putin întredeschisã si am bãnuit cã întâmpina dificultãti în respiratie. Plãmânii lui erau numai caverne si emotia îl coplesise. Era secãtuit de forte si întocmai cum se întâmplã cu un alcoolic cãruia i se dã numai un singur pahar si se pierde în neant, tot asa si lui Voinea, cea mai micã emotie îi era suficient pentru a se pierde.

O cucuvea se auzi buhãind pe acoperis. Nu mi s'a pãrut de rãu augur, dar m'am înfiorat când am început urcarea scãrilor înguste. De câte ori, apoi, nu am mai auzit tipând aceeasi cucuvea sau altele, în lungile nopti si bezne din ZARCA.

 

Oamenii cari nu se cunosc

 

Inainte de a se da stingerea pe închisoare, -care se fãcea prin baterea unei toace, la fiecare sectie în parte-, dupã ce ni s'a fãcut o perchezitie riguroasã pânã la piele, am fost introdusi într'o celulã în care am gãsit un singur om. Acesta era îmbrãcat în echipamentul cazon de varã al închisorii, adicã cu pantalonii scurti si jacheta maro de doc, pe cap cu o bonetã soioasã de aceeasi culoare. Avea fata lungã, ochii mari si strãlucitori. Am bãnuit cã surpriza aparitiei noastre i-a dilatat pupilele, dându-le acea incandescentã deosebitã, dar, mai târziu, mi-am dat seama cã omul era stãpânit de mari febre lãuntrice de naturã misticã.

Ne-am strâns mâinile si ne-am spus numele, cum se obisnuia la prima întâlnire. I-am auzit si retinut clar numele: Ioan Moldovan.

Eu am schitat un gest de surprizã vagã la auzirea numelui. El mi-a sesizat numaidecât mimica si a adãugat o precizare pe care, credea el, era necesar sã ne-o facã cunoscutã.

-In afarã de mine, a zis el, se mai aflã unul cu acelasi nume Ionel Moldovan, avocat de profesiune. Despre acela nu se prea spun lucruri bune. Eu sunt tãran. Desavantajul meu este cã sunt deseori confundat cu el.

Voinea îl cunostea pe Ionel Moldovan, fostul presedinte al Grupului Studentesc din Bucuresti. Mai târziu am ajuns sã-l cunosc si eu si acesta mi-a produs o impresie excelentã. Cel care era cuprins de duhul cel rãu, si care era notoriu în ZARCÃ pentru serviciile pe cari le fãcea administratiei, era chiar persoana care se afla cu noi. Am aflat, încã în acea searã, cã în dupã masa aceleiasi zile, fuseserã scosi din celula în care ne aflam, doi fosti inspectori de politie, Stângã si Salcã (?). Moldovan i-a mãrturisit lui Voinea cã îi este foarte cunoscut pentru faima ce se creiase în jurul sãu, întrucât se stia cã fusese seful lotului de condamnati la moarte dela Pitesti. De mine nu stia, se pare, nimic, dar, totusi, m'a privit cu atentie si curiozitate. Ne-a întrebat din ce cauzã am fost scosi din fabricã, dupã ce îi spuseserãm de unde veneam. Voinea a incercat sã-i dea o explicatie aproximativã, dedusã din simple presupuneri, cum spunea el. Eu i-am rãspuns scurt cã nu stiam si cã nici nu-mi puteam închipui. Moldovan a stãruit în cazul meu, dar a întâmpinat acelasi rãspuns categoric. Cunosteam bine metoda pe care o folosea Securitatea de a sonda oamenii în felul acesta si, de multe ori, prin imprudentã, cel iscodit, desvãluia lucruri de cari nimeni nu stiuse pânã acum în afarã de el.

A doua zi de dimineatã, Ioan Moldovan, imediat dupã ce ni s'a dat ceaiul, si-a fãcut rugãciunea. O rugãciune ritualã proprie, cu mari si chinuitoare flexiuni si închinãri pânã la pãmânt, cu intonãri încete, de psalmi amestecati cu cântece interzise. Am fost consternat sã aud acele cântece, pentru care stiam cã au intrat sute de oameni la închisoare si li s'au dat pentru ele multi ani de puscãrie.
Ioan Moldovan ne-a spus ca a fost dus la izolare în repetate rãnduri pentru cã îsi fãcea rugãciunile in felul acesta. Ne-a mai spus cã, odatã, colonelul Crãciun l-a pus pentru un timp în aceeasi celulã cu inginerul Brahonschi, fostul sef al Cercurilor Studentesti din tarã, spre a se convinge dacã inginerul Brahonschi este sãnãtos mental sau, dacã nu cumva simuleazã, cu scopul de a rãmâne în afara antrenãrii lui în lucrãrile de reeducare. Aceastã prima informatie pe care o obtinusem direct dela Ioan Moldovan mi-a fost suficientã spre a-mi forma, nu numai bãnuiala, dar chiar convingerea cã Ioan Moldovan era informatorul administratiei.

A fost natural ca sã mã astept ca acesta sã fie scos sã raporteze asupra a ceea ce aflase dela noi. Eram extrem de curios sã cunosc ce mijloc se va afla de a-l lua dintre noi, ca, în acelasi timp, sã nu ne stârneascã nouã nicio suspiciune. Incã în prima zi, dupã ce am luat masa de 12, împotriva ordinelor si regulamentului de celulã care aici era afisat pe un perete, s'a întins pe pat si în câteva minute a si fost surprins de gardianul de pe coridor, care ne urmãrea orice actiune a noastrã prin vizetã. I s'a fãcut proces verbal de cãlcare a regulamentului, cu propunere de sanctionare.

Moldovan a început sã se vaite în toate chipurile, spunându-ne cã avea deja, pânã acum, mai multe sanctionãri propuse si cã, în mod sigur, va fi scos cât de curând spre a fi trecut la izolare, unde se executa pedeapsa. Incercam sã întrezãresc ca prin sitã siretlicul administratiei, în coarda cãreia juca Moldovan. A treia zi Ioan Moldovan a fost scos la izolare, numai cu pantalonii, haina si boneta pe el; puloverul si o pereche de ciorapi de lânã, pe care îi avea în picioare, fiind obligat sã le lase în celulã.

Pedeapsa la izolare se dãdea, de obiceiu, dela cinci zile în sus, maximum putând sã ajungã pânã la douãzeci si una, dupã care se acordau douã sau trei zile de celulã comunã, pentru "refacere". Dacã cel în cauzã fusese pedepsit la mai mult de douãzeci si una de zile, era din nou trecut la izolare, pentru un alt ciclu de douãzeci si una de zile. Am aflat curând cã aproape toti din ZARCA înduraserã cel putin odatã, dacã nu de mai multe ori, regimul îngrozitor de izolare. Pe lângã faptul cã te înflãmânzeau la maximum, în acelasi timp te epuizau de forte, fiind obligat sã stai în picioare saptesprezece ore continu, fãrã cãldurã, pe ciment, expus frigului, fãrã îmbrãcãminte corespunzãtoare. Cruzimea regimului aplicat aici rezulta si din modul cum se administra izolarea: toate abaterile de peste an erau acumulate si detinutul îsi ispãsea pedeapsa exclusiv numai în timpul iernii, din luna Decembrie pânã în Martie, cu putine exceptii.

Ioan Moldovan s'a reîntors în celulã dupã douã zile, aproximativ bine dispus, spunându-ne cã nu a fost tinut tot timpul la izolare, deoarece, în acest timp, a coincis o anchetã suplimentarã în cazul lui, din partea lt. colonelului Iacob. Aceastã anchetã a fost extrem de obositoare, durând si zece ore la zi, asa cã anchetatorul a intervenit sã fie gratiat, pentru restul de zile de izolare.

De acum nu mai rãmânea niciun dubiu asupra persoanei cu care aveam de-a face.

Intr'o altã împrejurare, când eu am lesinat si am cãzut între paturi, din cauza anemiei si a distrofiei de care sufeream, în clipa când mi-am revenit din inconstientã, fiind ridicat de Voinea si Moldovan de jos, nemaiputându-mi retine revolta împotriva regimului criminal care ni se aplica, am spus câteva cuvinte drastice la adresa administratiei. Moldovan a cãscat ochii mari la mine, apoi s'a uitat semnificativ si cercetãtor spre use, si mi-a zis cu voce înceatã:

-Sã nu mai vorbiti asa cã vã poate auzi cineva dela use si veti avea de suferit.

-Oricât de încet as vorbi, în aceastã celulã, Crãciun, totusi, va auzi, deoarece unul dintre noi este turnãtor, i-am replicat eu, fiind încã sub tensiunea indignãrii.

Moldovan si-a pus mâna pe inimã si a zis:

-Acela nu sunt eu, în niciun caz.

Am relatat aceastã întâmplare spre a se vedea cum eram pânditi de primejdii pretutindeni si cum era organizat acel sistem blestemat de spionaj între noi.

Cu Moldovan am împãrtit în trei, aceeasi celulã, cam patru sãptãmâni la rând, dupã care timp am fost scosi toti trei si introdusi într'o altã celulã, în partea de vest. Aici am aflat o celulã goalã, cu patru paturi, dar numai cu douã saltele murdare si rupte, cu paile pleavã si praf, de când nu mai fuseserã înnoite. Pe un pat era o boccelutã cu rufãrie cârpitã, peste care era asezat un pulover de lânã coloratã, cu mari desene lucrate pe un armonios motiv national. La numai câteva minute au mai fost introdusi în aceastã celulã doi oameni: avocatul Virgil Mateias din Fãgãras si contabilul Ioan Câmpeanu din judetul Somes. Eu nu cunosteam pe niciunul dintre noii veniti. Moldovan, însã, îi cunostea, iar Voinea a fost repede recunoscut. Ioan Câmpeanu si-a lãsat ochii pe bagajul strãin, a tresãrit, si a zis:

-Acest pulover este al lui Eugen Ratiu, a spus el numaidecât, recunoscându-l. L-a primit dela C. acum un an.

Ioan Moldovan a pãrut foarte interesat de aceastã observatie. S'a uitat la mine si m'a intrebat dacã eu cunosc cumva pe Eugen Ratiu. I-am rãspuns cã nu stiu cine este, ceea ce era perfect adevãrat:

-Sunt foarte uimit sã nu-l cunoasteti, mi-a zis el. Acesta este fratele vitreg al Comandantului Miscãrii legionare. A fost multi ani prizonier in Rusia. V'ar face plãcere sã-l cunoasteti. Este un om extrem de instruit. Dacã i-ati câstiga increderea, v'ar putea destãinui multe lucruri. In închisoare, dupã ce a fost adus din Rusia, apare ca un taciturn.

Eu l-am întrebat pe Moldovan, la care anume comandant se referea. El mi-a rãspuns putin întepat:

-Noi nu numim comandant decât pe unul singur, si acesta este Horia Sima.

Gardianul a deschis usa aproape în aceeasi clipã când Moldovan fãcea precizãrile. Ni s'a cerut sã dãm bagajul strãin afarã. Dupã douã ore, Ioan Moldovan a fost scos din celula noastrã, rãmânând numai patru ocupanti, la fiecare pat câte un om.

In timpul când mai eram încã în celula cu Ioan Moldovan am reusit sã aflu câteva informatii asupra vecinilor pe cari îi aveam. La unul dintre pereti ni s'a rãspuns la apelul nostru morse pe care l-am fãcut. La celãlalt perete nu ni s'a primit apelul. Moldovan s'a prefãcut cã nu cunoaste pe nimeni din celulele vecine. Dupã ce noi am îndrãznit sã chemãm, din când in când, bãtea si el, dându-ne, mai cu seamã, îndemn nouã sã vorbim, vroind, pe semne, sã descopere pe cine cunosteam în ZARCA.

Peretele care rãmânea mut la chemarea noastrã, am aflat curând, corespundea unei celule care se evacuase în ajunul sosirii noastre în ZARCA. Vecinii nostri, cei cari ne rãspunseserã, erau niste tineri ofiteri si studenti. Dincolo de celula goalã, am aflat cã se gãseau, de câteva luni împreunã, printul Alexandru Ghica, fostul director general al Sigurantei Statului si avocatul Petre Pandrea, publicist talentat, membru marcant al partidului socialist român, cumnat cu fostul ministru comunist dela Justitie, Lucretiu Pãtrãscanu, împuscat de comunisti în 1952. Alexandru Ghica avea un mandat de 25 de ani muncã silnicã, iar Petre Pandrea (numele original fiind Marcu, nãscut la Bals, judetul Romanati), ispãsea un mandat de 17 ani temnitã grea. Peste Pandrea fusese coleg la Liceul Militar Mãnãstirea Dealul cu printul Alexandru Ghica si fusese adus la ZARCA spre a încerca convertirea printului pe drumul reeducãrii, Pandrea fiind un pioner.

Peste celula celor doi amintiti, Ghica si Pandrea, se gãsea Puiu Atanasiu, seful unui important lot arestat în anul 1958, în care erau cuprinsi circa treizeci de persoane, dintre cari cinci au fost condamnati la moarte. Dintre cei cari au fost condamnati la moarte cunosc numele a patru: Puiu Atanasiu, avocat si fost ofiter prizonier de rãzboiu în Rusia sovieticã; Dr. Aurel Marin, unul dintre cei mai remarcabili laringologi ai României (acesta fusese la o Conferintã Internationalã Oto-Rino-Laringologicã la Paris, cu un an sau doi înainte de arestare, si dupã ce se reîntorsese în tarã, a fost implicat într'o organizatie subteranã, el fiind acuzat cã a adus ordine si bani din strãinãtate pentru reorganizarea unei grupãri politice reactionare, de rãsturnare a guvernului comunist); Profesorul Radu Gyr-Demetrescu, indiscutabil, cel mai talentat baladist al României; Profesorul Grigore Zamfiroi, un eminent pedagog din Bucuresti, ridicat din rândurile învãtãtorimii, pe care îl cunosteam dela Canal, fiind cu mine in aceeasi brigadã si chiar în aceeasi echipã de muncã. Pe al cincilea condamnat la moarte nu mi-l reamintesc. Grigore Zamfiroi se afla în aceeasi celulã cu Puiu Atanasiu. Tot în partea aceea a coridorului se gãsea închis avocatul si scriitorul Gabriel Bãlãnescu. Fratele acestuia, avocatul Nicolae Bãlãnescu, se afla într'o altã celulã a ZÃRCII, la parter. In fundul coridorului, acolo unde se afla WC-ul, deasupra unui gang, era o celulã singuratecã. Acolo pãtimea Sebastian Mocanu de câteva luni, grav bolnav, complet singur, în cea mai rece celulã din ZARCA...

Ion CÂRJA

Intoarcerea din Infern, Vol. II, Ed. Actiunea Românească, New York, 1972

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE