DIN PRESA LEGIONARĂ

 

Revista "Drum”, Anul 3, Nr. 2-4, Aprilie-Decembrie 1967 (Serie Noua)

De-acum, de langa mormant, masura valorii lui va fi alta. Aromele ce ne vor intampina din cuvantul lui cu sfinte mânii de Olt tulburat si revarsat peste maluri, dar si cu liniste si seninatati de cer mioritic, vor fi mai tari, mai imbatatoare, cu eliberatoare nuante din cealalta dimensiune. Putini din generatia noastra au stiut, ca el, ca taina viitorului e tacerea, si cu atat mai putini au incercat sa-si cuminece scrisul si fapta, drumul insusi al vietii, din anafora si aghiasma ei.

Omenia lui George Racoveanu venia din aceasta libertate a tăcerii interioare. Iar stirea lui, pentrucă a fost cu adevărat un stiutor printre noi, isca lumini si cocea rod de intelepciune din chinuitoarea lui foame de absolut, din amarnicul lui dor după frumusetea cea dintâi.

Dacă s'a ridicat la imaginea de om Impârat, vatra lui n'a fost, totusi, din zarea aceasta. Născut chiar in pragul veacului a mers cu noi, si-a dat viata la strung printre noi, a iubit vremea lui si s'a bătut cu ea, dar nu si-a pierdut nici o clipă din vedere tinta finală. Avea un mesagiu al inimii. L'a impartăsit cu sfială, cu jertfelnicia unui cruciat al credintei, dar nu s'a identificat cu nici o glorie pamânteană, nu s'a lăsat ispitit de iluziile bogatiei Si ale puterii, nu si-a căutat satisfactie în guvernare. A servit Cuvântul cu noblete de spadasin ce stie să se bata fără sabie, si a liturghisit in el si prin el, cel mai cuvânt: Cuvântul care era la Dumnezeu.

Gazetar de mare curaj, de aleasa atitundine, teolog smeit si erudit, prieten cald si învătâtor plin de dragoste, om de sagă si voie bună, spadasin desăvârsit al adevarului, om de lume si de omenie, dar si monah cuvios al tacerii si rugăciunii, "mare mester la multe trebi", cum îi plăcea să-si spuie singur, la un zâmbet larg de glumă, toate aceste titluri i-se potrivesc si i-se cuvin din plin. Se duce cu el un univers. Poti statua fără frica de greseală, de iz blasfemic: cu acest om a trecut Dumnezeu printre noi, ca să ne'invete si să ne mângâie. Să ne desluseasca drumul. Să ni-l netezească!


 

Primul gând ce ni-l prilejuieste această mutare pe tărm interior, e de recunostintă. In chinul nostru cu veacul intunecat si vândut, cu realitătile corupte, George Racoveanu a mărturisit pentru noi, apărându-ne. De ne-a certat adesea, si cu bună dreptate, a făcut-o acasă, în familie. N'a înteles să apartină politic, dar s'a simtit al familiei, al unei întregi generatii pe care el o decora cu martiriul lui Ionel Mota, si pe care o apăra cu iscusinta si vehementa clostii ce-si apăra puii în fata uliului. A mărturisit pentru noi. Ne-a fost martor de bună purtare in marele si nedereptul proces ce ni s'a inscenat pentru vina de-a fi iubit neamul si de-a fi crezut in Dumnezeu. Si, pentru cavalerismul lui fara repros si pata, calaii l-au aruncat in temnita, l-au pus si pe el sub acuzare, l-au impins exilului. Dar el a tinut sa ramana martor. Identificarea lui cu generatia noastra era de alta obârsie, definita de perspective mult mai indepartate. Semnele hotarniciei lui erau de esenta spirituala. S'a situat chiar dela inceput deasupra noastra. Poate, la nivelul pe care in "Omenia si frumusetea cea dintâi," îl numeste supranatural. De acea, cu el ne-am pierdut cel mai calificat si devotat apărator: Sentinta în marele proces inca nu s'a rostit. Vor auzi-o alte generatii romanesti. Atunci se vor auzi din nou si magistralele pledoarii ale fratelui nostru mai mare, George Racoveanu. Si se va vedea mai limpede si lumina minti lui geniale. Cu tristete, mirat, poate, de oprirea misterioasă si bruscă a inimii, el mai stăruie pe sub stresinile noastre de exil si singurătate, ni se uită in ochi, ne mustră demisiile, se opinteste sa ne scoată din sivoaiele desnădejdii spre malur stirii si luptei. Fie ca aceste fierbinte vocale de recunostinta sa-l ospeteasca măcar cât de cât din firimiturile visului si stradaniei noastre spre tot mai departele Ierusalim românesc.

Tot ce a scris George Racoveanu mai de pret, cartea lui de căpâtâi, as spune, e "Omenia si frumusetea cea dintâi". Inchinat de fruntarii nedrepte, răsluit de posibilităti orizontale, neamul nostru a rodit această splendidă atitudine a pumnului de lut in fata eternului si infinitului, numita atât de pregnant si esential: omenia. Si George Racoveanu a vazut-o drept conditie si Weltanschauung românesc. N'am venit de nicăieri. Contemporani cu Carpatii si Dunărea, n'am asuprit pe nimeni. Am trăit si ne-am apărat nevoile si neamul", ne-am dat perina de mas, ogor de crescut pâne. Am plans cutremurat când ne-am dat seama că am strâns serpi la san, si am răbufnit in indreptătită răsmerită, dar nici atunci n'am urît. Numai ne-am aparat. Am indreptat rânduielile si noima. Am săpat albii pentru ca viata să fie posibilă.

Vitregiti de geografie, ne-am refugiat într'o istorie de sens vertical, nu in una de stăpânire, ci de fire. O fire in care dospesc si se plinesc dimensiuni de peste veac, din întelesul divin al omului. Din aceasta răscruce a privit Racoveanu destinul românesc si pe aceste tălpi cosmice a îndrăznit el sa inceapă catedrala noului om român, cutremurat de tinta cea mare a existentelor nationale, care este învierea. In modestia lui pilduitoare, îi plăcea sa afirme că el a pus numai temelia si pietrele de unghi, că alte mâni mai pure si minti mai luminate vor trebui să continue si să ducă la bun sfârsit, pâna la aurul cupolelor si până la majestatea crucii, această imensă cladire. Si dimensiunea manolica a destinului creator i-a hărăzit sa se pună pe el însusi, drept tencuială si garantie de durată, în temelia acestui domn al omeniei românesti. Legile pe care el. le-a fixat vor rămăne, fiindcă el le-a sfintit cu jertfa propriei sale vieti pe un drum fără întoarcere, menit să iasă de cealaltă parte.

Pornind din proverb, din noima tărănească si ciobănească, din trânta cu veacul, din cultul rădăcinilor, George Racoveanu se foloseste de un limbaj simplu pi revelator încărcat de-un imponderabil al eternului si frumosului. Virtutile pe care le cuprinde si practică omenia sunt: iubirea de oaspeti; dispozitia de jertfă; înfrânarea; modestia; onoarea; umilinta; credinta în Dumnezeu. Dar ea nu înseamnă viata lumii, ci viata in Hristos". "Omenia este rezultatul trăirii românesti a adevarului Evangheliei." In fond troita omeniei e: om-neam-Dumnezeu. Plinesti ce foloseste conceptului ideal de individ, de om, dar asta nu-i de-ajuns. Trebuie să faci ce foloseste neamului tău. Si la urmă nici asta nu te mântuie. E nevoie ca neamul să plinească voia lui Dumnezeu. Neamurile sunt drumuri împărătesti si porti de aur, numai când tind si urcă spre Dumnezeu. Ele încep aici dar termină dincolo, într'o judecată divină. Nu mai e nevoie, credem, să raportăm aceste coordonate ale omeniei la cruda realitate din tară, la cosmarul rătăcirii si bestialitătii marxiste. Pustiul năpădit dinspre Rusia, ne-a ruinat tocmai dimensiunea cerului, recunoasterea adevărului că puterea statelor si a guvernelor vine dela Dumnezeu. Acolo omenia e acum in ruină. Ea mai trăieste in rădăcini in adâncul inimilor plânse si chinuite. De aceea George Racoveanu a refuzat dialogul cu cei dela Bucuresti, tinându-l si continuându-l, la nivelul rugăciunii, cu mormintele, cu napa crucificată.

Cât pentru exil, el a prevazut "supranaturalizarea". Ne pierdem patria, ca să ne-o regăsim lângă cer. Sunt cazuri rare de cetătenie la omenire, la planetă, când exilatii "patria si rudenia au Risat", adica tot ce e pământesc în noi, pentru ca, nerezistând răului, să se plinească prin câstigarea harului, luând drumul greu si jertfelnic al sfinteniei. Oricât de rare ar fi aceste cazuri, ele sunt posibile. Linia de mijloc, linia mare, e insă a ordinii naturale, a omului ce-si iubeste si serveste neamul, pentru că cetatea lumni lui Dumnezeu "va aduce in ea gloria si cinstea neamurilor". Neamul cu care am fost dăruiti de destin poate fi servit din orice conditie, de pe orice meridian, înmultind prin el comorile spirituale ale omenirii.

Dar exilul, mai mult decât omul roman de-acasă, e amenintat de căderea în densturalizare (in agonisirea blestemului, in tagma trădării). La conjuctura dintre sfintele datorii si uitare, apare buruiana exilului: exilătura. Prin aceastâ pălămidă tigăneasca cred dusmanii nostri ca vor reusi să ne repatrieze, să ne extermine, pentru a-si garanta imperiul de o mie de ani, nedându-si seama că noaptea nu poate decât sa ateste lumina.

 

*

 

Bine ancorat intr'o teologie bazata pe lumini si certitudini mistice, armonizând, in gândirea sa ortodoxia cu românismul, George Racoveanu nu a conturat numai o etică (increstinarea vietii neamului), ci ne-a dat si exemplul durabil practic, inspirator al unei estetice. O disciplina a zilei de toată ziua. De obicei trăim la întamplare, în debandadă, împinsi si vanzoliti de evenimente, fără nici un ingredient de eternitate, si suferim ziua, profesia, viata de familie. Si, ce e si mai rău, tocmai prin această demisie si rătăcire, ne mai considerăm si martirizati, demni de compătimire. Iar cat despre "aceea una care ne trebuie" o căutam altundeva, într'un mâne, acolo unde ea nu este, în sisteme metafizice, in sarlatanerii magice, amânând-o zi de zi, si in cele din urmă uitând-o cu desăvârsire. Pe când de fapt aceea una e trăirea adevărata, plenară, a zilei, în profesie, in cadrul familiei, pe drumul impărătesc al neamului. Cel mai bun exercitiu spiritual pentru a ne trezi, a ne naste din nou, a trăi cu rod si sens, si a muri cum trebuie, e numai ziua de aci si de acum. Dacă Racoveanu ne-a dăruit-o simplă invătătura, care nu se lasă scrisă, dar care va trebui transmisă dela inimă la inimă, aceasta este splendida estetică, crestină si românească, a firii lui, a omeniei. Nu vederea cu ochii, ci cu inima. El se străduia să fie, să plinească voia cerului, in clipă, pentru ca numai in ea, se exprimă pe planul nostru, vesnicia.

Ca George Racoveanu s'a dipolmat avocat al generatiei tinere, asta l'a distins. Si-i va rămâne decoratie de cer, pentru totdeauna. A fost un om. Un adorator al frumosului: Un ucenic al adevarului si un credincios slujitor al binelui. Dragostea pe care a practicat-o, poate fi egalată numai cu omenia la care a ajuns. Isus a avut in el un cruciat. In alt ev ar fi luat zale si lance si ar fi plecat să apere sfantul mormânt. Printre noi, in contemporaneitate, s'a mentinut liber, nobil al spiritului, mestesugar al artei. Dela articolul de gazetă, sprintena suetă cotidiană, si până la eseul de subtire si luminoasă teologie; dela nuvelă până la gravură îngereste migalită; dela petrecerea săgoasă, cu ghiont de umor si voie bună, pâna la măiestria si profunda seriozitate a lecturilor sale socratice, doldora de dragoste si înteleaptă viziune, tinând un minunat echilibru între nationalism si religie, cultivându-si si exercitându-si mereu legăturile cu matricea folclorică si cu mitul dacic, el s'a plinit liber, a rămas independent. N'a putut nimeni pune saua pe el.

Pentruca nu e vorba de o moarte, ci de-o înviere în noi, de-o prezentă, despre Racoveanu vom scrie mereu. Asa cum ne mergem drumul, cum ne respiram si plinim destinul fără destin. A scris mult, cuminte si maiestrit. Colectiile Indreptar-ului si Cuvântului în Exil ne vor fi hrană bună si clar indemn spre mai sus, pe coclaurile de furtună ale Rarăului românesc. Dar adevărata cinstire a lui George Racoveanu va fi numai continuarea luptei pentru eliberarea neamului românesc. Prin scrierea de noi morminte, pentru ca icoana omeniei românesti să se aprinda de flăcări multe si mari.

 

Vasile POSTEUCĂ
Revista "Drum”, Anul 3, Nr. 2-4, Aprilie-Decembrie 1967 (Serie Noua)

 

 

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE