LEGIUNEA  IN  IMAGINI
Bucuresti, 15 Ianuarie 1937
              LEGIONARI,

   Ion Mota, întemeietor al Miscării legionare, presedinte de onoare al studentimii române;
   Dr. Vasile Marin, comandant legionar, seful organizatiei Capitalei, amândoi după 14 ani de chinuri, lovituri si închisori, îndurate pentru credinta în neamul românesc, au adormit pentru totdeauna


Corneliu Z. Codreanu, Căpitanul Miscării Legionare, în fata catafalcului MOTA-MARIN

  pe frontul dela Majadahonda întru apărarea Mântuitorului Isus Cristos.
   Vestea sfâsietoare a căzut ca un trăznet peste noi. Ea va cutremura pe orice român. Am dat lui Dumnezeu pe cei mai buni copii ai Neamului acestuia...
   Dumnezeu să primească jertfa lor!

                                                   C. Z. C.
   -Fragment din circulara Căpitanului Corneliu Codreanu adresată legionarilor la aflarea vestii sfâsietoare a mortii celor doi eroi.

 

 


Generalul Gh. Cantacuzino
si
Corneliu Z. Codreanu

(imagine reprodusă după discul cu titlul
"Indemn la rezistenta natională"
continând cuvântarea Căpitanului C. Codreanu
la 10 ani dela înfiintarea
Legiunii "Arhanghelul Mihail",
24 Iunie 1937, precum si un mănunchi de cântece
si marsuri legionare interpretate de
Corul Corpului Muncitoresc Legionar)

 

 

 

 

                                 
Dela stânga, la dreapta: Gheorghe Acrivu, Pavel Onciu si Ioan Boacă

   Gheorghe Acrivu s'a nascut la 13 August 1913 în comuna Independenta din judetul Tecuci.
   Scoala primară si primele clase de liceu le urmeaza la Tecuci, clasa 5-a si a 6-a la liceul din Sibiu, iar clasa 7-a si bacalaureatul la Timisoara.
   Intre anii 1932-1936 urmeaza cursurile Facultatii de Drept din Cluj si devine avocat.
   Din primul an de Facultate (1932) intra in Garda de Fier si impreuna cu alti tineri participa la toate manifestatiile studentesti pana in anul 1938 cand este arestat, iar timp de doi ani (pana in 1940), trece prin inchisorile din Cluj, Aiud, Vacaresti, Timisoara si Caransebes.
   In anul 1941 impreuna cu alti tineri reuseste sa treaca granita clandestin si ajunge la Viena, de unde este trimis la Rostock. In luna Decembrie 1942, este transferat in lagarul de concentrare Buchenwald unde ramane pana la 27 August 1944. Dupa aceea, se inscrie ca voluntar in Armata Nationala si lupta pe frontul anti-sovietic pana in Mai 1945, cand este luat prizonier de armatele anglo-americane.
   Din toamna anului 1946 cand reuseste sa fie liber, pana in clipa cand ne-a parasit la 17 Noembrie 1977, intreaga viata si putere de munca si-a depus-o numai pentru ajutorarea morala si materiala a elementului romanesc din exil.
   Este inmormanta la cimitirul din Porz-Westhoven, Nikolausstr.

("In memoria lui Gheorghe Acrivu", Koln, 1982)

Asociatia Ortodoxa Romana din Nord-Vestul Germaniei

   Pavel Onciu, "originar din Banatul Sârbesc, s'a alipit Miscarii Legionare in anul 1937. A luat parte la batalia electorala din acest an si la actiunea revolutionara dela 3 Septembrie 1940, servind de curier intre diferitele grupe de luptatori. In timpul guvernarii legionare, a intrat in serviciul de ordine al Miscarii, iar dupa lovitura de stat a gen. Antonescu, fiind urmarit, se refugiaza acasa la el, in Banatul Sarbesc. In perioada 1941-1944, aduce mari servicii Legiunii. Formeaza o puternica organizatie legionara in Banatul Sarbesc... si, cu ajutorul ei, a adapostit peste 150 de legionari care au trecut frontiera pentru a scapa de poterele antonesciene. Sunt multi si astazi in exil care isi datoresc existenta lui Pavel Onciu...
   Cu grupul din Banat, Pavel Onciu se refugiaza la Viena dupa invazia sovietica, unde se inroleaza in Armata Nationala. Cu Regimentul I, apara linia Oderului...
   Vice-secretar al Miscarii Legionare din Exil, s'a stins la 18 Noembrie 1985, in Germania, fiind ingropat in cimitirul orasului Neustadt (lângă Lubeck)..."

(Horia Sima - Circulară, Madrid, 30 Noembrie 1985)

   Ioan Boacă, autorul lucrarilor: "Prahova si idealul legionar (amintiri din prigoane si pribegii)", Colectia "Omul Nou", Munchen, 1981 si "Bibliografie legionara", Colectia "Omul Nou", Miami Beach, 1993.



               
Stânga: Dr. Alexandru Ronnett; Dreapta: Gabriel Bălănescu (autorul impresionantei lucrări "Din împărătia mortii - cronică rezumată din închisori" apărută la Editura "Dacia", Madrid, 1981), împreună cu Dr. Mircea Ronnett (New York, 1981)

              
   

Dela stânga, la dreapta: Dr. Filip Păunescu, Ion Halmaghi,  Nicolae Rosca, +Dr. Alexandru Suga si +Radu Budisteanu (1987).

 NICOLAE TOTU: desen în penită de Bassarab

 

                 INAPOI  LA