Din Presa Legionară - IN MEMORIAM MOTA-MARIN
I N Ă L T A R E A   L A   C E R

    

Cea dintâi simtire a familiei legionare, la aflarea mortii glorioase a arhanghelilor ei pământeni, Ionel I. Mota si Vasile Marin, a fost jalea sfâsietoare. Dar cu tot sentimentul singurătătii noastre, compătămirea nedemnă nu ne este îngăduită, ci numai umilita închinare si venerarea.

„Iar tu mamă care, atunci când legionarii îti scoteau pe brate din casă pe cel mai mare si mai scump copil, te tânguiai: "copilu' maichii, uite de ce nuntă ai avut tu parte", să stii că rodul acestei sfâsietoare nunti e mai plăcut lui Dumnezeu decât rodul de prunci cu care ti-ar fi înseninat obositele bătrâneti..." asa spunea Ionel I. Mota zdrobitei mame a lui Virgil Teodorescu, el care era să depăsească întelesul jertfei legionare cunoscute până acum, făcând-o voluntară si constientă si înăltând-o astfel în supraomenesc.

Moartea vitejească a comandantilor nostri este o pildă, din care sovăim a trage învătăminte. Să îndrăznim a atinge giulgiul sfânt ?

Cei amortiti încep a se trezi, cei desbinati încep a se uni în jurul jertfei nemaiîntâlnite, iar pizmasii vicleni, dusmani ai adevărului crestin si românesc se cutremură în hrubele lor. Până azi au mai căzut jertfe legionare doborîte neprevestit de vrăjmasul dosit, până azi legionarii si-au apărat fiinta si credinta, înlăturând, cu jertfire de sine, pe capii uneltirilor ucigase. Lipsea încă dovada pozitivă a întregii depăsiri de sine, pilda rară cu neputintă de atins fără tot atâta virtute. Nu orice legionar era vrednic s'o dea. Trebuia s'o facă cel mai bun, cel mai nepretuit dintre fratii Căpitanului, cel mai blând si mai ager, cel mai învătat si mai curat dintre ei. Credinta crestină s'a revelat Adevăr pentru muritorii nepriceputi abea din clipa jertfei voite a lui Isus pe Cruce. Adevărul si puterea morală a credintei legionare abea acum se vădeste celor orbi si surzi. Cine mai poate cleveti acum înalta valoare spirituală a credintei legionare? Tăgada a amutit. Dusmanii tac si înfricosati se prefac zadarnic că nu s'a întâmplat nimic, prietenii târzii plâng si-si mărturisesc părerea de rău. Se strâng fostii nepăsători si regretă. Li se pare că ei si tara au pierdut ceva. Ce au pierdut ei, ca să le pară rău? Dece se fac părtasi la plângerea unei jertfe care acoperă neamul de glorie? Jertfa n'o înteleg, gloria o jinduesc. Nu oricine se poate strecura sub acest acoperământ. Ci numai cei gata să urmeze.

S'a întâmplat un lucru pe care neamul nostru nu l-a mai cunoscut în veacuri. Am mai avut eroi în sirul anilor după primii voevozi ai crestinătătii răsăritene, Mircea si Stefan. Dacă au murit, au fost prada miseliei pânditoare. Ei nu si-au ales singuri soarta, nu si-au cucerit singuri cununa. Ionel Mota si Vasile Marin si-au dobândit-o cu vointă, si asa se asează mai presus de toti înaintasii.

Un popor nu se oteleste fără exemple mari înaintea ochilor. România de azi, robită civilizatiei de necredintă si îmbuibare, mergea spre prăpastia nefiintei. De unde să iei pilda vie, ca să asezi înaintea tineretului un tip ideal de Român, către a cărui desăvârsire să năzuiască? Fiecare popor si-a definit fiinta fizică si morală într'un erou ideal, supraomenesc, pe care educatorii îl exaltă si îl cultivă în sufletul tinerimii. Noi nu-l aveam. Cultura noastră cosmopolită îsi căuta idealurile pedagogice peste granite, poporul uitase să mai cânte haiduci mărinimosi si se îndemna spre necredinta zeflemistă a oraselor. Virtutea curată a străbunilor patriarhali murise în inimele tuturor. Ne pândea degenerarea, ne adulmecau hienele ademenite de stârv.

Atunci a răsunat un bucium jalnic peste tară, atunci au răsărit feciorii în verde, care cu moartea lor jurau să mântuiască viata neamului. Cartea Căpitanului tine deschisă povestea chinuită a acestor viteji. Dar cei multi nu scot învătăminte din cărti. Acum însă vor putea să se dumirească din moartea vitejilor, spre un adevăr si o credintă pentru viată. Nu-i fiecare în stare de aceeasi depăsire de sine, dar fiecare poate să trăiască pentru credinta, pentru care cel mai bun stie să moară.

Felul mortii arată abia cât de nepretuită era viata cuiva. Dece au oare multimile nevoe de asemenea dureroase exemple? Dragostea nouă ce vedem că rasare, cât e oare de adâncă si rodnică? Zădărnicia înduiosării trecătoare ne desgustă. Durerea înfiptă adânc are o singură cale bărbătească de vădire: a faptei, potrivit credintei pentru care au voit să moară pilduitorii nostri. Cununa mortii a dat acum viată vie adevărului legionar. Românii s'au cutremurat văzând aevea eroismul legendar atât de aproape de ei si totusi cu atât de mult mai presus de înzestrările si deprinderea lor. Dar n'au pătruns tragedia sufletului de luptător a lui Ion I. Mota care, dupa patrusprezece ani de strădanii si suferinte, chinuit de necredinta, josnicia si miselia stăruitoare a semenilor, si-a desăvârsit cu vointă destinul pământean prin jertfa vietii, prin care, o întelegere mai presus de omenesc îi arăta, că va da suprema consacrare crezului său legionar. Pentru noi, prin jertfa sa, si numai pentrucă el este cel care a făcut-o, credinta legionară se înaltă în sublim. Numai o astfel de moarte si numai a unui astfel de om putea aduce consfintire credintei legionare.

Dacă Ionel Mota si Vasile Marin si-au dat viata pentru apărarea lui Hristos si a civilizatiei crestine, toti trebue să fim gata să o facem. Aceasta e mostenirea ce ni s'a lăsat. Nu vom uita că Ionel Mota este cel ce detine jurământul Căpitanului. Acest jurământ l-a luat cu sine la Cer. Cu pilda lui înainte, cu chezasia lui de dincolo de moarte si sub ordinul Căpitanului, legat fată de cel mai sublim erou al Legiunii, vom păsi orbeste spre biruintă sau spre moartea legionară. Si una si alta pot veni, dar de pe acum, prin fapta lui Ioan I. Mota si Vasile Marin, Legiunea e nemuritoare, ca pildă de glorie crestină si românească si ca învătământ de virtute pentru toti cei ce vor veni.

Barbu Slusanschi

Iconar, Anul II, Nr. 5, Ianuarie 1937

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE