C. CODREANU IN PERSPECTIVA ISTORIEI
INFRUNTAREA RAULUI

 

Din vol. "Corneliu Z. Codreanu în perspectiva a douăzeci de ani", Ed. Libertatea, Madrid, 1959  

 

România si Neamul Românesc se găseau în anul 1919, după primul război mondial, cu hotarele restabilite, pe bază de dreptate istorică, de jertfe seculare si de consimtământ general.

Acest act de justitie a fost ratificat de forul international al puterilor biruitoare,  ca urmare a luptelor si bravurei ostasilor si ofiterilor, cari si-au lăsat trupurile pe toată suprafata pământului străbun, "dela Nistru până la Tisa". Guvernul român a intrat în posesia documentelor aceluia, expresia tratatelor de pace dela Trianon, St. Germain si Paris. Poporul astepta normalizarea vietii. Bucuria împlinirii idealului de unitate românească a potolit clocotul resentimentelor pentru suferinta milenară la vest sau cea seculară la nord si est; si minoritătile au fost considerate parte integrantă din masa mare a cetătenilor români. Problemele spirituale si economice îsi reclamau drepturile lor, pe măsura evenimentului.

Dar în fata acestei stări de lucruri, cu dorinta generală de mai bine, fapte si actiuni dusmănoase începuseră să tulbure cursul evolutiei. Incercări de pregătire a desmembrării Statului, abia închegat în granitele sale firesti, n'au lipsit. Deschiderea portilor, la răsărit si la apus inamicului, care nu urmărea numai înghitirea României ci revolutia mondială si izgonirea lui Dumnezeu din sufletele crestinilor, era virtualmente un fapt conceput. Peste tot ardeau focuri, care aveau să mistuie casa românească, asa cum iesise din război.

Cetăteni din mijlocul minoritătilor, încălziti la sânul Patriei generoase, erau mână în mână cu dusmanii de peste granită si stăteau gata să ne predea în orice moment. Câtiva intelectuali români desechilibrati, cari uitaseră rostul Neamului de aci inainte, sprijineau prin declaratii, prin îndemnuri si tot felul de manifestări tendintele centrifuge si avalansa pârjolului comunist dela răsărit. Alti străini, din tabăra acelora cari s'au fost dovedit vrăjmasi ai Unirii Poporului Român, se înfrătiseră cu unii politicieni din clasa noastră conducătoare, cu scopul de exploatare a României Mari.

Impotriva acestor crude realităti, ce se desenau ca o mare primejdie pentru Tară si erau o continua provocare a instinctelor de conservare elementară a Neamului, Tinerimea Română din toate centrele universitare a reactionat, dând la timp semnalul de alarmă. Ea, cu sănătatea-i sufletească si constiinta curată si-a expus, cea dintâi pieptul la lovituri, ca să frăneze ofensiva agentilor comunisti si plaga afacerilor dubioase.

Din mijlocul ei si a intelectualilor alături de ea, cari s'au opus începutului de comunizare si păgânizare a Tării, a apărut Corneliu Zelea Codreanu. Intre toti, dânsul s'a distins în mod special si s'a inăltat pe scara valorilor morale prin simtirea, gândirea, vointa si tenacitatea sa. Dela o vreme s'a ales imputernicitul sentimentelor si intereselor Natiunei Române; i-a creat un nou ideal, iesit din credintă si lupte grele; i-a întărit conceptia de viată, concretizată în doctrina eminesciană; i-a restabilit puterea traditiei; a dat spiritualitătii românesti un impuls pentru un viitor nedeterminat. In actiunea sa dreaptă si luminoasă, necesară si legală si-a luat ca orientări spirituale Dumnezeu si Neamul.

Corneliu Zelea Codreanu s'a avântat cu toată puterea credintei, care îi străjuia sufletul, împotriva comunismului promovat de-o anumită presă si împotriva progandei sustinută cu diabolică îndemânare, că Neamul nostru si domeniile sale de activitate trebuie să fie supuse controlului si consideratiilor dinafară, unor oficine ale "umanitaristilor" de factură, în aparentă, internatională; în realitate, să asculte de ordinele unui consortiu de presă, care si-a luat cu neobrăzare misiunea să dirijeze interesele României Mari cum îi convenea, creind in acelas timp prestigiului Tării si economiei nationale tot felul de greutăti.

Aceasta este prima înfruntare a răului, ce se uneltea dinlăuntru si ne ameninta dinafară, marcată de Corneliu Zelea Codreanu.

Iată ce ne mărturiseste el insusi despre primii pasi ce i-a făcut pe drumul spinos al apărării Patriei: "Când m'am aruncat in cea dintâi luptă, n'am făcut-o in urma vreunui indemn din partea cuiva. Nici in urma vreunei consfătuiri, a vreunei hotărîri prealabile cu executarea căreia as fi fost eu însărcinat. Nici măcar sub impulsul unei mari si îndelungate frământări interioare sau cugetări adânci în care să-mi fi pus această problemă.

Nimic din toate acestea. N'as putea să definesc ca un om care, mergând pe stradă cu grijile, nevoile focul care mistuieste o casă, îsi aruncă haina si sare in ajutorul celor cuprinsi de flăcări." (Pentru Legionari, pag. 64).

Experienta anilor i-a arătat că valoarea binelui si primejdia raului stau intr'un raport extrem de strâns; aproape că se ating; iar uneori nici nu se poate observa demarcatia între ele, la acelas om. Din această pricină lupta este grea si rezultatele sunt foarte relative. Masele nu percep diferentele, căci ele prezintă aspectul unor valuri fluctuante în căutarea permanentă a unei vieti mai usoare, iar oamenii cărtii sunt în cea mai mare poate furati de problemele, care-i pasionează sau abătuti dela necazurile Neamului prin manevre si influente, ce par nevinovate.

Corneliu Zelea Codreanu a văzut deci că fapta si cuvântul său nu ajung să structureze miscarea constiintelor îndurerate si contopirea lor pe linia mântuirii; că e nevoie de ceva mai mult, de-o nouă rânduială si-o incadrare a scânteierelor transcendente, de-un ritual si de crearea unei atmosfere de nobletă, in care să se desvolte Tinerimea căreia i se adresa. Atunci a jalonat legi si principii, a arătat precis calea de urmat si scopul final; si, păstrând cu strictete orientările ceasului dintăi - Dumnezeu si Neamul -, s'a oprit la Om, ca element decisiv pentru biruinta ideii. Omul cu sufletul său este "punctul cardinal asupra căruia trebuie să se lucreze in momentul de fată; sufletul individului si sufletul multimii", pentrucă, afirmă dânsul, "răul, mizeria, ruina ne vin dela suflet" (C. Z. C. Cărticica sefului de cuib pag. 111). Aceasta e a doua etapă de infruntare a răului, si ea priveste pe toti din jurul său si pe câti se vor aduna, atrasi de lumina credintei aprinsă de el.

Corneliu Zelea Codreanu stabileste deci ca punct de plecare a invătăturii sale omul nou, care trebuie să rezulte din lupta fiecăruia cu el însusi. "In acest orn nou vor trebui să invieze -spune dânsul mai departe- toate virtutile sufletului omenesc. Toate calitătile rasei noastre. In acest om nou vor trebui ucise toate defectele si toate pornirile spre rău". (C. Z. C. Cărticica sefului de cuib pag. 65). Numai cu un astfel de om se poate ajunge la tintă, la salvarea Patriei, si prin ea a unei părti din omenire. In acest unghiu stă toată taina idealului cornelian care uneste nationalismul si umanitarismul.

El n'a negat valoarea individului, nici necesitatea personalitătii, asa cum procedează dictatorii si tiranii, ridicându-se împotriva lor si pe trupurile lor; ci dimpotrivă, constient de misiunea ce-o simtea din plin ca o poruncă divină, a înteles că fiecare ins trebuie ajutat să se curete de păcat, să-si apropie binele si să înceapă să-l facă pe-o rază de actiune, cat poate cuprinde cu puterea, influenta si capacitatea lui.

Este inceputul Scolii, din care urmează să iasă oameni cât mai perfecti, oameni de actiune, de gândire si creatie; căci "Miscarea noastră Legionară are mai mult caracterul unei mari Scoli spirituale", dogmatizează Corneliu Zelea Codreanu.

Considerată individualitatea fiecăruia, realizată transformarea ce se cere, asta însemnează selectiunea naturală a luptătorilor, a învătăceilor, a mărturisitorilor. Este elita Neamului. Rezultatele s'au văzut pe toată aria românească, când "omul a sfintit locul".

Asa că valoare liberă si eternă in conceptia de viată a lui Corneliu Zelea Codreanu este omul, în strânsă legătură cu Patria si cu Dumnezeu; omul, care se poate ridica cu mintea si inima la nivelul cerintelor umane de pe piedestalul ordinei nationale.

Caracterul de Scoală spirituală ce-l are "Legiunea Arhanghelul Mihail", fundată de Corneliu Zelea Codreanu la 24 Iunie 1927 este opus dictaturii de orice gen ar fi ea, pentrucă îl socoate pe om liber sub raportul activitătii, a gândirii si a creatiei, slujind în ultimă analiză umanitătii, ce creste din bunurile spirituale ale natiunilor; si cum "pentru un legionar politica inseamnă religie" aceasta întăreste adevărul de mai sus; pentrucă religia, prin dogmatismul ei însusi, nu poate ajunge niciodată la asuprire, la eliminare, la exploatare sau la fătărnicie in viata publică. Deci toate presupunerile, interpretările si acuzatiile de până acum lansate împotriva Miscării Legionare sau cari continuă să fie folosite pentru a le acredita sub diferite forme în locuri influente, sunt false, interesate sau comandate. Procedeul e rău si consecintele deservesc interesate Neamului. (Miscarea Legionară n'a avut înca posibilitatea să facă cunoscută pe-o scară largă oamenilor de bună credintă doctrina sa in lumina adevărului etern; ea însă va împlini această necesitate; căci ceea ce s'a făcut până acuma e numai un început. Odată ce Neamul Românese întreg va iesi din iobăgia actuală si va intra în toate drepturile sale, problema va fi lămurită stiintificeste sub toate raporturile si se vor explica accidentele, exploatate, din nenorocire până in ultimul moment, cu înversunată ură si dusmănie).

După această scurtă paranteză interpusă in analiza sumară a vietii lui Corneliu Zelea Codreanu, constatăm că aceasta nu se rezumă la o atitudine anumită, nu i se poate da o singură caracterizare, nu prezintă numai latura politică; ci ea se întinde peste variate ramuri de activitate si de gândire închinate binelui. Corneliu Zelea Codreanu a devenit un educator al Neamului cu respectarea ordinei legale. Este aceea ce ne-a lipsit in acea vreme. El munceste să stârpească răul si să întărească legea, pe care organele de stat o calcă neîncetat, ca să-i împiedece urcusul - un adevărat pelerinaj ce creste tat mai mult spre culmea peste muntele suferintei, pădurea cu fiare sălbatice si mlastina desnădejdii, unde avea să se găsească terminat, măret locas de închinare si de multumire lui Dumnezeu.

Adevărul cu necesitatea legii, cum rezultă din scrierile sale, cuprinde toate legile pe care le-a vrut să fie respectate de oricine si să servească oricui: legile divine si umane, ale Statului si ale Societătii, cele morale si rationale - cu aplicare in cadrul organizatiei sale si în afară de ea. Nu existau exceptii, ce-ar fi fost să le admită pentru consideratii de oportunitate, ci numai dragostea lui de crestin cu profundă simtire umană îi încălzea continuu sufletul si-i lumina judecata până la conditia iertării. Mila lui autentică si iubirea aproapelui, în conformitate cu exigentele Evangheliei, erau sentimente fundamentale. Acestea îi potoleau supărările îndreptătite, în favorul restabilirii echilibrului distrus de abuzul adversarului sau de greseala legionarului. Până la ce grad se înaltă conceptia sa despre justitie în genere, ne dăm seama din rationamentul următor si formularea regulei ce o putem considera legea legilor: "Un principiu al justitiei spune: nimeni nu poate fi judecător în propria sa cauză.

Răspund: principiul înjoseste omenirea, pentrucă îl considea pe om las sau hrăpăret. Asa e. Dar eu nu vorbesc de cum este omul, ci de cum poate si trebuie să fie. Intr'o omenire înăltată, omul nu numai că poate, dar trebue să fie propriul său judecător. Omul trebuie să se judece singur, să aibă curajul si loialitatea de a da fiecăruia ceea ce este al său, adică de a fi drept. Omul judecător în propria sa cauză, drept si sever cu sine însusi.

La temelia unei tări trebue să fie omul drept si e bine să începem a face scoală în această directie". (Circulări 24 Oct. 1937 C. Z. C.).

In evolutia sa Corneliu Zelea Codreanu a fost consecvent, pilduitor, omenos si perseverent, peste toate stâncile ce i-au fost aruncate în cale, cu toate prigoanele, procesele, ingratitudinele si desiluziile indurate. A fost intotdeauna un exemplu de răbdare omenească. A fost un izvor nesecat de initiative frumoase, de gânduri intelepte, de solutii drepte. A avut încredere in destinul si rezultatul Scolii sale. Mi-a spus odată, că principiile călăuzitoare, ce le stabileste in cursul actiunii, vor putea fi valabile vreo două sute de ani, după care timp altele vor fi să le ia locul. Atacurile si calomniile nu i-au slăbit vointa de a-si împlini misiunea, făcând binele unde vedea că e prezent răul. Caracterul său exceptional de perfect, constructia sufletească si aspectul fizic, aureolate de darul întelepciunii, prezentau o individualitate rară, poate unică (în timp se va găsi maestrul, care să dovedească în mod erudit această afirmatie). Personalitatea sa de luptător era dotată cu calităti deosebit de frumoase; pe lângă cunostintele sale de drept, avea o cultură generală in toate domeniile vietii nationale; vorbea cu mare usurintă două, trei si chiar patru ceasuri fără să obosească, nici să plictisească; manierele sale distinse îi dădeau drept să facă pe lângă educatie si observatii; era amabil si politicos, tăcut si discret; avea expresia unei noblete străvechi. Il socot prelungirea multor generatii, care s'au sbătut pentru conservarea existentii Natiunei române si promovarea progresului, ce le reclamă idealul ei pururea viu. Această figură de roman si crestin, de om si îndrumător de oameni a avut parte de-o viată frământată. A fost ca o simfonie cu parcursuri tumultuoase si rare popasuri de meditatie; armonioasă, ca muzica din Cosmos, în unde variate si intonatii dramatice, ce la sfârsit s'au întâlnit în punctul de iluminare a jertfei de martir. Anii lui de luptă s'au scurs in suferintă. Contrariat la fiecare pas ce-l făcea, lovit în cele mai curate gânduri si pentru cea mai desinteresată actiune în folosul Neamului si în supunerea oricărui lucru lui Dumnezeu, virtutea nu l-a părăsit; ci dimpotrivă, i-a stat în ajutor să răscolească constiinta neamului în totalitatea reprezentării sale pentru recuperarea drepturilor de care a fost desbrăcat, - fără si atingă interesele cetătenilor de altă nationalitate, ci numai să-i determine prin lege să-si schimbe mentalitatea, sistemul si obiceiul, care contribuiau la demoralizarea si sărăcirea Tării, la accentuarea dusmăniei între Români si ei. Nedreptatea care continua să persiste, după primul război mondial si Unirea tuturor Românilor, se cerea reparată. Atât.

Corneliu Zelea Codreanu a strălucit in timpul vietii sale ca putini in istoria poporului român, si mitul său creste pe măsură ce evenimentele îi confirmă teza în ordinea primejdiei externe ca si în stabilirea păcii interne; în devierea creatiunei spirituale ca si în abandonarsa legilor naturale de conducere a omului pe linia de civilizatie crestină.

Astăzi, când întămplările zoresc, una după alta, într'un ritm uimitor, fără să se întrevadă lumina libertătii pierdută momentan nu numai pentru Neamul Românesc ci pentru omenirea întreagă, ni se pune problema de-a pătrunde necunoscutul cu puterea limitată a omului de rând si, din cât vedem, să judecăm cam ce părere ar fi avut Corneliu Zelea Codreanu in răsturnările apocaliptice ce se produc. Acest lucru nu este imposibil, date fiind premisele, care ne-au rămas dela el:

Corneliu Zelea Codreanu era, înlăuntrul granitelor Tării sale, pentru libertatea individului si respectul colectivitătii, înafară pentru independenta si suveranitatea ei.

Trăia proiectia României în lume.

Era profund îngrijorat de primejdia comunismului ce ne ameninta dela răsărit si simtea dusmănia acumulată de vrăjmasi pe socoteala Neamului. Nationalismul său vibra în functie de soarta Patriei crestine si de lipsurile poporului, iar umanitarismul îl trăia în legătură cu nevoia individului, indiferent de unde venea acesta.

Intuia forta creatore a spiritului românesc si cunostea capacitatea de productie materială a claselor muncitoare: cu ajutorul acestor două pârghii vedea înăltându-se potentialul românesc la nivelul oricărei natiuni occidentale.

Patriotismul său se dovedea a fi mai presus de întrecerea demagogică a partidelor sau de pretentiile de hegemonie a vreunei clase sociale. Unele si altele erau socotite functiuni necesare in viata Statului, nicidecum organisme profitoare ale conjuncturilor interne sau externe.

Refacerea clasei de mijloc si perfectionarea industriei erau socotite un imperativ al datoriei; aceste probleme, hotărîte în principiu, urma să le împlinească, fără frământări si abuzuri si fără ca mersul economiei nationale să aibă de suferit.

Capitalul străin, cel sprijinitor si nu acel exploatator, îl considera o necesitate de prim ordin pentru progresul general.

Ideia morală stătea deasupra oricăror aspecte si raporturi politice. Relatiile internationale nu se bazau pe-un sistem preferential, ci pe respectul reciprocitătii economice si culturale, a libertătii comertului interior si exterior si a relatiilor de armonse si bună vecinătate, în baza frontierelor fixate prin tratatele de pace.

Departe ca viata provinciilor să fie stingherită în evolutia lor specifică -care chiar trebuia ajutată-, consolidarea lor într'un întreg indisolubil rămânea exigenta timpului pentru fortificarea unui Stat Român,  "care să strălucească ca un far în mijlocul Europei".

Corneliu Zelea Codreanu văzuse bine rănile Neamului, acele care dor. Avea simtul realitătii si era ales între cei chemati să armonizeze toate discrepantele, care apăruseră în viata politică a României din preajma evenimentelor internationale. Dar, pentrucă a îndrăznit să înfrunte răul, începând cu acel care se încuibase în Palatul Regal al Romăniei Mari până în sufletul pervertit al ultimului agent în slujba dusmanilor sau chiar in al acelora cari i-au fost prieteni în actiune, pentrucă a afirmat cu toată tăria adevăruri crude si avea "constiinta obiectivelor drepte si morale si a mijloacelor loiale", a fost condamnat la moarte, nu de-un tribunal în baza unei legi, ci de-o camarilă în baza urei fără limită care-si simtea pierderea pozitiei de jecmănitori ai Neamului.

Pe cât de novinovate erau faptele lui, de corecte, legale, instructive si atrăgătoare, pe atât de mult crestea ura adversarilor, care descompune tot ce are omul bun în ei. In această situatie, de raport nedrept, Corneliu Zelea Codreanu n'a avut altă alegere în cursul activitătii sale decât să se apere si să infrunte răul cu toată energia; să apeleze de fiecare dată, până în uttimul moment, la legi, la ratiune, la suflet, ca să se facă lumină si dreptate, unde era abuz si ilegalitate.

Rezultatul a fost contrar asteptărilor. Condamnarea camarilei a rămas definitivă. Răul a biruit. Detractorii Natiunei Române au jubilat ca niciodată. Tara a fost înfrântă. Neamul, care văzuse în marea lui personalitate aparitia unui urias al spiritului, unui învătător al generatiilor actuale si viitoare, suferă jugul robiei, contra căruia Corneliu Zelea Codreanu se ridicase cu 19 ani în urmă, de pe când intuise primejdia, pe care cu realismul său politic, necunoscut la nici un bărbat de stat în măsura sa, a înfruntat-o cu pretul vietii, an după an.

Providenta a rezervat Neamului Românesc un destin crud si un ideal nou. Istoria se va pronunta. Pentru a-l înfrânge si rectifica pe cel dintâi si a-l urma pe cel de-al doilea, trebuie să ne pătrundem de adevărul pe care el l-a simtit, l-a apărat si pentru care a murit: trebuie să ne înăltăm sufletele si să ne îmbogătim mintea, ca să avem dreptul a-i fi urmasi, asa cum ne-a învătat să fim, când "dusmanii ne coplesesc si când Patria ne este în primejdie".

Corneliu Zelea Codreanu ne-a cucerit viitorul prin lupta, învătătura si moartea sa, noi să ne cucerim libertatea, în care "virtutea, iubirea si jertfa pentru Tară, dreptatea si dragostea pentru popor, cinstea, munca, ordinea, disciplina, mijloacele loiale si onoarea" (Pentru Legionari, pag 391) să aibă rezonantă, să fie respectate si să fie învătate, ca jertfa să dea roade spirituale, din sământa credintei sănătoase.

Vasile IASINSCHI

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE