CĂRTI LEGIONARE: REZISTENTA ARMATĂ

 Ed. MARINEASA, Timisoara  

 

OAMENI IMPLICATI ÎN REZISTENTA ARMATĂ ANTICOMUNISTĂ FĂGĂRĂSANĂ

 

Pe unii i-am cunoscut, Ion Ilioi si cu mine, si le-am retinut numele mai bine de 40 de ani. Altii au aparut cu sentintele si închisorile facute pentru participarea sau sprijinul dat luptatorilor. Multora le-a venit numai numele pe un act de moarte în închisoare sau nici atât. Cei mai multi nu mai sunt printre vii. Putinii care mai traiesc se vor muta si ei dincolo, fapt ce ne-a determinat sa nu-i mai împartim între vii si morti. Unde am stiut, am dat si numele sotiilor celor ce au ajutat Rezistenta, caci am fost ajutati de familii, si nu de oameni singuri. Cu gândul la toti cei dragi de atunci, am reusit sa alcatuim acest POMELNIC. 

Multumim tuturor celor care ne-au ajutat la alcatuirea lui. Un fost general de securitate a scris într-o carte recenta ca în Rezistenta fagaraseana ar fi actionat cinci sau sase indivizi. Pai sa-i numaram, tovarase general! Parcurgând aceasta lista, cititorul trebuie sa stie ca în spatele fiecarui nume se afla o tragedie: un om ucis sau închis pentru multi ani, chinuri la securitate si în temnita, o familie zdrobita, copii marginalizati si batjocoriti, gospodarii ruinate, jale si suferinta, frica si deznadejde, destine frânte, dintre care multe nu s-au mai putut ridica niciodata pe linia de plutire. Niciodata în istoria Tarii Fagarasului nu s-a suferit mai mult ca în acei ani, dar în acelasi timp nu s-au ridicat mai uniti si mai dârzi oamenii acestor locuri decât atunci când au luptat împotriva comunismului. Altadata, când au ajuns la un asemenea necaz, fagarasenii au trecut muntii în tara. De data aceasta n-aveau unde se duce, negasind alta cale decât rezistenta fata de noul dusman. Pentru usurinta, numele oamenilor au fost trecute pe localitati. 

Manastirea Brâncoveanu - Sambata de Sus 1. Parintele ARSENIE BOCA, staretul Manastirii. A creat un focar de viata crestina de care s-a lovit ateismul comunist. A ocrotit în 1946-1947 un grup de rezistenta armata din care faceau parte scriitoul Constantin GANE, bihoreanul Gheorghe PELE, MUREA, grup care s-a mutat în 1948 la Arnota. A fost arestat în 15 mai 1948, facând închisoare. Eliberat a fost din nou si din nou rearestat si îndepartat de Manastirea Sâmbata, dar cautat cu staruinta de toti oropsitii din Tara Fagarasului. A murit si a fost înmormântat la Manastirea Prislop - Hunedoara. 2. Profesorul NICOLAE PETRASCU, secretar gene-ral al Miscarii Legionare, cu domiciliul obligatoriu lânga Manastire în anii 1946-1948. Face parte din comandamentul central pe tara al Rezistentei armate anticomuniste. Arestat în primavara lui 1948, este condamnat la 20 de ani munca silnica în procesul "Marii Tradari" din noiembrie 1948, alaturi de ing. POP si BUJOI, amiralul HORIA MACELARU, prof. NICOLAE MARGINEANU, NISTOR CHIOREANU si prof. GEORGE MANU. Iese din închisoarea Aiud în 1964, grav bolnav. Moare la Sibiu, curând dupa eliberare, în conditii foarte suspecte. 

Arpasu de Jos 1. VASILE DOBRIN, taran, fost primar legionar, o puternica personalitate în zona. A murit pe frontul de rasarit, dar a lasat în urma oameni care nu si-au plecat capul comunismului. 2. NICOLAE TRANDAFIR, tigan caramidar, invalid de razboi. A fost sprijinitor de baza al rezistentei îndreptând securitatea ani de-a rândul pe piste gresite. Arestat si condamnat, s-a bucurat în închisoare de pretuirea lui MIRCEA VULCANESCU. 3. CORNEL DASCALU, preot, condamnat pentru ca l-a ascuns pe NICHIFOR CRAINIC. Dupa eliberare s-a alaturat grupului de sprijin Vistea, fiind condamnat din nou la munca silnica. 4. GHEORGHE BOGDAN, preot unit. Ca elev la Sibiu, intra în Fratia de Cruce, fiind condamnat pentru activitate anticomunista. 5. VICTOR DOBRIN, taran, condamnat pentru activitatea anticomunista. 6. MIRCEA VASU, avocat, implicat în procesul profesorului Volcinschi din Cluj 

Avrig 1. CONSTANTIN OANCEA, cojocar. Împreuna cu fiica sa DOCHIA au gazduit-o pe ELENA FAINA în 1951-1952. Condamnati amândoi. Barcut 1. IERONIM MIHAI, taran, legionar din preajma generalului Cantacuzino. Neînfricat om de sprijin împreuna cu sotia sa. Arestat si condamnat. În închisoarea Aiud, împreuna cu comandorul IERONIM ALBU, reusea sa mentina optimismul celorlalti detinuti, simulând figuri din dansul fagarasan "fecioreasca", murmurat de doctorul VASILE MUNTEAN. 

Boholt 1. GHEORGHE MALENE, preot la Brasov, fost seful organizatiei legionare Fagaras, ucis de armata rosie. 2. ION MALENE, taran, tatal preotului GHEORGHE MALENE, condamnat pentru sprijin. 3. VASILE COCORADA, laptar, condamnat pentru sprijinul dat rezistentei. 

Brui 1. FERI { ? } cioban secui, care ne-a sprijinit câtiva ani buni. Nu stim daca a fost condamnat. 

Berivoi 1. SILVIU SOCOL, elev si frate de cruce la Liceul Radu Negru din Fagaras. Face parte din grupul din munti. Dupa o ciocnire cu securitatea la Râusor, în noiembrie 1950, este prins ranit în satul Toderita. Condamnat la moarte si executat în anul 1951, în Orasul Stalin. 2. GHEORGHE SOVAIALA, absolvent al Liceului Astra Brasov, dupa 6 ani de lupta în munti este ucis de securitate în 5 august 1954, lânga Obreja-Alba. 3. ION CHIUJDEA, student la Cluj, dupa 7 ani de lupta în munti este arestat prin vânzare în 1955, la Bucuresti. Condamnat la moarte si executat în 1957. 4. ION NOVAC, elev si frate de cruce la Liceul Radu Negru din Fagaras. Dupa 7 ani de lupte în munti este prins prin vânzare în 1955, la Bucuresti. Condamnat la moarte si executat în 1957. 5. VIRGIL RADES, student la Timisoara; ranit în lupta alaturi de CORNEA MARCEL în satul Parau. Condamnat în 1951 la munca silnica pe viata. 6. MIHAI MAGA, student la Cluj. Prins întâmplator în 1950, este condamnat la 4 ani. Revenit din închisoare, ramâne un sprijinitor al grupului din munti. 7. EUGENIA SOCOL, sora lui ION CHIUJDEA, condamnata pentru sprijinul dat grupului. 8. MARIA BELEAUA, sora lui ION CHIUJDEA, condamnata pentru sprijinul dat grupului. 9. PETRU NOVAC, taran, tatal lui ION NOVAC. Om de mare folos grupului de rezistenta, condamnat la munca silnica pe viata. 10. AUREL NOVAC, fratele mai mic a lui ION NOVAC, chinuit la securitate si condamnat. 11. AURELIA NOVAC, taranca, mama lui Ion Novac, condamanta pentru ocrotirea fiului ei. 12. AUREL SOCOL, fratele lui Silviu Socol, condamnat pentru ajutorul dat fratelui sau. 13. GHEDEON SOCOL, preot unit, tatal lui Silviu Socol, condamnat pentru ajutorul dat fiului sau. 14. VIRGIL MAGA, condamnat pentru ajutorul dat grupului de rezistenta. 15. AUREL BELEAUA, taran, condamnat pentru ajutorul dat grupului de rezistenta. 16. ELENA BELEAUA, taranca, condamnata pentru sprijinul dat grupului. 17. IOAN MAGA, pioar, fratele lui Mihai Maga, ne-a sprijinit tot timpul cu mult folos. 18. ILIE SOVAIALA, taran, fratele lui Gheorghe Sovaiala. Condamnat pentru sprijinul dat grupului. 19. ION COMAN, padurar, unul din numerosii padurari care ne-au sprijinit. Condamnat. 20. ION SILAGHI, aviator, ne-a sprijinit tot timpul. Nu a fost cunoscut de securitate. 21. ION BELEAUA, taran condamnat pentru sprijinul dat grupului. 22. VICTOR RADULET, taran, idem. 23. ANDREI ALDEA, preot ortodox, condamnat, idem. 24. VIRGIL SULER, vânator, idem. 25. VALER POP, taran, idem. 26. VIRGIL SOCOL, cioban, idem. 27. EMIL BELEAUA, student, condamnat pentru atitudine anticomunista. 28. GHEORGHE BELEAUA, student, condamnat pentru atitudine anticomunista. 

Breaza 1. LAUREAN HASU, student la Cluj. Dupa sapte ani de lupta în munti, este prins prin vânzare în 1955. Condamnat la moarte si executat în 1957. 2. CONSTANTIN VULCU (DELCA), taran, sprijinitor de mare eficienta al grupului. Condamnat la 20 de ani munca silnica. 3. VIRGIL VULCU, ofiter, condamnat de 20 ani pentru sprijin dat grupului. 4. ION VULCU, taran, condamnat pentru sprijinirea grupului. 5. ION MARIN (VATASOI), taran, om de mare curaj, condamnat la 20 de ani pentru sprijinirea grupului din munti. 6. ION POLEXE (NELU RISTOAII), pe atunci fecior. Ne-a fost de mare folos. Condamnat la 20 de ani munca silnica. 7. VIRGIL HASU, taran, fratele lui Laurean Hasu, condamnat pentru sprijinul dat grupului, ca si SORITA, sotia lui. 8. MARIOARA HASU, învatatoare, sora lui Laurean Hasu, condamnata pentru sprijinul dat grupului. 9. ALEXANDRU HASU, taran, tatal lui Laurean Hasu, chinuit si condamnat pentru sprijinul dat grupului. 10. NICOLAE OANCEA, taran deosebit, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 11. VICTOR OANCEA, idem. 12.GHORGHE HASU, taran. Cumnat cu Laurean Hasu, idem. 13. AURICA HASU, sotia lui Gheorghe Hasu, condamnata pentru sprijin. 14. ION NAFTANAILA, preot, pe atunci student la teologie la Sibiu, condamnat pentru sprijinul dat grupului la bani. 15. ION GREAVU, taran, idem. 16. VIRGIL OANCEA, taran, idem. 17. VICTOR POPA, cioban, ajutor dat în munti. Nu a fost cunoscut de securitate. 18. GHEORGHE OSTACIOAIA HAIDAMAC, originar din Dolhasca, casatorit în Breaza, plutonier în Militia Capitalei. Sprijinitor din suflet cu armament si efecte militare. Condamnat la munca silnica pe viata. 

Bucium 1. ILIE BROSIN, taran, condamnat pentru sprijinul dat grupului din munti. 2. MATEI MOGA, taran, idem. 3. CORNEL DOBRIN, zidar, parasutat în 1952. Prins si condamnat. 4. ? BALAN, taran, ne-a ajutat cu alimente in 1952. 

Calbor 1.VASILE CRISTEA, taran, fost primar. Gazda a grupului si sprijinitor material si moral. Condamnat. 

Cârtisoara 1. AUREL BANCIU, padurar, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 2. ION ORLANDA, condamnat pentru sprijinul dat LENUTEI FAINA. 3. VIRGIL VOIVOD, student, condamnat pentru activitatea anticomunista. 4. ILIE BUCURENCIU, taran, sprijinitor al grupului. 5. GHEORGHE GROVU, taran, sprijinitor al grupului. 6. GHEORGHE BUDAC, taran, sprijinitor al grupului. 7. ION CAPATÎNA, cioban, sprijinitor al grupului. 

Cuciulata (satul lui Aron Pumnul) 1. ERMIL ROSALA, profesor L. Radu Negru. Exemplu de patriotism, demnitate si optimism. Noi, tinerii, am avut mult de învatat de la el. A avut norocul sa moara în preajma prigoanei comuniste. 2. IOAN CÂCIT, padurar, om de încredere de-al lui Pridon si Urdea Slatinaru. Condamnat. 3. ARON CLEM, taran, condamnat pentru participarea la grupul Pridon. 4."Numele l-am uitat" taranca, în jur de 50 ani, stranepoata de-a lui Aron Pumnul, de înalta cultura si întelepciune. Ne-a gazduit si ajutat în 1950. 

Crihalma 1. IERONIM ALBU, comandor, fost coleg de clasa la L. Radu Negru cu Horia Sima. Facea parte dintr-un grup de ofiteri anticomunisti. A sprijinit grupul material si cu sfaturi. Condamnat. Mereu optimist în închisoare. 2. ION BUCUR, medic militar, reuseste în 1953, cu un pilot, sa fuga în strainatate cu un avion. A fost printre primii români, care au descris situatia tarii sub comunism. 3. CORNEL .........., taran, ne-a gazduit si ne-a facut legatura cu familia Muresan. 4. GHEORGHE BERDERAS, taran, condamnat pentru atitudine anticomunista. 

Cincisor 1. GHEORGHE TEODORESCU, condamnat pentru sprijinul dat grupului de rezistenta. 2. VASILE MUNTEAN, economist, condamnat pentru sprijin dat grupului. Cincu 1. ION MUNTEAN, student la Cluj, îndrumator al Fratiei de Cruce, arestat în mai 1948, condamnat. 2. OTILIA ARONEASA, studenta la Brasov. Condamnata pentru atitudine anticomunista. 3. ROMUL ARONEASA, notar, tatal Otiliei, ne-a gazduit în 1951. Condamnat. 4. MARIN MOGOS, ginerele lui Romul Aroneasa, mort în închisoare. 5. NICULAE GAVRILA, taran, unchiul lui Ion Gavrila, a sprijinit grupul de rezistenta. Condamnat. 6. VICTORIA GAVRILA, sotia lui Nicolae Gavrila, a sprijinit grupul de rezistenta. 7. ION GAVRILA (Nicu), taran, unchiul lui Ion Gavrila, alungat din casa si chinuit groaznic pentru numele ce-l purta. 8. EMIL GAVRILA, taran, unchiul lui Ion Gavrila. Ne-a gazduit în 1950 si 1951. 9. DUMITRU COMSA, inginer, sprijinitor al grupului, încearca sa faca legatura cu Ion Golea. Condamnat la 10 ani munca silnica. 10. NICOLAE COMSA, taran, condamnat pentru sprijin la 15 ani munca silnica. 11. CONSTANTIN COMSA, taran, ani de-a rândul sprijinitor al grupului. Condamnat 15 ani munca silnica. 12. ANICA IFTIM STÂNGU. Una din cele mai curajoase fete care ne-au ajutat si ne-au sprijinit în acei ani. Nu a fost cunoscuta de securitate. 13. ION LASCU, legionar, condamnat în 1948 pentru activitate anticomunista. Mort în închisoare. 14. VIOREL IGNAT, tigan, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 15. ION NICULICI, economist, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 16. AUREL STREZA, economist, si sotia Maria. Tot timpul banuiti a avea legaturi cu grupul de rezistenta. Alungati din casa, anchetati si supravegheati. 17. ?....... BELEANU, student la Cluj, condamnat pentru sprijinul dat grupului de rezistenta. 18. GHEORGHE SUCIU, pictor de icoane, condamnat 4 ani pentru atitudine anticomunista. 19. NICOLAE SUCIU, ca si fratele sau, condamnat. Cârta 1. REMUS BUDAC, profesor, nepot al haiducului Budac, om de baza al grupului în zona. Ne-a ajutat cu armament, echipament, alimente, carti si informatii. Descoperit în 1954, reuseste o vreme sa dejoace planurile securitatii. Arestat si condamnat. 2. IOAN LUPI, student la Cluj. Se încadreaza grupului prof. Volcinschi. Condamnat la 15 ani munca silnica în 1957. 

Comana 1. CECILIA COMSA, studenta la Brasov, din grupul legionar de la Academia Comerciala. Condamnata. Colun 1. ION TOADER, taran condamnat la 15 ani munca silnica pentru gazduire si ajutor dat grupului. 2. ION TOADER, tâmplar, fiul lui Ion Toader, condamnat pentru aceleasi motive. 3. ........MARES, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 4. SUBTIRELU (?), baies, care ne-a descoperit bordeiul în padure în ianuarie 1955, dar nu ne-a vândut.

Copacel 1. MATEI OLTEANU, taran condamnat pentru gazduire si sprijin. 2. DAVID MANTA, taran, idem. 3. RADU MANTA, taran, idem. 4.GAVRILA MANEA, taran, idem. 5. IOAN MANTA, taran, idem. 6. GHEORGHE ROSCA, taran, idem. 7. VIRGIL MANTA, elev, fiul lui Radu Manta, var cu Ion Novac. A ajutat grupul. 

Corbi 1. .......TETU, preot greco-catolic, a facut parte din grupul de sprijinire Vistea. 2.DOREL TETU, elev si frate de cruce la L. Radu Negru, condamnat în 1948 pentru activitate anticomunista. 3. Omul al carui nume l-am uitat, pe care l-am poreclit Iermolae, si care ne-a ajutat în 1952. 

Daisoara 1. VASILE MURESAN, plugar, tâmplar si stupar, sotia sa Domnica si fetele Anuta, Marioara, Augustina si Irina, o familie frumoasa cum rar poate fi întâlnita, distrusa de securitate ca a gazduit în iarna lui 1950-1951 sapte tineri din grupul de rezistenta din munti. Parintii închisi, fetele risipite în lume si gospodaria distrusa. 2. GHEORGHE BOBOIA, taran condamnat pentru sprijinul dat celor sapte. 3. ? IACOB, preot, fratele Domnicii, i-a ajutat pe cei sapte. 

Dacia 1. IOSIF BORCOMAN, taran condamnat pentru gazduire si sprijin dat grupului. 

Dragus 1. REMUS SOFONEA, elev si frate de cruce la L. Radu Negru din Fagaras, cel mai bun elev din clasa, de-o curatenie sufleteasca desavârsita. Dupa sapte ani de lupta în munti moare în casa lui Olimpiu Borzea în Vistea de Jos. 2. AXENTE SOFONEA, taran, tatal lui Remus, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 3. DUMITRU GHINDEA, preot ortodox, chinuit de securitate, condamnat la închisoare. Moare repede dupa eliberare. 4. SOLOMON SOFONEA, taran, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 5. VICHENTE FLOREA CODREA, student, idem. 6. SPIRIDON SOCACIU, taran, idem. 7. VIOREL ROGOZEA, notar, idem. 8. ION POPARAD AL BRADULUI, taran, idem. 9. ROMULUS FOGOROS, taran, idem. 10. SOLOMON ROGOZEA, taran, idem. 11. VIORICA SOFONEA, sora lui Remus, idem. 12. VICTORIA SOFONEA, mama lui Remus, idem. 13. VICHENTE POPA, functionar, idem. 14. VASILE SOFONEA al LASCULUI, idem. 

Dridif 1. NICULAE OPRIS, taran, condamnat pentru sprijinirea grupului. 2. ALEXE COMANICI, taran, idem. 3. NICOLAE LUNGOCI, elev din fratia L. Radu Negru, condamnat pentru activitate anticomunista. 4. NICULAE LUNGOCI, farmacist, a reusit sa emigreze în SUA. 

Dejani 1. PANDELE MILOSAN, brigadier silvic. Securitatea se baza pe padurari, brigadieri silvici sau paznici de vânatoare ca oameni de încredere, însa în marea lor majoritate erau oamenii nostri. Nu serveau securitatea sau mai degraba le dadeau stiri false, în unele cazuri informatii ticluite de noi. Este cazul si lui Pandele. A fost condamnat la 6 ani munca silnica. 2. LIVIU RECEAN, brigadier silvic, împreuna cu Pandele a sprijinit grupul de rezistenta. Condamnat la 6 ani munca silnica. 3. NISTOR VLASE, taran condamnat pentru sprijinul dat grupului. 

Dumbravita 1. AUREL URIA, preot, originar din Danes, condamnat pentru activitate anticomunista. 

Fântâna 1. ALEXANDRU NEACSU, tatal, taran din grupul învatatorului Pridon, condamnat. 2. ALEXANDRU NEACSU, fiul, idem. 3. ION MORARU, taran, idem. 4. AUREL NEACSU, taran, idem. 

Feldioara 1. NICOLAE FERIU, taran condamnat pentru sprijinirea grupului din munti. 

Felmer 1. MOISE BARCUTEAN, student la Timisoara, arestat si condamnat la 10 ani munca silnica pentru activitate anticomunista în grupul legionar de la Politehnica. Daca nu ar fi fost prins printr-o vânzare, ar fi fost un bun luptator în munti. 2. ION BARCUTEAN, elev din Fratia de la Radu Negru, pâna la arestarea în legatura cu grupul din munti. Condamnat. 3. VASILE CÂLTEA, (VÂSEA), fecior pe atunci, om de sprijin tot timpul. Condamnat. 4. MOISE CÂLTEA, notar, om de sprijin împreuna cu sotia. A fost de mult ajutor. Printr-un nepot de-al sau ce pleca în SUA, ne-a facut legatura cu Consiliul National Român din Franta. A scapat cu mult noroc de a nu fi condamnat la moarte. Condamnat la închisoare. 5. CORNEL CÂLTEA, fiul lui Moise, student la Bucuresti. Pâna la arestare a fost în legatura cu noi. Condamnat în 1951. 6. NICULAE CORDEA, medic, sprijinitor de mare valoare al grupului în toti anii, cu medicamente, bani si informatii. Contactat de securitate, îi informa dupa ce se consulta cu noi. 

Fagaras 1. GELU NOVAC, elev din fratia de cruce de la Radu Negru, coleg cu Remus Sofonea. Dupa sase ani de rezistenta în munti cade în lupta, în dimineata de 6 august 1954, la Obreja-Alba, pe malul Târnavei. 2. MIHAI NOVAC, profesor, primul director al L. Radu Negru din Fagaras, tatal lui Gelu, sprijinitor al grupului de rezistenta. Condamnat la 15 ani munca silnica. 3. GEMA GÂRDA NOVAC, studenta la Brasov, îsi ajuta fratele din toata inima. Condamnata, naste la închisoare. Moare curând dupa iesirea din închisoare. 4. VIRGIL MATEIAS, avocat, comandant legionar, fost prefect. Rol important în comandamentul general al rezistentei armate pe tara. Arestat în 1948, e tinut 10 ani nejudecat, apoi condamnat la munca silnica pe viata. Iese din închisoare în 1964. Moare în 1995. 5. SABIN MARE, capitan, originar din Satu Mare. În grupul militar de rezistenta din Fagaras, aduce grupului nostru arme, echipament, carti si o moara. Pleaca dintre noi în Franta, în 1950, cu intentia de a se întoarce. Revine în 1953, parasutat cu un grup de luptatori. Din cauza unor deficiente de organizare, nu ne-am putut întâlni. Moare in conditii neelucidate. 6. STANCIU STROIA, doctor, fost asistent universitar, se stabileste la Fagaras. Este cunoscut de toata lumea si cunoaste pe toata lumea. Are o atitudine nationalista, împreuna cu alti intelectuali din Fagaras. Ajuta rezistenta anticomunista. Este arestat în toamna anului 1950 împreuna cu fiul sau, elev de liceu, si condamnat. Om de o înalta tinuta morala. 7. NICULAE BURLACU, doctor, moldovean la origine, condamnat în 1948 la 4 ani închisoare. La iesire se stabileste în Fagaras, intrând repede în legatura cu grupul de rezistenta. Implicându-se în crearea de legaturi si cu exteriorul. Vândut de profesorul Grovu, este arestat si condamnat la moarte cu membrii grupului prinsi în 1957. I se comuta condamnarea în munca silnica pe viata. 8. VALER LITERAT, preot si profesor de franceza la L. Radu Negru. Pentru atitudinea lui anticomunista este arestat si condamnat. Fost coleg cu Octavian Goga. 9. ROMULUS URSU, profesor la L. Radu Negru, fruntas national taranist. Pentru atitudinea sa anticomunista este arestat în 1951 si condamnat. Trimis la Canal, moare fara îngrijire medicala în 1952. 10. ROMULUS VICTOR URSU, fiul profesorului Romulus Ursu, student, facând parte din grupul Volcinschi, mort în conditii foarte suspecte. 11. RADU LITERAT, inginer. Fost elev la Radu Negru, fiul lui Valer Literat, este arestat si condamnat pentru activitatea sa anticomunista. 12. CORNELIU URSU, student, fiul porf. Ursu. Se încadreaza în miscarea studenteasca anticomunista în grupul prof. Volcinschi fiind condamnat. 13. SORIN LUDU, student. Rol important în comandamentul rezistentei pe lânga profesorul Nicolae, Petrascu. Condamnat, iese grav bolnav din închisoare. 14. CORIOLAN BURACU (sotia MARIA), preot militar, personalitate politica nationalista a Ardealului înca înainte de primul razboi mondial. Senator. Ia parte la razboiul de rasarit împreuna cu fiul sau Matei, care moare în lupta. Cu întreaga sa familie se daruieste luptei anticomuniste. Urmarit înca din 1946 de la alegeri, este arestat dupa patru ani si condamnat. Fiii sai îi urmeaza exemplul. 15. FLORIN BURACU, ca elev a fost seful Fratiei de la L. Radu Negru. Inginer silvic, a pregatit zeci de frati de cruce, viitori luptatori anticomunisti. 16. ALEXANDRU BURACU. Elev la Liceul Militar. Condamnat ca frate de cruce în 1941, este trimis pe front la 17 ani. Revine la L. Radu Negru ca elev si activeaza în fratia de aici. Este arestat si condamnat. 17. OCTAVIAN BURACU, profesor universitar la Cluj, poarta si el ideile familiei. La revolutie (1989), la Cluj, este în primele rânduri, fiind ales presedintele Frontului Salvarii Nationale de aici. Ramâne pâna la moarte credincios ideilor familiei sale. 18. MIHAI BURACU, cel mai mic frate, elev la L.R.N., si frate de cruce, este arestat si condamnat în 1948 pentru activitate anticomunista. 19. OCTAVIAN FLORESCU, profesor la L.R.N., pentru atitudinea sa anticomunista este trimis în lagarul de la Caracal, apoi condamnat. 20. MIHAI SABADUS, profesor la L.R.N., arestat în 1948 si condamnat pentru activitate anticomunista. 21. ADAM BUCUR, profesor la L.R.N., condamnat pentru activitate anticomunista. 22. VICTOR FLOREA, profesor la L.R.N., condamnat în 1951 pentru atitudine anticomunista. 23. IOAN BALAN, student la Politehnica Bucuresti. Arestat si condamnat în 1948. 24. OCTAVIAN POPA, student la Conservatorul din Bucuresti, condamnat pentru activitate anticomunista. 25. OCTAVIAN TOMUTA, fost elev la L.R.N., student, seful grupului legionar de la Politehnica Bucuresti, condamnat pentru activitate anticomunista. 26. VALERIU TEODORU, fost elev la L.R.N., condamnat cu grupul Politehnicii din Buc. 27. HORIA DRAGHICI, student, idem. 28. MIRCEA ZORCA, student, implicat în grupul de parasutati al grupului Sabin Mare, condamnat. 29. OTILIA BALAN, învatatoare, mama lui Ion Balan, ajuta grupul din munti cu echipament de munte în doua rânduri. 30. EMILIA MAGA, învatatoare, sotia lui Mihai Maga, tot timpul sprijinitoare a grupului din rezistenta. 31. IOAN GIURCA, medic, fruntas national taranist, arestat. În casa lui a fost primul sediu al Securitatii. Urmarit de securitate, s-a ascuns la Brasov, unde a decedat. 32. EMIL COSGAREA, avocat, fruntas national taranist condamnat pentru atitudine anticomunista. Casa lui a fost al doilea sediu al securitatii. 33. ANORE SCHULL, medic evreu, a trimis prin profesorul Novac medicamente pentru Gelu Novac. 34. CORIOLAN PERENI, medic, l-a scapat de la moarte pe luptatorul Dumitru Moldovan, dându-i prin transfuzie propriul sau sânge. 35. MARGARETA HALMAGHI, sora medicala. L-a ajutat pe doctorul Pereni la transfuzie si l-a îngrijit pe ranit. 36. EUGEN CRISAN, medic, arestat si condamnat pentru atitudine anticomunista. 37. PETRU MANCIULEA, arestat si condamnat în grupul Pridon. 38. Fratii COMANAR: VICTOR, TITUS, MIRCEA si OCTAVIAN, legionari, condamnati pentru rezistenta anticomunista. 39. ION MARHAU, croitor, legionar, condamnat pentru activitate anticomunista. 40. IULIU SCOREI, idem. 41. ELISIE GÂNSCA, legionar, idem. 42. ION MATEI, idem. 43. NICOLAE MAIER, croitor, legionar, idem. 44. NICOLAE IOANID, legionar, functionar, idem. 45. VASILE TAFLAN, legionar, avocat, idem 46. AUREL BENTEA, tehnician, condamnat pentru atitudine anticomunista. 47. ANA POPA, originara din Voievodeni, functionara, a îndraznit sa dea referat bun pentru dr. Burlacu arestat. 48. CONT PETRE, secretar PCR la Combinatul Chimic Fagaras, a dat referat bun pt. dr. Burlacu. 49. IOSIF ZIEGLER, medic evreu. A dat referat bun pt. dr. Burlacu. 50. ANDREI NEUMAN, medic evreu. A dat referat bun pt. dr. Nicolae Burlacu. 51. IOSIF MUNTEANU, condamnat pentru activitate anticomunista. 52. GHEORGHE COMSA, secretar al Liceului Radu Negru. L-a gazduit o iarna pe Gelu Novac, când a ramas singur. 53. ? CIORA, eleva la Liceul din Fagaras, ucisa la securitate în conditii necunoscute. 54. GHEORGHE GOVORAN, preot, condamnat pentru 206 atitudine anticomunista. 55. ION BARCUTEAN, muncitor, condamnat. 56. ZOE VÂJEU si sora sa, CARMINA, condamnate pentru sprijinul dat Rezistentei anticomuniste. 

Galati - Fagaras 1. GHEORGHE TOADER, fost elev la L.R.N., inginer chimist, sef de promotie al Politehnicii Bucuresti, seful organizatiei legionare a Jud. Fagaras. Condamnat în 1948 în orasul Stalin pentru activitate anticomunista. Ucis la închisoarea Gherla în 1951. 2. GHEORGHE TOADER, muncitor, var cu ing. Gh. Toader, condamnat pentru activitate anticomunista. 3. ION COMSA, preot, idem. 

Grid 1. GHEORGHE URDEA SLATINARU, luptator deosebit în rezistenta. Si-a aparat libertatea cu arma de la alegerile din 1946. Prins, este condamnat la moarte, condamnare neexecutata timp de multi ani. 2. GHEORGHE CIURILA, taran, condamnat pentru participare în grupul de rezistenta Pridon. 3. ION BOIERU, condamnat la cinci ani pentru participare la grupul Pridon. 4. GHEORGHE BOIERU, condamnat la patru ani, idem. 5. SABIN DRAGHICI, ucis în ancheta la securitate pentru participare la grupul Pridon. 

Gura Vaii 1. IOAN GAVRILA, student la Cluj, condamnat în câteva rânduri în contumacie pentru activitate anticomunista în grupurile studentesti legionare din Cluj si Brasov. Condamnat la moarte în contumacie în orasul Stalin, în 1951, pentru constituirea de "banda terorista" si actiune armata antistatala. Arestat la Cluj în 1976, condamnarile fiindu-i prescrise. 2. NICULAE POPA (sotia LINA), sprijinitori ai grupului de rezistenta din munti. Condamnat. 3. ION TRÂMBITAS, taran, invalid, sprijinitor al grupului, condamnat, mort în închisoare. 4. NICULAE CRISTEAN, învatator (sotia TEREZA), sprijinitori ai grupului de rezistenta, condamnat. 5. ION CRISTIAN, taran, condamnat ca sprijinitor al grupului de rezistenta. 6. AUREL CRISTIAN. A transportat cu caii alimente la munte pentru grupul de rezistenta. Condamnat. 7. GHEORGHE ALDEILIE, taran, sprijinitor al grupului condamnat. 8. ION VIJOLI, taran, plecând în SUA, a transmis un mesaj Consiliului National Român. Nu a fost cunoscut de securitate. 9. ION IARU (DADU), gazda a luptatorilor si sprijinitor. Condamnat. 10. MATEI IARU, tata si fiu, gazde ale grupului, nu au fost aflati de securitate. 11. TRAIAN IARU (al LINII), tâmplar, gazda a grupului. Ne-a construit lazi de pastrat alimente. Condamnat. 12. VIRGIL STROIA, taran, gazda a grupului, chiar când conta ca informator al securitatii. 13. VIRGIL SOTCAN, cu întreaga familie, Maria - sotie, Ion si Trita, parinti, gazde ale grupului, nu au fost cunoscuti de securitate. 14. NICULAE MAXIM LEABU, taran, unchiul unui ofiter de securitate, gazda de încredere în multe rânduri. Nu a fost cunoscut de securitate. 15. GHEORGHE BRENES (RUCAREANU), rudenie cu Ghita Hasu, gazda a grupului, condamnat. 16. ION PUCICA, taran, condamnat pentru sprijinirea grupului. 17. GHEORGHE FARCASAN, taran invalid de razboi, om foarte iscusit, a sprijinit grupul material si cu informatii în timp ce conta ca informator al securitatii. Nu a facut închisoare. 18. GHEORGHE CORDEA, taran, om de vaza în sat, tata a opt copii. Cunoscator al muntilor, ne-a facut în 1949 legatura cu grupul Arsenescu. Nu a fost cunoscut de securitate. 19. ? CORDEA, unul din fii, cioban în Baba în 1951 si 1952. A sprijinit grupul la munte. 20. LAUREAN si VASILE LAZEA, unchi ai lui Ion Gavrila, sprijinitori si gazde ale grupului chiar si când contau ca informatori la securitate. Anchetati, dar nu condamnati. 21. PIAN LAZEA, socrul lui Vasile Lazea, a sprijinit grupul material si cu informatii cât a trait. 22. GHEORGHE HAN (al lui Iosif), taran, oier. La început a sprijinit regimul comunist, apoi s-a lamurit. Înainte de moarte (1949) ne-a daruit armament. 23. GHEORGHE HAN (al lui Galaftion), zidar, sprijinitor al grupului în timp ce era presedintele Frontului Plugarilor. Nu a fost cunoscut de securitate. 24. GHEORGHE GAVRILA, drumar, tatal lui Ion Gavrila, moare în 1949, în urma unui tratament la securitate. 25. ANA GAVRILA, mama lui Ion Gavrila, condamnata ca a furnizat arme grupului. Împreuna cu fiicele Ileana si Eugenia, ramâne la dispozitia setei de razbunare a securitatii 29 de ani. 26. TRAIAN NISTOR, cioban, ne-a dat în fiecare an sprijin la munte. Nu a fost cunoscut de securitate. 27. GHEORGHE ROMAN (Zevedei), taran, a sprijinit grupul ca gazda si cu alimente. Nu a fost cunoscut de securitate. 28. VICTOR NISTOR (Chitu), si NICULAE DATES (Danuca), tarani în puterea vârstei, au murit în urma batailor de la securitate, banuiti a avea legaturi cu grupul din munti. 29.ION IARU (Ionucu), sprijinitor al grupului, necondamnat. 

Glâmboaca 1. AUREL MOISIN, taran sprijinitor al Lenutei Faina. 2. (?) TAVALA, sprijinitor al Lenutei Faina. 

Grânari 1. (?) RENCIU, a pregatit cartiruirea grupului în iarna 1952-1953. Hârseni 1. MATEI COTOROZ, taran, condamnat 20 ani munca silnica pentru sprijinirea grupului. 2. IOSIF HERSENI (IOJICA), vestit oier, om în vârsta, ne-a sprijinit la munte cu alimente. 3. ? ? , o fata, rudenie cu Victor Metea, ne-a fost gazda si sprijinitoare curajoasa în câteva rânduri. 4. TOADER BALAN (sotia MARIA), sprijinitor al grupului de rezistenta. 5. IOAN RÂNEA, profesor, sprijinitor al grupului. Hurez 1.ION TETU, condamnat pentru sprijin dat grupului. 2.STEFAN TIPU, idem. 3.DUMITRU OPRIS, impiegat, condamnat la 8 ani. 4.ALEXANDRU SASU, idem. 5.ION SASU (NICA SASU), sprijinitor si gazda, nu a fost cunoscut de securitate. 6. ? MATEI, batrân orb, ce locuia la Nica Sasu, care ne culegea informatii despre ce se vorbea în sat si la militie. 210 7.MARIA SASU, femeie în vârsta, mama a sapte copii, rudenie cu Ion Gavrila, gazda a grupului. Nu a fost cunoscuta de securitate. 8. IULIAN NEAMTU, arestat si condamnat în grupul elevilor pentru activitate anticomunista. 

Iasi - Fagaras 1. ION IVAN, student condamnat cu grupul legionar al Politehnicii Buc. pentru activitate anticomunista, mort în închisoare. 2.GHEORGHE BULGAR, student condamnat cu grupul legionar al Universitatii Bucuresti. 3. GHEORGHE PEPTEA, student, idem 4. DANILA PEPTEA, taran, (sotia EUGENIA), condamnat pentru sprijinul grupului de rezistenta. 5. ZAHIU LUPU, taran, (sotia Ludovica), idem 6. MATEI FLOREA, preot, (sotia Verona), idem. 7. TRAIAN PEPTEA, taran, (sotia Genoveva), idem. 8. GHEORGHE BULGAR, taran, (sotia Ana), idem. 9. DANILA FLOREA, taran, idem. 10. NICOLAE MOTOC, taran, (sotia Raveca), idem. 

Ileni 1. PIRAU TOMA (PORÂMBU), fecior, din grupul din munte, cade în lupta cu securitatea în decembrie 1950, în sura lui Dumitru Cornea. 2. VICTOR METEA, elev, frate de cruce la L.R.N., dupa sase ani de lupte în munti, cade prin vânzare în mâna securitatii. Condamnat la moarte si executat în 1957. 3. DUMITRU CORNEA, taran de 80 de ani, condamnat la moarte si executat pentru ca l-a gazduit pe Toma Pirau. 5. MARIA CORNEA, (Domnisoara), împreuna cu mama ei a gazduit grupul de rezistenta si l-a sprijinit. Condamnata. 6. VICTOR METEA, tatal lui Victor Metea, condamnat pentru sprijinul dat. Moare în închisoare. 7. ION METEA, fratele mai mic al lui Victor Metea, om de sprijin în conditiile în care securitatea se razbuna pe el pentru neprinderea lui Victor. 8. GHEORGHE METEA, taran, condamnat la 15 ani munca silnica pentru sprijinul dat grupului din munte. 9. SIMION GHIZDAVU, taran, participant la grupul Mogos-Mazilu, condamnat. 10. TOMA BLEBEA si ELENA BLEBEA, idem. 11. ION COMAN, taran, idem. 12. DOREL CORNEA, idem. 13. ION BARBU, idem. 14. TOMA BARBU, idem. 15. VALER MILEA, idem. 16. TRAIAN CORSATEA, student, idem. 17. VIRGIL CORSATEA, idem. 18. ION MILEA, idem. 19. ION FARCAS, idem. 

Jibert 1. GHEORGHE BUTA, taran deosebit. Ca tânar a calauzit armata româna în 1916. Ne-a gazduit si sprijinit cu drag. Condamnat. 2. ION BUTA, fratele lui Gheorghe, condamnat pentru sprijinul dat grupului din munte. 3. GHEORGHE SCÂRNECI, taran condamnat pentru strijinul dat grupului din munte. 4. DIONISIE MEDREA, medic, sprijin medical. Nu a fost cunoscut de securitate. 5. MIHAI WAGNER, nr.66, taran sas în vârsta, gazda a grupului în câteva rânduri. Nu a fost cunoscut de securitate. 6. MARTIN TONTSCH, nr.14, taran sas, curatorul bisericii. Om de sprijin. Nu a fost cunoscut de securitate. 7. GHEORGHE GÔLDNER, nr.32, taran sas, gazda a grupului. 8. ROTH si ginerele sau TONTSCH MARTIN, nr 150, gazda si sprijin. 9. TONTSCH AGNETA, nr. 52, ne-a ajutat cu mama ei chiar în conditiile în care securitatea banuia ca are legatura cu noi. 10. ? MÜLER si fiica ANA, nr. 80, ne-a gazduit si ajutat. 11. SIMION ROTH, ne-a fost calauza noaptea în directia Grânari. Am fost atât de bine primit ca dupa 50 de ani mai retin si numarul casei acestor oameni. 

Ludisor 1.EUGENIA HASU, sotia lui Gheorghe Hasu si-a ajutat sotul atragând asupra ei mânia securitatii. Anchetata bestial si condamnata. 2.DUMITRU COMANICI, tatal Eugeniei, cu mama Eugeniei, si-au sprijinit ginerele Gheorghe Hasu cu toata dragostea. Dumitru - condamnat la închisoare. 3.OCTAVIAN COMANICI, taran, sprijinitor al grupului, condamnat la zece ani închisoare. 4.NICULAE DRUGA, sprijinitor al grupului, condamnat. 

Luta 1.MIRCEA LUDU, condamnat pentru sprijinul dat grupului de rezistenta. 2.OCTAVIAN BALEA, idem. Lisa 1. IOAN POP (FILERU), padurar, de mare folos grupului înainte de 1951 si apoi în grupul de la munte. Dupa cinci ani de rezistenta în munti este arestat în martie 1956. Condamnat la moarte si executat în 213 1957. 2. DUMITRU MOLDOVAN, fost elev la L.R.N. Condamnat în 1948 la un an închisoare pentru actiune anticomunista. La iesirea din închisoare alege lupta armata împreuna cu tatal sau. Este ranit grav într-o confruntare cu securitatea în toamna anului 1951. Condamnat la munca silnica pe viata. 3. VASILE MOLDOVAN, taran, tatal lui Dumitru. Îsi însoteste fiul la munte. Fiind prins, este condamnat la munca silnica pe viata. Moare în închisoare. 4. AXENTE STANISLAV, preot unit si învatator. Unul dintre cei mai utili oameni de sprijin în primii ani ai grupului. În casa lui s-a luat legatura cu doi comandanti de regimente, alcatuindu-se un plan de actiune daca situatia ar fi devenit favorabila unei extinderi a rezistentei anticomuniste. Securitatea nu a aflat de acest plan. Condamnat pentru sprijinirea grupului. 5. ION CATANA, maior deblocat. Ia parte la întelegerea din 1949 cu cei doi colonei (nu s-au spus nume, îi cunostea numai el). La întâlnire au luat parte parintele Stanislav, Andrei Hasu si Ioan Gavrila. Ne-a daruit armament de calitate. Nu stiu sa fi facut închisoare. 6. GHEORGHE HASU, mester constructor, veteran de razboi, var cu Laurean Hasu. Gazda si sprijinitor pentru grup. Condamnat la 15 ani munca silnica. 7. VICTOR HASU, tatal si VICTOR HASU fiul, oameni de sprijin, amândoi condamnati. 8. ELENA HASU, sprijinitoare a grupului. 9. DAVID GREAVU (DUCA), taran, condamnat pentru sprijinirea grupului. 10. ALEXANDRU GREAVU, condamnat pentru ca l-a gazduit pe Dumitru Moldovan. 11. MARIA POP, sotia lui Ion Pop, condamnata la închisoare pentru ca si-a ajutat sotul. 12. SAVU PALER si Silvia sotia lui, gazda a grupului. Condamnati. 13. GHEORGHE MUNTEAN, taran, condamnat pentru sprijinul dat grupului din munte. 14. VICHENTE MUNTEAN, idem 15. GHEORGHE SERBAN, idem. 16. ALEXANDRU RUS, idem. 17. IOAN GREAVU (MEI), idem 18. NICULAE PALER, idem. 19. VASILE SI ALEXANDRU VACARU, idem. 20. MOISE POPA, idem. 21. REMUS POPESCU, refugiat din Basarabia, condamnat pentru legaturi cu grupul. 22. VASILE MUNTEAN, student, apoi medic, sprijinitor al grupului, condamnat. Mereu optimist în închisoare. 23. OCTAVIAN MUNTEANU, taran, fratele lui Vasile, gazda a grupului. Ne-a daruit armament si alimente. Condamnat la munca silnica pe viata. 24. SERBAN CORNILA, socrul lui Fileru, cu sotia Victoria, a fost gazda si sprijinitor. Condamnat. 25. NICAPOPII VICTORIA, taranca, vaduva cu trei copii, sora cu Gheorghe Cordea din Gura Vaii. Gazda a grupului. Condamnata. 26. ALEXANDRU BROSCATAN, padurar, prieten al lui Fileru, condamnat pentru sprijinul dat. 27. NICOLAE PALER, învatator, sprijinitor al grupului. Nu a fost cunoscut de securitate. 28. MIRCEA PALER, taran, idem. 29. IOSIF si GHEORGHE VACARU, idem. 30. IOAN SERBAN PALER (BAZAON), sprijinitor al grupului. Arestat si chinuit la securitate.

I. G. Ogoranu, Lucia Baki

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE