DIN PRESA NOASTRĂ

 

Femeia legionară

Nu cred că as putea separa termenul de "femeie legionară", de cel de "bărbat legionar".
   As putea vorbi de legionar în general, văzut si dorit de Căpitan ca Om Nou.
   Ceea ce deosebeste - pe plan social - pe femeie de bărbat sunt doar îndeletnicirde ce au fost date fiecăruia după puterile lui. Educatia legionară e una pentru toti.
   Dar, luând deoparte femeia legionară si intrând în viata ei, ea ne apare în primul rând ca o bună crestină. Ea se bazează pe o credintă si pe o iubire autentică, ambele găsite în biserică.
   Viata ei crestină se concentrează pe de o parte într-o trăire profundă pe care Dumnezeu a transmis-o oamenilor prin Fiul Său în rugăciune, în jertfă si în renuntare, iar pe de altă parte se concretizează într-o continuă muncă pusă în slujba color nevoiasi, a familiei, a neamului în care s-a născut. Ea tinde să fie cât mai modestă, sa renunte la cât mai multe pretentii.
   Femeia legionară este mereu binevoitoare, cu zâmbetul pe buze, gata oricând să aducă liniste si pace în mediul în care trăieste. Ea vorbeste putin, munceste ca o albină, si e o bucurie pentru familia ei.
   În ceea ce priveste tinuta ei vestimentară, ca se caracterizează prin modestie dar nu prin lipsă de bun gust.
   Femeia legionară stie să se imbrace simplu cu putini bani. Ea urmează linia vestimentară ce se impune în societate, dar totdeauna alege ce îi este potrivit, renuntand la tinuta excentrică.
   Femeia legionară este o bună gospodînă, stie mereu să se ridice deasupra tuturor greutătilor sau impedimentelor financiare. Din putin ea stie să pregăteasca o masă gustoasă si îndestulătoare.
   Femeia legionara e bună mamă. Ea îsi educa copilul în spirit crestin si nationalist. Îi imprirnă acel caracter dârz cu care îsi poate croi un drum în viată fără a se apleca în fata josniciilor.
   Femeia legionară nu face diferente între camaradele ce au primit o educatie aleasă si cele de la tară. Fiecare are un dar dat de la Dumnezeu si acel dar trebuie valorificat.
   As mai putea enumera aici multe alte caracteristici ale femeii legionare, dar mă opresc rezumând totul, că în fiecare aspect al vietii ei, cinstea, corectitudinea, seriozitatea, disciplina si mai presus de toate, iubirea lui Hristos trebuie să fie prezente.
   Femeia legionară nu spune niciodată ca este legionară, dar modul ei de a se comporta o face diferită de o altă femeie.
   Ceea ce am prezentat mai sus este idealul de femeie legionara si, ca orice ideal, el nu poate fi cucerit deodată. Trece mult timp de încercări si excrcitii de vointa, ce pot dura chiar toată viata.
   În trecut au existat astfel de legionare. În prezent tinerele fete ce apartin Miscarii Legionare se străduiesc să urmeze calea trasta de înaintasele lor.  S-au constituit în "cetătuia Nicoleta Nicolescu" din Bucuresti, unde-si fac educatia legionară având în fată exemplul direct al unor legionare contemporane Căpitanului, cât si scrierile altora ce nu au mai rămas în viată, ca de exemplu Maica Mihaela (Marieta Iordache), sora comandantului legionar Iordache Nicoară, profesor universitar. În urma dureroaselor întâmplări din 1938 si 1941 s-a călugărit. Pe când era în închisoarea de femei de la Mislea, presimtindu-si sfârsitul, si-a transmis prin pereti testamentul, prin alfabetul Morse.
   Iată testamentul eî.
   "Vor fi multi care vă vor spune, vă vor sili să recunoasteti ca Miscarea Legionară a avut un drum gresit si ca tot restul luptei a fost doar o rătăcire.
   Tuturor acestora le veti răspunde răspicat: Ei nu au gresit. Ei ne-au scos din fundul unei adânci prăpăstii de întuneric, dezmăt si necredintă. Au aprins o făclie, am mers cu toti tintă spre ea.
   Iar dacă am gresit în fata lui Dumnezeu, ca am scos sabia, am acceptat să fim răpusi prin ea. Adevărat ca am curmat vieti de oameni pe care nu aveam dreptul să le frângem. Dar astăzi, ridicati pe jertfele scumpe ale celor care ne-au fost călăuze, vedem adevărul, vedem cărarea cea adevărată si suntem siguri de lumină. Ei, înaintasii nostri, au mers după puterile lor pe calea lui Hristos.
   De acum încolo suntem ai lui Hristos. Drumul nostru înseamnă dragoste. Grija noastră să fie a îndeplini total legea lui Hristos".

 

Rodica Andreica, studentă legionară, articol apărut în "Steaua Polară ", Nr. 2, 1999.

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE