CONSTANTIN NOICA

 

DE CAELO

-INCERCARE IN JURUL CUNOASTERII SI INDIVIDULUI-


 PREFATĂ

 

Dintre toate lucrurile pe care esti ispitit să le spui atunci cīnd dai la iveală o nouă lucrare, anume potrivirea ideilor cuprinse īn ea cu cele afirmate altă dată, măsura īn care anumite contradictii nu sīnt decīt aparente, sensul orientării pe care o slujesti si toate celelalte, nu ni se pare cuvenit să spunem decīt că nu am fi vroit să scriem lucrarea aceasta īn felul īn care am scris-o. Potrivit cu un statornic īndemn, am fi preferat să ocolim, cel putin deocamdată, unele „probleme mari“. Este greu īnsă a scrie despre chestiuni de viată interioar㠗 asa cum făceam īntr-o lucrare de īnceput — fără a īncrucisa asemenea probleme; si este cu neputintă să le ocolesti atunci cīnd īncepi, asa cum se īncearcă aici, o dezbatere īn legătură cu stările noastre morale.

Pe acestea, prin urmare, am īnteles să punem accentul. Dacă vederile teoretice, care preced īnsemnările īn jurul problemelor de etică, ar fi socotite drept simplă expresie a unui idealism īndeajuns de cunoscut, nedreptatea făcută nu ne-ar mīhni prea mult; vom īncerca īn alte rīnduri să dezvoltăm schita filozofică pe care, īn chip sumar, am pus-o īn capitolele de īnceput. Dacă īnsă, privitor la individualismul ce reiese din ultimele capitole, cele pe care punem accentul, s-ar găsi că ele reeditează un tip de individualism perimat īncă de la īnceputul veacului acestuia, atunci nedreptatea ar fi īntristătoare. Individualismul de tip democratic, tinzīnd să atomizeze societătile si neizbutind, īn ciuda optimismului ce profesa, decīt să le facă nerodnice, este de bună seamă de către toată lumea depăsit. Rămīne īnsă loc pentru o pornire moraliceste mai adīncă, pornire ce te poate face să crezi īncă īn individ, fără să ai acel vinovat si sterp orgoliu individualist.

Situatia morală a omului contemporan īn lumea sa, a noastră īn lumea noastră dezbat paginile de fată. Ele nu slujesc cu necesitate altceva decīt individul. De altfel, s-ar putea să nu slujească nici măcar atīt; căci nu prin eseu, ci prin predică si faptă īnsufletesti individul. Dar dreptul de a predica ti-l dă harul, pe cel de-a făptui cugetul limpede. Pentru a cugeta limpede si deci a putea făptui cu adevărat, vorbim uneori asa, cu voce tare, destul de tare spre a nu ne mai īnsela pe noi īnsine.*

AUTORUL


INTRODUCERE LA CER

De obicei, istoria e făcută pentru a salva trecutul, nu pentru a-l compromite. Nu procedează īn orice caz asa istoricul stiintelor? Ceea ce-l īnsufleteste, mai presus de toate, este o hotărītă groază fată de neadevăr, grija de a nu lăsa pe oameni să creadă că au īndărătul lor doar ani de superstitie si de absurdităti. De aceea el se va apleca atent asupra trecutului, va cīntări fiecare īnteles si subīnteles, iar doctrina ce va pune de preferintă īn lumină va fi cea care-i va părea a constitui, mai bine decīt oricare alta, o prefiguratie a viitorului. Cītă satisfactie nu īncearcă istoricul īn clipa cīnd īntīlneste — sau i se pare că īntīlneste — la Pitagora afirmatia că pămīntul nu e turtit, ci ar avea forma unei sfere! Ce īnăltător pentru omenire faptul că un soi de sistem heliocentric a fost conceput īncă de pe vremea lui Aristarc!

Dar istoria stiintelor, privită ca o succesiune de aproximatii ale adevărului, nu este, poate, expresia cea mai fericită a trecutului. Si este ea cea mai instructivă? S-ar putea concepe, de pildă, o istorie a cerului plină de tīlc, istorie care, īn loc să deformeze conceptiile trecutului īnspre adevăr, să pună accentul pe eroare. Căci nu are si eroarea un sens? Ba, deseori, are atīt de mult sens īncīt ea devine obligatorie, asa cum pe bună dreptate constată istoricii că era obligatorie, dintr-un complex de īmprejurări, revenirea prin Ptolemeu la conceptia geocentrică a lumii, conceptie īnlăturată doar pentru un moment de cea a lui Aristarc. Eroarea, sau ceea ce se numeste eroare, convine adesea mai bine decīt ceea ce se numeste adevăr. Nu ar fi de folos atunci s-o punem īn lumină pe cea dintīi? Dar fără să sovăim, fără sfială, fără gīndul că astfel compromitem trecutul.

O istorie a cerului care să pună accentul pe eroare ar putea, eventual, īncepe cu vederile egiptenilor asupra cosmosului. Un īnvătat de azi rezumă astfel aceste vederi: „La īnceput era Nou, o masă lichidă primordială, īntr-ale cărei infinite adīncimi pluteau, amestecati, germenii tuturor lucrurilor. Cīnd soarele īncepu să strălucească, pămīntul se turti iar apele se despărtiră īn două cīmpuri deosebite. Unul dădu nastere fluviilor si oceanului; celălalt, atīrnīnd īn aer, alcătui bolta cerului, apele de sus, pe care īncepură să plutească astrii si zeii, purtati de o curgere vesnică.“

Istoricul nu s-ar opri, desigur, īndelung asupra acestei conceptii cosmologice; ar sublinia caracterul finit al universului egiptean, materialitatea boltii cerului, ideea că astrii plutesc, nu sīnt suspendati (poate unii dintre egipteni īsi īnchipuiau chiar că ploile se nasc prin revărsarea „apelor de sus“), si ar trece fără nici o greutate la greci. Căci si acestia credeau īn finitatea lumii, precum si īn materialitatea boltii cerului. Nu-si īnchipuiau ei pămīntul, īncă de la īnceputurile cunoscute, de pe vremea lui Homer, drept un disc īncins de ape, adică de ocean, si acoperit de bolta cerului?

Asa s-a trezit omul: vietuind īntr-un clopot. Mai īnalt sau mai scăzut, cum ar fi fost acel clopot, el nu a īncetat veacuri īntregi să īmbrace lumea. Pentru Thales, de pildă, lumea era o emisferă, la fel cum fusese pentru cei mai multi dintre īnaintasii săi. Iar dacă Anaximandru sparge īn unele locuri clopotul ce alcătuia această emisferă nu e pentru a libera pe om din strīnsoarea īn care īnchipuirea sa stiintifică īl vīrīse, ci numai pentru a lăsa să se filtreze, pe ici pe colo, luminile sferei de foc ce se afla dincolo de boltă. Căci īn felul acesta, spune Anaximandru, trebuie īntelese cele ale cerului. Soarele, luna, astrii nu sīnt decīt niste găuri care īngăduie ochiului să prindă razele vīlvătăii de dincolo.

In studiul său asupra conceptiilor privitoare la cer, istoricul ar putea trece acum la o „eroare“ ceva mai stiintific exprimată, la sistemul de erori desfăsurat de Pitagora. Că acesta pare a fi fost primul care să sustină că pămīntul are forma unei sfere este desigur un lucru interesant. Dar afirmatia nu trebuie īnteleasă drept un adevăr īn sine, ci drept o conceptie mai potrivită decīt alta cu īntregul sistemului cosmologic al lui Pitagora, sistem prin raport la care, doar, o teză episodică poate fi numită adevărată ori gresită. Iar īn īntregul său, sistemul pitagoreic concepe īncă pămīntul, desi sferic, totusi nemiscat si stīnd īn centrul universului, īn timp ce stelele, īnfipte īn sfera cea albastră, īnconjurătoare, se miscau, o dată cu aceasta, de la Orient la Occident. Intre conceptia de fată si cea a īnaintasilor săi nu era prin urmare o deosebire de natură. Omul tot īnchis rămīnea sub bolta cerului. Explicatia, numai, devenea ceva mai stiintifică, īn sensul că universul, fiind acum o sferă īntreagă, nu o simplă emisferă, putea, prin miscarea sa, lămuri ceva mai bine pe cea a astrilor, miscare prilejuită de a sferei īn care astrii erau īnfipti. Si de altfel, prin rotirea sferei celei mari, pitagoreicii nu puteau explica decīt miscarea astrilor „ficsi“; de aceea, spre a da socoteală si de miscările celorlalti astri, ei fură siliti să īnchipuiască alte sfere, sapte la număr, concentrice cu prima, care, desi luau parte la miscarea acesteia, aveau totdeodată o miscare proprie lor, īn jurul unor axe trecīnd prin centrul pămīntului, dar deosebit īnclinate. Iar cele sapte ceruri nu sīnt asezate, spuneau pitagoreicii, fără o anumită rīnduială, ci corespund celor sapte note muzicale, īn asa fel īncīt, dacă o sferă este mai depărtată, sunetul ei e mai ascutit. Miscarea lor nu ar fi deci numai fenomen matematic, e si unul muzical.

In ce curioasă stare se va fi simtit omul lui Pitagora! Invăluit de cele sapte ceruri sferice, prizonier al unei lumi de sapte ori ferecate, el contempla, din nemiscarea sa, miscarea ametitoare a boltilor suprapuse. Dacă măcar ar fi fost īn stare să prindă armonia sonoră a boltilor, ce păreau ochiului că se miscă dizarmonic, fiecare numai cu grija mersului ei. Dar urechea nu percepe decīt armoniile īntrerupte, īn timp ce boltile răsună fără īncetare. Si apoi, să ne īnchipuim că omul lui Pitagora ar fi auzit. Insemna aceasta o libertate īn plus? Nu, era o sclavie īn plus: văzul conspira cu auzul pentru a face pe om constient de ordinea care-l īnconjoară, adică de propriul său prizonierat.

Ii era dat anticului să nu scape curīnd de sclavia aceasta de pe plan cosmic — pe care de altfel īn ordinea socială el o adopta si justifica. Sentimentul de apartinere la natură, naturalismul — dacă e īngăduită o asemenea īntrebuintare a expresiei —, era doctrina cea mai reprezentativă īn Antichitate, īn ciuda dorintei unor istorici de a face din greci mai ales niste umanisti. Primii filozofi sīnt numiti si „fizicieni“, naturalisti, pentru că īncearcă dezlegarea problemei cosmologice prin aflarea elementelor ce constituiesc lumea. Dar ei ar putea fi numiti astfel si pentru că se lasă īnsufletiti de aceeasi pornire, caracteristică pentru grec, de a accepta natura, de a-i căuta, simtindu-se īntruna īn subordine fată de ea, īntelesurile. Iar cel mai sistematic si de autoritate filozof al Antichitătii nu era oare Aristotel, naturalist de la un capăt la altul al filozofiei sale, gīnditor care nu īntelege lumea decīt ca o ierarhie si nu justifică pe om decīt integrīndu-l, pe treapta sa, īn ordinea universală?

Era poate un lucru firesc o asemenea filozofie la omul care se īnchipuia ferecat īn atītea bolti de ceruri. Căci sapte ceruri, asa cum vroise Pitagora, nu erau de-ajuns. O seamă de miscări ale astrilor rămīneau fără explicatie, iar Eudoxos, pentru a putea da socoteală de toate, se vede silit să ridice numărul sferelor la douăzeci si sapte, de la sapte pur si simplu. Iar dacă atītea ar fi fost toate! Dar, corectīnd pe al lui Eudoxos, sistemul astronomic al lui Callippos ajunge la treizeci si patru de sfere, pentru ca Aristotel să sfīrsească la cincizeci si sase. Sistemul acestuia, de altfel, dezvolta vechea teză a finalitătii lumii. Universul e constituit īn chipul unei sfere enorme, dar finite, dincolo de ea nefiind nimic, nici măcar „loc“, deoarece īn cazul acesta ar fi vid. In centrul universului se află pămīntul, iar de la o anumită lungime de rază īncolo se īntinde regiunea cerească, ale cărei corpuri sīnt alcătuite dintr-o materie specială, eterul. Chiar materia lumilor ceresti era, prin urmare, superioară celei pămīntesti. Fiintă mijlocie īn ierarhia cosmică, omul rămīnea sortit să trăiască īntr-o zonă sublunară fără de noblete.

După ce ar aminti de toate acestea, istoricul cerului ar īnfătisa momentul constituirii definitive a conceptiilor stiintifice elene. Aristarc, autorul unui sistem heliocentric despre care se poate bănui că era asemănător celui al lui Copernic, nu este urmat. Va trebui ca Hipparcos să revină la conceptiile anterioare si să dezvolte, īn potrivire cu ele, un nou sistem astronomic, căruia īn sfīrsit Ptolemeu, īn veacul al doilea după Cristos, īi va da forma definitivă, sub care va supravietui un mileniu si mai bine, pīnă īn zilele Renasterii. E de semnalat aci faptul că sistemul cel nou găseste un alt mijloc de explicare decīt cel al sferelor ceresti. Se liberează īnsă omul de sclavia sa fată de natură? Incetează aceasta, finită cum este, de a-l coplesi prin toată prezenta ei? Nimic nu pare a fi semnalul unei astfel de eliberări. Acum, ca si pe vremea lui Aristotel, fiinta umană rămīne integrată īntr-o ordine cosmică, despre care cel mult ea poate da socoteală. Si ce dovadă mai bună a faptului că noua doctrină nu schimba cu nimic perspectiva asupra cerului, decīt īmprejurarea că sistemul ptolemeic convietuieste cu vederile stiintifice ale lui Aristotel, care a rămas o autoritate, pentru acelasi răstimp milenar, īn multe alte planuri de cunoastere, dacă nu si īn cel astronomic?

Fără teamă că are să fie prea curīnd dezmintit putuse descrie Virgiliu, īn felul stiut, originea lumii si a sufletelor prin gura lui Anchise, cuviosul părinte, aflat īn Infern, al lui Enea:

 

Principio caelum ac terras camposque liquentes…*

 

Totul era īnsufletit de un spirit. Dar „totul“ nu era mai mult decīt o masă, mare, e drept, totusi nu atīt de mare īncīt să nu īncapă īn imaginatia poetului, care să scrie:

 

Mens agitat molem, et magno se corpore miscet.**

 

Lumea, cu haos cu tot, nu era decīt un magnum corpus pentru răspīnditorul acesta de idei ale timpului.

Cītă vreme s-a păstrat conceptia unui cosmos finit, īn sīnul căruia omul să-si aibă locul său bine hotărnicit? Istoricul ar urmări, de-a lungul elenismului si al Evului Mediu, procesul de sedimentare īn cugete a conceptiei antice, a cărei dezrădăcinare — de vreme ce peste ea vor fi trecut veacurile fără s-o clinteasc㠗 va fi deosebit de anevoioasă. Si cīnd are loc īnceputul acestei dezrădăcinări? In Renastere, Agrippa von Nettesheim crede īncă despre cer, aproape īntocmai lui Virgiliu, că trebuie să fie īnsufletit, iar Cremonini, care scrie un De Caelo după modelul lui Aristotel, spune cu privire la doctrina răsturnătoare a lui Copernic cum c㠄este o curiozitate stiintifică modernă“. E o materie gingasă aceasta a trecerii de la o conceptie la alta, de la o stare de idei la alta — căci fiecare conceptie atrage după sine o īntreagă lume de idei, de stări mintale —, iar istoricul ar trebui să urmărească cu sporită atentie momentul articulării unei lumi cu cealaltă.

Cu toate că Descartes izbuteste, mai mult decīt oricine din veacul său, să libereze cugetul de obsesia naturalistă, făcīndu-l să nu se mai privească pe sine drept o parte a naturii, ci mai degrabă drept copărtas (cele două substante cartesiene sīnt strict deosebite) al ei, dacă nu īncă drept legislator pur si simplu, el vorbeste totusi despre existenta anumitor ceruri lichide si cu greu īti vine să crezi că s-ar putea da alt īnteles cuvintelor sale decīt cel literal. Abia cu Pascal īntīlnim unul dintre cele dintīi cugete care să aibă simtămīntul nostru modern al infinitătii. O perspectivă nouă e proiectată asupra cerului, perspectivă pe care niciodată n-ar fi putut-o īnchipui omul de sub clopot al Antichitătii īndepărtate sau cel īmbrăcat īn boltile lumii lui Pitagora.

E un progres, care nu e totusi depăsirea cea mare a naturalismului antic. Spatiul s-a adīncit, a devenit infinit, insondabil; dar nu s-a dizolvat īncă, nu s-a desfiintat. Intr-un anumit sens, omul a rămas īncă īn sīnul naturii, desi e departe de a mai fi īn centrul ei. A rămas el īnsusi natură. Iar cu cīt spatiul a crescut, cu atīt el s-a micsorat, cu atīt s-a subtiat ca o trestie. Tocmai aceasta e dovada că mentalitatea omului de sub clopot n-a fost īntru totul depăsită: omul cel nou s-a micsorat. Aceasta īnseamnă că a păstrat raporturi de comparatie cu universul īnconjurător si că există o unitate de măsură īntre cel din urmă si el. A descrescut pīnă la spaimă, pīnă la constiinta propriei sale neīnsemnătăti. O, dacă Pascal n-ar fi fost crestin! Nu faptul că omul e fiintă cugetătoare, trestie cugetătoare, nu acest orgoliu filozofic trebuie să fi păstrat sănătatea mintii lui Pascal, cīt crestinătatea din el. Căci pe drept cuvīnt s-a spus despre crestinism cum că e o doctrină īn primul rīnd antropologică, īn primul rīnd atentă la ceea ce este si poate individul omenesc. Naturalismul antic, supravietuind chiar pīnă īn infinitul Renasterii si al lui Pascal, se īmpotrivea pe nesimtite antropologismului crestin, valorificator si iubitor aproape exclusiv al omului. Fără crestinism, groaza lui Pascal nu s-ar fi dezlipit de el.

Dar nici crestinismul nu e cel care īnvinge, pīnă la urmă, naturalismul Antichitătii, naturalismul acela de tip aristotelic pe care, īn parte, pīnă astăzi chiar īl va profesa doctrina catolică1. E interesant de subliniat potrivirea dintre orientarea fundamentală a crestinismului si cea a omului de stiintă contemporan; dar nu crestinul, ci omul de stiintă (filozoful contemporan, după cum s-a spus uneori, e īncă mult īn urmă, ca mentalitate, fată de omul de stiintă) va fi cel care va pune capăt conceptiei unui univers bine ierarhizat, cu cīteva straturi de substante deasupra si dedesubtul omului, cu o boltă cerească si un azur peste crestetul său.

Istoricul cerului ar avea aci un capitol frumos de scris, ultimul al tratatului său. Accentuīnd nu pe ceea ce īndruma către conceptia stiintei de azi, cum se face de obicei, ci pe ceea ce se integra deplin īn conceptia stiintei de altădată, istoricul va fi ajuns, din treaptă īn treaptă, la veacul său, al cărui spirit ar iesi cu atīt mai limpede la iveală cu cīt ar fi mai putin prevăzut si asteptat. Cum s-ar fi asteptat omul să īnceteze vreodat㠗 īn orice īnteles ar fi fost această īncetare — de a face parte din natură? E adevărat că aproape tot ce i se păruse pīnă acum a fi „natur㓠se dizolvase īncetul cu īncetul. Boltile cerului — si pīnă la urmă chiar bolta īncetase a fi materială. Se adīncise, crescuse si dispăruse. Dar iluzia optică era pricinuită de ceva, nu-i asa? Exista, trebuia să existe ceva, tocmai ca să dea iluzia — īsi spunea mintea. Iar acel ceva care dă azurul e, de pildă, măcar aerul. Nu există cer, cu atīt mai putin ceruri, spune omul de stiintă al veacului nouăsprezece. Dar există ceva care īi tine locul si īi face posibilă iluzia.

Si atunci vine omul de stiintă al veacului douăzeci1, care spune: nu există nici măcar atīt. Azurul, culoarea albastră a cerului, nu se explică prin vreo materie oarecare, ci prin fenomene de radiatie. „In zadar s-ar obiecta, urmează contemporanul nostru, că proprietatea atribuită radiatiei e gīndită asa cum era gīndită calitatea atribuită materiei atunci cīnd se spunea, īn veacul trecut, că aerul, luat sub o grosime ceva mai mare, este albastru. Fiecare īsi dă bine seama că īnlăntuirile substantivale au fost slăbite si că doar legăturile limbii ne mai īnlăntuiesc acum de realismul imediat… Imensa boltă a cerului ni se īnfătisează azurată; dar īntreg acest azur nu mai este pentru noi o adevărată proprietate substantială… Azurul cerului n-are defel mai multă existentă (sublinierea autorului) decīt bolta cerului.“

Nu s-a īntīmplat, īn istoria cerului, ceva cu desăvīrsire nou? De astă dată da. Toate substantele ce erau sau păreau mai adevărate īn natură au īncetat să existe; cel putin au īncetat să fie pentru gīndirea stiintifică. Natura s-a dez-substantializat, s-ar putea zice. Si-a păstrat proportiile, constituentii fizico-matematici, relatiile lucrurilor īntre ele, dar nu mai este altceva, sau si altceva, īn afară de acestea. Albastrul cerului capătă o interpretare matematic㠗 spune ceva mai jos acelasi autor — si el nu e nimic īn afară de interpretarea aceasta matematică.

Dar aci istoricul s-ar opri de-a binelea. Ce īnseamnă, īntr-adevăr, faptul că cerul nu „este“ nimic, cu desăvīrsire nimic? Inseamnă că intelectul nu si-a ales obiectul potrivit de cunoastere. Dacă realitătile de tipul cerului nu sīnt nimic si cunoasterea noastră trebuie totusi să fie ceva, ea e silită să se īndrepte spre alte regiuni, către altă lume de fapte. Dar unde?

Iar istoricul stiintelor s-ar opri aci usor nemultumit, căci lui nu-i place prea mult filozofia.


CUNOASTEREA SPORNICĂ

Ce īnseamnă asadar „fapt“ īn materie de gīndire?

De cīnd am īnceput să fim pozitivisti cu totii, prin urmare cu mult īnainte de veacul al nouăsprezecelea, primul lucru pe care-l cerem unei gīndiri e să se acorde cu faptele. Dacă cineva teoretizează īntr-o materie anumită, lumea ascultă cītăva vreme, apoi īntreabă: foarte bine, dar teoriile acestea dau socoteală de fapte? Raportarea la lucruri, la exemple, la fapt e supremul criteriu. Poti să rostesti gīnduri oricīt de adīnci si oricīt de īncheiate; poti să construiesti sisteme care să se tină oricīt de bine; dacă nu explici „faptele“, gīndurile īnfătisate nu vor avea nici o temeinicie.

Dar ce sīnt aceste fapte? Si īn ce măsură raportarea la ele validează principiile?

Iată ceva, de pildă, care după toate aparentele reprezintă un fapt: incongruenta mīinilor; faptul, adică, al deosebirii, cunoscută de oricine, dintre mīna dreaptă si cea stīngă (spatiul uneia nu e al celeilalte, mănusa uneia nu e a celeilalte), īn ciuda perfectei lor asemănări si simetrii. Ei bine, faptul banal al incongruentei mīinilor, desi acelasi, a servit unui gīnditor, anume lui Kant, spre a ilustra succesiv trei teorii deosebite. Incongruenta este comentată si „explicat㓠de Kant īn 1768, īn 1770 si īn 1783. La prima dată amintită filozoful arată, īntr-o lucrare de cīteva pagini doar, că obiectele incongruente dar perfect asemănătoare, de soiul cărora sīnt mīna dreaptă si cea stīngă, nu se pot explica decīt admitīnd că, īn afară de spatiul alcătuit de lucruri si ca un temei al acestuia, există cu adevărat un spatiu absolut; căci mīna dreaptă este, īn toate privintele, īntocmai celei stīngi, afară doar că marginile uneia nu sīnt si marginile celeilalte, adică spatiul uneia nu e si spatiul celeilalte; deci trebuie să existe — ratiunea ne-o spune — un spatiu absolut, care să facă posibile spatiile deosebite si relative ale mīinilor, iar acest obiect al gīndirii noastre trebuie să fie real, căci si deosebirea dintre mīini e reală. — Putin mai tīrziu, īn 1770, pe cīnd filozoful īsi redacta celebra sa Disertatie, faptul incongruentei mīinilor continuă să fie o problemă, dar nu se solutionează prin ipoteza unui spatiu absolut care, desi ceva cu desăvīrsire real, era totusi un obiect de gīndire, ci printr-un nou soi de spatiu, care de astă dată este o intuitie; căci deosebirea dintre lucrurile incongruente nu poate fi descrisă prin nici un fel de caractere rationale, tot ce atribui mīinii drepte revenind si celei stīngi, asa īncīt ea nu rămīne decīt să fie făcută īn cadrul unei intuitii, anume cea a spatiului. — In sfīrsit, īn Prolegomenele scrise īn 1783, solutia aceluiasi fapt este īn prelungirea solutiei de la 1770, dar accentul de astă dată nu mai pare a cădea pe intuitivitatea spatiului, ci pe idealitatea lui. Spatiul, spune Kant aci, nu este un obiect real, nici măcar o proprietate reală, inerentă lucrurilor īn sine, ci ceva ideal, o conditie a sensibilitătii omenesti. Pentru cine se īndoieste de aceasta, filozoful dă tocmai exemplul incongruentei mīinilor si i se pare limpede ca lumina zilei că fiecare om cu mintea sănătoasă trebuie să accepte idealitatea spatiului, dacă vrea să dea socoteală de existenta, īn sīnul acestui spatiu, a unor obiecte īntinse, care nu diferă prin nimic si par totusi a diferi prin ceva.

Iată prin urmare trei teorii ce izbutesc, cel putin īn aparentă, să explice un acelasi fapt. Dar care teorie īl explică mai bine? Si cīnd este faptul doveditor? In 1768, cīnd duce la conceptia spatiului ca obiect de gīndire, sau īn 1770, cīnd duce la conceptia spatiului ca intuitie? In 1768, cīnd face pe filozof să afirme că spatiul e ceva real, sau īn 1783, cīnd, datorită tot lui, spatiul e declarat ideal?

Dacă trei teorii, deosebite īntre ele, pot explica unul si acelasi fapt, īnseamnă īn realitate că ele nu-l explică defel. Iar, la rīndul lui, dacă unul si acelasi fapt validează trei teorii deosebite īntre ele, īnseamnă īn realitate că el nu le validează cītusi de putin. Cine e de vină?

Intīmplarea lui Kant nu e unică. Ea a avut loc si la alti gīnditori — īn legătură cu alte fapte, negresit, decīt cel al incongruentei mīinilor. Nu mai vorbim de posibilitatea ca mai multi gīnditori, nu unul singur, să explice diferit unul si acelasi lucru, posibilitate ce s-a īnfăptuit atīt de des īn istoria gīndirii, īncīt pare a fi devenit caracteristica filozofiei: căci fiecare filozof explică īn felul său aceleasi lucruri, pare-se. Si nu e una si aceeasi lume obiectul atītor felurite Weltanschauungen?

Că filozofii se deosebesc īntre ei cu privire la explicatiile pe care le dau asupra lucrurilor īncă n-ar fi cine stie ce pagubă. Lumea s-a deprins cu asemenea dezbinări, ba īncepe chiar să creadă că destinul filozofului e de a spune īntotdeauna altceva decīt s-a spus pīnă la el. Dar că lucrul se poate īntīmpla chiar īn cazul explicatiei stiintifice, iată ceva de natură să īngrijoreze de-a binelea. Fiecare e īn drept să-si spună, īn acest caz, că trebuie să fie pe undeva vreo eroare, deoarece nu este īngăduit unei stiinte să explice īn mai multe chipuri un acelasi fapt, decīt, poate, renuntīnd la veleitătile ei de „pozitivitate“. Iar filozoful care si-a luat ca sarcină īn primul rīnd de a lămuri si justifica pretentiile de certitudine ale acelei activităti a spiritului omenesc ce se constituie īn stiinte nu poate să nu fie tulburat de constatarea că īnsăsi certitudinea pe care se trudea s-o justifice īncetează de a fi certitudine adevărată. Cine e deci de vină?

Toată lumea se potriveste īn a crede — constată filozoful si chiar el crede la fel cu toti, de astă dat㠗 că teoriile trebuie să dea socoteală de fapte. Cum altfel s-ar putea naste o teorie, dacă nu prin nevoia de a explica o serie de fenomene sau măcar un fenomen din lumea lucrurilor? Prin urmare, īn sensul acesta sīntem cu totii pozitivisti: orice teorie este o explicatie, iar orice explicatie e explicatie a ceva, ceva anterior teoriei de vreme ce o prilejuieste. Unde īnsă īncetăm de a ne mai potrivi cu totii este atunci cīnd īncepem să vedem ce este acel ceva. Răspunsul la o astfel de īntrebare nu poate fi decīt īndoit: acel ceva e, cu un termen generic, lumea asa cum este, prin urmare asa cum o găseste spiritul; sau acel ceva e lumea asa cum o facem noi să fie, prin urmare asa cum o pregăteste, constient sau inconstient, spiritul.

Obisnuit, gīndirea se hotărăste pentru primul fel de a privi lucrurile. Intr-adevăr, pentru ea, calitatea de a fi fapt — fapt susceptibil de īncadrare īntr-o explicatie general㠗 nu o capătă, ci o au dintru īnceput lucrurile. Ele ni se īnfătisează de la sine si gata făcute. Spiritul nostru se iveste īn mijlocul lor, le constată prezenta si īncearcă s㠄ia cunostint㓠de ele. Cunostinta se ia deci, nu se face. Cum se explică atunci īmprejurarea că spiritul poate lua mai multe cunostinte despre unul si acelasi lucru? Foarte simplu: prin aceea că n-a luat cunostinta adevărată. Dacă spiritul contemplă lucrul īn felul lui de a fi, asa cum este, īn ceea ce s-ar putea numi estimea1 lui, atunci nici vorbă că ia cunostinta cea adevărată, care e una. De ce prin urmare nu se īnteleg filozofii? Fiindcă n-au atins īncă estimea adevărată a lucrurilor. De ce dau deseori chiar oamenii de stiintă explicatii deosebite? Din aceeasi pricină, că au de-a face cu păreri, iar nu cu estimi. Lumea este asa cum este dinainte de a veni spiritul s-o măsoare, s-o cīntărească si s-o explice. Dacă tii seamă de lucruri asa cum sīnt si cīte sīnt, atunci ai sorti să afli ceva. Dacă nu, ai să aproximezi adevărul, asa cum au făcut-o atītia gīnditori īn istorie, dar n-ai să-l atingi niciodată.

Cea de a doua ipotez㠗 cum că lucrurile de cunoscut sīnt asa cum le facem noi să fie — īncepe prin critica tezei precedente. Intr-adevăr, prima e cea firească, e cea a naturalismului cunoasterii. Nimic mai limpede decīt că lucrurile există si tu vii si iei cunostintă de ele. Numai că această limpezime a propozitiei se lasă īnsotită de un sir de greutăti anevoie de īnlăturat. Trecīnd cu vederea peste obiectiile metafizice la care se expun sustinătorii tezei precedente (īntīi de toate faptul, chiar, că fac presupozitii metafizice, adică admit o existentă īn afară si īnainte de spirit; īn al doilea rīnd — ceea ce e mai grav — faptul că admit nu numai lucrurile drept existīnd īnaintea spiritului, ci si cunostintele, pe care spiritul le află, le „ia“ din lucruri, gata făcute sau aproape), trebuie pusă īn lumină īmprejurarea că răspunsul pe care l-am căpătat la īntrebarea noastră: cum e cu putintă ca un singur fapt să fie explicat de mai multe teorii? nu poate fi socotit multumitor. Căci ni s-a spus: dacă spiritul ia cunostintă de felul de a fi cu adevărat, de ceea ce este, de estimea lucrului, atunci cunostinta căpătată nu numai că e cea dreaptă, dar e unica. Insă care e criteriul ce ne ajută să deosebim īntre o cunostintă ce si-a atins estimea si alta ce n-a atins-o īncă? Cum să alegem īntre trei teorii care explică la fel de bine unul si acelasi lucru? Si să presupunem că am găsi, pīnă la urmă, că una dintre aceste trei teorii e mai bună: dar de unde stim că e si cea adevărată? De unde stim că nu vom afla īntr-o zi alta, care să explice mai bine īncă faptul? Si de unde ideea că stiintele de azi, adică sistemele de explicatie de astăzi, sīnt si stiintele de mīine, cīnd acestea pot fi cu totul altceva, sisteme de explicatie cu mult mai apropiate decīt cele actuale de adevărata fire a lucrurilor? Din două una: sau stim ceva dinainte cu privire la estimi; sau atunci nu ne vom opri niciodată īn progresul nostru către ele.

Pentru a ocoli un asemenea progres orb, un progres ce reprezintă o īnaintare, dar nu reprezintă totdeodată si o apropiere de tintă, cītiva gīnditori si-au propus să revizuiască notiunile de bază si să se īntrebe astfel dacă lucrurile de cunoscut fac īntr-adevăr parte dintr-o lume asa cum este (si după a cărei estime, prin urmare, am văzut că alergăm la nesfīrsit) sau dacă nu cumva ele fac parte dintr-o lume asa cum o facem noi să fie — nu oricum, fără īndoială, nici vroit, ci potrivit cu anumite īndemnuri ale mintii noastre. Intr-o astfel de lume, spiritul nu cunoaste la īntīmplare si nici ceea ce i se oferă, ci face o alegere īn materialul brut al cunoasterii. Iar dacă ar face numai atīt, īncă activitatea lui n-ar fi asa de hotărītoare. Dar face ceva mai mult: pregăteste materialul cunoasterii, īl măsoară, īl compară, īl rotunjeste si doar după aceea īl lasă liber să se formuleze ca problemă. Abia acum apare „faptul“ de care trebuie să tină seamă cunoasterea; doar pe acest produs al său va trebui spiritul să-l explice, necum tot ce īntīlneste si asa cum i se pare că īntīlneste. Nu i-ar reveni atunci si explicatia cerului, cu albastrul si boltirea lui? Insă calitatea de fapt nu o are tot ce se iveste īn zarea cunoasterii; calitatea de fapt o capătă lucrurile, si o capătă anume prin spirit, de vreme ce vor să fie fapte pentru spirit. Pīnă la īntīlnirea cu spiritul, faptul nu era nimic pentru cunoastere; era — spun gīnditorii a căror părere o īnfătisăm — un zero; de aci īncolo, īn schimb, el este material adevărat de cunoastere: e problemă. Lucrurile trebuie desfiintate, īntr-un anumit sens, si ridicate la rangul de problemă. Tot pozitivisti rămīnem făcīnd astfel, adică tot potrivirea teoriilor noastre cu faptele căutăm; dar nu mai e vorba despre faptele lumii singure, ci despre cele născute din īntīlnirea lumii cu spiritul. Iar asa transfigurate, lucrurile nu mai alcătuiesc o lume-nălucă, o lume īn dosul căreia să fie alta, a cărei estime să se afle de asemenea mai departe si niciodată īn cīmpul cunoasterii, ci una īn care faptele să aibă un singur īnteles, acela ce răspunde problemei pe care, după firea sa, a stiut să si-o pună spiritul atunci cīnd s-a trezit īn mijlocul lucrurilor, trezindu-le si pe acestea la adevărata lor viată, cea īn slujba cunoasterii.

Ar urma, ca atare, să arătăm — de vreme ce lumea cunoasterii nu e lumea asa cum este, ci asa cum o facem noi să fie — chipul īn care spiritul pregăteste materialul cunoasterii, astfel īncīt să-l ridice la rangul de fapt discutabil, clasabil si explicabil īn cadrul unei teorii. Inainte de a īntreprinde īnsă aceasta, teza īnfătisată are de īnfruntat o īndoială peste care nu poate trece dacă vrea ca principiul ei să nu fie stirbit īn esenta lui1. Intr-adevăr, ceea ce ni se cere să admitem prin teza aceasta este că spiritul intervine īn lumea lucrurilor atunci cīnd vrea să le cunoască. Sīntem īn drept să ne punem, īnainte de a discuta īn ce anume constă acest amestec, īntrebarea de principiu: cum e cu putintă asa ceva? Dacă spiritul intervine īn lucruri, īnseamnă că vrea să le schimbe, să facă din ele altceva, să le alter-eze. Cum e cu putintă īn general ca un subiect oarecare, vroind să-si cunoască obiectul, să-l altereze? Atunci ce mai cunoaste din obiect? Dacă lucrurile nu mai sīnt asa cum sīnt, ci asa cum le facem noi să fie, se mai poate oare spune despre cunoasterea lor că este o cunoastere adevărată? Si ce mai e adevărul? Toată lumea defineste adevărul drept potrivirea dintre cunostintele noastre si lucruri. Dar de vreme ce lucrurile nu mai sīnt acum ele īnsele, ci niste probleme anumite ale mintii, ce mai reprezintă adevărul? In căutarea adevărului, norma o dădea obiectul, criteriul era raportarea la obiect. Acum termenul acesta, obiectul, cade sau, īn cel mai bun caz, se „alterează“. Ce rămīne din celălalt termen? Dar din acordul lor, care tocmai trebuia să fie adevărul?

Toate aceste īntrebări trebuie să fi īndepărtat multe constiinte de la acceptarea tezei că lucrurile din lumea cunoasterii sīnt asa cum le-a făcut spiritul să fie. Ideea de adevăr a constituit īntotdeauna un ideal omenesc care, chiar atunci cīnd nu era urmărit, era respectat. A īntuneca oricīt de putin această idee, a face ca adevărul să se clatine doar, necum să fie desfiintat, īnsemna si īnseamnă īncă, īntr-o mare măsură, a ridica īmpotrivirea obstească.

Pe drept cuvīnt? Iată ceea ce nu s-ar putea spune. Preocuparea de adevăr este, negresit, una dintre cele care au onorat pe oameni; dar nu este totdeodată dintre cele care să-i fi luminat deosebit de mult. E ceva tulbure īn ideea care ne-o facem despre adevăr, ceva nelegitim ce se strecoară pīnă si īn definitia atīt de celebră si universal acceptată a ideii acesteia. Nu sīnt multi gīnditori care să fi observat lucrul, dar este unul, mai ales, care l-a pus īntr-o lumină cīt se poate de vie. Fie-ne īngăduit să-i cităm īn īntregime judecata. Ea sună:

„Dacă adevărul constă īn potrivirea unei cunostinte cu obiectul ei, obiectul numit trebuie să fie, prin aceasta chiar, deosebit de oricare altul; căci o cunostintă e gresită dacă nu se potriveste cu obiectul la care se raportează ea, chiar dacă, altminteri, ar īnchide īn ea idei ce s-ar potrivi altor obiecte. Pe de altă parte, un criteriu universal al adevărului ar fi acela care s-ar putea aplica la toate cunostintele, fără deosebirea obiectelor lor. Dar, de vreme ce īntr-un astfel de criteriu s-ar face abstractie de orice continut al cunostintei (de raportul la obiectul ei) si deoarece adevărul priveste tocmai acest continut, e limpede că īnseamnă ceva īntru totul cu neputintă si absurd să se ceară un caracter deosebitor al adevărului acestui continut prezent īn cunostintă si că nu se poate găsi un semn, totdeodată īndestulător si universal, al adevărului. Iar, īntrucīt continutul unei cunostinte a fost numit mai sus materie, se cuvine să spunem că nu e de căutat un criteriu universal pentru adevărul cunostintei īn ce priveste materia, deoarece asa ceva e contradictoriu īn sine.“

Cīti īsi amintesc că pasajul acesta este din Kant, ba īncă din Critica ratiunii pure1? E atīta bun-simt aci cum nu e īn tot restul operei filozofului. Fireste, nu bunul-simt decide īn materie de filozofie; dar cīnd o propozitiune exactă reuseste să īmbrace haina bunului-simt, exactitatea ei devine īncă mai sugestivă. Nu se putea vădi mai bine, īn cazul de fată, chipul cum prejudecă mintea noastră, chiar atunci cīnd are pretentia că analizează si defineste. Dacă adevărul este un raport, asa cum spunea ea, atunci ar fi necesar ca raportul să fie acelasi, oriunde l-am īntīlni. Si īntr-adevăr, raportul pare a fi peste tot acelasi: e raportul de acoperire īntre cunostintă si fapt. Oriunde am asa ceva, detin, īn baza celor de mai sus, adevărul. Dar de unde stiu cīnd am asa ceva? se īntreabă pe drept cuvīnt filozoful citat. Sau — după cum am mai arătat — stiu ceva dinainte cu privire la fiinta intimă a lucrului luat īn consideratie; sau, dacă nu stiu nimic, atunci nu pot determina nici clipa cīnd acoperirea e desăvīrsită.

Adevărul pare a fi deci — lucrul s-a mai spus, dar cīte n-ar trebui spuse din nou? — o problemă prost pusă. Bineīnteles, urmărirea lui continuă să fie folositoare, chiar dacă īn el īnsusi s-a dovedit a fi lipsit de sens, si nimeni nu s-ar gīndi să interzică omului de stiintă cercetarea realitătii īn convingerea, ce īnsoteste la el o astfel de cercetare, că o descifrează īn rosturile ei ascunse, īn aceea ce am numit estimea ei. Ba imaginea adevărului este chiar de folos, prin aceea că cheamă pe cercetător īntruna mai departe, silindu-l să-si īntindă raza sa de activitate, să-si sporească numărul instrumentelor de lucru, să īsi revizuiască si să-si adīncească metodele sale de a descoperi si dovedi. Dar dacă cercetătorul nu e dator să-si dea seama pīnă la capăt despre īntelesurile si roadele muncii sale, filozoful — care alt rost nu are, la urma urmei, decīt să se lămurească pe sine si pe oameni, īntocmai ca Socrate pe concetătenii săi, asupra a ceea ce fac si gīndesc ei, să le scoată, cu alte cuvinte, din propriul lor cuget īntelesul cel drept — este īn schimb dator să vadă că scopurile urmărite de cercetătorul stiintific nu sīnt īntotdeauna pe măsura rezultatelor la care el ajunge si că acestea trebuie interpretate īn propria lor lumină, iar nu īn cea a intereselor care le-au prilejuit.

Silinta după adevăr a fost rodnică, asadar, īnsă nu planul adevărului este cel care legitimează, pīnă la urmă, cunostintele ce căpătăm. Iar dacă nu s-a pierdut timp cu urmărirea adevărului, s-a pierdut timp cu credinta īn adevăr. O astfel de credintă trebuie corectată, dacă vroim să nu ne facem idoli strīmbi, dacă vroim să īntelegem actul cunoasterii īn aceea ce poate da el, iar nu īn ce ne īnchipuim noi că obtinem prin mijlocirea lui.

Există, trebuie să existe un plan mai adīnc decīt cel al adevărului, un plan care să dea īndreptătire cunostintelor noastre. Gīnditorii ale căror păreri le prelungim, dacă nu chiar le reluăm, numesc acesta planul obiectivitătii. Nu interesează dacă o cunostintă e sau nu adevărată; ce sens poate avea, după cele ce am văzut mai sus, asa ceva? Ci interesează dacă ea este sau nu obiectivă, dacă, prin urmare, īndeplineste acele conditii care o fac să se impună orisicīnd orisicărei constiinte omenesti. Nu interesează deci care poate fi estimea lucrurilor, căci aceasta e o presupunere cu desăvīrsire gratuită a mintii noastre; ci interesează dacă putem rosti, cu privire la ele, propozitiuni care să dea socoteală īn chip īnchegat de īnfătisarea sub care se ivesc ele īn cīmpul oricăreia dintre constiintele cunoscătoare.

Gīnditorii care cred īn adevăr si īn posibilitatea de a-l atinge — să ne fie īngăduit a-i numi realisti, iar pe cei de-ai doilea idealisti1 — se vor grăbi să arate că obiectivitatea e si de partea lor, sau mai ales de partea lor, ea nefiind decīt unul din caracterele adevărului. Căci o cunostintă adevărată, spun ei, este, prin aceasta chiar, obiectivă, adică respectă toate conditiile care o fac să se impună orisicīnd orisicărei constiinte omenesti. Atunci de ce nevoia de a opune adevărului obiectivitatea?

Dacă adevărul s-ar trudi să caute obiectivitatea, atunci negresit că nu ar mai fi nici o nevoie să se pună fată īn fată termenii acestia, iar simplul fapt că esti căutător de adevăruri ar dovedi că esti totdeodată doritor de obiectivitate. Numai că el nu caută obiectivitatea, ci o presupune, cum presupune atītea altele. Obiectivitatea constă, īn cazul adevărului, īn raportarea la obiect. Ea nu constituie o problemă, nu are nevoie de criterii si de verificări. E simplu: am obiectul, am si obiectivitatea. O afirmatie cu privire la obiect, spun filozofii din categoria realistilor, este primită de toată lumea tocmai pentru că el există. Dar de unde stim că el există? Fiindcă toată lumea primeste această afirmatie — ar rămīne să răspundă realistul, ca tocmai bine să cadă īn cel mai desăvīrsit dintre cercurile cu putintă.

Se spune de obicei că idealismul e filozofia lenesilor, īntrucīt nu se trudeste să caute ce sīnt lucrurile „din afara“ constiintei, ci si le plăsmuieste singur, după legile acesteia. Dar, īn urma celor arătate, realismul e cel care dă dovadă de lenevie, deoarece, de īndată ce-si īnchipuie că detine o cunostintă adevărată, adecvată, o consideră si obiectivă, fără a se trudi, prin urmare, s-o legitimeze pe deplin. Pentru realism, obiectivitatea se capătă prin simplă raportare la obiect, pe cīnd idealismul abia de aci īncepe, de la īndatorirea pe care o resimte de a lămuri chipul īn care devine cu putintă ca aceea ce s-a impus drept certitudine unei constiinte să poată fi īmpărtăsit ca atare orisicărei alteia. In a căuta conditiile de aparitie si transmitere a certitudinii căpătate, īn a arăta cum e posibilă cunostinta sigură, cea stiintifică deci, īn a constitui sistemul unor astfel de cunostinte sigure — iată īn ce constă demnitatea idealismului. El desfiintează, e drept, ideea de adevăr, spre indignarea luptătorilor mari si mici ai bunului-simt; suprimă o īntreagă mitologie a naturalismului cunoasterii, pentru a pune īn loc ideea, mai putin cuceritoare dar de cīte ori mai īndreptătită, a obiectivitătii cunoasterii, a temeiniciei cunostintelor.

Dacă īnsă adevărul cedează obiectivitătii pasul, pe măsură ce analiza cunoasterii se precizează, teza care afirma că lumea cunostintelor e cea īn care lucrurile sīnt asa cum le facem noi să fie se dovedeste admisibilă īn principiu. Cercetarea noastră pornise tocmai de la nevoia de a ridica īndoiala ce stătea īn calea unei astfel de teze, īndoiala cum că lucrurile cunoscute vor mai prezenta vreun interes pentru constiinta noastră, de vreme ce ele nu sīnt si cele adevărate. Dar acum teza nu ne apare doar admisibilă īn principiu, ci si necesară, căci e singura care-si pune problema adevărată a cunoasterii, anume problema obiectivitătii ei. O astfel de chestiune nu exista īn cadrul lumii unde lucrurile rămīneau precum sīnt. In acea lume, spiritul căuta asa-numitele estimi; dacă le găsea, restul, adică obiectivitatea, ar fi venit de la sine. Dar nu le găsea. Atingea doar stadii premergătoare īn calea sa către adevăr: cunostintele pe care le căpăta erau provizorii, iar stiintele ce se īnchegau din ele nu cu desăvīrsire certe, ci tīnjind după o exactitate pe care nu stiau cum s-o descopere īncă si nu puteau decīt s-o proiecteze īn viitor. De unde atunci certitudinea?

Dacă există adevăr si posibilitatea de a-l atinge cīndva, orice sigurantă actuală a cunostintelor se risipeste. Din fericire, lumea ne oferă mai multe prilejuri de certitudine si nici un adevăr; căci ea nu e decīt lumea asa cum am făcut-o noi să fie, īn interesul, tocmai, al cunoasterii noastre sigure. Căutătorii de adevăruri n-au decīt să le caute mai departe; ei nu sīnt īnsă si aflători de adevăruri; ci, īn calea lor către ele, trudindu-se să le găsească, luptīndu-se cu lucrurile de cunoscut, le-au schimbat pe acestea la fată, le-au īmbibat cu īntelesuri noi, care nu mai sīnt ale lor dar ale spiritului si nu mai dau socoteală despre adevărurile lor, ci despre certitudinile spiritului. Căutătorii de adevăruri sīnt aflători de certitudini — iată călătoria pe care o face orisicare constiintă cunoscătoare. Porneste să dezvăluie tainele firii si sfīrseste prin a face — s-a mai spus aceasta — probleme de geometrie.

Dar lucrurile există totusi, va stărui realistul. Chiar dacă lumea cunoasterii e asa cum o facem noi să fie si chiar dacă īn sīnul ei se capătă judecăti obiective, iar nu judecăti adevărate, nu se poate ascunde totusi că substratul lucrurilor e o existentă, o realitate, si deci oricine e dator să primească afirmatia că lucrurile există, indiferent dacă nu va afla niciodată mai mult decīt atīt cu privire la existenta lor. — La care se poate răspunde: In propozitia „lucrurile există“, ceea ce există nu sīnt atīt lucrurile cīt afirmatia īnsăsi. Aceasta interesează si ea e de cercetat, iar conditiile pentru care o afirmatie ca aceea de mai sus poate fi acceptată de orice constiintă cunoscătoare, ele constituie adevărata problemă a cunoasterii. Că lucrurile totusi există, cu alte cuvinte că si continutul afirmatiei realiste e adevărat? E probabil, dacă nu chiar sigur. Dar existenta lor nu are prea mult sens īn afară de ceea ce stiu eu despre ele si nu pot sti mai mult despre ele decīt vrea mintea, cu legile si rīnduielile ei, să mă īnvete.

Instelarea noptii există? In afară de ceea ce pune spiritul acolo — raporturi, adīncime, adică spatiu, astrofizicitate —, e o īntrebare ce anume ar putea fi existenta īn chestiune. Nu este de prisos, poate, să ne gīndim o clipă ce ar īnsemna noaptea īnstelată pentru orice altă vietate īn afară de om. Iar răspunsul este: probabil constiinta confuză a unei prezente luminoase, impalpabile. Dar asta e „realitate“? Si a admite asa ceva īnseamnă realism? Atunci si cīinele care latră la lună e realist, căci si el admite o realitate exterioară!

Nu, pentru atīta lucru nu se construieste o īntreagă doctrină. Realismul vrea mai mult decīt atīt, iar īn măsura īn care vrea mai mult īsi ridică īmpotrivă-i idealismul. Vrea o lume gata dată, o lume străină de la īnceput pīnă la sfīrsit constiintei, pe care aceasta să vină s-o īnregistreze asa cum este. Iar idealismul — sau ceea ce se poate numi asa prin simplă opozitie cu teza realist㠗 răspunde: Ce īnseamnă lume? Ceea ce guvernează lumea sīnt legile; ceea ce guvernează legile e mintea; ce altceva e lumea decīt mintea īn propriul ei exercitiu?

Negresit, nu e vorba aci decīt de lumea cunoasterii. Subiectul trebuie să fie activ la alcătuirea unei astfel de lumi, tocmai pentru a o face mai obiectivă. Căci obiectivitatea cunoasterii este o temă, e idealul activitătii intelectuale a spiritului, si acesta nu poate nădăjdui să capete cunostinte desăvīrsit obiective dacă nu se va sili să le organizeze după norme care să decurgă din principii statornice la toate spiritele cunoscătoare. Pusă īn fata problemei, incontestabil cea mai grea ce poate fi dată unei constiinte subiective, problema de a se depăsi pe sine prin acte de cunoastere care să fie valabile pentru oricare alta, constiinta nu va sovăi să facă din universul lucrurilor aceea ce īi trebuie, pentru ca propozitiunile ei cu privire la acest univers să fie propozitiunile tuturor cu privire la acelasi univers.

In definitiv, explicatiile noastre sīnt aceleasi — adică sfīrsesc prin a fi aceleasi —, fie că le facem cu gīndul de a descoperi adevăruri, fie că stim dinainte, cu privire la ele, că nu ne vor da decīt certitudini. Cearta dintre realisti si asa-numitii idealisti nu priveste deci metodele pe care trebuie să le folosească cercetătorul pentru īntemeierea disciplinelor particulare īn cadrul cărora lucrează, iar filozofia nu vrea să dea acestuia lectii. Dar nici nu vrea să capete de la acesta. Ea vrea să se lămurească asupra activitătii spiritului, īn orice plan s-ar manifesta acesta si cu orice metodă ar crede el de cuviintă să-si atingă obiectivele. De la omul de stiintă, adică de la cel īn care spiritul e activ, filozofia ia mărturii, nu lectii; iar īn schimb ea īncearcă să-i dea īndreptătiri (de care el poate să nici nu aibă nevoie), iarăsi nu lectii. Fiecare īnvată ce are de īnvătat din propriul său mestesug, iar dacă mestesugul unuia e de a gīndi asupra mestesugurilor celorlalti nu īnseamnă că primul ins, filozoful, e de prisos sau că ceilalti, oamenii de stiintă, sīnt netrebnici.

Că lumea cunoasterii e asa cum o face spiritul să fie si că īn cadrul acestei lumi faptele dau mărturie mai degrabă de puterile si măsura spiritului decīt de virtutile tainice ale lumii exterioare, iată deci ceva care nu priveste decīt pe filozof. Cercetătorul stiintific e liber să creadă īn faptul a cărui explicatie o caută; e liber să facă din el un idol, după cum e liber să divinizeze legea care-i dă socoteală de un fapt sau de un īntreg sir de fapte. Filozoful, īn schimb, va sti că nu e vorba aci decīt de o greseal㠗 fără consecinte, din fericire — de perspectivă. In materie de cunoastere, prin idolatria de care dăm dovadă reīnnoim, poate, stările primitive ale omenirii — si filozoful nu va īntīrzia să observe aceasta. Sīntem īncă, vorba pozitivismului, īn faza teologică. Ba pozitivismul īnsusi pare a fi, sub acest aspect, īn faza teologică, fiindcă ipostaziază legile si crede īn realitatea lor absolută.

Dar filozofia trebuie să mai stie ceva. Că īn actul cunoasterii nu se consumă numai procesul de a căpăta — vroit sau nevroit — certitudini; ci e īn joc ceva mai mult decīt atīt: e poate un capitol din destinul de cunoastere al omului; destin care nu e de a se ivi īntr-o lume gata făcută, pe care mintea lui s-o īnregistreze, s-o admire si s-o lase īn urmă asa cum a găsit-o; ci de a participa la facerea necontenită a lumii, de a o īmbogăti, dacă nu o poate face din nou, de a o altera, dacă nu o poate īmbogăti. Iar aci să ascultăm pe poet. Schiller scrie:

 

A repeti, ce-i drept, e-n stare intelectul, a repeti

aceea ce fusese mai-nainte,

Ceea ce a clădit natura clădeste īn urmă-i el.

Deasupra naturii clădeste ratiunea, totusi numai-n gol,

Doar tu, geniu, sporesti natura īn sīnul naturii.

 

Să sporesti natura īn sīnul naturii. Să sporesti natura, nu numai s-o īnregistrezi. Ce destin de cunoastere mai frumos se putea prescrie omului?


INDIVID SI CUNOASTERE SPORNICĂ

Dacă, trecīnd acum de la constiinta cunoscătoare la cea trăitoare, chibzuiesti ceva mai bine, te īncredintezi că omul modern nu poate īncerca altceva, fată de stiintele timpului său, decīt un simtămīnt de dusmănie. Atītea stiinte si cunostinte, īngrămădite unele peste altele. Cum să te mai descurci cu ele, cum să mai ajungi la capăt si, mai ales, cum să vezi dincolo de ele? Intreabă pe un ins al zilelor noastre cam despre ce e vorba īntr-o stiintă oarecare, de pildă īn fizică. El te va duce īntr-o bună bibliotecă de specialitate, īti va arăta un raft īntreg de tratate si-ti va răspunde: Fizica īnseamnă toate aceste tratate amănuntite plus cele care nu s-au scris, privitoare la descoperiri care nu s-au făcut īncă!

Răspunsul poate fi, de altfel, nitel schimbat; noi nu simtim mai putin că, īn fond, asa stau lucrurile. Fizica, īntocmai ca orice altă stiintă, apare omului modern drept o culegere de īnvătături dobīndite cu greu, unele sigure, altele mai degrabă aproximative, dar constituite pe cīt se poate de trainic, clasate, rīnduite si consemnate īn lucrări, pe care nu ai decīt să le iei īn cercetare spre a te lămuri ce e cu stiinta respectivă. Nu ai decīt să le iei īn cercetare — e īnsă un fel de a vorbi. Căci numărul tratatelor e mare, iar īnvătătura care e cuprinsă īn ele ti-e străină, e īn afară de spiritul tău, asa cum e īn afară de el tot ce se īnfătisează gata făcut.

Omul modern simte īn chip hotărīt că adevărurile stiintei īi preexistă. Ele se află īnregistrate pe anumite tabele — fără să vrei te gīndesti la tabelele īnregistratoare ale empiristilor —, unde fiecare adevăr stă cuminte la locul lui, precum cuvintele īntr-un dictionar, si asteaptă să fie găsit si folosit de către cel care se īntīmplă să aibă nevoie de el. Nu reprezintă stiintele noastre, asa cum le vedem de obicei, capitole dintr-un dictionar? Nu e idealul pozitivismului stiintific alcătuirea unei enciclopedii de adevăruri?

Dacă adevărurile ar face omului modern impresia că īi preexistă numai īn īntelesul că se află, dinainte de cercetarea sa, consemnate undeva īn tratate, lucrul īncă nu ar avea urmări prea īnsemnate. In fond, aceasta n-ar reprezenta decīt o serioasă economie de timp, si nimic nu ne īncīntă mai mult decīt o economisire de timp si inteligentă, īnsotită de o sporire a puterii omului. Dar constiintei moderne i se pare că adevărurile īi preexistă si īntr-un alt īnteles, mai grav: acela că s-ar afla īnscrise īn realitatea īnsăsi, ale cărei legi noi venim doar să le dezvăluim. Stiintele ar fi deci īn afară de om, de vreme ce adevărurile lor īi preexistă īn sīnul chiar al realitătii. Stiintele — după convingerea aceasta amintită si ceva mai sus — n-ar īnsemna nimic altceva decīt dezvăluirea mecanismului firii īnsesi, mecanism care nici vorbă că pare să preexiste mintii cercetătorului, de vreme ce si natura cercetată e presupusă de el ca preexistentă. Natura īnsăsi e un dictionar, pretinde omul de azi; dacă īi prinzi cheia, atunci poti să dezlegi tainele lumii, taine care nu sīnt altceva decīt rīnduielile ei. Stiind azi cīte ceva din aceste rīnduieli, nu-ti īnchipui că le stii pe toate. Morala omului de azi pare a fi: pune-te pe lucru, căci, īn afară de ceea ce ai descoperit, sīnt multe altele pe care nu le-ai descoperit īncă. Adevărurile asteaptă să fie scoase la lumină. Ele te asteaptă, ascunzīndu-se cercetării tale uneori, iesindu-ti īn cale alteori, dar uimindu-te īntotdeauna prin ceea ce au neasteptat īn ele.

Cum să nu dusmănească omul modern astfel de stiinte? Adevărurile acestea care-i preexist㠗 atīt īn īntelesul că se găsesc, īn parte, gata făcute īn tratatele acelea impunătoare si numeroase, cīt si īn īntelesul că, īn rest, se pot găsi īn sīnul naturii, al acelei naturi ce nu īncetează niciodată să ne uimeasc㠗 reprezintă o lume rece, o lume rigidă si obiectivă. Totul e străin constiintei, care, coplesită de atīta noutate, nu se mai regăseste pe sine nicăieri. Umilit si niciodată īndestulat, asa este omul modern. Umilit, căci toată această stiintă, pe care el nu a iscat-o, ci doar a īntīlnit-o, īl depăseste; neīndestulat căci, īnchipuindu-se ajuns la capătul stiintelor constituite, el bănuieste si altceva dincolo de ele. Totul e făcut să-l intimideze; mai mult īncă, să-l īngrijoreze. Căci nu s-ar putea să răsară dintr-o dată un adevăr adīnc tulburător, neasteptat de grav? De unde stim noi că adevărurile pe care nu le-am dezvăluit īncă sīnt la fel de nevinovate precum cele pe care le-am dezvăluit? Cine ar putea spune ce ne asteaptă, ce adevăr tragic, ce semnificatie nouă care va arunca un văl de lumină, dar si unul de panică, peste mintile noastre pīnă atunci amortite? Si nu sīntem noi, oamenii moderni, atunci cīnd privim stiintele īn felul de mai sus, īntocmai locuitorilor din pestera lui Platon, dar pe care ne asteaptă ceva si mai tragic decīt pe aceia: nu rămīnerea, pe tot timpul vietii, īn īntunericul plin de semnificatii, ci tocmai dimpotrivă, perspectiva de a iesi odată la lumină, spre a vedea că interpretarea noastră de umbre era prea confortabilă si prea plăcută fată de īntelesul plin de spaime ce ne īntīmpină odată iesiti afară?

Sentimentul că totul e posibil, īn ordine practică si īn ordine teoretică deopotrivă, caracterizează īncă, de cele mai multe ori, atitudinea omului de azi fată de stiinta sa. In ordine practică, nu ni se pare exclus să reusim cele mai extraordinare inventii; nu am si reusit cīteva? Nimeni nu īmpiedică pe omul modern să imagineze īnfăptuite, ca un nou Jules Verne, toate născocirile cu putintă: orase suspendate īn aer, comunicarea cu planeta Marte sau captarea īntr-un singur sīmbure, manevrabil de către om, a unei uriase cantităti de energie electrică. Toate acestea sīnt spre gloria omului si dovedesc, īn primul moment, stăpīnirea ce a stiut să cīstige asupra naturii. Dar ele se īntorc degrabă īmpotriva omului — procesul e prea cunoscut spre a stărui asupră-i —, si atunci par a-i dovedi slăbiciunea sa. Creatia se ridică īmpotriva creatorului — constată toti istoricii civilizatiei de azi, īn frunte cu Spengler. Sentimentul momentan de putere al omului se preface īn sentiment de groază. Totul e posibil, adică cea mai īnspăimīntătoare inventie, cea mai uluitoare masină ucigasă. Nu s-a inventat dinamita, nu s-au găsit gazele toxice? Tehnica nu se ridică, īntreagă, īmpotrivă-i? Tot ce poate omul este prea putin pe līngă ce se dezlăntuie īmpotriva sa. Dacă este glorios pentru el să poată uneori isca energii nebănuite, e cu atīt mai umilitor pentru el să stie că nu e īn stare a le stăpīni pīnă la capăt si că e cu putintă ca tehnica să-l īndobitocească. Cine stie ce are să se mai născocească? Omul de azi trăieste sub teroarea neprevăzutului: el īl asteaptă, īl alimentează, crede īn el si se miră dacă nu i se iveste zilnic, pregătind omului o catastrofă mai tulburătoare decīt orice catastrofă geologică, pentru că e mai absurdă si mai omenească.

Dar īn ordine teoretică īsi atinge culmea procesul de intimidare a constiintei moderne. In definitiv, inventiile sīnt sortite să slujească pe om, si chiar dacă-l īngrijorează cu privire la viitor ele nu pot, de cele mai multe ori, decīt să-l satisfacă īn ce priveste prezentul. E destul de umilitor pentru noi să nu stim ce ne rezervă tehnica de acum īnainte, ba deseori să nu ne lămurim si apărăm prea bine nici cu privire la ce s-a făcut pīnă acum. Dar stiinta practică aduce atīta confort imediat, atīta bunăstare, īncīt trebuie să fii prea lucid spre a resimti cu adevărat o umilire. E mai īntelept să īnchizi ochii — si să profiti. Totul e posibil, īti spui, deci si nitel bine, pe deasupra celui prezent. Dar īn ordine teoretică? Străduinta de a īntelege a dus si aci la rezultate destul de multumitoare pīnă acum, de vreme ce s-au găsit pentru fenomenele naturii cīteva īntelesuri cuprinzătoare. Se vor găsi altele, si sistemul nostru de cunostinte se va rotunji. Cine stie totusi ce ne asteaptă si aci? Nu vom descoperi īntr-o zi un adevăr absolut care să primejduiască fiinta noastră morală, asa cum nici un adevăr relativ n-o făcea?

Să dăm o singură pildă spre a ilustra spaima — ascunsă ori deschis㠗 sub apăsarea căreia trăieste omul obisnuit de azi atunci cīnd priveste stiinta sa teoretică si perspectivele ei. Să presupunem că omul despre care vorbim e un crestin īncă. E crestin, dar crede si īn stiintă, īn puterea ei de a dovedi, īn capacitatea ei de a progresa. Cīte exemple de soiul acesta nu īntīlnesti īn veacul al nouăsprezecelea, veac care e cu mult mai putin ateu decīt se trădează la suprafată? Iar crestinul nostru asteaptă lămuriri de la stiintă. Nu īn materie religioasă: aci el n-are nevoie de adevărurile stiintei: ci pur si simplu pentru īntelegerea fenomenelor din universul acesta fizic. Totusi nu poate interveni stiinta si īn ce priveste fenomenele universului moral? Crestinul o stie, si de aci īncepe īngrijorarea sa. Ce s-ar face el, de pildă, dacă ar afla īntr-o bună zi, pe cale cīt se poate de pozitivă, că e absurd să creadă īn nemurirea sufletului? Cei mai multi filozofi crestini īi spuseseră totusi că, fără nemurirea sufletului, īnvătătura sfīntă pierde mult din īntelesul ei. Si cīte dezbateri n-au fost, īn istoria teologiei, pentru asigurarea punctului acestuia de doctrină. Apoi, propria sa viată sufletească ar fi zdruncinată de o asemenea descoperire a stiintei. El stie că n-ar trebui să sovăie, īntrucīt credinta sa trebuie să depăsească satisfactia unei răsplăti sau teama unei pedepse; dar nu poate, omeneste, să nu se resimtă de asa ceva. De aci spaima sa că stiinta va găsi un īnteles de viată sufletească, īnteles care să īnlăture supravietuirea.

Si mai mult īncă: dacă aceeasi atotputernică stiintă va hotărī, īntr-altă dată, că nici despre suflet nu are prea mult rost să se vorbească? Inchipuiti-vă un crestin care nu admite că sufletul există dincolo de mecanismul naturii; un crestin care să creadă că totul se inserează īn lumea fizică si se explică prin ea, asa īncīt e de prisos să vezi īn lumea morală altceva decīt un fenomen de suprafată ori īncoronarea lumii fizice. Nu, e de neīnchipuit asa ceva. Si pentru că el e īncă un bun crestin, toată īncrederea sa īn stiintă se preface īn spaimă: aceea ca stiinta să nu progreseze atīt de mult īncīt să-i distrugă lui temeiurile vietii morale. Nu e groaznic să trăiesti si să hrănesti īn tine gīndul că tot ce ai mai bun s-ar putea nărui dintr-o dată prin aflarea unui singur īnteles? Iar omul de azi trăieste īntr-o astfel de groază. Intelesurile pe care nu le stim, īntelesurile pe care s-ar putea să le stim īn sfīrsit sīnt pentru fiinta noastră tot atītea primejdii. Cum să te feresti de ele de vreme ce tot tu le-ai iscat? Acum e prea tīrziu ca să mai dusmănesti cu succes stiinta si tot răul pe care vrea ea să ti-l aducă.

Lumea din jurul nostru s-a organizat, realitatea exterioară constiintei a prins īntelesuri, iar toate acestea par să ti se impună de īndată ce pornesti să le cauti. Ai putea să nu le cauti, să īnchizi ochii, să te minti. Dar tu, om modern, esti cinstit. Tu n-ai să te minti. Ai să lasi spaima să crească fără măsură. Cu atīt mai mult va creste, cu cīt te simti mai singur. Si esti singur, de vreme ce lumea ti-e străină, de vreme ce totul e pus la punct īn ea. Nu mai e nevoie si de tine. E cumplită suferinta de a fi singur, dar aceasta este soarta ta, fiintă supranumerară, ivită pe lume să iei act de ea si atīta tot. E, parcă, īmpotrivă-ti o conspiratie a lucrurilor tinzīnd să te uluiască si izoleze. In toiul acestei desfăsurări la care nu participi, stii doar un lucru: că totul e posibil. Iar dacă totul e posibil, smereste-te si asteaptă.

 

Si toate acestea pentru ce? Pentru că, poate, nu se răspunde cum trebuie īntrebării de temelie a cunoasterii. Deseori nici nu urcăm pīnă la o asemenea īntrebare, ci filozofăm īn marginea ei, īnfătisīnd si dezlegīnd tot ce reiese din ea si numai pe acestea. Iar īntrebarea — spre a preciza mai bine ideile din capitolul trecut — este: dacă a īntelege īnseamnă a găsi ori a pune īntelesuri.

Cei mai multi — si trebuie să recunoastem că ei sīnt adesea dintre cei care nici nu-si pun explicit problema — răspund, constient sau inconstient: a găsi. Unii, mai lucizi, īncearcă să arate că răspunsul e: nici a găsi īntelesuri, nici a pune, ci a alege (ca si cum poti alege de altundeva decīt tot din materialul găsit). In sfīrsit, cei de-ai treilea răspund: a īntelege īnseamnă atīt a găsi cīt si a pune īntelesuri, de vreme ce mintea noastră foloseste, dar si transformă materialul cunoasterii, dīnd o prelucrare a lui.

Cele trei atitudini au totusi un punct comun: recunoasterea că īntelesurile noastre găsite, alese ori prelucrate, oricum ar fi, sīnt pīnă la urmă īntelesurile lumii īnsesi. Intre cele trei pozitii deosebirea poate părea mare si este, chiar, asa. Prima presupune o lume gata făcută, nu numai ca realitate, dar si ca semnificatie. Legile care lucrează īn sīnul realitătii sīnt ale realitătii. Cel care nu le caută acolo nu le găseste defel; iar īn schimb cel care le caută acolo le găseste īntru totul. N-ai mai avea nevoie, potrivit tezei acesteia, să rătăcesti pe căile ratiunii īn truda de a afla adevărul. Dacă te īntorci de partea experientei, īntīlnesti acolo tot ce-ti trebuie pentru a te lămuri asupra naturii si fenomenelor ei. — Cea de-a doua teză presupune si ea o lume gata făcută ca realitate, dar nu mai acordă că īntelesurile ei pot fi luate īntocmai cum ni se īnfătisează si īn toată multiplicitatea lor. Mintea noastră trebuie să intervină măcar īntr-atīt īncīt să cīntărească, să aprecieze si să aleagă. Tot īn sīnul realitătii găsesti īntelesurile, dar nu găsesti acolo tot ce-ti trebuie; sau, mai precis, găsesti ceva mai mult decīt īti trebuie: nu rămīne prin urmare decīt să-ti alegi criteriile după care opresti sau īnlături un īnteles īntīlnit īn lumea din afară, si atunci stiintele vor fi constituite. — In sfīrsit, cea de-a treia teză, izvorītă dintr-un spirit critic mai dezvoltat, crede că realitatea nu oferă mintii decīt un material, pe care aceasta trebuie să stie cum să-l ridice la rangul de cunostintă. Cine nu caută īn sīnul realitătii īntelesurile nu le găseste defel; dar cel care le caută acolo nu le găseste chiar īntru totul, căci īntre o experientă si o cunostintă este o cale destul de lungă. Si apoi — sustine teza aceasta — nu este experienta īnsăsi pătrunsă de anumite elemente rationale? Experimentăm noi la īntīmplare, sau o facem după anumite norme si cu interese care nu sīnt decīt ale mintii noastre? Iată deci măsura īn care s-ar putea spune că īntelesurile realitătii nu sīnt īntru totul găsite īn sīnul acesteia, ci sīnt, īn parte, puse si de către mintea omului.

Dacă, prin urmare, cele trei teze se deosebesc destul de serios īntre ele, potrivirea cu privire la un punct e cu atīt mai plină de tīlc. Am văzut că această potrivire constă īn a afirma că, oricum ar fi căpătate, īntelesurile asupra realitătii sfīrsesc prin a da socoteală de realitatea īnsăsi. Chiar dacă pozitivistii sīnt de acord: constiinta nu găseste cunostinte, ci prelucrează materialul īnfătisat ei — odată legile realitătii determinate, ei nu cred mai putin că aceste legi sīnt ale lucrurilor. Convingerea aceasta īi si face pe cei mai multi să accepte drept dogmă adevărurile ce se īntīlnesc īn tratatele stiintei, căci ele nu sīnt, după spusele lor, adevăruri ale oamenilor, ci ale lucrurilor. De aceea, odată determinate, ele ne sīnt propuse de-a gata īn tratatele scrise pīnă acum.

Si mai sīnt tratatele care nu s-au scris īncă! Ce sens ar avea să ne gīndim la acestea, dacă nu s-ar presupune că legile preexistă mintii? Iar cele trei teze de mai sus cred asa ceva. Ultimele două admit, poate, că nu există cunostinte gata făcute; dar există, spun ele, o lume gata făcută, ale cărei īntelesuri sīnt sau tind să fie, īn ultimă instantă, oricare dintre īntelesurile mintii noastre.

Asadar, a īntelege īnseamnă a găsi, ori cel mult a regăsi, īntelesuri? Insă am văzut īn ce dispozitie sufletească aduce pe omul modern o asemenea convingere. Ea īl intimidează la īnceput, pentru a-l paraliza pīnă la urmă prin spaima fată de neasteptat pe care i-o sădeste īn suflet. Si apoi, dacă lumea e organizată dinainte de ivirea noastră, nu numai că ea ne copleseste ca obiect de cunoastere, dar ne si stăpīneste ca existentă. De vreme ce toate īntelesurile sīnt natură, noi īnsine sīntem natură. Singurul privilegiu pe care-l avem, pe deasupra celorlalte existente naturale, e de a ne sti locul īn sīnul ei. Altfel, cunoasterea noastră nu ne poate ridica dincolo de natură, căci ea īnsăsi nu este altceva decīt una din formele de manifestare ale acesteia. Sfīrsim prin a cădea īntr-un naturalism care nu e defel spre demnitatea omului. Ce nesemnificativă e cunoasterea atunci cīnd nu te scoate din natură, ci te integrează īn ea; si ce umilitoare, atunci cīnd nu-si domină obiectul, ci se lasă covīrsit de el.

Despre actul cunoasterii se spune totusi că este cel mai nobil dintre actele omenesti. Nu cumva tocmai pentru că, īn sensul amintit, īmbogăteste natura cunoscută? Nu cumva pentru că, după cum am spus, īn loc să o reediteze, el o duce mai departe? Si ar fi prea putin să-l numim un act de reproducere; căci el nu este asa ceva nici īn īntelesul că ar oglindi natura, dīndu-ne o copie credincioasă a ei, si nici īn cel că ar perpetua-o, făcīnd să rodească sămīnta de viată din sine. Un act de perpetuare nu īmbogăteste natura, ci o desăvīrseste: e īncă natură. Cunoasterea, īn schimb, e īntīia noastră libertate fată de natură. Nu e firesc, atunci, ca ea să īnsemne demnitatea noastră omenească īnsăsi?

Dar omul nu are īntotdeauna gustul libertătii. Ii plac anumite subjugări, de pildă subjugarea la obiect. Se simte mai bine să fie dominat decīt să domine: la īnceput din confort, apoi din superstitie. Dar ceea ce i se părea la īnceput mai chibzuit de presupus se īntoarce īmpotriva sa, īntocmai unei nechibzuinte. Lumea īi este străină; chiar stiinta din tratatele altora īi e străină. Evident, el īsi īnsuseste īntr-un fel această stiintă, demonstrīndu-i din nou adevărurile. Dar demonstrează pe inventiile altora, pe lucruri moarte, nu pe propriile sale inventii. De aceea si pedagogia sa e īntr-atīt de neīndestulătoare. Cīnd privesti stiintele drept gata făcute — si cīt de răspīndit e felul acesta de a le privi, īn lumea contemporan㠗, īti interzici orice elan al inteligentei, orice libertate. Cum să mai īnvete niste minti care nu mai au nimic de spus? Cu ce imbold? Cu ce interes? Si īncetul cu īncetul omul devine subjugat obiectului, care-i porunceste si-l intimidează. In fata unei lumi de realităti si cunostinte gata făcute, lume pe care i se părea comod la īnceput s-o accepte, omul se simte acum temător, īngrijorat. Subjugarea la obiect īncepuse prin a fi o prejudecată, pentru a sfīrsi prin a fi o primejdie.

Ceea ce e de admirat la oamenii de stiintă e tocmai că nu se lasă intimidati de stiinta lor. Admiri īn omul de stiintă idealismul, convingerea că el poate lua lucrurile de la īnceput, că le poate duce mai departe, că poate spori — nu găsi ori regăsi — adevărurile. Pozitivist nu e el, desi afirmă adesea că adevărurile sale sīnt ale lucrurilor īnsesi (o face spre a găsi un capăt al gīndirii sale care, īn principiu, ar trebui să fie īn necontenit neastīmpăr). Pozitivist e admiratorul său necritic, cel care crede că stiintele se īntīlnesc īn realitate sau se desprind din realitate, nu că se impun acesteia.

Omul de stiintă cu adevărat activ dă mărturie, prin urmare, mai degrabă că a īntelege īnseamnă a pune decīt a găsi īntelesuri. Iar o dată cu el īncepe s-o creadă si filozoful. Cīt de linistitoare e o asemenea convingere, dar īn acelasi timp si cīt de grea de răspundere! Ea e linistitoare mai īntīi pentru că īnlătură spaima, īnlătură pe acel „totul e posibil“ de pe planul teoretic, cel putin, dacă nu si de pe cel practic. Nu totul e posibil, ci doar atīt cīt se află īn noi sau, mai bine, cīt este īn măsura noastră să punem. Dacă e o primejdie, atunci nu e cea de a ne surprinde pe noi īnsine prin cine stie ce īnteles ruinător, ci primejdia de a nu prescrie destul lucrurilor si nouă īnsine, asa īncīt gestul nostru să fie ridicat la rangul de etică si presupunerea noastră la cel de cunostintă legală. Dar ceea ce e cu adevărat linistitor e faptul că, prin felul cel nou de a vedea lucrurile, izbutim o īmpăcare a omului cu stiinta sa. Acum nu mai sīntem desprinsi de stiinte; ele nu ne mai sīnt străine, căci apar gata făcute, nu ne mai preexistă. Un sentiment de familiaritate ne leagă de ele: o anumită intimitate. Si nu iese de aci chiar o nouă pedagogie? Să nu mai dusmănesti stiintele, căci ele nu te mai coplesesc; să le privesti drept propria ta īntelepciune, desfăsurată si mai ales īn desfăsurare — iată un fel de a preda care nu e īntotdeauna cel de azi si care ar fi de folos tocmai azi, cīnd cunostintele omului par a nu se mai proportiona defel constiintei sale.

Cunostinta e īnsă pe măsura constiintei noastre; si tocmai de aci se nasc răspunderile acesteia. Dacă a īntelege īnseamnă a pune īntelesuri, nimic nu ne autoriză să credem că putem pune īn chip arbitrar īntelesurile noastre. Dimpotrivă, sīnt de pus acele īntelesuri ce ar putea fi puse de către orice constiintă asezată īn fata problemelor īnaintea cărora stă fiecare acum. Si tocmai aceasta am văzut că īnseamnă: obiectivitate.

Ce e anarhic aci? Si totusi se vorbeste de anarhie. Se spune: cum e cu putintă ca propria mea constiintă să prescrie legi lumii? Cum e cu putintă ca adevărul să fie relativ la om, stiinta la constiintă, cosmosul la individ? Nu cădem īn cel mai anarhic dintre individualismele cu putintă si nu e aceasta anarhia lumii moderne, anarhie ce īncepe prin conscientialismul lui Descartes si se definitivează cu idealismul lui Kant?

Dar păcatul spiritului modern nu e că ascultă prea mult de filozofii săi. Unii ar spune că nu ascultă destul. Obiectia de individualism anarhic tulbură pe nedrept constiinta omului modern. In fapt, el nici n-ar trebui s-o ia īn seamă: căci nimeni nu slujeste mai bine idealul universalitătii decīt tocmai cel care se trudeste să pună īntelesuri, nu să le afle. El are ca normă obiectivitatea, si prin aceasta nimeni nu evită mai mult decīt el anarhia. Nu s-a īntīmplat oare asa — spre a da exemplul cel mai cunoscut — la īnceputul veacului al saptesprezecelea? Lumea iesea atunci de sub dominatia scolasticii. Aristotel nu mai era autoritate, dogmele crestine nu mai dominau filozofia. Ce neasemuit prilej de anarhie! Cum să nu se īmbete mintea omului de o libertate care acum era deplină! Si totusi omul nu s-a īnselat pe sine. In loc să rătăcească īn lumea arbitrarului, īn loc să păcătuiască prin subiectivitate, omul veacului al saptesprezecelea — Descartes sau un altul — s-a apucat să cerceteze dacă nu cumva si-ar putea prescrie o metodă. Rămas singur, prin urmare, omul caută metode. In locul autoritătii pe care o accepta orbeste, el caută reguli pe care să si le impună critic. In locul dogmatismului, el caută īn sine elementele obiectivitătii. Aceasta īnseamnă anarhie? Poate. Anarhia de a introduce legi acolo unde pīnă acum domnea superstitia; anarhia de a căuta si cīntări aceea ce altii cred că au de-a gata.

Nu poate fi anarhie acolo unde se desteaptă răspunderea. Iar doctrina care crede că a īntelege īnseamnă a pune īntelesuri desteaptă īn mintea noastră o răspundere gravă: nu sīnt de pus decīt acele īntelesuri care satisfac conditiile obiectivitătii. Subiectivitatea este — după cum o arată idealismul filozofic — purtătoare de obiectivitate. E drept că īntrebarea care rămīne fără răspuns īn cadrul realismului, si anume: care e criteriul adevărului? s-ar putea pune si aici. Căci, s-o recunoastem, nu există un criteriu desăvīrsit al obiectivitătii. Nu poti sti cu sigurantă dacă o cunostintă este īntru totul obiectivă sau nu, după cum nu puteai sti nici dacă ea este īntru totul adevărată. O teorie stiintifică ce prezintă anumite chezăsii de obiectivitate se poate dovedi insuficientă, nu gresită, si atunci sīnt de adus noi īntelesuri, care să cuprindă pe cele vechi si să le dea o mai mare īnfătisare de obiectivitate, fără să atingă poate nici acum obiectivitatea desăvīrsită, ce rămīne un ideal.

Dar, īn comparatie cu doctrina adevărului, cea a obiectivitătii are, măcar, trei trăsături de superioritate. In primul rīnd, nu crede īn nici un soi de lucruri gata făcute. Nu există pentru doctrina obiectivitătii, asa cum există pentru cea a adevărului, legi gata făcute, functionīnd īn sīnul realitătii si pe care intelectul să le determine si să si le īnsusească. Nu există pentru el nici cunostinte gata făcute, nici lume gata făcută. Totul se elaborează, cunostintele despre lume se conturează din ce īn ce mai bine, iar o dată cu ele lumea īnsăsi. Cunoasterea noastră despre lume o sporeste, īn sensul că-i dă o structură, īi impune un echilibru, o configurează; īntr-un cuvīnt, o face să fie ceea ce este: lume. — Intr-un al doilea rīnd, obiectivitatea depăseste adevărul prin aceea că are, măcar, o normă, chiar dacă nu are si un criteriu de universală aplicatie. Este norma pe care i-o dă prototipul ei, cunoasterea matematică. Obiectivitatea are un ideal: īnfăptuirea tipului matematic de cunostinte. Doctrina adevărului nu are decīt o prescriptiune: adecvatia dintre un intelect, despre care nu stim ce virtuti de transcendentă are, cu un lucru, despre care nu stii niciodată ce este.

Care este norma adevărului si după ce prototip se corectează el? Se va spune, cumva, că tot după matematici? Dar atunci trebuie să se admită că adecvatia dintre intelect si obiect nu reuseste decīt atunci cīnd obiectul e creatia intelectului, ca īn matematici. Si de ce să se ceară intelectului să găsească, iar nu să pună, īntelesuri — asa cum face tocmai obiectivitatea, īn truda ei de a da socoteală spiritului de „lume“ —, de vreme ce doar īn ultimul caz reusita era desăvīrsită? Fiindcă prin urmare stie ce vrea, adică să fie de tip matematic, īnvătīnd astfel după ce prototip să se corecteze īn desfăsurarea ei, doctrina obiectivitătii stie si ce trebuie să prescrie. Doctrinarii adevărului sīnt departe de a sti atīt. — In sfīrsit, īn măsura īn care se poate vorbi de un criteriu al obiectivitătii, el are īncă o superioritate asupra celui al adevărului: oricīt de greu ar fi primul de atins, el este īncă un criteriu omenesc. Se poate spune la fel despre ultimul?

A vorbi despre anarhie acolo unde e metodă si unde se năzuieste după obiectivitate este o glumă. Idealul obiectivitătii disciplinează īn chip potrivit intelectul. Puterea ei merge atīt de departe, īncīt pe drept cuvīnt spunea un filozof că, dacă un geometru ar găsi īn vis o nouă demonstratie a uneia din propozitiunile sale, demonstratia nu ar fi mai putin adevărată (adică obiectivă). Chiar īn vis, prin urmare, obiectivitatea triumfă: conditiile psihologice nu mai interesează īn cazul ei; ele sīnt depăsite, chiar dacă o afirmatie obiectivă nu va fi niciodată un adevăr „obiectiv“, adică ceva exterior constiintei. Căci — si acum lucrul se īntelege mai bine — doar prin restrīngere la subiectivitate se dobīndeste un grad oarecare de obiectivitate. Dacă matematicianul are īntotdeauna dreptate e pentru că se restrīnge la anumite reguli, care sīnt regulile jocului său.

Tocmai de aceea el nu dovedeste nimic, decīt că jocul său poate fi jucat, adică interpretarea sa reuseste. Iar aceasta e mult, desi nu duce la alte cīstiguri. Noi vrem īntotdeauna să cīstigăm altceva. Dar cum să transcenzi, dacă ti-ai făcut o normă din a nu depăsi constiinta? Cum ai s㠄descoperi“, cīnd nu faci decīt s㠄pui“? Un copil care săvīrseste cum trebuie o adunare, spune Descartes, stie tot ce poate afla īn această materie spiritul omenesc. Să admitem că se mai pot afla cīteva lucruri īn marginea operatiei de adunare: nu se va afla niciodată mai mult decīt īngăduie jocul pe care ti l-ai propus, adică matematicile pur si simplu.

Pentru că intelectul īsi propune singur activitatea, īsi prescrie singur regulile, īsi pune singur īntelesurile de care are nevoie spre a dezlega problemele sale cu privire la „lume“, el răspunde despre tot ce e cunostintă omenească. E o răspundere grea, dar care nu trebuie să īngrijoreze: ea este pe măsura constiintei, e īn capacitatea spiritului nostru. Dacă īnsă pīnă acum īl ameninta pe om singurătatea de care se nelinisteau modernii, singurătatea īn fata stiintelor si a lumii, neputinta de a domina, subjugarea la obiect — acum īl asteaptă o nouă singurătate, una puternică, de intelect care elaborează si dezleagă. Cīt este de greu să te privesti drept purtător al unui astfel de intelect! Atunci cīnd te integrezi īntr-o lume, īntr-o ordine prestabilită, cīnd o accepti ca preexistentă, cu stiintele si adevărurile ei, te scutesti de cea mai grea sarcină: cea de a găsi elementele de universalitate din tine; căci ti se pare că le ai, de vreme ce apartii unei ecumenicităti. Dar cīnd te desfaci de lume, de prejudecată, de obiect, abia atunci īncepe răspunderea. Trebuie să te descoperi purtător de sensuri valabile, si doar asa regăsesti nu obiectul — căci de el te poti lipsi īntotdeauna —, ci lumea, lumea aceea de care nu te poti lipsi defel, pentru că o ai „substant㓠cu substantă īn tine.

Există prin urmare două singurătăti: una prin sărăcie, prin īngrijorare, prin spaimă; alta prin putere, prin vointă metodică, prin activitate. Omul care poartă cu sine toată lumea este si el singur; dar, īn singurătatea sa, el poartă cu sine toată lumea.

— Iar toate lucrurile acestea ar putea căpăta o transcriptie teologică. Ne-am putea īntreba: lucrurile au sensuri, sau le dăm noi, doar? Dacă au ele īnsele, atunci Dumnezeu a trebuit să creeze lumea bucată cu bucată, pentru a semnifica, prin fiecare din părtile lumii, tot ceea ce este astăzi semnificatie. Dacă nu, atunci n-a trebuit să creeze decīt o singură fiintă; cea dătătoare de īntelesuri. Si sensul cel mare al lumii nu e oare, asa cum spunea filozoful, tocmai de a avea īn mijlocul ei această fiintă capabilă să-i dea scopuri si, pīnă la urmă, să-i fie scop după ce i-a dat forme si īntelesuri?

Nu uita că Dumnezeu te-a trimis pe lume să-l īnlocuiesti: să dai sensuri, să creezi, să duci īnceputul său īnainte. Vezi să nu-ti pierzi timpul.


TIRANIA PUTERILOR ANONIME

Ceea ce a mīntuit sau e pe cale să mīntuiască pe insul contemporan este sentimentul acesta de răspundere pe care, īncetul cu īncetul, a stiut să i-l destepte filozofarea īn marginea atitudinii sale stiintifice. Pīnă acum nimic nu putuse linisti cu adevărat constiinta individuală cu privire la neīnsemnătatea ei īn lume, decīt, prin caracterul lui antropologic despre care am amintit mai sus, faptul crestinismului. Dar crestinismul este pentru cele ale sufletului, nu pentru cele ale mintii; iar ori de cīte ori mintea, liberīndu-se de suflet, căuta să pătrundă prin ea īnsăsi si să explice lumea, nu făcea decīt să-si vadă propria ei īngrădire.

E adevărat că, la un moment dat, prin īndemnul Renasterii, constiinta individuală a prins din nou īncredere īn sine. Incepe atunci perioada marilor conceptii stiintifice si filozofice, pe de o parte, si a individualismului umanist, pe de alta. Intelectul crede cu privire la sine că stie sau, cel putin, că poate sti; proclamă progresul, exaltă propriile sale „lumini“, foloseste īnsă totdeodată īn chip īntelept experienta si reuseste astfel să constituie un īntreg univers al stiintei. Dar, după cum se īntīmplă īntotdeauna cīnd e vorba de creatori prezumtiosi, creatia se desfăsoară din ce īn ce mai mult si din ce īn ce mai de la sine, asa īncīt, pīnă la urmă, ea se ridică, prin imensitatea si aparent desăvīrsita ei organizare, chiar īmpotriva creatorului. Atunci intelectul nu poate fi decīt intimidat de autonomia pe care o capătă opera sa. Fenomenul se īntīmplă mai ales o dată cu dezvoltarea stiintifică adusă de veacul al nouăsprezecelea, ceea ce face ca mintea să atribuie opera stiintifică nu propriei sale puteri creatoare, cum i se spusese la īnceput, ci ordinii cosmice, ordine care i se impune cu toată hotărīrea. Omul veacului al nouăsprezecelea a fost, īn fond, unul ce a trăit sub stare de alarmă.

Din această stare vine deci să-l scoată filozofarea īn marginea stiintei de azi, prin sentimentul de răspundere ce-i redesteaptă. Reflectīnd asupra īntelesului mai larg — căci doar pe acesta e īn stare el a-l prinde si poate nici nu-i trebuie mai mult decīt atīt — ce se desprinde din activitatea omului de stiintă, filozoful se crede astăzi īn măsură, sau ar trebui, dacă nu vrea să fie prea mult īn urma omului de stiintă ca mentalitate, să se creadă īn măsură să afirme că, īntr-un anumit sens si numai pentru usurinta discutiei, omul de stiintă poate fi privit drept un idealist. Negresit, acesta nu e īntotdeauna īncīntat de titlurile care i se decernează. Dar filozoful are prudenta să nu se certe cu el, deoarece riscă să fie coplesit de un val de amănunte ce intimidează īntotdeauna, chiar dacă nu conving decīt uneori — ci tot cu cei din lumea filozofică. Iar acestora le va sublinia trăsătura cea mai interesantă a noii orientări stiintifice: faptul, adesea pus īn lumină dar necesar de reamintit, cum că a fi nu mai e de resortul unei fizici, al unei stiinte a naturii, cu un termen general. De cītăva vreme, a fi a fost īnlocuit de-a binelea prin a sti.

Se poate vorbi deci de un primat al lui a sti. El nu īnseamnă nimic altceva decīt că fiinta nu mai interesează cugetul contemporan sau nu-l mai interesează īn termenii de pīnă acum. Substantele s-au dizolvat si constiinta nu mai vietuieste sub apăsarea realitătii externe. Nici vorbă că a fi mai īnseamnă ceva. Dar el nu reprezintă ceva „al lumii“, nu mai are un sens de exterioritate. A fi nu mai e de resortul fizicii, pur si simplu pentru că fizica studiază asa-zisa lume din afară. Iar lumea din afară e, de fapt, īn felul cum o gīndeste cugetul, o elaborare a constiintei noastre stiintifice, dacă nu si una — cum vor anumiti filozofi de azi — a constiintei noastre psihologice. Cerul nu mai este tocmai pentru că a fost prin excelentă reprezentantul exterioritătii.

 

 

a) Filozofie a constiintei si filozofie a existentei

 

Dar aceasta este filozofie a constiintei! exclamă cunoscătorul īn materie de filozofie. N-a lichidat oare cu ea filozofia existentei? Negresit că, pīnă la un punct, este filozofie a constiintei. In orice caz, foloseste elemente de-ale unei astfel de filozofii si nu rareori se ridică pīnă la Kant. Pe de altă parte īnsă, nu e potrivit să se īnlăture o filozofie a constiintei asa cum s-a constituit sau s-ar putea constitui azi, prin argumente care nu privesc decīt conceptii de ieri. Iar faptul că anumiti reprezentanti ai filozofiei existentei procedează īn felul acesta nu dovedeste decīt că se sfiesc să privească lucrurile īn fată.

Idealismul care se combate de cele mai multe ori este o anumită orientare către subiect, īncepută de Renastere, trecută prin veacul al saptesprezecelea si prelucrată din temelii de Kant, orientare ce e privită mai ales sub īnfătisarea pe care a luat-o prin filozofia romantică germană. Fichte si Hegel sīnt cel mai des tintiti, chiar dacă nu īn chip limpede. Iar doctrinele care se combat sīnt atribuite unei filozofii a constiintei de tip general, cīnd de fapt doar tezele acestora doi sīnt de cele mai multe ori īn cauză. Se atribuie astfel filozofiei constiintei afirmatia unei constiinte ca o „existentă originar㓠— ceea ce ar īnsemna că existenta, care e refuzată lumii din afară de către spiritul omenesc, e atribuită īn chip absolut acestuia; i se mai atribuie proprietatea nobilă de a da „norme vesnice“, constiinta fiind īn acelasi timp căutătoare de adevăruri „absolute“; ei īnsesi, o astfel de constiintă si-ar prescrie, īn chip trufas, o „autonomie absolută“, datorită căreia omul ar fi ceva īn sine si pentru sine; iar viata s-ar descompune īn existente singulare, īn constiinte care n-ar sti decīt despre sine, care ar fi solipsiste; īn sfīrsit — si nu e īn fond ultima mustrare —, se pretinde că o asemenea filozofie a constiintei nu e īn stare să adīncească destinul omului si că, īn particular, nu poate justifica faptul esential pentru activitatea sa spirituală, anume existenta păcatului.

Ce e adevărat din toate acestea? Destul de putin, ca să nu spunem chiar nimic. E drept că aceste doctrine se găsesc sau se pot desprinde din gīndirea anumitor filozofi. Dar nu e defel adevărat că ele alcătuiesc corpul de doctrine indispensabil unei autentice filozofii a constiintei si nu e defel adevărat faptul că o filozofie de azi a constiintei ar fi datoare să reafirme asemenea teze. Nu e obligatoriu, de pildă, ca existenta care se refuză lumii externe să revină īntr-astfel constiintei, īncīt s-o ipostaziăm pe aceasta. Filozofia constiintei nu face decīt, dimpotrivă, să lupte īmpotriva oricărui absolut, să īnlăture prejudecata lumii si a lucrurilor gata făcute, ridicīnd totul la rangul de problemă. De aceea ea va da norme pentru punerea īn problemă a īntrebărilor sale, dar īn nici un caz norme vesnice, cum i se atribuie; iar īn ce priveste adevărul absolut, e de nădăjduit că nu ea are să se apuce să-l caute, cīnd a contribuit atīt de mult la desfiintarea lui. Că, īn sīnul acestei filozofii, constiinta īsi atribuie o anumită autonomie, e adevărat īn măsura īn care fără de asa ceva nu ar putea să-si pună problemele; dar ce ar obliga-o să facă din autonomia ei mai mult decīt īsi propusese? Autonomia nu poate fi o manifestare absolută, ci o simplă īncercare metodică pentru īnchegarea unui corp de cunostinte legitime (nicidecum īnsă definitive). Iar o astfel de metodă, chiar dacă izolează īn primul moment constiinta cugetătoare, face aceasta vroit, printr-o reductie vroită, — reductia făcută de īndoiala cartesiană ori reductia fenomenologiei nu izolează oare si ele? — si tot ea, īntocmai ca īn cartesianism ori fenomenologie, trebuie să stie a regăsi calea īntoarcerii, cale ce de astă dată va īntemeia īn chip potrivit universul cunostintelor. Nimic nu e mai absurd decīt acuzatia ce i se aduce că ar īndruma către solipsism. E adevărat că Fichte pare a fi căzut īn asa ceva. Dar filozofia constiintei e făcută tocmai pentru a regăsi asa-zisa lume din afară, tocmai pentru a da o mai bună īntemeiere raporturilor constiintei cu lumea. Iar acuzatia de solipsism se īntoarce acum īmpotriva celor care nu sīnt de partea unei filozofii a constiintei. Căci dacă ei, asa cum se laudă, nu sīnt singuri pe lume īntrucīt admit o infinitate de alte existente exterioare, ei sīnt singuri īn fata lumii. Ei nu stiu decīt că s-au trezit īn lumea aceasta, cu privire la care nu pot da socoteală decīt īn chip procentual. Atīt la sută stiu ei din ce e lumea. Iar si ceea ce stiu cīt si ceea ce nu stiu este, īi īnconjoară, īi īntemnitează. Că nu sīnt singuri? Sīnt īn temnită, īn mijlocul lumii, si asta e mai rău decīt dacă ar fi singuri.

Iat㠗 pentru a nu mai aminti de solutia problemei păcatului, problemă despre care se va vorbi pe larg mai jos — ce nedreaptă luptă se duce uneori īmpotriva filozofiei constiintei īn numele filozofiei existentei. Aceasta, īntr-un cuvīnt, atrage atentia celei dintīi că n-are dreptul, īn felul īn care s-a constituit, să cerceteze fundamentele existentei omenesti; iar filozofia constiintei īi răspunde, cu bună dreptate, că nici nu īntelege să facă asa ceva si că nu cercetează decīt fundamentele cunostintei omenesti. Dacă filozofia existentială e capabilă să atingă primele fundamente, cele ale existentei, cu atīt mai bine. Dar e foarte putin probabil că, la rīndul ei, e īn stare să le atingă si pe celelalte, asa īncīt e nechibzuit să interzică prea mult, cīnd ea īnsăsi poate destul de putin. Trebuie, e drept, să se admită că, sub forma ei romantică, filozofia constiintei īncearcă să pătrundă pīnă la planul existential. Dar de formele romantice ale filozofiei nu răspunde nimeni astăzi, iar īn ce priveste interventia īn planul existentei sensul ei ar putea fi cel mult unul etic. Căci — s-o spunem de pe acum — e probabil că felul cum cunosti realitatea nu e cu totul fără īnrīurire asupra felului cum te comporti īn ea. Si e oare indiferent pentru ins faptul, de pildă, că cerul este ceva sau nu este nimic īn lumea substantelor?

Dar toate acestea au loc īn ipoteza că ar mai fi substante, că ar mai rămīne un sens lui a fi līngă a sti. Iar un anumit sens īi rămīne īntr-adevăr: este sensul de interioritate. Ceea ce a părut pīnă acum ca existent era lumea din afară, erau lucrurile, erau spatiile si populatia lor. Dar factorul de disolutie pentru realităti, care e intelectul, a pătruns īncetul cu īncetul īn regiunile din afara sa, le-a transfigurat, le-a matematizat si le-a făcut să nu mai „fie“ decīt poate ceea ce reprezint㠄a fi“ īntr-o problemă. Exterioritatea nu mai este, pentru intelect, ci devine — īn termenii unei probleme sau ai unui sistem de probleme ce au reusit s-o īncercuiască, ba mai mult, s-o definească, s-o cheme la cealaltă formă, nesubstantială, de existentă, a certitudinii epistemologice īnlocuitoare a realitătii metafizice. Exterioritatea nu este; a fost, abia, făcută cu putintă de către intelect. In schimb, „a fi“ a cucerit lumea interioritătii, unde se afirmă cu o vigoare sporită. Dar aci chestiunea se pune īn alti termeni de cum se punea atunci cīnd existenta păstra un sens pentru lumea exterioară. Aci nu se cercetează ce anume sīnt subiectele diferite de existentă, care este firea lor intimă, īn ce anume constă ceea ce am numit estimea lor; ci se consideră faptul existentei īn om — această filozofie, numită existentială, e nu rareori una antropologic㠗 īn limitele, īn drama, īn participatia acestuia, īn sensul adīnc, īn justificarea sa. Suferinta este. Mărginirea, īn sensul pozitiv si nu īn sensul de a fi mărginit de către ceva, este si ea. E cīt se poate de semnificativ faptul că filozofia existentei nu reapropie, obisnuit, cugetul de gīndirea stiintifică, dar e īn măsură foarte adesea să ducă la teologie, către forme noi si tulburătoare de gīndire teologică. Iar numai cel care nu īntelege defel orientarea gīndirii de azi continuă să creadă că teologia este o disciplină perimată!

Pīnă īn punctul acesta filozofia existentială pare īntru totul īndreptătită. Ea a īnsemnat o serioasă īmpotrivire īn fata abuzurilor filozofiei constiintei si a izbutit să recucerească gīndirii zone īntregi de spiritualitate omenească, zone īn care mentalitatea analitică a omului de stiintă si cea reflexivă a filozofului obisnuit nu pătrundeau bine pregătite pentru explorare. Lumea spiritului a putut astfel iesi la iveală. Lume de dincolo de cea a sufletului si care e īncă altceva decīt lumea cugetului — spre a păstra distinctiile făcute de unii. Dar, cīnd īncearcă să facă inutile alte tipuri de filozofie, fată de care ea nu poate fi decīt complementară, filozofia existentei īncepe să vroiască prea mult. Si la fel cīnd autorizează, direct sau indirect, o anumită revenire la acea atitudine naturalistă, ce pe bună dreptate părea lăsată īn urmă de cugetarea contemporană.

Intr-adevăr, omul privit drept existentă, si īncă drept una limitată si aflată īn timp, pare o fiintă apartinīnd unei anumite ordini. Atīt a fost de-ajuns pentru realist — si nu īnchide oare fiecare ins un realist īn sine? nu este omul de stiintă, după cum s-a arătat de către cītiva comentatori autorizati, idealist īn fapt si realist ca doctrină? — pentru ca vechile sale teze să reīnvie. Teza naturalistă, īn special, a părut că si-a recīstigat toate drepturile. Omul a avut din nou sentimentul că este o parte a naturii, că, īntrucīt apartine unei anumite ordini, este explicat, este făcut, este manevrat, nu mai dă, el, socoteală de lucruri. Sentimentul apartinerii, al rotatiei o dată cu cosmosul, al fatalitătii, al iresponsabilitătii l-a cuprins din nou. Ce īnseamnă existenta sa īn fata marii Existente? Si ce reprezintă puterile sale īn fata coplesitoarelor puteri anonime care-i sīnt puse īnainte de către aceeasi Existentă? Obsesiile demne de omul pitagoreic, ce nu putea decīt contempla si auzi, īl cuprind; ba chiar si obsesiile omului aristotelic se redesteaptă īn el (de altfel catolicismul nu īncetează de a le predica prin tomism si neotomism), făcīnd constiinta individuală să se aseze pe o anumită treaptă a ierarhiei lumesti si să se stie pentru totdeauna rīnduită acolo.

Pentru a putea īnfrunta cum trebuie această recrudescentă a naturalismului, e potrivit să scoatem la lumină, din corpul prejudecătilor ce sīnt īn măsură să tulbure si chiar tulbură īn fapt mintea, pe cele care par, mai mult decīt oricare altele, active. Să trecem īn revistă cīteva din puterile anonime ce sīnt īmpotrivite, de obicei, constiintei individuale si pe care tind s-o īnvăluiască si micsoreze. Să punem, cu alte cuvinte, īn plină lumină cīteva din motivele, cele principale poate, pentru care omul contemporan continuă să resimtă un complex de inferioritate — spre a vorbi astfel — īn fata lumii sale; prin care, asadar, continuă să se simtă paralizat. Căci nu e neīncrederea păcatul cel mai greu al lumii de azi? Cine se īncrede īn sine nu trăieste la suprafată, nu ia existenta īn usor, nu batjocoreste lucrurile prea mult din teamă fată de ele, asa cum resimte īn adīncul său teamă omul contemporan. Nietzsche spunea lucrul acela frumos, de toată lumea stiut, cum că grecii tindeau către armonios si apolinic tocmai pentru că īi tulbura prea adīnc fondul lor tragic, dionisiac. Fondul tragic a rămas; ba poate e si mai bine reliefat prin tot ce e „faustic“ īn omul contemporan; dar putinta de a-l depăsi, atingīnd apolinicul, a slăbit īn loc de a creste. Capacitatea noastră pentru apolinic se opreste la caricatură si desen animat, cele două mari arte ale contemporaneitătii!

 

b) Cosmosul ca putere anonimă

 

Indemnul cel dintīi spre a resimti ceva care s-ar putea numi un complex de inferioritate īn fata lumii l-a dat constiintei moderne contemplarea din ce īn ce mai uimită a lumilor astronomice. Analizele de mai sus asupra exterioritătii ne-ar putea autoriza să trecem usor peste răsunetul afectiv al acestei contemplări. Dar dacă epistemologia celor de azi ne-a părut a fi īn fapt idealistă, mentalitatea vechiului realism nu e īncă īnlocuită de-a binelea; si nimic nu poate fi mai rodnic, īn combaterea unei astfel de mentalităti, decīt scoaterea ei īn relief, cu tot ce are instinctiv dar si prejudecat īn ea. Prin urmare, sentimentul pascalian de emotie īn fata spatiilor infinite este īncă actual īn fiecare dintre noi. Ba poate e chiar ceva mai plin de continut, căci sīntem astronomi mai stiutori decīt Pascal, iar tot ce am īnvătat īn această materie n-a făcut decīt să ne hrănească uimirea.

Numai cifrele, si cīt de uluitoare sīnt, cīt de īnadins făcute, parcă, spre a intimida. Orice carte de popularizare stiintifică e de natură să tulbure pīnă īn adīncuri modesta noastră constiintă individuală. Nu-l tulbura chiar si pe Kant, părintele idealismului, cum i se mai spune, spectacolul cerului īnstelat? Iar cartea de popularizare pe care o deschizi īncepe, printr-o coincidentă sortită să te tulbure si mai mult, tocmai cu spectacolul clasic al cerului īnstelat. Pe o noapte clară, fără de lună, — se spune acolo — un ochi bun e īn stare să vadă nu tocmai nenumărate stele, cum īsi īnchipuie uneori mintea, dar īn orice caz pīnă aproape de trei mii. In sine, numărul poate să nu pară mare; dar ideea a trei mii de astri, dintre care o bună parte ar putea fi purtători de fiinte vii, īntocmai ca fiinta aceasta ce īngăduie cugetului de acum să se ridice la asemenea īnăltimi (dar chiar Platon o spunea: nu īnalti spiritul contemplīnd cele „de sus“, ci doar privindu-le sub o specie nobilă), era sortită să aibă un puternic ecou afectiv.

Să admitem acum că individul are īncă orgoliul de a afirma că nu e coplesit de toată această imensitate. Ce-i va spune astronomia? Ii va arăta că acele trei mii de stele nu sīnt decīt cele văzute cu ochiul liber si că, după unii cercetători, totalul stelelor din sistemul galactic se ridică la 300000 de milioane. De ajuns, nu-i asa? Numai că, pentru astronom, nici cifra de fată nu e ultima; ci el tine să se stie că, īn afara sistemului galactic, sīnt milioane de alte stele, a căror numărătoare exactă n-a fost īncă īntreprinsă. Si jocul cifrelor poate continua. Vrea constiinta individuală să afle care-s dimensiunile universului īn mijlocul căruia ea pretinde a fi ceva? Să īnvete atunci că diametrul sistemului galactic este de 220000 ani-lumin㠗 deoarece kilometrii nostri au devenit acum neīnsemnati. De altfel aceasta nu e cifra cea mai mare din universul astronomic. Azi se pare că vorbim de distante de sute de ori mai mari, si nu mai departe raza spatiului einsteinian este socotită la 84000 milioane de ani-lumină, dintre care e bine să se stie că telescoapele noastre abia dacă văd vreo sută patruzeci de milioane de ani-lumină. Si īn sfīrsit — deoarece constiinta individuală se simtea existentă īn timp — se īntreabă oare mintea care e vīrsta sistemului solar? Ea este, răspunde astronomul, de vreo două mii de milioane de ani, ceea ce e destul de mult fată de om, despre care se spune că n-ar exista decīt de vreo trei sute de mii de ani, dar destul de putin fată de vīrsta altor stele, care numără pīnă la cinci trilioane de ani.

In sfīrsit, acum constiinta individuală se simte coplesită. Sau nu īncă? Mai pretinde cumva că, dacă omul nu este o fiintă privilegiată prin proportiile globului pe care se află si prin unicitatea lui, este privilegiată prin locul pe care-l ocupă īn univers? Atunci răspunsul se īntīlneste gata formulat īn cărtile de astronomie. La chestiunea: care anume e locul omului īn univers, prima solutie — ni se spune — a fost cea a lui Ptolemeu: īn centru. Asa a crezut toată Antichitatea si asa i-a plăcut si Bisericii să socoată, de vreme ce crede atīt de mult īn om si afirmă că fiul lui Dumnezeu s-a īntrupat spre a mīntui pe omul de pe pămīnt. Abia cu greu s-a putut impune teza lui Galilei, care afirmă: locul omului nu e īn centrul universului, ci īntr-unul din corpusculele nenumărate ce se īnvīrtesc īn jurul unui soare central. Iar veacul al nouăsprezecelea, căruia i-a plăcut să fie excesiv īn toate, a īntregit: nici măcar soarele nu e central; ci există īn cer milioane de stele, fiecare precum soarele nostru, īnconjurate de planete, pe scoarta cărora s-ar putea să fie viată. Că stiinta veacului al douăzecilea a mai īndulcit nitel afirmatia savantilor din veacul anterior — viata este un accident de aparitie foarte rară, se spune azi — nu schimbă mare lucru din răspunsul astronomului la pretentia enuntată mai sus. Iar răspunsul este că fiinta omenească nu stă īn centrul universului, ci departe, la periferia lui. Dacă īi trebuia si acest titlu de inferioritate, ea n-a īntīrziat prea mult ca să-l capete.

E ceva curios totusi cīnd vorbesti īn felul cum face astronomul cu gīndurile de mai sus. Notiunile de centru si de periferie īncap toate īntr-o imagine a mintii, imagine fără de care ele n-ar fi nimic. Intr-un anumit sens, imensitatea spatiului se reduce la „mensitatea“ simturilor. A privi pămīntul ca un glob īnseamnă a-l privi ca un glob vizibil, īnvīrtindu-se īn jurul altui glob vizibil, soarele. A īnchipui universul īnseamnă deci, īntr-un anumit sens, a-l reduce pe măsura simturilor, de vreme ce e nevoie să-l figurăm. Ce altceva s-ar putea ascunde sub expresia de „a-si īnchipui“?

Si, de fapt, īti vine să te īntrebi dacă toate acestea au vreun īnteles. Atunci ar avea īnteles să se spună si că, pe cīt se socoteste spatiul mai adīnc, pe atīt constiinta omenească e mai puternică, iar nu mai micsorată. Infinitul spatiilor ar trebui, pe de o parte, să coplesească, dar, pe de alta, să dea omului sentimentul propriei sale măretii. Asa ceva resimtea, pīnă la un punct, tot Pascal, la care dualismul dintre ordinea cosmică si cea umană abătea si entuziasma simultan. Dar poate fi un subiect de meditatie, altul decīt unul liric, faptul măretiei ori micimii omului? Căci, ducīnd lucrurile ceva mai departe, ai putea fi īn măsură să te īntrebi: sīntem „mici“ prin raport la cine sau la ce? Prin raport la masa de materie informă? Prin raport la nebuloase? Prin raport la vid? Si dacă am fi de cincizeci de ori, de cinci mii de ori mai umflati? Ce curioase veleităti de broască…

Oricīt de minuscul s-ar simti omul modern, cu globul său cu tot, īn fata infinitătii spatiilor astronomice, el nu poate īntīrzia să simtă un lucru: că, desi limitate, boltile sferelor lui Aristotel erau mai apăsătoare. In universul stiintei de azi am putea să ne simtim mai liberi si mai creatori decīt īn universul stiintei antice. Noua viziune asupra cerului dă, parcă, o nouă libertate omului. Insul lui Aristotel era paralizat īntr-un univers īnchis. Cel de azi este sau ar putea fi stăpīn pe sine īntr-o lume fără cadru sau cu imensul cadru (fie chiar cu raza de 84000 milioane de ani-lumină) einsteinian. Sau, īn orice caz: omul aristotelic stia că īntre el si universul din care făcea, pe treapta sa, parte, exista o măsură comună; omul de azi ar putea lăsa la o parte prejudecata aceasta.

In două cuvinte, contemporanul nostru ar putea simti că el nu este natură (īn īntelesul unui „a fi“ de exterioritate: a apartine la, a face parte din). Ar putea gīndi raporturile sale cu restul altfel decīt cantitativ, altfel decīt ca fiind o parte infimă dintr-un tot nesfīrsit; ar putea concepe, mai departe, că nu e asezat tocmai īntr-o ierarhie, unde materia din care sīnt alcătuiti indivizii de pe o treaptă superioară sie să fie de o natură mai nobilă decīt propria sa materie alcătuitoare, asa cum crede tot aristotelismul; si, īn sfīrsit, ar putea părăsi cīmpul spatialitătii si să nu se mai gīndească la faptul că are un anumit loc īn cuprinsul lumii.

Ce s-ar īntīmpla īnsă dac㠗 spre a preīntīmpina obiectia tezei naturaliste — constiinta omului contemporan ar īnregistra īntr-o zi un fapt de natură să-i arate că el ocupă, fără discutie, un anumit loc īn lumea astronomică? Ce s-ar īntīmpla, de pildă, dacă, asa cum multă vreme s-a bănuit si poate se bănuieste īncă, s-ar descoperi pe o altă planetă fiinte vii si fiinte vii rationale, cu care să se poată comunica si a căror existentă prin urmare ne-ar face constienti cu adevărat de locul anumit ce-l ocupăm īn spatiu? Căci atunci am avea īntr-adevăr un astfel de loc, cel putin prin raport la planeta īn chestiune. Si avīnd un loc, precum si constiinta unui loc, ne-am simti parte a unui īntreg, natură.

O simplă īntrebare īnsă: cum ne-am da seama de existenta si rationalitatea altora, cum am putea comunica unii cu altii? Prin anumite formulări, nu-i asa? — care sīnt anumite adevăruri. S-a propus astfel ca, pentru un asemenea caz, comunicarea să se facă prin luminarea unei figuri imense care să īnfătiseze pătratul ipotenuzei, faptul, anume, prea bine cunoscut, că pătratul construit pe o ipotenuză e echivalent cu suma pătratelor construite pe catete. Dacă fiintele de pe alte planete sīnt rationale, ele vor trebui să īnteleagă adevărul pe care-l simbolizează figura noastră. Numai că atunci sīntem īn drept să ne īntrebăm: ce anume mai interesează, locul sau ideea? Locul nostru, al fiecăruia dintre planetari, sau marele loc comun, „adevărul“, īn care ne regăsim si unii si altii, creatori si unii si altii, constiinte de dincolo de lume cu totii?

Si iată cum, dintr-o dată, a devenit limpede faptul că nu e de situat constiinta īn natură, ca o parte a naturii. Ea nu are ce căuta aci, fiindcă nu e din lumea acesteia. Ba unii spun chiar că, īntr-un īnteles de cunoastere, tocmai constiinta e cea care face cu putintă natura. Cum s-ar afla ea prin urmare acolo? Astronomia poate să aducă oricīte cifre spre a intimida constiinta individual㠗 iar cifrele vor fi foarte instructive īn ele īnsele, dar nu vor intimida decīt pe cei ce nu vor să se apere; astronomia poate īndepărta constiinta oricīt de mult spre periferie: toate acestea nu pot umili, nu pot micsora īn propriii ei ochi constiinta individuală, fiindcă ea stie că nu se micsorează decīt mărimile, si ea nu este mărime. In felul ei, nici nu este, nu este decīt pentru sine — asa īncīt nimic n-o poate umili, afară doar de propriile ei neīntelegeri, de gresitul ei exercitiu.

Nu de lumile astronomice are a se tulbura omul si nu īn fata lor va trebui să resimtă complexul său de inferioritate. El nu e inferior prin raport la altceva, de vreme ce nu există comună măsură īntre el si altceva. E inferior prin raport la sine, atunci cīnd nu stă, pe treptele luciditătii, atīt de sus īncīt să poată avea o potrivită constiintă de sine.

 

c) Istoria ca putere anonimă

 

Pe alt plan, mai putin cosmic decīt planul conceptiei astronomice a naturii, īncearcă puterea anonimă a istoriei să intimideze constiinta individuală. Ce sīnt eu īn fata lumii? (al cărei răspuns s-a văzut că este: eu sīnt eu si lumea e lume, adică eu sīnt iar lumea e cunoscută) e o īntrebare căreia īi corespunde īntocmai: ce sīnt eu īn fata istoriei? Precum īn fata spatiilor infinite, insul e īncercat aci de un complex de inferioritate. Si, la fel cum se simtea un simplu termen din ordinea naturală, se simte el acum unul din ordinea istorică. Iar sentimentul istoricitătii nu pare făcut spre a spori īncrederea omului īn sine, eventual īntr-o misiune a sa; de cele mai multe ori te face lucid asupra anumitor zădărnicii, de pildă cea de a īncerca să iesi deasupra valului care te poartă ori de a vroi altceva decīt vroiesc puterile obscure din tine. Singurul rol pe care-l resimte individul īn fata acestor puteri este de a le privi cum se desfăsoară către ceea ce i se pare a fi, o dată cu el, o īncheiere a lor, către constituirea lor īn ciclu. Mai mult decīt orice ordine, cea istorică va da sentimentul īmplinirii, al sfīrsitului, ceea ce īn definitiv va scuti pe individ de truda de a gīndi si vroi viitorul.

Integrat īn ordinea istorică, individul nu poate explica nimic; el este explicat, asa cum era, pe alt plan, si īn ordinea naturală. Exist㠄legi“ pe deasupra capului nostru, care ne fac să fim ceea ce sīntem. Fără să vrem, fără să avem nici o putere īmpotrivă-i, pare-se potrivit cu această mentalitate — un anumit destin istoric ne poartă către rosturile sale, care devin prin aceasta īnsesi rosturile noastre. Si ce sīnt legile istorice? Ele ar fi simple regularităti ale trecutului, consfintite de vechime si de o statornică revenire. Din trecut le desprindem si tot acolo le confirmăm, căci singura materie a istoriei pare a fi trecutul. La capătul lui, cum ne aflăm, istoria se īnfătisează de obicei drept un īntreg bine īnchegat, bine articulat, avīnd semnificatii depline, care nu īntīrzie pentru cercetător să iasă la iveală. Ceea ce a fost devenire, sovăială īntre două sau mai multe posibilităti, căutare, neliniste, s-a pierdut. N-a rămas decīt linia mare, mersul ei sigur, care vine către noi cu atīta neīnduplecare īncīt nici nu ne mai īntrebăm dacă trebuie sau nu să īncercăm un gest de īmpotrivire. Ni se pare că sīntem — spre a folosi cuvīntul rostit īn asemenea īmprejurări — cu adevărat obiecte ale istoriei.

Cum am putea fi subiecte ale ei, dacă nu privim īn istorie decīt trecutul? Avīnd această mentalitate de filologi, cum numeste Ortega y Gasset mentalitatea istoricilor, privind īntotdeauna spre trecut, făcīnd etimologia faptelor, ne condamnăm la sterilitate, de vreme ce trecutul nu-l putem explica īn chip viu, nu mai e de resortul nostru — chiar dacă admitem că nici el, la rīndul lui, nu ne explică īntocmai cum sīntem. Dar de ce să fie adevărat că istoria trebuie să īndrepte către trecut? E bine să stăruim nitel asupra proastei īntelegeri a istoriei, pe care ti-o dă tocmai studiul ei. In loc ca trecutul să fie un fel de a vedea, de a presimti, de a vroi viitorul, e o constantă negare, o constantă īntunecare a lui. Pentru toate mintile, lumea trecutului e ceva, īn timp ce viitorul nu e aproape nimic. Iar īn loc să īnsufletească si să sporească puterile individului, trecutul apasă si deprimă, dīnd acel sentiment al sfīrsitului care ne tulbură atīt de des constiinta. Sentimentul nostru istoric obisnuit este acela de a poseda o imensitate de trecut si un īndoielnic viitor.

Insă am putea să ne reprezentăm scurgerea istorică a timpului si altfel decīt prin imensitatea trecutului concret si plin de culoare, īn fata unui palid si incert viitor. Am putea folosi, de pildă, reprezentarea pe o dreaptă a numerelor algebrice. E aceeasi, bogătia de numere negative din stīnga mea, cum e cea de numere pozitive din dreapta mea. Singura deosebire, aci, a istoriei fată de algebră e că īn prima nu mai pot opera cu numerele negative. Trecutul nu īnseamnă īntīmplările pe care le stiu, īn opozitie cu cele pe care nu le stiu īncă, ale viitorului; de fapt, nu le stiu destul de bine nici pe cele ale trecutului, ci deseori le construiesc; stim doar ce este. In schimb, el īnseamnă īntīmplările pe care nu le mai pot guverna, īn care nu mai are rost să īncerc a fi agent, pe cīnd cīmpul celălalt īmi revine īntreg mie.

Viziunea noastră istorică este, prin urmare, asimetrică. Si nu numai prin sensul ei, adică prin faptul īnsusi că are un sens, cīt prin dezechilibrul dintre trecut si viitor. Intr-o viziune simetrică a istoriei, viziune ce ar fi poate cea potrivită, ne-am da seama că sīnt īn lume atītia germeni de viată cīte lucruri fără de viată. Intr-un anumit sens deci, lumea ar trebui să ne pară că sporeste prin propria ei moarte direct proportional cu aceasta. Cu cīt creste ce e īn stīnga noastră, īn cīmpul negativului, cu atīt creste si ce e īn dreapta noastră. Dacă imaginatia omului de azi ar fi liberată de obsesia trecutului, atunci istoria omenirii constiente de sine ar trebui să mai dureze cīt trecutul, adică, să spunem, īncă vreo sase-sapte mii de ani. Iar pentru cel de atunci, de două ori pe atīt. Departe asadar de a ne da simtămīntul sfīrsitului, istoria bine īnteleasă ar trebui să ne dicteze īnceputuri.

Dar, dacă despre trecut am spus — si lucrul e limpede — că nu e cīmpul nostru de actiune, īn acest sens am putea rosti asa ceva cu privire la viitor? Nu cumva pentru că ne īnchipuim a extrage legi din trecut, legi pe care le socotim valabile si īn viitor? Ar reiesi īn acest caz că tot trecutul primează īn constiinta noastră si că legile sale trec, pe deasupra capetelor noastre, către concretizările lor viitoare. Insă lucrurile nu par a sta tocmai astfel. Asa-zisele legi ale istoriei nu sīnt decīt regularitătile de fapt sub care s-a manifestat, să spunem, spiritul īn istorie. O libertate manifestată, consumată, are, ca orice lucru consumat, anumite regularităti. Ceea ce īnsă nu constrīnge īntru nimic o libertate īn devenire. Legile istoriei sīnt regularităti de constatare, valabile pentru cīmpul mort. Cel viu va determina el legi, care nu au decīt o mai mare probabilitate, si nimic mai mult, de a fi aceleasi, putīnd foarte bine fi altele. Deci nu legile istoriei fac ca viitorul să fie cīmpul nostru de actiune; legile sīnt tot trecutul istoriei, oricīt ar vroi unii să facă din ele eternitatea ei. Viitorul privit īn el īnsusi, vroit īn el īnsusi, aceasta e actiunea noastră cu putintă. Iar īn măsura īn care săvīrsim — după cum se va vedea — asa ceva, īncetăm de a fi obiecte, pentru a fi pīnă la un punct subiecte ale istoriei.

Sau nu. Să nu spunem mai mult decīt e nevoie. Nu vrem să afirmăm decīt că, īn timp ce istoria obisnuită, īntoarsă spre trecut, ne face exclusiv obiecte, asa cum lumea, privită īn afară ca exterioritate, ne făcea exclusiv tot obiecte, istoria privită ca o asteptare activă a viitorului ne liberează de tragica noastr㠄obiectivitate“. E drept, nu stim dacă, īncetīnd de a fi obiecte, putem fi subiecte ale istoriei adevărate. Nimeni nu cunoaste care-s „apele vii si apele moarte“ ale istoriei; nimeni nu poate spune ce va fi mīine, ce va rămīne mīine din actul de vointă al lumii de azi. Am putea admite, la rigoare, că o vointă prelungită, spatiată pe toată īntinderea vietii noastre, ar izbuti să fie cu adevărat transformatoare; si, la fel, am putea fi īn drept să credem că, dacă nu facem istorie cu accese de vointă (iar vointa tuturor oamenilor, chiar a celor care se cred fiinte istorice, este mai mult o īnsumare de accese decīt o vointă una), sīntem īn stare, nu se poate să nu fim īn stare, a reusi ceva īn cazul că avem o vointă neodihnită. Dar să nu admitem nici atīt; să recunoastem că vointa de a fi subiect īn istorie nu īnseamnă nimic pentru istorie. Ea poate totusi īnsemna ceva īn sine si poate fi valabilă pentru ea īnsăsi.

In definitiv, oare istoria — adică faptul că actiunile au faimă, rodesc, dureaz㠗 e cea care măsoară pe oameni? Nu, ci propria lor omenie. Si aci, īntocmai ca īn naturalismul astronomic, se caută fără rost o măsură pentru om, alta decīt măsura propriei sale fiinte. Vointa de a fi subiect, care īnseamnă īn primul rīnd vointa de a nu fi obiect, poate să nu izbutească ceva īn istorie; poate să izbutească alături de istorie. Dar ce importă? Principalul e să reusim ceva. Nu ceea ce va fi mai tīrziu, privit ca fapt istoric, are greutate. Este, acesta, un fel naturalist de a privi istoria, si anume ca un cuprins de realităti, printre care figurează sau nu figurează realitătile vroite, īnăltate sau doar corectate de tine. Insă nu istoricitatea unui gest trebuie de fapt căutată, ci valoarea lui omenească intrinsecă. Cīte gesturi nobile nu s-au pierdut si cīte jertfe tulburătoare n-au fost lăsate deoparte, din uitare sau nepricepere, de istorie! Cīte vieti cu adevărat crestine nu s-au trăit, fără ca sfintenia acelora să fi devenit faimoasă, istorică! Si este crestinătatea lor mai mică? A fost valoarea lor morală zadarnic cheltuită? Ba s-a putut ca, īn planul istoriei chiar, prin īnlăntuiri firesti si vii, să rodească pe căi anonime. Dar admitīnd că nici măcar īn mod anonim n-a rodit, viata lor a fost īn ea īnsăsi o desăvīrsire, si asta e de-ajuns.

Să privim deci istoria către viitor, spre a nu risca să fim doar obiecte ale ei. Si, de fapt, să ne deprindem a nu iubi istoria mai mult decīt merită. E bine să se vroiască viitorul, nu pentru că el face să supravietuiască gestul nostru — căci n-o face īntotdeauna —, ci spre a ne defini, pentru a ne desăvīrsi noi īnsine. Omul nu este ceea ce este prezentul său. El este propriul său viitor. Iar Nietzsche spunea numai despre sine că este un om postum, cīnd de fapt toti cei care cred cīt de putin īn propria lor omenie au vocatie de oameni postumi.

Lucrurile acestea nu ni le spune istoria. Ea, grea de tot trecutul pe care si-a propus să-l limpezească, nu poate īndrepta decīt īntr-acolo. Cel mult dacă, ridicīnd privirea de pe inscriptiile trecutului, ea se trudeste să īnteleagă prezentul drept un produs al primului, drept un cuprins de fenomene, pe care seriile de evenimente ale trecutului pot foarte bine să le justifice. Iar cum prezentul sīntem, sau ne īnchipuim că sīntem, noi īnsine — ne trezim explicati si īntelesi īnainte de a fi făcut cel mai mic efort de īntelegere, privind către noi īnsine. „Ce sīnt eu īn fata istoriei?“ prin urmare. Cu alte cuvinte, ce sīntem noi, fiinte anumite, īn fata acestui curent de anonimat? Dar nici vorbă că nu vom fi vreodată ceva dacă istoria va fi pentru noi doar trecut, lume dată, spatii si realitate moartă. Niciodată constiinta individuală, al cărei ultim sens e creatia, actiunea, devenirea, n-a putut īnsemna ceva sub specia devenitului.

 

d) Masele ca putere anonimă

 

Ca si cum cele două puteri anonime, cea a naturii astronomice si cea a lumii istorice, n-ar fi fost de-ajuns, o a treia putere obscură, cea a maselor, vine să īnfrīngă nu numai trufia constiintei individuale, ceea ce ar fi un bine, dar īncrederea ei īn sine, ceea ce nu poate fi un bine. Si īntr-adevăr, primele două puteri nu sīnt de-ajuns. Pentru a-ti da seama că nu esti nimic īn fata naturii, ca si spre a-ti da seama că nu esti nimic īn fata istoriei, īti trebuie — se spune — o oarecare luciditate, pe care nu īntotdeauna o ai. Trăind īn prezent, poti trece cu vederea peste ordinea istorică si cea naturală din care faci parte. Insă chiar pentru prezent există un fel de ordine, cu privire la care e greu, dacă nu chiar cu neputintă, să nu fii constient; e ordinea colectivului, ordine īn care, vrīnd-nevrīnd, esti si īn fata căreia, la fel ca īn primele două cazuri, esti īn drept să te īntrebi ce poti īnsemna, cu alte cuvinte dacă poti fi vreodată subiect īn loc de obiect.

Filozofii culturii europene pretind, de bună seamă nu fără īndreptătire, că sentimentul de apartinere la masă, si o dată cu el complexul de inferioritate īn fata maselor, īncearcă mai ales pe omul de azi. Să fi devenit omul mai lucid, prin istorie, prin sociologie, prin filozofie a culturii, asupra propriei sale situatii? Sau īntr-adevăr au devenit masele mai active astăzi si mai dominatoare? In orice caz, un fapt nu trebuie trecut si nici nu e trecut de către cercetători cu vederea: cresterea tulburătoare din ultimul veac a maselor europene, care din secolul al saselea după Cristos si pīnă la 1800 nu se ridică niciodată peste cifra de 180 milioane, iar din 1800 pīnă la īnceputul veacului douăzeci ajung la 460 milioane. Nu cumva masele īncep să fie mai active si pentru că sīnt mai numeroase?

Dar faptele se cer cercetate după criterii mai adīnci decīt cele aritmetice. Eseistul spaniol Ortega y Gasset — ale cărui observatii pot fi oricīnd primite, chiar dacă ideile sale nu cuceresc īntotdeauna — arată că, īn definitiv, fără ca populatia Europei să fi crescut simtitor īntr-un interval de cincisprezece ani, lumea de după război s-a schimbat, trecīnd de la o stare de indivizi la cea de gloată. Inseamnă atunci că nu doar numărul hotărăste cu privire la mase. Ba cugetătorul spaniol observă mai departe că, despre indivizi izolati chiar, se poate spune că sīnt masă, că au spirit de masă īn ei. El afirmă că deosebirea dintre mase si elite nu este după categorii sociale, īn fiecare clasă existīnd mase si elite, ci după categorii omenesti, om al elitei fiind cel care cere mult de la sine, care caută īn toate īntemeieri personale, īn timp ce omul maselor are caracterul trīndăviei intelectuale, neostenindu-se să caute el īnsusi sensuri, ci acceptīnd totul de-a gata, ceea ce nu-l īmpiedică să aibă păreri despre toate lucrurile. Omul de azi este, după acest criteriu, mai ales un om al maselor. Astăzi, spune scriitorul citat, eroii tragediei au dispărut; a rămas doar corul.

E ceea ce un alt scriitor contemporan numeste „tirania constiintei mijlocii“. De ce o acceptă individul? In bună parte din usurintă. A avea lucrurile de-a gata e tot ce poate fi mai pe gustul omului contemporan. E drept că, dacă nu le-ar avea de-a gata, īn cunoastere ca si īn materie de civilizatie, ar fi un altul: ar inventa, adică si-ar exercita prima dintre facultătile sale; fără masini, fără tehnică, fără confort am fi mai ingeniosi, dacă nu chiar mai buni — cum pretind unii. Dar care e fiinta īndeajuns de absurdă să renunte la ce are? Si apoi mai e ceva īn afară de faptul că, avīnd de-a gata lucrurile, trăim mai confortabil. E faptul că, dintr-o timiditate prezentă si aci, ne īnchipuim că, dacă nu le-am lua de-a gata, nu le-am căpăta deloc. Ce mă asigură că, renuntīnd la bunurile civilizatiei de azi, pe de o parte, si la prestigiul ideilor prejudecate, pe de alta, mai stiu să regăsesc cheia atīt pentru unele cīt si pentru celelalte?

E ciudată totusi, dacă reflectezi ceva mai bine īn jurul ei, dorinta de a accepta, de a te supune, de a redeveni turmă. La drept vorbind, toată desfăsurarea istorică s-a trudit să ridice pe om la constiinta omeniei sale, să-l facă ins autonom, homo singularis. Dacă omul s-a īntovărăsit cu altii — ne spun cu amănunte sociologii —, n-a făcut-o pentru a-i sluji pe ei, sau a sluji o idee a colectivului, ci spre a se sluji pe sine, spre a se scuti de anumite trude, spre a se apăra de anumite primejdii, spre a solicita si a căpăta anumite beneficii. Acestea īnsă nu erau făcute să-l servească, ci tocmai dimpotrivă, să-l elibereze: usurat de gīndul si nevoia lor, el putea, īndeplinindu-si, fireste, datoriile sale fată de colectivitate, să-si desfăsoare dialectica sa personală.

Dar e ceva mai mult īncă, īn afară de ce spun sociologii. Cea mai răscolitoare miscare morală, crestinismul, n-a avut alt īnteles, poate, decīt tocmai pe cel de a libera pe om, īnsingurīndu-l. Crestinătatea e o adunare de singuratici, spunea Unamuno īn acea adīncă Agonie a crestinismului; căci dacă adevărul e ceva colectiv, social, comunicabil, crestinismul e individual si incomunicabil. Negresit, crestinul regăseste apoi tovărăsia, īntemeiază apoi Biserica. Dar o găseste īn el. Primul său moment este de a se desprinde de ai săi, de a tăgădui vechile sale legături fată de ai săi. Isus n-are părinti, nici surori, nici frati. O spune singur, si īndeamnă si pe ceilalti să se desprindă de ai lor. Intelesul crestinismului nu e, īn materia aceasta, decīt de a īnnobila individul prin puterea sa de sacrificiu si puterea sa de iubire.

Si totusi omul redevine turmă. De ce?

Nu e vorba nici un moment, īn cele de mai sus, să se conteste īndreptătirea colectivismului ce īnsufleteste, pare-se, lumea contemporană. Nu īmpotriva idealului sau a idealurilor de astăzi ne ridicăm, ci īmpotriva felului cum slujeste individul contemporan aceste idealuri, oricare ar fi ele. Greseala filozofilor culturii si a „intelectualilor“ de azi, a oamenilor care se pretind a face parte din elite, ni se pare tocmai aceasta, de a protesta īmpotriva oricăror īnglobări ale insului īn mase, īmpotrivīndu-i nefirescul individualism al elitelor distantate de rest. Insă nu faptul că un ins e integrat īntr-un grup ucide personalitatea, ci faptul că el n-a făcut-o aderīnd, ci predīndu-se. Poti fi foarte bine colectivist fără să păcătuiesti īmpotriva adevăratului individualism; mai mult īncă, poti fi colectivist rămīnīnd foarte bine om al elitei. Dar s-o faci dinăuntru. S-o doresti, nu s-o īnduri.

Intr-un cuvīnt, prin urmare nu idealurile societătii de azi, ci slujitorii ei păcătuiesc fată de spirit. Spiritul de turmă, spiritul de mase de azi nu e vinovat īn el īnsusi. E vinovat doar atunci — si din păcate acest caz e foarte des — cīnd slujitorii săi nu au constiinta de sine. Nu poti avea constiinta de grup īnainte de a avea constiinta de sine. Primul tău act trebuie să fie, īntocmai ca al crestinului, de īnsingurare. De aci īncolo, abia, găsesti asa cum trebuie aceea ce părăsisesi. Prin sine găseste crestinul biserica, după cum, pe alt plan, prin sine găseste spiritul stiinta ori constiinta individuală obiectivitatea istorică. Constiinta de grup venită īnaintea unei constiinte de sine depărtează de act, de creatie liberă, adică de creatie propriu-zisă. Cea din urmă constiintă este singura fortă productivă pe lume. Restul — ideologiile de grup fără individualităti care se „grupeaz㓠— īnseamnă simple īnfrīngeri ale individului, fără victoria nimănui.

Turma nu e īn ideologii, dar e īn gresita adaptare la ele. Adevărurilor pentru turm㠗 invitatia la adeziunea nereflectată, netrăită, dinainte de orice sovăială; primatul ideii de masă īn constiinta individuală, timiditatea si resemnarea īn fata acestei puteri anonime a maselor — trebuie să li se īmpotrivească adevărurile pentru oameni. Idealurile de grup nu au ce pierde din asa ceva. Dimpotrivă, a te desăvīrsi pe tine — am mai spus lucrul acesta — īnseamnă a te face bun pentru toate experientele. Trebuie să fii egoist īnainte de a sluji un ideal, sau tocmai pentru că vrei să slujesti un ideal. Ce absurditate să se spună că egoismul este izvor al tuturor relelor! Un anumit egoism da; īnsă, pe de altă parte, fără egoism nici nu poti iubi cu adevărat. Trebuie să te iubesti pe tine spre a-ti putea iubi aproapele. Dacă e un paradox, e paradoxul viu al Bisericii, al comunitătii pe care n-o găsesti decīt īn singurătate. Intīi vine singurătatea, cu toate ale ei. Tacit, istoricul, stia bine că izolarea īti dă anumite īnsusiri pe care niciodată n-ai să le capeti din primul moment: de aceea si scria el despre germani că, plăcīndu-le izolarea, cīstigau respect de sine si simt al onoarei, ceea ce romanii si grecii, respirīnd numai prin colectivitate, nu aveau. Trebuie să fii deci īntocmai germanului descris de Tacit atīt de frumos: un om care nu seamănă decīt cu sine īnsusi.

Cīt de putin e idealul acesta īn gīndul contemporanilor se poate vedea din ipocrizia, pe care de asemenea am mai semnalat-o, de a se gīndi numai la altii, a īnvinovăti sau a vroi binele numai al altora, pierzīnd din vedere propria noastră viată. In īntelesul de care vorbim are loc activitatea aceea, caracteristică pentru toate epocile īn care omul fuge de răspunderea individuală: activitatea politicii. Nimic nu īnjoseste mai mult timpurile noastre decīt răspīndirea unui asemenea tip de activitate. Gīndindu-se mai mult la sine, insul de astăzi cu sigurantă că ar săvīrsi o „politic㓠mai demnă, nu numai din punctul său de vedere, dar chiar din punctul cetătii de vedere. Esti mai bun soldat dacă stii să te bati decīt dacă īnveti pe altii — nestiind-o nici tu prea bine — s-o facă. Lasă-i īn pace: nu-i critica, nu-i măguli. Desprinde-te de ceilalti si vei īntelege care-s legăturile tale cu ei, cele adevărate, si care-s datoriile fată de ei, cele rodnice.

In definitiv, ce foloase pot trage colectivitătile de la un ins lipsit de simtul onoarei si al răspunderii, paralizat, coplesit? Cu astfel de oameni si pentru astfel de oameni e chiar păcat să faci o revolutie. Căci miscările colectiviste īncep si trebuie să sfīrsească tot īn individ.

Că ele īncep asa e limpede: nu sīnt toate miscările din istoria contemporană creatia cīte unei personalităti? Stim ce se răspunde: avīntul maselor, se spune, e doar polarizat de o personalitate; pentru ca īnsăsi această personalitate să se ivească, e nevoie de un moment favorabil, moment care e īn propriu al maselor. Nu desăvīrsirea personală a insului mesianic ar interesa, conform tezei materialiste de mai sus, ci momentul istoric, conjunctura. Ceea ce, fireste, e adevărat foarte adesea si poate mai ales īn lumea contemporană; dar este uneori un fel de a se scuti pe sine de trudă si de a diminua pe aceea a altora. E probabil că asemenea materialisti au spus si despre Mīntuitor că a avut o sarcină destul de usoară, datorit㠄momentului istoric favorabil“ īn care a apărut.

Cīt despre faptul că sensul miscărilor colectiviste e de a sluji individul, el nu exprimă altceva decīt că īnsesi colectivitătile sīnt sortite să slujească individul. Acestea din urmă o fac īn măsura īn care īl liberează. Si s-ar putea spune că īl liberează īn două privinte. Intr-una negativă, mai potrivit numită eliberare, si īntr-alta pozitivă, de īnzestrare cu libertate. Ele īl eliberează de nevoi īn primul rīnd, dīnd o solutie fenomenului economic. Numai că doctrinele care pornesc de la economia politică par a cunoaste numai eliberarea. Iar un om eliberat nu este cu necesitate un om liber — dacă nu cumva supără această īntrebuintare a cuvintelor. Un om eliberat e unul scutit de anumite piedici; un om liber, īn schimb, e unul īnzestrat cu anumite putinte. Si nu reiese defel, din faptul că omenirea va fi īntr-o zi eliberată printr-o mai bună orīnduire īn planul economicului — de toată lumea dorit㠗 de cele ale materiei, că va fi totdeodată si liberă, adică īnzestrată cum trebuie pentru cele ale spiritului. Colectivismul, care īncearcă deocamdată numai o repartitie a bunurilor, uită adesea că tinde să rezolve doar o problemă si o amīnă pe cealaltă.

Reprezentantii acestui tip de colectivism sīnt īntotdeauna de formatie economistă. Teoreticienii de azi ar putea fi īmpărtiti fără greutate īn: economisti si moralisti. Economistii cred īn doctrină si lucrează cu raporturi cantitative, abstracte; moralistii cred īn om. Acestia se īntreabă dacă bunurile spirituale, care sīnt ceva mai echitabil repartizate decīt cele materiale, rodesc cum ar trebui si dacă nu cumva reactivarea primelor n-ar ajuta la echilibrarea celor din urmă. In sensul acesta, ei nu cred că e chibzuit să eliberezi individul fără să-l īnzestrezi pentru libertatea pozitivă, iar amīnarea ce li se propune li se pare o adevărată ignoratio elenchi. Economistii distribuie bunuri materiale, īn timp ce moralistii valorifică bunuri spirituale. Ne temem că primii nu au īntotdeauna dreptate.

Spre a fi liberat īn chip pozitiv, individul trebuie să se găsească īntr-un grup care s-a desăvīrsit pe sine, care si-a precizat sensurile de viată si de cultură, dătătoare de continut existentei individuale. Se poate vorbi, desigur, despre un moment de sub-colectivitate, moment īn care o grupare se creează, se dezvoltă si-si aserveste prin urmare individul. Trebuie să existe īnsă si un moment de supra-colectivitate, cīnd o grupare se deschide īn afară si slujeste ea individul. Căci la ce bun, altfel, ar exista colectivitătile, dacă nu ar avea această poartă către universalitate, individul?

Dacă ni se pare ceva fericit īn catolicism, fată de care, pe de altă parte, arătăm atītea rezerve, este felul teoretic cum se rezolvă raporturile dintre ins si colectivitate. Deosebind īntre individualitate si personalitate — prima īntemeiată pe necesitătile materiei, cea de a doua pe cele ale spiritului —, catolicismul este īn măsură să arate, prin Sfīntul Toma, că individul se subordonează statului, dar statul, persoanei. Căci individul e pentru cetate, iar persoana pentru Dumnezeu. De aceea catolicii de azi acuză pe Luther si pe alti liberatori ai individului că n-ar fi liberat decīt individualitatea omenească, nu si personalitatea, după cum pe alt plan fac răspunzător pe Descartes de īnflorirea individualismului modern.

Dar catolicismul nedreptăteste aci orientarea către subiect a filozofiei moderne. O asemenea orientare tinde, e drept, să izoleze constiinta si să o scoată din ierarhia naturii: aceasta este tocmai ceea ce se impută realismului catolic. Totusi desteptarea unei anumite autonomii a constiintei nu poate păcătui fată de spirit dacă nu recade īn cele ce combătuse, adică īn primul rīnd īn absolutism. Numai ridicarea constiintei la rangul de entitate, si īncă una absolută, numai afirmatia că prerogativele ei ar fi imuabile, iar sensurile pe care le prescrie lumii eterne pot īndreptăti critica. Umanismul nu e un păcat prin el īnsusi; este unul doar prin trufie.

Ce īnsemn eu īn fata maselor? Ce īnsemn īn fata istoriei? Ce, īn fata cosmosului? Nu īnsemn nimic, negresit. Dar acestea sīnt īntrebări născute tot din trufie, din dorinta de a fi ceva, si de aceea răspunsul lor nu poate oscila decīt īntre umilintă desăvīrsită si trufie desăvīrsită. Dacă īnsă orice trufie este vinovată, nu orice umilintă este binefăcătoare. Umilinta omului contemporan — născută din constatarea lipsită de sens că el nu īnseamnă nimic īn ordinea naturii sau īn alte ordini — este deznădejde pură si simplă. Asa trebuia să sfīrsească dorinta noastră de a fi si altundeva decīt īn propria-ne lume lăuntrică.


PENTRU O REABILITARE A INDIVIDULUI

Se īmplineste astăzi cu noi, cu deznădejdea noastr㠗 spun istoricii culturii contemporane — tipul de om pe care l-a vroit si prilejuit Renasterea. Crezīnd īn puterile autonome ale omului, Renasterea proslăvise un soi de umanism care se năstea din trufie spre a se īmplini īn umilintă. Si nici nu e de mirare, după cele arătate mai sus, īmprejurarea că Renasterea sfīrsea astfel. Lucrul se īntīmpla tocmai prin aceea că nu privea puterile omului īn ele īnsesi, cīt īncerca īn chip nesocotit să le īmpotrivească puterilor anonime.

In ce priveste masele, de pildă, Berdiaev īnsusi, cel care denunt㠄orgoliul umanist“, constată că Renasterea īncepuse cu afirmarea individualitătii creatoare spre a sfīrsi cu negarea ei, socialismul nostru de astăzi. La fel s-ar putea lesne găsi exemple privitoare la atitudinea orgolioasă a individului fată de istorie ori la sentimentul său de sigurantă personală fată de cosmosul căruia ratiunea sa īi dezvăluia, sau chiar prescria īn unele cazuri, legile. Aceste atitudini si sentimente se desprind cel mai bine din felul cum e privită de către umanismul Renasterii, prelungit īn cel al Luminilor, stiinta īnsăsi. Căci dacă prin ea īnsăsi stiinta nu este o putere anonimă, deoarece ea se dovedeste a nu fi altceva decīt exercitiul constiintei noastre intelectuale (constiinta prin urmare neputīnd fi īn stiintă după cum se īnchipuia īn natură, īn istorie, īn social), obsesia naturalistă nu face mai putin ca pīnă si stiinta să par㠗 după cum s-a arătat mai sus — o totalizare de īntelesuri gata constituite, pe care mintea să aibă privilegiul de a le regăsi īntocmai. Dar asa ceva pretindea īncă de la īnceputul timpurilor moderne dogmatismul metafizic. Nu idealismul care, chiar sub formele lui excesive, nu făcea decīt să prescrie o rīnduială, ci dogmatismul metafizic, care credea īncă īn existenta unei realităti independente de intelect, dar afirma că structura acestei realităti este perfect ratională, ca si structura intelectului nostru, un asemenea dogmatism ne poate părea astăzi īngīmfarea omenească īnsăsi. Dar unde sfīrsea el? Sfīrsea, ca si pe plan social, cu negarea a ceea ce proclamase la īnceput: cu doctrina care constată că spiritul nu e īn măsură să prindă pe esse, cu alte cuvinte cu pozitivismul! Socialismului de pe planul maselor, privit ca īnfrīngere a individualitătii creatoare din Renastere, īi corespunde īn chip desăvīrsit, pe alt plan, pozitivismul, privit ca īnfrīngere a rationalitătii din epoca dogmatică la care dusese Renasterea.

In socialism si pozitivism, amīndouă deznădăjduite, culminează si se curmă prin urmare tot ce e trufie īn umanismul timpurilor moderne. Tot ce e trufie, dar nu si tot ce e umanism. Aceasta tocmai nu īnteleg, sau se prefac că nu īnteleg, cei mai multi dintre filozofii culturii contemporane. Ei se īncăpătīnează să lege umanismul de formele orgolioase ale desteptării constiintei individuale, asa cum pe plan filozofic leagă idealismul de un anumit absolutism — de parcă n-ai putea tăgădui obiectul absolut fără să afirmi īn acelasi timp subiectul absolut. Păcatul umanismului este orgoliul; păcatul idealismului este absolutismul; dar, īntre cugete dezinteresate, o formă reprobabilă a unei doctrine nu poate īntuneca doctrina īnsăsi. Cugetele de azi nu sīnt totusi cu desăvīrsire dezinteresate īntotdeauna; ele vor să dovedească ceva (īn chip cinstit, fără īndoială, căci poti avea si interese cinstite) si atunci nu sovăiesc să arunce discreditul chiar asupra doctrinelor ce nu sīnt īncă perimate. Cīnd, de pildă, ai interesul de a dovedi că realismul Sfīntului Toma poate fi si astăzi īntrebuintat de gīndirea filozofică, nu e decīt firesc să te grăbesti a lichida cu idealismul ce-i stă īn cale; iar cīnd vrei să reīnvii naturalismul lui Aristotel, cu fiintele acelea asezate pe caturi, nu e decīt tot firesc să te grăbesti a sfīrsi cu umanismul, care īncurcă frumoasele ierarhii prin simpla deznaturalizare a omului.

Nimeni nu vrea să spună, prin aceasta, că ordinea morală a omului de azi, īn măsura īn care e īncă cea umanistă, este ordinea bună. Numai că ar fi mai īntelept, īnainte de a ne lepăda de ea, să vedem prin ce anume a păcătuit si dacă nu cumva lepădarea noastră nu trebuie să fie chiar atīt de īntreagă. Catolicismului, de pildă, ai cărui reprezentanti īn ale filozofiei vroiesc astăzi să se lepede īn īntregime de idealism si umanism, i se poate reaminti că nu de prea multă vreme, īn secolul nouăsprezece, anumiti gīnditori rusi, īn frunte cu Dostoievski, nu erau departe de a se ridica tocmai īmpotriva lui si de a-l acuza, cu acelasi exclusivism de care dau azi dovadă reprezentantii săi, cum că īntrupează spiritul lui Anticrist. In monografia sa asupra romancierului rus, Berdiaev arată cīt de pornit era Dostoievski īmpotriva oricărui eudemonism social, īn asa fel īncīt a putut pune, īn legenda Marelui Inchizitor, catolicismul si socialismul laolaltă, drept potrivnice adevăratului crestinism. E de prisos să ni se spună după aceea că Dostoievski nu cunostea prea bine catolicismul Apusului: nedreptatea rămīne, iar catolicismul nu ar trebui să īngăduie ca, īn numele lui, să se facă astăzi aceea ce nu i-a plăcut să īndure ieri. Căci dacă excesele stau bine unui rus, si īncă unuia de geniu, ele nu pot folosi īn cazul unor simpli gīnditori si glosatori catolici care, printr-unii din reprezentantii lor, precum Maritain, nu obisnuiesc īntotdeauna să ne īndemne a tine măsura īn lupta īmpotriva celor care li se par a fi profetii vinovatului individualism modern.

Dacă trebuie să ne lepădăm de ceva nu e, prin urmare, de lucruri īnsesi, de doctrine īnsesi, ci, si de astă dată, de spiritul īn care le-am servit. Cīnd de pildă Ortega y Gasset spune, acum: „Europa nu mai crede īn norme morale“, „Omul de azi īsi īnchipuie că are doar drepturi, nu datorii“, īnseamnă aceasta oare că doctrinele noastre, si īn special umanismul Renasterii dimpreună cu idealismul de după aceea, ne-au dus la starea de individualism anarhic ce se pare că trăim ori am trăit pīnă acum? Nu īntru totul. Căci pentru a reveni la norme nu e nevoie de un nou decalog care să ni le impună, ci de un spirit care să ni le destepte. Iar acel spirit — dacă nu cumva ne īnselăm — se poate foarte bine misca īn cadrele idealismului filozofic si ale umanismului cultural. Ba numai īn mijlocul acestora īsi poate el arăta īntreaga măsură, cu conditia bineīnteles să nu fie tulburat īn actiunea sa, ca pīnă acum, de orgoliul individualist, căruia i se īntovărăseste prejudecata naturalistă a lui „a fi ceva īn fata puterilor anonime“.

Cu alte cuvinte, e nevoie doar să se stingă veleitătile individuale spre a se destepta răspunderile individuale. Asa ceva poate face, pe plan de cunoastere, stiinta contemporană, cu toate că pīnă acum a inspirat de obicei exact atitudinea contrarie; si ea izbuteste asa ceva prin faptul că oferă intelectului cea mai sigură iesire din īnfundătura naturalistă: dez-substantializarea naturii. Cum poate fi īnsă, acum, desteptată răspunderea īn straturile mai adīnci decīt cel de cunoastere, ale spiritului omenesc? Cum poate fi desteptată ea pe plan moral?

Ordinea politică a veacului al nouăsprezecelea a făcut parcă tot ce i-a stat īn puteri spre a compromite o asemenea reabilitare a individului. Ea s-a grăbit să ceară pentru el libertate. Numai că libertatea vroia să spună drepturi. Dacă omul de azi, cum spune Ortega y Gasset, īsi īnchipuie că are drepturi, e pentru că īntr-adevăr ele au fost cerute pentru el. Dar nu dreptul este libertatea, iar īnzestrarea pentru libertate ti-o dă mai degrab㠗 azi lucrul se vede bine — datoria decīt dreptul. Atīta vreme cīt cere ceva pentru el si nu de la el, liberalismul nu putea destepta īn individ simtul răspunderii si al propriei sale puteri. De aceea individul ordinii politice, pe care noi toti o trăirăm pīnă azi, prezenta acest aspect, paradoxal īn termeni: era plin de drepturi, fiind totusi lipsit de puteri. Nimic īn societatea contemporană nu e mai slab decīt un individ cetăteneste īnzestrat cu toate drepturile. Căci dacă el are drepturi, stie că, īn definitiv, n-are răspunderi: masele i-au suprimat orice răspundere, īsi spune el, iar īn oceanul colectivitătii, chiar dacă s-ar face vinovat de ceva, vina sa reprezintă atīt de putin īn fata puterilor care creează istoria, īncīt ea se pierde. El se īnchipuie, cu sau fără voia sa, lovit de iresponsabilitate.

Se poate iesi de aci printr-o revolutie politică? Putin probabil. Se poate iesi īnsă, si lucrul s-a spus adesea, printr-una spirituală. Dar cum spiritul nu este doctrină ci viată, nu o doctrină mai bună e de căutat, ci un īndemn mai bun īn planul vietii. Iar viata e individuată, e īn constiinta individuală. Cum i se poate destepta acesteia răspunderea? Prin drepturi nu; dar prin īndatoriri, prin sentimentul de vină. Trebuie dezvoltat sentimentul de vină individuală. Iată singurul fel īn care poate fi făcut rodnic umanismul: nu prin trufia drepturilor, ci prin umilinta păcatului. Naturalismul, care făcea constiinta individuală să se simtă nimic īn fata cosmosului; obsesia trecutului, „etimologismul“ — dacă e īngăduită expresia aceasta —, care o făcea să se steargă īn istorie; colectivismul rău īnteles, care o anula īn fata maselor, toate acestea nu-i sustrag numai drepturile, tăindu-i rădăcinile trufiei, īi sterg si toate păcatele, scutind-o de orice răspunderi. Iar pentru a o redestepta la luptă, ea trebuie deprinsă cu gīndul că vina ei nu se pierde ci, dimpotrivă, se adună.

E curios ce greu recunosc oamenii că au gresit. In fata juratilor, īn fata colectivitătii, īn fata propriei noastre constiinte nu ne trudim mai mult decīt īntr-o privintă: să ne dezvinovătim. Uneori recunoastem că am săvīrsit o faptă. Dar numai că am săvīrsit-o, nu si că astfel am gresit. Dacă totusi ceilalti vor să ne pedepsească, foarte bine. Poate etica lor īi obligă, poate numai legile lor, legi de care sīnt siliti să asculte. Dar, īn fond, noi nu ne simtim vinovati. Am făptuit, dar n-am gresit. Trebuia s-o facem; nu se putea să n-o facem.

De altfel, toate sau aproape toate doctrinele ne ajută să ne dezvinovătim, să ne īntelegem, să ne justificăm, să ne explicăm. Una din cele mai grosolane exagerări ale timpurilor moderne este de a īncerca, sub imboldul iluzionismului stiintific, dezlegarea fenomenului om. Am văzut că omul este explicat, īn loc să explice el lumea. Nici vorbă că există aspecte ale fiintei umane, aspecte sufletesti, trăsături psihologice, care pot fi si trebuie explicate prin influente de tot soiul, adică printr-un anumit materialism. Dar explicarea exclusiv materialistă a omului autorizează desolidarizarea sa morală de gestul pe care-l săvīrseste, automatizarea vietii sale sufletesti. Asa s-a ajuns la a nu mai avea defel simtămīntul păcatului. Toate sistemele noastre educative īnvată pe om să se īnteleagă pe sine, să se cunoască, să progreseze — ceea ce e plin de frumusete; dar nici unul, aproape, nu-l īnvată să se īnvinovătească si să se răscumpere ispăsind. Iar fără sentiment al păcatului, fără constiintă a vinei individuale, nu există īmplinire sufletească. Ba, pe deasupra, sīntem lipsiti si de īncredere īn noi: căci neavīnd īncredere īn capacitatea noastră de a face rău, nu avem nici īn capacitatea de a nu face rău. Sīntem astfel secati de adevăratele izvoare ale puterii morale.

Nu stim să cerem iertare — adică ispăsire a vinei, nu absolvire a ei. Intr-o lume īn care oamenii ar avea dorinta să se răscumpere, lucrurile s-ar īnfătisa cu totul altfel decīt īntr-a noastră. Căci noi „progresăm“, dar, vedeti bine, stăm de fapt pe loc. Doctrinele noastre ne fac să progresăm īn īndemīnare, īn specialitate, dar nu pe plan moral. Iar acel sentiment al păcatului, care singur ne-ar putea īmputernici, nu este printre virtutile noastre.

Cīt de mult era, de pildă, printre virtutile platonismului! In Dialogurile sale, Platon revine adesea asupra afirmatiei că e mai fericit cel care īndură o nedreptate decīt — oricīte foloase aparente ar trage din ea — cel care o săvīrseste; că, mai departe, iarăsi īn ciuda aparentelor, esti mai nefericit dacă nu-ti ispăsesti greseala decīt dacă ti-o ispăsesti; si că lucrul cel mai īntelept de făcut, atunci cīnd ai gresit, e de a te duce singur la judecător, să te osīndească si usureze de păcat. Căci la fel cum medicina tămăduieste corpul, justitia, spune filozoful, tămăduieste sufletul. Ispăsind o pedeapsă liberezi sufletul de rău. De aceea, dacă ai păcătuit, aleargă acolo unde găsesti cea mai grabnică pedeapsă, la fel cum ai alerga la medic — pentru ca răul să nu-ti corupă īntreaga fiintă.

Bietul Polos, dar mai ales Callicles, sīnt indignati să audă asemenea afirmatii din gura lui Socrate, īn Gorgias. Ce absurditate! exclamă ei. Nu stie toată lumea că tiranii trăiesc bine atīta vreme cīt sīnt tari, după cum īnselătorii trăiesc bine atīta vreme cīt nu sīnt dezvăluiti? Iar retorica tocmai de aceea e stiintă fruntasă, fiindcă serveste la a īncredinta pe ceilalti de dreptatea ta chiar atunci cīnd n-o ai. Dar Socrate are răbdare. El despică lucrurile asa cum se pricepe, sileste pe celălalt să-i urmeze judecata si să i-o īncuviinteze, iar pīnă la urmă hotărăste (480 a): „Prin urmare, dacă e cazul să ne apere pe noi īnsine cu privire la nedreptate, sau să ne apere părintii, prietenii, copiii, patria, atunci cīnd e vinovată, — retorica, Polos, nu poate fi de nici un folos; afară doar dacă nu socotim, dimpotrivă, că trebuie să ne slujim de ea spre a ne īnvinovăti mai īntīi pe noi īnsine, apoi spre a īnvinovăti pe toti acei dintre părintii si prietenii care s-ar face vinovati, fără să tăinuim nimic, ci mai degrabă punīnd greseala īn plină lumină, astfel īncīt vinovatul să se tămăduiască prin ispăsire. Ne-am sili astfel pe noi īnsine si am sili si pe ceilalti să nu sovăie, să se īnfătiseze vitejeste judecătorului, cu ochii īnchisi, precum se supun fierului si focului unui medic, īn dragoste de frumos si de bine, fără grijă de durere; iar dacă faptei săvīrsite i se cuvin lovituri, fiecare păsind īnaintea loviturilor, īnaintea lanturilor dacă fapta e bună de lanturi, gata să plătească dacă pedeapsa e s-o facă, gata să se exileze dacă osīnda este exilul, să moară dacă trebuie să moară; necontenit īntīiul īn a se īnvinovăti pe sine, precum si pe ai săi; orator īn această singură tintă de a-si face greseala pe deplin lămurită, spre a se libera de cel mai mare dintre rele, nedreptatea.“

Că e frumos acest fel de a vorbi e de prisos s-o mai spunem. Dar el e si drept. Restaurează pe om īn demnitatea sa, făcīndu-l să-si stie măsura si virtutile. Astăzi īncă īndemnul platonic ar putea fi rodnic. Omul e explicat prin influenta mediului, prin ereditate, prin complexe freudiene si asa mai departe; toate acestea īnsă nu-l īmpiedică să se simtă vinovat, să se stie vinovat. Nu ar īnsemna pentru el o īmputernicire faptul de a se īnvinovăti? La scoala lui Platon am putea īnvăta că păcatul nu e fatalitate; sau, chiar dacă e una, īn sensul că nu-l putem ocoli, el nu este una īn sensul că ne īntunecă īntreaga fiintă. E o scoală de demnitate omenească scoala lui Platon. Poti cădea, dar īn acelasi timp te poti răscumpăra. Există īn noi atīta virtute cītă trebuie spre a redeveni fiinte sănătoase moraliceste. Totul e să nu-ti ascunzi păcatele; să le scoti la lumină, īnvinovătindu-te, si să le arzi la flacăra sinceritătii fată de tine.

Dar platonismul nu te īnvată decīt să-ti iei răspunderea propriilor tale păcate. Există o altă doctrin㠗 si ea inactuală astăzi — care te īnvată să iei asupră-ti păcatele altora. Niciodată individul n-a fost mai puternic decīt atunci cīnd a urmat īnvătătura aceasta, care e crestinismul pur si simplu. Dar a urmat-o el cu adevărat? De cele mai multe ori a dat-o uitării, i-a pierdut īntelesul si a lăsat-o să fie piesă de muzeu, īn loc să īnsemne un capitol dintr-o etică vie.

Intr-un muzeu, īn galeria eroilor lui Dostoievski, se poate īntīlni acel specimen omenesc care să reabiliteze individul, arătīnd tot ce stă īn puterile sale sufletesti, tot ce e liber īn om. E Aliosa Karamazov1.

 

Aliosa nu e un sfīnt. Nu e nici măcar un bun crestin, dacă prin crestin trebuie să se īnteleagă un fanatic si mistic. Este doar — spune despre el autorul, subliniind cuvīntul — un altruist, un altruist precoce. Tīnăr, aproape adolescent cum este, el n-a īmbrăcat haina mīnăstirii decīt din dezgust pentru viata īn care trăise pīnă atunci si, mai ales, din admiratie pentru staretul Zosima al mīnăstirii. Despre stareti autorul nu spune multe lucruri, dar, printre ele, unul plin de tīlc: staretul ia vointa si sufletul celorlalti spre a-si făuri cu ele propriul său suflet si propria sa vointă; mai mult īncă, el ia asupră-si toate nefericirile lumii, īn nădejdea de a se īnvinge pe sine, de a depăsi tot ce e personal īn el, cīstigīnd adevărata si deplina libertate. Nu avea ce īnvăta pe līngă staret un suflet neprihănit ca acesta al Karamazovului?

Nu doar că Aliosa ar fi purtat numai făgăduinte bune īn fiinta sa. In definitiv, era si el un Karamazov, adică un senzual si un pătimas. Cīnd fratele său după tată, mai mare, Mitea, īi istoriseste cīte ceva din trecutul său de tīnăr īncercat de patimi si ros de păcate, Aliosa roseste. Dar nu pentru că s-ar rusina de faptele ce aude — mărturiseste el singur —, ci fiindcă se simte si el asemenea fratelui său. Dacă n-a păcătuit īncă, stie bine că ar putea păcătui: e īn marginea păcatului, „pe prima lui treaptă“. El o spune deschis de cīteva ori: sīnt si eu un Karamazov!

Dar păcatele nu sīnt decīt īnceputuri īn el; n-au să fie niciodată mai mult decīt īnceputuri. Aliosa e īncă o inimă curat㠗 mama sa nu fusese oare o credincioasă adevărată? — si de aceea toată lumea īl iubeste. Poate că īl iubeau si pentru că simteau īn el īngăduinta, pentru că vedeau că nu-i judecă, nu crede de bunăvoie īn vina lor. Cīnd răul īi era dovedit, scrie autorul, el stătea mai degrabă īntristat decīt uimit, fără să se sperie niciodată de nimic. Cum să nu-l iubească oamenii, de vreme ce nimic din isprăvile lor nu-l tulbura? Doar ipocritii se miră de faptele semenului lor si se īnspăimīntă. Aliosa părea nepăsător. Poate chiar īntelegea. In orice caz nu osīndea, asa cum fac prea repede ceilalti. Feodor Karamazov, vinovatul său tată, simte bine aceasta, cum că cel mai mic dintre fiii săi nu-l osīndeste, că e singurul suflet de pe lume care nu-l osīndeste. Si la fel simte si Grusenka, femeia pentru care Mitea si Feodor Karamazov, fiu si tată, se dusmănesc; si ea asteaptă de mult pe Aliosa să vină să-i aducă iertarea, s-o īndrăgeasc㠄si pentru altceva decīt pentru josnicia ei“. Iar Aliosa, emotionat, nu īntelege prea bine: „Ce ti-am făcut eu?“ īntreabă el cu lacrimile īn ochi. — Si apoi ceilalti īl iubesc pentru fiinta sa, pentru ochii săi limpezi, pentru faptul că nu-si găseste nici un merit deosebit; īl iubesc pur si simplu. Nu sīnt multe fiinte īndrăgite fără nici o pricină deosebită, prin simpla lor prezentă!

Toti au nevoie de prezenta lui Aliosa. Toti īl cheamă la ei, īn dimineata tragică a crimei; fiecare se simte bine cu acest suflet nevinovat līngă el. Nu atīt că ar avea nevoie de sfaturile sale. Unii īi cer sfaturi, dar nu sfaturile sīnt ceea ce are el mai bun de dat. In ziua aceea ciudată, cīnd merge de la unul la altul, de la tatăl său la fratele său mai mare, de la Ivan, fratele mezin, intelectualul si ateul, la Caterina Ivanovna, logodnica lui Mitea si iubita lui Ivan, iar din mijlocul tuturor se īntoarce de cīteva ori la mīnăstire să vadă ce face staretul Zosima, care e pe moarte, — Aliosa nu e altceva decīt o prezentă. N-are de spus nimănui nimic; stie mai putin decīt ceilalti si cu toate acestea e o binefacere pentru toti.

Staretul său simte aceasta. De la īnceput spune lui Aliosa că nu trebuie să rămīnă īn mīnăstire, deoarece viitorul său nu-i acolo; de īndată ce el, Zosima, va muri, tīnărul să plece īntre oameni, să īndure īncercarea cea mare a lumii; va trebui să străbată multe pīnă să se īntoarcă la mīnăstire; dar să creadă īn Cristos si „să lucreze, să lucreze fără răgaz“. Asta-i tot. Aliosa nu īntelege bine. Abia iese din mīnăstire si se īntoarce cu inima strīnsă. De ce l-au trimis īn lume? De ce l-au făcut să părăsească lumina de aci pentru bezna de acolo? Dar staretul stăruie. Aliosa e silit să plece din nou, nitel nedumerit. — Incepe, īncetul cu īncetul, să fie prins de corul celor care-l cheamă printre ei. E īnsă si ametit de īnsufletirea lor, a tuturor. Ce vervă au toti eroii lui Dostoievski! Ce mult vorbesc, ce aprins! Toti au cīte ceva de spus, si Aliosa īi ascultă răbdător, cu seriozitate. Doar el nu are mai nimic de spus. Intr-un rīnd abia, cīnd fratele său Ivan, după ce-i povesteste tot soiul de cruzimi si nelegiuiri din cuprinsul lumii, īl īntreabă dacă nu preferă să īnceteze cu istorisirile, Aliosa răspunde: Nu, vreau să sufăr. Suferinta e īnceputul său de īnfrătire cu lumea īn care fusese sortit să ajungă. Prin suferintă īncepe si el să aibă ceva de spus.

Ceea ce e semnificativ, īn cazul fratilor Karamazov, e că toti trei, desi sīnt firi atīt de deosebite, īnteleg, pe căile lor, pretul suferintei si al răscumpărării. Cīnd Mitea e acuzat că si-a ucis părintele, cīnd trebuie să admită că toate dovezile īmpotrivă-i sīnt, la un loc, coplesitoare, chiar dacă nu admite că e ucigasul părintelui său — atunci īntelege, īntr-o clipă de resemnare, că soarta i-a hărăzit īncercarea aceasta spre a-l īndrepta. Pentru o fiintă atīt de nelegiuită ca el, doar o lovitură a destinului mai poate fi salvatoare. De aceea acceptă orice acuzatie, orice umilire publică: „Voi suferi, spune el, si mă voi răscumpăra prin suferintă.“ Nu īncepe el, de altfel, să īnteleagă mai multe lucruri, īn zorile acelea de după crimă? Ce e visul avut, cu copilasul care plīnge, cu tăranii īnfometati, cu toată acea mizerie pe care acum, dintr-o dată, Mitea o vede? Mai tīrziu, īn īnchisoare, el va spune că simte, īn visul acela, o profetie. Un om nou s-a născut īn el, un om care stie că e vinovat pentru toti cei vii si trebuie să li se dăruiască lor. El nu si-a ucis părintele; dar primeste pedeapsa, căci prin ea se descoperă pe sine. — Si ce importă că Mitea e īmbătat de propriile sale gīnduri cīnd spune aceasta, că le va părăsi mai tīrziu, admitīnd să fugă, să nu fie pedepsit si uitīnd de făgăduielile sale? El, adevăratul Karamazov, impulsivul, e sincer cīnd rosteste acestea, si simplul fapt că le gīndeste, că suferinta l-a făcut să gīndească, īnseamnă un progres moral.

De altă natură este suferinta la Ivan, cu toate că īl īnnobilează si pe el. Nu stie sigur dacă Mitea a ucis ori nu, dar īsi simte remuscările: a plecat de acasă īn chiar ziua crimei, si Smerdiakov, sluga, īl īnstiintase că are să se īntīmple ceva. Dorise el sincer moartea tatălui său? Se gīndise el la mostenirea imediată, asa cum insinua, mai tīrziu, aceeasi slugă? (Ivan, nu trebuie să se uite lucrul acesta, era cel mai interesat dintre frati, de tīnăr fiind silit să muncească pentru bani.) Oricum, nu făcuse nimic să īmpiedice crima. Că ucisese Mitea sau ucisese Smerdiakov nu interesa; el, Ivan, era autorul moral. Si de aci hotărīrea de a salva pe Mitea, de a-l ajuta să evadeze si să plece, īnsotit de Grusenka, īn America, iar pe de altă parte de a se declara pe sine, īnaintea judecătii, drept autor al crimei. Dar constiinta lucidă de om īn pragul nebuniei īl tulbură. N-o va face din vanitate? Nu cumva se gīndeste să impresioneze, să silească pe ceilalti să-l admire, exclamīnd: ce suflet nobil! — El īsi declară vina īn fata juratilor, pregăteste totul pentru evadarea lui Mitea, apoi īnnebuneste de-a binelea. Si totusi avusese dreptate: sacrificiul său avea si o parte de orgoliu. Ivan e un intelectual si face cu luciditate sacrificiul său, din minte, nu din inimă.

Aliosa, īn schimb, se va sacrifica din inimă. Nici acum nu pricepe prea bine lucrurile, dar stie, tot cu inima, ceva: că Mitea e nevinovat īn faptă. Nimic nu era mai firesc decīt să-l bănuiască. Nu-i spusese Mitea, īn cīteva rīnduri, că se simte īn stare să-si ucidă părintele? Dar Aliosa nu crede acum, odată crima făptuită. Nu stie ce să răspundă juratilor, si totusi o afirmă hotărīt: Mitea e vinovat doar īn cuget. De aceea, de īndată ce fratele său e condamnat, Aliosa nu se gīndeste decīt cum să-l salveze. Dacă ar fi fost cu adevărat vinovat, l-ar fi lăsat să-si ispăsească pedeapsa. Dar asa? Oricīt ar vroi Mitea să se regenereze prin suferintă, să cīnte imnuri, să făptuiască binele, el trebuie să evadeze. „Tu nu esti īn stare, īi spune Aliosa, să porti această cruce; nu esti pregătit si n-ai meritat-o.“

El o merită si o vrea. Mai mult decīt prin rachiu, spune autorul, prin vointă corupe Aliosa pe cei care duc pe Mitea spre Siberia. Liberează pe fratele său, ia locul acestuia īn lanturi, īl minte, rosind, cum că se va salva si pe sine, dar rămīne de-a binelea acolo, desi i-ar fi fost foarte lesne să scape din mijlocul deportatilor. Iar pe cīnd Mitea fuge cu iubita sa, īmplinindu-si destinul său inegal de Karamazov, cestălalt Karamazov, care s-a īnvins pe sine, e coplesit de bucurie. Se uită la condamnatii din jurul său, la cei deportati ca si la cei care-i păzesc, condamnati si ei īn felul lor, — si-si spune: „E bine ca un nevinovat să coboare printre ei.“

In visul pe care-l are acum, adormind, īi apare prietenul său cel bun, Zosima, propria sa constiintă, duhul său crestin. Ce-i spune acesta? Ii spune cum că bine a făptuit. Vietii sale īi trebuia suferinta: primejdia de pīnă atunci era tocmai că nenorocirea lipsea din viata sa. De aceea īl trimisese Zosima īn lume. Iar Aliosa īntelesese că trebuia să-si ia asupră-si păcatele celorlalti. Aceasta, numai, īnseamnă a-ti iubi aproapele si doar cīnd faci asa ceva īndeplinesti ceva pentru el. „Astăzi, īi spune Zosima, făptuiesti pentru īntīia oară.“ Fapta īnseamnă apropiere de păcat, īnsusire a păcatului, căci păcatul este īn om si numai īn om. Umilintă, milă, spirit monahal īn mijlocul lumii, iată ce misiune are Aliosa de īndeplinit. De aceea, ori de cīte ori va putea, el să-si ia asupră-si păcatele si nelegiuirile aceluia pe care se va simti ispitit să-l osīndească; să pătimească īn locul său si să-l lase, cu seninătate, să plece…

…Aliosa deschide ochii: „Incăperea era plină de zgomot, se făcea ziuă; Aliosa deosebi chipuri grosolane si brutale īn jurul său, care-l priveau, chipuri tuciurii de tărani si soldati, sclavi pīnă la orbire ai cnutului si consemnului, chipuri pe care simtămīntul vinei lor vădite si al pedepsei neīndoioase le făceau, īn clipa aceasta, cu adevărat tragice de spaimă si totdeodată de cruzime. Aliosa surīdea.“

 

E greu de spus, fără o amănuntită cīntărire a lucrurilor, dacă si măsura īn care fictiunea aceasta literară (care nici a lui Dostoievski nu mai este, după versiunea definitivă a romanului) īntrupează duhul crestinismului. Nici vorbă īnsă că există aci elemente crestine. Si există, mai ales, acea īnnobilare a individului, pe care īn primul rīnd crestinismul stie s-o propovăduiască si ilustreze.

Doctrina lui Platon regenera pe om, făcīndu-l să revină la starea sa de puritate normală. Ideea de normal, de sănătos, drept, cuvenit, echilibrat, comandă platonismul. Dar tocmai de aceea regenerarea de care e vorba nu īnsemna o sporire a puterilor omului, o victorie spirituală a sa, ci pur si simplu o recucerire a puterilor initiale. Morala lui Platon nu face, prin urmare, eroi, ci oameni de treabă, desigur cei mai de treabă cetăteni pe care si i-a dorit vreodată omenirea. Crestinismul, īn schimb, rupe echilibrul fundamental al individului, tulbură sănătatea firii sale, īl īmbolnăveste, de astă dată pentru a-l arunca dincolo iar nu dincoace de granitele existentei sale individuale. Crestinismul face cu adevărat indivizi puternici, ceea ce īnseamnă indivizi care să lărgească cercul omeniei lor. Puterea individuală au stiut s-o sporească, pīnă la un punct, chiar alte doctrine sau alte epoci decīt cele ale crestinismului adevărat. Renasterea, de pildă, făcea din puterea individuală o pricină de orgoliu, iar aceasta este iarăsi o slăbiciune, pe care Ivan Karamazov stia să nu si-o ascundă. Puterea nealterată sălăsluieste mai degrabă īn inima lui Aliosa Karamazov.

Si poate că nici Aliosa nu reabilitează īn īntregime individul. Căci dacă ia asupră-si, cu smerenie, păcatele altora, īsi īnchipuie īn schimb că e nevinovat. Nici el, prin urmare, nu-si īnsuseste cu adevărat păcatul de pe lume, adică nu si-l īnsuseste īntr-atīt īncīt să aibă sentimentul vinei individuale. „E bine ca un nevinovat să coboare printre ei“, īsi spune Aliosa, cīnd ar fi trebuit să spună: „E bine ca un vinovat să se ridice dintre ei.“ Zosima stia bine de ce trimite īn lume pe acest Karamazov care nu se răscumpărase īncă!

Sentimentul vinei individuale, iată īnceputul nostru de lume. Cel care nu se vrea puternic să rămīnă mai departe printre nevinovatii veacului ce trăieste. Dar insul care, dimpotrivă, nu se vrea coplesit de puterile anonime să īnvete că mijlocul cel mai bun de a le īnfrīnge este de a se īnvinovăti. Lui Dumnezeu īnsusi nu-i plac īn chip exclusiv oamenii nevinovati. Insul „după inima lui Dumnezeu“, spun oamenii Bisericii, este David, care a gresit dar s-a căit. Dacă umanismul vrea să dăinuiască, nu trebuie să īnceapă prin trufie spre a sfīrsi, cum am văzut, īn deznădejde, ci prin singurul fel care poate face activ pe individ, prin adevărata, nu de īmprumut, umilintă. Născută din căintă, din constiinta vinei individuale, umilinta e singura formă de viată care obligă. Inainte de a da drepturi omului, ea īi impune răspunderea, care e īnsăsi drama sa, actiunea sa.

Perspectiva naturalistă si realistă a lumii face pe om inactiv. Lumea devine mai bună dacă ceilalti devin mai buni, nu singur tu īnsuti. De aceea doctrinele se vor sili să īmbunătătească pe oameni, nu omul, căci acesta ni se pare că nu īnseamnă nimic prin el īnsusi. La fel spusese realismul si pe plan de cunoastere: dacă cerul ti se arată, īl cunosti; dacă nu, e probabil că nu vei afla ceva cu privire la el si lume. Dumnezeu, diavolii, istoria, oamenii au făcut lumea asa cum e azi. Tu ai venit la treabă gata, ca să privesti si cel mult să emiti judecăti de valoare si de existentă.

In fata unei asemenea pasivităti, umanismul e īn drept să reabiliteze actiunea, fapta individuală. Aliosa făptuia pentru īntīia oară atunci cīnd se substituia păcătosului, īnsusindu-si vina aceluia. Umanismul are aci īnsăsi cheia activitătii. Păcatul este īn om, iar a lua asupră-si păcatul altuia nu īnseamnă decīt a deveni constient de propriul său păcat (si eu sīnt un Karamazov!), a regăsi īnceputul dramei sale individuale, care e solidară cu drama celorlalti. Coborīndu-se astfel īn sine, constiinta descoperă două lucruri: mobilul actiunii, pe de o parte, si temeiul comunitătii morale, pe de alta.

Acestea două, actiunea si dragostea, abia acum cu putintă, sīnt cuprinse de īntelesul deplin ce trebuie dat lui a vroi. Reabilitarea individului, reabilitare unde ar trebui să ducă orice umanism bine īnteles, s-ar desfăsura prin două serii de manifestări cīt de se poate de caracteristice: īntīi, ar autoriza pe individ să vroiască mai mult, făcīnd posibilă creatia responsabilă; īn al doilea rīnd, ar autoriza pe individ să vroiască mai putin, reabilitīnd, o dată cu individul, faptul neīnsemnat, actiunea lipsită de răsunet. A vroi mai mult, cu accentul pe a vroi, a vroi mai putin, cu accentul pe mai putin. Primul termen al acestei distinctii— pe care am folosit-o si cu un alt prilej — tinde să arate că individul nu trebuie să se simtă paralizat īn mijlocul lumii ce-l īnconjoară, asa cum constiinta nu trebuia să se simtă paralizată īn fata stiintei ce-i preexista. Nici un fel de putere anonimă nu poate īmpiedica pe individ să se adīncească īn sine si să se descopere purtător de vini, solidar cu vinile altora. A vroi mai mult revine, prin urmare, la a vroi răspundere mai multă, fără teama că ai să fii coplesit de ea; căci doar răspunzīnd de multe poti făptui cīte ceva.

Dar nu reiese de aci că trebuie să făptuiesti numai ceea ce e mare. Partea a doua a afirmatiei de mai sus tinde să arate că nu creatia mare interesează, ci creatia. „Mare“ e un termen de-al constiintelor orgolioase, cele care īn mod obisnuit sfīrsesc la deznădejde, īntrucīt s-au măsurat fără rost cu lucrurile de măsura cărora nu sīnt. Absurditatea vointelor de azi e tocmai că năzuiesc către mare. Astăzi fiecare vointă de reformă e o vointă de revolutie. Dacă nu e cu putintă o revolutie cosmică, reformatorul nostru ar vroi măcar una internatională; dacă nu e cu putintă nici una internatională, el visează īn orice caz la una a grupului din care face parte. Sub grup nu ne coborīm niciodată; unuia singur nu se mai osteneste nimeni să-i predice. De ce scriem cărti?1 Tocmai pentru a vorbi la sute de oameni, nu unuia singur. Reformatorul de azi vrea să reformeze oameni, nu pe om. Si de aceea nu reusim nimic! De aceea vorbim, dar nu actionăm: nici īn ce ne priveste, nici asupra altora. „Mai putin“ ar īnsemna faptul mai mic, mai fără răsunet, pentru mai putini, pentru unul singur chiar. Si aceasta ar fi: a nu proclama īntotdeauna reforma noastră, ci a o vietui.

Oricīt de putine ar fi cele ce vrei, tocmai fiindcă ele se constituie īn fapte, si nu īntr-o pornire orgolioasă de răsturnare, s-ar putea insera mai bine īn sīnul realitătii decīt aceasta. Vointele mari, dilatate, ale reformatorilor de tot soiul sīnt pīnă la urmă nerodnice, purtătoare de deznădejde. Intr-un anumit sens, ele nici nu sīnt vointe adevărate, ci simulate. In dosul lor stă indiferenta: ori tot, ori nimic. Si fiindcă nu poti obtine tot, te multumesti cu nimic. Vointa e doar de suprafată; temeiul e indiferenta. Reformatorul politic al zilelor noastre, de pildă, vrea el cu adevărat aceea ce propune? El īsi face proclamatia către popor; dacă poporul aderă si īl urmează, foarte bine; dacă nu, el se va multumi să stie că a avut dreptate si va recădea īn starea sa de indiferentă pe care i se altoise crezul. Cīnd, īn mijlocul acestei lumi de indiferente, vointa autentică, lipsită de orgoliu, plină de simtul măsurii sale, dar si de cel al puterii sale, se va ivi, ea nu va īntīmpina alte piedici decīt cele ale propriei sale desfăsurări. E probabil că s-a mai spus lucrul acesta: dragostea unuia singur e, pīnă la urmă, mai puternică decīt indiferenta tuturor.

Sentimentul că lumea contemporană este, īn fond, indiferentă atunci cīnd nu are luciditatea de a fi deznădăjduită ne autorizează, ca īncheiere, să spunem că ea n-are viitor. Ea e aplecată spre trecut, dacă e aplecată spre asa ceva; de fapt, se oglindeste pe sine īn apele prezentului si, chiar dacă nu e cu desăvīrsire multumită de imaginea ei, are foarte rareori nădejdea activă, neutopică, reformatoare că imaginile viitorului ar putea fi mai frumoase decīt cele ale clipei de fată. Ea nu vrea viitorul cu adevărat fiindcă nu vrea nimic. Viitor are doar voitorul. Noi nu-l avem. Am putea fi oameni postumi, cum spunea Nietzsche: dar nu stim īncă să fim.


A IUBI VIITORUL

Ar fi dorinta cea mai vie a multora dintre cei de azi ca lumea să se sfīrsească nitel după ei sau, dacă se poate, chiar o dată cu ei. Nu putem suferi viitorul, acesta-i adevărul. Ne prefacem că-l pregătim, că-l dorim, că-l asteptăm, dar, īn fond, nu ne interesează īn el īnsusi. Si n-ar fi nici măcar un act de generozitate fată de altii acela de a-l pregăti. Ar fi, după cum s-a mai arătat, un simplu act de definire al nostru, de vreme ce nu sīntem altceva decīt propriul nostru viitor. Nu putem suferi viitorul, singurul lucru care e al nostru!

Semnificativ pentru indispozitia fată de viitor este sentimentul, adesea prezent īn unele cugete, că lumea e īntr-adevăr sfīrsită sau pe sfīrsite. Uneori sentimentul ia forme absolute. Asa trebuie să fi fost īn preajma anului 1000, cīnd panica sfīrsitului de lume cuprinsese de-a binelea mintile crestinilor si poate chiar pe ale necrestinilor. Tot asa va fi — nu īncape nici o īndoială īntr-o asemenea privint㠗 īn preajma anului 2000. Dar chiar gīnditori de mīna īntīi sīnt īncercati de sentimentul amintit. Nu īncep oare Caracterele lui La Bruyčre prin: Tout est dit, et l’on vient trop tard depuis plus de sept mille ans qu’il y a des hommes, et qui pensent*? (Iar după acest tout est dit a venit Kant, a venit Goethe, a venit analiza matematică…) Si nimic nu e mai impresionant, īn această privintă, decīt exemplul lui Hegel, care afirma că evolutia spiritului īn istorie se īncheie prin căpătarea unei constiinte depline de sine, pe care o aduce lumii filozofia sa, dincolo de ea dialectica spiritului īn istorie nemaipărīnd a poseda mult īnteles.

Nu e numai orgoliu aci. E si multă, īngrozitor de multă oboseală. Acolo unde sfīrseste istoria stiută de noi ni se pare că sfīrseste istoria īnsăsi. Acolo unde se īncheie viata noastră avem sentimentul că sfīrseste, dacă nu viata īnsăsi, măcar un capitol de-al ei. Asa e lesnicios de privit lucrurile. Nu e mai simplu să facem din astăzi o culme decīt un adevărat īnceput? Istoria pare a se īntregi prin clipa de fată, īn această zi al cărei continut vine de la sine să īmplinească tot ce ar mai fi fost de īmplinit īn lume. Si sfīrsitul ni se pare de neīnlăturat atīta vreme cīt istoria se īnfătisează ca un īntreg, cu semnificatii depline si bine articulate, īn locul devenirii pure si simple. Ne socotim pe de o parte victime, pe de alta privilegiati. Victime ale asa-numitului „curs al istoriei“; privilegiati īnsă, căci măcar putem fi spectatorii lui. Asa īncīt stăm aici, la capătul seriei istorice, si cīntărim tot ce a fost si īn felul īn care a fost. Onorăm pe Solon, pretuim si dispretuim pe Alcibiade, condamnăm sclavia antică si Inchizitia medievală, proslăvim pe Ioana d’Arc. Dar cine sīntem noi? Ce privilegiu unic ne revine īn asa fel īncīt să nu făptuim nimic si să avem dreptul de a judeca tot?

In alte cazuri, sentimentul nostru de sfīrsit nu ia asemenea forme absolute, ci unele ceva mai blīnde. Nu este chiar sfīrsitul lumii, ni se spune atunci; este numai un sfīrsit de veac. Dacă nu ne aflăm la capătul cel mai depărtat al seriei, sīntem totusi pe undeva, la o īnnăditură a ei. Cu noi se sfīrseste un lant de lucruri si de la noi īncepe un altul. In timpurile noastre, zic profetii acestia, se zămisleste asa-numitul „om nou“.

Omul nou! Dacă măcar l-ar vroi cu adevărat pe el, pentru ce e nou īn el, pentru viitorimea lui… Dar profetii nostri sīnt, de fapt, tot niste filologi, cum i-a numit gīnditorul acela, tot spre trecut privesc si doar trecutul e materia lor. Cum īnsă trecutul nu contine prin el īnsusi viitorul, ci prin puterea noastră de a vroi, profetii de azi, ideologii adică (speta de vīnturători ai ideilor, care a reusit să le compromită pe acestea prin sterilitatea veacului al nouăsprezecelea), nu mai izbutesc să vadă nimic. Si atunci e simplu: fiindcă nu văd, prevăd. Omul nou e o negatie; e ceea ce nu disting ei bine īn viitor, nevroind bine īn prezent. Omul nou vrea să spună numai sfīrsit al lumii vechi. E iluzia celor care nu sīnt pregătiti spre a duce mai departe pe omul vechi. Cum, toate virtutile culturii noastre au ostenit? Crestinismul nu mai inspiră? Umanismul nu mai cultivă? Stiinta nu mai dovedeste? Ce minciuni! Cīte accente de artă mai poate destepta sentimentul religios! Cīte geometrii nu s-au scris īncă! Trebuie să privim spre viitor, nici vorbă; dar nu blestemīnd trecutul, ci purtīndu-l cu noi, īnainte. Sfīrsit de lume, iată cum stim să botezăm lipsa noastră de vointă, micimea viziunii noastre, lipsa aceasta de orice idealism.

In bună parte, lucrurile provin dintr-o greseală de perspectivă. Filozoful culturii Oswald Spengler a calificat viziunea istorică privilegiată drept una ptolemeică, deoarece, după cum sistemul lui Ptolemeu făcea din pămīnt centrul universului, la fel viziunea aceasta face din prezent un centru de perspectivă. Trebuie, adaugă el, o viziune coperniciană, cercetarea istoriei cu un ochi atīt de indiferent īn ce priveste situatia mea personală de cercetător, īncīt să nu mi se mai pară, de pildă, că secolul al nouăsprezecelea după Cristos este cu mult mai īnsemnat decīt secolul al nouăsprezecelea dinainte de Cristos. Căci si fizicianului i se pare luna mai mare ca Jupiter si Saturn, dar nu proclamă faptul acesta. — Totusi se arată a fi ceva ptolemeic pīnă si īn viziunea istorică a lui Spengler. Este, anume, o obsesie de sfīrsit de veac, obsesie pe care se poate foarte bine să i-o fi īntărit observările si dovezile faptelor, dar ce rămīne, psihologiceste, un semn de oboseală si oricum o situare privilegiată a prezentului.

 

a) Despre apatia omului contemporan

 

Mentalitatea istorică, īndrumătoare numai spre trecut, e, după cum s-a amintit, cu adevărat vinovată de eroarea de perspectivă īn chestiune. Ea nu īndeamnă pe oameni la actiune, la luptă, la ceea ce teologii numesc agonie, ci, īnfătisīnd trecutul ca un destin, ca un blestem, īnvată pe oameni apatia. Crestinul singur — o arată Unamuno, īn Agonia crestinismului — stie să deprindă sensul luptei, al agoniei. Istoria obisnuită īnlocuieste agonia prin apatie, constituind astfel cea mai proastă scoală cu putintă pentru individ. Din punct de vedere moral, individul de azi e mai rău īnzestrat decīt oricare altul, poate, iar īntr-o largă măsură faptul se datoreste spiritului istoric, istorismului, care a ridicat apatia omului modern — īncurajată de altfel si de presiunea celorlalte puteri anonime — la rangul de floare aleasă a luciditătii.

Să subliniem, īn putine cuvinte, cīteva trăsături care ne par caracteristice pentru apatia omului modern. Nu s-ar putea spune despre el că este cu desăvīrsire apatic si că, de pildă, nu ar fi īncercat de nici un entuziasm. Dar entuziasmul său e de un anumit tip: nu e un entuziasm care se desteaptă īn el, ci unul care īl cuprinde. Dacă prin urmare ne entuziasmăm, o facem din afară, printr-un curent care ne ia cu sine, căruia i ne predăm, cum spuneam si ceva mai sus. De aceea ne si entuziasmăm de atītea lucruri. Un observator de suprafată ar putea spune despre societatea contemporană că e foarte tīnără sufleteste, de vreme ce are atīta căldură, de vreme ce aplaudă cu atīta bunăvointă. Ce e mai tīnăr, oare, decīt entuziasmul unei mase ce asistă la un spectacol sportiv sau popularitatea neobisnuită pe care o cīstigă unele lucruri, foarte multe, īn acel continent prin excelentă tīnăr al Americii?

E ceva suspect totusi aci: popularitătile nu rezistă; entuziasmele sīnt sincere si au o anumită spontaneitate, dar nu sīnt durabile. De ce? Tocmai, poate, pentru c㠄ne cuprind“, pentru că vin — vin de undeva, se fac undeva, dintr-o plămadă anonim㠗 spre a ne lua pe sus pentru o clipă si a ne lăsa neschimbati după aceea. Dar asa ceva nu īnseamnă tinerete. Asta poate fi tinerete de american, tinerete de spectator sportiv, dar nu tinerete adevărată. Tineretea are, cīt de cīt, un īnăuntru. Entuziasmul vine dinăuntru, ti-l creezi tu, sau nu vine deloc. Iar entuziasmele care „cuprind“ sīnt stări de suflet, sīnt adevărate psihoze, pe care nu trebuie să le dorească nimeni, iar mai putin decīt oricine comandantii pentru ostasii lor. Nimic nu e mai ridicol, dar si mai semnificativ, pentru stările de suflet ale contemporaneitătii decīt cazul acestor comandanti — de cele mai multe ori oameni politici — care se simt īntr-o zi ridicati de valul entuziasmului popular, spre a se trezi a doua zi īn apele linistite ale mediocritătii, fără să stie de ce s-a īntīmplat atīt una cīt si cealaltă. Capriciul gloatei, exclamă atunci īnteleptul, socotind că a explicat tot ce era de explicat. Dar capriciul nu denumeste cum trebuie carenta sufletească a gloatelor, lipsa aceea de īnăuntru, dincolo de care totul e nesigurantă si nestatornicie. Capriciu e prea mult. Gloatele nu au nici măcar atīt.

Caracteristic īncă, pentru omul modern, e sentimentul de „a astepta să se īntīmple ceva“. Dintr-un moment īntr-altul trebuie sau poate, pare-se, să aibă loc ceva. Ciulim urechile si asteptăm. Nu s-a īntīmplat īncă? Se va īntīmpla cu sigurantă peste putină vreme. Asa asteptăm atīt pe cele rele cīt si pe cele bune. De ani de zile asteptăm războiul, de pildă. Il asteptăm fiindcă, spunem noi, el vine sigur, la fel cum asteptăm revolutia, care e cu neputintă să nu se īntīmple. Revolutiile „se īntīmplă“. Sīntem atīt de apatici, īncīt chiar actiunile omenesti prin excelentă si de initiativă prin excelentă, cum sīnt revolutiile, chiar ele se īntīmplă īn chip impersonal. Si nu ne dăm īntotdeauna seama că fatalismul īntr-o astfel de materie e la fel de absurd, aproape, ca atitudinea unui īnsetat care ar astepta să se īntīmple o acumulare de nori si să plouă, īn loc să sape pur si simplu spre a găsi apa acolo unde este. Nu spunem, īn definitiv, că revolutiile nu se īntīmplă si de la sine. Dar ele se īntīmplă tocmai pentru că, intimidat, individul le asteaptă. Intr-o lume care ar vroi mai mult, asemenea manifestări ar fi mai putin īntīmplate.

Dar apatia omului modern īsi găseste īncununarea desăvīrsită īn sentimentul său de asa-numită curiozitate. Căci, să nu ne mintim: curiozitatea nu e, de cele mai multe ori, o formă activă, dorinta de a sti, pozitivul sufletului. Este īntoarcerea īn afară, din lene, din oboseală, a spiritului. Sīntem extravertiti din plictiseală. Critica societătii contemporane ar trebui să īnceapă tocmai de la condamnarea acestei forme stupide a curiozitătii, care face din noi toti niste gură-cască. Cīnd trece prin văzduh un aeroplan ne grăbim să ne īntoarcem privirile către el. Ce vrem să vedem? Nimic precis, căci nu-i recunoastem nici măcar principiile.

Nu legile īnăltării si ale miscării lui; altceva ne interesează, ceva nedefinit, ceva spectacular. Ce mare inventie ziarul! Ne pune sub ochi — si uneori chiar la propriu, cu fotografii — tot ce s-a īntīmplat prin lume īn ultimul timp. Noi stim bine ce s-a īntīmplat mai īnainte si vroim din toată inima cele ce se vor īntīmpla īn urma noastră; ne interesează acum să stim doar īn ultimele zile ce a mai avut loc pe glob… Si īncă ziarul e destul de greoi. Dar are să vină televizorul, sau cum se va numi, si, īntovărăsit cu radioul, ne va da o imagine instantanee a prezentului mondial, cu privire la care eram atīt de curiosi să stim cum arată. Atunci, măcar, e de nădăjduit că tragica noastră plictiseală se va curma; căci nu ne putem dori nimic mai desăvīrsit ca exercitiu de satisfacere a curiozitătii noastre.

Există o formă supremă a acestei curiozităti: stupiditatea cu care ne privim unii pe altii. Da, stăm la geam si ne privim unii pe altii. Ne mirăm unii de altii! E uluitor cum poate fi omul īncercat de sentimente atīt de absurde. Ce vedem la ceilalti? Nu vedem nimic adīnc, nimic omenesc. Dar ne uităm cu voluptate, ne arătăm cu degetul, facem haz unul de altul, admirăm, comentăm. Te īntorci īn afară către oameni si te uiti la oameni, atunci cīnd ai pe om īn tine. Ce apatie!

O astfel de curiozitate nu mai poate avea nimic pozitiv īn sine. E pur si simplu forma inversă a vointei, lăbărtarea si paralizarea acesteia. Vointa se naste dinăuntru, dintr-o plinătate de viată spirituală. Noi īnsă nu avem nici un fel de īnăuntru. De aceea — si filozofii timpului ori ai culturii noastre nu au īntīrziat să observe faptul — originalitatea celor de azi este īn fond atīt de mică. Pe plan de creatie, omul de cultură al zilelor noastre nu are decīt arareori ceva de spus; el e īn schimb un excelent comentator, un remarcabil filolog, face stiintă comparată si face, mai ales, īn chip desăvīrsit de bine, istorie si operă de eruditie. Ce semn mai bun, spune atunci filozoful culturii, pentru decadenta timpurilor noastre decīt această apatie? Dacă mai era nevoie de o dovadă că epoca noastră īncheie un veac, un ciclu de cultură, nu o avem oare īn chiar nerodnicia insului contemporan?

In definitiv, dacă apatia e destinul societătilor īn lichidare, n-ar mai fi nimic de spus. Dar să nu fie o apatie prin nestiintă; mai mult īncă, prin īnselăciune de sine. Li s-a spus oare oamenilor că vointa lor e hotărītoare? Că aceea ce fac ei se poate insera īn istorie? Că, măcar, dacă nu se inserează īn istorie, creează o desăvīrsire personală, valabilă prin ea īnsăsi chiar alături de istorie? Li s-a spus celor de azi că pot vroi? Nu. Li s-a spus că individul nu īnseamnă nimic īn fata puterilor anonime; că masele, istoria, natura si chiar omeneasca stiintă vin toate peste ei, ca un val. Li s-a spus că a vroi, orice fel de a vroi, este o trufie si deci o nesocotintă. Că e mai īntelept să deznădăjduiesti decīt să vrei.

Atunci apatia nu e tocmai un destin. Individul a fost calomniat, iar doctrinarii se dovedesc a fi căutat doar să-l intimideze. Asemenea fenomene de īntimidare se īntīmplă adesea īn lumea istoriei. In fata unei vointe mari se pare că există īmprejurări cīnd indivizii sau chiar societătile īntregi se văd silite să abdice. Asa s-a īntīmplat, de pildă, cu multe popoare din Antichitate, ce au fost intimidate de puterea si mai ales de vointa de putere a Romei. Regele Attalus, murind, lasă Romei mostenire puternicul regat al Pergamului. Cu Bitinia, istoricii ne povestesc că se īntīmplă la fel. Ba chiar un rege al Egiptului, anume Alexandru al II-lea, imitīnd pe cel al Pergamului, lasă ca mostenire Romei regatul despre care se spunea că e cel mai bogat al Antichitătii. Ciudată sinucidere! exclamă istoricul.

Ciudată? Sinuciderile acestea au măcar un sens. Ele sīnt ale cīte unui om īn fata altui om sau altor oameni. Dar sinuciderea despre care amintirăm, a omului de azi īn fata unei puteri cu desăvīrsire anonime, cum s-o calificăm acum? Regele Attalus trebuie, nici vorbă, să fi fost un om apatic, el si toată semintia sa; dar măcar aveau scuza că vointa lor se pleca īn fata altei vointe. Dar noi, īn fata cărei vointe ne plecăm? Cui ne īnchinăm, subjugarea cui o cerem? Nu este cea mai surprinzătoare dintre idolatrii cea de care dăm noi, luminatii de azi, dovadă?

E, hotărīt, ceva de primitiv īn omul contemporan. Spre a-l salva, istoricul zilelor de azi spune că el e doar, prin luciditate, un deznădăjduit. Si īntr-adevăr, dacă te consideri īntr-o lume dată de-a gata, cu Dumnezeu, spatii interplanetare si īngeri, cu istorie, mase si destin, e greu să nu fii deznădăjduit. Dar esti un deznădăjduit asa cum ar fi fost primitivul fără magie, de pildă. Niste primitivi fără magie, niste superstitiosi fără credintă, niste īngeri decăzuti si cuprinsi de pasivitate, pozitivitate si plictiseală, cu asa ceva seamănă, īn fond, mentalitatea noastră. Si pentru a păstra totusi un grăunte din privilegiile pe care, īncetul cu īncetul, individul le-a pierdut, ne-am īnchipuit că, dacă n-am putut īnsemna ceva īn mijlocul lumii īn care ne-am trezit, ne revine totusi satisfactia de a constata că această lume lichidează o dată cu noi. Sīntem la sfīrsitul lumii, ea se curmă o dată cu noi. Dacă nu sīntem nimic, avem măcar satisfactia să stim că, nu peste prea multă vreme, nici lumea nu va mai fi nimic.

Poate că īn convingerea aceasta mentalitatea noastră de primitivi se trădează mai mult decīt oriunde. Negresit, există printre noi autentici filozofi ai culturii care văd, īnteleg si explică fenomenele lumii contemporane. Dacă acestia găsesc semnele decadentei, semne de sfīrsit īn sīnul ei, cu alte cuvinte dacă, o dată cu timpurile noastre, li se pare că se īncheie un ciclu, explicatia lor s-a īnchegat desigur pe un material de fapte prea bogat si prea doveditor spre a mai putea fi īnlăturată doar cu observatia că ideea sfīrsitului o dă un anumit sentiment al sfīrsitului, prezent īn fiecare dintre noi. Nu despre asemenea spirite mari ale timpului este vorba, ci mai degrabă despre noi, cei care simtim fără a răscoli faptele. Un asemenea sentiment necritic, necontrolat se naste si se hrăneste doar din apatia de care dăm īn chip neīndoielnic dovadă. Si ce ne mai poate scutura nitel din pasivitatea noastră? Doar zgomotul, senzationalul, apocalipsul. Ne place tam-tamul, si de aceea dorim ori asteptăm sfīrsiturile, orice sfīrsit fiind răsunător.

S-a observat adesea nevoia de senzational a omului contemporan. Totul trebuie să fie zgomotos pentru auz si neasteptat de mare pentru văz; īn ordinea morală, căutăm efectul, surpriza, iar īn cea literară paradoxul. E adevărat că ne stăpīneste si un anumit gust pentru discretie, pentru măsură, uneori. Jazzul contemporan e zgomot, dar e si retinere īn acelasi timp. Totusi, dacă fondul nostru primitiv s-a civilizat, el n-a putut-o face alterīndu-se īntr-atīt īncīt să dispară cu desăvīrsire. Pe alte planuri, setea noastră nesecată de senzational, vocabularul asa-numit „tare“, adică plin de superlative, nevoia de a ne exalta simturile si fiinta dovedesc limpede că sentimentul măsurii nu e, de cele mai multe ori, decīt o tehnică. Am vroi să fim necontenit frenetici sau să vedem necontenit lucruri frenetice; dar frenezia se reliefează mai bine dacă sīntem si cuminti din cīnd īn cīnd.

Iar pentru noi, cei multi, cei iubitori de zgomot si apocalips, cei doritori de sfīrsit īn toate si al totului, căci sfīrsitul e măcar răsunător la culme, pentru noi a spus un contemporan vorba aceea adīncă si calmă: „Un arbore cade cu trosnete. A crescut fără zgomot.“

 

b) Intre apatie si agonie

 

Fără zgomot, aceasta e cresterea adevărată. Cu cītă bucurie nu te īntorci la ea, după ce ai rătăcit printre toate lucrurile acelea scrise cu majusculă: Cosmos, Fiintă, Nefiintă, Istorie. E un ocol pīnă la noi īnsine, dar să nu regretăm niciodată ocolul, de vreme ce ne-am redescoperit. Stă īn rosturile problemei morale să dezbată chestiuni mari spre a reveni la īndatoriri mici.

A vroi īncepe acum să capete sens. Factorul prometeic din vointă o viciază. Nu de exaltare — căci e greu să trăiesti necontenit la īnăltimi —, ci de măsură, discretie, stăruintă are nevoie insul. Tot ceea ce e dilatat se īnvecinează cu indiferenta, vidul. Spre a nu primejdui vointa noastră de a recădea īn apatie, vom alege o luptă, fără de răsunet poate, dar si fără odihnă: agonia. A vroi nu are īnteles decīt īn această necurmată tensiune de pe plan moral.

Una dintre cele mai necugetate erori ce se pot săvīrsi īmpotriva spiritului este de a răpi pe a vroi planului moral, spre a-l trece pe alte planuri. Asa s-a făcut īn acel de atītea ori vinovat veac al nouăsprezecelea. In loc ca vointa să slujească la desăvīrsirea morală a individului, īn loc deci ca ea să se potrivească problemelor ce se pun activitătii individuale, să dea fiecărui gest un īnteles etic, să salveze, īntr-un cuvīnt, viata individuală īn ea īnsăsi — ea s-a lăsat stimulată de intelect si a tins īn mod necugetat la o stăpīnire a naturii prin stiintă. A sti, s-a spus cu egală īngīmfare ca pe vremea lui Bacon, īnseamnă a putea, a deveni puternic. Ce să-si dorească mai bine omul decīt puterea? Deci să vroim puterea. Uitam īnsă că omul vroise si īn alte rīnduri puterea, pe timpurile magiei, de pildă, sau o dată cu fiecare om demiurg. Si asa s-a īntīmplat că, īn locul unei vointe sănătoase, privită drept o cale spre desăvīrsirea morală, am preferat una exaltată, tinzīnd spre stăpīnirea fără de rost a naturii.

E curios cum alergăm dup㠄putere“. Asupra noastră si īmpotriva noastră, asta da, are īnteles. E singurul īnteles pe care sīntem īn stare a-l da puterii si vointei de putere. Căci obiectul nostru sīntem noi īnsine; singurul nostru cīmp de actiune e propria noastră omenie. Dacă ne mai trebuia un semn de-al mentalitătii primitive, magice, tocmai īn acest salt nefiresc īn gol īl putem afla.

Ce sănătoasă este problema morală, ca problemă a omenescului, si ce nesănătoase sīnt veacurile care nu tin seamă de ea! Acelasi veac trecut, despre care am vorbit poate prea mult, e veacul caracteristic īntr-o astfel de privintă. El n-are problematică moral㠗 luat īn linii mari, negresit — fiindcă n-are, la drept vorbind, sentimentul de a se afla īn criză. Problema filozofică a moralei se naste, ca si filozofia īn genere, īn veacurile de criză. Veacul trecut n-a stiut, īn iluzionismul său, ce e criza si de aceea nici n-a avut propriu-zis filozofie, ci s-a multumit s-o tăgăduiască. El nu ne pare astăzi doar prea naiv; ci si prea intelectualist, prea iubitor de ideologie. Veac fără etică!

A vroi nu īncepe să īnsemne ceva decīt după dezastrul ideologiilor. Ideologul e omul fără de răspundere al tuturor programelor si proiectelor de reformă. Ideologi sīntem cu totii īncă, atīta vreme cīt ideile noastre nu ne obligă pe plan practic. Dar atunci a vroi nu ar mai avea rost cu privire la toată lumea, a vroi binele omenirii; cu atīt mai putin īnseamnă a vroi puterea de stăpīnire a intelectului asupra naturii; cīt īnseamnă ceva pentru sine, adică a răspunde prin sine de ceea ce ai propus. Ideologul nu are vointă morală ci, cel mult, ambitii. Un asemenea exemplar de umanitate compromite ideile īn numele cărora vorbeste — nu cumva de aceea sīntem atīt de plictisiti astăzi de „idei“? — si falsifică rosturile vointei. Acesta, desi īncă vir dicendi peritus, a īncetat de a fi vir bonus.

Pentru vir bonus, pentru omul stăpīn pe sine, puternic, dar īn lumea sa puternic, pentru desăvīrsirea acestuia are rost să vroim, dacă trebuie să vroim ceva. Dar putem cu adevărat vroi? se īntreabă din nou omul contemporan. Infrīngerea noastră, atunci cīnd am īncercat prin vointa de putere să fim demiurgi, nu e atīt de deplină īncīt nici īn cele ale omului, pe plan moral, să nu mai fie rodnică vointa? Cu alte cuvinte, este īncă posibil omului de azi să īnceteze a fi apatic, spre a īncepe să fie agonic?

Nu e de prisos să se atragă atentia asupra faptului că, īn ciuda oboselii de care dau dovadă societătile de azi, ele n-au īncetat să vroiască, īn felul lor. Dacă a vroi se traduce prin a privi īn viitor, a fi viitorul, nu s-ar putea spune īntotdeauna că societătile si-l ignoră pe al lor. Vulgarizatorii stiintei si pozitivistii care o idolatrizează pīnă la compromitere fac mult caz de faptul că stiinta prezice anumite fenomene. De pildă, se vesteste că la 11 august 1999 va fi eclipsă totală de soare. Nimeni nu se īndoieste, după profetia astronomului, de asa ceva, iar pozitivistul, victorios, te īntreabă dacă se poate prevedea si īn ordinea morală ceva asemănător. Or, răspunsul este: da, se poate prevedea, si tocmai prin aceea că societătile nu sīnt cu desăvīrsire lipsite de vointă. Nu putem sti cum vor fi societătile Europei īn preajma anului 2000; cine să prevadă astăzi schimbările adīnci ce se vor petrece īn ele pīnă atunci? Totusi, se poate sti — cu anumită certitudine, de altă natură decīt cea astronomică, dar la fel de indiscutabil㠗 că, oricare vor fi societătile Europei īn 1996, ele vor sărbători patru sute de ani de la nasterea lui Descartes. Si oricare vor fi societătile la anul 2032, ele vor sărbători două sute de ani de la moartea lui Goethe. Nu ne īndoim de aceasta, cum nu ne īndoim de eclipsa de soare de la 11 august 1999. Iar ceea ce ne face să nu ne īndoim este tocmai constiinta că omenirea de azi vrea să slăvească pe Goethe, crede īn spiritul său, īn supravietuirea acestuia.

S-ar putea spune, prin urmare, că nu numai intelectul e creator de ordine si deci prevăzător, ci si vointa. Viitorul capătă, prin vointă, o anumită structură. Ne dăm seama de această structură tocmai pentru că ne exercităm vointa. Stim lucrurile pe care le vroim — nu īnsă dintr-o vointă arbitrară, ci dintr-una adīncă, izvorīnd din firea spiritului nostru. Atunci cīnd lăsăm anumite puteri anonime să vroiască pentru noi, e firesc să nu stim nimic. Dar tot asa s-ar īntīmpla, poate, si īn cīmpul stiintelor dacă experimentatorul n-ar vroi nimic, ci s-ar mărgini să observe cele ce se īntīmplă să cadă īn zarea experientei sale. Vroind, iesim prin urmare din anonimat. Si viitorul īncetează el īnsusi de a fi anonim atunci cīnd, prin vointă, iesim din rīndul celor anonime. Filozofia culturii vorbeste despre un destin de plante pentru creatiile spirituale ale omenirii. Culturile, dacă nu si oamenii, s-ar naste, s-ar desfăsura si ar pieri īntocmai ca plantele; nici o libertate mai mult, nici un fel de sorti īn plus. Dar cum ar putea fi altfel, atīta vreme cīt nu există vointă si constiinta că se poate depăsi starea de plante?

Iată ce s-ar putea răspunde acelora care pun la īndoială capacitatea omului de a fi activ, luptător, agonic. Căci dacă societătile vor si se pot misca, īntr-un anumit sens, către viitor; dacă ele pot avea o īmplinire, cu atīt mai mult ar putea fi īn stare individul să tindă către desăvīrsirea sa. De altfel cele de mai sus spun prea multe chiar. Căci vointa de viitor a societătilor si capacitatea lor de profetie sīnt istorice. Profetizăm ceva care se va īntīmpla īn istorie. Sensul lui a vroi īnsă trebuie să fie străin de gustul istoricitătii. El nu trebuie să tīnjească după sfīrsituri sau īnceputuri epocale. Lui a vroi īi revine cresterea fără zgomot, fără faimă.

Am amintit de vointa societătilor pentru că ea e mai limpede īn ochii tuturor; actiunea ei se petrece pe o scară mai mare. Dar adevărata crestere către viitor e a indivizilor, nu a colectivitătilor. Iar ea interesează īn ea īnsăsi, nu īn răsunetul ei. Ce poate tinti mai mult o vointă decīt desăvīrsirea de sine a subiectului ei? Numai acest viitor, nu si unul istoric, este demn de invidiat.

Dar viitorul nu aduce desăvīrsirea, o făgăduieste doar. Viata morală e luptă morală, agonie pe planul zilnicului. Ceea ce-l interesează mai presus de toate pe luptător e īnceputul. El se gīndeste foarte rareori la sfīrsitul răsunător al lucrurilor, dar īntotdeauna la īnceputul lor tăcut. Stie, īn ordine individuală, că lumea nu-i e dată de-a gata, că ea īncă nu e creată, ba, īntr-un anumit sens, că niciodată nu va fi creată de-a binelea. Sensul luptei sale e de a preciza lumea, definindu-se pe sine. Si nu se poate defini prin celelalte lucruri, ci tocmai prin acestea pe care si le dă singur, prin ordinea morală ce-si prescrie. Fără patos, să căutăm a fi la īnceputul lumii, necontenit la īnceputul ei. Asa făcea constiinta īn planul cunoasterii, asa face ea si acum, īn planul actiunii. Cīt de triste sīnt acele filozofii īn sīnul cărora crezi una si faci alta: scepticismul, de pildă, care nu-ti spune să nu făptuiesti desi īti recomandă să nu te hotărăsti īn ale judecătii.

Aci totul trebuie să fie proces, pe plan intelectual ca si pe plan sufletesc. Constiinta individuală e o constiintă de actiune. Prin aceasta, chiar, ea e una de actiune proprie, căci dacă nu trăim viata la īnceputul căreia am stat sīntem fiinte automate, nu cu adevărat active. Asa ni se īntīmplă deseori să ne trezim vietuind automat īn formele altor timpuri. Aceste forme au fost si ele cīndva elaborare, proces. S-au fixat īnsă, si acum tind să se permanentizeze. Societătile nu-si educă īntotdeauna indivizii desteptīnd propriile lor puteri, ci servindu-le de-a gata cadrele si chiar formulele la care efortul stiintific si cel moral din vremurile anterioare ajunseseră. Asa se face că adesea se īncearcă educarea īn ordine morală prin proverb si aforism. Cum ar putea īnsă convinge proverbul si cum ar īnsufleti aforismul, de vreme ce nu răspund la nimic īn constiinta celuilalt?

Educatia noastră e făcută cu aforisme: nu se putea o mai bună dovadă de suficientă, de convingere că am atins o culme dincolo de care orice trudă e fără rost. Atīt de īnrădăcinată e iluzia aceasta, īncīt s-a crezut că īntelepciunea, care e faptul viu al vietii intelectuale, poate fi predată. Trăim o epocă de manuale.

Agonicul īsi īnsuseste propria sa viată. Este o īnspăimīntătoare lipsă de vointă īn lumea aceasta īn care totul se īntīlneste īn manuale. Agonicul singur se leapădă de catehism. Există credinciosi, pare-se, īn anumite religii, credinciosi care au cīte un „părinte spiritual“; orice ar face ei, se duc să-l consulte: e bine ce vor să facă? nu e bine? Iar dacă părintele spiritual le spune: asa si asa să faceti, credinciosii asa fac. Să ne mirăm că există credinciosi de speta aceasta? Ei sīnt cīt se poate de potriviti īntr-o lume ca a noastră, unde constiinta individuală nu mai stie nimic prin sine, ci ia totul de-a gata. Numai că să nu-i mai numim crestini pe astfel de credinciosi. Nu poate fi crestin cel ce nu are norma īn el; cel ce nu stie; cel ce nu vrea.

De ce să īntrebi pe altul cu privire la păcatele tale? De ce să astepti de la altul osīnda? Ea e īntotdeauna mai putin trudnică de īndurat atunci cīnd vine din afară, căci nu te supune nici unui efort, lovindu-te, nu te mai lasă liber pentru răscumpărare. Cīnd ti se semnalează păcatul, esti coplesit; cīnd, īn schimb, īti simti păcatul, te īnsufletesti. Poate că e īn firea omului să nu-si simtă păcatul si să se ierte mai mult decīt l-ar ierta duhovnicul său. In sensul acesta unele religii ar putea să aibă dreptate īn fapt atunci cīnd nu lasă libere, după cīte se pare, sufletele, ci le strunesc prin mijlocirea preotilor lor atīt de autoritari. Dar, pe plan de principii, asemenea doctrine seamănă mai degrabă cu o intimidare decīt cu o mīntuire a omului.

Un scriitor rus, Berdiaev, schita īntr-un rīnd procesul de adīncire īn sine a omului pe plan moral, proces pe care l-am urmărit ceva mai sus pe plan de cunoastere.1 Pentru conceptia medievală, spune autorul, conceptie care e īn strīnsă legătură cu cea antică, pentru Dante si Sfīntul Toma, omul e o parte organică a lumii obiective, o treaptă a unei ierarhii universale. Ordinea e impusă omului din afară. Iadul si cerul īi sīnt date, nu se găsesc īn adīncimile spiritului omenesc. Cu Renasterea — continuă autorul citat — īncepe umanismul; infinitul se deschide omului care, de teamă, se refugiază īn sine si descoperă aci, cu Shakespeare de pildă, domeniul psihicului. Dar psihicul nu e stratul cel mai adīnc al existentei omenesti. Cu Dostoievski abia, spune autorul, se descoperă spiritualul, fată de care cerul si iadul nu mai sīnt o ordine obiectivă, impusă, ci una lăuntrică. Intr-o asemenea rīnduială spirituală, Cristos nu mai e nici el o lege exterioară, un simplu curent de viată exterioară.

Nu ar trebui să fie semnificativă pentru om īndoita sa victorie asupra cerului? Despre cerul speculatiei astronomice, cu bolta si albastrul său cu tot, am văzut că devine azi o simplă chestiune matematică. Cerul moral, cerul făgăduintei crestine, se dovedeste acum un simplu īndemn lăuntric la desăvīrsire. In amīndouă cazurile, el a īncetat de a coplesi, pentru a spori īncrederea īn ins, prin răspunderea pe care i-o desteaptă. Cīte lucruri nu spune Platon, descriindu-le, atīt despre cerul fizic cīt, mai ales, despre cel moral! Erau mituri, nici vorbă, asa cum sīnt mituri si istorisirile Bibliei. Numai că anticul credea cu adevărat īn miturile lui Platon, pe cīnd crestinul n-ar trebui decīt să trăiască miturile Bisericii. E o distantă īntre perspectiva antică si cea de adoptat astăzi; o distantă de la cer la om. A vorbi despre cerul omului modern nu īnseamnă decīt a-l īncărca pe acesta de răspunderi. Cerul antic era, īn cugetul omului, un adevărat blestem atīrnīnd deasupra capetelor noastre; pe cel de azi l-am putea socoti o simplă poruncă de luptă.

Dar luptă joasă, pe măsura noastră de astă dată. Nimic nu ne mai poate ispiti să fim altceva decīt oameni. Nici vointa de putere pe plan cosmic, nici cea de istoricitate, nici cea de dominare a maselor nu sīnt idealuri omenesti. Ele au aruncat īn umbră omul, sub cuvīnt că īl exaltă. La fel făcea Nietzsche — s-a spus, cu adīncime — atunci cīnd vroia să atingă supraomul: nu izbutea decīt să ucidă omul. In noi īnsine sīnt destule puteri, iar materia vietii noastre e īndeajuns de pretioasă spre a nu ne mai gīndi la lucruri care nu sīnt pe măsura noastră.

De aceea strădania insului cu adevărat creator de astăzi este, īn cele mai multe cazuri, de a-si regăsi propria sa măsură.

Pentru viata morală, mai ales, revenirea la continutul propriu-zis al vietii sufletesti e de toată īnsemnătatea. Materia vietii noastre, materie atīta timp batjocorită sau pur si simplu nesocotită, īsi recīstigă dreptul la viitor. Dar nu la viitorul lucrului ce durează, ci la cel al lucrului care tinde să se desăvīrsească.

In sensul acesta eroic īncă, dar omenesc, nu stim decīt despre un ins al zilei de azi că ar avea viitor: crestinul. Poate īi atribuim prea mult, ori poate īl simplificăm prea mult; dar nu īn el īnsusi vroim a-l privi, ci doar ca purtător al acelor cīteva trăsături care sīnt omenesti, īn primul rīnd. Nu vom īntelege niciodată cum a putut fi numită morala crestinului una de sclavi. Dimpotrivă, totul se dovedeste sclavie dincolo de granitele crestinismului; iar acesta singur pare a face pe oameni liberi. Solutiile care s-au adus pīnă astăzi īn afara crestinătătii izvorăsc toate din deznădejde, asa cum izvora supraomul. Nu stim dacă se vor găsi solutii mai fericite pe viitor. S-ar putea chiar ca societatea viitoare să nu fie crestină, mai crestină decīt cea de azi. Nu e totusi mai putin adevărat faptul că omul si-a găsit prin crestinism o īmplinire. Că, īntr-un anumit sens, crestinul singur este, pīnă acum, portretul omului.

 

A pictat cineva un asemenea tip de crestin?

Ochii lui văd si nu văd. Sau nu: văd, parcă, de două ori. Privesc, dar se si oglindesc, ca si cum lumina lor s-ar scurge īn afară si s-ar răsfrīnge īnăuntru, īn acelasi timp. Ochii lui văd, ca ai tuturora, ordinea naturii; dar privirea lor deosebeste, totdeodată, ordinea creaturii. Lumea ca lume a omului contemplă ei.

Crestinul este īn grup si se retrage din grup. Ce ar putea da trup ritmului acestuia necurmat care-l īnsufleteste? Nimeni, de fapt, nu se leapădă mai putin decīt el de oameni. Dar nu pe oameni, ci pe om īl va căuta el īn mijlocul lor. Si de aceea, cīnd nu-l va mai īntīlni acolo unde nădăjduia īn prima clipă să-l afle, se va īntoarce cu hotărīre către sine.

E umilit, dar nu se rusinează de sine. Dacă si-a dispretuit trupul, e pentru că acesta a năzuit să-i covīrsească fiinta. Acum trupul este ceva si fiinta crestinului altceva. Centrul ei de greutate, principiul ei de echilibru nu tin de ordinea văzutului.

O mīnă a crestinului, cea stīngă, e la piept. Vrea să desfacă si să arate — sau numai osīndeste? Se osīndeste pe sine. Iar tot ce a pierdut prin desprindere de ceilalti recīstigă acum, prin suferintă, īmpreună cu ei. Comunitatea sa cu lumea īi e dată dinăuntru, căci īnăuntru găseste el păcatul, ca un destin īn sīnul căruia s-au zămislit laolaltă toate.

Dar destinul trebuie dus mai departe. Destinul nu curmă o viată: abia o īncepe. Si mīna dreaptă a crestinului schitează acest īnceput, īl schitează cu un gest care seamănă, culege, dăruie, lupt㠗 gest de brat pe jumătate īntins, cu mīna deschisă, cu degetele răsfirate.

Si cine ar putea spune că gestul acesta nu īnseamnă īnceput si pentru altceva? Degetele se pot aduna, mīna se poate īnchide, iar fruntea crestinului este oricīnd īndeajuns de senină spre a primi semnul crucii. Căci el, care nu sfīrseste niciodată, care nu se desăvīrseste niciodată, trebuie să fie necontenit gata spre a se dărui pe sine prin moarte. Gata prin vointă, prin orientare a vietii.

De aceea si īngăduie fata sa de agonic o frunte atīt de linistită. El e singurul care nu va avea niciodată simtămīntul că si-a pierdut timpul. Oricare puternic al pămīntului, oricare īnvingător al istoriei ar simti, privindu-si viata de la depărtare de un veac, că si-a pierdut-o. Crestinul singur n-ar simti aceasta. Intors pe pămīnt, nici atunci n-ar găsi ceva mai bun de făcut.


NOTĂ

Īn această primă editie postbelică a cărtii lui Noica, textul editiei princeps din 1937 a fost reprodus respectīndu-se, īn cazurile lipsite de orice ambiguitate, normele stabilite de Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romāne (DOOM), publicat de Academia romānă si Institutul de Lingvistică al Universitătii din Bucuresti (Editura Academiei RSR, 1989). Astfel, īn afara actualizărilor ortografice la care se recurge īn mod obisnuit īn editiile postbelice, au fost modernizate anumite variante lexicale sau morfologice considerate astăzi īnvechite (de tipul conditiune / distinctiune, trecute īn conditie/distinctie, sau trebuiesc/autoriză, trecute īn trebuie/autorizează). Modificările de acest gen au fost de altfel extrem de putine, textul lui Noica necontinīnd decīt rareori asemenea forme. De asemenea, īn actuala editie au fost corectate tacit cele cīteva greseli evidente de culegere din editia princeps.

EDITURA HUMANITAS

-Sfārsit-

                    INAPOI LA

PAGINA ROMĀNIEI NATIONALISTE