EMIL CIORAN

 

PE CULMILE DISPERĆRII

 

Editia a treia

HUMANITAS

BUCURESTI, 1993

 

A FI LIRIC

De ce nu putem rãmīne īnchisi īn noi īnsine? De ce umblãm dupã expresie si dupã formã, īncercīnd sã ne golim de continuturi si sã sistematizãm un proces haotic si rebel? N‑ar fi mai fecundã o abandonare īn fluiditatea noastrã interioarã, fãrã gīndul unei obiectivãri, sorbind doar cu o voluptate intimã toate fierberile si agitatiile lãuntrice?       
In acest caz am trãi cu o intensitate infinit bogatã īntreagã acea crestere interioarã pe care experientele spirituale o dilatã pīnã la plenitudine. Trãiri multiple si diferentiate se contopesc si se dezvoltã īntr‑o efervescentã din cele mai fecunde. O senzatie de actualitate, de prezentã complexã a continuturilor sufletesti se naste ca un rezultat al acestei cresteri, asemãnãtoare unei īnãltãri de valuri sau unui paroxism muzical. A fi plin de tine īnsuti, nu īn sens de orgoliu, ci de bogãtie, a fi chinuit de o infinitate internã si de o tensiune extremã īnseamnã a trãi cu atīta intensitate, īncīt simti cum mori din cauza vietii. Este atīt de rar acest sentiment si atīt de ciudat, īncīt ar trebui sã‑l trãim cu strigãte. Simt cum ar trebui sã mor din cauza vietii si mã īntreb dacã are vreun sens cãutarea unei explicatii. Cīnd tot ce ai tu ca trecut sufletesc palpitã īn tine īntr‑un moment de nemãrginitã īncordare, cīnd o prezentã totalã actualizeazã experiente īnchise si cīnd un ritm īsi pierde echilibrul si uniformitatea, atunci din culmile vietii esti prins īn moarte fãrã a avea acea groazã īn fata ei care īnsoteste obsesia chinuitoare a mortii. Este un sentiment analog cu acela pe care‑l au amantii cīnd, īn culmea fericirii, le apare trecãtor, dar intens, imaginea mortii, sau cu momentele de nesigurantã cīnd īntr‑o iubire nãscīndã apare presentimentul unui sfīrsit sau al unei pãrãsiri.

Sīnt prea putini aceia care pot suporta astfel de experiente pīnã la sfīrsit. Existã totdeauna o primejdie serioasã īn mentinerea unor continuturi care se cer obiectivate, īn īnchiderea unei energii cu tendintã de explozie, deoarece poti atinge un moment cīnd nu mai poti stãpīni o energie debordantã. Si atunci prãbusirea rezultã dintr‑un preaplin. Sīnt trãiri si obsesii cu care nu se poate vietui. Nu este atunci o salvare īn a le mãrturisi? Experienta teribilã si obsesia īngrozitoare a mortii, atunci cīnd sīnt pãstrate īn constiintã, devin ruinãtoare. Vorbind despre moarte, ai salvat ceva din tine, dar īn acelasi timp a murit ceva din propria fiintã, deoarece continuturile obiectivate īsi pierd actualitatea din constiintã. Din acest motiv, lirismul reprezintã o pornire de risipire a subiectivitãtii; cãci el indicã o efervescentã a vietii īn individ care nu poate fi stãpīnitã, ci pretinde necontenit expresie. A fi liric īnseamnã a nu putea rãmīne īnchis īn tine īnsuti. Aceastã necesitate de exteriorizare este cu atīt mai intensã cu cīt lirismul este mai interior, mai profund si mai concentrat. Pentru ce e liric omul īn suferintã si īn iubire? Pentru cã aceste stãri, desi diferite ca naturã si orientare, rãsar din fondul cel mai adīnc si mai intim al fiintei noastre, din centrul substantial al subiectivitãtii, care este un fel de zonã de proiectie si radiere. Devii liric atunci cīnd viata din tine palpitã īntr‑un ritm esential si cīnd trãirea este atīt de puternicã, īncīt sintetizeazã īn ea īntreg sensul personalitãtii noastre. Ceea ce este unic si specific īn noi se realizeazã īntr‑o formã atīt de expresivã, īncīt individualul se ridicã īn planul universalului. Experientele subiective cele mai adīnci sīnt si cele mai universale, fiindcã īn ele se ajunge pīnã la fondul originar al vietii. Adevãrata interiorizare duce la o universalitate inaccesibilã acelora care rãmīn īntr‑o zonã perifericã. Interpretarea vulgarã a universalitãtii vede īn aceasta mai mult o formã de complexitate īn īntindere decīt   o cuprindere calitativã, bogatã. De aceea, ea vede lirismul ca un fenomen periferic si inferior, produs al unei inconsistente spirituale, īn loc sã observe cã resursele lirice ale subiectivitãtii indicã o prospetime si o adīncime lãuntricã dintre cele mai remarcabile.

Sīnt oameni care devin lirici numai īn momentele capitale ale vietii lor; unii numai īn agonie, cīnd se actualizeazã īntregul lor trecut si‑i nãpãdeste ca un torent. Cei mai multi īnsã devin īn urma unor experiente esentiale, cīnd agitatia fondului intim al fiintei lor atinge paroxismul. Astfel, oameni īnclinati īnspre obiectivitate si impersonalitate, strãini de ei īnsisi si strãini de realitãti profunde, odatã prizonieri ai iubirii, īncearcã un sentiment care actualizeazã toate resursele personale. Faptul cã aproape toti oamenii fac poezie atunci cīnd iubesc dovedeste cã mijloacele gīndirii conceptuale sīnt prea sãrace pentru a exprima o infinitate internã si cã lirismul interior īsi gãseste un mod adecvat de obiectivare numai cu un material fluid si irational. Nu se petrece un caz analog cu experienta suferintei? N‑ai bãnuit niciodatã ce ascunzi īn tine si ce ascunde lumea, trãiai periferic si multumit, cīnd cea mai serioasã experientã dupã experienta mortii (ca presentiment al muririi), experienta suferintei, pune stãpīnire pe tine si te transportã īntr‑o regiune de existentã infinit complicatã, īn care subiectivitatea ta te frãmīntã ca īntr‑un vīrtej. A fi liric din suferintã īnsemneazã a realiza acea ardere si purificare interioarã īn care rãnile īnceteazã de a mai fi numai manifestãri exterioare, fãrã complicatii adīnci, ci participã la sīmburele fiintei noastre. Lirismul suferintei este un cīntec al sīngelui, al cãrnii si al nervilor. Suferinta adevãratã izvorãste din boalã. Din acest motiv, aproape toate bolile au virtuti lirice. Numai aceia care vegeteazã īntr‑o insensibilitate scandaloasã rãmīn impersonali īn cazul bolii, care īntotdeauna realizeazã o adīncire personalã.

Nu devii liric decīt īn urma unei afectãri organice si totale. Lirismul accidental īsi are sursa īn determinante exterioare care, dispãrīnd, implicit dispare si corespondentul interior. Nu existã lirism autentic fãrã un grãunte de nebunie interioarã. Este caracteristic faptul cã īnceputul psihozelor se caracterizeazã printr‑o fazã liricã, īn care toate barierele si limitele obisnuite dispar pentru a face loc unei betii interioare dintre cele mai fecunde. Astfel se explicã productivitatea poeticã din fazele prime ale psihozelor. Nebunia ar putea fi un paroxism al lirismului. De aceea ne multumim a scrie elogiul lirismului pentru a nu scrie elogiul nebuniei. Starea liricã este o stare dincolo de forme si sisteme. O fluiditate, o curgere interioarã contopeste īntr‑un singur elan, ca īntr‑o convergentã idealã, toate elementele vietii lãuntrice si creeazã un ritm intens si plin. Fatã de rafinamentul unei culturi anchilozate īn forme si cadre, care mascheazã totul, lirismul este o expresie barbarã. Aici stã de fapt valoarea lui, de a fi barbar, adicã de a fi numai sīnge, sinceritate si flãcãri.

CIT DE DEPARTE SINT TOATE!

Nu stiu absolut deloc pentru ce trebuie sã facem ceva īn lumea aceasta, pentru ce trebuie sã avem prieteni si aspiratii, sperante si visuri. N‑ar fi de‑o mie de ori mai preferabilã o retragere īntr‑un colt īndepãrtat de lume, unde nimic din ceea ce alcãtuieste zgomotul si complicatiile acestei lumi sã nu mai aibã nici un ecou? Am renunta atunci la culturã si la ambitii, am pierde totul si n‑am cīstiga nimic. Dar ce sã cīstigi īn lumea aceasta? Sīnt unii pentru care orice cīstig n‑are nici o importantã, care sīnt iremediabil nefericiti si singuri. Sīntem toti atīt de īnchisi unul altuia! Si dacã am fi atīt de deschisi īncīt sã primim totul de la celãlalt sau sã‑i citim īn suflet pīnã īn adīncuri, cu cīt i‑am lumina destinul? Sīntem atīt de singuri īn viatã, īncīt te īntrebi dacã singurãtatea agoniei nu este un simbol al existentei umane. Este un semn de mare deficientã īn vointa de a trãi si a muri īn societate. Mai pot exista mīngīieri īn momentele din urmã? De o mie de ori este mai preferabil sã mori undeva singur si pãrãsit, cīnd nevãzīndu‑te nimeni poti sã te stingi fãrã teatru si pozã. Mi‑e scīrbã de oamenii care īn agonie se stãpīnesc si īsi impun atitudini pentru a face impresie. Lacrimile nu sīnt arzãtoare decīt īn singurãtate. Toti aceia care se vor īnconjurati īn agonie de prieteni o fac dintr‑o fricã si dintr‑o imposibilitate de a suporta momentele finale. Ei vor sã‑si uite, īn momentul capital, de moarte. De ce nu au un eroism infinit, de ce nu īncuie usa ca sã suporte senzatiile acelea nebune cu o luciditate si o teamã dincolo de orice limitã?

Sīntem atīt de separati de toate! Si tot ceea ce este nu e inaccesibil? Moartea cea mai adīncã si mai organicã este moartea din singurãtate, cīnd īnsãsi lumina este un principiu de moarte. In astfel de momente esti separat de viatã, de iubire, de zīmbete, de prieteni si chiar de moarte. Si te īntrebi, paradoxal, dacã mai existã altceva decīt neantul lumii si al tãu.

A NU MAI PUTEA TRÅI

Sīnt experiente cãrora nu le mai poti supravietui. Dupã ele, simti cum orice ai face nu mai poate avea nici o semnificatie. Cãci dupã ce ai atins limitele vietii, dupã ce ai trãit cu exasperare tot ceea ce oferã acele margini periculoase, gestul zilnic si aspiratia obisnuitã īsi pierd orice farmec si orice seductie. Dacã totusi trãiesti, aceasta se datoreazã capacitãtii de obiectivare prin care te eliberezi, prin scris, de acea īncordare infinitã. Creatia este o salvare temporarã din ghearele mortii.

Simt cum trebuie sã plesnesc din cauza a tot ce‑mi oferã viata si perspectiva mortii. Simt cã mor de singurãtate, de iubire, de disperare, de urã si de tot ce lumea asta īmi poate oferi. Este ca si cum īn orice trãire m‑as umfla ca un balon mai departe decīt rezistenta lui. In cea mai groaznicã intensificare se realizeazã o convertire īnspre nimic. Te dilati interior, cresti pīnã la nebunie, pīnã unde nu mai existã nici o granitã, la margine de luminã, unde aceasta este furatã de noapte, si din acel preaplin ca īntr‑un vīrtej bestial esti aruncat de‑a dreptul īn nimic. Viata dezvoltã plenitudinea si vidul, exuberanta si depresiunea; ce sīntem noi īn fata vīrtejului interior care ne consumã pīnã la absurd? Simt cum trosneste viata īn mine de prea multã intensitate, dar si cum trosneste de prea mult dezechilibru. Este ca o explozie pe care n‑o poti stãpīni, care te poate arunca si pe tine īn aer, iremediabil. La marginile vietii ai senzatia cã nu mai esti stãpīn pe viata din tine, cã subiectivitatea este o iluzie si cã īn tine se agitã forte de care n‑ai nici o rãspundere, a cãror evolutie n‑are nici o legãturã cu o centrare personalã, cu un ritm definit si individualizat. La marginile vietii ce nu este prilej de moarte? Mori din cauza a tot ce existã si a tot ce nu existã. Fiecare trãire este, īn acest caz, un salt īn neant. Cīnd tot ce ti‑a oferit viata ai trãit pīnã la paroxism, pīnã la suprema īncordare, ai ajuns la acea stare īn care nu mai poti trãi nimic fiindcã nu mai ai ce. Chiar dacã n‑ai strãbãtut īn toate directiile aceste trãiri, este suficient sã le fi dus la limitã pe principalele. Si cīnd simti cã mori de singurãtate, de disperare sau de iubire, celelalte īmplinesc acest cortegiu infinit dureros. Sentimentul cã nu mai poti trãi dupã astfel de vīrtejuri rezultã si din faptul unei consumãri pe un plan pur interior. Flãcãrile vietii ard īntr‑un cuptor īnchis de unde cãldura nu poate iesi. Oamenii care trãiesc pe un plan exterior sīnt salvati de la īnceput; dar au ei ce salva, cīnd nu cunosc nici o primejdie? Paroxismul interioritãtii si al trãirii te duce īn regiunea unde primejdia este absolutã, deoarece existenta care īsi actualizeazã īn trãire rãdãcinile ei cu o constiintã īncordatã nu poate decīt sã se nege pe ea īnsãsi. Viata este prea limitatã si prea fragmentarã pentru a rezista la mari tensiuni. N‑au avut toti misticii, dupã marile extaze, sentimentul cã nu mai pot continua sã trãiascã? Si ce mai pot astepta de la lumea aceasta acei care simt dincolo de normal viata, singurãtatea, disperarea sau moartea?

PASIUNEA ABSURDULUI

Nu existã argumente pentru a trãi. Acela care a ajuns la limitã mai poate umbla cu argumente, cu cauze, efecte, consideratii morale etc.? Evident, nu. Aceluia nu‑i mai rãmīn decīt motive nemotivate spre a trãi. In culmea disperãrii, pasiunea absurdului este singura care mai aruncã o luminã demonicã īn haos. Cīnd toate idealurile curente, moral, estetic, religios, social etc. …, nu mai pot directiona viata si nu‑i pot determina o finalitate, atunci cum se mai poate mentine viata spre a nu deveni neant? Numai printr‑o legare de absurd, prin iubirea inutilului absolut, adicã a ceva care nu poate lua o consistentã, dar care, prin fictiunea lui, poate sã stimuleze o iluzie de viatã.

Trãiesc pentru cã muntii nu rīd si viermii nu cīntã. O pasiune a absurdului nu se poate naste decīt īntr‑un om īn care s‑a lichidat totul, dar īn care pot sã aparã groaznice transfigurãri viitoare. Aceluia care a pierdut totul nu‑i mai rãmīne īn viatã decīt pasiunea absurdului. Cãci ce īl mai poate impresiona pe el din existentã? Ce seductii? Unii zic: sacrificarea pentru umanitate, pentru binele public, cultul frumosului etc. Nu‑mi plac decīt oamenii care au lichidat — chiar pentru scurt timp — cu aceste lucruri. Numai aceia au vietuit īn mod absolut. Si numai ei au dreptul sã vorbeascã despre viatã. Poti reveni la iubire sau la seninãtate. Dar revii prin eroism, nu prin inconstientã. O existentã care nu ascunde o mare nebunie n‑are nici o valoare. Cu ce se deosebeste de existenta unei pietre, a unui lemn sau a unui putregai? Dar vã spun: trebuie sã ascunzi o mare nebunie ca sã vrei sã devii piatrã, lemn sau putregai. Cīnd ai gustat toate otrãvitoarele delicii ale absurdului, numai atunci esti deplin purificat, fiindcã numai atunci ai dus lichidarea la ultima expresie. Si nu este absurdã orice expresie ultimã?

Sīnt oameni cãrora le este dat sã guste numai otrava din lucruri, pentru care orice surprizã este o surprizã dureroasã si orice experientã un nou prilej de torturã. Dacã se       va spune cã aceastã suferintã īsi are motive subiective, tinīnd de o constitutie particularã, voi īntreba: existã un criteriu obiectiv pentru aprecierea suferintei? Cine ar putea preciza cã vecinul meu suferã mai mult decīt mine sau cã Isus a suferit mai mult decīt toti? Nu existã mãsurã obiectivã, deoarece ea nu se mãsoarã dupã excitatia exterioarã sau indispozitia localã a organismului, ci dupã modul īn care suferinta este simtitã si reflectatã īn constiintã. Or, din acest punct de vedere, ierarhizarea este imposibilã. Fiecare om rãmīne cu suferinta lui, pe care o crede absolutã si nelimitatã. Si dacã ne‑am gīndi la cīt a suferit lumea pīnã acum, la agoniile cele mai teribile si la chinurile cele mai complicate, la mortile cele mai crunte si la cea mai dureroasã pãrãsire, la toti ciumatii, la toti cei arsi de vii sau stinsi de foame, cu cīt suferinta noastrã ar fi mai redusã? Pe nimeni nu‑l poate mīngīia īn agonie gīndul cã toti sīnt muritori, precum īn suferintã nimeni nu va gãsi o consolare īn suferinta trecutã sau prezentã a altora. Cãci īn aceastã lume organic insuficientã si fragmentarã, individul este pornit sã trãiascã īn mod integral, dorind sã facã din existenta lui un absolut. Orice existentã subiectivã este un absolut pentru sine īnsãsi. Din acest motiv, fiecare om trãieste ca si cum ar fi centrul universului sau centrul istoriei, si atunci cum sã nu fie suferinta un absolut? Nu pot īntelege suferinta altuia pentru a o diminua prin aceasta pe a mea. Comparatiile īn asemenea cazuri n‑au nici un sens, deoarece suferinta este o stare de singurãtate interioarã, īn care nimic din afarã nu poate ajuta. Este un mare avantaj cã poti suferi singur. Ce‑ar fi dacã fata omului ar putea exprima adecvat toatã suferinta interioarã, dacã īn expresie s‑ar obiectiva īntreg chinul interior? Am mai putea sta de vorbã īntre noi? N‑ar trebui sã vorbim atunci cu mīinile pe fatã? Viata ar fi realmente imposibilã dacã tot ce avem noi ca infinit de simtire ar fi exprimabil īn liniile fetii.

Nimeni n‑ar mai īndrãzni sã se priveascã īn oglindã, cãci o imagine grotescã si tragicã īn acelasi timp ar amesteca īn contururile fizionomiei pete si dungi de sīnge, rãni care nu pot fi īnchise si siroaie de lacrimi care nu pot fi stãpīnite. As avea o voluptate plinã de groazã sã vãd cum izbucneste, īn armonia comodã si superficialã de fiecare zi, un vulcan de sīnge, tīsniri rosii ca focul si arzãtoare ca deznãdejdea, cum toate rãnile fiintei noastre s‑ar deschide iremediabil pentru a face din noi o eruptie sīngeroasã. Numai atunci am pricepe si am aprecia avantajele singurãtãtii, care ne face suferinta atīt de mutã si de inaccesibilã. Intr‑o eruptie sīngeroasã, īntr‑un vulcan al fiintei noastre, īntreg veninul supt din lucruri nu ar fi suficient pentru a otrãvi īntreagã aceastã lume? Este atīt venin, atīta otravã īn suferintã!

Singurãtatea adevãratã este numai aceea īn care te simti absolut izolat īntre cer si pãmīnt. Nimic nu trebuie sã devieze atentia de la aceste fenomene ale absolutei izolãri, ci o intuitie de o luciditate groaznicã trebuie sã reveleze toatã drama finitãtii omului īn fata infinitului si neantului acestei lumi. Plimbãrile singuratice — extrem de fecunde si periculoase, īn acelasi timp, pentru viata interioar㠗 trebuie astfel fãcute īncīt nimic din ceea ce poate tulbura viziunea izolãrii omului īn lume sã nu intre īn preocupãrile individului. Pentru a intensifica procesul de interiorizare si de convertire īnspre fiinta ta proprie, plimbãrile singuratice sīnt fecunde numai seara, cīnd nimic din seductiile obisnuite nu mai poate fura interesul si cīnd revelatiile asupra lumii rãsar din zona cea mai adīncã a spiritului, de acolo de unde s‑a desprins de viatã, din rana vietii. Cītã singurãtate trebuie pentru a avea spirit! Cītã moarte īn viatã si cīte focuri lãuntrice! Singurãtatea neagã atīta din viatã, īncīt īnflorirea spiritului rezultatã din dislocãrile vitale devine aproape insuportabilã. Nu este caracteristic faptul cã aceia se ridicã īmpotriva spiritului care au prea mult spirit, care cunosc ce boalã adīncã a afectat viata pentru a se naste spiritul? Apologia spiritului o fac oamenii sãnãtosi si grasi, care n‑au nici presentimentul a ceea ce īnseamnã spirit, care n‑au simtit niciodatã torturile vietii si antinomiile dureroase de la baza existentei. Cei care cu adevãrat īl simt, aceia sau īl tolereazã cu orgoliu, sau īl prezintã ca pe o calamitate. Nimeni nu este īnsã īncīntat, īn fondul fiintei lui, de aceastã achizitie catastrofalã pentru viatã care este spiritul. Si cum sã fii īncīntat de aceastã viatã fãrã farmec, fãrã naivitate si fãrã spontaneitate? Prezenta spiritului indicã totdeauna un minus de viatã, multã singurãtate si suferintã īndelungatã. Cine vorbeste de salvarea prin spirit? Nu este absolut deloc adevãrat cã trãirea īn planul imanent al vietii ar fi fost o trãire anxioasã, din care omul a iesit prin spirit. Dimpotrivã, este cu mult mai adevãrat cã prin spirit s‑a cīstigat un dezechilibru, o anxietate, dar si o grandoare. Ce vreti sã cunoascã din primejdiile spiritului aceia care nu cunosc nici mãcar primejdiile vietii? Este un semn de mare inconstientã īn a face apologia spiritului, precum este un semn de mare dezechilibru īn a face apologia vietii. Cãci pentru omul normal viata este o evidentã; numai bolnavul se īncīntã si o laudã, spre a nu se prãbusi. Dar acela care nu mai poate lãuda nici viata si nici spiritul?

EU SI LUMEA

Faptul cã exist eu dovedeste cã lumea n‑are nici un sens. Cãci īn ce fel pot gãsi un sens īn frãmīntãrile unui om infinit dramatic si nefericit, pentru care totul se reduce īn ultimã instantã la neant si pentru care legea acestei lumi este suferinta? Dacã lumea a permis     un exemplar uman de tipul meu, aceasta nu poate dovedi decīt cã petele pe asa‑zisul soare al vietii sīnt atīt de mari, īncīt īi vor ascunde lumina, cu timpul. Bestialitatea vietii m‑a cãlcat si m‑a apãsat, mi‑a tãiat aripile īn plin zbor si mi‑a furat toate bucuriile la care aveam dreptul. Tot zelul meu exagerat si toatã pasiunea nebunã si paradoxalã pe care am pus‑o pentru a deveni un individ strãlucitor, toatã vraja demonicã pe care am consumat‑o pentru a īmbrãca o aureolã viitoare si īntreg elanul pe care l‑am risipit pentru renasterea organicã sau o aurorã lãuntricã s‑au dovedit mai slabe decīt bestialitatea si irationalitatea acestei lumi, care a vãrsat īn mine toate rezervele ei de negativitate si otravã. Viata nu rezistã la mare temperaturã. De aceea, am ajuns la concluzia cã oamenii cei mai frãmīntati, cu un dinamism lãuntric dus la paroxism, care nu pot accepta temperatura obisnuitã, sīnt meniti prãbusirii. Este un aspect al demonismului vietii, īn aceastã ruinã a celor care trãiesc īn regiuni neobisnuite, dar si un aspect al insuficientei ei, care explicã de ce viata este un privilegiu al oamenilor mediocri. Numai oamenii mediocri trãiesc la temperatura normalã a vietii; ceilalti se consumã la temperaturi unde viata nu rezistã, unde nu pot respira decīt fiind cu un picior dincolo de viatã. Nu pot aduce nimic īn aceastã lume, cãci n‑am decīt o metodã: metoda agoniei. Vã plīngeti cã oamenii sīnt rãi, rãzbunãtori, nerecunoscãtori sau ipocriti? Vã propun eu metoda agoniei prin care veti scãpa temporar de toate aceste defecte. Aplicati‑o fiecãrei generatii si efectele vor fi imediat vizibile. Poate īn felul acesta pot deveni si eu folositor umanitãtii!

Prin bici, prin foc sau injectii, aduceti pe fiecare om īn agonie, la experienta clipelor din urmã, pentru ca īntr‑un groaznic chin sã īncerce marea purificare din viziunea mortii. Dati‑i apoi drumul si lãsati‑l sã fugã de groazã pīnã cīnd, epuizat, va cãdea jos. Si vã garantez cã efectul este incomparabil mai valabil decīt toate cele obtinute prin cãile normale. Dacã as putea, as aduce īntreaga lume īn agonie, pentru a realiza o purificare din rãdãcini a vietii; as pune flãcãri arzãtoare si insinuante la aceste rãdãcini, nu pentru a le distruge, ci pentru a le da altã sevã si altã cãldurã. Focul pe care l‑as pune eu acestei lumi n‑ar aduce ruine, ci o transfigurare cosmicã, esentialã. In acest fel, viata s‑ar obisnui cu o temperaturã īnaltã si n‑ar mai fi un mediu de mediocritãti. Si poate īn acest vis nici moartea n‑ar mai fi imanentã īn viatã.

(Rīnduri scrise azi, 8 aprilie 1933, cīnd īmplinesc 22 de ani. Am o senzatie ciudatã cīnd mã gīndesc cã am devenit la aceastã vīrstã specialist īn problema mortii.)

SENTIMENTUL SFIRSELII SI AL AGONIEI

Cunoasteti senzatia groaznicã de topire cīnd simti cum te irosesti ca pentru a curge asemenea unui rīu, cīnd īti simti anulatã propria prezentã īntr‑o lichidare organicã? Este ca si cum din tine īnsuti tot ce are consistentã si substantã dispare īntr‑o fluiditate epuizantã, dupã care nu mai rãmīi decīt cu capul. Vorbesc aici de o senzatie precisã si dureroasã, iar nu de una vagã si nedeterminatã. Simti cã din tine n‑a mai rãmas decīt capul; un cap fãrã substrat si fãrã fundament, lipsit de corp si izolat ca īntr‑o halucinatie. Nu este nimic din acea sfīrsealã voluptuoasã si vagã pe care o īncerci īn contemplatii pe marginea mãrii sau īn unele reverii melancolice, ci o sfīrsealã care te consumã si distruge. Atunci nu‑ti mai convine nici un efort, nici o sperantã si nici o iluzie. A rãmīne tīmpit de catastrofa ta proprie, incapabil sã actionezi sau sã gīndesti, cuprins īntr‑un īntuneric rece si apãsãtor, stingher ca īn halucinatii nocturne sau singuratic ca īn clipele de regret este a ajunge la limita negativã a vietii, la temperatura absolutã, unde ultima iluzie de viatã va īngheta. Si īn acest sentiment de sfīrsealã se va revela sensul adevãrat al agoniei, care nu este luptã din fantezie sau pasiune gratuitã, ci zbaterea vietii īn ghearele mortii, cu putine probabilitãti pentru viatã. Nu poti separa gīndul agoniei de cel al sfīrselii si al mortii. Agonia ca luptã? Dar luptã cu cine si pentru ce? Este absolut falsã interpretarea agoniei ca elan exaltat de propria lui inutilitate sau ca zbucium cu finalitatea īn el īnsusi. In fond, agonia īnseamnã frãmīntare īntre viatã si moarte. Intrucīt moartea este imanentã vietii, aproape īntreaga viatã este o agonie. Decīt, eu nu numesc agonice decīt momentele dramatice ale acestei lupte īntre viatã si moarte, cīnd fenomenul prezentei mortii este trãit constient si dureros. Agonia adevãratã este aceea īn care treci īn neant prin moarte, cīnd sentimentul sfīrselii te consumã iremediabil si cīnd moartea īnvinge. In orice agonie veritabilã este un triumf al mortii, chiar dacã dupã acele clipe de sfīrsealã continui sã trãiesti.

Unde este lupta din fantezie īn aceastã frãmīntare? Nu are caracter de definitivat orice agonie? Nu este ea asemãnãtoare unei boli de care nu ne mai putem scãpa, dar care ne tortureazã cu intermitente? Momentele agonice indicã o īnaintare a mortii īn viatã, o dramã īn constiintã, rezultatã din ruperea echilibrului dintre viatã si moarte. Ele nu sīnt posibile decīt īn acele senzatii de sfīrsealã care scoboarã viata īnspre minusul ei absolut. Frecventa momentelor agonice este un indiciu de descompunere si prãbusire. Moartea este ceva scīrbos, este singura obsesie care nu poate deveni voluptuoasã. Chiar atunci cīnd vrei sã mori, aceasta o faci cu un regret implicit pentru dorinta ta. Vreau sã mor, dar īmi pare rãu cã vreau sã mor. Acesta este sentimentul tuturor acelora care se abandoneazã neantului. Cel mai pervers sentiment este sentimentul mortii. Si cīnd te gīndesti cã sīnt oameni care nu pot dormi din cauza obsesiei perverse a mortii! Cum as vrea sã nu mai stiu nimic despre mine si despre lumea asta!

Grotesc Si disperare

Dintre formele multiple ale grotescului, aceea īmi pare mai ciudatã si mai complicatã care īsi are rãdãcinile īn disperare. Celelalte vizeazã un paroxism de naturã perifericã. Decīt, aceasta este important, grotescul nu e conceptibil fãrã un paroxism. Si ce paroxism este mai adīnc si mai organic decīt acela    al disperãrii? Grotescul nu apare decīt īn paroxismul stãrilor negative, cīnd se realizeazã mari frãmīntãri dintr‑un minus de viatã; este o exaltare īn negativitate.

Si nu este o pornire nebunã īnspre negativitate īn acea schimonosire bestialã, chinuitoare si paradoxalã, cīnd liniile si contururile fetei deviazã īn forme de o stranie expresivitate, cīnd orientarea privirii e furatã de lumini si umbre īndepãrtate, iar gīndul urmeazã serpuirile unei astfel de crispãri? Adevãrata disperare intensã si iremediabilã nu se poate obiectiva decīt īn expresii grotesti. Cãci grotescul este negatia absolutã a seninãtãtii, aceastã stare de puritate, transparentã si luciditate atīt de departe de disperare, din care nu pot rãsãri, īn primul rīnd, decīt haosul si neantul.

Ati avut vreodatã satisfactia bestialã si uluitoare de a vã privi īn oglindã dupã nenumãrate nopti de nesomn; ati simtit tortura insomniilor, cīnd numeri fiecare clipã nopti īntregi, cīnd nu mai esti decīt tu singur īn aceastã lume, cīnd drama ta este cea mai esentialã din istorie, iar aceastã istorie nu mai are nici o semnificatie, nici nu mai existã, cīnd īn tine cresc cele mai groaznice vãpãi si existenta ta apare unicã si singurã īntr‑o lume nãscutã numai pentru a‑ti consuma agonia ta; ati simtit aceste momente nenumãrate, infinite ca si suferinta, pentru ca atunci cīnd vã priviti sã aveti imaginea grotescului? Este o crispare generalã, o schimonosire, o īncordare de ultime clipe, cãrora li se asociazã o paloare de cea mai demonicã seductie, o paloare de om trecut prin cele mai groaznice prãpãstii de īntuneric. Si nu este acest grotesc, rãsãrit ca o expresie a disperãrii, asemãnãtor unei prãpastii? Nu are el ceva din vīrtejul abisal al marilor adīncimi, din acea seductie a infinitului care ni se deschide īn fatã pentru a ne īnghiti si cãruia ne supunem ca fatalitãtii? Ce bine ar fi sã poti sã mori aruncīndu‑te īntr‑un gol infinit! Complexitatea grotescului rãsãrit din disperare rezidã īn capacitatea lui de a indica un infinit lãuntric si un paroxism de cea mai extremã tensiune. Cum ar mai putea acest paroxism sã se obiectiveze īn ondulatii plãcute de linii sau īn puritate de contururi? Grotescul neagã īn mod esential clasicul, precum neagã orice idee de stil, de armonie sau de perfectie.

Cã el ascunde de cele mai multe ori tragedii intime care nu se exprimã direct, aceasta este evident pentru cine īntelege formele multiple ale dramatismului interior. Cine si‑a vãzut figura īn ipostaza grotescã nu se va putea uita niciodatã, fiindcã se va teme totdeauna de el īnsusi. Disperarea este urmatã de o neliniste extrem de chinuitoare. Si ce face acest grotesc altceva decīt sã actualizeze si sã intensifice teama si nelinistea?

Presentimentul nebuniei

Oamenii niciodatã nu vor īntelege pentru ce unii dintre ei trebuie sã īnnebuneascã, pentru ce existã ca o fatalitate inexorabilã intrarea īn haos, unde luciditatea nu se poate sã dureze mai mult decīt un fulger. Paginile cele mai inspirate, din care transpirã un lirism absolut, īn care esti prizonierul unei betii totale a fiintei, a unei exaltãri organice, nu se pot scrie decīt īntr‑o astfel de tensiune nervoasã, īncīt o revenire īnspre un echilibru este iluzorie. Nu se mai poate supravietui normal dupã asemenea īncordãri. Resortul intim al fiintei nu mai sustine evolutia fireascã, iar barierele interioare īsi pierd orice consistentã. Presentimentul nebuniei nu apare decīt dupã experiente mari si capitale. Ca si cum te‑ai fi ridicat la īnãltimi prea mari, unde te apucã vertigii, īncepi sã te clatini, īti pierzi siguranta si senzatia normalã de imediat si concret. O mare greutate pare cã apasã creierul si‑l strīnge ca pentru a‑l reduce la o iluzie, desi numai aceste senzatii ne descoperã īngrozitoarea realitate organicã din care izvorãsc experientele noastre. Si īn aceastã apãsare, care vrea sã te izbeascã de pãmīnt sau sã te arunce īn aer, apare groaza ale cãrei elemente sīnt greu de definit īn asemenea caz. Nu este acea groazã de moarte, persistentã si obsedantã, care pune stãpīnire pe om si‑l dominã pīnã la sufocare, ce se insinueazã īn tot ritmul fiintei noastre pentru a lichida procesul vietii din noi, ci o groazã cu strãfulgerãri, apãrīnd rar, dar intens, ca o tulburare subitã, dar care eliminã pentru totdeauna posibilitatea unei limpezimi viitoare. Este imposibil de a preciza si defini acest ciudat presentiment al nebuniei. Ceea ce este īntr‑adevãr īngrozitor īn el rezultã din faptul cã noi presimtim īn nebunie o pierdere totalã īn viatã, cã pierdem tot īn mod iremediabil, deja trãind. Continuu sã respir sau sã mãnīnc, dar am pierdut tot ce eu am adãugat functiunilor biologice. Este numai o moarte aproximativã. In nebunie pierzi ce ai specific, ceea ce crezi tu cã te individualizeazã īn univers, perspectiva ta particularã si o anumitã orientare a constiintei. Prin moarte pierzi totul, dar aceastã pierdere se face prin aruncare īn neant. De aceea, frica de moarte este persistentã si esentialã, dar mai putin ciudatã decīt frica de nebunie, īn care semiprezenta noastrã este un element de neliniste mult mai complex decīt teama organicã de o absentã totalã din neantul īn care ne duce moartea. Si nu ar fi nebunia o scãpare de mizeriile vietii? Aceastã īntrebare este justificatã numai teoretic, deoarece, practic, pentru omul care suferã de anumite anxietãti, problema apare cu totul īn altã luminã sau mai bine zis īn altã umbrã. Presentimentul nebuniei se complicã de teama de luciditatea din nebunie, de teama momentelor de regãsire, de revenire, cīnd intuitia dezastrului ar putea fi atīt de chinuitoare, īncīt sã provoace o nebunie si mai mare. Nu existã salvare prin nebunie, fiindcã nu existã om cu presentimentul nebuniei care sã nu se teamã de luciditãtile eventuale īntr‑o asemenea stare. Ai vrea haosul, dar ti‑e fricã de luminile din el.

Forma nebuniei este determinatã de conditii organice si temperamentale. Cum majoritatea nebunilor se recruteazã dintre depresivi, este fatal ca forma depresivã sã fie mai frecventã la nebuni decīt stãrile de exaltare plãcutã, veselã si debordantã. Este atīt de frecventã melancolia neagrã la nebuni, īncīt aproape toti tind spre sinucidere, o solutie atīt de grea pīnã nu esti nebun.

As vrea sã īnnebunesc īntr‑un singur caz. Cīnd as sti cã as ajunge un nebun vesel, vioi si permanent bine dispus, care nu‑si pune nici o problemã si n‑are nici o obsesie, dar care rīde fãrã sens de dimineata pīnã seara. Desi doresc infinit extaze luminoase, n‑as vrea nici de acestea, cãci ele sīnt urmate de depresiuni. As vrea īnsã o baie de luminã caldã care sã rãsarã din mine si sã transfigureze īntreaga lume, o baie care sã nu semene īncordãrii din extaz, ci sã pãstreze un calm de eternitate luminoasã. Departe de concentrarea extazului, ea sã se asemene cu usurinta gratiei si cu cãldura zīmbetului. Intreaga lume sã pluteascã īn acest vis de luminã, īn aceastã īncīntare de transparentã si imaterialitate. Sã nu mai existe obstacol si materie, formã si margini. Si īntr‑un asemenea cadru sã mor de luminã.

Asupra morTii

Sīnt probleme care, odatã tratate, te izoleazã īn viatã si chiar te desfiinteazã. Cīnd ai intrat īn ele īnseamnã cã nu mai ai nimic de pierdut si nimic de cīstigat. Din perspectiva unei astfel de regiuni, aventura spiritualã sau elanul indefinit īnspre forme multiple de viatã, avīntul absurd si nemãrginit īnspre continuturi inaccesibile si insatisfactia de limitarea planurilor empirice — devin simple manifestãri ale unei sensibilitãti exuberante, cãreia‑i lipseste acea infinitã seriozitate ce caracterizeazã pe acela care a intrat īn problemele periculoase. A avea o infinitã seriozitate este a fi pierdut. Nu e aici vorba de spiritul calm si nici de gravitatea fãrã fond a oamenilor numiti seriosi, ci de o tensiune atīt de nebunã, īncīt īn fiecare moment al vietii esti ridicat īn planul eternitãtii. Vietuirea īn istorie nu mai are atunci nici o semnificatie, deoarece clipa este trãitã cu atīta exageratã īncordare, īncīt timpul apare sters si irelevant īn fata eternitãtii. Este evident cã īn fata unor probleme pur formale, oricīt de dificile ar fi ele, o seriozitate infinitã nu poate fi pretinsã, deoarece ele sīnt produse exclusiv de incertitudinile inteligentei si nu rãsar din structura organicã si totalã a fiintei noastre. Numai gīnditorul organic si existential este capabil de acest gen de seriozitate, fiindcã numai pentru el adevãrurile sīnt vii, produse ale unui chin lãuntric si ale unei afectiuni organice, iar nu ivite dintr‑o speculatiune inutilã si gratuitã. In fata omului abstract, care gīndeste pentru plãcerea de a gīndi, apare omul organic, care gīndeste sub determinantul unui dezechilibru vital si care este dincolo de stiintã si dincolo de artã. Imi place gīndul care pãstreazã o aromã de sīnge si de carne si prefer de o mie de ori, unei abstractii vide, o reflectie rãsãritã dintr‑o efervescentã sexualã sau dintr‑o depresiune nervoasã. Nu s‑au convins, īncã, oamenii cã a trecut timpul preocupãrilor superficiale si inteligente si cã este infinit mai importantã problema suferintei decīt a silogismului, cã un strigãt de deznãdejde este infinit mai revelator decīt cea mai subtilã distinctie si cã totdeauna o lacrimã are rãdãcini mai adīnci decīt un zīmbet? De ce nu vrem sã acceptãm valoarea exclusivã a adevãrurilor vii, a adevãrurilor rãsãrite din noi si care reveleazã realitãti si valori constitutive nouã? De ce nu īntelegem cã se poate gīndi viu asupra mortii, asupra celei mai periculoase probleme care existã, si cã, dacã punerea ei te desfiinteazã si te izoleazã īn viatã, prin participarea intimã si dureroasã ni se reveleazã totusi un adevãr viu?

Se poate vorbi despre moarte fãrã experienta agoniei? Moartea nu poate fi īnteleasã decīt dacã viata este simtitã ca o īndelungatã agonie, īn care moartea se īmbinã cu viata. Moartea nu este ceva īn afarã, ontologic diferitã de viatã, deoarece moarte ca realitate autonomã de viatã nu existã. A intra īn moarte nu īnsemneazã, cum crede mentalitatea curentã si īn genere crestinismul, a‑ti da ultima suflare si a pãsi īntr‑o regiune de altã structurã si pozitivitate decīt a vietii, ci a descoperi īn progresiunea vietii un drum īnspre moarte si a gãsi īn pulsatiile vitalului o adīncire imanentã īn ea. In crestinism si īn metafizicile care recunosc nemurirea, intrarea īn moarte este un triumf, este un acces al altor regiuni, metafizic diferite de viatã. Prin moarte, care devine o regiune aparte a firii, omul se elibereazã, iar agonia, īn loc sã deschidã perspective īnspre viatã, īn care ea se realizeazã, descoperã sfere complet transcendente ei. In deosebire de aceste viziuni, sensul adevãrat al agoniei īmi pare a fi revelatia imanentei mortii īn viatã. Pentru ce sentimentul imanentei mortii īn viatã īl au asa de putini, iar experienta agoniei este atīt de rarã? Nu cumva e falsã īntreaga noastrã presupozitie, iar schitarea unei metafizici a mortii devine verosimilã numai prin conceptia unei transcendente a acesteia?

Oamenii sãnãtosi, normali si mediocri nu au o experientã a agoniei si nici o senzatie a mortii. Ei vietuiesc ca si cum viata ar avea un caracter de definitivat. Este īn structura echilibrului superficial al oamenilor normali de   a simti viata īntr‑o autonomie absolutã     de moarte si de a o obiectiva pe aceasta īntr‑o realitate transcendentã vietii. De aceea, ei considerã moartea ca venind din afarã, nu dintr‑o fatalitate lãuntricã a firii. A trãi fãrã sentimentul mortii īnseamnã a vietui dulcea inconstientã a omului comun, care se comportã ca si cum moartea n‑ar constitui o prezentã vesnicã si tulburãtoare. Este una din iluziile cele mai mari ale omului normal īn a crede īn definitivatul vietii si īn a fi dincolo de sentimentul prizonieratului vietii īn moarte. Revelatiile de ordin metafizic īncep de‑abia atunci cīnd echilibrul superficial al omului īncepe sã se clatine si cīnd spontaneitãtii naive i se substituie o dureroasã si īncordatã frãmīntare a vitalului.

Transcendenta mortii apare īn viziunea acelora care din incertitudinile vietii nu desprind un substrat organic sau o agonie lãuntricã, ci o cauzã exterioarã, dezvoltīnd la paroxism acel sentiment cã esti īnghitit de moarte īntr‑un mod rapid si brusc. Sentimentul mortii este atīt de rar la acestia, īncīt putem spune cã nu existã. Chiar dacã uneori atinge o intensitate puternicã, manifestarea atīt de distantatã īn timp anuleazã posibilitatea unei obsesii dureroase. Faptul cã senzatia mortii nu apare decīt acolo unde vitalul a suferit un dezechilibru sau o oprire a spontaneitãtii lui irationale, cīnd viata e zguduitã īn adīncimi si cīnd ritmul vitalului activeazã dintr‑o tensiune totalã, iar nu dintr‑o expansiune superficialã si efemerã, dovedeste, pīnã la o certitudine interioarã, imanenta mortii īn viatã. Viziunea īn adīncurile acesteia ne aratã cīt de iluzorie este credinta īntr‑o puritate vitalã si cīt de fundatã este convingerea despre un substrat metafizic al demoniei vietii.

Dacã moartea este imanentã īn viatã, pentru ce constiinta mortii face imposibilã vietuirea? La omul normal vietuirea nu e tulburatã, deoarece procesul de intrare īn moarte se īntīmplã cu totul naiv, prin scãderea intensitãtii vitale. Pentru el nu existã decīt agonia din urmã, nu o agonie durabilã, legatã de premisele vitalului. Intr‑o perspectivã adīncã, fiecare pas īn viatã este un pas īn moarte, iar amintirea nu este decīt un semn de neant. Omul normal, lipsit de īntelegere metafizicã, nu are constiinta intrãrii progresive īn moarte, desi nici el, ca nici o fiintã, nu scapã acestui destin inexorabil. Unde constiinta a cãpãtat o autonomie de viatã, revelarea mortii devine atīt de puternicã, īncīt prezenta ei distruge orice gen de naivitate, orice elan de bucurie si orice voluptate naturalã. Este ceva pervers si infinit decãzut īn a avea constiinta mortii. Toatã poezia naivã a vietii, toate seductiile si farmecele ei apar vide de orice continut, precum vide apar toate proiectãrile finaliste si iluziile teologice ale omului.

A avea constiinta unei īndelungi agonii este a desprinde experienta individualã dintr‑un cadru naiv si din integrarea ei naturalã, pentru a‑i demasca nulitatea si insignifianta, este a ataca īnsesi rãdãcinile irationale ale vietii. A vedea cum se īntinde moartea peste aceastã lume, cum distruge un arbore si cum se insinueazã īn vis, cum ofileste o floare sau o civilizatie, cum roade din individ si din culturã, ca un suflu imanent si distrugãtor, este a fi dincolo de posibilitatea lacrimilor si a regretelor, dincolo de orice categorii sau forme. Cine n‑a avut sentimentul acelei teribile agonii, cīnd moartea se īnaltã īn tine si te cuprinde ca un aflux de sīnge, ca o fortã interioarã imposibil de stãpīnit si care te dominã pīnã la sufocare, sau cīnd te strīnge ca un sarpe provocīndu‑ti halucinatii de groazã, acela nu cunoaste caracterul demonic al vietii si efervescentele interioare din care rãsar marile transfigurãri. Este necesarã o astfel de betie neagrã pentru a īntelege de ce ai vrea cīt mai apropiat sfīrsitul unei asemenea lumi. Nu betia luminoasã din extaz, unde viziuni paradiziace te cuceresc īntr‑o īncīntare de splendori si sclipiri si unde te īnalti īntr‑o sferã de puritate īn care vitalul se sublimeazã īn imaterial, ci o torturare nebunã, periculoasã si ruinãtoare a vitalului, caracterizeazã aceastã betie neagrã īn care moartea apare īn seductia groaznicã a ochilor de sarpe din cosmaruri. Dar a avea astfel de senzatii si imagini īnseamnã a fi atīt de legat de esenta realitãtii, īncīt viata si moartea si‑au demascat iluziile pentru a se realiza īn tine īn forma cea mai substantialã si mai dramaticã. O exaltatã agonie īmbinã ca īntr‑un vīrtej īngrozitor viata cu moartea si un bestial satanism īmprumutã lacrimi voluptãtii. Viata ca o lungã agonie si ca drum īnspre moarte nu este altceva decīt o altã formulare a dialecticii demonice a vietii, dupã care aceasta naste forme pentru a le distruge īntr‑o productivitate irationalã si imanentã. Multiplicitatea formelor vitale nu se īnsumeazã īntr‑o convergentã transvitalã sau īntr‑o intentionalitate transcendentã, ci se realizeazã īntr‑un ritm nebun, īn care nu poti recunoaste altceva decīt demonia devenirii si a distrugerii. Irationalitatea vietii se manifestã īn aceastã expansiune debordantã de forme si continuturi, īn aceastã pornire freneticã de  a substitui aspecte noi celor uzate, fãrã ca aceastã substituire sã īnsemne un plus apreciabil sau o īnsumare calitativã. O relativã fericire ar simti omul care s‑ar abandona acestei deveniri si, dincolo de orice problematicã chinuitoare, ar īncerca sã soarbã toate posibilitãtile oferite de clipã, fãrã raportarea continuã ce descoperã īn fiecare moment o relativitate insurmontabilã. Experienta naivitãtii este singura cale de salvare. Dar pentru acei care simt si concep viata ca o īndelungã agonie, problema salvãrii rãmīne o simplã problemã. Pe aceastã cale, mīntuire nu va fi.

Revelarea imanentei mortii īn viatã se realizeazã īn genere prin boalã si stãri depresive. Existã, desigur, si alte cãi, dar acelea sīnt cu totul accidentale si individuale, ele neavīnd o capacitate de revelare ca bolile si stãrile depresive.

Dacã bolile au o misiune filozoficã īn lume, apoi aceea nu poate fi alta decīt sã arate cīt de iluzoriu e sentimentul eternitãtii vietii si cīt de fragilã e iluzia unui definitivat si a unei īmpliniri a vietii. Cãci īn boalã, moartea este totdeauna prezentã īn viatã. Stãrile cu adevãrat maladive ne leagã de realitãtile metafizice, pe care un om normal si sãnãtos nu le poate īntelege niciodatã. Este evident cã īntre boli existã o ierarhie īn capacitatea lor de revelare. Nu toate prezintã cu aceeasi duratã si intensitate experienta imanentei mortii īn viatã si nu toate se manifestã īn forme identice de agonie. Oricīt s‑ar individualiza si specifica bolile īn indivizi, existã totusi moduri de a muri legate de structura bolii ca atare. Intreg complexul stãrilor maladive descoperã o chinuire a vitalului si o dezintegrare a vietii din functiile ei firesti. Viata este astfel alcãtuitã, īncīt nu‑si poate realiza potentialitãtile ei decīt comportīndu‑se ca si cum moartea nu ar constitui o prezentã inexorabilã. Din acest motiv, īn stãrile normale si nerevelatoare, moartea este consideratã ca venind din afarã si complet exterioarã vietii. Acelasi sentiment īl au si tinerii cīnd vorbesc de moarte. Dar cīnd maladia i‑a lovit īn plin elan, dispar toate iluziile si seductiile tineretii. Este sigur cã īn lumea aceasta singurele experiente cu adevãrat autentice sīnt cele izvorīte din boalã. Toate celelalte poartã īn mod fatal o marcã livrescã, deoarece īntr‑un echilibru organic nu pot apãrea decīt stãri sugerate si a cãror complexitate este mai mult un produs al unei imaginatii exaltate decīt al unei efervescente reale. Numai oamenii care suferã realmente sīnt capabili de continuturi autentice si de o infinitã seriozitate. Ceilalti sīnt nãscuti pentru gratie, armonie, iubire si dans. — In fondul lor, cīti nu ar renunta la revelatiile metafizice din disperare, agonie si moarte, pentru o iubire naivã sau pentru voluptuoasa inconstientã din dans?

Si cīti nu ar renunta la o glorie crescutã din suferintã, pentru o existentã anonimã si fericitã?

Orice boalã este un eroism; dar un eroism de rezistentã, iar nu de cucerire. Eroismul īn boalã se exprimã prin rezistenta pe posturile pierdute ale vietii. Aceste posturi sīnt iremediabil pierdute nu numai pentru cei afectati organic de anumite maladii, dar si pentru aceia la care stãrile depresive sīnt atīt de frecvente, īncīt fatã de structura lor subiectivã pãstreazã un caracter constitutional. Stãrile depresive nu reveleazã numai existenta ca obiectivitate sensibilã, ci si moartea. Astfel se explicã de ce temerii de moarte, ce se manifestã la anumiti depresivi, interpretãrile curente nu‑i gãsesc nici o justificare mai adīncã. Cum se poate ca īntr‑o vitalitate mare, uneori chiar debordantã, sã aparã frica de moarte sau cel putin problema mortii? Mirãrii acesteia, caracteristicã mentalitãtii curente, nu i se pot opune decīt marile posibilitãti de īntelegere esentialã īnchise īn structura stãrilor depresive. Cãci īn aceste stãri, īn care dualizarea cu lumea devine dureroasã si progresivã, omul se apropie tot mai mult de realitãtile lui lãuntrice si descoperã moartea īn subiectivitatea lui proprie. Un proces de interiorizare īnainteazã pīnã īn centrul substantial al subiectivitãtii, depãsind toate formele sociale care o īmbracã pe aceasta. Odatã depãsit si acel centru, interiorizarea progresivã si paroxisticã descoperã o regiune unde viata se īmbinã cu moartea, unde omul nu s‑a desprins prin individualizare de sursele primare ale existentei si unde ritmul nebun si demonic al lumii activeazã īn deplina lui irationalitate.

Pentru un depresiv, senzatia imanentei mortii īn viatã adaugã un plus de intensitate depresiunii si creeazã o atmosferã de continuã insatisfactie si neliniste, care nu‑si vor gãsi echilibrul si pacea niciodatã.

Prin senzatia prezentei mortii īn structura vitalului, se introduce implicit un element de neant īn fiintare. Nu se poate concepe moarte fãrã neant, deci nici viatã fãrã un principiu de absolutã negativitate. Cã neantul este implicat īn ideea de moarte o dovedeste frica de moarte, care nu este decīt teama de neantul īn care ne aruncã moartea. Imanenta mortii īn viatã este un semn al triumfului final al neantului asupra vietii, dovedind prin aceasta cã prezenta mortii nu are alt sens decīt sã actualizeze progresiv drumul īnspre neant.

Sfīrsitul si deznodãmīntul imensei tragedii a vietii si, īndeosebi, a omului, vor dovedi cīt de iluzorie este credinta īn eternitatea vietii — si cã, totusi, unica īmpãcare pentru omul istoric este sentimentul naiv al eternitãtii acestei vieti.

Existã, īn fond, numai fricã de moarte. Tot ceea ce numim diversitatea formelor de fricã nu este altceva decīt o manifestare cu aspecte variate īn fata aceleiasi realitãti fundamentale. Temerile individuale sīnt legate toate, prin corespondente ascunse, de teama esentialã īn fata mortii. Aceia care vor sã īnlãture frica de moarte prin rationamente artificiale se īnsalã profund, deoarece este absolut imposibil sã anulezi o temere organicã prin constructii abstracte. Cine‑si pune serios problema mortii este absolut imposibil sã nu aibã si o teamã. Chiar aceia care cred īn nemurire sīnt orientati īnspre aceastã credintã tot din frica de moarte. Este, īn aceastã credintã, un efort dureros al omului de a‑si salva — chiar fãrã o certitudine absolut㠗 lumea valorilor īn care a trãit si la care a contribuit, de a īnfrīnge neantul din temporal si de a realiza īn etern universalul. In fata mortii, acceptatã fãrã nici o credintã religioasã, nu rãmīne īnsã nimic din ceea ce lumea crede a fi creat pentru eternitate. Toatã lumea formelor si a categoriilor abstracte se dovedeste complet irelevantã īn fata mortii, iar pretentia de universalitate a formalului si categorialului devine iluzorie īn fata iremediabilului din procesul de aneantizare prin moarte. Cãci niciodatã o formã sau o categorie nu vor prinde existenta īn structura ei esentialã, precum niciodatã nu vor īntelege rosturile intime ale vietii si mortii. Ce poate opune idealismul sau rationalismul īn fata acestora? Nimic. Celelalte conceptii si doctrine nu spun īnsã aproape nimic despre moarte. Singura atitudine valabilã ar fi o tãcere absolutã sau un strigãt deznãdãjduit.

Acei care sustin cã frica de moarte nu‑si are o justificare mai adīncã, deoarece atīt cīt este un eu moartea nu existã, iar cīnd esti mort eul a dispãrut, uitã de fenomenul atīt de ciudat al agoniei treptate.

Unui om care are sentimentul puternic al mortii, ce mīngīiere poate sã‑i ofere separatia artificialã īntre eu si moarte? Ce sens poate avea pentru cineva pãtruns adīnc de senzatia iremediabilului o subtilitate sau o argumentare logicã? Sīnt nule toate īncercãrile de a devia pe un plan logic probleme de existentã. Filozofii sīnt prea orgoliosi pentru a‑si mãrturisi frica de moarte si prea pretentiosi pentru a recunoaste o fecunditate spiritualã maladiei. Este o prefãcutã seninãtate īn consideratiile lor asupra mortii; īn realitate, ei tremurã mai mult decīt toti. Dar sã nu se uite cã filozofia este o artã de a‑ti masca sentimentele si chinurile lãuntrice pentru a īnsela lumea asupra rãdãcinilor adevãrate ale filozofãrii.

Sentimentul ireparabilului si al iremediabilului, care īnsoteste totdeauna constiinta si senzatia agoniei, poate explica cel mult o acceptare dureroasã amestecatã cu fricã, īn nici un caz o iubire sau o simpatie pentru fenomenul mortii. Arta de a muri nu se poate īnvãta, fiindcã nu prezintã nici o tehnicã, nici un complex de reguli sau de norme. Iremediabilul agoniei se experimenteazã īn propria fiintã a individului, cu suferinte si īncordãri infinite. Majoritatea oamenilor n‑au constiinta agoniei lente din ei. Pentru acestia existã numai o agonie, aceea care precede intrarea absolutã īn neant. In constiinta lor, numai momentele acestei agonii prezintã revelatii importante asupra existentei. De aceea, ei asteaptã totul de la sfīrsit īn loc sã prindã semnificatia unei agonii lente si revelatoare. Sfīrsitul le va descoperi īnsã prea putin, si astfel se vor stinge inconstienti precum au si trãit.

Cã agonia se desfãsoarã īn timp, aceasta dovedeste cã temporalitatea nu este numai un caracter sau o conditie pentru creatie, ci si pentru moarte, pentru fenomenul dramatic al muririi. Aici se manifestã caracterul demonic al timpului, īn care se desfãsoarã atīt nasterea cīt si moartea, creatia ca si distrugerea, fãrã ca īn acest complex sã se evidentieze o convergentã īnspre vreun plan transcendent.

Numai īntr‑o demonie a timpului este posibil sentimentul iremediabilului, care ni se impune ca o necesitate ineluctabilã īmpotriva tendintelor noastre cele mai intime. A fi absolut convins cã nu poti scãpa de o soartã amarã pe care ai dori‑o altcumva, cã esti supus unei fatalitãti implacabile si cã timpul nu va face altceva decīt sã actualizeze procesul dramatic al distrugerii, iatã expresii ale iremediabilului si ale agoniei. Nu este atunci neantul o salvare? Dar cum poate sã existe o salvare īn nimic? Dacã este aproape imposibilã salvarea īn existentã, cum o sã fie posibilã īn absenta completã de orice fel de existentã?

Cum nici īn neant si nici īn existentã nu e salvare, praful sã se aleagã de aceastã lume cu toate legile ei eterne!

Melancolia

Fiecare stare sufleteascã tinde sã se adapteze unui exterior corespondent felului ei specific sau sã transforme acest exterior īntr‑o viziune potrivitã naturii ei. Cãci existã o corespondentã intimã, īn toate stãrile mari si adīnci, īntre planul subiectiv si planul obiectiv. Ar fi absurd sã concepi un entuziasm debordant īntr‑un mediu plat si īnchis; dacã totusi s‑ar īntīmpla, aceasta s‑ar datora unei excesive plenitudini ce ar subiectiviza īntreg mediul. Ochii omului vãd īn exterior ceea ce īl frãmīntã īn interior. Cadrul este de cele mai multe ori rezultatul unei proiectii subiective fãrã de care stãrile sufletesti si experientele intense nu‑si pot gãsi o realizare deplinã. Extazul niciodatã nu reprezintã o consumare pur internã, ci transpune īntr‑un exterior o betie luminoasã lãuntricã. Este destul a privi fata unui extatic, pentru a remarca tot ceea ce vizeazã tensiunea lui spiritualã. Intentionalitatea stãrilor interioare este un fenomen care explicã armonia dintre planuri, precum si necesitatea prin care ele se cer reciproc, deoarece intentionalitatea indicã o imposibilitate a stãrilor de a rãmīne absolut pure.

Pentru ce melancolia cere un infinit exterior? Fiindcã este īn structura ei o dilatare si un gol cãrora nu li se pot stabili granite. Trecerile de limite se pot realiza fie īn mod pozitiv, fie negativ. Exuberanta, entuziasmul, furia etc. sīnt stãri debordante a cãror intensitate sparge orice bariere limitative si creste dincolo de echilibrul normal. Este un avīnt pozitiv al vietii, rezultat dintr‑un plus de viatã, dintr‑un exces de vitalitate si dintr‑o expansiune organicã. In stãrile pozitive, viata trece dincolo de determinãrile ei normale nu pentru a se nega, ci pentru a elibera rezervele care mocnesc si care, acumulate, riscã o izbucnire violentã. Toate stãrile extreme sīnt derivate ale vietii, prin care ea se apãrã de ea īnsãsi. Transcenderea limitelor din stãrile negative are cu totul alt sens, deoarece ea nu pleacã din plenitudine, ci dintr‑un gol ale cãrui margini nu sīnt demarcabile. Aceasta cu atīt mai mult cu cīt golul pare a rãsãri din rãdãcinile fiintei, īntinzīndu‑se progresiv, ca o cangrenã. Este un proces de diminuare, iar nu de crestere; din acest motiv, el este o īntoarcere īnspre neant, iar nu o īnflorire īn existentã.

Senzatia de gol si de dilatare īnspre nimic, care nu lipseste īn melancolie, īsi aflã o rãdãcinã mai adīncã īntr‑o obosealã, prezentã īn toate stãrile negative.

Oboseala separã pe om de lume si de lucruri. Ritmul intens al vietii slãbeste, iar pulsatiile organice si activitatea internã īsi pierd din acea īncordare care diferentiazã viata īn lume, care o stabileste ca un moment imanent al existentei. Oboseala este primul determinant organic al cunoasterii, deoarece ea dezvoltã conditiile indispensabile ale unei diferentieri a omului īn lume; prin ea, ajungi la acea perspectivã care situeazã lumea īn fata omului. Oboseala te face sã trãiesti sub nivelul normal al vietii, iar despre marile tensiuni vitale nu‑ti īngãduie sã ai decīt un presentiment. Sursa melancoliei pleacã deci dintr‑o regiune unde viata este nesigurã si problematicã. Astfel se explicã fecunditatea ei pentru cunoastere si sterilitatea ei pentru viatã.

Dacã īn trãirile comune si obisnuite conteazã intimitatea naivã cu aspectele individuale ale existentei, īn melancolie separarea de ele duce la un sentiment vag al lumii si la o senzatie a vagului acestei lumi. O experientã intimã si o viziune ciudatã anuleazã formele consistente ale acestei lumi, cadrele individualizate si diferentiate, pentru a o īmbrãca īntr‑o hainã de o transparentã imaterialã si universalã. Detasarea progresivã de ceea ce este individual si concret te ridicã la o viziune totalã care, cīstigīnd īn īntindere, pierde īn concret. Nu existã stare melancolicã fãrã īnãltarea de care vorbim, fãrã o expansiune spre culmi, fãrã o ridicare deasupra lumii. Dar nu acea īnãltare rãsãritã din orgoliu sau din dispret, din disperare   sau dintr‑o pornire spre negativitate infinitã, ci dintr‑o reflexie prelungitã si o reverie difuzã, nãscute īn obosealã. In melancolie īi cresc omului aripi nu pentru a se bucura de lume, ci pentru a fi singur. Ce sens are singurãtatea īn melancolie? Nu este ea legatã de sentimentul infinitului intern si extern? Privirea melancolicã este inexpresivã, conceputã fãrã o perspectivã a nemãrginitului. Nemãrginirea interioarã si vagul lãuntric, ce nu trebuie asimilate acelei infinitãti fecunde din iubire, cer cu necesitate o īntindere ale cãrei margini sīnt insesizabile. Melancolia prezintã o stare vagã care nu intentioneazã ceva determinat si precizat. Trãirile comune cer obiecte palpabile si forme cristalizate. Contactul cu viata se face, īn acest caz, prin individual; este un contact strīns si sigur.

Desprinderea de existentã ca dat concret si calitativ si abandonarea īn nemãrginire ridicã pe om din īncadrarea lui fireascã. Perspectiva infinitului īl aratã singur si pãrãsit īn lume. Sentimentul propriei finitãti este cu atīt mai intens cu cīt constiinta infinitãtii lumii este mai mare. Dacã īn unele stãri aceastã constiintã este deprimantã si chinuitoare, īn melancolie ea este mai putin dureroasã, din cauza unei sublimãri care face singurãtatea si pãrãsirea mult mai putin apãsãtoare, īmprumutīndu‑le uneori un caracter voluptuos.

Disproportia dintre infinitatea lumii si finitatea omului este un motiv serios de disperare; atunci īnsã cīnd o privesti īntr‑o perspectivã de vis, asa cum e īn stãrile melancolice, aceasta īnceteazã de a mai fi torturantã, lumea apãrīnd īntr‑o frumusete stranie si maladivã. Sensul adīnc al singurãtãtii vizeazã o suspendare dureroasã a omului īn viatã si o frãmīntare         īn izolare cu gīndul mortii. A trãi singur īnseamnã a nu mai cere nimic si a nu mai astepta nimic de la viatã. Singura surprizã a singurãtãtii este moartea. Marii singuratici nu s‑au retras niciodatã spre a se pregãti pentru viatã, ci pentru a suporta, interiorizati si resemnati, lichidarea vietii din ei. Din pustiu si din grote nu se pot aduce mesaje pentru viatã. Nu condamnã viata toate religiile plecate din pustiuri? Si nu este īn iluminãrile si transfigurãrile marilor singuratici o viziune apocalipticã de sfīrsit si prãbusire, iar nu o aureolã de sclipiri si triumfuri?

Singurãtatea melancolicilor are o semnificatie mult mai putin adīncã; ea are uneori chiar un caracter estetic. Nu se vorbeste de o melancolie dulce, de o melancolie voluptuoasã? Dar īnsãsi atitudinea melancolicã, prin pasivitatea si considerarea īn perspectivã, nu este ea coloratã estetic?

Atitudinea esteticã īn fata vietii se caracterizeazã printr‑o pasivitate contemplativã care savureazã din real tot ceea ce īi convine subiectivitãtii, fãrã nici o normã si fãrã nici un criteriu. Lumea este consideratã ca un spectacol, iar omul ca un spectator care asistã pasiv la desfãsurarea unor aspecte. Conceptia spectacularã a vietii eliminã tragicul si antinomiile imanente existentei, care odatã recunoscute si simtite te prind ca īntr‑un vīrtej dureros īn drama lumii. Experienta tragicului presupune o tensiune atīt de mare, īncīt vietuirea esteticã nici n‑o poate bãnui. In tragic, participarea intensã cu īntreg continutul fiintei noastre este atīt de hotãrītoare, īncīt fiecare moment este o chestiune de destin, pe cīnd īn atitudinea esteticã este o chestiune de impresie. Tragicul nu include ca un element central reveria, nelipsitã īn toate stãrile estetice. Ceea ce este estetic īn melancolie se manifestã īn tendinta spre pasivitate, reverie si īncīntare voluptuoasã. Cã ea nu poate fi asimilatã integral unei stãri estetice, aceasta derivã din aspectele ei multiforme. Nu este destul de frecventã melancolia neagrã? Dar ce este, mai īntīi, o melancolie dulce? Cine   nu cunoaste senzatia de plãcere ciudatã īn dupã‑amiezele de varã, cīnd te abandonezi simturilor fãrã nici o problematicã specialã si cīnd sentimentul unei eternitãti senine dezvoltã īn suflet o īmpãcare dintre cele mai neobisnuite? Este ca si cum grijile acestei lumi si toate incertitudinile spirituale ar amuti īn fata unui spectacol de o frumusete uluitoare, īn seductiile cãruia orice problemã ar deveni inutilã. Dincolo de orice agitatie, tulburare sau efervescentã, o trãire linistitã soarbe cu o voluptate retinutã toatã splendoarea cadrului. Este o notã esentialã a stãrilor melancolice calmul, absenta unei intensitãti deosebite. Regretul, care intrã īn structura melancoliei, explicã si el absenta unei intensitãti particulare a acesteia. Dacã regretul poate fi persistent, el niciodatã nu e atīt de intens īncīt sã provoace o suferintã profundã. Actualizarea unor motive sau a unor īntīmplãri din trecut, īnsumarea īn afectivitatea noastrã prezentã a unor elemente care astãzi nu mai pot fi active, relatia dintre o tonalitate afectivã a senzatiilor si mediul īn care s‑au nãscut, dar pe care l‑au pãrãsit, sīnt determinante esentiale de melancolie. Regretul exprimã afectiv un fenomen profund: acela al īnaintãrii īn moarte prin vietuire. Regret ceva ce a murit īn mine si din mine. Actualizez doar fantoma unor realitãti si a unor experiente trecute. Dar aceasta este suficient pentru a ne arãta cīt a murit din noi. Regretul reveleazã semnificatia demonicã a timpului care, prilejuind o crestere īn noi, cauzeazã implicit o anihilare.

Regretele fac pe om melancolic fãrã sã‑l paralizeze sau sã‑i rateze aspiratiile, deoarece īn regret existã o constiintã a ireparabilului numai pentru trecut, viitorul fiind oarecum deschis. Melancolia nu este o stare de o gravitate concentratã, īnchisã, dezvoltatã pe o afectiune organicã, deoareace īn ea nu existã nimic din acea groaznicã senzatie a ireparabilului pentru tot cursul existentei, care nu lipseste īn unele cazuri de tristete adīncã. Chiar acea melancolie neagrã este mai mult un caz de dispozitie temporarã, decīt de una constitutionalã. Si dacã ar fi ca īn cazul al doilea, caracterul de reverie nu e complet exclus pentru a o asimila unei maladii, cu toate implicatiile ei. Formal, atīt īn cazul melancoliei dulci si voluptuoase, cīt si īn cazul melancoliei negre, existã aceleasi cadre de elemente: gol intern, infinit exterior, vag de senzatii, reverie, sublimare etc.; numai din punctul de vedere al tonalitãtii afective a viziunii diferentierea apare evidentã. S‑ar putea ca multipolaritatea melancoliei sã tinã mai mult de structura subiectivitãtii decīt de natura ei. In acest caz, starea melancolicã, īn caracterul ei difuz reveric si vag, ar lua forme specifice īn fiecare persoanã. Nefiind o stare de o mare intensitate dramaticã, ea oscileazã si fluctueazã mult mai mult decīt celelalte. Avīnd mai mult virtuti poetice decīt active, ea are ceva dintr‑o gratie retinutã (de aceea o īntīlnim mai mult la femei), gratie pe care n‑o īntīlnim niciodatã īn tristetea profundã si intensã.

Nu lipseste aceastã gratie nici peisajelor de coloraturã melancolicã. Perspectiva īntinsã din peisajul olandez sau din peisajul Renasterii, cu eternitãti de luminã si umbre, cu vãi a cãror serpuire simbolizeazã infinitul si cu raze ce īmprumutã un caracter de imaterialitate lumii, cu aspiratiile si regretele oamenilor ce schiteazã un zīmbet de īntelegere si bunãvoint㠗 īntreagã aceastã perspectivã reveleazã o gratie melancolicã si usoarã. Intr‑un astfel de cadru, omul pare a zice cu regret si cu resemnare: «Ce vreti, dacã nu e mai mult?» La capãtul oricãrei melancolii existã posibilitatea unei mīngīieri sau a unei resemnãri. Elementele estetice din ea includ virtualitãti de armonie viitoare, care niciodatã nu existã īntr‑o tristete profundã si organicã. Din acest motiv, o fenomenologie a tristetii ajunge la ireparabil, pe cīnd una a melancoliei la vis si gratie.

TOTUL N‑ARE NICI O IMPORTANTÅ

Si ce importantã poate sã aibã faptul cã eu mã frãmīnt, cã sufãr sau gīndesc? Prezenta mea īn lume va zgudui — spre marele meu regret — cīteva existente linistite si va tulbura naivitatea inconstientã si plãcutã a altora, spre si mai marele meu regret. Desi simt cã tragedia mea este pentru mine cea mai mare tragedie din istorie — mai mare decīt prãbusirile de īmpãrati sau decīt cine stie ce irosire īn fundul unei mine —, totusi am implicit sentimentul totalei mele nulitãti si insignifiante. Sīnt convins

cã nu sīnt absolut nimic īn univers, dar simt cã singura existentã realã este a mea. Si dacã as fi pus sã aleg īntre existenta lumii si existenta mea, as īnlãtura pe cealaltã, īmpreunã cu toate luminile si legile ei, īncumetīndu‑mã sã planez singur īn neantul absolut. Desi pentru mine viata este un chin, nu pot sã renunt la ea, fiindcã nu cred īn absolutul valorilor transvitale pentru ca sã mã sacrific īn numele lor. Dacã as fi sincer, ar trebui sã spun cã nu stiu de ce trãiesc si de ce nu īncetez sã trãiesc. Probabil cheia rãmīne īn fenomenul irationalitãtii vietii, care mentine viata fãrã motive. Si dacã nu existã decīt motive absurde pentru a trãi? Dar acestea se mai pot numi motive? Lumea aceasta nu meritã sã te sacrifici pentru vreo idee sau vreo credintã. Cu cīt sīntem mai fericiti astãzi, dacã altii s‑au sacrificat pentru binele si luminarea noastrã? Ce bine si ce luminare? Dacã cineva s‑a sacrificat pentru ca eu sã fiu fericit acum, atunci eu sīnt mai nefericit decīt el, fiindcã nu īnteleg sã‑mi clãdesc o existentã pe un cimitir. Am momente cīnd mã simt responsabil de īntreaga mizerie a istoriei, cīnd nu īnteleg pentru ce unii si‑au vãrsat sīngele pentru noi. Cea mai mare ironie ar fi īnsã cīnd s‑ar putea stabili cã aceia au fost mai fericiti decīt noi.Praful sã se aleagã de īntreaga istorie. Ar trebui sã nu mã mai intereseze nimic īn aceastã lume; sã‑mi aparã ridicolã īnsãsi problema mortii; suferinta, limitatã si nerevelatoare; entuziasmul, impur; viata, rationalã; dialectica vietii, dialecticã logicã, iar nu una demonicã; disperarea, minorã si partialã; eternitatea, o vorbã; experienta neantului, o iluzie; fatalitatea, o glumã… Cãci mã gīndesc serios, ce rost au toate acestea? De ce sã mai pui probleme, sã arunci lumini sau sã accepti umbre? N‑ar fi mai bine sã‑mi īngrop lacrimile īntr‑un nisip la marginea mãrii, īn cea mai deplinã singurãtate? Dar n‑am plīns niciodatã, fiindcã lacrimile s‑au transformat īn gīnduri. Si nu sīnt gīndurile acestea tot atīta de amare ca lacrimile?

Extaz

Nu stiu ce sens poate avea īntr‑un spirit sceptic, pentru care lumea aceasta este o lume īn care nu se rezolvã nimic, prezenta celui mai formidabil extaz, a celui mai revelator   si mai bogat, a celui mai complex si mai periculos, extazul rãdãcinilor ultime ale existentei. Nu cīstigi īn acest extaz nici un fel de certitudine explicitã sau o cunoastere definitã, dar sentimentul unei participãri esentiale este atīt de intens, īncīt debordeazã toate limitele si categoriile cunoasterii obisnuite. Este ca si cum īn lumea aceasta de obstacole, de mizerii si de chin, prin care aspectele individuale ale existentei ne apar īn consistenta lor ireductibilã, s‑ar deschide o poartã īnspre sīmburele interior al existentei, pe care l‑am prinde    īn cea mai simplã si mai esentialã viziune, īn cea mai splendidã īncīntare metafizicã. Stratul superficial de existentã si formele individuale par a se topi pentru a favoriza accesul regiunilor celor mai profunde. Si mã īntreb dacã adevãratul sentiment metafizic al existentei este posibil fãrã aceastã eliminare a straturilor superficiale si a formelor individuale. Cãci numai printr‑o purificare a existentei de elementele ei contingente si īntīmplãtoare se poate atinge o zonã esentialã. Sentimentul metafizic al existentei este de naturã extaticã si orice metafizicã īsi are rãdãcina īntr‑o formã particularã de extaz. In mod gresit se admite numai forma extaticã religioasã. Existã o multiplicitate de forme care depind de o formatie spiritualã specificã sau de o structurã temperamentalã, si care nu trebuie neapãrat sã ducã la transcendentã. De ce n‑ar exista un extaz al existentei pure, al rãdãcinilor imanente ale existentei? Si nu se realizeazã o astfel de formã extaticã īn acea adīncire care destramã vãlurile superficiale pentru a īnlesni accesul sīmburelui interior al lumii? A ajunge la rãdãcinile acestei lumi, a realiza betia supremã, īncīntarea extaticã, experienta originarului si a primordialului este a trãi un sentiment metafizic plecat din extazul elementelor esentiale ale firii. Extazul ca exaltare īn imanentã, ca o iluminare īn lumea aceasta, ca viziune a nebuniei acestei lumi — iatã un substrat pentru o metafizicã, — valabilã chiar si pentru ultimele clipe, pentru momentele finale. Cãci orice extaz adevãrat este periculos. El este asemãnãtor cu ultima fazã a initierii din misterele egiptene, cīnd īn locul cunoasterii explicite si definitive se spunea: «Osiris este o divinitate neagrã», adicã absolutul rãmīne īn sine incognoscibil. Nu vãd īn extazul rãdãcinilor ultime ale existentei decīt o formã de nebunie, nu de cunoastere. Nu poti avea aceastã trãire extaticã decīt īn singurãtate, cīnd ai senzatia cã planezi peste aceastã lume. Si singurãtatea nu este un mediu de nebunie? Si apoi, nu este caracteristic faptul cã acest extaz poate sã aparã chiar unui individ sceptic? Nu este revelator pentru nebunia din extaz fenomenul acesta, al prezentei celei mai ciudate certitudini si a celei mai esentiale viziuni īntr‑un mediu de īndoialã si disperare?

Decīt — nimeni nu va realiza stãri extatice fãrã experienta prealabilã a disperãrii, deoarece īntr‑una, ca si īn cealaltã, se īntīmplã purificãri tot atīt de mari dar cu continut diferit.

Rãdãcinile metafizicii sīnt tot atīt de complicate ca si rãdãcinile existentei.

LUMEA IN CARE NU SE REZOLVÅ NIMIC

Mai este ceva pe acest pãmīnt care sã nu poatã fi pus la īndoialã, īn afarã de moarte, singurul lucru sigur īn aceastã lume? A te īndoi de toate si a trãi totusi, iatã un paradox care nu este unul dintre cele mai tragice, deoarece īndoiala este mult mai putin intensã si īncordatã decīt disperarea. Nu este caracteristic faptul cã tipul cel mai frecvent de īndoialã este cel cerebral, unde prin urmare participã omul numai cu o parte din fiinta sa, īn deosebire de participarea totalã si organicã din disperare? Chiar īn formele organice    si serioase ale īndoielii, intensitatea nu este niciodatã echivalentã celei din disperare. Un anumit diletantism si un gen particular de superficialitate caracterizeazã scepticismul fatã de fenomenul atīt de complex si de ciudat al disperãrii. Mã pot īndoi de orice, pot arunca un zīmbet dispretuitor asupra lumii, dar aceasta nu mã īmpiedicã sã mãnīnc, sã dorm linistit sau sã mã cãsãtoresc. In disperare, de a cãrei profunzime nu te poti convinge decīt trãind‑o, aceste actiuni nu mai sīnt posibile decīt cu efort si suferinte. Nimeni, pe culmile disperãrii, nu mai poate si nu mai are dreptul la somn. De aceea, nici un deznãdãjduit autentic nu poate uita nimic din tragedia lui, pãstrīnd īn constiintã actualitatea dureroasã a mizeriei lui subiective pīnã dincolo de orice margini. Indoiala este o neliniste care se referã la probleme si la lucruri, ea rezultã din constiinta irezolvabilitãtii tuturor chestiunilor mari. Dacã s‑ar rezolva marile probleme, scepticul ar reveni la stãrile normale. Cītã diferentã fatã de situatia omului īn disperare, care, dacã s‑ar rezolva toate problemele, nu ar fi mai putin nelinistit, deoarece nelinistea lui este rãsãritã din structura existentei lui subiective. Disperarea este starea īn care anxietatea si nelinistea sīnt imanente existentei. Nimeni nu e torturat īn disperare de probleme, ci de convulsiunile si arderile īn propria lui existentã. Cã nu se rezolvã nimic īn aceastã lume, este regretabil. N‑a existat si nu va exista nimeni care sã se sinucidã din acest motiv. Atīt de putin influenteazã nelinistea intelectualã nelinistea totalã a fiintei noastre. Din acest motiv, prefer de o mie de ori o existentã dramaticã, torturatã pentru destinul ei īn lume si chinuitã de cele mai consumatoare flãcãri interioare, decīt un om abstract, frãmīntat de probleme abstracte care nu angajeazã fondul subiectivitãtii noastre. Dispretuiesc īn aceastã gīndire absenta riscului, a nebuniei si a pasiunii. Cīt de fecundã este o gīndire vie, pasionatã, īn care lirismul circulã ca sīngele īn vine! Este extrem de interesant si de dramatic procesul prin care oameni initial frãmīntati de probleme pur abstracte si impersonale, obiectivi pīnã la uitare de sine, surprinsi de suferintã si boalã au fost īn mod fatal adusi sã reflecteze asupra propriei lor subiectivitãti si asupra problemelor de trãire si experientã. Oamenii obiectivi si activi nu gãsesc destule elemente si resurse īn ei pentru a‑si considera destinul atīt de interesant īncīt sã‑l punã īn problemã. Pentru a face din destinul tãu o problemã subiectivã si universalã īn acelasi timp, trebuie sã scobori toate treptele unui iad lãuntric. Dacã n‑ai ajuns īncã cenusã, atunci poti face filozofie liricã, adicã o filozofie īn care ideea are rãdãcini organice, tot atīt de organice ca si poezia. Atunci realizezi o formã superioarã de existentã personalã, cīnd lumea aceasta, cu toate problemele ei irezolvabile, nu meritã nici mãcar dispretul. Nu fiindcã ai avea o excelentã īn lume sau o valoare deosebitã, dar fiindcã nu te mai poate interesa nimic īn afarã de agonia ta personalã.

ContradicTii Si inconsecvenTe

Grija pentru unitate si sistem n‑au avut‑o si n‑o vor avea nicicīnd acei care scriu īn momente de inspiratie, cīnd gīndul este o expresie organicã si personalã ce urmeazã fluctuatiile si variatiile dispozitiei nervoase si organice. Unitatea perfectã, preocuparea de sistem si de consecventã indicã o viatã personalã cu putine resurse, schematicã si fadã īntocmai ca si contradictiile din capriciu sau dintr‑un paradox facil. Numai contradictiile mari si periculoase, antinomiile interioare irezolvabile dovedesc o viatã spiritualã fecundã, deoarece numai īn ele fluxul si abundenta lãuntricã īsi pot gãsi moduri de realizare. Oamenii care au numai cīteva stãri sufletesti si care niciodatã nu ajung la limitã nu se pot contrazice, fiindcã putinele tendinte din ei nu se pot determina īn opozitii. Acei care trãiesc īnsã cu o exasperantã clocotire ura, disperarea, haosul, neantul sau iubirea, care se consumã īn fiecare stare si mor treptat cu fiecare si īn fiecare, aceia care nu pot respira decīt pe culmi, care sīnt singuri īntotdeauna si mai cu seamã atunci cīnd umblã cu altii, cum ar mai putea acestia sã creascã īntr‑o evolutie liniarã sau sã se cristalizeze īntr‑un sistem? Tot ceea ce este formã, sistem, categorie, cadru, plan sau schemã, considerate ca aspecte si tendinte de absolutizare, rezultã dintr‑un minus de continuturi si productivitate, dintr‑o deficientã de energie lãuntricã, dintr‑o sterilitate a vietii spirituale. Marile tensiuni ale acesteia ating haosul si nebunia exaltãrii absolute. Nu existã viatã spiritualã fecundã care nu cunoaste stãrile haotice si efervescenta din paroxismul stãrilor maladive, cīnd inspiratia apare ca o conditie esentialã a creatiei si contradictiile ca manifestãri ale temperaturii interioare. Cine nu iubeste stãrile haotice nu e creator, iar cine dispretuieste stãrile maladive n‑are drept sã vorbeascã de spirit. Numai ceea ce rãsare din inspiratie are valoare, ceea ce izvorãste din fondul irational al fiintei noastre, din zona intimã si centralã a subiectivitãtii. Tot ceea ce e produsul exclusiv al muncii, al silintei si al efortului n‑are nici o valoare, iar produsele exclusive ale inteligentei sīnt sterile si neinteresante. Mã īncīntã īngrozitor elanul barbar si spontan al inspiratiei, curgerea bogatã a stãrilor sufletesti, sclipirea si palpitatia intimã, lirismul esential si paroxismul vietii spirituale, care fac din inspiratie singura realitate valabilã īn ordinea conditiilor de creatie.

Asupra tristeTii

Dacã melancolia este o stare de reverie, difuzã si vagã, ce nu atinge niciodatã o adīncime si o concentrare intensã, tristetea, dimpotrivã, prezintã o seriozitate īnchisã si o interiorizare dureroasã. Poti fi trist īn orice loc; dar īntr‑un plan īnchis, tristetea cīstigã īn intensitate, precum īntr‑unul deschis melancolia creste. Caracterul de concentrare al tristetii rezultã din faptul cã ea se naste aproape totdeauna dintr‑un motiv determinat, pe cīnd īn melancolie nimeni nu are precizat īn constiintã un determinant exterior. Stiu de ce sīnt trist, dar nu stiu de ce sīnt melancolic. Stãrile melancolice dureazã mult, fãrã sã atingã o intensitate particularã. Or, durata lor fiind mare, sterge din constiintã orice motiv initial, prezent īn tristete, care nu dureazã mult, dar atinge o tensiune intimã si īnchisã, ce niciodatã nu va exploda, ci se va stinge īn propria fiintã. Nici melancolia si nici tristetea nu explodeazã, nu iritã pe om pīnã acolo īncīt sã zguduie elementele fiintei. Nu este caracteristic cã se vorbeste de un oftat, de un suspin, de tristete, dar niciodatã de un strigãt de tristete? Ea nu e o stare debordantã, ci una care se stinge si moare. Pentru nota diferentialã a tristetii, este extrem de semnificativã aparitia ei atīt de frecventã dupã marile satisfaceri si īmpliniri vitale. De ce actului sexual īi urmeazã tristetea, de ce dupã o betie formidabilã sau dupã un paroxism dionisiac esti trist? De ce marile bucurii aduc tristetea? Fiindcã o datã cu elanul consumat īn aceste excese mai rãmīne numai senzatia ireparabilului si sentimentul pãrãsirii si al pierderii, care ating o intensitate, īn ordinea negativã, dintre cele mai puternice. Esti trist dupã satisfacerile sexuale si dionisiace, deoarece īn loc sã ai sentimentul unui cīstig, īl ai pe acela al unei pierderi. Tristetea apare dupã toate fenomenele prin care viata pierde din ea īnsãsi. Intensitatea ei este echivalentã pierderilor. Astfel, fenomenul mortii provoacã cea mai mare tristete. Si nu este revelator pentru diferenta dintre melancolie si tristete faptul cã niciodatã o īnmormīntare nu poate fi numitã melancolicã? Tristetea nu are nici un caracter estetic, caracter ce nu lipseste decīt rar melancoliei. Este interesant de urmãrit cum domeniul esteticului se īngusteazã din ce te apropii de experiente si de realitãti serioase, care au un caracter de rãscruce sau de definitivat. Moartea este negatia totalã a esteticului, ca si suferinta sau tristetea. Moartea si frumusetea! Douã notiuni care se resping īn mod absolut. Cãci nu cunosc nimic mai scīrbos decīt moartea, nimic mai grav si mai sinistru! Cum au putut fi poeti care sã gãseascã moartea mai frumoasã, aceastã supremã negativitate care nu poate īmbrãca nici haina grotescului. Moartea este suprema realitate īn ordinea negativã. Ironia este cã te temi de ea cu atīt mai mult cu cīt o admiri. Si trebuie sã spun cã negativitatea mortii īmi inspirã admiratie. Dar este singurul lucru pe care‑l pot admira, fãrã sã‑l iubesc. Grandoarea si infinitatea mortii mi se impun. Dar disperarea mea e atīt de mare, īncīt n‑am nici speranta mortii. Cum as putea‑o deci iubi? Despre moarte nu se poate scrie decīt īn contradictii absolute. Cine va spune cã are o idee precisã despre moarte dovedeste cã nici nu o presimte, desi o poartã īn el. Si fiecare om poartã nu numai viata, dar si moartea sa. Viata nu este decīt o īndelungã agonie.

Tristetea īmi pare a reflecta ceva din aceastã agonie. Si nu sīnt crispãrile tristetii reflexe agonice? Orice om cu adevãrat trist īn momente de mare intensitate a tristetii pãstreazã īn fizionomia lui crispãri ce se adīncesc pīnã īn esenta fiintei. Aceste crispãri, negatii evidente ale frumusetii, dovedesc atīta pãrãsire si singurãtate, īncīt te īntrebi dacã fizionomia tristetii nu este o formã de obiectivare a mortii īn viatã. Profunzimea impresionantã si gravitatea solemnã ce se degajeazã din aceastã fizionomie a tristetii rezultã din faptul cã acele riduri se adīncesc atīt de tare, īncīt cresterea lor īn adīncime devine un simbol pentru tulburarea si infinita noastrã dramã lãuntricã. Fata omului īn tristete dovedeste atīta interioritate, īncīt exteriorul face direct accesibil interiorul. (Fenomene care se petrec si īn marile bucurii.) Tristetea face misterul accesibil. Dar misterul tristetii este atīt de inepuizabil si de bogat, īncīt tristetea nu īnceteazã niciodatã de a fi enigmaticã. Dacã existã o scarã a misterelor, atunci tristetea intrã īn categoria misterelor infinite, care nu īnceteazã niciodatã de a se arãta, fiindcã sīnt inepuizabile. Si orice mister adevãrat este inepuizabil.

 Este o constatare pe care, spre regretul meu, o verific īn fiecare clipã: nu pot fi fericiti decīt oamenii care nu gīndesc nimic, adicã aceia care gīndesc numai cīt trebuie vietii. Cãci a gīndi numai cīt trebuie vietii nu īnseamnã a gīndi. Adevãrata gīndire seamãnã unui demon care tulburã sursele vietii, sau unei maladii ce afecteazã rãdãcinile acestei vieti. A gīndi īn fiecare clipã si a‑ti pune probleme capitale la tot pasul, a avea permanent īn constiintã īndoiala asupra propriului tãu destin, a simti oboseala de a trãi, a fi obosit de gīnduri si de existenta ta pīnã dincolo de orice rezistentã, a lãsa o dīrã de sīnge si de fum dupã tine, ca simboluri ale dramei si ale mortii fiintei tale, īnseamnã a fi nefericit īn asa mãsurã, īncīt ti‑e scīrbã de tot fenomenul acesta al gīndirii si te īntrebi dacã reflexivitatea nu e o pacoste pe capul omului. Multe sīnt de regretat īn lumea īn care n‑ar trebui sã regret nimic. Si mã īntreb: meritã lumea aceasta regretul meu?

INSATISFACTIA TOTALÅ

Ce blestem o fi pe capul unora de a nu se simti bine nicãieri? Nici cu soare, nici fãrã soare, nici cu oameni si nici fãrã oameni. A nu cunoaste ceea ce īnseamnã buna dispozitie, iatã un lucru impresionant. Cei mai nefericiti oameni sīnt aceia care n‑au dreptul la inconstientã. A avea un grad dezvoltat de constiintã, a fi īn fiecare moment constient, a‑ti da seama īn fiecare clipã de situatia ta īn raport cu lumea, a trãi īntr‑o vesnicã īncordare de cunoastere este a fi pierdut pentru viatã. Cunoasterea este o plagã pentru viatã, iar constiinta o ranã deschisã īn sīmburele vietii. Nu este omul un animal abandonat mortii? Si nu este o tragedie īn faptul de a fi om, adicã un animal vesnic nesatisfãcut, suspendat īntre viatã si moarte? Sīnt complet plictisit sau mai bine zis distrus de aceastã calitate de a fi om. Dacã as putea, as renunta pe loc, dar ce sã mã fac, animal? Drumul īnapoi nu‑l pot parcurge. Si apoi, as risca sã devin un animal care cunoaste istoria filozofiei. A deveni supraom īmi pare o imposibilitate si o prostie, o fantezie ridicolã. N‑ar exista o solutie aproximativã īntr‑un fel de supraconstiintã? Nu s‑ar putea vietui dincolo, nu dincoace (īnspre animalitate), de toate formele complexe de constiintã, de nelinisti si chinuri, de tulburãrile nervoase si de experientele spirituale, īntr‑o sferã de existentã unde accesul vesniciei n‑ar mai fi un simplu mit? Personal īmi dau demisia din omenire. Nu mai vreau si nu mai pot sã fiu om. Cãci ce as mai putea face īn aceastã calitate? Sã lucrez la un sistem social si politic sau sã nefericesc o fatã? Sã mai urmãresc inconsecventele īn sistemele de filozofie sau sã activez pentru realizarea idealului moral sau estetic? Toate acestea īmi par prea putin. Si chiar dacã mi‑ar pãrea mult, cum se īntīmplã uneori, nu mã pot totusi atrage. Renunt la omenia mea, chiar dacã pe treptele pe care mã voi urca voi fi singur, dar absolut singur. Si apoi nu sīnt atīt de singur īn lumea aceasta, de la care nu mai astept nimic? Dincolo de toate idealurile curente si de formele obisnuite, īntr‑o supraconstiintã s‑ar mai putea probabil respira. Acolo, o betie a eternitãtii ar reduce la nimic toate fleacurile acestei lumi si nici o problemã, si nici un chin lãuntric n‑ar mai tulbura extazul unei eternitãti īn care fiinta ar fi tot atīt de purã si de imaterialã ca nefiinta.

Baia de foc

Existã atītea cãi prin care se poate ajunge la senzatia de imaterialitate, īncīt stabilirea unei ierarhii este o īncercare extrem de dificilã, dacã nu inutilã. Cãci fiecare realizeazã o astfel de senzatie dupã structura sa temperamentalã sau dupã dominarea, īn momentul respectiv, a unor elemente specifice. Cred totusi cã baia de foc pentru ea īnsãsi este īncercarea cea mai fecundã pentru a atinge o astfel de senzatie. A simti īn toatã fiinta ta o ardere intensã si o cãldurã totalã, a simti cum cresc flãcãrile īn tine si te cuprind ca īntr‑un infern, a fi tu īnsuti un fulger si o scīnteiere, iatã ceea ce īnseamnã        o baie de foc. Ca īn orice baie se realizeazã o purificare, o curãtire de elemente care pot anula pīnã si existenta. Valurile de cãldurã si flãcãrile care se ridicã nu ard ele sīmburele existentei, nu consumã din viatã, nu reduc elanul la o purã aspiratie, rãpindu‑i caracterul sãu imperialist? A trãi o baie de foc, a simti jocul unei cãlduri interioare, plinã de flãcãri, nu este a atinge o puritate imaterialã īn viatã, o imaterialitate asemãnãtoare cu dansul flãcãrilor? Emanciparea de sub greutate, de sub fortele atractionale, ce se īntīmplã īn aceastã baie de foc, nu fac viata o iluzie sau un vis? Decīt si aceasta e prea putin fatã de senzatia finalã, care este una dintre cele mai paradoxale si mai ciudate, cīnd din sentimentul acelei irealitãti de vis ajungi la sentimentul prefacerii īn cenusã. Nu existã baie interioarã de foc al cãrei rezultat final sã nu fie īnvolburarea stranie din sentimentul acestei prefaceri īn cenusã, cīnd īntr‑adevãr poti vorbi de imaterialitate. Atunci cīnd flãcãrile lãuntrice au ars tot din tine, cīnd nu mai rãmīne nimic din existenta ta individualã, cīnd numai cenusa a mai rãmas, ce senzatie de viatã mai poti avea? Am o voluptate nebunã si de o infinitã ironie cīnd mã gīndesc cã cineva ar sufla cenusa mea īn cele patru colturi ale lumii, cã vīntul ar īmprãstia‑o cu o iutealã freneticã, risipindu‑mã īn spatiu ca pe o eternã mustrare pentru aceastã lume.

Dezintegrarea din viaTÅ

Nu toti oamenii au pierdut naivitatea; de aceea, nu toti oamenii sīnt nefericiti. Aceia care au trãit si trãiesc asimilati, naivi, īn existentã, nu din prostie sau imbecilitate — cãci naivitatea exclude astfel de deficiente, ea fiind o stare mult mai pur㠗, ci dintr‑o iubire instinctivã si organicã pentru un farmec natural al lumii, pe care naivitatea īl descoperã īntotdeauna, aceia ating o armonie si realizeazã o integrare īn viatã, care meritã a fi invidiatã sau cel putin apreciatã de cei care rãtãcesc pe culmile disperãrii. Dezintegrarea din viatã corespunde unei pierderi totale a naivitãtii, acest dar īncīntãtor pe care ni l‑a distrus cunoasterea, dusmanã declaratã a vietii. Vietuirea cosmicã, bucuria pentru existenta si pitorescul aspectelor individuale, īncīntarea pentru farmecul spontan al firii, trãirea inconstientã a contradictiilor anulīndu‑le implicit caracterul tragic, sīnt expresii ale naivitãtii, teren fecund pentru iubire si entuziasm. A nu ti se proiecta dureros īn constiintã contradictiile este a atinge bucuria virginalã a naivitãtii, este a fi incapabil de tragedie si de constiinta mortii, care presupun o complexitate din cele mai deconcertante si o dezagregare paradoxalã. Naivitatea este opacã pentru tragic, dar e deschisã pentru iubire, cãci omul naiv, nefiind consumat de propriile sale contradictii interioare, are destule rezerve pentru a se dãrui. Pentru acela care a realizat dezintegrarea din viatã, tragicul cīstigã o intensitate extrem de dureroasã, deoarece contradictiile nu se petrec numai īn el īnsusi, ci si īntre lume si el. Nu existã decīt douã atitudini fundamentale: cea naivã si cea eroicã. Restul se īncadreazã īn nuantele dintre ele. Ca sã nu mori de imbecilitate, n‑are sens sã alegi decīt īntre aceste douã. Si cum naivitatea, pentru omul care a ajuns īn fata acestei alternative, este un bun pierdut, pe care este problematic dacã‑l mai poti recīstiga, mai rãmīne doar eroismul. Atitudinea eroicã este privilegiul si blestemul celor dezintegrati din viatã, a celor suspendati si incapabili de orice satisfactie sau fericire. A fi erou — īn sensul cel mai universal al acestui cuvīnt — este a dori un triumf absolut. Dar acest triumf nu poate fi obtinut decīt prin moarte. Orice eroism īnseamnã o transcendere a vietii, care implicã īn mod fatal un salt īn neant. Si orice eroism este un eroism al neantului, chiar dacã īn constiinta eroului nu intrã acest element, chiar dacã el nu‑si dã seama cã avīntul lui pleacã dintr‑o viatã care si‑a pierdut resorturile normale. Tot ceea ce nu izvorãste din naivitate si nu duce la naivitate apartine neantului. Existã vreo atractie pentru neant īn om? Desigur cã ea este mult prea misterioasã pentru ca sã o putem sesiza. Dar din moment ce eu pãrãsesc seductiile vietii naive sau sīnt silit sã le pãrãsesc, pentru a mã arunca īn lume fãrã nici un sens — cãci eroismul meu este grotesc, n‑are nici viziunea triumfului —, trebuie sã existe aceastã atractie misterioasã.

Despre realitaea corpului

Nu voi īntelege niciodatã cum au putut exista atītia oameni care sã declare corpul o iluzie, precum nu voi īntelege niciodatã cum a putut fi conceput spiritul īn afarã de drama vietii, īn afarã de contradictiile si deficientele acesteia. Se vede cã acei oameni n‑au avut constiinta cãrnii, a nervilor si a fiecãrui organ īn parte. Dar nu voi īntelege niciodatã cum de n‑au avut‑o, desi bãnuiesc īn aceastã inconstientã organicã o conditie esentialã a fericirii. Cei care nu s‑au desprins din irationalitatea vietii, care sīnt īncadrati īn ritmul ei organic, anterior aparitiei constiintei, nu ating niciodatã starea īn care realitatea ta corporalã īti este īn fiecare moment prezentã īn constiintã. Cãci aceastã prezentã īn constiintã a realitãtii corporale indicã o boalã esentialã a vietii. Si nu este o boalã īn a‑ti da seama īncontinuu de nervii tãi, de picioare, de stomac, de inimã etc., īn a ajunge la constiinta fiecãrei pãrti din tine? Nu indicã acest proces o dezintegrare a acestor pãrti din functiile lor firesti? Realitatea corpului este una dintre cele mai groaznice realitãti. As vrea sã vãd ce ar mai īnsemna spiritul fãrã frãmīntãrile cãrnii, sau constiinta fãrã o mare sensibilitate nervoasã. Cum au putut concepe oamenii viata fãrã corp, cum au putut ei concepe o existentã autonomã si originarã a spiritului? Aceasta n‑au putut‑o face decīt aceia care n‑au spirit, oamenii sãnãtosi si inconstienti. Cãci spiritul este fructul unei maladii a vietii, precum omul nu este decīt un animal īmbolnãvit. Existenta spiritului este o anomalie īn viatã. Am renuntat la atītea, de ce n‑as renunta si la spirit? Dar nu este oare renuntarea o boalã a spiritului, īnainte de a fi una a vietii?

Nu Stiu

Nu stiu ce e bine si ce e rãu; ce e permis si ce nu e permis; nu pot condamna si nu pot lãuda. Nu este nici un criteriu valabil īn aceastã lume si nici un principiu consistent. Mã mirã faptul cã unii se mai preocupã de teoria cunoasterii. Dacã as fi sincer, ar trebui sã mãrturisesc cã putin īmi pasã de relativitatea cunoasterii noastre, cãci lumea aceasta nu meritã s‑o cunosti. Am adesea senzatia unei cunoasteri integrale care epuizeazã īntreg continutul lumii, pentru ca altã datã sã nu pricep nimic din tot ce se īnvīrte īn jurul meu. Simt un gust amar īn mine, o amãrãciune drãceascã, bestialã, cīnd īnsãsi problema mortii īmi pare fadã. Pentru īntīia oarã īmi dau seama cīt de greu de definit este aceastã amãrãciune. Poate si din motivul cã umblu dupã motive de ordin teoretic, atunci cīnd ea izvorãste dintr‑o regiune eminamente preteoreticã.

In acest moment, nu cred īn absolut nimic si n‑am nici o sperantã. Imi par lipsite de sens toate expresiile si realitãtile care dau farmec vietii. Nu am nici sentimentul trecutului, nici al viitorului, iar prezentul īmi pare o otravã. Nu stiu dacã sīnt disperat, cãci lipsa oricãrei sperante poate sã fie si altceva decīt disperare. Nu m‑ar putea supãra nici un fel de calificativ, deoarece nu mai am nimic de pierdut. Cum am pierdut totul! Si cīnd mã gīndesc cã acum se deschid flori si cīntã paseri! Cīt de departe sīnt toate!

 

Singurãtatea individualã si singurãtatea cosmicã

Existã douã feluri de a simti singurãtatea: a te simti singur īn lume si a simti singurãtatea lumii. Cīnd te simti singur, trãiesti o dramã pur individualã; sentimentul pãrãsirii este posibil chiar īn cadrul unei splendori naturale. In acest caz, intereseazã numai nelinistile subiectivitãtii tale. A te simti aruncat si suspendat īn lume, incapabil de a te adapta ei, consumat īn tine īnsuti, distrus de propriile tale deficiente sau exaltãri, chinuit de insuficientele tale, indiferent de aspectele exterioare ale lumii, care pot fi strãlucitoare sau sumbre, tu rãmīnīnd īn aceeasi dramã lãuntricã, iatã ce īnseamnã singurãtate individualã. Sentimentul singurãtãtii cosmice, desi se petrece tot īntr‑un individ, derivã nu atīt din frãmīntarea lui pur subiectivã cīt din senzatia pãrãsirii acestei lumi, a neantului exterior. Este ca si cum toate splendorile acestei lumi ar dispãrea deodatã pentru ca monotonia esentialã a unui cimitir s‑o simbolizeze. Sīnt multi care se simt torturati de viziunea unei lumi pãrãsite, iremediabil abandonate unei singurãtãti glaciale, pe care n‑o ating, mãcar, nici slabele reflexe ale unei lumini crepusculare. Care sīnt mai nefericiti, acei care simt singurãtatea īn ei, sau aceia care o simt īn afarã, īn exterior? Imposibil de rãspuns. Si apoi, de ce sã mã chinuiascã ierarhia singurãtãtii? A fi singur, īn orice fel, nu e destul?

 Dau īn scris, pentru toatã lumea care va veni dupã mine, cã n‑am īn ce sã cred pe acest pãmīnt si cã unica scãpare este uitarea absolutã. As vrea sã uit de tot, sã mã uit complet, sã nu mai stiu nimic de mine si de lumea aceasta. Adevãratele confesiuni nu se pot scrie decīt cu lacrimi. Dar lacrimile mele ar īneca aceastã lume, precum focul meu interior ar incendia‑o. N‑am nevoie de nici un sprijin, de nici un īndemn si de nici o compãtimire, cãci desi sīnt cel mai decãzut om, mã simt totusi atīt de puternic, atīt de tare si de fioros! Cãci sīnt singurul om care trãiesc fãrã sperantã. Or, aceasta este culmea eroismului, paroxismul si paradoxul eroismului. Suprema nebunie! Toatã pasiunea haoticã si dezorientatã din mine ar trebui s‑o canalizez pentru a uita totul, pentru a nu mai fi nimic, pentru a scãpa de spirit si de constiintã. Am si eu o sperantã: speranta uitãrii absolute. Dar aceasta mai e sperantã, nu e ea disperare? Nu‑i aceastã sperantã negarea tuturor sperantelor viitoare? Vreau sã nu mai stiu nimic, nici mãcar sã stiu cã nu stiu nimic. De ce atītea probleme, discutii si supãrãri? De ce atīta constiintã a mortii? Pīnã cīnd atīta filozofie si atīta gīndire?

Apocalips

Cum as vrea ca, īntr‑o zi, toti oamenii cu ocupatii sau cu misiuni, cãsãtoriti sau nu, tineri si bãtrīni, femei si bãrbati, seriosi sau superficiali, tristi sau veseli, sã pãrãseascã locuinta si birourile lor si, renuntīnd la orice fel de datorii si obligatii, sã iasã īn stradã si sã nu mai voiascã sã facã nimic. Toatã aceastã lume īndobitocitã, care munceste fãrã nici un sens sau se iluzioneazã cu aportul personal la binele umanitãtii, care lucreazã pentru generatii viitoare sub impulsul celei mai sinistre amãgeli, ar trãi īn astfel de momente capitale o rãzbunare pentru toatã mediocritatea unei vieti nule si sterile, pentru toatã irosirea care n‑a avut nimic din excelenta marilor transfigurãri. Mi‑ar plãcea acele clipe cīnd nimãnui nu i‑ar mai trebui amãgirea idealului, cīnd orice satisfactie īn datele imediate ale vietii ar fi imposibilã si orice resemnare iluzorie si cīnd toate cadrele unei vieti normale ar plesni definitiv. Toti oamenii care suferã īn tãcere si care nu īndrãznesc sã‑si verse amãrãciunea nici cel putin īn suspine ar urla atunci īntr‑un cor de o sinistrã dizarmonie, cu strigãte stranii care sã cutremure acest pãmīnt. Apele sã curgã mai repede si muntii sã se clatine amenintãtor, arborii sã‑si arate rãdãcinile ca o vesnicã si hidoasã mustrare, pãsãrile sã croncãne imitīnd corbii, iar animalele sã fugã speriate pīnã la epuizare. Toate idealurile sã fie declarate nule; credintele fleacuri; arta o minciunã si filozofia o glumã. Totul sã fie o īnãltare si o prãbusire. Bucãti de pãmīnt sã se avīnte īn aer si apoi sã se risipeascã, duse de vīnt; planetele sã descrie pe fondul cerului arabescuri bizare, linii īntortocheate si grotesti, figuri schimonosite si īngrozitoare. Vīrtejuri de focuri sã creascã īntr‑un ritm sãlbatic si un zgomot barbar sã nãpãdeascã īntreaga lume, pentru a sti pīnã si cea mai micã vietate cã sfīrsitul e apropiat. Tot ceea ce e formã sã devinã inform si un haos sã īnghitã, īntr‑un vīrtej universal, tot ceea ce aceastã lume a avut ca structurã, consistentã si formã. Sã fie un zbucium nebun, un zgomot colosal, o teroare si o explozie, dupã care sã nu mai rãmīnã decīt o tãcere eternã si o uitare definitivã. In aceste clipe finale, oamenii sã trãiascã la o asa temperaturã, īncīt tot ceea ce umanitatea a simtit pīnã acum ca regrete, aspiratii, iubire, deznãdejde sau urã sã izbucneascã īn ei īntr‑o astfel de explozie, īncīt dupã ea sã nu mai rãmīnã nimic. Intr‑o astfel de clipã, cīnd toti oamenii si‑ar pãrãsi ocupatiile, cīnd nimeni n‑ar mai gãsi un sens īn mediocritatea datoriei, cīnd existenta ar plesni de contradictiile ei interioare, ce ar mai rãmīne īn afarã de triumful nimicului si de apoteoza finalã a nefiintei?

Monopolul suferinTei

Mã īntreb: pentru ce numai unii suferã? Existã vreo ratiune īn aceastã selectiune, care scoate din rīndul oamenilor normali o categorie de alesi, pentru a‑i arunca īn cele mai groaznice torturi? Unele religii sustin cã prin suferintã te īncearcã Divinitatea sau cã prin ea ispãsesti un rãu sau o necredintã. Decīt, aceastã conceptie poate sã fie valabilã pentru iluzia omului religios, nu īnsã pentru acela care vede cum suferinta se gãseste la indivizi indiferent de valoare, ba uneori este mai frecventã la cei nevinovati si puri. Nu existã nici o justificare de valoare īn fenomenul suferintei. Nu este posibilã absolut nici o fundamentare a suferintei pe o ierarhie de valori. Si apoi, rãmīne de vãzut dacã e posibilã o ierarhie a valorilor.

Aspectul cel mai ciudat al celor care suferã este īn credinta absolutei lor suferinte, care īi face sã creadã īntr‑un fel de monopol al suferintei. Am impresia cã numai eu sufãr, cã toatã suferinta acestei lumi s‑a concentrat īn mine, cã numai eu mai am drept la suferintã, desi īmi dau seama cã existã suferinte si mai groaznice, cã poti sã mori cãzīnd bucãti de carne din tine, fãrīmitīndu‑te sub propria ta privire, devenind iluzie īn cea mai perfectã constientã. Existã suferinte monstruoase, criminale si inadmisibile. Te īntrebi: cum de se pot īntīmpla si, dacã se īntīmplã, cum se mai poate vorbi de finalitate sau de alte povesti? Mã simt atīt de impresionat īn fata suferintei, īncīt īmi pierd aproape tot curajul. Si‑l pierd, fiindcã nu pricep de ce existã suferintã īn lume. Derivarea ei din bestialitatea, irationalitatea si demonia vietii explicã prezenta suferintei īn lume, dar nu gãseste justificarea. Sau este probabil cã suferinta n‑are nici o justificare, ca si existenta īn genere. Existenta a trebuit sã fie? Existã vreo ratiune īn faptul de a fi? Sau existenta nu‑si are o altã ratiune decīt una imanentã? Existenta existã numai ca existentã? Fiinta este numai fiintã? De ce sã nu admitem un triumf final al nefiintei, de ce sã nu admitem cã existenta merge īnspre neant si fiinta īnspre nefiintã? Nu cumva singura realitate absolutã este nefiinta? Un paradox tot atīt de mare cīt paradoxul acestei lumi.

Desi fenomenul suferintei mã impresioneazã si uneori mã īncīntã, n‑as putea totusi scrie o apologie a suferintei, fiindcã suferinta durabil㠗 si nu existã suferintã adevãratã, decīt cea durabil㠗, dacã purificã īn primele faze, īn ultimele tīmpeste, detracheazã, distruge si anarhizeazã pīnã la descompunere. Entuziasmul facil pentru suferintã manifestat īn exclamatii este o caracteristicã a estetilor si a diletantilor suferintei, care o asimileazã unui divertisment, neīntelegīnd ce fortã teribilã de descompunere existã īn suferintã, cītã dezagregare si cītã otravã, dar si cītã fecunditate, pe care o plãtesti īnsã scump. A avea monopolul suferintei este a vietui suspendat deasupra unei prãpãstii. Si orice suferintã adevãratã este   o prãpastie.

Cītã lasitate īn conceptia celor care sustin cã sinuciderea este o afirmatie a vietii! Pentru a‑si scuza lipsa de īndrãznealã, inventeazã diverse motive sau elemente care sã le scuze neputinta. In realitate, nu existã vointã sau hotãrīre rationalã de a te sinucide, ci numai determinante organice, intime, care predestineazã la sinucidere.

Sinucigasii simt o pornire patologicã īnspre moarte, pe care, desi īi rezistã constient, ei n‑o pot totusi suprima. Viata din ei a ajuns la un astfel de dezechilibru, īncīt nici un motiv de ordin rational n‑o mai poate consolida. Nu existã sinucideri din hotãrīri rationale, rezultate din reflexii asupra inutilitãtii lumii sau asupra neantului acestei vieti. Iar cīnd ni se opune cazul acelor īntelepti antici ce se sinucideau īn singurãtate, eu voi rãspunde cã sinuciderea lor era posibilã numai prin faptul cã au lichidat viata din ei, cã au distrus orice pīlpīire de viatã, orice bucurie a existentei si orice fel de tentatie. A gīndi mult asupra mortii sau asupra altor probleme periculoase este desigur a da o loviturã mai mult sau mai putin mortalã vietii, dar nu este mai putin adevãrat cã acea viatã, acel corp īn care se frãmīntã astfel de probleme trebuie sã fi fost anterior afectat pentru a permite astfel de gīnduri. Nimeni nu se sinucide din cauza unor īntīmplãri exterioare, ci din cauza dezechilibrului sãu interior si organic. Aceleasi conditii exterioare defavorabile pe unii īi lasã indiferenti, pe altii īi afecteazã, pentru ca pe altii sã‑i aducã la sinucidere. Pentru a ajunge la ideea obsedantã a sinuciderii trebuie atīta frãmīntare lãuntricã, atīt chin si o spargere atīt de puternicã a barierelor interioare, īncīt din viatã sã nu mai rãmīnã decīt o ametealã catastrofalã, un vīrtej dramatic si o agitatie stranie. Cum o sã fie sinuciderea o afirmatie a vietii? Se spune: te sinucizi, fiindcã viata ti‑a provocat deceptii. Ca atare ai dorit‑o, ai asteptat ceva de la ea, dar ea nu ti‑a putut da. Ce dialecticã falsã! Ca si cum acel ce se sinucide n‑ar fi trãit īnainte de a muri, n‑ar fi avut ambitii, sperante, dureri sau deznãdejdi. In sinucidere, faptul important este cã nu mai poti trãi, care nu rezultã dintr‑un capriciu, ci din cea mai groaznicã tragedie interioarã. Si a nu mai putea trãi este a afirma viata? Orice sinucidere, din moment ce e sinucidere, e impresionantã. Mã mir cum oamenii mai cautã motive si cauze pentru a ierarhiza sinuciderea sau pentru a‑i cãuta diverse feluri de justificãri, cīnd n‑o depreciazã. Nu pot concepe o problemã mai imbecilã decīt aceea care s‑ar ocupa cu ierarhia sinuciderilor, care s‑ar referi la sinuciderile din cauzã īnaltã sau la cele din cauzã vulgarã etc.… Oare faptul de a‑ti lua viata nu este el atīt de impresionant īncīt orice cãutare de motive pare meschinã? Am cel mai mare dispret pentru acei care rīd de sinuciderile din iubire, deoarece acestia nu īnteleg cã o iubire ce nu se poate realiza este pentru cel ce iubeste o anulare a fiintei lui, o pierdere totalã de sens, o imposibilitate de fiintare. Cīnd iubesti cu īntreg continutul fiintei tale, cu totalitatea existentei tale subiective, o nesatisfacere a acestei iubiri nu poate aduce decīt prãbusirea īntregii tale fiinte. Marile pasiuni, cīnd nu se pot realiza, duc mai repede la moarte decīt marile deficiente. Cãci īn marile deficiente te consumi īntr‑o agonie treptatã, pe cīnd īn marile pasiuni contrariate te stingi ca un fulger. N‑am admiratie decīt pentru douã categorii de oameni: pentru acei care pot oricīnd īnnebuni si pentru acei care īn fiecare clipã se pot sinucide. Numai acestia mã impresioneazã, fiindcã numai īn ei clocotesc mari pasiuni si se dezvoltã mari transfigurãri. Acei care trãiesc viata pozitiv, cu siguranta fiecãrei clipe, īncīntati de trecut, prezent si viitor, n‑au decīt stima mea. Singuri aceia care īn fiecare moment iau contact dramatic cu realitãtile ultime mã zguduie pīnã dincolo de orice rezistentã.

De ce nu mã sinucid? Fiindcã mie mi‑e scīrbã atīt de moarte, cīt si de viatã. Sīnt un om care ar trebui aruncat undeva, īntr‑un cazan cu flãcãri. Nu pricep absolut deloc ce‑o fi cu mine īn acest univers. Simt īn acest moment o necesitate de a striga, de a scoate un urlet care sã īngrozeascã īntreaga lume, sã facã pe toti sã tremure, sã plesneascã īntr‑o nebunie de groazã. Un trãsnet teribil īl simt virtual īn mine si mã mir cum nu izbucneste pentru a nimici lumea asta, pe care as īnghiti‑o pentru totdeauna īn neantul meu. Mã simt fiinta cea mai teribilã care a existat vreodatã īn istorie, mã simt o bestie apocalipticã plinã de flãcãri si īntunecimi, de elanuri si de disperãri. Sīnt o fiarã cu un zīmbet grotesc, ce se adunã īn ea īnsãsi pīnã la iluzie si se dilatã pīnã la infinit, ce moare si ce creste īn acelasi timp, īncīntatã īntre nimic si tot, exaltatã īntre speranta nimicului si disperarea totului, crescutã īn parfumuri si otrãvuri, arsã de iubire si de urã, nimicitã de lumini si de umbre. Simbolul meu este moartea luminii si flacãra mortii. In mine se stinge tot ceea ce e sclipire, pentru a renaste īn fulger si īn trãsnet. Si īntunericul īnsusi nu arde el īn mine?

Lirismul absolut

As vrea sã izbucnesc īntr‑o explozie radicalã cu tot ce am īn mine, cu toatã energia si cu toate continuturile, sã curg, sã mã descompun si, īntr‑o expresie nemijlocitã, distrugerea mea sã fie opera mea, creatia, inspiratia mea. Sã mã realizez īn distrugere, sã cresc īn cea mai nebunã avīntare pīnã dincolo de margini, si moartea mea sã fie triumful meu. As vrea sã mã topesc īn lume si lumea īn mine, sã nastem īn nebunia noastrã un vis apocaliptic, straniu ca toate viziunile de sfīrsit si magnific asemenea marilor crepuscule. Din tesãtura visului nostru sã creascã splendori enigmatice si umbre cuceritoare, forme ciudate si adīncimi halucinante. Un joc de luminã si de īntuneric sã īmbrace sfīrsitul īntr‑un decor fantastic si o transfigurare cosmicã sã ridice totul pīnã dincolo de orice rezistentã, cīnd avīntul duce la nimic, iar formele plesnesc īntr‑o exaltare de agonie si īncīntare. Un foc total sã īnghitã lumea aceasta, si flãcãrile lui, mai insinuante decīt zīmbetul de femeie si mai imateriale decīt melancolia, sã provoace voluptãti crepusculare, complicate ca moartea si fascinante ca neantul īn clipele de tristete. Sīnt necesare trãiri nebune pentru ca lirismul sã atingã ultima lui expresie, pentru ca īncordãrile lui sã treacã marginile subiectivismului normal. Lirismul absolut este lirismul clipelor din urmã. Cãci īn lirismul absolut expresia se confundã cu realitatea, expresia e totul, este fiinta īntr‑o anumitã ipostazã. Ea īnceteazã a mai fi o obiectivare partialã, minorã si nerevelatoare, devenind parte din tine. Aici nu mai are importantã numai sensibilitatea sau inteligenta, ci īntreaga fiintã, īntreg corpul, īntreaga viatã din tine, cu ritmul si pulsatiile ei. Lirismul total, lirismul absolut este īnsusi destinul adus la gradul de autocunoastere absolutã. Niciodatã acest lirism nu va lua formã īn expresii detasate, ci fiecare expresie este bucatã din tine. Din acest motiv, el nu este prezent decīt īn momente capitale, cīnd stãrile pe care le exprimã se consumã deodatã cu expresia. Sentimentul agoniei, fenomenul complex al muririi, cīnd se manifestã se si consumã. Este o suprapunere īntre act si realitate; cãci actul nu mai este o manifestare a realitãtii, ci realitatea īnsãsi. Lirismul absolut — pornirea totalã de a te obiectiva — este dincolo de poezie, sentimentalism etc.… El este mai aproape de un fel de metafizicã a destinului, cãci īn el o actualitate totalã a vietii si continutul cel mai adīnc al fiintei se manifestã pentru a se rezolva īntr‑un fel sau altul. De regulã, lirismul absolut rezolvã totul īn sensul mortii. Cãci tot ceea ce este capital e īn legãturã cu moartea.

 

 

Simt cã ar trebui sã se deschidã sub mine un gol mare si īntunecos, care sã mã īnghitã pentru totdeauna īntr‑o noapte de veci. Si mã mir cum de acest proces se‑ntīmplã numai īn simtire, si nu si īn realitate. Nimic nu mi‑ar pãrea īn aceste momente mai natural decīt sã mã scufund īnspre adīncimi de īntuneric, unde nimic din claritatea fadã a acestei lumi n‑ar mai avea nici o urmã de reflex. Nu vreau sã caut o explicatie organicã a acestei porniri din mine īnspre īntuneric, fiindcã nu pot gãsi una pentru betia de luminã. Dar mã gīndesc totusi cu nedumerire ce sens poate sã aibã aceastã alternantã dintre o experientã a luminii si o experientã a īntunericului. Intreaga conceptie a polaritãtii īmi pare insuficientã, cãci īn īnclinarea spre regiunile noptii existã o neliniste mult mai profundã, care nu poate rãsãri dintr‑o schemã a firii, dintr‑o geometrie a existentei. Sentimentul cã esti īnghitit īn noapte, īntr‑o noapte care se deschide sub tine, nu este posibil decīt atunci cīnd simti ceva greu pe creier si īn toatã fiinta, ca presiunea pe īntreg organismul a unei imensitãti de noapte. Cum o sã mã īnghitã, pe veci, noaptea fãrã de margini a acestei lumi!

 

 

Senzatia confuziei absolute! Adicã a nu putea face nici o distinctie, nici o diferentiere si nici o īncadrare, a nu putea lãmuri nimic, a nu īntelege si a nu aprecia nimic. Senzatia acestei confuzii absolute face din orice filozof un poet, dar nu toti filozofii o pot atinge si o pot trãi cu o intensitate durabilã. Cãci dacã ar atinge‑o, n‑ar mai putea filozofa abstract si rigid. Este plin de dramatism procesul acesta prin care un filozof devine poet. — Din lumea definitivã a formelor si a problemelor abstracte, care īntr‑un vīrtej al simtirii, īn confuzia tuturor elementelor sufletesti, se īmpletesc īn alcãtuiri ciudate si haotice. Cum sã mai poti face filozofie abstractã, cīnd īn tine se desfãsoarã o dramã complicatã, īn care se īntīlnesc presentimentul erotic cu o neliniste metafizicã chinuitoare, frica de moarte cu aspiratiile spre naivitate, renuntarea totalã cu un eroism paradoxal, disperarea cu orgoliul, presentimentul nebuniei cu dorinta de anonimat, strigãtul cu tãcerea, elanul cu nimicul? Si toate acestea se petrec īn acelasi timp, simultan. Toate tendintele acestea cresc īn cel mai mare clocot posibil, īn cea mai mare nebunie interioarã, īntr‑o confuzie absolutã. Cum sã mai faci atunci filozofie sistematicã si īn ce fel sã mai poti fi capabil de o arhitectonicã bine definitã? Sīnt oameni care au īnceput cu lumea formelor si sfīrsesc īn confuzia absolutã. De aceea, ei nu mai pot filozofa decīt poetic. Dar īn confuzia absolutã, nu mai importã nimic īn afarã de chinurile si voluptãtile nebuniei.

EsenTa graTiei

Sīnt multe cãi prin care se poate realiza o detasare de pãmīnt, o avīntare si o īnãltare deasupra unei mentineri oarbe īn viatã. Existã īnsã numai gratia, a cãrei detasare de pãmīnt nu īnseamnã o rupere a contactului cu fortele irationale ale vietii, ci un salt inutil, un avīnt dezinteresat īn care farmecul naiv si ritmul irational al vietii īsi pãstreazã toatã prospetimea. Orice gratie este un avīnt, o bucurie a īnãltãrii.

Miscãrile gratioase, cu ondulatiile lor, dau impresia de planare deasupra lumii, de zbor usor si imaterial. Spontaneitatea lor are ceva din usurinta unei bateri din aripi, din naturaletea unui zīmbet si din puritatea unui vis de primãvarã. Nu si‑a gãsit gratia īn dans forma cea mai vie de realizare? In sentimentul gratios al vietii, aceasta este simtitã ca o tensiune imaterialã, ca un flux pur de vitalitate, ce nu depãseste niciodatã armonia imanentã oricãrui ritm gratios. Este un fel de vis al vietii īn orice gratie, un joc dezinteresat, o expansiune care‑si gãseste limita īn ea īnsãsi, nu īn afarã. De aceea, gratia dã iluzia plãcutã a libertãtii, a abandonãrii spontane si directe, a unui vis pur, crescut sub raze de soare. Disperarea prezintã un paroxism al individuatiei, o interiorizare dureroasã si singularã pe culmi, o izolare a omului īn lume. Toate stãrile rezultate dintr‑o rupere a contactului normal cu lumea si care te duc īnspre culmile singurãtãtii individuale intensificã fenomenul individuatiei, determinã pīnã la paroxism individualizarea omului īn lume. Gratia omului nu duce la paroxismul individuatiei, ci la un sentiment armonic de īmplinire naivã, īn care fiinta niciodatã nu ajunge la un sentiment al singurãtãtii si al izolãrii. Si formal gratia refuzã singurãtatea, cãci miscãrile de ondulatie prin care se obiectiveazã exprimã o receptivitate pentru viatã, un elan deschis si primitor pentru seductiile si pitorescul existentei. Gratia reprezintã o stare de iluzie īn care viata īsi neagã si īsi transcende antinomiile si dialectica ei demonicã, īn care contradictiile, ireparabilul, fatalitatea si iremediabilul dispar temporar, īntr‑un fel de vietuire sublimatã. Existã multã sublimare īn gratie, multã puritate aerianã, care īnsã niciodatã nu poate atinge marile purificãri de pe culmi, unde se realizeazã sublimul. Experientele zilnice si formele comune de trãire nu duc niciodatã viata pīnã acolo unde ea ar cunoaste nebunia absolutã a tensiunii paroxistice sau a vīrtejului interior, precum nu realizeazã nici o emancipare de sub greutate, o trecere vremelnicã peste forta gravitationalã, care uneori poate fi un simbol al mortii. Gratia este o emancipare de sub greutate, o emancipare de sub presiunea atractiilor subterane, o evadare din ghearele bestiale ale pornirilor demonice din viatã, ale tendintelor ei negative. Transcenderea negativitãtii este o notã esentialã a sentimentului gratios al vietii. Nu este de mirare pentru ce, īntr‑un astfel de sentiment, viata apare mai luminoasã, mai īnvãluitã īn raze si īn sclipiri. Cãci, depãsind negativitatea si demonicul pe calea unei armonii de forme si a unei usurinte pline de ondulatii, atinge o stare de armonie plãcutã mai repede decīt pe cãile complicate ale credintei, unde armonia rezultã dupã contradictii si frãmīntãri complexe. Ce diversã e lumea cīnd te gīndesti cã alãturi de gratie poate sã existe o teamã continuã, care tortureazã pe unii oameni pīnã la epuizare. Cine n‑a īncercat teama de tot, frica de lume, anxietatea universalã, nelinistea absolutã, chinul oricãrui moment de vietuire, acela nu va īntelege niciodatã ce īnseamnã zbaterea materialã, nebunia cãrnii si nebunia mortii. Cine are sentimentul gratios al vietii nu poate realiza si nu poate īntelege acest chin al supremei nelinisti, care nu poate apãrea decīt īntr‑un teren maladiv. Tot ceea ce e profund īn lumea aceasta nu poate rãsãri decīt din boalã. Ceea ce nu rãsare din boalã n‑are decīt o valoare esteticã, formalã. A fi bolnav īnseamnã a trãi, vrīnd‑nevrīnd, pe culmi. Dar culmile nu indicã neapãrat īnãltimi, ci si prãpãstii, adīncimi. A trãi īn culmile disperãrii este a atinge cele mai groaznice abisuri. Nu existã decīt culmi abisale, deoarece de pe adevãratele culmi te poti prãbusi oricīnd. Si numai īn asemenea prãbusiri atingi culmile. Gratia reprezintã o stare de multumire si uneori chiar de fericire. Nici abisuri si nici suferinte mari. De ce sīnt femeile mai fericite decīt bãrbatii? Din cauzã cã la ele gratia si naivitatea sīnt incomparabil mai frecvente decīt la bãrbati. Desigur, nici ele nu sīnt scutite de boli si de insatisfactii; dar aici vorbim de sentimentul care predominã. Gratia naivã a femeilor le transpune īntr‑o stare de echilibru superficial, care niciodatã nu poate duce la tragedii consumatoare sau la īncordãri periculoase. Femeia nu riscã nimic pe planul spiritual, fiindcã la ea dualismul dintre spirit si viatã are o intensitate antinomicã mult mai redusã decīt la bãrbati. Sentimentul gratios al existentei nu duce la revelatii metafizice, la viziunea realitãtilor esentiale, la perspectiva ultimelor clipe, care te fac ca īn fiecare moment al vietii sã trãiesti ca si cum n‑ai mai trãi. Femeile sīnt niste nulitãti simpatice. Cu cīt te gīndesti mai mult la ele, cu atīt le īntelegi mai putin. Este un proces analog cu acela care te reduce la tãcere din ce gīndesti mai mult asupra esentei ultime a lumii. Dar, pe cīnd aici rãmīi īnmãrmurit īn fata unui infinit indescifrabil, īn cazul femeii nulitatea īti pare mister, cīnd ea nu este īn fond decīt nulitate. Pe līngã satisfacerea necesitãtilor sexuale, singurul sens īn lume al femeii īmi pare a fi acela de a da prilej bãrbatului sã scape temporar de presiunea chinuitoare a spiritului. Cãci femeia poate fi o salvare vremelnicã pentru acei care trãiesc pe culmi, deoarece, fiind extrem de putin dezintegratã din viatã, contactul cu ea īnseamnã o īntoarcere spre voluptãtile naive si inconstiente ale vietii, īnspre imaterialitatea usoarã a gratiei, care, dacã n‑a salvat lumea, le‑a salvat pe femei.

Cum sã mai ai idealuri cīnd existã pe acest pãmīnt orbi, surzi sau nebuni? Cum sã mã bucur de lumina pe care altul n‑o mai poate vedea sau de sunetul pe care nu‑l poate auzi? Mã simt responsabil de īntunericul tuturora si mã cred un hot al luminii. Oare n‑am furat noi toti lumina celor care nu vãd sau sunetul celor care n‑aud? Nu e responsabilã luciditatea noastrã de īntunecimea nebunilor? Nu stiu de ce, dar cīnd mã gīndesc la asemenea lucruri īmi pierd curajul si vointa; īmi pare inutilã gīndirea si nulã orice compãtimire. Cãci nu mã simt atīt de normal si de mediocru pentru a putea compãtimi pe cineva. Trebuie sã fii un om care trãieste īn afarã de orice risc pentru a putea compãtimi pe altul. Orice compãtimire este un semn de superficialitate. Cãci ori plesnesti īn fata nenorocirilor iremediabile, īn fata destinelor frīnte, ori amutesti pentru totdeauna. Mila si consolarea sīnt nu numai ineficace, dar sīnt si insulte. Si apoi, cum sã compãtimesti pe altul cīnd tu īnsuti suferi infinit? Compãtimirea este un sentiment care nu angajeazã. De aceea īl gãsim la atītia! In lumea aceasta īncã n‑a murit nimeni de suferinta altuia. Iar acela care a zis cã moare pentru noi n‑a murit, ci a fost omorīt.

Eternitate Si moralÅ

Pīnã astãzi, īncã nimeni n‑a putut spune ce e bine si ce e rãu. Si e sigur cã īn viitor va fi tot asa. Faptul impresionant nu consistã īn aceastã relativitate, ci īn imposibilitatea de a te dispensa de īntrebuintarea acestor expresii. Nu stiu ce e bine si ce e rãu, dar calific actiunile īn bune si rele. Dacã m‑ar īntreba cineva de ce numesc o actiune bunã si alta rea, nu i‑as putea rãspunde. Este un proces instinctiv, care mã face sã apreciez sub prisma criteriilor morale; cīnd mã gīndesc ulterior la acea apreciere, nu‑i mai gãsesc nici o justificare. Morala a devenit atīt de complexã si de contradictorie deoarece valorile ei nu se mai constituie īn ordinea vietii, ci s‑au cristalizat īntr‑o regiune transcendentã ei, pãstrīnd slabe legãturi cu tendintele irationale si vitale. Cum sã īntemeiezi o moralã? Mi‑e atīt de scīrbã de acest cuvīnt, «bine», este atīt de fad si de inexpresiv! Morala spune: lucrati pentru triumful binelui! Dar cum? Prin īmplinirea datoriei, prin respect, prin sacrificiu, modestie etc. Toate acestea īmi par simple vorbe, deoarece ele nu cuprind numai un vag formal, dar mai cu seamã un vag īn determinãrile concrete de continuturi. Cãci īn fata faptului imediat toate principiile morale sīnt atīt de nule, īncīt te īntrebi de ce n‑ar fi mai acceptabilã o viatã fãrã criterii. As iubi o lume īn care n‑ar exista nici un criteriu, nici o formã si nici un principiu, o lume a absolutei indeterminãri. Cãci īn lumea noastrã toate criteriile, formele si principiile sīnt atīt de fade, īncīt semiprezenta lor este mai exasperantã decīt cel mai groaznic absolutism normativ. Imi īnchipui o lume de fantezie si vis, crescutã īn lumini portocalii, si unde nu s‑ar mai vorbi de bine si de rãu, unde īntreagã aceastã discutie īn jurul valabilitãtii normelor n‑ar mai avea nici un sens. Si apoi, din moment ce realitatea este irationalã īn esenta sa, ce rost mai are sã cauti norme ca sã delimitezi binele de rãu, ce rost are sã mai distingi ceva? Morala nu poate fi salvatã, iar acei care sustin cã īn fata eternitãtii ea totusi poate fi salvatã se īnsalã enorm. Ce spun acestia? In lume triumfã temporar plãcerea, satisfactiile minore, pãcatul etc., dar īn fata eternitãtii rãmīne numai fapta bunã, numai realizarea moralã. Ce s‑a ales din plãcerile acestei lumi? Neantul! Singura care triumfã este virtutea. Dupã toate mizeriile acestei lumi, apare triumful final al binelui si biruinta definitivã a virtutii. Decīt, acestia n‑au remarcat cã dacã eternitatea īnghite, anulīndu‑le, toate plãcerile si satisfactiile superficiale, ea nu īnghite mai putin tot ceea ce se numeste virtute, faptã bunã, actiune moralã. Eternitatea nu duce nici la triumful binelui si nici la triumful rãului, ci anuleazã totul. Condamnarea epicureismului īn numele eternitãtii este un nonsens. Cu cīt voi rãmīne eu mai mult prin faptul cã sufãr, decīt altul prin faptul cã petrece? Obiectiv, ce semnificatie poate avea faptul cã unul se crispeazã īn agonie, iar altul se destinde cu o femeie? Atīt suferinta cīt si plãcerea se consumã subiectiv īn indivizii respectivi. Ori suferi, ori nu suferi, tot vei fi īnghitit etern si iremediabil īn neant. Nu se poate absolut deloc vorbi de un acces obiectiv al eternitãtii, ci numai de o trãire subiectivã a acestei eternitãti, care nu se poate realiza decīt prin discontinuitãti īn vietuirea timpului. Nimic din ceea ce creeazã omul nu poate atinge un triumf final, o victorie definitivã. De ce sã ne īncīntãm cu iluziile morale, cīnd am putea gãsi iluzii si mai frumoase? Toti acei care vorbesc de salvarea moralã īn fata eternitãtii se gīndesc la ecoul indefinit  īn timp al actiunii morale, la rezonanta nelimitatã si la perpetuarea ei durabilã. Aceasta nu e deloc adevãrat, deoarece oamenii asa‑zisi virtuosi, care nu sīnt īn fond decīt niste fricosi, dispar mai repede din constiinta lumii decīt aceia care s‑au epuizat īn plãceri. Dar chiar dacã ar fi contrariul, ce īnseamnã supravietuirea cu cīteva zeci de ani? Nimic. Orice plãcere nesatisfãcutã este o ocazie pierdutã pentru viatã. Nu voi veni, īn numele suferintei, sã opresc lumea de la plãceri, de la orgii, de la excese. Numai oamenii mediocri vorbesc de consecintele plãcerilor. Dar consecintele durerii nu sīnt si mai mari? Numai un om mediocru poate dori sã moarã la bãtrīnete. Deci suferiti, beti, sorbiti cupa plãcerii pīnã la urmã, plīngeti sau rīdeti, scoateti strigãte de disperare sau de bucurie, cīntati de iubire sau de moarte, cãci si asa nimic nu se alege de tot! Intreaga moralã n‑ar vrea sã facã din aceastã viatã decīt o sumã de ocazii pierdute.

Moment Si eternitate

Eternitatea nu e inteligibilã decīt dacã e privitã ca experientã, īn functie de o trãire subiectivã. Conceptul obiectiv al eternitãtii n‑are nici un sens pentru individ, deoarece finitatea lui temporalã eliminã posibilitatea de a trãi o infinitate temporalã, o vesnicie, ca duratã infinitã, ca proces nelimitat īn timp. Experienta eternitãtii depinde de intensitatea trãirii subiective, iar nu de obiectivitatea substantialã sau de o duratã continuã. Intrarea īn eternitate nu se poate realiza decīt īntr‑o transcendere a timpului, prin sustragerea de la raportarea continuã a clipelor una la alta. Este necesarã o luptã dramaticã si intensã cu timpul, pentru ca, odatã depãsit mirajul succesiunii momentelor, sã mai rãmīnã numai trãirea exasperatã a clipei, care sã te avīnte de‑a dreptul īn vesnicie. In ce fel vietuirea absolutã īn moment permite un acces al eternitãtii? Simtul pentru devenire, pentru timp rezultã dintr‑un sentiment al insuficientei clipelor, al relativitãtii si conditionãrilor lor. Acei care au o constiintã intensã a temporalitãtii trãiesc fiecare moment cu gīndul la cel urmãtor, la succesiune si la transformare. Decīt, eternitatea nu e accesibilã decīt īn eliminarea raportãrilor, prin vietuirea clipei īn mod absolut. In orice experientã a eternitãtii este un salt si o transfigurare, deoarece se pretinde o astfel de īncordare prealabilã pentru a ajunge la īmpãcarea seninã din contemplatia eternitãtii, īncīt putini sīnt capabili de ea. Contemplatia aceasta nu este importantã prin cīt dureazã, ci prin intensitatea ei. Revenirea la trãirile obisnuite nu diminueazã nimic din fecunditatea acestei experiente intense. Ceea ce importã este frecventa acestei contemplatii. Numai prin experiente frecvente se poate ajunge la betia eternitãtii, la starea de īncīntare purã, īn care transfigurãrile se īmbracã īn aureole sublime si imateriale, īn care voluptãtile au ceva suprapãmīntesc, de o transcendentã luminoasã si fermecãtoare. Izolarea momentului din succesiune īi atribuie acestuia un caracter absolut; nu īn mod obiectiv, ci subiectiv. Un absolut pentru simtirea noastrã, dar cãruia nu i se poate atribui un element de irealitate si fantezie. Cãci, din perspectiva eternitãtii, timpul cu toatã multiplicitatea lui de clipe individuale este, dacã nu ireal, destul de irelevant pentru realitãtile esentiale.

In eternitate trãiesti fãrã sã regreti si fãrã sã astepti ceva. Nu este, īn structura momentului trãit ca atare, o scoatere din relativitatea gustului si a categoriilor, o depãsire a imanentei īn care ne cuprinde temporalitatea vietii? Trãirea imanentã īn viatã este imposibilã fãrã trãirea simultanã īn timp, deoarece viata ca activitate dinamicã si progresivã are temporalitatea ca un atribut constitutiv. Caracterul dramatic al vietii este inconceptibil fãrã elementul temporal. Cu cīt viata este mai intensã, cu atīt timpul este mai esential si mai revelator. Si apoi, viata prezintã o multiplicitate de directiuni, de avīnturi intentionale, care nu se pot desfãsura decīt īn timp. Cīnd vorbesti de viatã spui clipe, iar cīnd vorbesti de eternitate, clipã. Nu este un minus de viatã īn experienta eternitãtii, īn aceastã īnfrīngere a timpului, īn aceastã transcendere a momentelor? Este, īn aceastã transfigurare, mai repede o deviere a vietii īn alt plan, unde antinomismul si dialectica tendintelor vitale se purificã la mari īnãltimi. Acei care au nativ īn ei tendintele de contemplatie a eternitãtii, cum sīnt acei care se dezvoltã īn culturile orientale, nu cunosc lupta dramaticã de transcendere a timpului si nici eforturile de interiorizare, asa cum le depunem noi, care sīntem infectati pīnã īn rãdãcini de temporalitate. Dar si contemplatia eternitãtii este pentru noi un prilej de viziuni cuceritoare si de īncīntãri stranii. Pentru cine are constiinta eternitãtii totul e permis, fiindcã pentru el dispar toate diferentierile īntr‑o viziune de o monumentalã seninãtate, izvorītã ca dupã o mare renuntare. Eternitatea nu poate fi iubitã   cu pasiunea cu care iubesti o femeie, sau cu care‑ti iubesti destinul tãu sau disperarea ta proprie. Este īnsã īn tendinta spre regiunile eternitãtii o atractie ce seamãnã cu un zbor īnspre un cer senin de varã, sau cu avīntarea īnspre discretia unei lumini stelare. Azurul si lumina de stele sīnt simboluri pentru aceastã eternitate, īn care nu mai doresti si nu mai regreti nimic.

Istorie Si eternitate

Nu īnteleg ce rost mai are sã trãiesc īn istorie, sã am idealurile epocii, sã mã preocupe gīndul culturii sau problemele sociale. Sīnt plictisit de culturã si de istorie; mi‑e aproape imposibil sã mai particip la frãmīntãrile lumii istorice, la idealuri si aspiratii temporale. Istoria este ceva ce trebuie depãsit. Si nu poti depãsi istoria decīt atunci cīnd trecutul, prezentul si viitorul nu mai au pentru tine nici o importantã, cīnd ti‑e indiferent cīnd si unde trãiesti. Cu cīt sīnt mai avantajat dacã trãiesc astãzi, decīt dacã as fi trãit īn Egiptul de acum patru mii de ani? Sīntem niste imbecili atunci cīnd deplīngem soarta unora care au trãit īn epoci care nu ne convin nouã, care n‑au cunoscut crestinismul sau descoperirile si inventiile stiintei moderne. Dacã timpul n‑ar fi ireversibil, n‑as regreta deloc sã trãiesc īn orice epocã a istoriei, fiindcã nici una nu e mai bunã decīt cealaltã. Neexistīnd o ierarhie a atitudinilor si conceptiilor de viatã, toti au dreptate si nici unul. Epocile istorice reprezintã forme īnchise de viatã, care trãiesc cu convingerea īn valabilitatea lor definitivã, pentru ca dinamismul si dialectica vietii istorice sã ajungã la alte forme, insuficiente si limitate, si ele, ca tot ce trãieste sub soare. Intreaga istorie īmi pare atīt de nulã, īncīt mã mir cum de existã oameni care toatã viata se ocupã numai cu trecutul. Ce interes mai pot avea cercetarea idealurilor altor epoci, credintele oamenilor sau zvīrcolirile cītorva indivizi sifilitici? Vor fi mari creatiile oamenilor, dar pe mine nu mã intereseazã. Nu gãsesc eu o īmpãcare mai mare īn contemplatia eternitãtii? Nu om si istorie, ci om si eternitate, iatã un raport valabil īn lumea īn care nu meritã nici sã respiri. Nimeni nu neagã istoria dintr‑un capriciu trecãtor, ci sub imboldul unor mari tragedii, pe care putini le bãnuiesc. Oamenii cred cã ai gīndit abstract asupra istoriei si apoi ai negat‑o īn urma calculului si a reflectiei, cīnd īn realitate negatia izvorãste din cea mai mare īntristare. In acest moment, cīnd neg īntreg trecutul umanitãtii, cīnd nu mai vreau sã iau parte la viata istoricã, sīnt apucat de o īntristare mortalã, dureroasã pīnã dincolo de īnchipuire. S‑ar putea foarte bine ca tristetea sã fi fost latentã, iar aceste gīnduri s‑o fi actualizat si intensificat. Simt un gust amar de moarte si de neant īn mine, care mã arde ca o otravã puternicã. Sīnt atīt de trist, īncīt toate aspectele acestei lumi nu mai pot avea pentru mine nici o valoare. Cum sã mai pot vorbi de frumusete, cum sã mai pot face consideratii estetice, cīnd sīnt trist, trist de moarte. Am mai pierdut o parte din existentã: frumosul. Asa ajungi sã pierzi totul….

Nu vreau sã mai stiu de nimic. Depãsind istoria, realizezi supraconstiinta, care intrã ca un element important īn experienta eternitãtii. Supraconstiinta te duce īntr‑o regiune unde toate antinomiile, toate contradictiile si incertitudinile acestei lumi nu mai au nici o valoare, unde nu mai stii cã existi si cã mori. Toti aceia care umblã dupã eternitate o fac din frica de moarte. Singurul rost mai adīnc al experientei eternitãtii este sã te facã sã uiti cã mori. Dar cīnd revii din contemplatia eternitãtii?

A nu mai fi om

Tot mai mult mã conving cã omul este un animal nefericit, abandonat īn lume, silit sã‑si gãseascã o modalitate proprie de viatã, asa cum natura n‑a mai cunoscut īnaintea lui. De pe urma asa‑zisei lui libertãti, suferã mai mult decīt dupã cel mai mare prizonierat posibil īn existenta naturalã. Si atunci nu mã mir de ce omul ajunge uneori sã invidieze o floare sau o altã plantã. A voi sã trãiesti ca o plantã, sã cresti īnrãdãcinat, īnflorind si uscīndu‑te sub soare, īn cea mai deplinã inconstientã, a dori sã fii o parte intimã din fecunditatea pãmīntului, o expresie anonimã a cursului vietii este a fi disperat de rosturile si sensul omenirii. Si de ce sã nu schimb cu o floare? Cunosc ce īnseamnã a fi om, a avea idealuri si a trãi īn istorie. Ce mai pot astepta de la asemenea realitãti? Este desigur mare lucru a fi om; īncerci una dintre cele mai serioase tragedii, o dramã aproape monumentalã, cãci a fi om īnseamnã a vietui īntr‑o ordine de existentã cu totul nouã, mai complicatã si mai dramaticã decīt cea naturalã. Din ce scobori de la om īnspre natura neanimatã, intensitatea fenomenului dramatic scade treptat, pīnã la a deveni nulã. Omul tinde tot mai mult sã ia monopolul dramei si al suferintei din lume. De aceea mīntuirea este pentru el o problemã atīt de arzãtoare si de insolubilã. Nu pot avea mīndria cã sīnt om, fiindcã am trãit acest fenomen pīnã īn rãdãcini. Numai aceia care n‑au vietuit cu mare intensitate acest fenomen se mai pot mīndri cã sīnt oameni, deoarece ei tind sã devinã. Astfel, īncīntarea lor este fireascã. Intre oameni existã unii care n‑au depãsit cu mult forma de existentã animalã sau de plantã. Este natural ca ei sã doreascã si sã admire fenomenul om. Dar acei care cunosc ce īnseamnã a fi om cautã sã devinã orice, numai om nu. Dacã ar fi posibil, m‑as transforma īn fiecare zi īntr‑o formã particularã de viatã animalã si de plantã. Sã fiu succesiv toate formele de flori, sã fiu buruianã, ghimpe, trandafir, sã fiu arbore de ecuator, cu crengi īntortocheate, plantã de mare, bãtutã de valuri, sau de munte, īn prada vīnturilor; sã fiu pasãre cu glas melodios sau pasãre croncãnitoare si de pradã, cãlãtoare sau sedentarã, sã fiu bestie de pãdure sau animal domestic. Toate speciile sã le trãiesc cu o frenezie sãlbaticã si inconstientã, sã parcurg seria īntreagã a naturii, sã‑mi schimb forma cu usurinta unei gratii naive, fãrã teatru, īntocmai ca īntr‑un proces natural. Cum as umbla prin cuiburi, prin grote, prin singurãtãti de munte si de mare, prin dealuri sau prin cīmpii! Numai aceastã aventurã cosmicã, trãitã īn interiorul substantial al vietii, īn intimitatea ei organicã, urmīnd arabescul formelor vitale si pitorescul naiv al plantelor, mi‑ar mai putea destepta gustul sã redevin om. Cãci dacã diferenta dintre om si animal rezidã īn faptul cã animalul nu poate fi decīt animal, pe cīnd omul poate fi ne‑om, adicã altceva decīt el īnsusi, — atunci eu sīnt un ne‑om.

Magie Si fatalitate

Imi vine greu sã‑mi īnchipui bucuria oamenilor cu sensibilitate magicã, a acestor oameni care simt cã pot totul, cãrora nici o rezistentã nu le pare prea mare si nici un obstacol insurmontabil. Magia presupune o astfel de comuniune cu viata, īncīt orice manifestare subiectivã

este o expresie a pulsatiei totale a vietii. Este īn ea toatã plenitudinea integrãrii īn fluxul vietii, toatã exuberanta activãrii īn sensul si directia imanentã a acestei vieti. Sensibilitatea magicã nu poate duce decīt la bucurie, deoarece pentru ea nu existã iremediabilul, ireductibilul si fatalul, ca elemente din structura interioarã a existentei. A simti cã poti totul, cã absolutul e īn mīna ta, cã exuberanta ta este exuberanta acestei lumi, cã ritmul universal palpitã īn tine frenetic si intens, cã tu esti lumea, cã existenta nu e conceptibilã decīt īn mãsura īn care trece prin tine, a gãsi sensul lumii, actualizat īn fiecare moment īn expresia cea mai deplinã, este desigur a realiza o formã de bucurie greu de bãnuit si care este un monopol al celor dotati cu sensibilitate magicã. Pentru magie nu existã boli, sau, dacã existã, viziunea magicã le concepe īn asa mãsurã remediabile, īncīt caracterul lor de ireductibilitate dispare. Optimismul magic vede totul sub raporturi de echivalentã, de aceea, pentru el, orice īncercare de individualizare a bolii si de aplicare a unui tratament specific este iluzorie. Magia contestã si neagã tot ceea ce e negativitate īn viatã, tot ceea ce e esentã demonicã īn dialectica vietii. A avea sensibilitate magicã īnseamnã a nu pricepe nimic din marile realitãti dureroase, nimic din ceea ce viata prezintã ca iremediabil si fatal, ca mizerie, destin si moarte. Iluziile magiei neagã ireparabilul din lume, neagã moartea ca realitate fatalã si universalã. Subiectiv, acest fenomen este plin de importantã, deoarece el creeazã o stare de beatitudine si de exaltare euforicã omului. Cãci el trãieste ca si cum n‑ar muri niciodatã. Or, toatã problema mortii, īn fata omului, se reduce la constiinta subiectivã a mortii. Pentru cine n‑are aceastã constiintã, faptul cã va intra prin moarte īn neant n‑are nici o importantã. A‑ti da seama permanent de moarte este a realiza paroxismul constiintei. In magie, constiinta n‑a cīstigat acea autonomie de viatã care īi dã caracterul unei forte centrifugale, ci pãstreazã īncã un caracter vital.

Sīnt infinit mai complicati aceia care au constiinta fatalitãtii, pentru care existã īn lume irezolvabilul, ireparabilul si iremediabilul, acei care simt cã uneori efortul e nul, iar regretul imposibil, care īnteleg cã fatalitatea constituie un aspect al acestei lumi, un aspect esential. Cãci toate realitãtile esentiale se desfãsoarã sub semnul fatalitãtii, care se bazeazã pe incapacitatea vietii de a‑si depãsi conditiile si limitele ei imanente. Magia realizeazã ceva efectiv īn lucrurile de nimic, īn aspectele usoare cãrora le lipseste esentialul si monumentalul, dar este nulã īn fata realitãtilor de ordin metafizic, unde se cere de cele mai multe ori tãcere, de care este incapabilã sensibilitatea magicã. A trãi cu constiinta puternicã a fatalitãtii, a imposibilitãtii si incapacitãtii īn fata marilor probleme, pe care nu le poti pune fãrã sã fi angajat dramatic īn existentã, este a vietui subiectiv semnul de īntrebare care dominã peste aceastã lume si a cãrui ondulatie interogativã este ca un simbol al infinitului necunostibil si inaccesibil.

Spuneti cã disperarea si agonia sīnt valabile numai ca preliminarii, cã idealul este depãsirea lor, cã vietuirea īndelungatã īn ele duce la automatizare? Vorbiti de drumul bucuriei ca de singurul salvator, iar pe celelalte le dispretuiti? Numiti vietuirea īn momente agonice o stare de egoism si gãsiti generozitate numai īn bucurie? Ne propuneti bucuria: dar cum s‑o primim din afarã? Cãci dacã ea nu creste din noi, nu izvorãste din rezervele si ritmul nostru interior, orice interventie exterioarã este sterilã. Este atīt de usor sã recomanzi bucuria celor ce nu se pot bucura! Si cum sã te poti bucura, cīnd esti chinuit īn fiecare moment de obsesia nebuniei! Isi dau seama aceia care recomandã bucuria cu o facilitate excesivã ce īnseamnã a te teme de īnnebunirea apropiatã, ce īnseamnã a fi torturat īn fiecare clipã de presentimentul unei groaznice nebunii? Cum sã te bucuri atunci cīnd simti cã vei īnnebuni? Si apoi, se adaugã constiinta mortii, mai persistentã si mai sigurã decīt cea a nebuniei. Ce rost are sã‑i vorbesti de bucurie unui om care se aflã īntr‑o imposibilitate organicã de a se bucura? Bucuria va fi o stare paradiziacã, dar ea nu poate fi cīstigatã decīt printr‑o evolutie fireascã, printr‑un proces natural. S‑ar putea foarte bine ca la un moment dat sã sfīrsim cu dramatismul momentelor agonice si sã intrãm īntr‑o regiune de seninãtate paradiziacã si de bucurie calmã. Oare pentru mine portile paradisului sã fie īnchise pentru totdeauna? Pīnã acum n‑am putut gãsi cheia fericirii, pentru a le deschide. Si cum nu ne putem bucura, ne mai rãmīne doar drumul tuturor suferintelor, al unei exaltãri nebune si nelimitate. Sã ducem vietuirea momentelor agonice pīnã la ultima expresie, sã trãim drama noastrã lãuntricã la paroxism, īn mod absolut. Nu ne mai rãmīne decīt suprema tensiune, dupã care se va mai vedea doar o dīrã de fum… Cãci focul din noi va arde totul. Bucuria nu trebuie justificatã, deoarece ea este o stare atīt de purã si de generoasã, īncīt orice elogiu este inutil. Justificarea ei este inutilã chiar si īn fata deznãdãjduitilor, īntrucīt acestia sau sīnt organic deznãdãjduiti si atunci bucuria este o imposibilitate, sau nu sīnt organic si atunci bucuria le oferã destule seductii pentru a face inutilã orice justificare. Este de o mie de ori mai multã complexitate īntr‑o disperare absolutã, decīt īntr‑o bucurie absolutã. Poate din acest motiv portile paradisului sīnt prea īnguste pentru acei care si‑au pierdut speranta…

Nu este absolut nimeni care īn fondul sufletului sã nu aibã un regret — oricīt de palid si de indecis — dupã durerea si boala de care a scãpat. Acei care suferã intens si īndelungat, desi doresc sã se refacã, nu se poate sã nu se gīndeascã la o pierdere fatalã prin īnsãnãtosirea lor probabilã. Atunci cīnd durerea face parte din fiinta ta, eventuala depãsire a ei este imposibil sã nu echivaleze cu o pierdere, precum este imposibil sã nu provoace un regret. Ceea ce am mai bun īn mine datoresc suferintei; dar si ceea ce am pierdut din viatã nu mai putin ei se datoreste. Din acest motiv, suferinta nu poate fi nici blestematã, dar nici iubitã. Pãstrez fatã de ea un sentiment particular, greu de definit, ciudat si insesizabil, de un farmec analog luminii crepusculare. Beatitudinea īn suferintã este o simplã iluzie, cãci plãcerea artificialã din suferintã rezultã din necesitatea de a gãsi o īmpãcare cu fatalitatea durerii, pentru a nu te distruge total prin ea. Ultimele rezerve de viatã mocnesc īn aceastã beatitudine iluzorie. Singurul asentiment dat suferintei este acela pe care‑l exprimã regretul eventualei vindecãri. Dar regretul acesta este atīt de impalpabil si de difuz, īncīt nu se poate cristaliza īn constiinta nimãnui. Toate durerile care se sting aduc cu ele un sentiment de tulburare, ca si cum intrarea īntr‑un ritm echilibrat ti‑ar īnchide calea pentru regiuni torturante si īncīntãtoare īn acelasi timp, si de care nu te poti despãrti fãrã sã īntorci ochii īnapoi. Desi suferinta nu ti‑a revelat frumusetea, ce lumini īti mai pot fura privirea? Nu oare pentru cã luminile acestea tremurã ca si cum s‑ar stinge? Te mai atrage presimtirea noptii din suferintã?

Poti nega un sens vietii din atītea puncte de vedere, īncīt o enumerare a lor devine inutilã. Disperarea, infinitul, moartea sīnt numai cele mai evidente. Existã īnsã atītea determinante intime care te pot duce la o negatie totalã a sensului vietii! Cãci īn ce priveste atitudinea īn fata vietii nu mai existã adevãr sau neadevãr, ci numai reactiunea spontanã a intimitãtii fiintei noastre.

Subiectivism? Dar putin īmi pasã cã altii cred altcumva. Si apoi, o experientã subiectivã adīncã te ridicã īn planul universalitãtii, īntocmai cum momentul te ridicã īn acela al eternitãtii. A ti se reprosa cã disperarea e un fenomen cu totul personal si irelevant pentru altii este tot atīt de absurd ca si atunci cīnd ti s‑ar spune cã, murind, se petrece īn tine un fenomen pur individual si care, ca atare, nu angajeazã pe nimeni. Oamenii pretuiesc atīt de putin singurãtatea!

Cum se petrece ceva īn singurãtate, se grãbesc sã‑i decreteze sterilitatea. Ei atribuie o valoare exclusivã produselor sociale, fiindcã au iluzia cã au colaborat cu totii. Toti vor sã facã, sã realizeze ceva efectiv, sã supravietuiascã prin realizãrile lor. Ca si cum de acestea nu s‑ar alege praful! Si ce s‑ar putea alege altceva? Ce se poate alege altceva decīt nimicul? Sīnt nemultumit de orice. Chiar dacã as fi ales Dumnezeul acestei lumi, mi‑as da imediat demisia, iar dacã lumea īntreagã s‑ar rezuma la mine, dacã lumea īntreagã as fi eu, m‑as risipi īn bucãti pīnã la disparitie… Cum de pot avea momente cīnd am impresia cã īnteleg totul?!

Entuziasmul ca formÅ a iubirii

Sīnt oameni īn care viata se realizeazã īn forme de o puritate si de o limpezire greu de imaginat pentru acela ce trãieste prins īn contradictii dureroase si īn avīnturi haotice. A fi prins īn lupte interioare, a te consuma īntr‑un dramatism intim si a trãi destinul tãu sub semnul iremediabilului este a vietui īn regiuni īn care orice limpezire sau puritate devin iluzorii. Aceia īn care viata se desfãsoarã īntr‑o crestere fãrã obstacol, care trãiesc īntr‑un ritm lipsit de dramatism, ating o stare de multumire si īncīntare, unde aspectele lumii sīnt pline de farmec si de luminã. Si nu este entuziasmul o astfel de stare ce īmbracã aspectele lumii īntr‑o strãlucire plinã de seductii si de bucurii? A descrie entuziasmul īnseamnã a remarca o formã cu totul particularã de iubire, īnseamnã a individualiza un mod de abandonare a omului īn lume. Iubirea are atītea fete, atītea devieri si atītea forme, īncīt este destul de greu sã gãsesti un sīmbure central sau o formã tipicã a iubirii. Este o problemã esentialã a oricãrei erotici de a arãta care este manifestarea originarã a iubirii, cum se realizeazã ea primordial. Vorbind de iubirea dintre sexe, de iubirea pentru Divinitate, de iubirea pentru naturã sau artã, vorbim de entuziasm ca o formã de iubire etc. Care este, dintre aceste manifestãri, cea mai organicã, primordialã si structuralã? Trebuie sã existe una, fatã de care celelalte sã se mentinã īntr‑o dependentã, dacã nu chiar derivare. Nu pot concepe multiplicitatea formelor erotice fãrã iradierea, fãrã fosforescenta si cãldura centralã a uneia singure, care, īntocmai ca un soare, īmprãstie razele sale indiferent de natura obiectelor sau de aspectul formelor. Teologii sustin cã forma primordialã de iubire este iubirea lui Dumnezeu. Toate celelalte manifestãri n‑ar fi decīt reflexe palide ale acestei iubiri fundamentale. Unii panteisti cu tendinte estetizante sustin cã natura, iar unii esteti puri, arta. Pentru altii, bazati pe biologie, sexualitatea purã, fãrã afectivitate, sau pentru unii metafizicieni, sentimentul identitãtii universale. Decīt, nici unii dintre acestia nu vor putea dovedi cã aceastã formã este absolut constitutivã omului, deoarece īn decursul vietii istorice a oscilat si variat īn asa mãsurã, īncīt nimeni astãzi nu poate determina caracterul ei precis. Cred cã forma cea mai esentialã a iubirii este iubirea dintre bãrbat si femeie, care este nu numai sexualitate, ci implicã un complex īntreg de stãri afective, a cãror fecunditate este destul de sesizabilã. Mã īntreb: s‑a sinucis cineva pentru Dumnezeu, pentru naturã, pentru artã? Toate acestea sīnt realitãti prea abstracte pentru a putea fi iubite cu intensitate. Iubirea este cu atīt mai intensã cu cīt este legatã cu ceva individual, concret si unic. Iubesti o femeie pentru ceea ce o diferentiazã īn lume, pentru unicitatea ei. Nimic īn lume nu o poate īnlocui īn momentele cīnd iubirea este puternicã. Toate celelalte forme de iubire participã la aceastã iubire centralã, desi tendinta lor este sã devinã autonome. Astfel, entuziasmul e privit ca perfect autonom de sfera Erosului, cīnd īn realitate rãdãcinile lui se adīncesc īn substanta cea mai intimã a iubirii, dīnd nastere īnsã la o formã cu tendinte de emancipare din sfera eroticului. Este, īn natura internã a oricãrui om entuziast, o receptivitate cosmicã, universalã, o capacitate de a primi totul, de a se orienta, īn orice directie, dintr‑un impuls si un exces interior, de a nu pierde nimic si de a participa la orice actiune cu o vitalitate debordantã, ce se risipeste pentru voluptatea realizãrii si pasiunea faptului, pentru gustul dezinteresat al frãmīntãrii si pentru cultul dinamic al eficientei. Pentru omul entuziast nu existã criterii, perspective si calcul, ci numai abandonare, frãmīntare si dãruire. Bucuria īndeplinirii si extazul efectivului sīnt notele acestui om, pentru care viata este un elan din care conteazã numai fluiditatea vitalului, numai avīntul imaterial, care ridicã viata la o īnãltime de unde fortele distructive īsi pierd intensitatea si negativitatea. Fiecare avem stãri de entuziasm, dar acestea sīnt prea rare pentru a ne defini. Aici vorbim de acei oameni la care entuziasmul predominã, a cãrui frecventã este atīt de mare, īncīt alcãtuieste nota specificã a unei individualitãti. Entuziastul nu cunoaste īnfrīngeri, fiindcã pe el nu‑l intereseazã obiectele, ci initiativa si voluptatea activãrii ca atare. El nu īncepe o actiune fiindcã a reflectat asupra utilitãtii si sensului ei, ci fiindcã nu poate altcum. Succesul sau insuccesul, dacã nu īi sīnt indiferente, īn nici un caz nu‑l stimuleazã sau īl rateazã. Ultimul dintre oameni care rateazã īn aceastã lume este entuziastul. Viata este mult mai mediocrã si mai fragmentarã, īn esenta sa, decīt bãnuiesc oamenii. Nu este aici explicatia faptului pentru ce decãdem cu totii, pentru ce ne pierdem vioiciunea pulsatiilor interioare si ne īnchistãm luīnd forme, cristalizīndu‑ne īn dauna productivitãtii si dinamismului interior? Pierderea fluiditãtii vitale si debordante īti distruge receptivitatea si posibilitatea de a īmbrãtisa viata cu generozitate si elan. Entuziastul este singurul care se mentine viu pīnã la bãtrīnete. Toti ceilalti, cīnd nu sīnt nãscuti morti, ca majoritatea oamenilor, mor īnainte de vreme. Sīnt atīt de rari oamenii cu adevãrat entuziasti! Ar fi greu sã ne īnchipuim o lume īn care toti ar iubi totul. O lume de oameni entuziasti oferã o imagine mai cuceritoare decīt imaginea paradisului, fiindcã tensiunea sublimã si generozitatea radicalã īntrec orice viziune paradiziacã. Posibilitãtile de renastere continuã, de transfigurare si intensificare a vietii fac din entuziast un om care este permanent dincolo de tentatiile demonice, de frica de neant si de chinurile momentelor agonice. Viata entuziastului nu cunoaste tragicul, fiindcã entuziasmul este singura expresie de viatã complet opacã pentru fenomenul mortii. Chiar si īn gratie, o formã atīt de apropiatã de entuziasm, aceastã necunoastere, aceastã neglijare organicã si ignorare irationalã a mortii este mai putin vãditã. Cãci ondulatiile gratiei sīnt uneori o aluzie īndepãrtatã la caracterul de iluzie al vietii. Existã īn gratie mult farmec melancolic; īn entuziasm, nu existã deloc. Admiratia mea teribilã pentru oamenii entuziasti derivã din faptul cã eu nu pot pricepe cum de existã astfel de oameni īntr‑o lume īn care moartea, neantul, tristetea si disperarea alcãtuiesc un cor atīt de sinistru, īncīt fac imposibile eforturile noastre de a mai auzi melodii sublime si transcendente. Cã sīnt oameni care nu dispereazã niciodatã, iatã un fapt impresionant si care dã de gīndit. Cum se poate ca īn entuziasm specificarea obiectelor sã fie inexistentã? Cum se poate sã realizezi numai dintr‑o plenitudine si un exces īn mod permanent? La ce realizare ciudatã si paradoxalã a ajuns iubirea īn entuziasm? Iubirea, cu cīt e mai intensã, e mai individualã si mai legatã de o specificare a obiectului. Bãrbatii care iubesc cu adevãrat, cu o pasiune puternicã, nu pot iubi īn acelasi timp mai multe femei, ci numai una. Cu cīt pasiunea este mai intensã, cu atīt obiectul pasiunii capãtã o proeminentã mai mare. Sã ne īnchipuim o astfel de pasiune eroticã, la un moment dat, lipsitã de obiect, sã ne īnchipuim iubirea unui bãrbat fãrã femeia īnspre care s‑ar orienta iubirea lui. Ce am avea altceva decīt o plenitudine de iubire? Nu sīnt oameni cu mari virtualitãti de iubire, dar care n‑au iubit niciodatã īn sensul acelei iubiri tipice, originare? Entuziasmul este o iubire īn care obiectul nu s‑a specificat. Toate dispozitiile de iubire, īn loc sã se orienteze direct spre femeie sau, la femeie, spre bãrbat, se revarsã īn manifestãri, īn actiuni generoase si īn receptivitatea universalã pe care nu o īntīlnim īn iubirea realizatã īn mod natural. Cãci entuziastul este un deviat superior al Erosului. Paradoxul lui este de a nu iubi o femeie, de a nu‑si epuiza iubirea īn cultul reciproc dintre sexe, ci de a o revãrsa īn acea abandonare dezinteresatã, care face din orice entuziast o fiintã purã si inaccesibilã. Poate fiindcã iubirea lui are un acces atīt de mare. Dintre toate formele iubirii, entuziasmul este cel mai purificat de sexualitate, mult mai purificat decīt iubirea misticã, absolut incapabilã sã se elibereze de simbolica sexualã sau de cultul naturist, īn care intrã, de asemenea, atītea elemente ale acestei simbolici. Din acest motiv, lipseste īn entuziasm nelinistea si vagul, care fac din sexualitate un determinant si un element īn tragicul uman. Entuziastul este o fiintã eminamente neproblematicã. El poate totusi sã īnteleagã mult si multe, fãrã sã cunoascã īnsã incertitudinile dureroase, sensibilitatea haoticã a spiritului problematic. A‑ti pune probleme īnseamnã a fi pierdut, deoarece spiritele problematice nu pot rezolva nimic, fiindcã nu le place nimic. Si apoi, unde este la ele capacitatea de a se abandona la orice, unde este acel paradox īncīntãtor al iubirii ca stare purã, unde este acea actualitate permanentã si totalã, care te face ca īn fiecare moment sã te deschizi pentru tot, si, īn fine, unde este irationalitatea naivã din entuziasm? Mitul biblic al cunoasterii ca pãcat este cel mai profund mit din cīte au īnchipuit oamenii. Or, fericirea debordantã a entuziastilor este de a nu cunoaste tragedia cunoasterii. De ce nu am spune‑o? Cunoasterea adevãratã este cel mai mare īntuneric. As renunta oricīnd la toate problemele din lumea aceasta, care nu duc la nimic, pentru o naivitate dulce si inconstientã. Spiritul sfīsie, nu īnaltã. In entuziasm, ca si īn gratie sau īn magie, spiritul nu s‑a separat de viatã, nu reprezintã un element de antinomie īn lume. Aici existã secretul fericirii, īn indiviziunea initialã, care mentine o unitate inseparabilã, o convergentã organicã. A fi entuziast īnseamnã a fi incapabil de orice dualism. Si orice dualism este o otravã. De obicei, viata nu se mentine fecundã si productivã decīt prin tensiuni si antinomii, care reprezintã un principiu de luptã si de īncordare agonicã. Entuziasmul depãseste acest principiu, realizīnd viata fãrã dramatism, exprimīnd un elan fãrã tragism si iubind fãrã sexualitate.

LuminÅ Si Intuneric

Cīt de nule sīnt toate interpretãrile filozofice si istorice ale religiilor, nimic n‑o poate ilustra mai bine decīt absoluta neīntelegere a semnificatiei dualismului luminii si a īntunericului īn religiile orientale si īn orice misticã. Aceste interpretãri sustin cã ridicarea la rangul de principii metafizice a luminii si īntunericului ar deriva din observarea alternantei regulate a zilei cu noaptea, prima reprezentīnd un principiu de viatã, iar a doua de mister si de moarte. Aparent, interpretarea este cum nu se poate mai fireascã. Dar pentru cine cautã determinante mai adīnci, ea este complet insuficientã, ca toate explicãrile exterioare. Problema luminii si a īntunericului este legatã de problema stãrilor extatice. Nimeni nu ajunge sã atribuie acestui dualism o valoare explicativã atīt de mare, dacã n‑a cunoscut obsesia complicatã si ciudatã a prizonieratului simultan sau succesiv īn fortele luminii sau ale īntunericului. Stãrile extatice amestecã umbrele cu scīnteile, care joacã īntr‑un dans bizar īn īntuneric, combinã īntr‑o viziune dramaticã sclipiri instantanee cu un mister de umbre fugitive, alcãtuieste o adevãratã scarã de nuante īntre luminã si īntuneric. Dar nu aceastã desfãsurare este impresionantã, ci faptul cã esti dominat, esti cuprins si obsedat de ele. Culmea extazului o atingi īn senzatia finalã, īn care parcã mori din cauza luminii si a īntunericului. Este infinit ciudat cã īn viziunea extaticã dispar toate obiectele īnconjurãtoare, toate formele curente prin care lumea se individueazã. Nu mai existã decīt o proiectie monumentalã de umbre si de lumini. Cum se face aceastã selectie si purificare e greu de explicat, precum tot atīt de greu de explicat este compatibilitatea īntre puterea lor de fascinare, de dominare, si imaterialitatea lor. Este o demonie atīt de curioasã īn orice exaltare extaticã! Si cīnd, din tot ce are lumea aceasta īn extaz, nu mai rãmīne decīt īntunericul si lumina, cum sã nu le atribuim un caracter absolut? O constatare simplã, a alternantei exterioare a acestor douã aspecte, nu poate duce niciodatã la o absolutizare    īn asa mãsurã. Frecventa stãrilor extatice, īn Orient si mistica tuturor veacurilor, este de naturã a verifica presupunerea noastrã. Nimeni nu gãseste un absolut īn afarã, ci numai īnãuntru. Or, extazul, acest paroxism al interioritãtii, nu reveleazã decīt sclipiri si umbre interioare. Fatã de culoarea acestora, ziua si noaptea īsi pierd orice expresivitate, orice farmec deosebit. Stãrile extatice ating o astfel de esentialitate, īncīt accesul lor īn zone profunde de existentã produce o impresie de orbire si halucinatie metafizicã. Extazul nu prinde decīt esente pure si, ca atare, imateriale. Dar imaterialitatea lor produce vertigii si obsesii de care nu poti scãpa decīt convertindu‑le īn principii metafizice.

RenunTarea

Ai vãzut bãtrīnetea, durerea si moartea, si ti‑ai zis cã plãcerea este o iluzie, cã toti oamenii ce petrec nu īnteleg nimic din instabilitatea lucrurilor, fiind prada celei mai mari iluzii. Si atunci ai fugit de lume, convins de vremelnicia frumusetii si a tuturor splendorilor. Spus‑ai: Nu mã voi reīntoarce pīnã ce nu voi scãpa de nastere, de bãtrīnete si de moarte.

Mult orgoliu si suferintã sīnt īn orice renuntare. In loc sã te retragi cu cea mai mare discretie, fãrã revoltã si fãrã urã, declari, cu patos si īngīmfare, ignoranta si iluzionarea celorlalti, condamni plãcerea si toate voluptãtile īn care trãiesc oamenii. Toti cei care au renuntat si s‑au dedat unei practici ascetice, trãind īn pustiu, au fãcut‑o din convingerea cã ei au depãsit īn mod esential relativitãtile omenesti. Accesul la sentimentul unei vesnicii subiective le‑a dat iluzia unei eliberãri totale. Decīt, incapacitatea lor de eliberare efectivã o dovedesc condamnarea plãcerii si dispretul pentru oamenii care trãiesc numai pentru a trãi. Dacã m‑as retrage īn cel mai groaznic desert, dacã as renunta la tot si n‑as mai cunoaste decīt singurãtatea absolutã, niciodatã n‑as avea īndrãzneala de a dispretui plãcerea si pe oamenii care o īmpãrtãsesc. Din moment ce eu prin renuntare si singurãtate nu pot cīstiga efectiv eternitatea, ci mor ca absolut toti ceilalti, de ce sã dispretuiesc si de ce sã numesc calea mea cea adevãratã? Oare nu sīnt toti marii profeti lipsiti de discretie si de īntelegere omeneascã? Vãd durerea, bãtrīnetea si moartea si īmi dau seama cã nu pot fi depãsite. Dar de ce sã tulbur plãcerile altuia cu aceste constatãri? Este foarte drept cã pe acela care a vãzut īn fatã asemenea realitãti si care le trãieste convins de neīnduplecata lor vesnicie, ce altceva īl mai poate tenta, decīt renuntarea? Suferinta duce la renuntare. Dar dacã lepra m‑ar cuprinde, n‑as condamna bucuria altuia. Cãci īn orice condamnare existã multã invidie. Budismul si crestinismul sīnt o rãzbunare si o invidie a suferinzilor. Simt cã īn agonie n‑as putea face decīt apologia orgiei. Nu recomand nimãnui renuntarea, fiindcã gīndul instabilitãtii nu se poate depãsi decīt de putini, īn pustie. In desert, ca si īn societate, instabilitatea lucrurilor ti se oferã cu aceeasi aromã dureroasã. Cīnd te gīndesti cã nimic nu s‑a ales de marii singurateci si cã iluziile lor au fost mai mari decīt ale celor naivi sau ignoranti!

Gīndul renuntãrii este atīt de amar, īncīt este de mirare cum omul a ajuns sã‑l conceapã. Cine n‑a simtit īn momentele de amãrãciune si de tristete un fior rece prin tot corpul, o senzatie de pãrãsire si de ineluctabil, de moarte cosmicã si de neant individual, de vid subiectiv si neliniste inexplicabilã, acela nu cunoaste preliminariile groaznice ale renuntãrii, rezultate ale unei īndelungi dureri.

Dar cum sã renunti? Unde sã te duci, pentru a nu renunta deodatã, desi numai aceastã renuntare are valoare? In mediul si clima noastrã, nu mai avem avantajul pustiului exterior, ci numai al unuia interior. Nu avem cadrul pentru renuntare. Neputīnd sta liberi sub soare, fãrã alt gīnd decīt al eternitãtii, cum o sã devenim sfinti sub acoperisuri? Este o dramã specific modernã aceea de a nu putea renunta decīt prin sinucidere. Dar dacã desertul nostru lãuntric s‑ar materializa, nu ne‑ar coplesi imensitatea lui?

Pentru ce nu plesnesc, pentru ce nu mã risipesc īn bucãti, pentru ce nu curg ca un izvor de munte? Nu este īn mine atīta energie pentru a cutremura lumea asta, nu este īn mine atīta nebunie īncīt sã disparã orice urmã de claritate? Nu este singura mea bucurie bucuria haosului si nu este plãcerea mea avīntul ce mã prãbuseste? Nu sīnt īnãltãrile mele cãderi si nu este explozia mea iubirea mea? Oare eu nu pot iubi decīt distrugīndu‑mã? Cum de existã īn iubirea mea atīta neliniste, teamã si nesigurantã? Sã fiu īnchis complet pentru stãrile pure? Sã fie īn iubirea mea atīta otravã? Trebuie sã mã abandonez complet tuturor stãrilor, sã nu mã mai gīndesc la ele si sã le trãiesc cu cel mai deplin exces. Nu m‑am luptat si nu mã lupt destul cu moartea, sã‑mi mai fie si Eros un dusman? De ce cīnd renaste iubirea īn mine mi‑e atīt de fricã, de ce īmi vine sã īnghit īntreaga aceastã lume, pentru a opri cresterea iubirii mele? Mizeria mea este de a voi sã fiu īnselat īn dragoste, pentru a avea motive īn plus sã sufãr. Numai īn iubire poti vedea ce decãzut esti. Cãci acela care a privit moartea īn fatã mai poate iubi? Si‑ar putea muri el din cauza iubirii?

Precum īn extaz se realizeazã purificarea de toate elementele individuale si contingente, rãmīnīnd numai lumina si īntunericul, ca elemente capitale si esentiale, tot asemenea, īn noptile cu insomnii, din tot ce are lumea aceasta multiplu si divers, nu mai rãmīne decīt un motiv obsedant sau un element intim, cīnd nu este prezenta evidentã a unei persoane. Cītã vrajã ciudatã este īn acele melodii care izvorãsc din tine īn noptile fãrã somn, care se dezvoltã asemenea unui flux, pentru a se stinge īntr‑un reflux care nu este un simbol de pãrãsire, ci seamãnã usurintei unui pas īnapoi din nu stiu care dans! Ritmul si evolutia sinuoasã a unei melodii interioare pun atunci stãpīnire pe tine si te cuprind īntr‑o īncīntare ce nu poate fi extaticã, fiindcã este prea mult regret īn aceastã tãlãzuire melodicã. Regret, dupã ce? Greu de spus, cãci insomniile sīnt atīt de complicate, īncīt e imposibil sã‑ti dai seama ce‑ai pierdut. Poate fiindcã pierderea e infinitã… Obsesiile se individualizeazã numai īn insomnii, deoarece numai īn ele se poate realiza prizonieratul īntr‑o formã de gīndire sau de simtire. In insomnii, prezenta unui gīnd sau a unui sentiment este organicã, este constitutivã, si se impune cu exclusivitate si imperialism. Tot ce apare īn ele se realizeazã melodic, īntr‑o formã de ondulatie misterioasã. Fiinta iubitã se purificã īntr‑o imaterialitate, īntocmai cum s‑ar risipi īntr‑o melodie. Si atunci nu poti sti absolut deloc dacã iubirea ta e vis sau realitate. Caracterul impalpabil ce‑l īmprumutã realitãtii aceastã convertire īn melodic a tot ceea ce se petrece īn insomnii provoacã īn sufletul omului o neliniste si o tulburare, care nu sīnt atīt de intense pentru a duce la o anxietate universalã, ci pãstreazã toate elementele unei nelinisti si tulburãri de esentã muzicalã. Moartea īnsãsi, fãrã sã īnceteze a fi hidoasã, se manifestã īntr‑o universalitate de noapte, a cãrei impalpabilã transparentã, desi e fructul iluziei, nu este mai putin muzicalã. Dar tristetea acestei nopti universale este īntocmai ca tristetea muzicii orientale, īn care predominã mai mult misterul mortii decīt al iubirii.

Precum, īn explicarea nasterii iubirii, fenomenul irationalitãtii («iubirea e oarbã») este revelator, tot asa, īn senzatia iubirii, fenomenul topirii este nu mai putin revelator si semnificativ. Iubirea este o formã de comuniune si de intimitate. Or, ce poate exprima mai bine aceastã formã decīt fenomenul subiectiv al topirii, al spargerii tuturor barierelor individuatiei? A te topi īn iubire īnseamnã a īncerca un fior organic, ce reduce toatã viata din tine la o pulsatie si la o pīlpīire, greu de definit. Cu ce te pune īn contact iubirea? Nu este ea universalul si specificul absolut īn acelasi timp? Nu este paradoxul iubirii de a atinge un vag general, desi ea se orienteazã īnspre o singurã fiintã? Comuniunea mai adīncã nu se realizeazã decīt prin individual. Iubesc o fiintã; dar īntrucīt ea este un simbol al totului, eu particip ontologic la tot si la esentã, īn mod inconstient si naiv. Participarea universalã a iubirii presupune specificarea obiectului; cãci nu poti avea un acces total fãrã accesul absolut al unei fiinte individuale. Exaltarea si vagul īn iubire rãsar dintr‑o presimtire si dintr‑o prezentã nereflectatã īn suflet, irationalã, a vietii īn genere, care creste īn tine la paroxism. Orice iubire adevãratã reprezintã o culme cãreia sexualitatea nu‑i rãpeste nimic din īnãltimea ei. Sexualitatea nu atinge ea culmi? Nu se atinge īn ea un paroxism unic, extatic pīnã dincolo de orice margini? Decīt, fenomenul curios al iubirii este de a deplasa din centrul constiintei sexualitatea, desi iubirea fãrã sexualitate nu se poate concepe. Fiinta iubitã creste atunci īn tine purificatã si obsedantã, cu un nimb de transcendentã si intimitate simultan, īn sclipirile si reflexele cãruia sexualitatea devine perifericã, dacã nu īn mod real si efectiv, īn tot cazul subiectiv si imaginativ. Iubire spiritualã īntre sexe nu existã, ci numai o transfigurare organicã, prin care persoana iubitã se fixeazã īn tine, evoluīnd īn carnea ta pīnã la a‑ti da iluzia spiritualitãtii. Numai īn astfel de conditii este posibilã o senzatie de topire, cīnd carnea tremurã de un fior total, cīnd ea nu mai este un obstacol si o rezistentã materialã, ci arde de focuri lãuntrice si curge de fluiditãti insesizabile. Sãrutul nu e posibil decīt īntr‑o astfel de senzatie de topire, de comuniune imanentã si fecundã. Existential si ontologic, sãrutul te apropie mai mult de esenta intimã a vietii decīt o reflexiune īndelungatã si complicatã. Cãci nu prin forme si categorii se ajunge la realitãtile esentiale. Si dacã ajungi la acestea īn mod inconstient si naiv, ai pierdut ceva? Numai cīnd esti constient simti cīt ai pierdut. Nu cred ca esenta si intimitatea vietii sã fi rãmas un bun pierdut pentru aceia care nu s‑au aventurat pe cãile spiritului.

Numai īntīia iubire are valoare. Cine a dus‑o pīnã la capãt, cine a trãit toate formele si farmecele ei, acela poate sã afirme cã nu e certat cu Eros. Dar cīnd dintr‑o sovãialã si nesigurantã lãuntricã, dintr‑o lipsã de curaj si avīnt īn prima tinerete, nu ti‑ai manifestat iubirea, ci ai omorīt īn tine expansiunile erotice, te‑ai refuzat unei abandonãri integrale, ce mai poti spera, atunci, de la iubire? Vai de acei care n‑au schimbat nici un cuvīnt cu prima lor iubitã! Cum vor mai gãsi cuvinte pentru a doua? Si oare mai renaste iubirea? Depinde de om si de tristetile lui. Cãci īndelungile īntristãri paralizeazã īn asa mãsurã elanul iubirii, īncīt te īntrebi dacã tristetea nu este un reflex al mortii, precum iubirea este al vietii. Acea senzatie de presiune interioarã, cīnd simti cum te aduni īn tine, cum creierul e parcã strīns si corpul apãsat de greutãti interne, cīnd orice avīntare moare sub glasul obscur si nelãmurit al unor chemãri din adīncuri negre si coplesitoare, face din tristete o otravã care, picurīnd īn iubire, o īntunecã si o stãvileste. Iubirea este prin esentã deschisã, ca o floare de primãvarã. Si nu īnchide rãcoarea tristetii petalele acestei flori? Uneori īnvinge iubirea, alteori tristetea; cīteodatã se amestecã īntr‑un aliaj complex, provocīnd o stare de neliniste, cīnd atīt viata cīt si moartea īsi cer drepturile lor. Cum atacã tristetile rãdãcinile lui Eros! Si oare de ce īntristãrile sīnt numai de moarte? Sīnt prea trist spre a fi nãscut pentru iubire!

Acel care a spus cã somnul este egal cu speranta a avut o intuitie admirabilã a īngrozitoarei importante a somnului, precum si a nu mai putinei importante a nesomnului. Insomnia este o realitate atīt de mare, īncīt īmi vine sã mã īntreb dacã omul nu este un animal ce nu poate dormi. De ce sã‑i spui omului animal rational, cīnd gãsesti la unele animale ratiune cītã vrei? Nu existã īnsã īn scara īntregii vieti animale, īn afarã de om, un singur animal care sã vrea sã doarmã si sã nu poatã. In somn uiti drama vietii tale, uiti complicatiile si obsesiile, asa īncīt fiecare desteptare este un īnceput nou de viatã, este o sperantã nouã. Viata pãstreazã astfel o discontinuitate plãcutã care dã impresia unei continue regenerãri, a unei renasteri permanente. Insomniile duc, dimpotrivã, la un sentiment al agoniei, la o tristete eternã si iremediabilã, la o disperare absolutã. Pentru un om sãnãtos, adicã pentru un animal, a te preocupa de insomnii este a te complãcea īn neseriozitãti, fiindcã el nu stie cã sīnt unii care ar plãti un somn cu o avere, cãrora le e fricã de pat si care ar sacrifica o tarã pentru inconstienta din somn, ce o rãpesc īn mod brutal amarnicele luciditãti si haosul insomniei. Existã o mare, o infinitã legãturã īntre insomnie si disperare. Mã īntreb dacã poate exista disperarea fãrã insomnii, dacã este posibilã o pierdere totalã a nãdejdii fãrã concursul nesomnului. Deosebirea dintre iad si rai nu poate fi decīt aceasta: īn rai poti dormi cīnd vrei, īn iad niciodatã. N‑a pedepsit Dumnezeu pe om luīndu‑i somnul si dīndu‑i cunoasterea? Si nu este īn unele īnchisori pedeapsa cea mai groaznicã atunci cīnd nu te lasã sã te culci? Nebunii suferã mult de insomnii; de aceea depresiunile teribile īn care trãiesc, dezgustul de viatã si īnclinarea spre sinucidere. Este imposibil sã iubesti viata atunci cīnd nu poti dormi. Si apoi, senzatia aceea de scufundare, de prãbusire īn adīncimi, de scafandru al neantului, care se naste īn unele clipe de veghe absolutã, nu indicã ea o formã de nebunie? Acei care se sinucid, aruncīndu‑se īn ape sau din etajele caselor, o fac desigur sub un impuls orb si o atractie nebunã īnspre adīncimi. Cine nu s‑a cutremurat la viziunea interioarã a scufundãrii lui īn ape adīnci, la senzatia unei imersiuni nelimitate, evoluīnd īnspre profunzimi marine, ca si cum ai vrea sã fugi de luminã spre a locui pe fundul oceanelor sau al mãrilor, cine n‑a simtit lãuntric o īmpleticealã īn aer, trasīnd arabescuri de o absurdã complexitate sau descriind vīrtejuri ca o pulbere cosmicã, acela nu va pricepe niciodatã substratul atractiei teribile īnspre neant, ce īndeamnã pe unii oameni la suprema renuntare.

Mã simt un om fãrã sens si nu‑mi pare rãu cã n‑am nici un sens. Si de ce mi‑ar pãrea rãu, cīnd de haosul meu nu se poate alege decīt haosul? In mine nu existã nici o vointã īnspre formã, spre cristalizare, sau un ideal. De ce nu zbor, de ce nu‑mi cresc aripi? Nu este īn dorinta mea de zbor o fugã de existentã? Si n‑as fugi īn acest zbor cu toatã existenta, cu tot ce e fiintã? Simt īn mine atīta fluiditate, īncīt mã mir cum de nu mã topesc si nu curg. As vrea ca fiinta mea sã se transforme īntr‑un fluviu cu ape tulburi si nãvalnice, care sã poarte numele meu si care sã curgã ca o amenintare apocalipticã. Oare va stinge aceastã apã focul din mine, si focul din mine va evapora aceastã apã? In mine sīnt numai aburi si scīntei, inundatii de foc si incendii de apã.

Este īn mine atīta confuzie, zãpãcealã si haos, īncīt nu stiu cum un suflet omenesc poate sã le suporte. Tot ce vreti gãsiti īn mine, absolut tot. Sīnt o fiintã rãmasã de la īnceputul lumii, īn care elementele nu s‑au cristalizat si īn care haosul initial īsi joacã īncã nebunia si īnvolburarea lui. Eu sīnt contradictia absolutã, paroxismul antinomiilor si limita īncordãrilor; īn mine totul e posibil, cãci eu sīnt omul care voi rīde īn clipa supremã, īn fata neantului absolut, voi rīde īn agonia finalã, īn clipa ultimei tristeti.

Nu se poate anula timpul decīt prin vietuirea absolutã īn moment, īn abandonarea totalã la seductiile clipei. Atunci realizezi eternul prezent, care nu este decīt un sentiment de prezentã eternã a lucrurilor. Sã nu‑ti pese de timp, de devenire si de nimic. Eternul prezent este existentã, fiindcã numai īn trãirea integralã a lui existenta capãtã o pozitivitate si o evidentã. Prezentul, scos īn mod subiectiv din succesiunea clipelor, este fiintare, este depãsire a nimicului, care nu poate apãrea decīt acolo unde temporalitatea devine constitutivã pentru existentã. Cãci temporalitatea existentei introduce un element de neant īn fiintare, deoarece tot ceea ce se consumã īn timp īsi dovedeste implicit inconsistenta. Fericiti sīnt aceia care pot trãi īn moment, care pot trãi prezentul absolut, pe care nu‑i intereseazã decīt beatitudinea clipei si īncīntarea pentru vesnica prezentã si eterna actualitate  a lucrurilor. Si nu se atinge īn iubire absolutul momentului? Nu este inconstienta din iubire adevãrata trãire a clipei? Nu depãseste adevãrata iubire temporalitatea? Acei care nu pot iubi īntr‑o abandonare spontanã o fac nu numai din tristete si angoasã, dar si din cauza luptei dramatice cu timpul, din incapacitatea de a depãsi esential temporalitatea. N‑a sosit timpul cīnd trebuie sã declarãm rãzboi pe moarte si pe viatã timpului? Si nu este timpul dusmanul nostru, al tuturora?

Cea mai mare prostie pe care a conceput‑o mintea omeneascã este ideea de eliberare prin omorīrea dorintei. De ce sã pui frīne vietii, de ce sã o distrugi pentru un cīstig atīt de putin fecund cum este acela al unei indiferente totale, al unei eliberãri care nu īnseamnã nimic? Cu ce īndrãznealã mai poti vorbi de viatã, dupã ce ai nimicit‑o complet īn tine? Am mai multã stimã pentru un om cu dorintele contrariate, nenorocit īn dragoste si disperat, decīt pentru un īntelept rece, de o impasibilitate orgolioasã si respingãtoare. Nu pot concepe o lume mai antipaticã decīt una de īntelepti. Ar trebui distrusi iremediabil toti īnteleptii acestui pãmīnt, pentru ca viata sã continue a exista mai departe asa cum e: oarbã, irationalã.

Fiecare stat ar face bine sã aresteze pe toti īnteleptii si sã‑i īnchidã īntr‑un castel pãrãsit, ca sã nu mai tulbure pe nimeni. Cãci urãsc īntelepciunea acestor oameni pe care adevãrurile nu‑i dor, care nu suferã cu nervii, carnea si sīngele lor. Trebuie declarate nule toate adevãrurile oamenilor uscati, care gīndesc fãrã spermã la creier, fãrã angoasã si fãrã disperare. Apreciez numai adevãrurile vitale, organice si spermatice, fiindcã stiu cã nu existã adevãr, ci numai adevãruri vii, fructe ale nelinistii noastre. Toti oamenii care gīndesc viu au dreptate, deoarece nu existã argumente hotãrītoare īmpotriva lor. Si chiar dacã ar fi, ele nu pot fi doborīte decīt prin uzare. Cã mai sīnt oameni care cautã adevãrul, nu pot avea decīt regrete. Sau īnteleptii n‑au īnteles nici acum cã adevãrul nu poate sã existe?

FrumuseTea flÅcÅrilor

Intregul farmec al flãcãrilor este de a cuceri printr‑un joc ciudat, care este dincolo de armonie, de proportie si de mãsurã. Nu simbolizeazã avīntul impalpabil al flãcãrilor gratia si tragedia, naivitatea si disperarea, voluptatea si tristetea? Nu este īn transparenta lor consumatoare, īn imaterialitatea lor arzãtoare, usurinta si zborul care rezultã dupã marile purificãri, dupã marile arderi lãuntrice? As vrea sã fiu ridicat de elanul si transcendenta flãcãrilor, sã fiu aruncat de impulsul lor insinuant si fin, sã plutesc īntr‑o mare de flãcãri, sã mã consum īntr‑o moarte etericã, īntr‑o moarte de vis. Frumusetea stranie a flãcãrilor este de a da iluzia unei morti sublime, a unei morti pure, asemenea unui azur auroral. Nu este caracteristic cã vorbim de moartea īn flãcãri numai la fiinte īntraripate, usoare si gratioase? Moartea īn flãcãri o vedem ca o ardere de aripi, o moarte imaterialã. Oare numai fluturii mor īn flãcãri? Dar aceia care mor de flãcãrile din ei?

Adevãratele femei sīnt acelea a cãror prezentã te face sã uiti de probleme, idei, nelinisti universale si chinuri metafizice. Pentru cei tulburati adīnc de o neliniste metafizicã, intimitatea unei femei este un corectiv si o reconfortare. Prin femei se poate realiza temporar o inconstientã dulce, plãcutã si īncīntãtoare. Nãscute aproape numai pentru iubire, ele īsi epuizeazã īntreg continutul fiintei lor īn avīntul erotic. Femeile iubesc mai mult decīt bãrbatii si suferã mai mult decīt ei. Dar pe cīnd bãrbatul, din experienta iubirii sau dintr‑o mare suferintã, dezvoltã un gīnd sau un sens de universalitate, pentru femeie ele rãmīn strict individuale, fãrã o proiectie sau o adīncire īn esential si etern. Femeia trãieste voluptãtile sau īndurã durerile ca si cum acestea ar fi exclusiv individuale. Nu existã femei care īn suferinta lor personalã sã descopere esenta suferintei, fiindcã femeile sīnt opace pentru universal. Fiinte eminamente patice, ele nu transformã si nu transfigureazã experientele subiective, nu le trãiesc cu acea intensitate ce purificã si exaltã, ci se lasã dominate de ele. Stãrile sufletesti la femei nu sīnt creatoare, fiindcã se mentin īntr‑o sferã pur individualã si accidentalã si ca atare sīnt lipsite de semnificatie si de o valoare simbolicã, de un sens revelator. Femeia este un animal incapabil de culturã si de spirit, iar atunci cīnd se explicã sterilitatea ei prin conditii istorice se realizeazã un act de cea mai crasã ignorantã. Femeile n‑au creat nimic īn nici un domeniu. Si ceea ce e mai grav este cã īn acele domenii īn care ele au lucrat si activat mai mult au creat mai putin, cum e cazul cu muzica. Faptul cã īn aceastã artã, īn care femeile s‑au exercitat mai mult decīt bãrbatii, ele n‑au produs nimic original mã face sã declar categoric si iremediabil cã femeia nu e o fiintã istoricã. Sã mai amintim cã nu existã un gīnd original de la o femeie, o singurã creatie durabilã īn artã, cã aceste fiinte vizuale n‑au creat nimic īn picturã, cã, dimpotrivã, s‑au remarcat putin īn unele stiinte cu care īnclinãrile feminine nu pot avea nici o afinitate? In esenta sa, femeia este o fiintã accesibilã numai la valorile vitale ale Erosului si complet inaccesibilã la valorile suprapuse sau deviate ale acestor valori vitale. Imi place femeia fiindcã alãturi de ea īncetez sã gīndesc si pot cu deplinãtate sã realizez, pentru scurt timp, experienta irationalului. Alãturi de femeie, uiti cã suferi din cauza spiritului, treci peste dualitãtile chinuitoare si revii īnspre un fond originar de viatã, īnspre continuturi primordiale si indivizibile, derivate, ca expresii organice, din esenta irationalã a vietii. Pentru cavalerii neantului, contactul cu femeia nu poate fi decīt un drum care, dacã nu duce la salvare, nu este mai putin adevãrat cã duce la īmpãcare temporarã, la o uitare reconfortantã. Gratia femeii tempereazã tragedia bãrbatului.

Urãsc īnteleptii pentru cã sīnt comozi, fricosi si rezervati. Iubesc infinit mai mult pe oamenii dominati de mari pasiuni care īi devorã pīnã la moarte, decīt egalitatea de dispozitie a īnteleptilor, ce īi face insensibili atīt la plãcere, cīt si la durere. Inteleptul nu cunoaste tragicul pasiunii, nu cunoaste frica de moarte, precum nu cunoaste avīntul si riscul, eroismul barbar, grotesc sau sublim. Sufletul lui nu vibreazã, este rece si īnghetat. De aceea vorbeste īn maxime si dã sfaturi. Alura lui de transcendentã si superioritate īl face incapabil de tragedii, de dramatism infinit sau de exaltare eroicã. Inteleptul nu trãieste nimic si nu simte nimic, nu doreste si nu asteaptã nimic. Stabilind toate continuturile vietii īntr‑o echivalentã, el trage toate consecintele acestei anulãri. Cīt de complexã īmi pare īnsã o existentã care, stabilind aceastã echivalentã, nu īnceteazã totusi sã se frãmīnte, pīnã la limitã, īn anumite continuturi. Existenta de īntelept este sterilã si goalã, fiindcã este complet lipsitã de elemente contradictorii, de antinomii si deznãdejdi, fiindcã nu cunoaste tragismul marilor pasiuni. Sīnt infinit mai fecunde acele existente care, trãgīnd toate consecintele, nu īnceteazã de a se contrazice, nu īnceteazã de a fi devorate de contradictii organice si insurmontabile. Resemnarea īnteleptului rãsare dintr‑un gol interior, iar   nu dintr‑un foc lãuntric. Prefer sã mor de un foc interior decīt de vidul si resemnarea īnteleptului.

Intoarcerea In haos

Inapoi īnspre haosul initial, īnspre haosul absolut! Sã desfãsurãm subiectiv un proces care sã reprezinte intrarea īn confuzia primordialã, īn vīrtejul de īnceput al lumii. In noi sã creascã un avīnt īnspre īnvolburarea cosmicã, īnainte de aparitia formelor, īnainte de individuatie. Simtirea noastrã sã pīlpīie de acest efort si de aceastã nebunie, de aceste vãpãi si de aceste prãpãstii. In interiorul nostru sã disparã legile lumii, precum     si toate consistentele ei, toate cristalizãrile si toate structurile, pentru ca, īn aceastã topire si dezechilibrare, accesul vīrtejului absolut sã fie deplin. Nemaiexistīnd legi si fiinte individuale, putem reface subiectiv procesul de la cosmos īnspre haos, de la naturã īnspre indiviziunea originarã, de la formã īnspre vīrtej. Destrãmarea lumii realizeazã un proces contrar evolutiei cosmice, un proces invers si retrospectiv. Un apocalips rãsturnat, dar izvorīt din aceeasi sensibilitate si aceleasi aspiratii. Cãci nimeni nu poate dori īntoarcerea  īn haos, fãrã sã fi suferit toate ametelile apocalipsului.

Cītã groazã si cītã bucurie nu īncerc la gīndul cã as fi prins deodatã īn vīrtejul haosului initial, īn confuzia si īn paradoxala lui simetrie. Simetria acestui vīrtej este singura simetrie haoticã, lipsitã de o excelentã formalã si de un sens geometric.

Dar existã īn orice vīrtej o posibilitate viitoare de formã, precum īn haos este o posibilitate de cosmos. As vrea sã trãiesc la īnceputul lumii, īn vīrtejurile demonice ale haosului originar. Sã existe īn mine posibilitãti de forme, dar nici una sã nu fie realizatã si efectivã. Totul sã vibreze de o neliniste universalã de īnceput, ca o trezire din neant.

Nu pot trãi decīt la īnceputul sau la sfīrsitul acestei lumi.

Ironie Si autoironie

Cīnd ai negat totul, cu frenezie, si ai lichidat radical cu toate formele de existentã, cīnd nimic n‑a rezistat pornirii si excesului de negativitate, de cine te mai poti lega, decīt de tine īnsuti, de cine sã mai rīzi sau sã plīngi, afarã de tine? Dupã ce īntreaga lume a cãzut īn ochii tãi, cazi īn mod iremediabil si tu. Nelimitatul din ironie anuleazã toate continuturile din viatã. Nu vorbim de ironia elegantã, inteligentã si finã, nãscutã dintr‑un sentiment de superioritate sau orgoliu facil, de acea ironie prin care unii oameni īsi mãrturisesc emfatic distanta lor de lume, ci de ironia tragicã, de ironia infinit amarã, de ironia din disperare. Singura ironie adevãratã este aceea care suplineste o lacrimã sau o crispatie, dacã nu un rīnjet grotesc si criminal. Existã o mare deosebire īntre ironia oamenilor care au suferit si ironia celor superficiali si comozi. Cãci la īntīii ea indicã o imposibilitate de participare naivã la viatã, legatã de sentimentul unei pierderi definitive a valorilor vitale, pe cīnd la ceilalti aceastã imposibilitate de participare nu se reflecteazã dureros īn constiintã, fiindcã sentimentul unei pierderi ireparabile nu existã. Ironia indicã o crispare internã, o adīncire      de riduri, o lipsã de spontaneitate si iubire, de comuniune si īntelegere umanã! Ea este un dispret voalat, o transfigurare a unei realitãti si a unor deficiente. Ironia dispretuieste gestul naiv si spontan, fiindcã starea ironicã este dincolo de irational si naiv. Este īnsã, īn ironie, multã invidie fatã de oamenii naivi. Ironicul, neputīndu‑si manifesta admiratia lui pentru simplicitate, din cauza enormului sãu orgoliu, invidiazã si īnvenineazã, dispretuieste si se crispeazã. Din acest motiv, īmi pare mult mai autenticã ironia amarã, ironia tragicã si agonicã, decīt cea surīzãtoare, ce izvorãste dintr‑un scepticism usor, cu seninãtãti vagi si echivoce, cu pretentii de luminã si bunãvointã. Cīt de caracteristic este faptul cã īn autoironie se īntīlneste numai forma tragicã de ironie, cã ironicul este īn asemenea caz numai agonic! Nu se poate ajunge la autoironie prin zīmbete, ci numai prin suspine, care sīnt suspine chiar dacã sīnt complet īnãbusite. Cãci autoironia este o expresie a disperãrii. Ai pierdut lumea asta, te‑ai pierdut si pe tine. Si atunci un rīs negru, īnveninat si sinistru, īnsoteste toate gesturile tale, ca o mascã hidoasã, distruge toate iluziile de elan si pe ruina tuturor surīsurilor naive, dulci si mīngīietoare, apare surīsul agonic, mai crispat decīt īn mãstile primitive si mai definitiv decīt īn cele egiptene.

 

Despre mizerie

Cīnd mã gīndesc la faptul cã mizeria este strīns legatã de existenta omeneascã, nu mai pot adera la nici o teorie si la nici o doctrinã de reformã socialã. Toate īmi par egal de stupide si de inutile. Chiar si tãcerea īmi pare un urlet. Animalele, care trãiesc fiecare din silinta lor, nu cunosc mizeria, fiindcã nu cunosc ierarhia si dependenta unora de altii. Fenomenul mizeriei apare numai la om, fiindcã numai el a putut sã‑si creeze din semen un supus. Nici un animal nu‑si bate joc de altul, asemãnãtor pīnã la identitate cu el. Numai omul este capabil de atīt autodispret.

Toatã caritatea din lume nu face decīt sã evidentieze si mai mult mizeria, arãtīnd‑o mai īngrozitoare si mai ininteligibilã decīt    īn pãrãsirea absolutã. Ca si īn fata ruinelor, īn mizerie te doare vidul de umanitate, regretul cã oamenii nu schimbã esential ceea ce este īn putinta lor de a schimba. De altã parte, acest sentiment se combinã cu unul al imanentei si eternitãtii mizeriei, al caracterului ei ineluctabil si fatal, acolo unde existã viatã omeneascã. Desi stii cã oamenii ar putea īnlãtura mizeria, īti dai totusi seama de vesnicia ei, dīnd astfel nastere la un sentiment neobisnuit de neliniste amarã, la o stare sufleteascã paradoxalã si tulbure, īn care omul apare īn toatã inconsistenta si mizeria lui. Cãci mizeria obiectivã din viata socialã nu este decīt un reflex palid al infinitei lui mizerii lãuntrice. Cīnd mã gīndesc la mizerie, īmi trece orice poftã de a mai trãi. Ar trebui sã arunc tocul din mīnã si sã mã duc īntr‑un bordei, unde sprijinul adus sãrãciei ar īnsemna mai multã umanitate efectivã decīt o carte, ce nu face altceva decīt sã otrãveascã si mai mult aceastã lume nenorocitã si singurã. Mã apucã o deznãdejde mortalã cīnd mã gīndesc la mizeria īngrozitoare a omului, la putregaiul si cangrena sa. Acest animal rational — n‑ar mai fi! — se apucã de constructii, de teorii, se pasioneazã de ideologii īn fata mizeriei, īn loc sã arunce tot ceea ce are pe el, īntr‑un gest de īntelegere īnaltã si de comuniune adīncã. Desi nu se poate interveni īn existenta nimãnui si desi nu poti scoate pe nimeni efectiv din singurãtatea durerii, totusi pasivitatea e criminalã, precum criminalã e si mila aproximativã, asa cum e mila tuturor oamenilor. Prezenta mizeriei īn lume compromite pe om mai mult decīt orice si explicã de ce grandomania acestui animal va trebui sã aibã un sfīrsit catastrofal. Cīnd vãd mizeria, mi‑e rusine pīnã si de faptul cã existã muzicã, devenitã īn asemenea cadru inexpresivã si rece. Esenta vietii sociale este nedreptatea. Si atunci, cum sã mai aderi la o doctrinã socialã si politicã?

Mizeria distruge din viatã totul; o face scīrboasã, hidoasã, spectralã. Existã paloarea aristocraticã si paloarea mizeriei. Intīia rezultã din rafinament, a doua din mumificare. Cãci mizeria fantomatizeazã, creeazã umbre de viatã, aparitii stranii, asemãnãtoare unor forme crepusculare, ce succed unui incendiu cosmic. Nu este īn convulsiunile ei nici urmã de purificare, ci o urã, o amãrealã, o īnrãire carnalã. Mizeria, ca si boala, nu duce la un suflet nevinovat si īngeresc, la o umilintã curatã si purã, ci la o umilintã veninoasã, rea si rãzbunãtoare, la un compromis ce ascunde rãni si patimi chinuitoare. Aceia care nu s‑au nãscut īn mizerie, ci au cãzut īn ea, nu se pot īmpãca absolut niciodatã, fiindcã acestia īnteleg mai bine decīt ceilalti cã īn viata aceasta lucrurile ar putea sta si altcum.

Nu admit o revoltã relativã īn fata nedreptãtilor, ci numai o revoltã eternã, fiindcã eternã este mizeria īn umanitate.

Fuga de pe cruce

Nu‑mi plac profetii, precum nu‑mi plac marii fanatici care nu s‑au īndoit niciodatã de credintele si misiunea lor. Valoarea profetilor o mãsor dupã capacitatea lor de īndoialã, dupã frecventa momentelor cu adevãrat chinuitoare, de‑o luciditate dureroasã. Cãci la marii profeti īndoiala este mai tulburãtoare decīt la ceilalti oameni, desi numai īn īndoialã sīnt profetii si fanaticii cu adevãrat umani. Restul este absolutism, predicã, moralã si pedagogie. Vor sã īnvete pe altii, sã mīntuiascã, sã arate calea adevãrului, sã devieze destinele altora, ca si cum adevãrurile lor ar fi mai bune decīt ale celor pe care īi īnvatã. Criteriul īndoielii este singurul valabil spre a‑i deosebi de maniaci. Nu se īndoiesc ei īnsã prea tīrziu? Acela care s‑a crezut fiul lui Dumnezeu nu s‑a īndoit decīt īn momentele finale. Si adevãrata īndoialã a lui Cristos nu este cea de pe munte, ci aceea de pe cruce. Sīnt convins cã Isus pe cruce a invidiat destinul celui mai anonim dintre oameni si, dacã ar fi putut, s‑ar fi retras īn coltul cel mai obscur al lumii, unde nimeni n‑ar mai fi cerut sperantã sau mīntuire. Si cīnd a rãmas numai cu soldatii romani, sīnt sigur cã le‑a cerut sã‑l ia jos, sã‑i scoatã cuiele, pentru a fugi atīt de departe, īncīt ecoul suferintelor oamenilor sã nu mai ajungã pīnã la el. Nu cã Isus ar fi īncetat deodatã sã mai creadã īn misiunea si ideile lui — era prea iluminat pentru a putea fi un sceptic —, dar moartea pentru altii este mult mai greu de suportat decīt moartea ta, consumarea destinului tãu personal. Isus a suportat rãstignirea, deoarece stia cã numai prin jertfa lui proprie pot triumfa ideile sale.

Asa pretind oamenii: pentru ca sã creadã īn tine, tu trebuie sã renunti la tot ce e al tãu si apoi la tine. Oamenii sīnt rãi si criminali; ei vor sã mori pentru a garanta autenticitatea credintei tale. De ce admirã ei scrierile rãsãrite dintr‑o īnsīngerare durabilã? Fiindcã aceasta īi scuteste de suferinte sau le dã iluzia suferintei. Ei vor sã vadã sīnge sau lacrimi dincolo de rīnduri pentru ca, din mediocritatea si satisfactia lor, sã le apari ca un destin particular si demn de admiratie. Toatã admiratia vulgului este plinã de sadism.

Dacã Isus n‑ar fi murit pe cruce, crestinismul n‑ar fi triumfat. Oamenii se īndoiesc cu drept cuvīnt īn fata a orice, numai īn fata mortii nu. Or, moartea lui Isus a fost pentru ei suprema certitudine, suprema īncredere īn valabilitatea principiilor crestinismului. Cristos putea foarte bine sã disparã īn fata primejdiei rãstignirii — sau ar fi putut primi admirabilele tentatii ale diavolului, care exprimã simbolic tentatiile vietii. Cine n‑a fãcut pact cu diavolul n‑are rost sã trãiascã, deoarece el exprimã simbolic esenta vietii mai bine decīt Dumnezeu. Regretul meu este cã diavolul m‑a ispitit atīt de rar… Dar nici Dumnezeu nu m‑a iubit. Crestinii n‑au īnteles nici acum cã Dumnezeu este mai departe de oameni decīt oamenii de el. Imi īnchipui un Dumnezeu plictisit pīnã dincolo de margini de acesti oameni care nu stiu decīt sã cearã, un Dumnezeu exasperat de trivialitatea creatiei sale, dezgustat de pãmīnt si de cer. Si‑mi īnchipui un Dumnezeu avīntīndu‑se īn neant, ca Isus de pe cruce…

Oare ce s‑ar fi īntīmplat dacã soldatii romani ar fi ascultat ruga lui Isus, dacã l‑ar fi luat de pe cruce si l‑ar fi lãsat sã plece? In nici un caz el nu s‑ar fi dus īn altã parte a lumii pentru a predica, ci pentru a muri singur, fãrã compãtimirea oamenilor si fãrã lacrimile lor. Chiar dacã Isus n‑ar fi cerut soldatilor eliberarea — din cauza orgoliului —, totusi īmi este imposibil sã cred cã aceastã idee nu l‑ar fi obsedat. Neapãrat Isus a crezut cã e fiul lui Dumnezeu, dar aceasta nu l‑a putut īmpiedica, īn fata jertfei pentru altii, sã se īndoiascã sau sã‑i fie fricã de moarte. In īntreg procesul rãstignirii, Isus a avut momente cīnd, dacã nu s‑ar fi īndoit cã e fiul lui Dumnezeu,    a regretat cã e fiul lui. In fata mortii, Isus Cristos a regretat cã e fiul lui Dumnezeu. Si dacã a primit moartea, a fãcut‑o numai pentru a triumfa ideile sale.

S‑ar putea foarte bine ca Isus sã fi fost mult mai simplu decīt īl concepem noi, sã fi avut mai putine īndoieli si mai putine regrete. Cãci el s‑a īndoit si a regretat ascendenta lui divinã numai īn momentele finale. Noi ne īndoim si regretãm atīta, īncīt nici unul dintre noi nu ne mai putem crede fiul lui Dumnezeu. De aceea, nici nu mai putem fi sfinti si nu mai putem crede īn predicatori. Detest īn Isus tot ce e predicã, moralã, idee si credintã. Sã ne fi dat pace, si sã nu ne mai fi tulburat cu atītea idealuri si credinte. Cãci idealuri si credinte au atītia. Iubesc la Isus momentele de īndoialã si de regret, clipele cu adevãrat tragice din existenta lui, care nu īmi par nici cele mai interesante si nici cele mai dureroase. Cãci dacã s‑ar mãsura dupã suferintã, cīti n‑ar avea dreptul, īnaintea lui, sã se considere fii ai lui Dumnezeu! S‑ar putea ca nu toti fiii lui Dumnezeu sã moarã pe cruce, īntr‑o moarte geometricã si verticalã!

Cultul infinitului

Nu pot vorbi de infinit fãrã sã simt un vīrtej interior si unul exterior. Este ca si cum, dintr‑o existentã ordonatã, cu legi si forme, as sãri īntr‑un vīrtej cu ondulatii inegale si capricioase ce evolueazã, cu o iutealã de gīnd, prin imensitate. Evolutia acestei linii sinuoase se desfãsoarã spre un punct etern inaccesibil. Cu cīt punctul de ajungere se deplaseazã īnspre o depãrtare inconceptibilã si indefinitã, cu atīt intensitatea vīrtejului pare a creste. Curbele si ondulatiile lui n‑au nimic din usurinta gratiei, ci descriu linii complicate, asemenea unor flãcãri cosmice. O trepidatie universalã zguduie totul ca īntr‑un infern. Si toatã lumea pare a se misca īntr‑un ritm accelerat si nebun, ca si cum s‑ar apropia apocalipsul. Nu existã un sentiment adīnc al infinitului fãrã acea senzatie ciudatã a apropierii vertiginoase de sfīrsitul cosmic, de sfīrsitul universal. Paradoxul infinitului este de a‑ti da aceastã senzatie de apropiere de sfīrsitul absolut si de a face, īn acelasi timp, imposibilã aceastã apropiere. Cãci infinitul nu duce la nimic. Atīt infinitul spatial, cīt si infinitul temporal. Infinitatea este tot atīt de deconcertantã īn trecut ca si īn viitor. Ce sã se realizeze īn viitor, cīnd avem o eternitate īnapoia noastrã īn care s‑a putut realiza orice? Cum o sã poatã prezenta viitorul ceea ce n‑a putut prezenta o infinitate trecutã? Dacã lumea ar fi avut un sens, s‑ar fi revelat pīnã acum si noi l‑am fi aflat. Cum sã pot concepe cã acest sens se va realiza īn viitor, cīnd pīnã acum ar fi trebuit sã se arate? Lumea n‑are nici un sens nu numai fiindcã este irationalã īn esenta sa, dar si fiindcã este infinitã. Sensul este conceptibil numai īntr‑o lume finitã, īn care poti ajunge la ceva, unde sīnt limite care se opun regresiunii noastre, īn care existã puncte sigure si delimitate, astfel ca lumea sã poatã fi asimilatã unei istorii cu convergentã universalã si precisã, asa cum face conceptia progresului. Infinitul nu duce la nimic, fiindcã īn el totul e provizoriu si caduc. Totul e prea putin fatã de nemãrginire. Nimeni nu poate avea experienta infinitului fãrã ameteli, fãrã o tulburare adīncã si care nu se poate uita. Si cum sã nu te tulburi, cīnd īn infinit nici o directie nu e mai valabilã decīt cealaltã?

In spatiu, infinitatea stabileste echivalenta directiilor, care toate nu pot duce nicãieri, nici una nefiind preferabilã alteia. Infinitul neagã orice posibilitate de a rezolva favorabil problema sensului acestei lumi. Simt o voluptate demonicã atunci cīnd mã gīndesc la aceastã negativitate si īmi pare chiar bine cã lumea n‑are nici un sens din cauza infinitului. Si, īn definitiv, ce ne mai trebuie atīta sens? Oare nu putem trãi si fãrã ca lumea aceasta sã aibã unul? O betie a irationalitãtii, un dionisism total nu pot suplini acest nonsens universal? Sã trãim, fiindcã lumea n‑are nici un sens. Dacã n‑avem scopuri precise si idealuri accesibile, sã ne aruncãm fãrã nici o rezervã īn vīrtejul teribil al infinitului, sã urmãm ondulatiile lui īn spatiu, sã ne consumãm īn focurile acestui vīrtej, īn cãldura     lui īngrozitoare, sã‑l iubim pentru nebunia lui cosmicã si pentru anarhia lui totalã. Nu existã experientã a infinitului care sã nu provoace anarhia, o anarhie totalã, organicã si iremediabilã. Nu poti īntelege infinitul, care īti dã imaginea unei anarhii cosmice, dacã nu ai embrionar tendinte anarhice īn tine. O experientã intensã a acestuia nu face decīt sã creeze o corespondentã īntre vīrtejul exterior si vīrtejul interior. Trãirea infinitãtii, ca si reflexia īndelungatã asupra acestei infinitãti, este cea mai groaznicã lectie de anarhie, de revoltã si de neīmpãcare totalã. Infinitul te dezorganizeazã, te zbuciumã, te afecteazã īn rãdãcinile fiintei, dar te si face sã neglijezi tot ce e gest mãrunt, tot ce e insignifiant si īntīmplãtor. In fata infinitului, chiar si durerile par mai mici.

Ce bine cã, dupã ce ne‑am pierdut toate sperantele, ne mai putem arunca īn infinit, cã avem dreptul la un salt absolut īn nemãrginire, cã putem participa la anarhia universalã, la tensiunile acestui vīrtej. Sã strãbatem, prinsi īn evolutia lui, pīnã la epuizare, toate nebuniile acestei miscãri neīncetate, sã ne consumãm īntr‑o avīntare de cel mai īnalt dramatism, gīndindu‑ne mai putin la moarte cīt la infinita noastrã nebunie, sã realizãm la paroxism un vis de barbarie cosmicã si de exaltare nemãrginitã, sã plutim prin spatiu fãrã alt scop decīt al acestui dinamism absolut.

Si cãderea noastrã din mrejele acestui vīrtej sã nu semene cu o stingere treptatã, ci sã continuãm īn aceastã agonizare cu haosul vīrtejul initial. Intreg patosul si dramatismul infinitului sã ne mai cuprindã o datã īn singurãtatea mortii, pentru ca trecerea īn neant sã semene unei iluminãri, ce amplificã si mai mult misterul sau nonsensul acestei lumi. Existã īn complexitatea uluitoare a infinitului, ca un element constitutiv, negatia categoricã a formei, a planului īnchis si determinat. Infinitul fiind progresivitate absolutã, este fatal ca sã anuleze tot ceea ce are o consistentã finitã si o cristalizare formalã. Este revelator cã arta care exprimã mai bine infinitul, muzica, este aceea care topeste formele īntr‑o fluiditate de un farmec ciudat si inefabil. Forma tinde totdeauna sã dea un caracter absolut fragmentarului, sã‑l izoleze īntr‑o autonomie si, individualizīnd continuturile, sã elimine perspectiva universalului si a infinitului. Nu existã forme īn lume decīt pentru a sustrage continuturile existentei din haosul si anarhia vīrtejului infinit. Cã formele au o consistentã iluzorie fatã de acest vīrtej, o dovedeste orice viziune mai adīncã, deoarece, dincolo de cristalizãrile efemere, realitatea adevãratã se descoperã ca o pīlpīire si o pulsatie dintre cele mai īncordate. Simtul pentru forme rezultã dintr‑o complacere īn finit, īn seductiile inconsistente ale mãrginirii, care niciodatã nu vor duce la revelatii metafizice. Metafizica, īntocmai ca si muzica, nu rãsare decīt dintr‑o experientã a infinitului. Amīndouã cresc pe īnãltimi si produc ameteli. Mirarea mea cea mare este cum de nu īnnebunesc toti aceia care creeazã opere hotãrītoare īn aceste domenii. Muzica, mai mult decīt toate celelalte arte, pretinde o astfel de tensiune si o inspiratie atīt de adīncã, īncīt e inexplicabil cum cineva, dupã asemenea momente, mai poate distinge ceva. Dacã īn lume ar exista o consecventã imanentã si fatalã, ar trebui ca toti marii compozitori sã se sinucidã la un moment suprem al vietii lor sau, dacã nu, sã īnnebuneascã. Si nu sīnt pe drumul nebuniei toti aceia care s‑au avīntat īn infinit? Ce ne mai importã normalitatea sau nenormalitatea! Sã vietuim īn extazul infinitului, sã iubim tot ce n‑are margini, sã distrugem formele si sã clãdim singurul cult fãrã forme: cultul infinitului.

Banalitate Si transfigurare

Este o prostie, din moment ce nu mã sting imediat si din moment ce nu pot cīstiga naivitatea, sã mai fac gesturi zilnice, obisnuite si comune. Trebuie depãsitã īn toate modurile banalitatea si realizatã transfigurarea, care nu este altceva decīt o īnfãptuire a unei expresivitãti absolute. Mã gīndesc plin de tristete cum trec oamenii pe līngã ei, cum īsi neglijeazã destinul si cum se consumã īn platitudine. De ce nu ne‑am īncorda īn fiecare moment, de ce nu am mãri īncontinuu luminile din noi sau ne‑am ameti de adīncimile īntunericului? Nu trebuie sã dãm o expresie infinitã tuturor contingentelor noastre? De ce nu am scoate din durere tot ceea ce ea poate da, sau de ce n‑am cultiva un zīmbet pīnã am ajunge la zona vitalã din care el izvorãste? Cu totii avem mīini, dar nimeni nu se gīndeste la cultivarea lor, la atingerea unei expresivitãti absolute prin delicatetea si nuantele sau pozitia lor. Ne place sã le admirãm īn picturã, sã vorbim de semnificatia lor, dar sīntem incapabili sã le dãm expresie īn propria noastrã persoanã, sã le facem revelatoare pentru toatã agitatia noastrã lãuntricã. Sã ai o mīnã fantomaticã, o mīnã transparentã, ca un reflex imaterial, o mīnã nervoasã, īncordatã pīnã la ultima crispatie. Sau, dacã nu, o mīnã grea, amenintãtoare, durã si īnfiorãtoare. Prezenta mīinilor, arãtarea lor sã fie mai mult decīt un discurs, mai mult decīt un plīnset, un zīmbet sau o rugãciune. Cãci mīinile pot avea ochi, acolo unde ochii vãd īn interior. Expresivitatea absolutã, fruct al unei continue transfigurãri, al unei neīncetate primeniri lãuntrice cu focuri nestinse si cu valuri agitate, cu vibratii infinite si pulsatii irezistibile, va face din prezenta noastrã un centru de iradiere mai puternic decīt soarele. Si nu numai mīinile, dar si fata, si tot ce ne individualizeazã sã atingã aceastã formã de expresivitate, īn care tot ce are fiinta noastrã specific se adīnceste pīnã dincolo de margini. Sīnt oameni a cãror simplã prezentã este pentru altii un surmenaj, o obosealã adīncã sau o iluminare. In orice caz, prezenta lor este fecundã, hotãrītoare, cãci rãspīndeste o fluiditate insesizabilã care te asimileazã si te cuprinde ca īn niste mreje imateriale. Pentru astfel de oameni nu existã goluri, vacuitãti sau discontinuitãti, ci o comuniune,  o participare, rezultate din acea neīncetatã transfigurare īn care culmile sīnt nu numai ameteli, ci si voluptãti. Trebuie īnsã atīta frãmīntare, atīta energie de interiorizare pentru a te putea exterioriza īntr‑o prezentã hotãrītoare, īncīt luminile transfigurãrii te‑ar putea arde si distruge iremediabil. Si n‑ar fi suprema transfigurare, īn aceastã moarte de luminã si de foc?

Simt īn mine o neliniste ciudatã, care se insinueazã īn tot corpul, creste si se dilatã ca un regret spre a se fixa apoi ca o tristete. Este teama de viitorul existentei mele problematice sau este o teamã de propria mea neliniste? Cãci mã cuprinde o neliniste de fatalitatea fiintei mele. Oare voi mai putea vietui dupã astfel de probleme, voi mai putea continua sã trãiesc dupã astfel de vietuiri? Oare ceea ce trãiesc eu e viatã, sau un vis absurd, o exaltare revericã īmbrãcatã īn imperceptibile melodii transcendente? Nu se tese īn mine fantezia grotescã si bestialã a unui demon si nu este nelinistea mea o floare din grãdina unei fiinte apocaliptice? Toatã demonia acestei lumi pare a se fi concentrat īn nelinistea mea, amestec de regret, de visuri crepusculare, tristeti si irealitãti. Si din aceastã demonie n‑o sã arunc eu parfum de flori peste univers, ci fum si pulbere, ca dupã o mare prãbusire. Cãci toatã existenta mea este o prãbusire care, fiind nemãrginitã, niciodatã nu poate fi definitivã.

Oare existã alte īntristãri decīt īntristãrile de moarte? Nu, fiindcã adevãratele tristeti sīnt negre, lipsite de farmec si de vis, cãrora li se substituieste o reflexivitate bizarã. Oboseala din tristete este incomparabil mai mare decīt cea din melancolie, este o obosealã care duce la dezgust de viatã, la o deprimare teribilã si iremediabilã. Ceea ce diferentiazã tristetea de durere este predominarea elementului reflexiv la īntīia, pe cīnd la a doua predominã senzatia, materialitatea grea si fatalã, care dã un caracter atīt de organic durerii. Tristetea si durerea nu pot duce decīt la moarte, iar nu la iubire, la exaltare eroticã. A trãi valorile Erosului īnseamnã a trãi nemijlocit, īn imediatul vietii, īn necesitatea secretã a vietii, care e simtitã ca libertate, din cauza naivitãtii esentiale a oricãrei experiente erotice. Dar a fi trist si a suferi īnseamnã a nu putea trãi nemijlocit, a nu putea fi capabil de un act imanent de vietuire, de un act asociat fluxului vietii īntr‑o participare din cele mai organice. Tristetea, ca si suferinta, ne revelã existenta, deoarece īn ele avem īn constiintã separatia noastrã de lumea obiectivã si nelinistea care dã un caracter tragic vietuirii īn existentã. Dacã ar exista un zeu al tristetii, lui nu i‑ar putea creste decīt aripi negre si grele, pentru a zbura nu īnspre ceruri, ci īn infern.

Desi īn genere omul este un animal bolnav, se gãsesc totusi destui oameni sãnãtosi pentru a putea vorbi de sensul sãnãtãtii īn omenire. Cea mai comodã, mai confortabilã si mai putin angajatã stare este starea de sãnãtate. Ea indicã nu numai o prostie organicã si definitivã, dar si o platitudine de simtire, o absentã totalã a oricãrui risc, o incapacitate de orice actiune eroicã. A fi sãnãtos īnseamnã a umbla īn lumea aceasta legat la ochi, a nu sesiza nimic din culmile sau adīncimile existentei. Se poate lupta īmpotriva tuturor oamenilor, numai īmpotriva celor sãnãtosi nu, fiindcã acestia sīnt atīt de putin sensibili, īncīt nu pot sã realizeze īn ei nici o formã de transfigurare. Cel mai mare dispret pe care īl pot avea pentru un om este sã‑l consider sãnãtos. Sãnãtatea brutã, organic㠗 adicã o sãnãtate iremediabil㠗 este tot ceea ce poate fi mai detestabil la un om. Si cīnd mi se va obiecta sãnãtatea din gratie sau entuziasm, voi rãspunde cã acestea preced oarecum sãnãtatea, cã ele reprezintã douã modalitãti de vietuire care determinã felul sãnãtãtii. Ele sublimeazã īn asa mãsurã faptul organic, īncīt atunci cīnd admirãm gratia sau entuziasmul noi nu sīntem sensibili si nu avem īn constiintã sãnãtatea, aceastã expresie a organicului ce nu si‑a depãsit legea lui, depãsire ce o īntīlnim totdeauna īn boalã.

Oamenii muncesc īn general prea mult pentru a mai putea fi ei īnsisi. Munca este un blestem. Iar omul a fãcut din acest blestem o voluptate. A munci din toate fortele numai pentru muncã, a gãsi o bucurie īntr‑un efort care nu duce decīt la realizãri irelevante, a concepe cã te poti realiza numai printr‑o muncã obiectivã si neīncetatã, iatã ceea ce este revoltãtor si ininteligibil. Munca sustinutã si neīncetatã tīmpeste, trivializeazã si impersonalizeazã. Ea deplaseazã centrul de preocupare si interes din zona subiectivã īntr‑o zonã obiectivã a lucrurilor, īntr‑un plan fad de obiectivitate. Omul nu se intereseazã atunci de destinul sãu personal, de educatia lui lãuntricã, de intensitatea unor fosforescente interne si de realizarea unei prezente iradiante, ci de fapte, de lucruri. Munca adevãratã, care ar fi o activitate de continuã transfigurare, a devenit o activitate de exteriorizare, de iesire din centrul fiintei. Este caracteristic cã īn lumea modernã munca indicã o activitate exclusiv exterioarã. De aceea, prin ea omul nu se realizeazã, ci realizeazã. Faptul cã fiecare om trebuie sã aibã o carierã, sã intre īntr‑o formã de viatã care aproape niciodatã nu‑i convine, este expresia acestei tendinte de imbecilizare prin muncã. Sã muncesti pentru ca sã trãiesti, iatã o fatalitate care la om e mai dureroasã decīt la animal. Cãci la acesta activitatea este atīt de organicã, īncīt el n‑o separã de existenta sa proprie, pe cīnd omul īsi dã seama de plusul considerabil pe care‑l adaugã fiintei sale complexul de forme al muncii. In frenezia muncii, la om se manifestã una din tendintele lui de a iubi rãul, cīnd acesta este fatal si frecvent. Si īn muncã omul a uitat de el īnsusi. Dar n‑a uitat ajungīnd la naivitatea simplã si dulce, ci la o exteriorizare vecinã cu imbecilitatea.

Prin muncã a devenit din subiect obiect, adicã un animal, cu defectul de a fi mai putin sãlbatic. In loc ca omul sã tindã la o prezentã strãlucitoare īn lume, la o existentã solarã si sclipitoare, īn loc sã trãiascã pentru el īnsusi — nu īn sens de egoism, ci de crestere interioar㠗, a ajuns un rob pãcãtos si impotent al realitãtii din afarã. Unde mai existã īntr‑o astfel de viatã extazurile, viziunile si nebuniile? Unde mai existã suprema nebunie, unde mai existã voluptatea autenticã a rãului? Cãci voluptatea negativã din īncīntarea pentru muncã are ceva din mizeria si platitudinea omeneascã de fiecare zi, dintr‑o meschinãrie detestabilã si perifericã. De ce nu se hotãrãsc odatã oamenii sã lichideze cu munca de pīnã acum si sã īnceapã o altã muncã, īn care sã nu mai gãsim nici o asemãnare cu genul de muncã īn care s‑au risipit? Oare a fost nevoie sã clãdeascã piramide, palate, temple si castele? Nu este suficientã constiinta subiectivã a eternitãtii, constiinta acelei īmpliniri īn supraconstiintã? Dacã a distrus ceva activitatea freneticã, munca neīncetatã si trepidatia exterioarã, apoi desigur aceasta nu poate fi decīt simtul pentru eternitate. Munca este negatia eternitãtii. Cu cīt creste cucerirea de bunuri īn temporal, cu cīt se intensificã munca exterioarã, cu atīt eternitatea devine un bun mai inaccesibil, mai īndepãrtat si mai irealizabil. De aici perspectiva redusã a tuturor oamenilor activi si energici, de aici platitudinea lor iremediabilã de gīndire si de simtire. Muncã īnseamnã periferie. Si, desi nu opun muncii nici contemplatia pasivã si nici reveria vagã, ci transfigurarea intensã pentru realizarea unei prezente, prefer totusi o lene, ce īntelege si justificã totul, unei activitãti frenetice, intolerante si absolutiste. Pentru a trezi lumea modernã la viatã trebuie scris elogiul lenei, al acelei lenevii pline de īmpãcare si de un zīmbet ce acceptã totul. Este infinit mai mult simt metafizic īntr‑un om lenes decīt īntr‑unul activ. Se īntīmplã īnsã uneori ca lenea sã fie, īntocmai ca si munca, un semn de imbecilitate. De aceea, adevãratul elogiu nu poate fi decīt acela al transfigurãrii.

Mã atrag depãrtãrile, mã atrage marele gol, proiectat din mine asupra firii. Un gol ce se ridicã din stomac pīnã la creier, trecīnd prin toate organele si membrele ca un fluid usor si impalpabil, ca o insesizabilã pīlpīire internã. Si nu stiu de ce, īn īntinderea progresivã a acestui gol, īn mãrirea neīncetatã a acestui vid crescīnd īn infinit, simt prezenta misterioasã si inexplicabilã a celor mai contrare sentimente care agitã sufletul omenesc. Sīnt fericit si nefericit īn acelasi timp, īncerc simultan exaltarea si depresiunea, mã dominã disperarea si voluptatea īn cea mai contradictorie dintre toate armoniile posibile. Sã fie vagul depãrtãrilor, nostalgia dupã virginitãti cosmice, dupã singurãtãti fantomale si misterioase? Mã dominã un sentiment muzical al depãrtãrilor, vibratii de melancolie infinitã si cu ritm de extaz īn singurãtate, cu priviri difuze pe īnãltimi de cer si cu tristetea īnãltimilor proprii. Cum sã gãsesc un triumf īn marele gol, īn atractia nelãmuritã pentru depãrtãrile cosmice? Mã vãd singur, īn mijlocul unui peisaj nemãrginit, sorbind prin toti porii aromele singurãtãtii, īncīntat de reveria extaticã a melancoliei, īndepãrtīnd contururile ca pentru a face si mai ciudate depãrtãrile, trãind euforia si nelinistea apocalipsului. Sīnt atīt de vesel si de trist, īncīt lacrimile din mine au īn acelasi timp reflexe de cer si de infern. Pentru bucuria tristetii mele, as vrea sã nu mai existe moarte pe acest pãmīnt, a cãrei fatalitate este atīt de groaznicã īn tristetea purã si adevãratã.

O sã mã īnghitã golul meu lãuntric, o sã fiu īnghitit de propriul meu vid. Sã simti cum te prãbusesti īn tine, īn neantul tãu propriu, cum risti gīndindu‑te la tine, cum cazi īn haosul intern! Senzatia prãbusirii īn golul exterior, īn vidul din afarã, este mult mai putin complicatã decīt aceastã senzatie nebunã a prãbusirii īn tine īnsuti. Sã‑ti dai seama de infinitele tale adīncimi si sã le simti chemãrile, rãsunīnd de o vrajã demonicã, este a atinge forma neobisnuitã de expansiune centripetã īn care centrul fiintei se deplaseazã, īntr‑un joc indefinit, īn neantul subiectiv. Nelinistea prãbusirii exterioare n‑are farmecul maladiv al nelinistii, al prãbusirii interne. Cãci la aceasta se adaugã satisfactia de a muri īn tine, de a‑ti gãsi moartea īn nimicul tãu propriu.

Receptivitatea pentru durere īsi are originea nu numai īntr‑o structurã temperamentalã specificã, ci si īn obisnuinta, īn frecventa si dominarea durabilã a durerii. Fiecare prilej de durere este trãit atunci cu mult mai multã intensitate, este exagerat si proiectat īn constiintã pīnã la paroxism. Multiplicitatea durerii este un fenomen de exaltare intimã īn care limitele continuturilor sufletesti rãsãrite din durere se dilatã la infinit, īn care nu existã margini si forme pentru progresul durerii. Obisnuinta cu durerea nu toceste sensibilitatea, nu face omul insensibil la noi dureri, ci creeazã o receptivitate mult mai mare si mai ascutitã. Atunci, cea mai micã depresiune se amplificã, ia proportii īn constiintã, se intensificã si apasã ca o greutate insuportabilã. Si pe cīnd bucuriile si succesele nu pot depãsi un efect de moment, durerile se fixeazã īn suflet ca eternitãti de gheatã. Intregul continut al personalitãtii se dezvoltã atunci sub semnul durerii, devenitã realitate si emblemã a acestei personalitãti. Dacã multã iubire apropie pe om de viatã, multã durere īl separã. Nu este de mirare pentru ce, la aceia care nu cunosc decīt īndelungile suferinte care tind sã epuizeze seria nesfīrsitelor dureri, dezgustul de viatã si oboseala de a trãi sīnt uneori atīt de mari, īncīt gestul cel mai mic ia proportia unui act eroic, strãduinta cea mai redusã se proiecteazã ca un efort colosal, actiunea cea mai timid㠗 ca un risc formidabil. Oboseala si dezgustul de viatã fac din orice lacrimã o mare de plīnset, din orice īntristare o sumã de tristeti iremediabile, din orice durere un colos de suferinte. Incapacitatea de a mai lua parte la viata lucrurilor, la ritmul vietii exterioare face din oboseala continuã o stare īn care te distantezi progresiv de tot ceea ce existã. Sīnt extrem de chinuitoare aceste stãri īn care, īn furtuni de durere, apare oboseala, ca un corectiv vulcanului interior. Marea receptivitate pentru durere, pe care o au unii oameni, īi duce la amestecul oboselii cu o expansiune vulcanicã, a furtunilor interne cu marile depresiuni. Un vulcan a cãrui lavã ar suferi cristalizãri chiar īn elanul, īn izbucnirea ei, s‑ar consolida si s‑ar topi succesiv īn ascensiunea sa. De aceea, dupã acest vulcan nu rãmīne numai fum, ci si gheatã.

Pentru mine nimic n‑are valoare decīt prezentat īn ultima expresie, realizat īn forme ultime. Nu pot vorbi decīt despre ultimele tristeti, ultimele bucurii sau ultimele tragedii. Cãci iubesc ceva numai īntru cīt apare fãrã nici o rezervã, fãrã nici un compromis si fãrã nici o reticentã. Si unde se poate gãsi aceasta, altundeva decīt īn ultimele expresii? Incordãrile ultime si convulsiunile tristetilor sfīsietoare, nebunia ultimã, betia si excitarea īn ultimele forme mã īncīntã pentru amestecul lor de farmec si de neliniste, pentru surīsul acela apocaliptic, de o vrajã ciudatã si irezistibilã. Nu este totul ultim? Existenta īn genere nu este ea deja prinsã īn neant? Si ce este nelinistea īn fata neantului decīt bucuria perversã a ultimelor tisteti, exaltarea pentru definitivatul neantului si provizoratul existentei? Sã fie oare pentru noi existenta un exil si neantul o patrie?

Trebuie sã lupt īmpotriva mea, sã explodez īmpotriva destinului meu, īmpotriva soartei mele. Cu cel mai barbar elan, sã arunc īn anonimatul fiintei mele toate cadavrele care īmi īmpiedicã ascensiunea, toate obstacolele care amīnã transfigurarea, sã nu mai rãmīnã decīt expansiunea mea subiectivã, groaznicã, si infinita mea dorintã de īntuneric si de luminã. Fiecare pas al meu sã fie un triumf sau o prãbusire, un avīnt sau o ratare. In cea mai fulgerãtoare alternantã sã creascã si sã moarã viata din mine, īn ritmul cel mai trepidant sã se deschidã florile si sã strãluceascã putregaiul sufletului meu. Nimic din calculul meschin si din aprecierea rationalã a existentelor curente sã nu mai īngreuneze tensiunea nemãrginitã a vijeliei mele interne, a durerilor si amurgurilor mele. Cu sãlbãticia impetuoasã a resurselor neexploatate din mine si cu īncrederea bestialã a patimilor comprimate, sã īnghit luminã si īntuneric pentru orgia mea lãuntricã, pentru voluptãtile si chinurile haosului meu, pentru tragicele īncīntãri ale deznãdejdii si ale bucuriilor mele ultime.

Mã arde un astfel de foc interior si mã agitã furtuni atīt de mari, īncīt mirarea mã apucã cum de nu explodez deodatã cu aceastã lume, īntr‑un avīnt apocaliptic. Simt cum tremur eu, si cu mine īntreaga lume, cum mã nãpãdesc fioruri din adīncuri si cum mã cuprinde o exaltare de sfīrsit de lume. As vrea ca toatã lumea aceasta sã fie aruncatã īn aer de fatalitatea ei proprie, de o nebunie imanentã, continuã si adīncã, de o demonie intrinsecã si pãrãsitã, sã se cutremure totul ca īn fata ultimelor clipe, sã ne īnvīrtim, halucinati, la viziunea agoniei definitive, a agoniei ultime a universului. Nimic sã nu‑si mai gãseascã o ratiune īn sine īnsusi, totul sã fie īntr‑o clipã nimic. Si sã soarbem nimicul, prinsi īn vīrtejul demonic al clipelor din urmã.

Nu este un semn de rezistentã, ci de imbecilitate, īn faptul cã oamenii supravietuiesc unor īncordãri organice excesive si unor stãri sufletesti de limitã. Ce rost mai are sã trãiesti dupã asemenea tensiuni, ce rost mai are reīntoarcerea īn platitudinea existentei? Nu numai dupã experienta neantului si a disperãrii īmi pare un nonsens supravietuirea, dar si dupã intensitatea voluptuoasã a actului sexual. Nu voi īntelege niciodatã cum de nu s‑au gãsit oameni care sã se sinucidã īn culmea voluptãtii sexuale, cum de nu s‑au gãsit fiinte care sã simtã vulgarã si platã orice supravietuire. Fiorul acela, nemãrginit īn intensitate, dar aproape iluzoriu īn timp, ar trebui sã consume īntr‑o clipitã toatã fiinta noastrã. Si dacã n‑o consumã, pentru ce n‑o consumãm noi? Sīnt atītea moduri de a muri, dar nimeni n‑are curajul si originalitatea unei morti sexuale, care n‑ar fi mai putin absolutã decīt celelalte morti, ci ar avea avantajul de a te arunca īn nimic īn mijlocul suspinelor de voluptate. De ce sã pierdem astfel de cãi, de ce sã neglijãm astfel de prilejuri? Trebuie numai o sclipire de amarnicã luciditate īn culmea uitãrii sexuale, pentru ca moartea sexualã sã nu mai aparã o iluzie sau o fantezie deviatã.

Dacã oamenii vor ajunge vreodatã la o stare īn care sã nu mai poatã suporta monotonia, platitudinea si vulgaritatea existentei obisnuite, atunci orice prilej de trãire absolutã va fi un motiv de sinucidere. Imposibilitatea de a supravietui exaltãrii aceleia infinite va consuma, ca īn complicatiile apocalipsului, orice urmã de existentã. Atunci, nu se va mai mira nimeni de ce, pentru o mare sensibilitate, se poate pune problema dacã mai are rost sã mai trãiesti dupã ce asculti unele simfonii sau dupã ce privesti un peisaj rar si fascinator. Toate aceste experiente au un caracter de definitivat sau, īn cazul cel mai bun, de rãscruce. Dupã ele, oricītã diversitate ai mai cãuta īn viatã, ea nu te poate īndepãrta de la senzatia de gol ce urmeazã fantasticelor plenitudini ce se nasc si cresc īn experientele capitale.

Tragedia omului, ca animal dezintegrat din viatã, consistã īn faptul cã el nu mai poate gãsi o satisfactie īn datele si valorile vietii. Orice fiintã ca parte din existentã poate vietui, īntrucīt pentru ea existenta, din care ea face parte, are caracter de absolut. Pentru om, viata nu e un absolut. De aceea, nici un   om, īntrucīt nu e numai animal, nu gãseste o multumire īn faptul īnsusi al vietii, īn faptul de a trãi. Pentru animal, viata e totul; pentru om, ea este un semn de īntrebare. Si acest semn de īntrebare este un final, cãci omul n‑a primit pīnã acum nici un rãspuns īntrebãrilor lui si nu va primi niciodatã, deoarece viata nu numai cã n‑are nici un sens, dar nici nu poate avea unul.

Principiul satanic In suferinTÅ

Dacã sīnt oameni fericiti pe acest pãmīnt, pentru ce nu urlã, pentru ce nu apar īn stradã sã‑si strige bucuria īn tipete nebune si neīncetate? De unde atīta discretie si atīta rezervã? Dacã as avea constiinta unei bucurii continue, a unei exaltate dispozitii interne īnspre plãcere, si dacã as simti o irezistibilã īnclinare īnspre seninãtate, n‑as putea trãi numai īn mine acele momente, ci le‑as īmpãrtãsi īntr‑un elan fãrã margini tuturora, m‑as risipi de bucurie īn vãzul celorlalti, mi‑as consuma toatã energia pentru a face comunicabilã starea mea de fericire, preaplinul meu īncīntãtor si debordant. N‑as regreta dacã dupã o astfel de risipire vocea ar rãgusi, ochii ar orbi si mersul s‑ar īmpletici, n‑as regreta dacã functiile si posibilitãtile organelor s‑ar epuiza si focul din mine si‑ar īncetini pīlpīirile.

Dacã existã fericire īn lume, ea trebuie comunicatã. Sau oamenii cu adevãrat fericiti n‑au constiinta fericirii lor? Le‑am putea īmprumuta noi o parte din constiintã, pentru ca ei sã ne rãsplãteascã din infinita lor inconstientã. De ce numai durerea are lacrimi si tipete, iar plãcerea numai fioruri? Cīnd īn plãcere omul ar avea atīta constiintã cītã are īn durere, atunci n‑ar putea rãscumpãra plãcerile, durerile — si distributia īn lume n‑ar fi incomparabil mai echitabilã?

Durerile nu se uitã, chiar fiindcã sīnt legate, īntr‑un mod nemãsurat de mare, de constiintã. De aceea, singurii oameni care au mult de uitat sīnt aceia care au suferit mult. Numai oamenii normali n‑au ce uita.

Intr‑un anumit fel, nici plãcerile nu se uitã, cãci si ele se īnsumeazã īn personalitatea noastrã, determinīnd‑o īntr‑o puternicã receptivitate pentru plãcere si īnseninīnd progresiv fiinta noastrã, īntocmai ca si suferinta, care determinã receptivitatea īn sensul ei. Dar pe cīnd durerile au o pregnantã si o individualitate dincolo de īnsumarea si totalizarea ce se realizeazã īn noi, plãcerile se sterg si se topesc ca niste forme cu conturul indecis. Ne este extraordinar de greu a ne aminti de o plãcere si de cadrul īn care ea s‑a dezvoltat, pe cīnd amintirea durerii amplificã senzatia penibilã cu memoria deconcertantã a cadrului. Cã plãcerile nu se pot uita integral, o dovedeste faptul cã un om ce a trãit toatã viata īn plãceri nu va avea la bãtrīnete decīt o usoarã dezabuzare, pe cīnd unul ce a suferit mult numai īn cazul cel mai bun va realiza o profundã resemnare. Si resemnarea presupune infinite tragedii anterioare.

Este o prejudecatã rusinoasã īn afirmatia cã plãcerile sīnt egoiste, cã ele separã pe om de viatã, precum tot atīt de rusinoasã este aceea dupã care durerile creeazã afinitãti cu lumea. Superficialitatea ce existã la sursa unor atari prejudecãti este revoltãtoare, si originea ei livrescã este de naturã a nulifica īn constiinta mea toate bibliotecile, īn fata unei singure experiente trãite pīnã la margini.

Conceptia crestinã si conceptia curentã a suferintei sīnt fundamental false. Dupã ele, suferinta este un drum spre iubire, cīnd nu este calea esentialã a iubirii. Dar oare crestinismul numai īn aceastã problemã ar trebui corectat?

A vorbi de drumul suferintei ca drum al iubirii este a nu cunoaste nimic din esenta satanicã a suferintei. Pe treptele suferintei nu urci, ci cobori. Ele nu formeazã scãri īnspre cer, ci īnspre infern. Si īntunericul īn care ajungi pe scãrile durerii nu este mai putin infinit si etern decīt lumina ce te orbeste pe scãrile bucuriei.

Suferinta este o cale de separare, de disociere, este o fortã centrifugalã ce te detaseazã de sīmburele vietii, de centrul de atractie al lumii, de unde totul tinde sã se unifice īn iubire si intimitate. Dacã principiul divin se caracterizeazã printr‑un efort de sintezã cosmicã si de participare metafizicã la esenta totului, atunci suferinta este la antipodul acestui principiu. Principiul satanic, ca principiu de dislocare, de dualizare si dramatizare, strãbate īntr‑o imanentã organicã si esentialã īntreg sīmburele durerii.

In toate formele bucuriei, participi naiv la ritmul total al vietii, iei un contact inconstient si experimental cu dinamismul concret al firii si te simti legat prin toate fibrele cu pulsatiile irationale ale lumii. Si aceasta nu numai īn bucuria spiritualã, ci si īn diversitatea formelor de plãcere organicã, īn multiplele voluptãti ale simturilor.

Separarea de lume īn suferintã duce la interiorizare excesivã, la o dezvoltare paradoxalã a gradului de constiintã, īncīt toatã lumea, cu splendorile si īntunecimile ei, se fixeazã fatã de om īntr‑o pozitie de exterioritate si transcendentã. Si cīnd esti īntr‑o asemenea mãsurã separat de lume, cīnd ai lumea vesnic īn fata ta si cīnd te simti iremediabil singur īn fata acestei lumi, atunci cum sã mai poti uita ceva? Nu simti necesitatea uitãrii decīt a lucrurilor si experientelor din cauza cãrora ai suferit. Or, unul din paradoxele bestiale ale acestei lumi este de a sterge amintirile celor ce n‑ar vrea sã uite si de a fixa amintirile īn memoria celor ce ar dori sã uite totul.

In genere, oamenii se īmpart īn douã categorii: īn aceia pentru care lumea oferã prilejuri de interiorizare si aceia pentru care lumea rãmīne exterioarã, obiectivã si nesemnificativã. Toate obiectele lumii fizice si toate formele naturii sīnt lipsite pentru om de orice semnificatie dacã sīnt privite ca atare, īn ele īnsele. Semnificatia lor se dezvãluie numai unei intense trãiri subiective, care tinde sã le asimileze si sã le īnsumeze īn subiectivitate. Atunci cresc īn noi si nu numai cã le determinãm, dar ne determinã si ele. Oamenii care interiorizeazã nu pot lua faptele brute, nude sau moarte, ci le vitalizeazã, le integreazã, topindu‑le īntr‑un torent lãuntric. Intr‑o adevãratã interiorizare, toatã existenta obiectivã e un pretext. Si numai ca atare ea poate avea semnificatie, deoarece o teleologie obiectivã nu se poate construi si justifica decīt pe o sumã de iluzii, care au pãcatul de a fi direct sesizabile si demascabile de un ochi pãtrunzãtor. Toti oamenii vãd focuri, furtuni, prãbusiri, peisaje; dar cīti simt īn ei flãcãri, trãsnete, vīrtejuri sau armonii? Sau cīti, la vederea unor flãcãri, se gīndesc simultan la gratie si la moarte, si cīti poartã īn ei frumuseti īndepãrtate care sã le coloreze melancoliile? Oamenii care trãiesc indiferent, cãrora natura nu le oferã decīt o obiectivitate fadã si rece, desi pot fi perfect multumiti cu viata, ea nu este mai putin pentru ei o sumã de ocazii pierdute. Cãci ei nu pot depãsi o formã de vizualitate ordinarã. La omul comun, vãzul, īn loc sã īnghitã obiectul, īl izoleazã, īl īndepãrteazã de la orice posibilitate de integrare si asimilare.

Oricīt m‑as fi zbãtut eu īn aceastã lume si oricīt m‑as fi separat de ea, distanta dintre mine si ea n‑a fãcut decīt sã mi‑o facã mai accesibilã. Desi nu pot gãsi un sens īn lume, un sens obiectiv si o finalitate transcendentã, care sã arate īnspre ce evolueazã lumea si la ce ajunge procesul universal, varietatea de forme a existentei a fost totusi īn mine un prilej de vesnice īncīntãri si tristeti. Am avut momente cīnd frumusetea unei flori a justificat īn fata īntelegerii mele existenta unei finalitãti universale, precum o patã īn puritatea unui azur a fost de naturã a‑mi atīta verva pesimistã. Cei ce interiorizeazã peste mãsurã descoperã īn cel mai insignifiant aspect al naturii o revelare simbolicã.

Oare tot ceea ce am vãzut eu īn viata mea sã port īn mine? Mã sperie gīndul cã toate peisajele, cãrtile, femeile, vulgaritãtile si viziunile sublime s‑au condensat īntr‑un creier si cã o parte din trecutul umanitãtii s‑a actualizat īntr‑o biatã constiintã. Aceste gīnduri, viziuni, aspecte si obiecte nu par a se fi subtilizat īn tesãturile unei substante nervoase, a se fi subtiat pīnã la transparentã īntr‑un mediu de o finete inexplicabilã, ci am impresia cã s‑au transpus īn mine ca realitãti, cã o parte din existentã apasã īn infinitul meu lãuntric. Poate de aceea mã simt uneori atīt de greu, de apãsat si de coplesit, cã as vrea sã uit īn toate prilejurile pe care mi le oferã viata. Interiorizarea duce la prãbusire, fiindcã prin ea a intrat oarecum lumea īn tine si te apasã dincolo     de orice rezistentã. Mai este atunci de mirare de ce unii se servesc de sport, de vulgaritate,    de artã si de sexualitate numai pentru a uita?

— Pentru ce nu scriu femeile? Fiindcã ele pot plīnge oricīnd.

— Cīte mii de celule nervoase mã costã fiecare gīnd? Iatã īntīia īntrebare ce trebuie sã si‑o punã un gīnditor existential si organic, un gīnditor viu.

— Eu nu am idei, ci obsesii. Idei poate avea oricine. Nimeni nu s‑a prãbusit din cauza ideilor.

— Defectul tuturor oamenilor este cã asteaptã sã trãiascã, deoarece n‑au curajul fiecãrei clipe. De ce n‑am pune īn fiecare moment atīta pasiune si atīta ardoare īncīt fiecare clipã sã devinã un absolut, o eternitate? Toti īnvãtãm sã trãim dupã ce nu mai avem nimic de asteptat, iar cīnd asteptãm nu putem īnvãta nimic, fiindcã nu trãim īn prezentul concret si viu, ci īntr‑un viitor fad si īndepãrtat. Ar trebui sã nu asteptãm nimic decīt de la sugestiile imediate ale clipei, sã asteptãm fãrã a avea constiinta timpului. Salvarea nu poate fi decīt īn recīstigarea imediatului. Cãci omul este o fiintã care a pierdut imediatul. De aceea este el un animal indirect.

— De cīnd trebuie sã īnceapã fericirea noastrã? De cīnd ne‑am convins cã adevãrul nu poate exista. Cãci de aici orice mod de salvare este posibil, chiar dacã ar fi o salvare prin nimic. Acela care nu crede īn imposibilitatea adevãrului sau acela ce nu se bucurã de aceastã imposibilitate n‑are decīt o cale de salvare, pe care n‑o va gãsi īnsã niciodatã.

— Excesul de subiectivism, la oamenii care n‑au ajuns la credintã, nu poate duce decīt la megalomanie sau la autodenigrare. Cīnd te preocupi mult de tine īnsuti, nu poti ajunge decīt sã te iubesti sau sã te urãsti dincolo de orice mãsurã. In amīndouã felurile, te lichidezi īnainte de vreme. Nu e subiectivism acela ce nu te face Dumnezeu sau Satana.

Ar trebui ca omul sã īnceteze sã fie, sau sã devinã un animal rational. Mai bine sã devinã o fiintã absurdã care īn fiecare moment riscã totul, cu fantezii periculoase si exaltãri infinite, cīnd ar putea muri din cauza a tot ce oferã lumea si a tot ce nu oferã. Idealul oricãrui om ar trebui sã fie īncetarea de a fi om. Si aceasta nu se poate decīt prin realizarea arbitrarului absolut.

Iubirea de oameni ce rãsare din suferintã seamãnã cu īntelepciunea ce izvorãste din nefericire. In amīndouã cazurile, rãdãcinile sīnt putrede si izvorul infectat. Numai iubirea de oameni care e naturalã si spontanã, rezultatã dintr‑o dãruire fireascã si dintr‑un elan irezistibil, poate fecunda si sufletele altora si poate comunica o intimitate caldã si seninã. Aceea ce rezultã din suferintã ascunde prea multe lacrimi si suspine pentru a nu īmprãstia raze de o claritate amarã, īn care punctele negre pãteazã puritatea iubirii. Este prea multã renuntare, prea mult chin si prea multã neliniste, pentru ca aceastã iubire sã fie altceva decīt o infinitã concesivitate. Ierti totul, admiti totul, justifici totul. Dar este aceasta iubire? Si cum sã mai iubesti, cīnd nu esti atasat de nimic? Iubirea de oameni din suferintã este vidul acelui suflet omenesc īntre tot si nimic, īntocmai cum, īntr‑un suflet cu amoruri ratate, numai donjuanismul mai are un sens. In crestinism nu existã iubire, ci numai concesivitate. Iar pe acela care s‑a crezut mīntuitorul lumii, dacã l‑ar fi luat de pe cruce īnainte de a intra definitiv īn nimic, el n‑ar mai fi avut nici mãcar aceastã concesivitate, aceastã indulgentã, care este mai mult o aluzie la iubire decīt iubire.

Iubire din suferintã? Ea poate fi nemãrginit de mare, dar florile acestei iubiri nu se īnrãdãcineazã mai putin īn otravã.

Totul este posibil si nimic nu e posibil; totul e permis si nimic. In orice directie ai apuca, nu este mai bine decīt īn nu importã care alta. Ori realizezi ori nu realizezi nimic, ori crezi ori nu crezi, totuna e, precum totuna este dacã taci sau dacã strigi. Poti gãsi totului o justificare, precum nu poti gãsi nici una. Totul este īn acelasi timp ireal si real, absurd si firesc, fantastic si plat. Nici un lucru nu poate fi pus īnaintea altuia, precum nici o idee nu e mai bunã decīt alta. De ce sã te īntristezi de tristetea ta si sã te bucuri de bucuria ta? Ce‑ti pasã dacã lacrimile tale sīnt de plãcere sau de durere? Iubeste‑ti nefericirea si urãste‑ti fericirea, amestecã totul si confundã totul. Renuntã la distinctii, la diferentieri si la planuri. Fii ca un fulg dus de vīnturi sau ca o floare purtatã de valuri. Fii rezistent unde nu trebuie si las unde ar trebui. Cine stie dacã īn felul acesta nu vei fi mai cīstigat? Si dacã nu cīstigi, ce e dacã pierzi ceva? Este ceva de pierdut si ceva de cīstigat īn aceastã lume? Orice cīstig este o pierdere, precum orice pierdere este un cīstig. Pentru ce oamenii mai asteaptã o atitudine determinatã, idei precise si vorbe corecte? Simt cã ar trebui sã vãrs foc pe gurã, ca rãspuns la toate īntrebãrile ce mi s‑au pus si ce nu mi s‑au pus.

Cum s‑ar putea lupta īmpotriva nefericirii? Numai luptīnd īmpotriva noastrã, dīndu‑ne seama cã ea nu provine din afarã, ci din noi īnsine. Dacã ne‑am da seama īn fiecare moment cã totul depinde de rãsfrīngerea īn constiinta noastrã, de amplificãrile interne si de ascutimea sensibilitãtii, atunci am ajunge īn fiecare clipã la acea luciditate īn care realitãtile se situeazã īn justele lor contururi. Nu este vorba sã ajungem la fericire, ci la un grad mai mic de nefericire. Omul care este mai aproape de fericire decīt de nefericire are nevoie de concursul permanent al acestei luciditãti, ce corecteazã exagerãrile sau anticipãrile sensibilitãtii, deoarece el nu s‑a analizat pīnã acolo, īncīt spiritul sã se cristalizeze autonom de viatã. In cazul oamenilor nefericiti, un corectiv posterior este īntotdeauna necesar pentru a nu sombra — nu īn deznãdejde, ci īn imbecilitate.

Este un semn de mare rezistentã īn a rãmīne īn deznãdejde, precum este un semn de mare deficientã īn a ajunge la imbecilitate īn urma unei īndelungi nefericiri. Trebuie o adevãratã educatie, un efort lãuntric persistent pentru a atinge un grad mai redus de nefericire. Orice educatie si orice efort spre a atinge fericirea sīnt de la īnceput sterile. Orice ai face, nu poti deveni fericit dacã ai apucat pe drumul nefericirii. Poti trece de la fericire la nefericire; drumul invers nu e posibil. Ceea ce īnseamnã cã fericirea poate avea surprize mai dureroase decīt nefericirea. In fericire, simti cã lumea aceasta trebuia sã fie asa cum e; īn nefericire, oricum afarã de cum e. Si desi īti dai seama de originea subiectivã a nefericirii, defectul personal īl convertesti fatal īntr‑un defect de constitutie metafizicã.

Niciodatã nefericirea nu va putea ajunge la generozitatea īn care sã‑si recunoascã īn mod absolut īntunericul propriu, pentru a vedea eventualele lumini ale lumii. Vãzīnd mizeria subiectivã īn mizeria obiectivã a lumii, credem cã ne usurãm povara si ne dispensãm de mustrãrile ce ar trebui sã ni le facem. In realitate, aceastã universalizare ne adīnceste nefericirea si, prezentīnd‑o ca pe o fatalitate cosmicã, ne īnchide orice posibilitate de a o diminua, de a o face mai suportabilã.

Disciplina nefericirii provoacã mai putine nelinisti, mai putine surprize dureroase, un chin mai atenuat si o suferintã mai stãpīnitã. Este o mascare aristocraticã a consumãrii intime, o discretie a agoniei īn aceastã disciplinã a nefericirii, care īnsemneazã aparent constiinta īn momentele supreme, pentru ca tragedia sã fie si mai mare īn adīncuri.

Sensibilitatea pentru frumosul ca īmplinire formalã si armonicã se dezvoltã cu atīt mai puternic cu cīt omul este mai aproape de fericire. Totul īn frumusete īsi gãseste o ratiune īn sine īnsusi, un echilibru intern si o justificare integralã. Un lucru frumos nu‑l putem concepe decīt asa cum e. Un tablou sau un peisaj ne īncīntã īn asa mãsurã, īncīt noi nu ni‑l putem reprezenta īn momentul contemplatiei decīt īn forma ce ni se prezintã. A privi lumea sub semnul frumusetii este a afirma cã lumea aceasta trebuia sã fie asa cum e. Intr‑o astfel de viziune, totul se topeste īn armonii si strãluceste īn splendori, iar aspectele negative ale existentei nu fac decīt sã intensifice farmecul armoniilor si strãlucirea splendorilor. Frumusetea nu va salva lumea, dar va apropia mai repede de fericire pe acei care umblã pe aceastã cale. Se poate ca frumosul, īn aceastã lume de antinomii si de paradoxuri, sã fie īn afarã de aceste anomalii? Intreg farmecul si īntreaga structurã particularã a frumosului derivã din faptul de a fi numai obiectiv un paradox, iar subiectiv, pentru cel ce trãieste frumosul, de a fi dincolo de orice paradox. Fenomenul estetic exprimã paradoxul de a reprezenta absolutul īn formã, de a obiectiva īn forme limitate un infinit. Cãci ce īnseamnã asietatea, īmplinirea totalã, fãrã posibilitatea de a concepe altã modalitate de realizare decīt a prezenta un absolut simtirii noastre? Despre imposibilitatea realã a acestui absolut, despre contradictia esentialã si organicã, noi nu ne dãm seama īn momentul de contemplare a frumosului, ci trãim īn cea mai naivã participare un absolut care se dovedeste obiectiv a fi o imposibilitate. Absolutul īn formã, absolut īntruchipat īn expresii limitate, este posibil, īn sufletul celui dominat de emotia esteticã, īn clipa viziunii frumosului, el este īnsã o contradictio in adiecto unei alte perspective decīt cea a frumosului. Din acest motiv, este atīta iluzie īn orice ideal de frumusete, īncīt īntinderea ei este nedeterminabilã. Si ceea ce este mai grav e cã premisa fundamentalã a oricãrui ideal de frumusete, dupã care lumea aceasta trebuia sã fie asa cum e, nu rezistã nici celei mai elementare analize. Lumea aceasta trebuia sã fie oricum, numai asa cum e nu.

Pentru ce oamenii doresc sã realizeze neapãrat ceva? N‑ar fi incomparabil mai bine sã stea suspendati sub soare, īntr‑o liniste seninã si īntr‑o tãcere admirabilã? Ce este de realizat, si de ce atīta sfortare si atīt imperialism? Omul a pierdut simtul marilor tãceri, al marilor linisti ce īmbatã fiinta cu arome de eternitate. Desi constiinta este fructul unei deficiente vitale, ea nu s‑a determinat la fiecare om ca un element de inadaptabilitate, ci la unii a dezvoltat o exasperare a pornirilor vitale, o exagerare a imperialismului vital. Nemaiputīnd trãi īn prezent, adunã mai mult decīt trebuie vietii, aglomereazã material care īl apasã si īl subjugã. Astfel, sentimentul viitorului a fost o calamitate pentru om. Procesul, prin care constiinta a separat pe oameni īn douã categorii mari, este dintre cele mai ciudate si el e de naturã a explica pentru ce omul este o fiintã atīt de putin consistentã, care nu‑si poate fixa un centru de energie si de echilibru. Atīt cei pe care constiinta i‑a dus la interiorizare, la chin si la tragedie, cīt si cei pe care i‑a avīntat īntr‑un imperialism nelimitat, īntr‑o groaznicã dorintã de achizitie si de posesiune, sīnt, īn moduri diferite, dezechilibrati si nefericiti. Constiinta a fãcut din animal om si din om demon, dar ea n‑a fãcut īncã din nimeni un Dumnezeu, īn ciuda lumii care se mīndreste de a fi omorīt unul pe cruce.

Feriti‑vã de oamenii incapabili de viciu, deoarece prezenta lor nu poate fi decīt plictisitoare, incolorã si fadã. Cãci despre ce vã poate vorbi un om incapabil de viciu, decīt despre moralã? Si cine n‑a depãsit morala īnseamnã cã n‑a adīncit nimic din experientele pe care le oferã viata, cã n‑a ratat nici un elan si n‑a transfigurat nici o prãbusire. O existentã mare īncepe de acolo de unde pentru ea sfīrseste morala, fiindcã numai de aici ea poate risca orice, poate īncerca absolut totul, chiar dacã obstacole o īmpiedicã de la realizãri efective. Se cer infinite transfigurãri pentru a ajunge īn regiunea īn care totul e permis, īn care sufletul se poate arunca fãrã remuscãri īn vulgaritate, īn sublim sau īn grotesc, realizīnd o complexitate atīt de bogatã, īncīt nici o directie si nici o formã de viatã sã nu‑i fie īnchise. Tirania exteriorului si a generalului, ce dominã existentele comune, dispare pentru a‑i lua locul absoluta spontaneitate a existentei unice, cu norma topitã īn fluiditãtile ei interioare, cu legea īn ea īnsãsi, dincolo de orice formã si de orice schemã. Cum sã nu disparã morala pentru o astfel de fiintã, care poate fi cea mai generoasã fiindcã este atīt de absurdã īncīt poate sã renunte la lume si ca atare sã dea tot ce se poate da? Generozitatea este incompatibilã cu morala, cu aceastã rationalitate a obiceiurilor, constiintei, cu aceastã mecanizare a vietii. Orice faptã generoasã este absurdã, este o renuntare ce nu se poate gãsi la omul comun, care se īmbracã īn hainele moralei spre a‑si ascunde vulgara lui nulitate. Tot ce este cu adevãrat moral īncepe de acolo de unde s‑a lichidat cu morala. Meschinãria moralei cu norme rationale, cu legi fixe si cadre exterioare nu se evidentiazã mai bine ca īn condamnarea viciului, aceastã expresie de tragic carnal si de tulburare pasionalã, ce creste din prezenta spiritului īn carne. In orice viciu este prezentã o tragedie a cãrnii, un salt al cãrnii din fatalitatea ei, o īncercare de sfãrīmare a limitelor imanente ce īncarcereazã elanurile pasionale. O plictisealã organicã se ridicã pīnã la o deznãdejde a nervilor si a cãrnii, din care nu se pot salva decīt īncercīnd celelalte forme posibile de voluptãti. Atractia tuturor celorlalte forme decīt cele normale picurã īn senzatiile viciului o neliniste tulburãtoare, diversã īn consecinte si complexã īn agitatii. In viciu, spiritul pare cã a devenit sīnge si se agitã ca o fortã imanentã īn carne. Explorarea īn ordinea posibilului nu se poate face fãrã concursul spiritului, fãrã interventia constiintei. Viciul reprezintã o formã de triumf a individualului. Si cum ar putea reprezenta carnea individualul, fãrã o interventie din afarã? Acest amestec de spirit si carne, de constiintã si sīnge, creeazã o efervescentã extrem de fecundã pentru acela care e prins īn seductiile viciului. Nimic nu este mai respingãtor decīt viciul īnvãtat, īmprumutat si afectat. Din acest motiv, elogiul viciului este complet injustificat; se poate cel mult constata fecunditatea lui, pentru oamenii care īl stiu transfigura, care pot devia aceastã deviere. A‑l trãi brut, criminal, vulgar este a‑i exploata numai materialitatea lui scandaloasã si a‑i neglija fiorul imaterial care face din orice viciu o excelentã. Viata intimã, pentru a atinge anumite īnãltimi, nu se poate dispensa de nelinistile viciului. Si nici un vicios nu poate fi condamnat decīt īn momentul cīnd, īn loc sã considere viciul un pretext, īl transformã īntr‑o finalitate.

Iubirea, cu cīt e mai intensã si mai concentratã, cu atīt se limiteazã mai mult īn īntindere, cu atīt cere mai mult individualul si unicul. Astfel se īntīmplã cã marile pasiuni descoperã absolutul īntr‑o femeie, care la cea mai redusã analizã de abia īsi poate salva existenta biologicã. Unei consideratii din afarã, iubirea este atīt de absurdã, īncīt ea nu poate fi apreciatã decīt pentru absurditatea ei. Din acest motiv, asupra iubirii nu se poate vorbi īn consideratii, ci numai īn mirãri.

Din milioane de femei sã aleg una singurã, sã mã limitez numai la una? Ar trebui ca aceea sã fie īn fiecare moment alta, sã fie capabilã de atīta transfigurare, īncīt sã‑mi aparã vesnic nouã si nebãnuitã. Cīti au pasiunea atīt de mare, īncīt īn fiecare moment sã vadã lumini noi si farmece schimbate? Femeia este o fiintã cu putine posibilitãti, ea nu poate rezista exigentelor unui bãrbat torturat, pentru care iubirea este numai o formã de a te realiza īn viatã. Iti trebuie o pasiune mare pīnã la imbecilitate pentru a putea iubi o singurã femeie. Cīnd simti īnsã insuficienta tuturor formelor de viatã, cīnd te satisface numai ceea ce e deviat, crescut paradoxal si dezvoltat exagerat, ce mai poti gãsi īntr‑o singurã femeie? Schimbīnd multe, dacã ti se refuzã surprize psihologice este imposibil sã nu te farmece jocul de fizionomii, diversitatea de expresie si sã nu te pasioneze cãutarea unui mister psihologic pe care nu‑l gãsesti totusi niciodatã, fiindcã nu existã. Sensibilitatea femininã e prea perifericã si prea receptivã pentru a avea resursele inepuizabile ale unui mister. Farmecul absurd al iubirii adevãrate, al iubirii intense, este de a gãsi mister īntr‑o singurã fiintã, de a descoperi — sau mai precis a inventa — un infinit īntr‑o existentã individualã de o deconcertantã finitate.

Iubesc mai multe femei acei care nu pot iubi. Donjuanismul este avantajul si defectul celor certati cu Eros, dar care au destule rezerve de viatã pentru a nu ajunge la o impotentã psihicã sau eroticã. Necesitatea de a varia aspectele lumii, nãscutã dintr‑o plictisealã organicã, duce īn domeniul iubirii la donjuanism. Toti oamenii care au dus viata interioarã pīnã la ultimele ei limite, care au disperat de sensul vietii si care se chinuiesc pe culmi, sīnt īn mod fatal donjuani, īntocmai ca si antipodul lor, oameni īngusti, lipsiti de viatã interioarã, cu posibilitãti extrem de reduse de īntelegere si simtire. Viata prezintã aceastã ciudatã dualitate de a īntruni īn realizarea exterioarã pe cele douã tipuri opuse de oameni: pe deficienti si pe cei preaplini. Tot simtul psihologic este īn a percepe dacã cineva a ajuns la o formã respectivã de viatã din preaplin sau din deficientã. Unul poate fi vicios si imoral din deficientã, altul din exces; unul poate ajunge la disperare din incapacitate, din lipsã de rezistentã si de gīndire, altul din exces de problematicã si de interioritate.

Lumea cade īn greseala de a pune pe acelasi plan de viatã sufleteascã pe toti acei oameni care seamãnã, exterior si aparent, īn realizãrile lor. Donjuanismul este interesant si simptomatic numai la aceia la care apare ca un fruct al disperãrii, al unei prea bogate reflexivitãti si preocupãri lãuntrice. Cine pe culmile disperãrii nu este un donjuan, acela nu si‑a asimilat disperarea organic, nu a trãit intens stãrile de limitã, arderile si consumãrile supreme, ci le‑a īncercat artificial, ca īntr‑un vag presentiment. A fi un om de mari singurãtãti īnseamnã a iubi pe toate femeile. Si a iubi pe toate femeile īnseamnã a nu iubi nici una. Cei care fac filozofia vietii nu pot fi decīt niste diletanti ai Erosului, cãci ei au pus prea multã pasiune īn problemele vietii, pentru ca sã mai aibã pasiune pentru aspectele ei. Pe culmile disperãrii, superficialitate īn iubire este o superficialitate din adīncime.

Am īncercat īntr‑o mare tãcere si īntr‑o mare singurãtate, īn mijlocul naturii, departe de oameni si aproape de mine, o senzatie de tumult nesfīrsit, īn care lumea, ca un torent irezistibil, m‑a nãpãdit, a trecut prin mine asemenea unui fluid transparent si insesizabil. Inchizīnd ochii, īntreaga lume pare cã s‑a topit īn creierul meu, prin care ea trece īntr‑un elan torential, de un farmec indefinibil si de un avīnt impetuos, curgīnd apoi din mine īn forme si īnãltãri de valuri, ca īn visurile de īnec de o groazã voluptuoasã. Am simtit atunci nu numai cum un om poate trãi, īn anumite clipe, toatã esenta misterioasã a destinului uman, dar si cum īn el se poate concentra universalitatea lumii, absorbitã īn extazurile singurãtãtii. Dacã ai īnchis ochii pentru a atinge o tãcere si o singurãtate mai mare, ai pierdut infinitul ce ti‑l oferea perspectiva exterioarã, pentru a cīstiga un infinit mai complex si mai atrãgãtor. Si īn acest moment de extaz cosmic, de revelatie metafizicã, am simtit cum efluviile ce le degajam din mine erau efluviile acestei lumi, cum tremurul meu era tremurul fiintei si cum halucinatia mea era halucinatia existentei. Si m‑am simtit, īn acel fior neuitat, iresponsabil de existenta acestei lumi.

Cine īsi īnaltã aripi īn mine, de simt cum zborul meu mã avīntã īntr‑o nebunã si barocã expansiune? Sã fie aripile eternitãtii care mã ridicã īn infinit, mã tulburã si mã īnsingureazã? Simt toatã confuzia eternitãtii īn mine si sorb miresmele infinitului cum as sorbi o otravã. Beat de eternitate si atras de infinit, mã prãvãlesc prin spatii ca o figurã solarã si mã avīnt prin imensitãti, usor ca o iluzie si transparent ca un zīmbet, mã risipesc īntr‑un nimic īmbietor pe care mi‑l acoperã seninãtãti de azur si transcendente de nori. Cui sã mã īnchin prin aceste deserturi si cui sã īntind mīna prin aceste singurãtãti, la cine sã mã opresc īn aceste evolutii cosmice si unde sã privesc ca la o mīngīiere? Cum se destramã azurul īn fantastica mea viziune si cum nu mai rãmīne decīt un alb cu misterioase chemãri! Si īn acest drum cosmic, asemenea unei supreme aventuri, parcã‑l caut pe Dumnezeu. Dar īn infinit nu existã popas. Si astfel, nu‑l voi gãsi niciodatã.

Procesul prin care cineva devine pesimist? O frecventã mare de depresiuni īntr‑un om care are atīt elan, īncīt īn fiecare moment sã fie viu. O fatalitate organicã provoacã depresiuni incontinue, fãrã determinante si excitante exterioare, numai dintr‑o adīncã tulburare internã; aceste depresiuni īnãbusã pīlpīirile elanului, atacã permanent rãdãcinile vietii si distrug bucuria naivã si instinctivã de a trãi. Se afirmã cu totul gresit cã devine cineva pesimist īn urma unei deficiente organice, īn urma unor slabe posibilitãti vitale. In realitate, nimeni nu devine pesimist dacã n‑a avut anterior atīt elan īncīt sã fi dorit viata cu o ardoare pasionatã, chiar dacã aceastã ardoare n‑ar fi intrat īn constiinta respectivului. Ulterior, procesul de devitalizare se īntīmplã ca o urmare a depresiunilor. Orice deficientã īn pesimism este consecutivã depresiunilor. Cãci numai la un om cu elan, cu aspiratii si cu pasiuni, depresiunile au acea capacitate de eroziune care consumã din viatã, precum valurile mãrii din uscat. La un simplu deficient, depresiunile nu duc la nici o īncordare, la nici un paroxism si la nici un exces, ci la o stare de indiferentã si apatie, de stingere lentã si de monotonie linistitã, din care nu pot reiesi acele reactiuni personale si dureroase caracteristice pesimismului. A fi pesimist īnseamnã a prezenta un paradox organic, ce dã nastere la contradictii insurmontabile si fatale, care explicã efervescenta atīt de profundã a tuturor pesimistilor. Si cum sã nu fie un paradox organic īn aceastã īmbinare a unor frecvente depresiuni cu un nu mai putin frecvent elan? Cã īn cele din urmã depresiunile consumã elanul si compromit vitalitatea, este mai mult decīt evident pentru cine īntelege cã depresiunile sīnt adevãrate atentate la viatã. Impotriva lor nu se poate lucra efectiv; ele pot fi cel mult neglijate temporar, prin o ocupatie intensã sau prin distractii; dar dupã aceea apar īntr‑o si mai mare intensitate. Numai īntr‑o vitalitate nelinistitã poate apãrea paradoxul organic al pesimismului. Cum rezistentele vietii se reduc si scad progresiv, īn constiinta omului se reflecteazã dureros acest proces de intrare īn moarte. Nu devii pesimist — un pesimist demonic, elementar, bestial si organic — decīt dupã ce viata, īn lupta disperatã īmpotriva depresiunilor, nu s‑a ales decīt cu īnfrīngeri. Atunci apare īn constiinta omului destinul ca formã a ireparabilului, a acelui ireparabil pornit din esenta lumii ca pentru a ne arãta, mai dureroase si mai apãsãtoare, zãdãrniciile acestei vieti.

Trebuie, īntr‑adevãr, sã te fi luptat mult cu fortele demonice si negative ale vietii pentru a ajunge la constiinta ireparabilului, care nu face din ireversibilitatea vietii decīt o cale spre moarte, o evolutie care nu e, īn fond, decīt o disolutie. Sã poti spune dupã fiecare experientã de viatã: niciodatã! — dupã fiecare īntīmplare si dupã fiecare īncercare acelasi cuvīnt, simbol al definitivatului si al ireparabilului, este desigur a fi pierdut totul, a fi atīt de departe de viatã pe cīt esti aproape de nimicul īn care te aruncã moartea. Este īngrozitor cīnd te gīndesti cã dupã moarte īti sīnt definitiv pierdute o zi cu soare, un zīmbet sau un prieten; dar este de o mie de ori mai īngrozitor sã fi pierdut, deja trãind, toate aceste, sã poti spune despre tot ce ai auzit si vãzut: niciodatã, niciodatã! Este ca īntr‑o absurdã cãlãtorie internã, care te‑a separat radical de lucruri, desi prezenta ta fizicã se aflã īn imediata lor apropiere.

Cum o sã pot admite cã eu nu sīnt fãcut pentru viatã, cīnd īn realitate viata nu este fãcutã pentru mine? Cãci s‑ar putea foarte bine ca īn alte forme de viatã, īn forme cu totul diferite de acele īn care sīnt condamnat sã trãiesc, eu sã pot fi fericit si īncīntat, dominat de voluptãti pe care ceilalti nici nu le‑ar bãnui? De ce sã mã sacrific īn gīnd, de ce īn ordinea conceptibilului sã nu admit cã eu m‑as putea potrivi īntr‑o altã formã de viatã, īntr‑o altã alcãtuire de existentã? Si atunci, de ce sã nu gãsesc toatã vina īn aceastã viatã, iar nu īn mine? Ar trebui mai putin ireparabil si mai multã absurditate acestei lumi, pentru ca sã se poatã schimba. Absurditatea ei de pīnã acum depãseste cu prea putin platitudinea, pentru a‑mi īngãdui cea mai redusã iluzie. As putea crede īn aceastã lume cīnd ea s‑ar schimba pentru mine. Sīnt prea orgolios pentru a vedea rãul din lume īn rãul din mine. Eu īnsã nu mã voi schimba niciodatã dupã aceastã lume.

Irationalul din viatã apare, īn consideratiile noastre, īntr‑un dublu aspect: irationalul ca dinamism orb ce refuzã orice ierarhie de valori si irationalul ca realitate īn a cãrei asimilare trãiesti naiv, multumit si echilibrat. Aceastã acceptie dublã a irationalului explicã de ce putem spune cã viata n‑are nici un sens, ea fiind irationalã īn esenta sa, precum si de ce sustinem posibilitatea de salvare numai prin experienta naivã a irationalului. Apropierea inconstientã de esenta irationalã a vietii te mentine īntr‑o stare de echilibru organic, deoarece formele tale de activitate si manifestare sīnt formele vietii. Tot ceea ce faci rãsare din sīmburele vietii, dintr‑o obscurã productivitate vitalã. Experienta naivã a irationalului te situeazã īn imanenta substantialã a vietii. De aceea, naivitatea este o expresie directã a irationalului. In naivitate individuatia nu reprezintã un principiu de tragism, fiindcã īn naivitate individul nu e separat de lume, ci este asimilat organic fluxului irational al existentei. Serpuirile acestui flux pot fi cīt de complicate; atunci cīnd trãiesti īn ele, nu suferi din cauza lor, deoarece drama se distribuie pe īntreaga sferã a vietii si nu se reflecteazã īn constiintã, nu suferi o dramã unicã, individualã si chinuitoare īn afarã de lume; nu īncerci dualismul care izoleazã pe om īn lume din cauza hipertrofiei constiintei. Prin constiintã, reflexivitate si interiorizare, depãsesti irationalul; dar numai pentru a ti se revela īntr‑o deconcertantã proeminentã. Cãci aceastã depãsire nu se poate realiza decīt īn gīndire; prin biologicul din noi nu facem mai putin parte din irationalitatea īn genere. Iar cīnd acest biologic devine nesigur, problematic, de un echilibru instabil, aceasta nu se īntīmplã decīt pentru a ne descoperi si mai mult irationalul, ca dinamism orb, indiferent oricãrei teleologii si oricãrei ierarhii de valori. Omul este astfel constituit, īncīt el cere īn fiecare moment   o ierarhizare a valorilor, o scarã de valori si o sumã de criterii. In fata fenomenului irationalitãtii vietii, a evolutiei ei fãrã nici un scop, care face din viatã un avīnt haotic de forme debordante si necristalizabile, exigenta unei ierarhii de valori este o simplã exigentã. Si atunci se naste revolta constiintei īmpotriva vietii, revolta omului detasat de viatã īmpotriva irationalului, la care revoltã, viata rãspunde omului: mlãdiazã‑te dupã mine si renuntã la constiintã, la principiul separativitãtii si, tīrīt īn fluxul irationalului, vei īnceta sã cauti un sens acolo unde nu e.

A ajunge sã crezi numai īn tãcere, sã nu mai pretuiesti decīt tãcerea, este a realiza una din cele mai esentiale expresii ale trãirii la marginile vietii. Elogiul tãcerii, la marii singuratici si la īntemeietorii de religii, īsi are o rãdãcinã mult mai profundã decīt īsi īnchipuiesc oamenii. Trebuie ca prezenta oamenilor sã te fi exasperat īn asa mãsurã si complicatia problemelor sã te fi dezgustat atīt de tare, īncīt sã nu te mai intereseze decīt tãcerea si strigãtele ei, strigãtele tãcerii care nu sīnt decīt cascade intime al cãror zgomot īl obiectivezi īn lumea din afarã.

Oboselile repetate te duc la aprecierea nelimitatã a tãcerii, deoarece īn oboseli toate cuvintele īsi pierd semnificatia si bat īn urechi asemenea unor ciocane mecanice, se destramã īn sonoritãti vide, īn vibratii iritante si īn sunete exasperante. Toate conceptele se dilueazã, toate expresiile tari se atenueazã, tot ceea ce vorbesti sau asculti se dezgoleste īntr‑o nuditate stearpã si respingãtoare. In tine, nimic nu mai ia o formã sau o consistentã expresivã, ci tot ce pleacã īn afarã si tot ce vine din afarã rãmīne ca un murmur īndepãrtat, monoton si egal, neputīnd īn nici un fel sã excite nuantele vietii sufletesti, sã trezeascã un interes sau o curiozitate. Atunci īti pare inutil sã‑ti mai dai o pãrere, sã mai iei o atitudine sau sã mai impresionezi pe cineva, si toate zgomotele la care ai renuntat prin tãcere cresc īn agitatia sufleteascã, existentã īn toate marile tãceri. Dupã ce te‑ai frãmīntat ca un nebun sã rezolvi toate problemele, dupã ce te‑ai chinuit pe culmi, cīnd ar trebui sã dai rãspunsurile supreme sfīrsesti prin a gãsi īn tãcere singura realitate si singura formã de expresie, si cine nu sfīrseste īn tãcere īnseamnã cã n‑a vãzut totul.

Arta de a fi psiholog nu se īnvatã, ci se trãieste si se experimenteazã, deoarece nu existã un complex de canoane care sã‑ti dea cheia misterelor psihice, a structurilor diferentiale ale vietii sufletesti. Nu esti un psiholog bun dacã tu īnsuti nu esti un subiect de studiat, dacã materialul tãu psihic nu oferã zilnic o complexitate si un inedit care sã excite curiozitatea ta continuã. Nu te poti initia īn misterul altuia, dacã tu īnsuti n‑ai un mister īn care sã te initiezi. Pentru a fi psiholog trebuie sã fii atīt de nefericit, īncīt sã pricepi fericirea si atīt de rafinat, īncīt sã poti deveni oricīnd barbar; iar disperarea īn care trãiesti sã aibã totdeauna atīta ardoare, īncīt sã nu stii dacã trãiesti īn pustiu sau īn flãcãri. Proteic, polimorf, pe cīt de centripet, pe atīt de centrifugal, formele vietii sã se combine īn tine atīt de multiplu si atīt de complex, īncīt extazul pe care‑l vei atinge sã fie estetic, sexual, religios si pervers. A fi psiholog īnseamnã a te īnvīrti īn fiecare moment īn jurul axei tale. Aceasta este īntīia conditie; a doua este a avea atīta mobilitate, īncīt axele celorlalte fiinte sã‑ti fie atītea centre de gravitate cīte poate avea o fiintã proteicã.

Simtul psihologic este expresia unei vieti care se contemplã pe sine īn fiecare moment si care īn celelalte vieti vede numai oglinzi. Ca psiholog, consideri pe toti ceilalti oameni pãrti din tine, frīnturi ale fiintei tale. Si īn dispretul pe care orice psiholog īl are pentru oameni este o secretã si o infinitã autoironie. Nimeni nu face psihologie din iubire, ci dintr‑o pornire sadicã de a nulifica pe altul prin cunoasterea fondului sãu intim, de a dezbrãca de misterul care, asemenea unei aureole, nimbeazã pe celelalte fiinte. Cum acest proces epuizeazã repede pe oameni, ei avīnd continuturi limitate, este explicabil de ce psihologul este acela care se plictiseste mai repede de oameni, pentru cã el este prea putin naiv pentru a avea prieteni si prea putin inconstient pentru a avea iubite. Nici un psiholog nu īncepe prin a fi sceptic. Orice psiholog sfīrseste īnsã prin a fi sceptic. Este, īn acest sfīrsit, pedeapsa naturii pentru acest violator de mistere, pentru acest suprem indiscret, care a pus prea putinã iluzie īn cunoastere pentru ca sã nu fi ajuns prin cunoastere la deziluzie.

Putinã cunoastere īncīntã; multã cunoastere dezgustã. Cu cīt cunosti mai mult, cu atīt vrei sã cunosti mai putin. Cine nu suferã din cauza cunoasterii, acela n‑a cunoscut nimic.

Stīnd īntr‑o contemplatie linistitã, fixat si suspendat sub eternitate si auzind tic‑tacul unui ceas sau orice ritm ce ar semnifica progresul īn timp, este imposibil sã nu simti toatã absurditatea mersului īn timp, a mersului mai departe, tot nonsensul evolutiei si al oricãrui fel de desfãsurare. De ce sã mergi mai departe, de ce sã mai trãiesti īn timp? Revelatia subitã a timpului īn astfel de contemplatii, care dã acestuia o proeminentã vie si strivitoare, pe care n‑o are niciodatã īn existenta zilnicã, este fructul unui dezgust de viatã, al unei incapacitãti de a mai continua cu aceeasi poveste. Si cīnd aceastã revelatie se īntīmplã īn noapte, absurditatea īnaintãrii īn timp se mãreste de senzatia unei indescriptibile singurãtãti, deoarece atunci, departe de oameni si de lume, rãmīi singur cu timpul īn fatã, īntr‑o ireductibilã dualitate. Timpul, īn aceastã senzatie de pãrãsire nocturnã, nu mai e umplut cu nici un lucru, cu nici o actiune si cu nici un obiect, ci seamãnã unui vid ce creste progresiv īn existentã, unui vid īn continuã dilatare si evolutie, ca o amenintare de dincolo de lume. Nu mai poti auzi īn linistea si tãcerea contemplatiei decīt ritmarea timpului īn tine, sunetul si pocnetul repetat asemenea unui dangãt de clopot īntr‑o lume moartã. Drama omului si a timpului n‑o trãieste decīt acela care a separat timpul de existentã si care īn aceastã disociere, fugind de existentã, e apãsat de timp. Si acela simte cum creste īn el timpul asemenea mortii.

Singurul lucru care‑l poate salva pe om este iubirea. Si desi atīta lume a sustinut aceastã afirmatie, este a nu fi īncercat niciodatã iubirea, pentru a o declara banalitate. Sã‑ti vinã sã plīngi atunci cīnd te gīndesti la oameni, sã iubesti totul, īntr‑un sentiment de supremã responsabilitate, sã te apuce o īnvãluitoare melancolie cīnd te gīndesti si la lacrimile ce īncã nu le‑ai vãrsat pentru oameni, iatã ce īnseamnã a te salva prin iubire, singurul izvor al sperantelor.

Oricīt m‑as lupta pe culmile disperãrii, nu vreau si nu pot sã renunt si sã pãrãsesc iubirea, chiar dacã disperãrile si tristetile ar īntuneca izvorul luminos al fiintei mele, deplasat īn cine stie ce colturi īndepãrtate ale existentei mele.

Prin orice pot cãdea īn lumea asta, numai printr‑o mare iubire nu. Iar atunci cīnd iubirii tale i s‑ar rãspunde cu dispret sau indiferentã, cīnd toti oamenii te‑ar abandona si cīnd singurãtatea ta ar fi suprema pãrãsire, toate razele iubirii tale ce n‑au putut pãtrunde īn altii ca sã‑i lumineze sau sã le facã īntunericul mai misterios se vor rãsfrīnge si se vor reīntoarce īn tine, pentru ca īn clipa ultimei pãrãsiri strãlucirile lor sã te facã numai luminã si vãpãile lor numai cãldurã. Si atunci īntunericul nu va mai fi o atractie irezistibilã si nu te vei mai ameti la viziunea prãpãstiilor si adīncimilor.

Dar ca sã ajungi la accesul luminii totale, la extazul absolutei splendori, pe culmile si limitele beatitudinii, dematerializat de raze si purificat de seninãtãti, trebuie sã fi scãpat definitiv de dialectica luminii si a īntunericului, sã fi ajuns la autonomia absolutã a īntīiului termen. Dar cine poate avea o iubire atīt de mare?

 

NotÅ

Pentru editia de fatã s‑a folosit ca text de bazã editia Humanitas 1990, reconfruntatã cu editia princeps  din 1934.

Ca si īn editia din 1990, au fost actualizate ortografia si punctuatia, pãstrīndu‑se īnsã formele lexicale specifice vremii sau/si autorului. In cīteva cazuri s‑au fãcut totusi unificãri de variante lexicale (preferīndu‑se, de pildã, obsesie — care apãrea concomitent cu obsesiune). Au fost īndreptate tacit, īn cazurile lipsite de orice echivoc, anumite scãpãri sau omisiuni si, fireste, greselile evidente de culegere.

Editura

 

                   INAPOI LA

PAGINA ROMANIEI NATIONALISTE