OAMENI CARE AU FOST:
V I C T O R   C O R B U T (IN PAS CU NOI)

 "IN PAS CU NOI", Colectia OMUL NOU, 1995, Hallandale

Nicolae NITĂ

Pentru cei care l-au cunoscut pe comandantul legionar Victor Corbut, despărtirea la plecarea lui spre viata vesnică de dincolo nu a fost deloc usoară. Victor Corbut Un urias care, pe pământul acesta si-a lăsat urmele cu merit, răstignit pe ideea Neamului si Legiunii, cărora le-a fost soldat credincios până la moarte, si care pe acest ristav de merit a suferit enorm, cu stoicism, punând voluntar sechestru plăcerilor pământesti pe care le-a ignorat, subjugat total în folosul luptei căreia i s'a dedicat cu toată ardoarea încă din fragedă tinerete.

Cuvintele sunt prea mici pentru a-l portretiza pe acest preeminent seamăn al nostru.

Născut la 16 Martie 1914 în com. Ceica din judetul Bihor, Victor Corbut a urmat cursurile scolii primare din comuna natală, după terminarea cărora s'a înscris în cadrul Liceului Unit "Iosif Vulcan" din orasul Beius, jud. Bihor. După absolvirea cursurilor liceale, pleacă la Oradea unde urmează Facultatea de Drept pe care o termină în anul 1934. Diploma de avocat o obtine în 1938.

Nationalismul promovat de Miscarea Legionară, captat si erijat finalmente drept destin colectiv al Neamului, l-a apropiat de linia Legiunii. Un "nationalism strâns legat de sensul pe care l-a avut întotdeauna nationalismul românesc" -cum amintea Ionel Mota-, "si care nu este un simplu produs, mai mult sau mai putin durabil, al unei activităti filosofice a gânditorilor, al unei propagande abile a publicistilor, sau al unei dirijări ideologice infiltrate în masse de către conducătorii politici " ci "este, în rândul întâi, o supremă întelepciune câstigată prin experienta de veacuri a vietii noastre românesti, scump plătită cu suferintele noastre proprii, veac de veac, întelepciune coborîtă până la subconstient, infiltrată până în instinct... Nationalismul nostru este o datină, o atitudine sufletească traditională ".1)

Victor Corbut a întrupat fidel calitătile "omului nou" pe care Legiunea s'a straduit să le creeze prin programul ei de educatie; piatra unghiulară si temelia dela care a pornit Legiunea si pe care s'a axat în permanentă prin educatia ei morală, a fost crearea omului de tip nou, superior, plin de virtuti si dăruire. Profund religios, Victor Corbut a fost disciplinat si sever cu el însusi.

"Omul nou mărturisit de Legiune" -scria Horia Sima, Comandantul Miscării Legionare-, "este «omul crestin» actualizat în cadrul istoriei românesti".2)

"Tot ce-si poate imagina mintea noastră mai frumos ca suflet, tot ce poate rodi rasa noastră mai mândru, mai înalt, mai drept, mai puternic, mai întelept, mai curat, mai muncitor si mai viteaz, iată ce trebuie să ne dea scoala legionară! Acest erou, acest legionar al vitejiei, al muncii, al dreptătii, cu puterile lui Dumnezeu înfipte în suflet, va duce neamul nostru pe căile mărirei lui ".3)

Suferinta nu l-a speriat, nici îndepărtat de pe baricadele luptei legionare; s'a jertfit constient. Acest mare suflet de Român a înteles dintru ' nceput că suferinta si sacrificiul său si al generatiei sale sunt numai pentru binele Neamului.

Arestat fără nici o bază legală împreună cu alte mii de legionari în noaptea de 9 spre 10 Decembrie 1933 din ordinul guvernului liberal condus de I.G. Duca după cea de a treia dizolvare ilegală, neconstitutională a Gărzii de Fier, este detinut în diferite închisori în chip arbitrar aproape 4 luni, inclusiv Bucuresti si Jilava, fără nici o sentinentă judecatorească sau mandat de arestare.

Noul guvern Duca îsi începuse activitatea în chip sumbru, după căderea guvernului Vaida la 15 Noembrie si dizolvarea Parlamentului. Scopul suprem: nimicirea Miscării Legionare. La 22 Noembrie studentul legionar Virgil Teodorescu era împuscat de politie la Constanta, în timp ce lipea afise electorale. Este primul legionar căzut în luptă si cea dintâi jertfă a Legiunii din lungul sirag care avea să urmeze. Sase zile mai apoi, la 28 Noembrie 1933, o altă jertfă: legionarul Nită Cons tantin este si el asasinat la Iasi. Rândul mortilor Legiunii se îngroase: Nicolae Bălăianu, plugar din jud. Vlasca, Toader Toma (Tecuci), Bujgoli Gheorghe (Dobrogea), Sterie Ciumetti (conducător legionar, schingiuit miseleste de agentii politiei, omorît si aruncat în lacul Fundeni de lângă Bucuresti), Gh. Negrea, plugar din Fardea (Severin).

Eliberat din închisoare în primăvara anului 1934, Victor Corbut rămâne contiguu cu linia Miscării si participă cu toate eforturile pentru afirmarea ideilor Legiunii. In acest freamăt si cadru spiritual, fondează împreună cu Iosif Bozântan4) revista «STRĂJERUL» apărută la Oradea în cursul anilor 1935-'36, si îsi aduce aportul neobosit în cadrul taberelor de muncă legionare.

Pretutindeni în tară, în cadentă, cu pasi uriasi, Legiunea îsi continua rolul ei benefic de redesteptare morală a natiunii, de regenerare si cristalizare a ideilor subscrise în cadrul autohtonismului pur românesc.

Au loc alegerile din 20 Dec. 1937 si Miscarea Legionară prin reprezentanta ei politică, partidul "TOTUL PENTRU TARĂ", dovedeste marea aderentă pe care o are în massa românească.

Dar, zări negre se întrevăd la orizont; toată această activitate peremptorie românească, fortele negre din culisele politicii românesti caută să o împiedice prin cele mai imorale si arbitrate metode. Pentru a-si atinge scopul trădător de interesele Neamului, fortele oculte recurg la o nouă dizolvare a Miscării Legionare în Februarie 1938, abrogând Constitutia. Teroarea se înstâpâneste pretutindeni si o prigoană sălbatică se porneste asupra a tot ceea ce este legionar.

Mii de legionari sunt arestati, internati în lagăre si întemnitati. Multi sunt asasinati. Nu scapă de furia oarbă a noii dictaturi a lui Carol al II-lea nici Victor Corbut. Arestat în Februarie 1938 este internat fără nici o sentintă în diferite lagăre: Oradea, apoi Dragomirna, Suceava, Miercurea Ciuc si Vaslui. Vestea cutremurătoare a asasinării la 29-30 Noembrie 1938 a conducătorilor legionari în frunte cu Căpitanul Miscării, Corneliu Z. Codreanu, o primeste cu inima îndurerată în acest urias univers concentrationar. De lângă el, un an mai apoi, la 22 Septembrie 1939, sunt ridicati alti legionari de frunte si asasinati în massă în lagărele dela Vaslui, Miercurea Ciuc si la Spitalul Militar din Brasov. Intreg cuprinsul tării este stropit de sângele curs sub gloantele ucigase ale regimului carlist. Cad victime acestei orgii atavice elevi, studenti, tineri si bătrâni, fără nici un discernământ. In total 252 de legionari. Un tablou înspaimântător, zguduitor si cutremurător, palmă de rusine pe obrazul Neamului si pentru toti inconstientii părtasi ai acestui măcel atroce.

Eliberat în primăvara anului 1940, V. Corbut continuă febril activitatea legionară ajutând la regruparea si reorganizarea Miscării. Toate aceste eforturi sunt concentrate în unul si acelasi scop giratoriu: răsturnarea regimului carlist si restabilirea libertătilor puse sub obroc de crunta lui stăpânire, străină de interesul Neamului.

Are loc revolutia legionară din 3-6 Septembrie 1940, si în iuresul ei victorios tiranul Carol al II-lea este alungat dela putere. Printre primii care participă la această actiune eroică se numără si Victor Corbut. Ia fiintă Statul National- Legionar Român si în vitregia tuturor ciuntirilor teritoriale patronate de defunctul regim carlist, Tara toată sărbătoreste si aclamă la unison uriasa victorie legionară. Un nou puls de viată, dinamic, se asterne peste Tară; sub scutul creator legionar, Tara se reface moral. Victor Corbut, pentru marile sale merite, este numit prefect al judetului Fălciu, cu capitala la Husi. Desfăsoară cu sârg o muncă imensă; noptile pentru el se transformă în zile. In acest efort urias pus altruist în slujba Tării, nu precupeteste nici un efort.

Odată cu rebeliunea gen. Antonescu din Ianuarie 1941 împotriva Miscãrii Legionare, generată de fortele oculte interne, o nouă prigoană se abate asupra ei. Portile închisorilor se închid iară după legionari, zăvorându-i în fundul celulelor.

Inceput războiul din răsărit împotriva comunismului pentru recucerirea provinciilor românesti Bucovina si Basarabia acaparate de colosul rosu sovietic, Victor Corbut participă intens la luptele din Crimeea, si chiar mai departe, în cadrul Regimentului 37 infanterie condus de Col. Ion Ivanovici. Pentru eroismul si faptele sale exceptionale de vitejie pe câmpul de luptã, este decorat cu "Coroana României" si "Virtutea Militarã".

După invazia sovietică si instalarea regimului comunist în Romania, mentine legături intense cu ceilalti camarazi înregimentati în Miscarea Natională de Rezistentă, îngrijorat de soarta tragică a tării. In seara de 17 Iunie 1948, în Sâmbăta Rusaliilor, abia sosit acasă, este arestat fără mandat în comuna natală Ceica de către noile autorităti comuniste; marele calvar pe care îl începe de-acum si-l poartă pe umeri în inchisorile comuniste, nu se termină decât după multi, multi si numerosi ani. Judecat si condamnat, sau pur si simplu detinut continuu, acest tablou al suferintelor lui ni l-a rezumat el însusi.

Astfel:

 

a) Prin sentinta penală nr. 643/14 Martie 1949 a Tribunalului Militar Cluj, condamnat la 3 ani închisoare pentru uneltire. (Temnitele: Oradea, Securitate, Aiud si Canalul Dunăre-Marea Neagră).

b) Prin sentinta penală nr. 131 din 11 Aprilie 1956 a Tribunalului Militar Cluj, în deplasare la Oradea, condamnat la 9 ani Temnită Grea cu computarea celor 3 ani dati prin sentinta 643/1949, pentru crima de ACTIVITATE INTENSĂ CONTRA CLASEI MUNCITOARE, prev. de art. 193/1 C.P. (apoi dispărut, abrogat?).

 

Fără sentintă judecătorească, detinut încontinuu fără explicatii prealabile, ci ulterioare:

 

a) Din lunie 1951 până în 1954 (Aiud, Canalul Dunăre-Marea Neagră, Tg. Ocna, Caransebes, Văcăresti, Jilava, spunându-i-se în 1954 că a fost pedepsit administrativ cu 36 de luni (!)

b) Din 1954 până în 1955, (mai bine de 11 luni) în D(omiciliu) O(bligatoriu), în Bărăgan, la munca de jos, în continue cercetări si anchete cu amenintări.

c) Din vara anului 1955, dus sub arest la Securitatea Galati, la temnita Galati, apoi Oradea pentru un nou proces, fiind judecat încăodată pentru aceleasi FAPTE ca in primul proces din 1949.

d) Din 1961, primăvara, expirându-i-se si cea de a doua condamnare, este tinut în continuare până ce i se dă o nouă pedeapsă administrativă de 60 de luni (ca să nu se zică 5 ani), si trimis în colonia de muncă de pe Dunăre, la Periprava, până în Aprilie 1964 când este el iberat .

 

Deci, în total:

21/2 ani sub Carol al II-lea, fără sentintă;

16 ani sub comunism, din care 9 cu sentintă judecătorească si 7 fără nici un fel de sentintă.

Total: 181/2 ani.5)

 

Lantul suferintelor nu se termină aici, după "eliberarea" sa în "marea închisoare" care devenise România sub comunism. Incepe o altă luptă, aceea a existentei în infernul dantesc creat de regim, într'o pretinsă societate comunistă, abiotică, a cărei ideologie declasată ajunsese -sine die- la rolul de otioasă propagandă.

Este urmărit pas cu pas de haidamacii Securitătii, anchetat si interogat în numeroase rânduri. Contrar alesei lui pregătiri intelectuale, este obligat să îsi câstige existenta la munca de jos care în comunism se numeste restructurare a valorii, schimbare ingrată a meritelor la scara existentei unui om: intelectualii la plug, codasii, acolitii si înfeudatii politici la birou, pe linia declasată a partidului.

Zorile ivirii acelei Românii visate de Ionel Mota «frumoasă ca soarele sfânt de pe cer», nu l-au părăsit niciodată pe Victor Corbut. Ideea luptei împotriva comunismului care l-a secondat în permanentă, nu i-a dat răgaz până în ultima zi a existentei sale. 

Reusind să se refugieze în Exil la începutul anilor '80, ajunge în Statele Unite si se stabileste în orasul Cleveland, Ohio. Lupta dusă pe ascuns în tară până la plecarea sa, o duce acum si mai aprig, pe fată.

Scrie intens la periodicele legionare ale diasporei, preocupat de lupta Exilului, si participă la toate actiunile de demascare a regimului comunist. In paralel, începe să îsi scrie memoriile în care descrie surghiunul si toate grozăviile inventate de regim si toti avortonii lui pentru despersonalizarea detinutilor politici, îndemn la meditatie pentru toti aceia care n'au cunoscut infernul din închisorile comuniste.

O ideie precisă, de conturare a activitătii publicistice desfăsurată de Prof. Horia Sima, Comandantul Miscării Legionare, Inceputul anilor '80...nu-i dă răgaz si îl preocupă în permanentă. Darea la iveală a unei astfel de lucrări a necesitat un imens timp de studiu si selectare: mai bine de doi ani si jumătate adună material, pregăteste, clasifică si revizuieste această importantă lucrare; o muncă titanică. Astăzi, datorită efortului său, avem o lucrare compactă, eclatantă, de proportii unice, închegată in 3615 pagini: "Horia Sima - ANTOLOGIE LEGIONARĂ" în sapte volume, tipărită de jertfelnicul si harnicul Român Traian Golea în Colectia "OMUL NOU" din Miami Beach, Florida, pe care o conduce cu atâta dăruire de zeci de ani. 

Pentru cel care are prilejul să cuprindă cu privirea această importantă operă de creionare a Comandantului Miscării I.egionare, Horia Sima, efortul continuu depus cu atâta abnegatie de mereu "tânărul" si neobositul Victor Corbut ("în spirit avântean ", cum îi plăcea să spună adesea parafrazându-l pe filozoful Vasile Băncilă), va întelege că strădania acestuia n'a fost în van.

La crepusculul vietii lui, Victor Corbut ne-a lăsat acest mare îndemn de urmat, DĂRUIREA...

Ne-a părăsit în zorile zilei de 22 Noembrie 1994, la ora 2:00, pe tăcute, fără zgomot, si a urcat usor pe scările ceresti la capătul cărora îl asteptau vechii lui camarazi de idealuri plecati acolo mai devreme, la Cel de Sus: Căpitanul Corneliu Codreanu, Comandantul Horia Sima, Ion Mota, Vasile Marin si toti ceilalti biruitori arhangheli legionari.

Plânge printre ramuri luna, 

Noptile's pustii,

Căci te-ai dus pe totdeauna, 

Si n'ai să mai vii...

 

Ca o lacrimă de sânge 

A căzut o stea,

Drum de foc si biruintă 

Pentru Garda ta...

Camaradul Victor Corbut: PREZENT!

Nicolae NITĂ

1) -Ion Mota- "Sensul nationalismului nostru", «CUVÂNTUL STUDENTESC», 10 Decembrie 1934.

2) -Horia Sima - "Doctrina Legionară", Editura Miscării Legionare, Madrid, 1980 

3) -Corneliu Zelea Codreanu -"Pentru Legionari", Sibiu, 1936, pag. 286-287.

4) -Iosif Bozântan, martir legionar asasinat la 29-30 Noembrie în pădurea Tâncăbesti alături de Corneliu Codreanu si alti conducători legionari.

5) -Prin  sentintele penale nr. 289/19-IV-1970 a Tribunalului Militar de Mare Unitate, Cluj si nr. 246/29-II-1971 (Dos. 657/71 a Judecătoriei Sectorului 7 Bucuresti), a fost reabilitat Aceste sentinte au avut un singur rost: acela de a putea ocupa un serviciu mai adecvat pregătirii sale.

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE