MĂRTURII

 

..."Pentrucă a venit vorba de morti, am să-ti povestesc pe scurt cum au murit cei cari au fost cu mine la Cazincă."
   Cerul peste Muntii Apuseni se înstelase cu ghirlande de lumini si oamenii din curte se răriseră. Amicul meu dădea semne de precipitare, simtind si aierul rece al primăverii cum ne pătrundea prin hainele de doc. Coperta interioara a volumului Dar, pentrucă ne dădeam seama ca nu vom prinde o a doua ocazie asa de favorabilă, el mi-a depănat pe scurt cum s'au sfârsit câtiva dintre aceia cari fuseseră si ei martorii unor crime sau a unor atentate împotriva lor, atât de coplesitoare încât nu este surprinzător ca rezultatele să fie acelea la care au ajuns.
   "Moartea a apărut printre noi in luna Septembrie, anul 1959. Atât eram de hărtuiti cu problemele existentei si atât ne consumaseră încât socoteam că moartea nu poate să ne turbure. Dimpotrivă, credeam că va fi o binefacere, dacă ne vom întâlni cu ea. Asa cum stii din proprie experienta, fiecare puscărias cu un stadiu mai mare de detentiune, dupăce ai fost redus la simple necesităti biologice si la desmierdarea unor iluzii îndepărtate, instinctul de conservare individuală subsistă misterios de puternic. Parcă, fiindcă nu mai ai decât viata, tii la ea, din inertie sau din înversunarea unor conditii nefavorabile. Rational ai anulat utilitatea existentei, dar instinctual acest lucru este ireductibil.
   "Asa si noi. Dupăce, după grele suferinte, anemiat complet, înfrânt de o infectie intestinală pe care eu nu o cunosc, într'o noapte am aflat că a murit avocatul Valeriu Negulescu, ne-am dat atunci seama că acest eveniment este destul de cutremurător, si că nu ne este chiar indiferent.
   Vica Negulescu s'a stins încet, aproape imperceptibil. Suferintele lui durau de atâta timp fără a fi fost consultat de vreun medic si fără a i se fi dat vreun medicament, încât cei cari erau cu el nu mai puteau sti când acesta avea convulsii intermitente cari apăreau si se astâmpărau, sau când, într'adevăr, a fost in pragul agoniei si s'a stins deodată ca o lumânare, peste care se abate un curent de aier neprevăzut. Nu a lăsat niciun mesaj, pentruca nu credea că va muri atât de stupid si, probabil, in starea de tensiune nervoasă in care se trăia in acele celule nici nu ar fi avut cui face o confidentă.
   Moartea lui Vica Negulescu a înrăutătit starea sufletească a tuturor si cel care s'a resimtit mai mult era si acela care era si cel mai bolnav la acea oră: Constantin Oprisan.
   Acest om s'a consumat atât de mult, dupăce avusese loc procesul, încât nu mai era de recunoscut. De unde înainte de experienta groaznică dela Pitesti era un om senin, volubil si întotdeauna deschis spre receptii si disertatii filosofice sau de cultură generală, a trecut, după aceea, la o fază de interiorizare stranie. Depe urma acestei perioade a lăsat câteva poezii de o adâncime răscolitoare, cu teme ancorate in confesiuni atât de intime, încât simti puritatea unui suflet care e ars in băile fierbinti ale penitentelor neiertătoare.
   Ce greu era de urnit să mai vorbeasca, dupăce a ajuns in Cazincă. Intâiu, pentrucă nu se putea remonta si, in al doilea rând, pentrucă boala de care suferea îl predispunea la o stare de melancolie tragica. Suferea de câtiva ani de tuberculoză pulmonară si nu avusese decât într'o perioadă scurtă un regim mai adecvat, cu alimentatie si odihnă ceva mai bună decât in regimul de celulă riguroasă. Acum avea acelasi tratament cu cei considerati sănătosi si nici cei ce erau socotiti asa nu puetau îndura lipsurile de toate felurile; lipsa de aier, de hrană, de îmbrăcaminte si de odihnă.  Din cei saisprezece, câti am stat in Cazincă, niciunul nu era perfect sănătos. Peste zece eram tuberculosi.
   In primăvara anului 1960, s'a stins dintre noi si Costache Oprisan. Chipul lui mort, pe care l-am văzut, părea al unui mucenic. Linii blânde si delicate se asternuseră peste fata care, in ultimul timp, fusese mereu crispată si îndurerată. Bănuiesc că si-a găsit linistea si echilibrul înainte de a trece pragul acestei lumi. Cu el rândurile noastre se împutinau si pentrucă el făcea parte din acei care era socotit tineret, soarta noastră devenea din ce in ce mai incertă.
   Mortile acestea au început să apară la perioade aproape regulate. Aceste perioade erau între patru si cinci luni. De acest lucru ne-am dat seama când a murit al treilea dintre noi: Aligo Popescu. Nu stiu cum s'a întâmplat, dar când acesta era bolnav, tot de plămâni, se afla numai singur in celulă. Se pare că mai era cineva luat la anchetă in acest timp, unul murise, iar altul fusese repartizat altei celule, si asa rămăsese numai el in celulă.  Moartea acestuia este extrem de ciudată. In cazul acesta se poate constata cât de adânc a operat groaza si timorarea in sufletele noastre.
   Noi stiam că este bolnav. Acelasi diagnostic ca la Oprisan: tuberculoză generalizată. Nu am aflat cum de se găsea in celula unde era Petrascu o cantitate suficientă de penicilină care ar fi putut să-i fie de ajutor. Popescu se văita cu voce tare si gemetele lui ne înfiorau. Să auzi un om care cere ajutor si să nu poti face nimic, este îngrozitor. Cineva, din celula cu penicilină, l-a strigat peste use, profitând de lipsa intermitentă a gardianului, si i-a spus, cu o seară înainte de a sucomba, că atunci când va iesi la closet să deserte tineta si să ia, dintr'un loc pe care l-a numit, cutia cu penicilină. In prada unei crize vecine cu nebunia, Popescu a început să urle si să aducă injurii acelora care îi propuneau acest ajutor, acuzându-i că-i întind o capcană si că stie el că nu se urmăreste altceva decât să-l târască in alt proves. Atât au fost de puternice si demente aceste strigăte încât a apărut gardianul de îndată, dar nu l-a putut domoli. El o tinea înainte cu intentiile acelora de a-l face complice la o faptă pe care închisoarea nu o admite. Gardianul observând că acesta si-a pierdut luciditatea mintală, nu a mai făcut cercetări asupra existentei unei cutii cu penicilină, atribuind spusele lui unor închipuiri halucinante de bolnav."
   Poate că este locul să facem aici o digresiune asupra împrejurărilor anterioare din care a decurs obsesia morbidă a lui Popescu. Intre detinutii administrativi cari erau in lagărul dela Ocnele Mari, între anii 1950-1953, se aflau oameni din toate partidele politice. Nici aici nu se acorda tratament medical si medicamentele lipseau cu desăvârsire. Printr'o filieră cu exteriorul, s'a reusit din când in când să se mai introducă unele medicamente, in cantităti minime, bine înteles, cu mari riscuri din partea acelora cari întreprindeau această actiune. De altă parte, întreprinderea era si extrem de costisitoare pentru persoanele care reusiseră să mai salveze, prin toate perchezithle, mici sume de bani sau chiar câteva lucruri de valoare.
   Când s'a ivit un caz foarte grav, cu un detinut care nu avea la el nimic de pret in schimbul caruia să-si poată procura medicamente, o initiativă plecată dintr'o inimă generoasă s'a realizat curând in faptă. S'a organizat o colecta benevolă dela mai multe persoane si s'a procurat medicamentul care a salvat un om dela moarte. Pentrucă in închisoare nu se petrece niciun fapt de care să nu audă mai curând sau mai târziu administratia si pentrucă omul care fusese scăpat dela moarte trebuia să moară, pe semne, toti aceia cari puseseră mână dela mână si adunaseră câteva sute de lei au fost culesi depe la casele lor, dupăce se eliberaseră unii. Constituiti într'un lot, au fost trimisi in judecată sub învinuirea, că au uneltit împotriva Statului, prin constituirea unei organizatii subversive, in cadrul penitenciarului. Nu a scăpat niciunul cu o pedeapsă mai mică de 15 ani. In anul 1964, am stat cu acesti oameni in închisoare, cari erau tarănisti, liberali sau legionari si altii fără nicio apartenentă politică. Unii nu au dat nici atâtia lei câti ani au primit prin sentintă. Era natural ca aceste monstruozităti să producă eroziuni adânci in sufletele oamenilor si, sub complexul unor incertitudini infinite, de natură umană sau de fapte simple sau simple conjuncturi, multi să le resimtă in psihicul lor, producând desechilibre iremediabile.
   De aici a plecat si acea criză istericală a lui Aligo Popescu. "Când s'a dat desteptarea a doua, zi dimineata, nu s'a auzit decât un scurt sgomot in celula vecină, a lui Popescu, povesteste mai departe prietenul meu. Apoi, după câteva minute, a trecut gardianul să ne numere, venind schimbul.   Am auzit următoarea discutie, dupăce gardianul a deschis vizeta alăturată ca să preia efectivul, dupăce a sgâltâit pe bolnav să se scoale.
   - Nu se ridică depe pat, zice acesta altuia, probabil celui care fusese in turnul de noapte. Si-i plecat cu capul in pământ, cu un picior îndoit sub el, iar celălalt vârît in bocanc.
   - Pst, am auzit, făcu apoi al doilea. Nu vezi că are o băltoacă de sânge in fată? Te pomenesti că e mort, mai adaugă acesta in soaptă. Noi toti eram cu urechile lipite de ziduri si de usiorii usilor. Gardienii au mai vorbit ceva in taină si după câtva timp s'au auzit multi pasi, o targă care se aseza pe coridor, si pasii târsiti a unor oamem cari scoteau o greutate din celula lui Popescu.
   Acesta murise de abia dimineata, dupăce toată noaptea se sbătuse cu gura, clăbucită de sângele ce-l vărsase, care nu l-a mai slăbit până ce nu l-a luat dintre vii.
   Dan Dumitrescu a murit de o boală de intestine, in spre toamna aceluiasi an. Tot timpul a fost extrem de nervos si violent. Camarazii cari erau cu el in celulă, când a ajuns in comă, au bătut la use ca să anunte gardianul ca să fie scos si dus la infirmerie, dar gardianul s'a uitat plictisit la el si a zis că nu are dreptul să descuie si să-l ia din celulă, decât cu aprobarea comandantului închisorii. Apoi, trântind oblonul dela usita cea mică prin care se dădea mâncarea, a zis ca pentru sine: "Si dacă moare, cu un bandit mai putin"...

Ion CÂRJA
(fragment din lucrarea "Intoarcerea din Infern" de Ion Cârja, vol. I, Ed. "Dacia", Madrid 1969)

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE