SFÂRSITUL UNEI DOMNII SÂNGEROASE
de HORIA SIMA
Editura MISCĂRII LEGIONARE
Madrid, 1977
- CONTINUARE -
 
PARTEA A SAPTEA
 
MINUNEA ARHANGHELULUI
 
1. Planul de bătălie
 
   In planul de dărâmare al regimului carlist, conceput în iarna anului 1939, Capitala era centrul actiunii. In provincie nu era prevăzută nici o interventie. Fortele legionare din toată tara le-am concentrat la Bucuresti, repartizându-le obietivele de atac. In noul plan de bătălie, am renutat la Capitală si am strămutat centrul de greutate în provincie si cu precădere în Ardeal.
  Ce m-a determinat să fac această schimbare? In primul rând teama să nu se repete tragica experientă din 1939, când dispozitivul nostru din Capitală a fost descoperit de politie si dezorganizat pe filiera unei legături din provincie. In al doilea rând, m-am orientat după starea de spirit din Ardeal. Cum ne aflam în preajma amputărilor teritoriale la granita de vest, era de presupus că revolta populatiei contra regelui Carol va fi mult mai puternică în această provincie decât în altă parte a tării.
  Orasele din Ardeal alese să devină teatru de operatiuni pentru fortele legionare erau următoarele: Cluj, Timisoara, Deva, Alba-Iulia si Brasov. Brasovul era destinat în plus să se substituie Capitalei, devenind o platformă revolutionară în mars, în acest oras trebuia să se concetreze toate contingentele de luptători din Ardeal, pentru a forma împreună o masă suficient de puternică ca să ameninte Bucurestiul. Tot la Brasov se găsea POstul de Radio de la Bod, care trebuia ocupat si folosit de noi, pentru ca pe undele lui toată tara să afle de izbucnirea revolutiei legionare.
  In restul tării, numai Ploiestii figurau în planul de bătălie. Am ales Ploiestiul din cauza vecinătătii cu Bucurestiul si, în al doilea rând,pentru ca trupele de aici, destul de numeroase, să nu poată porni spre Brasov.
 Constanta nu era prevăzută ca loc de insurectie, fiind prea departe de Capitală si pentru că nu avea nici o legătură cu Ardealul. Dar Eugen Teodorescu a insistat atât de mult ca să organizăm revolutia si la Constanta, pentru că acolo dispunem de efective importante si chiar legături în armată, încât i-am dat mână liberă să întreprindă ceva, desi cu oarecare neîncredere. Ceea ce m-a determinat să cedez dorintei lui, a fost întâlnirea ce-am avut-o la Bucuresti cu Comandorul Lăzărescu de la Constanta. El m-a asigurat că orasul poate fi ocupat, deoarece în afară de legionari si contingente de marinari, care sunt sub comanda lui si a altor ofiteri simpatizanti.
  La Bucuresti, în afară de împărtire de manifeste, am programat exclusiv actiuni diversioniste: aruncare de grenade si focuri de arme asupra Palatului Regal, un atac la Telefoane si altul la Postul de Radio de la Băneasa, pentru a-l scoate din functie. Rostul acestor lovituri izolate era să provoace panică la Palat, crezându-se că revolta s-a dezlăntuit si în Capitală, concomitent cu răzvrătirile din provincie.
  Planul intial a suferit apoi anumite modificări. Am renuntat la Ploiesti, pentru ca echipele de prahoveni să întărească grupul destinat să atace Radio Bod. A căzut si Clujul în urma dictatului de la Viena, de teamă să nu se producă incidente cu armata ungară, care se pregătea să intre în teritoriile cedate. Cât priveste orasele Timisoara, Deva Alba-Iulia, am schimbat consemnul în sensul că legionarii de aici nu vor trece la atac decât după ce vor auzi semnalul de la Radio Brasov-Bod.
  Ca armanent, dispuneam doar de pistoale si acestea asa de putine că n-au ajuns pentru toti. Unele echipe îsi procurase câteva grenade, iar altii, mai inventivi, si-au fabricat petarde de casă care făceau zgomot asurzitor. In 1939 dispuneam de un arsenal întreg: 80 aruncătoare de flăcări, 10.000 de petarde si numeroase grenade. Pistoalele reprezentau armanentul auxiliar.
  Nici pe plan militar situatia nu era mai bună. In 1939 aveam în Capitală 40 de ofiteri afiliati. Acesti ofiteri erau si acum cu noi, dar n-am mai avut timp să reiau vechile legături, cu atât mai mult cu cât interesul revolutionar pentru Capitală scăzuse. La nivel local, camarazii din provincie aveau contacte cu ofiteri, dar adeziunea lor depindea de succesul primului asalt. La Alba-Iulia o unitate de tancuri era dispusă să sprijine actiunea legionară. In armată domnea o mare nemultumire contra Regelui Carol si era de presupus că după primele victorii obtinute de legionari, vom putea câstiga cel putin atitudinea ei binevoitoare.
  Generalul Coroamă n-a fost amestecat în lovitură, considerând că el are un rol mult ma important de îndeplinit. El trebuia tinut ca rezervă, deoarece putea interveni chiar de la Palat, dacă s-ar fi ivit momentul propice.
  O grea pierdere am suferit cu defectiunea Profesorului Codreanu, a cărui prezentă la Brasov ar fi constituit un stimulent puternic pentru legionarii care porneau la luptă, iar, după ocuparea Postului de Radio, cu cuvântările lui ar fi electrizat toată tara.
  Pentru a compensa într-o oarecare măsură lipsa Profesorului Codreanu, am îndrumat pe sefii de echipe ca în apelurile ce la vor adresa soldatilor si poporului să se refere mereu la Generalul Antonescu, ca si cum acesta ar fi împreună cu noi si ar fi luat frânele guvernării.
  Singurul avantaj ce-l aveam fată de actiunea plănuită în 1939, era înefective. Acum numărul legionarilor pregătiti să intre în foc era de aproape 2.000, fată de 1.000 câti am fi putut aduna atunci.
 
2. O ultimă privire asupra situatiei externe
 
  Inainte de a părăsi Capitala, încă sub impresia discutiei cu Rotea, am procedat la un examen riguros al situatie externe a tării noastre, după dictatul de la Viena. Problema care mă nelinistea si pe care mi-o ascutise si mai mai această discutie era dacă izbucnirea unei revolutii legionare nu va deschide pofta vecinilor să ne invadeze si să ne desfiinteze ca Stat. Atunci răspunderea noastră istorică ar fi fost teribil de grea si nu ar fi compensat motivele ce le aveam ca să ne luptăm cu Regele Carol, pentru a-l alunga de pe Tron.
  Odată cu dictatul de la Viena, Puterile Axei dăduseră României o garantie colectivă pentru restul teritoriului, după ce fuseseră satisfăcute pretentiile Rusiei, Ungariei si Bulgariei. Ne aflam în fata unei situatii externe noi, inexistente înainte de dictat. In schimbul jumătătii de Ardeal cedat, Roma si Berlinul luau sub protectia lor noile granite românesti. Garantia nu privea atâta Ungaria si Bulgaria, căci aceste tări niciodată n-ar fi cutezat să treacă peste cuantumul fixat pentru a lua mai mult pământ românesc, ci avea valoare exclusiv contra Rusiei, care, prin natura ideologiei ce-o profesa, era împinsă să săvârsească noi acte de agresiune. Puterile Axei fixase limitele expansiunii sovietice în sud-estul european prin garantia acordată României. Din perspectiva garantiei primite de România, ce s-ar fi întâmplat la hotare încazul unei revolutii legionare? In nici un caz nu ne puteam teme că Ungurii si Bulgarii să treacă la atac pentru a nimici independenta Statului Român. Mai întâi aceste tări erau ocupate ele însile cu luare în posesiune a teritorilor cedate de România si pe care le obtinuseră  prin bunăvointa Puterilor Axei. Erau tări satisfăcute sau care se declaraseră satisfăcute prin interventia Romei si a Berlinului. Necunoscuta era Rusia. Nu va profita Stalin de tulburările din România pentru a invada Moldova? Garantia acordată de Puterile Axei constituia o opreliste importantă în fata Rusiei pentru săvârsirea acestui axct, dar nu decisivă, căci o putere imperialistă ca Rusia poate ignora această garantie, dacă interesele ei dictează altfel. Nici Hitler n-a respectat acordul de la Muenchen si a ocupat restul de Cehoslovacia. Ce-ar putea atunci să retină pe Stalin să nu-si trimită trupele peste Prut? Numai teama să nu provoace pe Hitler.
  Hitler îsi tinuse angajamentul fixat în pactul de neagresiune si Stalin obtinuse ca recompensă Basarabia. Ca urmare si Rusia devenise o putere cu revendicările fată de România satisfăcute, căci ultimatumul dat României fusese îndeplinit. Dacă acum Stalin dădea ordin trupelor lui să intre în Moldova, trecea peste limitele de expansiune fixate de Hitler (pe care le depăsise prin anexarea Bucovinei de Nord) si intra în colfict cu sfera de interese a unei alte mari puteri. Invazia Moldovei putea duce la un război germano-rus, independent de ceea ce putea să se întâmple în România si ar fi cauzat această invazie. Ceea ce Stalin, după toate probabilitătile, nu ar fi fost dispus să riste în acel moment, cân masina militară germană era la apogeu.
  Am ajuns concluzia linistitoare că garantiile acordate României de Puterile Axei constituiau un fel de baraj protector si pentru desfăsurarea revolutiei legionare. In timp ce noi am fi trecut la ofensivă contra regimului carlist, nici unul dintre vecinii nostri cu prada luată din trupul Româiei, iar dacă ar fi înaintat mai departe, s-ar fi ciocnit de interesele Reichului.
 
3. Plecarea la Brasov
 
  Desprinderea mea de Bucuresti si retragerea la Brasov - unde stabilisem postul de comandă al revolutiei - nu era chiar asa de usoară. Pe soseaua Bucuresti-Borasov se făceau controale, iar disparitia mea din Capitală trebuia să treacă neobservată.
  Am fixat plecarea mea la Brasov pentru Marti dimineata, 3 Septembrie. Până Luni seara, activitatea mea s-a desfăsurat normal: am continuat convorbirile cu diverse personalităti politice si întâlnirile cu legionarii, ca si cum mâine ar fi o zi ca oricare alta.
  Pentru a nu mă expune primejdiei de-a fi identificat pe drum si retinut, mi-am procurat o uniformă de sublocotenent de artilerie de la Horia Cosmovici, cu carnetul lui de ofiter de rezervă. M-am decis să fac drumul până la Brasov cu masina si pentru o mai mare sigurantă, mi-am luat ca însotitor pe Colonelul Spătaru din judetul Dâmbovita. Ofiter de rezervă, tocmai fusese concentrat, încât purta uniforma în mod reglementar. Colonelul Spătaru, simpatizant legionar, nu numai că s-a oferit cu cea mai mare bunăvointă să mă însotească, dar mi-a spus pe drum că este gata să participe la actiune, oriunde ar fi nevoie de el.
  Pentru a nu pierde contactul cu Capitala, presupunând că autoritătile vor să stie unde mă aflu, l-am însărcinat pe legionarul Ion Chirută, care în ultimul timp era mereu cu mine, ca de Marti dimineata să facă permanent de gardă în casa inginerului Petre Bârs din Strada Naum Râmniceanu, unde locuiam de obicei la Bucuresti, si să ia notă de toate telefoanele ce vor veni pentru mine, comunicând solicitantilor că voi putea fi găsit în seara aceea. In modul acesta, îmi acopeream retragerea celor 12 ore de care aveam nevoie până în momentul loviturii.
  3 Septembrie era o zi splendidă de vară târzie, cum numai pe la noi se pot admira. Cald si senin, fără nici un nor. Colonelul Spătaru era un însotitor simpatic, un om jovial, care inspira încredere oricui, prin modul cum gesticula si vorbea. In uniformă apărea impunător, iar eu, în masină cu el, treceam ca aghiotantul lui. Nu s-a făcut control până înainte de Predeal. Aici un jandarm oprea masinile si cerea actele de legitimatie. Când s-a oprit si masina noastră si a văzut cine e înăuntru, a salutat respectuos si am trecut mai departe.
  Am ajuns la Brasov pe la amiază si am tras la un camarad originar din Făgăras, Nicolae Trâmbitas, care locuia pe Strada Regele Ferdinand, nu departe de restaurantul "Transilvania". Avea o cameră separată la etaj, încât putea intra oricine la el fără să fie văzut de gazde. Aici am stat toată ziua, unde am avut ultimele confruntări cu sefii de echipe. Mai întâi am procedat cu Boian la o revizuire a punctelor de atac si a efectivelor ce vor participa. Boian lucrase excelent. Alesese bine obiectivele si repartizase fortele în conformitate cu importanta lor. Echipele variau de la 15 la 50 de legionari, după presupusa rezistentă ce o vor întâmpina pentru a fi cucerite. Am introdus o singură modificare: un grup puternic de brasoveni trebuia să facă o manifestatie cu scop de diversiune, exact în momentul când se va trece la atac, începând de la restaurantul "Transilvania" până în Piata Sfatului. Dacă armata va iesi pe străzi, va fi atrasă de acest grup, iar în timpul acesta echipele din apropiere, care operau la Telefoane si Chestură, vor putea ocupa aceste clădiri.
  In total se concentraseră la Brasov cam 500 de legionari, elemente de elită, care veniseră de la Cluj, Bucuresti, Prahova, Galati si Sibiu.
 
4. Luptele de la Brasov
 
  Luptele de la Brasov au început sub cele mai nefericite auspicii. Echipele care se îndreptau să ocupe postul de emisiune de la Bod au fost descoperite de jandarmi chiar în după masa zilei când trebuia să înceapă atacul, Marti, 3 Septembrie, si angajate în încăierări partiale. Ca urmare, la Brasov s-a dat alarmă generală, ca toate institutiile să fie puse sub pază militară si cu consemnul să fie în stare de apărare, căci s-ar putea produce atacuri din partea unor "bande de unguri care au năvălit din regiunea secuiască si vor să ocpue Brasovul".
  La ora 9 seara, când legionarii au intrat în luptă, nu mai beneficiau de efectul surprizei. Autoritătile erau avertizate si îsi luaseră măsurile de protectie.
  Ocuparea Postului de Radio Bod i-am încredintat-o avocatului Dragomir de la Bacău, care era si locotenent de rezervă si tocmai fusese concetrat. El dispunea de cea mai puternică concentrare legionară - peste 50 de elemente - căci pentru a fi sigur că întreprinderea va reusi, în ultimul moment i-am adăugat si pe legionarii prahoveni, sub conducerea lui Lucian Caramlău. Se pare că Dragomir n-a organizat bine expeditia. A dat ca punct de adunare pădurea de la Vâlcele, de unde mai erau 15 km până la Bod. Mai departe nu era prevăzut nimic. In afară de prahoveni, mai era o echipă de bucovineni sub conducerea din elemente răzlete, sub comanda lui Andrei Costin. Echipele au venit la Vâlcela fiecare pe socoteala ei si cu mijloacele proprii. Nici nu se cunosteau bine între ele, ci doar pe teren au aflat că apartin aceleiasi unităti si au aceeasi misiune.
  S-a mai întâmplat si un alt fapt care a agravat situatia acestui grup. Nici seful expeditiei nu ajunsese la destinatie în momentul când s-au produs primele încăierări. Dragomir, în după mada zilei de Marti, era încă la Brasov, unde mă căutase pentru a pregăti textele ce trebuia să le difuzeze de la Radio Bod. Cum Profesorul Codreanu nu vănise, a căzut tot în sarcina mea să redactez proclamatia către tară. Când a plecat el, cu manuscrisul în buzunar, bătălia era în toi la Vâlcele, iar ocuparea postului iesise din raza posibilitătilor.
  Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, fortele jandarmeresti din regiunea Bod-Vâlcele se măriseră cu efectivele care se retrăgeau din regiunea secuiască, încât echipele legionare nu le mai puteau face fată. S-au tras focuri de armă. Aici au căzut Lucian Caramlău si Gheorghe Stefănescu si au fost răniti Ovidiu Găină, Dumitru Leonties si Grigore Munteanu. Cineva a dat ordinul de împrăstiere si atunci fiecare a căutat să scape în desisul pădurii. După ce s-a înnoptat, legionarii s-au regrupat si au pornit spre Bod. Pentru a ajunge la Bod, trebuia să treacă Oltul si la pod au fost întâmpinati cu foc de mitraliere. Legionarii au aruncat câteva grenade si i-au alungat pe paznicii de la pod. In lupta de aici a fost rănit Victor Enăchescu. Totusi n-au putut trece de partea cealaltă, deoarece jandarmii fugari au primit întărituri si s-au întors trăgând cu o violentă si mai mare. Peste pod nu se mai putea trece si atunci s-a dat ordinul de retragere spre Brasov, unde au ajuns după o noapte de mars prin ape si noroi.
  La Brasov am văzut eu cu ochii tot ce s-a petrecut în prima fază a luptelor. Ultimul sef de echipă cu care am vorbit a fost avocatul Sultan Donat, căruia îi revenea misiunea cea mai grea: să neutralizeze Regimentul 41 Artilerie de pe Strada Lungă. Acest regiment era cel mai apropiat de centrul Brasovului si imobilizarea lui ar fi usurat enorm interventia celorlalte echipe. Planul lui Sultan Donat se baza pe anumite legături în interiorul regimentului, care i-ar fi permis să ocupe corpul de gardă si apoi, cu ajutorul ofiterului de serviciu, să împiedice scoaterea regimentului pe străzi. Parcă-l văd pe Sultan Donat si astăzi în fata mea, îmbrăcat în uniformă de sublocotenent. Era un tânăr chipes, blond si ochi labastri. Fiu de protopop din Basarabia, se trăgea dintr-o veche familie de răzesi. Isi terminase studiile si profesa avocatura. Mi-a făcut o puternică impresie de om hotărâtsi curajos. Părea un monument de eroism, turnat din cap până în picioare din cea mai pură substantă spirituală. Rar mi-a fost dat să văd un astfel de om, rupt parcă din spada Arhanghelului Mihail. Am închinat un pahar de vin rosu cu el si i-am spus:
  - Camarade Sultan Donat, ai o mare misiune. De succesul actiunii D-tale depinde soarta revolutiei la Brasov.
  - Domnule Comandant, îmi dau si viata ca să izbutim.
  Peste o jumătate de oră era mort.
  Când a pătruns Sultan Donat cu echipa lui de 20-25 legionari pe poarta regimentului, a fost întâmpinat de o rafală de mitraliere. A fost rănit mortal si alături de el a căzut Constantin Sălceanu. Inainte de-a muri, Sultan Donat a mai avut timp să facă semn camarazilor care îl urmau să se retragă. Isi dăduse seama de inutilitatea sacrificiilor. Regimentul era în stare de alarmă si astepta atacul cu mitraliere puse crucis.
  Cu un sfert de oră înainte de nouă, am coborât în fata restaurantului "transilvania". In parcul din fata Hotelului Aro, observam cum începuseră să se concetreze legionarii. Am distins mai întâi coloana de manifestanti de sub conducerea lui Traian Marian, care a iesit din umbra parcului si a pornit-o în sus spre Transilvania cu cântecul "Stefan Vodă". Dar n-au făcut nici 50 de metri de când s-au pus în mars si apare o companie de soldati, care era ascunsă pe undeva prin apropiere, îi opreste, îi înconjoară si îi somează să se predea. In timpul când se petrecea această scenă, văd din depărtare cum o echipă legionară în pas grăbit se apropie de Palatul Telefoanelor si intră în el. La scurt interval un grup mai numeros de legionari, în frunte cu unul înalt (era Victor Apostolescu), aleargă în aceeasi directie spre Chestură. Atacul celor două grupuri legionare, la Telefoane si Chestură, nu a fost obsevatde compania care se afla în fata Cercului Militar, fiind ocpuată cu arestarea manifestantilor.
  Eu cu Boian si Colonelul Spătaru, toti trei îmbrăcati în uniforme de ofiteri, am încercat să * pe legionarii încercuiti. Ne-am amestecat cu manifestantii, am vorbit cu sublocotenentul care comanda compania si i-am spus să-i lase în pace, căci sunt si ei oameni care îsi varsă necazul pentru nenorocirea tării. Imprejurul nostru se adunase multă lume, care privea cu simpatie la noi. Sublocotenentul era în mare încurcătură, mai ales că cei ce interveneau pentru eliberarea legionarilor erau ofiteri ca si el, între care un colonel. La un moment dat legionarii îl ridică pe umeri pe Colonelul Spătaru si îl aclamează. Sublocotenentul era pe punctul să cedeze, dacă în acel moment nu s-ar fi auzit tăcănit de mitraliere de pe Strada Lungă, de la regimentul unde căzuse Sultan Donat. Sublocotenentul a luat atunci o atitudine severă si ne-a manintat că ne arestează si pe noi dacă nu ne îndepărtăm. Era imprudent să mai insistăm. Incadrati de soldati, legionarii au fost condusi la Comenduirea Pietii, fărăsă stie că acei ofiteri care au vrut să-i elibereze erau proprii lor camarazi.
  Ne-am despărtit de Colonelul Spătaru, lăsându-l pe el să se ducă la hotel. Eu cu Boian, la adăpostul uniformei de ofiter, ne-am plimbat pe străzi pentru a vedea ce se mai întâmplă. Inainte de a se auzi bubuiturile, lumea sedea linistită e terasa restaurantului "Transilvania" si când a apărut coloana de legionari, a crezut că e una din acele manifestatii antimaghiare care se succedau de câteva zile fără întrerupere la Brasov. Dar când au răsunat împuscăturile, într-o clipă s-a golit terasa,s-au golit toate străzile si lumea fugea înnebunită în sus spre Piata Sfatului. Dar nici în partea de sus a orasului n-au găsit liniste. Un grup special, format din sibieni si covurluieni, au coborât de pe Tâmpa în Piata Sfatului si au început să tragă cu pistoalele în aer, provocând o panică indescriptibilă si o stare de psihoză revolutionară. Cum nu mai era nimic de făcut de aici, ne-am îndreptat spre Palatul Telefoanelor. Am găsit clădirea înconjurată de soldati si din când în când un ofiter îi soma pe legionari să se predea, căci altminteri vor trece la atac. Deodată văd că apare în pervazul ferestrei de la etaj Nicolae Popa, seful echipei, si începe să vorbească soldatilor. "Suntem români, frati de-ai nostri. Respectăm armata română. Nu vom trage în soldatul român, desi avem si noi arme. Ne-am ridicat contra Regelui criminal Carol II-lea, care a ruinat România Mare. Vrem să salvăm ce se mai poate salva din §ară. In toate orasele României la ora actuală s-a ridicat poporul pentru a dărâma regimul de tiranie. Cu noi este Generalul Antonescu, care a luat frânele guvernării". Peroratia lui Nicolae Popa a durat câteva minute si a fost ascultată de ofiteri si soldati fără să fie întreruptă sau să se tragă focuri de armă.
  Trecuse de ora zece. Prin parcul Telefoanelor nu mai circulau decât ofiteri si gradati care umblau cu fel de fel de ordine. La un moment dat se apropie de mine un plutonier si în semiumbra parcului mă fixează cu insistentă. Il privesc si eu. Nu schimbăm nici un salut si nici o vorbă. Plutonierul se îndepărtează. Ii spun lui Boian că trebuie să părăsim terenul, deoarece ne expunem să fin arestati. La ora aceea se stia că legionarii folosesc uniforme militare pentru a pătrunde mai usor înclădirile publice. La locuinta lui Trâmbitas nu mă mai puteam întoarce, căci el era cunoscut de politie si în cazul unor descinderi, mă putea găsi la el. Boian îmi propune să merg la locuinta unor sasi din Brasov, unde si-au găsit adăpost Eugen Necrelescu si Doamna Ioana Cantacuzino. Amplecat într-acolo pe străzi ocolite. Era casa Dr. Polony, o figură binecunoscută a comunitătii germane dinBrasov. Locuia pe Strada Nisipului de sus 38 si tocmai la capătul ei, încât de acolo, în caz de primejdie, era usor de dispărut pe dealurile din împrejurimi (Warthe). Dr. Polony m-a primit cu multă bunăvointă. Necrelescu si Doamna Ionana Cantacuzino nu se întorsese din sectorul lor de luptă si nu stia ce s-a întâmplat cu ei.
  După mărturiile celor care au participat la lupte, voi înfătisa acum cum s-au desfăsurat ele la brasov. Un grup de studenti de la Politehnica dinBucuresti, condusi de Eugen Necrelescu si Culică, au atacat Legiunea de Jandarmi din Brasov si au fost resprinsi. Ca si încelelalte părti, jandarmii stăteau de veghe si când s-au apropiatlegionarii, au deschis focul. Văzând că nu pot să facă nimic la Brasov, Eugen Necrelescu cu Doamna Ioana Cantacuzino si cu Puiu Grigorescu au plecat cu masina înspre Vâlcele, cu gândul să se laăture echipei care lupta pentru cucerirea Postului de Radio Bod. Dar când s-au apropiat de podul de peste Olt, au fost primiti cu un intens foc de armă, care le-a ciuruit masina. Cade lovit mortal Puiu Grigorescu, iar Doamna Ioana Cantacuzino si Eugen Necrelescu sunt făcuti prizonieri.
  Palatul Telefoanelor din Brasova fost ocupat de 12 legionari sub conducerea lui Nicolae Popa. Intre figurile legionare mai cunoscute care au participat la această actiune se aflau Nicolae Crăcea, întors din Germania, Tibi Novac de la Arad, Eugen Ratiu, Ovidiu Târlea, Ghită Brahonschi si Sogoreanu de la Galati. La ora nouă fără un sfert, echipa s-a adunat înparcul din fata Telefoanelor. Cum erau două intrări, s-au împărtit în două grupe. Intrările erau păzite de posturi militare duble. Santinelele au fost repede dezarmate si întreg corpul de gardă, format din vreo zece soldati, s-a predat. Usile si ferestrele au fost baricadate, iar soldatii, personalul tehnic, oamenii de serviciu si telefonistele au fost urcati la etajul II si pusi sub pază. Manifestatia din centru a derutat armata, care n-a putut să intervină decât mult mai târziu, după ce legionarii se întăriseră în clădire. Cu armele luate de la soldati, legionarii s-au împărtit pe la ferestre si observau miscările de-afară. Abia după o jumătate de oră a apărut armata. Clădirea a fost înconjurată si s-au instalat posturi de mitraliere de jur împrejur. Din când în când se trăgea câte o rafală pentru intimidare. Legionarii n-au ripostat. Pe la orele 10 a vorbit Popa Nicolae soldatilor. După Nicolae Popa, au trecut la fereastră si alt legionari care au vorbit soldatilor, printre care si Sogoreanu. Multi soldati dădeau din cap în semn de aprobare.
  Câteva minute înainte de ora 12, a venit un colonel si s-a adresat lui Popa Nicolae, somându-l să se predea în sapte minute, căci altminteri va proceda la ocuparea cu forta a clădirii. Popa Nicolae i-a răspuns că se va consulta cu camarazii lui. In discutiile care au urmat, unii înclinau să se predea. Atunci a intervenit cu toată energia Crăcea Nicolae, care a spus că "nu avem nici un motiv să ne predăm, pentru ca bătălia este generală si noi detinem aici o pozitie-cheie, care poate influenta situatia din restul tării". Punctul de vedere alui Crăcea a învins si atunci a luat el conducerea grupului. In ipoteza că vor fi atacati si nu vor mai putea rezista, Ovidiu Târlea, Tibi Novac si Eugen Ratiu s-au decis să dea foc clădirii, după ce îi vor evacua pe prizoneri. Palatul Telefoanelor avea uzină electrică proprie, iar la etajul III se găseau butoaie cu benzină si motorină.
  Intre telefonistele capturate se găsaea si o soră a legionarului Sogoreanu. Aceasta s-a pus la dispozitia grupului si si-a reluat serviciul la centrală. îndată au început să sosească chemări din toate părtile. Centrala de la Brasov detinea toate legăturile cu Ardealul. Legionarii au învătat si ei să mânuiască aparatele. Din Ploiesti, din Cluj, din Bucuresti se cereau multe legături si lumea întreba ce s-a întâmplat la Brasov. între solicitanti se aflau si multi sefi de autorităti: prefecti, generali, si chiar membri ai guvernului. Tututror li se comunica că "Garda de Fier a ocupat institutiile publice dinBraosv si luptă pentru abdicarea Regelui".
  Expirând termenul de 7 minute, nu s-a mai produs atacul anuntat de colonel. In schimb s-au mărit efectivele militare, ajungând aproape de 300. Cercul din jurul clădirii s-a strâns tot mai mult si unii soldati au pătruns în curtea din dosul ei, cu gândul să se strecoare prin subsol în interiorul ei. Dar când soldatii s-au apropiat de ferestrele de la subsol, au fost somati de legionari să se îndepărteze, căi altminteri trag. Soldatii s-au retras speriati si acesta a fost ultimul incident din noaptea aceea. A doua zi dimineata, procurorul militar le-a cerut prin telefon să evacueze clădirea, deoarece lovitura a esuat si rezistenta este zadarnică. In caz de evacuare de bunăvoie, li se vor aplica circumstante atenuante. I s-a răspuns de Crăcea că nu se predau, deoarece nu cred în promisiunile lor si pentru că situatia generală în tară este favorabilă Gărzii de Fier. Cineva de pe stradă, tot pentru a-i demoraliza, le-a aruncat niste ziare, în care au citit că "elemente izolate au ocupat câteva clădiri la Brasov si Constanta, dar că ordinea a fost restabilită si infractorii detinuti". Au venit si alte somatii, tot prin telefon, de la Prefectul judetului si de la Comenduirea Pietii, dar cu acelasi rezultat. Legioanrii erau decisi să reziste până ce vor sti ce s-a întâmplat la Bucuresti.
  Tot în cursul diminetii, au luat contact cu Dr. Apostolescu de la Chestură, care i-a întrebat câti sunt si dacă au arme. Au fost fericiti să afle că la chestură legionarii sunt stăpâni si că au arme din abundentă. Stiind că convorbirile telefonice sunt ascultate si de autorităti, legionarii de la Telefoane au dat cifre exagerată de oameni si armamentul de care dispun, spunând că nu dc lipsă de nimic.
  Pentru ocuparea Chesturii de la Brasov  se constituise un puternic grup legionar, cu un efectiv de 40 de luptători. De fapt, o parte din legionarii din acest grup aveau o altă misiune la început: să ocupe Comenduirea Pietii, pentru a obliga apoi pe Comandant, un colonel, să dea ordine favorabile miscării. In cele din urmă, acestia s-au alăturat grupului de la Chestură, comandant de Victor Apostolescu. Baza grupului o formau Brasovenii, în frunte cu Radu Avram apoi erau bucurestenii, cu Nicolae Crudu si Mircea Nicolau, clujenii cu Victor Apostolescu si Romulus Opris, tărani din judetul Buzău si brăileni, în frunte cu Stefan Teodorescu.
  Locul de adunare a fost, ca si pentru cei de la Telefoane, parcul din fata Hotelului Aro. Exact la ora 9, cei 40 de legionari au pornit în goană spre Chestură. Au trecut pe o strădută laterală prin fata Telefoanelor si au luat-o la dreapta pe o altă stradă, unde se afla clădirea Chesturii. Ca si în alte părti, personalul Chesturii era mobilizat pentru a primi ordine de rezistentă contra rebeliunii legionare. Atacul i-a surprins tocmai în plină consfătuire.
  La intrare erau două santinele care au fost repede dezarmate si legionarii s-au răspândit ca fulgerul în toată clădirea. Au fost făcuti prizonieri Colonelul de Jandarmi Iliescu, un maior de jandarmi, chestorul politiei si mai multi comisari. Un comisar si un sergent de oras au încercat să scaotă revolverele si să tragă au fost împuscati. A scăpat Lt. Colonelul Ion Bărnutiu, reusind să fugă descins si cu capul gol printr-o usă din dos. Dacă l-ar fi prins legioanrii, l-ar fi împuscat, căci fusese comandant al lagărului de la Miercurea-Ciuc si pregătise exterminarea lor. In curte erau masati vreo 40 de gardieni de oras. Acestia s-au refugiat în corpul de gardă si s-au baricadat. Personalul politienesc si ofiterii de jandarmi au fost dusi în două birouri si pusi sub o pază dublă, internă si externă. Au fost tratati frumos. După primul moment de panică, s-au linistit. Descoperind magazia cu arme, legionarii si-au procurat tot ce le trebuia pentru o rezistentă mai lungă si apoi s-au întors la gardieni, somându-i să se predea. Acestia au renuntat la rezistentă si după ce au fost dezarmati, au fost închisi împreună cu ceilalti.
  După lichidarea primejdiei din interior, legionarii au baricadat usile si ferestrele si au pus posturi de pază. Când a apărut armata, îsi luaseră toate măsurile de apărare. Cum strada era îngustă, armata nu si-a putut desfăsura fortele. Au blocat numai capetele străzii, fără a apărea soldati în fata Chesturii. La colturile de stradă, în dreapta si stânga, au fost asezate mitraliere si din când în când se trăgea sporadic, mai mult pentru intimidare, căci gloantele nu puteau pătrunde în clădire, ci treceau paralel cu ea. Legionarii răspundeau trăgând în sus, pentru a vedea ofiterii că au si ei arme. Armata ar fi avut o singură posibilitate să atace Chestura: să ocupe clădirile înconjurătoare si apoi de aici să deschidă focul. Din ce motive n-au recurs la această tactică? De la ferestre, din când în când, legionarii strigau la soldati să nu tragă, căci nici ei nu trag. "N-am venit să ne omorâm român pe român, ci ca să ne salvăm tara".
  Grupul de la Chestură a trecut si el printr-un moment critic pe la 4 noaptea. Se zvonise că trebuia să vină în ajutorul legioanrilor care luptau la Telefoane si Chestură o baterie de artilerie. Cum această unitate nu apăruse, se produsese un început de panică. Tot atunci Prefectul judetului, un colonel, i-a somat prin telefon să se predea, căci altminteri dă ordin de atac. Unii au început să sovăiască, punându-si si problema de constiintă că dacă vor fi atacati, cum o să tragă ei în soldatii români? Atunci a intervenit cu toată energia Nicolae Crudu, care le-a spus următoarele:
  - Cum o să ne predăm? Am venit aici ca să ne predăm sau să iesim biruitori sau morti? Ce-o să spună cei care ne-au trimis? Dacă vom fi atacati si va fi nevoie, tragem în oricine. Să stiti că eu de aici nu plec viu.
  Cuvântarea lui Crudu a avut un efect zguduitor. Moralul s-a refăcut si s-a decis rezistentă până la capăt.
  Prefectul a revenit cu amenintările de câteva ori în noaptea aceea, somându-i să se predea.
  - Nu ne predăm, i-a răspuns Crudu. Am venit aici să biruim sau să murim. Dar să sitti că avem dinamită. Totul e minat, chiar si clădirile dimprejur, încât sărim în aer cu totii dacă suntem atacati.
  Mai târziu au primit alte telefoane, rugându-i pe sefii legionari să fie atenti cu dinamita să nu se întâmple vreo nenorocire. Era indirect o asigurare că ei n-au de gând să atace.
  Clădirea Chesturii era încercuită de cel putin trei companii. La Telefoane era o altă trupă. Dar nu se observa nici o miscare,nici o pregătire de atac. In ultimele ore ale noptii, tensiunea scăzuse. Legionarii au folosit acest moment de liniste ca să se adreseze din nou ofiterilor si soldatilor:
  - Noi, legionarii, stim să murim si vrem să rămână o pagină în istorie că am murit ca ultimii daci, le-a strigat Crudu.
  - Se inaugurează guvern legionar si Generalul Antonescu va fi seful armatei, le-a spus Victor Apostolescu.
  Soldatii, între care erau multi legionari, le-au răspuns că ei nu trag, chiar dacă primesc ordine. Până la urmă ofiterii si soldatii au fraternizat cu legioanrii. Veneau la usa Chesturii su pusti, cu teava întoarsă spre ei si le ofereau celor dinăuntru. Au adus si lăzi cu cartuse. Comandantul unei companii era un văr de-al lui Traian Cotigă, care fusese împuscat tocmai la Brasov, iar Căpitanul Helisescu, comandantul alte companii,le-a spus:
  - Nu vă temeti. Noi suntem cu voi. Nu vom trage. Vă felicit pentru actiune. Era timpul să facă cineva ceva.
  A doua zi, Miercuri pe la ora 11, i s-a dat drumul Colonelului de Jandarmi Iliescu, deoarece trebuia să plece în Săcuime, pentru a lua măsuri de evacuare a posturilor de jandarmi de acolo. Colonelul a vorbit frumos de legionari atât sefilor cât si ofiterilor din oras, de modul elegant si corect cum au fost tratati în cursul detentiunii lor si a dat asigurări familiilor celor sechestrati că acestora nu li se va întâmpla nimic. Colonelul s-a întors la Chestură cu enorme cosuri cu provizii pentru toată lumea, legioanri si prizonieri.
  In luptele de la Brasov au murit 5 legionari si doi politisti.
 
5. Ofensiva legionară de la Constanta
 
  Desi Constanta nu figura înplnaul initial de bătălie si actiunea de aici a fost mai mult improvizată decât organizată, totusi rezultatele ei au fost mult mai importante decât cele de la Brasov. Atacul legionar s-a desfăsurat la Constanta pe o arie mai vastă, îmbrătisând toate institutiile care reprezentau puterea publică si cele mai multe din obiectivele fixate au fost cucerite. La Constanta s-au bucurat legionarii si de un anumit sprijin militar, ceea ce a lipsit la Brasov.
  Organizarea loviturii de la Constanta a fost opera lui Eugen Teodorescu, care s-a orientat după tehnica revolutionară ce si-o însusise la cursul de pregătire din Berlin. In primul rând, Eugen Teodorescu si-a propus să captureze Comandamentul Diviziei de la Constanta pentru ca, odată stăpân pe el, să paralizeze interventia fortelor militare de aici, compuse din 3 regimente, plus o unitate de marinari. Mult mai periculosi decât armata erau jandarmii, care dispuneau de forte puternice si bine antrenate si care dacă ar fi rămas liberi, ar fi putut anihila din primul moment unitătile noastre. Scoaterea jandarmilor din luptă era o conditie primordială a succesului jandarmilor revolutiei la Constanta. Presupunând că legionarii reuseau să controleze resorturile de interventie militară si să blocheze pe jandarmi, puteau să se mentină multă vreme în institutiile publice fixate să fie ocupate: Palatul Telefoanelor, Prefectura judetului, Chestura de Politie, Posta si Gara.
  Comandamentul Diviziei de la Constanta, având ca rază de actiune atât orasul cât si întreg litoralul, era încartiruit la Cazinoul Militar de pe malul mării. In seara când s-a dat lovitura, seful Comandamentului, în general, era plecat si în locul lu irămăsese Colonelul Leonida, cu întreg statul lui major, luat masa la popota Cazinoului Militar, încât prilejul era cum nu se poate mai bun ca să fie detinut si împiedicat să mai dea ordine. Având în vedere importanta acestui punct peentru reusita revolutiei, la Cazinoul Militar a concetrat Eugen Teodorescu forte numeroase, atât legionare cât si militare. Conducerea actiunii a fost încredintată lui Puiu Traian, comandant legionar si ofiter de rezervă, ajutat de Vasile Posteucă, care se nimerise a fi concetrat ca ofiter tocmai la Statul Major al Diviziei de la Constanta.
  La regimentul 34 Infanterie, legionarii avea ca om de legătură si sprijinitor pe Maiorul Ionescu. El nu s-a amestecat direct în lovitură, dar a înlesnit iesirea dinregiment a unei companii de soldati la ordinele sublocotenentului legionar de rezervă, Radu Constantin. Acesta primise misiunea să ducă compania în fata Cazinoului Militar si să sprijinească din exterior pe Puiu Traian când acesta se va prezenta în fata Colonelului Leonida si-i va cere să se predea.
  De la baza navală de la Mangalia Căpitanul Isbăsescu, afiliat miscării, adusese un camion cu 40 de marinari,pe care îi asezase în apropierea Cazinoului Militar, cu scopul ca să întărească unitatea conducă de sublocotenentul Radu Constantin.
  In seara aceea se afla la Cazinou si Comandorul Lăzărescu, împreună cu alti ofiteri de marină, simpatizanti ai miscării. El trebuia să intervină din interior cu informatii care să deruteze Comandamentul militar si Bucurestii.
  In sfârsit, o puternică echipă legionară, formată din studenti medicinisti de la Bucuresti, în frunte cu Bob Munteanu si Mircea Musetescu, asteptau la coltul străzii, de partea cealaltă a Cazinoului, desfăsurarea evenimentelor. Tot în acest punct trebuia să sosească Eugen Teodorescu, Traian Boieru, Socariciu si Tucan.
  După cum vedeti, forte disponibile erau mai mult decât suficiente pentru a ocupa Comandamentul militar, căci la Cazinou nu exista corp de gardă. Si totusi operatia n-a reusit din cauza lipsei de coordonarea grupelor care participau la actiune. Mai întâi s-a făcut confuzie între Cazinoul Militar si Cazinoul Civil. Marinarii lui Isbăsescu si echipa bucurestenilor s-au concentrat la Cazinoul Civil si abia mai târziu s-au apropiat de Cazinoul Militar, când aici bătălia era pe punctul să se piardă. De asemenea, între Radu Cconstantin, comandantul companiei, si Traian Puiu n-a existat o clară precizare a rolului fiecăruia.
  Compania făcuse front în fata Cazinoului, în formă de semicerc. Traian Puiu a intra în corpul de gardă si i-a comunicat plutonierului de serviciu să scoată garda, căci va fi înlocuită cu o companie întreagă. Plutonierul era pe punctul să execute ordinul, când a început să se audă împuscături în oras. Atunci Colonelul Leonida, nelinistit de zgomotul de afară, a iesit cu toată ofiterimea să vadă ce se întâmplă. Oprindu-se în fata lui Puiu, acesta i-a spus Colonelului că Garda de Fier, împreună cu Generalul Antonescu, au luat conducerea Statului si dânsii sunt invitati să nu reactioneze. Atunci a întrebat Colonelul:
  - Dar D-ta cine esti?
  - Sunt Traian Puiu, Comandant legionar.
  - Si de ce porti uniformă militară?
  - Sunt concentrat, vin de pe zonă.
  - Dar de ce D-ta, ca artilerist, ai o companie de infanterie?
  - Pentru că actiunea de preluare a puterii se face de comun acord între Garda de Fier si Generalul Antonescu.
  Colonelul trimite atunci pe Lt. Colonel să cheme la telefon si să afle ce se întâmplă în oras. Ajutorul lui se întoarce cu răspunsul că cetrala telefonică este ocupată de Garda de Fier. Acelasi rezultat la Prefectură si la Legiunea de Jandarmi.
  Colonelul Leonida si ofiterii lui treceau printr-un moment dificil. Dar atunci Colonelul are o inspiratie si cu o prezentă de spirit uimitoare ordonă companiei să facă stânga împrejur si înapoierea la regiment. Traian Puiu a rămas descoperit, împreună cu Posteucă Vasile, care se alăturase din primul moment actiunii lui. Cât priveste pe Radu Constantin, nici el nu s-a putut salva. N-a făcut multi pasi si a fost arestat de corpul; de gardă al Comandamentului. Puiu Traian a început atunci să parlamenteze cu Colonelul Leonida, spunându-i să nu treacă la contra-măsuri si să nu dea ordine de represiune până la 6 dimineata, căci scena de ocpuatie a oraselor se repetă în toată tara si până dimineata se va sti care e rezultatul. Colonelul a acceptat armistitiul, l-a invitat pe Puiu în biroul lui si au discutat amical situatia.
  Pe la orele 10, focurile se cam răriseră în oras, vine un maior si îi comunică Colonelului că Marina a reusit să stabilească contactul cu Bucurestii prin aparatele Hughes si de aici li s-a comunicat că înCapitală e liniste, iar marina a primit ordine să curete orasul de cuiburile de rebeli. Intr-adevăr, la scurt interval, s-au auzit din nou rafale de mitraliere, care au durat toată noaptea, ceea ce însemna că se executa ordinul venit de la Bucuresti. Colonelul Leonida a intrat si el în contact cu Comandamentul Marinei prin aceleasi aparate si la întoarcere i-a comunicat lui Puiu că e nevoit să-l declare arestat. Puiu a insistat că până la ora sase dimineata să se păstreze armistitiul si să nu se treacă la represalii, pentru a vedea ce se întâmplă în Capitală. La 6 dimineata, Puiu a fost scos din birou si condus în corpul de gardă, unde s-a întâlnit cu alti arestati: Căpitanul de marină Isbăsescu, Sublt. Posteucă, Lt. Jorjoaia si Sublt. Radu Constantin. In timpul cât au stat împreună, au început să-si povestească uniii altora pătaniile lor. Povestind cum a fost arestat, Căpitanul Isbăsescu le-a spus că văzând că a trecut ora 9 si nu vine nimeni la locul întâlnirii, a pornit cu marinarii în directia CAzinoului Militar, ca să-l ocupe singur. A fost îmresurat si arestat cu tot grupul marinarilor considerati si ei "rebeli". Echipa studentilor de la Bucuresti a avut aceeasi soartă. In retragerea lor spre centrul orasului, după ce au văzut că a esuat actiunea de la Comandament, au fost culesi de patrulele militare care circulau pe străzi.
  Ofiterii care treceau pe la cei arestati le deplângeau soarta si îi asigurau că fapta lor e asa de gravă încât în 24 de ore vor fi împuscati, fiind acuzati de "înaltă trădare".
  Esecul de la Comandamentul Militar a fost compensat într-o oarecare măsură prin strălucita victorie repurtată de legionari asupra jandarmilor. Prin actiuni îndrăznete si bine concepute, toate centrele jandarmeresti din Constanta au fost cucerite de legioanri: Inspectoratul de Jandarmi pentru toată Dobrogea, Legiunea de Jandarmi pentru judetul Constanta (compania de jandarmi ruralli) si Legiunea Mobilă de Jandarmi. Jandarmii dinLegiunea Mobilă erau încazarmati si îndeplineau diverse misiuni în întreaga Dobroge. In momentul când s-a dezlătuit atacul legionar, se găseau cantonati aici 200 de jandarmi.
  Legiunea Mobilă de Jandarmi îsi avea resedinta într-o cazarmă de la bariera orasului. Când au pătruns legionarii în cazarmă, jandarmii de aici, în număr de 200, tocmai se pregăteau de culcare. Echipa legionară, condusă de Atanasie Chircu, nu avea mai mult de 20-25 de oameni. Dar iuteala cu care au procedat si spaima ce le-a provocat-o prin atitudinea lor hotărâtă a fostasa de mare încât i-a făcut prizonieri pe toti. Câtiva plutonieri de la intrare care au încercat să se opună au fost fulgerati de legioanri si groaza i-a cuprins pe toti. Sub amenintarea grenadelor si a pustilor mitraliere pe care le capturaseră, legionarii i-au somat pe jandarmi să se predea si să coboare la subsol unde au fost închisi. După ce primejdia internă a fost eliminată, se punea problema cum să se apere de trupele ce vor putea veni. Atanasie Chircu a avut ideea să nu se baricadeze în clădire, cum au făcut alte echipe, ci să-i tină pe agresori la distantă. Chircu a asezat posturi legionare la colturile străzilor, cu ordinul să tragă rafale cu pustile mitraliere de-a lungul străzilor ori de câte ori vor observa că se apropie soldatii si vor să-i încercuiască. In modul acesta, armata a fost tinută la distantă până dimineata, când s-a renuntat la rezistentă. La plecare, legionarii i-au eliberat pe jandarmi si apoi au dat foc clădirii centrale, care a ars trei zile. Atanasie Chircu s-a acoperit de glorie în această luptă. Un alt eveniment care s-a distins prin vitejia lui a fost Legionarul Chinezu.
  La Legiunea de Jandarmi Constanta (Compania rurală) a săvârsit acte de eroism echipa condusă de legionarul Macovei, care a si căzut grav rănit. Legionarii au pus stăpânire si pe acest centru, împiedicând prin actiunea lor ca jandarmii din judet să intervină în luptele din oras.
  La Inspectoratul de Jandarmi din Strada Mangaliei a fost repartizată echipa de sub conducerea lui Nelu Gheorghiu, fratele lui Gogu Gheorghiu. Seful acestui grup si-a ales el singur camarazii care să-l însotească, atât din oras cât si din judet, formându-si o echipă omogenă si de mare eficacitate. Intre participanti a fost si Mihai Teodorescu, fratele lui Eugen Teodorescu. Atacul s-a dezlătuit ca o furtună. La ora 9 seara, legionarii s-au apropiat în goană de Inspectorat si în văzut oamenilor care circulau pe străzi, au dezarmat politistul si jandarmul care erau la intrare si au pătruns în clădire. Cum parterul era prea expus unui atac din stradă, s-au urcat la etaje, pe care le-au ocupat si baricadat. Intr-o cameră la etaj au găsit un comisar de politie si un plutonier care au scos revolverele si au vrut să tragă. Dar n-au mai avut vreme să-si pună gândul în aplicare, căi au căzut răniti de gloantele legionarilor.
  Sosind armata, a ocupat clădirile vecine si au început să tragă în ferestrelede la etaje. Ca să nu fie loviti, legionarii se târau pe podea si din când în când trăgeau si ei focuri de armă în aer. La urmă s-a ajuns la un armistitiu tacit cu armata. Nu mai trăgea nimeni. Armistitiul a fost întrerupt de incidentul cu comisarul Nicolau, Seful Sigurantei de la Constanta. Acesta a încercat să pătrundă la etaj si să-i surprindă pe legionari cu arma încărcată. Dar a fost descoperit pe când urca si s-a rostogolit pe trepte rănit de un glonte. La un moment dat armata a început din nou să tragă focuri răzlete. In cursul acestor împuscături, a căzut lovit mortal legionarul Constantin Ardeleanu. Respirând încă a fost evacuat, dar se pare că nu i s-a dat nici o îngrijire medicală si a murit. Asa a rămas situatia până la ora 7 dimineata când s-au predat.
  Prefectura judetului se înscrie ca un alt trofeu în panoplia vitejiei legionare. La asaltul de la Prefectură a participat o echipă de 15 legionari, sub conducerea lui Virgil Gheorghiu. Din acest grup făceau parte Nicolae Rosca si Ovidiu Stănescu. La ora 9 seara echipa era concentrată în parcul din fata Prefecturii. Intrarea în clădire s-a făcut cu oarecare usurintă, deoarece unul dintre legionari, Zisu Bitaracu, era în uniformă de sublocotenent. La intrare erau doi soldati, care, când l-au văzut pe ofiter, i-au prezentat armele. Echipa care venea după el i-a dezarmat si i-a făcut prizonieri. In interiorul Prefecturii se mai aflau vreo patru soldati. După o mică rezistentă, s-au predat si acestia fără vărsare de sânge. Dar cum, în afară de paza interioară, mai exista si un grupe de soldati care păzea Prefectura din exterior, acestia dându-si seama de cele întâmplate, au încercat să pătrundă înăuntru. Cum poarta era închisă, au spart-o si au năvălit în holul de la intrare. Atunci legionarii au azvârlit niste petarde care au făcut un zgomot asurzitor. Soldati s-au retras speriati, crezând că sunt grenade. Prefectura a fost înconjurată de o companie de soldati, care au început să tragă în ferestre. Legionarii se târau de-a busilea dintr-o cameră înalta. De câteva ori soldatii au încercat să năvălească înPrefectură, dar tot de atâtea ori au fost respinsi. In cele dinurmă, ca si înalte părti, s-a ajuns la un armistitiu. Nu s-a mai tras. A doua zi dimineata, la ora 6, au evacuat Prefectura si întreaga echipă a fost arestată.
  La asaltul de la Postă, condus de legionarul Neată din Hârsova, au căzut legionarii Cavachi si Caporani, omorâti de soldati dinăuntru. Posta a fost ocupată de legionari, dar n-au putut-o tinea decâ rrei ore. Printr-o neatentie de-a lor, alti soldati s-au strecurat prin spatele clădirii, au spart un geam si au pătruns înăuntru. Au evacuat clădirea si au avut timp să dispară.
  Centrala Telefoanelor a fost ocupată cu relativă usurintă de către o echipă cu Gogu Gheorghiu, dincare făcea parte Cola Chirani, Zeana, Funda si Mitică Georgescu, fratele Cedemvirului. Legionarii au pătruns la parter, dar când să urce la etaj, au fost întâmpinati cu puternice focuri de armă si au fost siliti să se retragă.
  Nici gara Constanta n-a putut fi ocupată. Seful echipei, legionarul Vasile Cucu, întârziind, legionarii din echipa lui au fost luati de Atanasie Chircu si au participat la asaltul de la cazarma jandarmilor. Sosind târziu Cucu si crezând că ceilalti n-au venit la întâlnire, s-a dus singur să ocupe gara... A fost arestat si crâncen bătut la Comenduirea Pietii. In luptele de la Constanta au căzut 3 legionari si 7 jandarmi si politisti.
 
6. Brava Capitală
 
  La Bucuresti, cum am spus mai înainte, ne-am limitat la câteva actiuni diversioniste. Erau plănuite trei atacuri care n-aveau alt rost decât să-l intimideze pe Rege si să schimbe directiade manifestare a opiniei publice. Poporul trebuia smuls din ieftina demagogie a partidului national-tărănesc si mânia lui canalizată spre Rege, adevăratul vinovat de dezastrul tării.
  O echipă din Corpul Muncitorilor Legionari, sub conducerea lui Dumitru Groza, a provocat panică la Palatul Regal. Aurel Călin a azvârlit o grenadă aproape de intrarea principală a Palatului, fără să rănească pe nimeni, a mai tras câteva focuri de revolver în directia ferestrelor si apoi s-a retras. In acelasi timp, în spatele Palatului, unde se făceau reparatii si erau ridicate niste schele de lemn, alti legionari au pătruns cu o masină încărcată cu bidoane de benzină. Masina a fost îndreptată fără ocupanti spre lemnărie. Soldatii au tras în ea, masina a luat foc si de la masină s-au aprins schelele arzând până în sus. S-a încins o vâlvătaie care i-a speriat pe toti locatarii Palatului si pe toti vecinii. Se dusese vestea în Bucuresti că arde Palatul Regal.
  O altă echipă legionară, sub conducerea lui Ilie Niculescu, a ocupat Postul de Radio de la Băneasa si l-a scos din functie pentru câtva timp. Acelasi lucru s-a întâmplat la Palatul Telefoanelor, unde Ion Chirută cu câtiva legioanri a pătruns îninterior si a provocat stricăciuni la centrala aparatelor.
  Aceste actiuni, mai mult spectaculare, căci nu se urmărea ca la Brasov sau Constanta ocuparea institutiilor publice, s-ar fi stins si n-ar fi influentat cursul evenimentelor, dacă efectul lor psihologic n-ar fi cuprins ca o flacără populatia Capitalei, scotând-o în stradă. Era focul de pistol, cum spunea Horia Codreanu, care a ridicat poporul contra unui Rege de la care natiunea a suferit prea mult si pe care l-a suportat prea mult.
  La ce oră după ce s-au auzit împuscăturile de la Palat si lumea aflase din manifestul meu lipit pe ziduri sau distribuit de legionari că Garda de Fier s-a revoltat si cere abdicarea Regelui, pe Bulevardul Elisabeta, în jos de Cercul Militar, se strânsese un grup de manifestanti de vreo 500 de persoane, care s-a pus în miscare, îndreptându-se spre Palatul Regal. N-a fost o initiativă legionară, ci o adeziune spontană a maselor populare. Coloana de manifestanti, pe măsura ce înainta pe Calea Victoriei, proferând strigăte ostile la adresa Regelui, s-a îngrosat cu sute de mii de trecători de pe străzi, încât când s-a ajuns în Piata Palatului, pe la orele 12 noaptea, devenise o masă impunătoare de 4.000 de oameni. Au fost trimise tanchete în întâmpinarea manifestantilor pe Calea Victoriei, dar n-au putut opri înaintarea multimii. Unele tanchete au fost încercuite de manifestanti si capturate. Palatul Regal era cufundat în întuneric. Fuseseră retrase si santinele exterioare. Un tânăr sublocotenent s-a urcat atunci pe grilajul de la Palat si a început să vorbească aprins multimii, cerând abdicarea Regelui. Era Sandu Valeriu. Vuietul multimii era asa de puternic încât se auzea până la mari depărtări. Manifestantii intonau imnuri patriotice si scandau cuvântul "Abdicare". Armata se retrase spre Muzeul Simu, dar, în afară de încercarea cu tanchetele, nu a mai intervenit. De la Palat multimea, care acum trecuse 5.000, s-a încolonat si a continuat să manifeste pe Calea Victoriei până la Piata Romană. De aici s-a înapoiat spre centru pe Bulevardul Brătianu si apoi spre Universitate până la punctul de plecare. Până la 4 dimineata au tinut manifestatiile, fără ca forta publică să intervină.
  A doua zi dimineata, Miercuri, 4 Septembrie, manifestatiile au reînceput cu si mai mare intensitate, dar de data aceasta într-o formă ordonată, cu cântece legionare, si cu personalităti cunoscute ale miscării în fruntea lor.
  Spre deosebire de Constanta si Brasov, unde populatia n-a putut fi antrenată să-i ajute pe legionarii baricadati în clădirile publice, la Bucuresti bravii cetăteni ai Capitalei din primul moment au alergat la chemarea Legiunii. A fost o exploziede revoltă care n-a mai putut fi controlată de autorităti si care l-a mentinut sub presiune constantă pe Rege, până ce s-a obtinut abdicarea lui.
 
7. In dimineata de 4 Septembrie
 
  In dimineata de Miercuri, 4 Septembrie, situatia grupelor legionare angajate în luptă era următoarea:
 
  - La Constanta, legionarii abandonează toate obiectivele cucerite la ora 6 dimineata. Evacuarea lor nu s-a produs pentru că n-ar mai fi putut rezista în ele - cel putin în patru locuri erau solid instalati - ci pentru că asa era dispozitia lui Eugen Teodorescu. El dăduse acest termen, considerând că dacă până la ora 6 dimineata nu le vine armata în ajutor, situatia este pierdută. Ordinul lui nu era justificat, căci câteva ore în plus de rezistentă putea să decidă soarta revolutiei.
  Părăsirea puternicelor pozitii de la centrele jandarmeresti si Prefectură a fost partial compensată de informatiile ce le transmitea Comandorul Lăzărescu la Bucuresti. Acesta, în tot cursul diminetii si cu autoritatea ce i-o conferea gradul său, telefona întoate părtile, la Marină, la Palat, la Ministerul de Externe, că situatia e gravă la Constanta, legionarii fiind stăpâni pe oras. In modul acesta contrazicea si tulbura alte informatii care veneau din partea armatei, conform cărora ordinea ar fi fost restabilită. 
  - La Brasov, cum am văzut, Postul de Radio Bod n-a putut fi ocupat, insucces care a afectat toată aria de luptă din Ardeal. Neprimind semnalul convenit, grupele legionare din Timisoara, Deva si Alba-Iulia n-au intrat în luptă si, ca urmare, întreg planul de mobilizare al populatiei din Ardeal a căzut. Spre deosebire de Constanta, institutiile cucerite la Brasov n-au fost părăsite în zorii zilei. Nici n-a existat vreun ordin în acest sens, iar momentele de criză prin care au trecut legioanrii asediati au fost dominate. Păstrarea acestor centre a influentat puternic cursul evenimentelor la Bucuresti. Prin centrala telefonică de la Brasov, legionarii au interceptat toate legăturile dintre Bucuresti si Ardeal, împiedicând să se cunoscă proportiile revolutiei si transmitând informatii favorabile miscării. Chestura se găsea într-o excelentă  pozitie de apărare. Strada îngustă pe care se afla împiedica desfăsurarea fortelor militare, iar în interiorul legionarii detineau 60 de prizonieri si aveau armament din abundentă.
  - In Capitală, revolutia a luat un ritm maiestuos. De la primele focuri si după ce s-a stiut despre ce este vorba, adeziunea poporului a luat proportiile unei avalanse. De la 500, multimea manifestantilor a ajuns la 4.000, apoi la 5.000, pentru ca în dimineata de 4 Septembrie să fie de peste 10.000. Acest fluviu uman din Bucuresti a fost salvarea noastră.
 
  Făcând bilantul general, situatia general, situatia noastră în dimineata de 4 Septembrie nu era rea. Victoriile de la Constanta, rezistenta de la Brasov si mai ales masiva adeziune a populatiei din Capitală la cauza revolutiei au avut efectul unui cutremur la Palat. Dar una e situatia obiectivă si cu totul alta e situatia subiectivă, adică asa cum ea se reflectă în personajele unei revolutii. Pe baricadele Legiunii eu eram personajul principal si în dimineata de 4 Septembrie, nu eram deloc multumit de rezultate. Tot planul de bătălie pe care-l concepusem cu atâta încredere în succese spulberase. Intentia mea era ca la Brasov, profitând de starea de spirit din Ardeal, să concetrez câteva mii de oameni cu care să pornesc spre Bucuresti, dacă Regele ar rezista. Prin esecul de la Bod, s-a îngropat această sperantă. Din miile de oameni ce-i vedeam concentrati la Brasov, nu mai rămăsese decât două insule asediate.
  La Bucuresti situatia era alta, dar în acel moment pretios nu stiam ce se întâmplă aici. In graba cu care am organizat totul, am uitat un lucru esential: legătura cu Capitala. Nu a fost numai uitaer, ci si ideea mea că soarta revolutiei se joacă la Brasov si în Ardeal. Ce se întâpla la Bucuresti, nu interesa prea mult, căci valurile revolutiei se vor năpusti de la nord la sud măturând ultimele rezistente. Si acum iată că situatia se inversare. In timp ce la Brasov revolutia ajunsese în impas, triumfa la Bucuresti.
  In dimineata de 4 Septembrie, mă găseam în Strada Nisipului de Sus 38, fără legături cu Capitala si cu restul tării. Dintre legionari nu mai aveam lângă mine decât pe Boian. Ceilalti fie că erau arestati fie asediati fie că se ascunseseră. Singurele inmformatii ce le aveam proveneau din gazete sau de la posturile de radio. Ziarele din Capitală aduceau stirea că grupe de rebeli au atacat câteva institutii publice la Constanta si Brasov, dar au fost scosi din ele si arestati. M-a descurajat mult atitudinea luată de Germania. Toate emisiunile germane prezentau răzvrătirea legionarilor ca o actiune îndreptată contra dictatului de la Viena si contra Puterilor Axei. Erao polită în alb dată Regelui ca să reprime în modul cel mai energic "rebeliunea" si sunt surprins până astăzi cum de Regele nu si-a dat seama de importanta acestor stiri si nu a reactionat cu fermitate. Berlinul era de partea lui.
  Pe la orele 11, vine Boian cu ultimele informatii din oras, care erau tot atât de rele. Centrul orasului este împănat de patrule militare care legitimează lumea pe străzi. O multime de legioanri au fost arestati. Se aude că se vor face descinderi din casă în casă, pentru a descoperi pe cei veniti din alte părti la Brasov. Trupe numeroase înconjoară clădirea Telefoanelor si Chestura si se pregătesc de atac. Diagnosticul lui era că situatia este foarte gravă.
  Stirile aduse de Boian nu erau reale, cum am putut verifica mai târziu. Moralul legionarilor baricadati la Telefoane si Chestura era excelent, iar trupele adoptaseră o atitudine de expectativă binevoitoare. Dacă li s-ar fi dat ordin de atac, e putin probabil că ar fi tras. Intre legionari, ofiteri si soldati se realizase o atmosferă de fraternizare.
  Dar eu nu cunosteam exact nici starea de spirit a acestor camarazi si nici ai armatei. Tăiat de orice legături cu tara si neavând alte informatii decât acelea pe care le difuzau ziarele si posturile de radio, i-am spus lui Boian:
  - Dacă e asa situatia, orice prelungire a rezistentei nu-si mai are rostul. Nu mai puteam cere sacrificii de la legionari, după ce planul principal de bătălie a căzut. După vestile din ziare, în Capitală e liniste. Mergi si comunică sefior de echipe, pe ce căi vei sti, ca să evacueze clădirile, dar în asa fel ca ei să nu se predea, ci să dispară pe nesimtite din ele, în măsura în care pot.
  Boian a venit după o jumătate de oră si mi-a spus că a transmis ordinul de evacuare. Ordinul a ajuns la echipa de la Telefoane, dar Crăcea a considerat că ordinul nu poate veni pe la mine si nu l-a executat. In orice caz acea oră sau acea jumătate de oră între 11 si 12, când Boian a plecat cu mesajul meu si acest mesajs-a împotmolit pe drum, a jucat un rol capital în hotărârea ce-a luat-o Regele ca să cheme pe Generalul Antonescu la putere, căci dacă s-ar fi aflat la Bucuresti că rezistenta legionară a cedat la Brasov, nu este exclus ca evenimentele să fi luat un alt curs.
  După întoarcerea lui Boian, mi-am făcut următoarea socoteală. La Brasov nu mai putea sta si nici la Bucuresti nu ne putem întoarce din cauza împrejurărilor existente. Trebuie să evacuăm si casa unde stăm, căci nu e o casă românească si nu putem expune gazdele la neplăceri. Ne vom retrage în Ardealul cedat Ungurilor, amestecându-ne cu refugiatii care treceau dintr-o parte într-alta. Ne vom declara Unguri de la Bucuresti, care vrem să ne întoarcem în patrie. Boian vorbea bine limba maghiară, căci era originar din părtile Bihorului. Ne vom stabili la Cluj, de unde vom observa cursul evenimentelor. Eu fiind liber, amenintarea ce-o reprezentam va frâna zelul de represiuni al Regelui.
  Ne-am schimbat uniforma militară cu haine civile si am întrebat pe stăpânul casei, Dr. Popovici, cam pe unde cade noua frontieră si cum putem ajunge mai repede în Secuime. După ce ne-a dat toate indicatiile, am părăsit casa si am început să urcăm dealul din fata noastră (Warthe), cu gândul ca să evităm centrul orasului si să cădem dincolo de restaurantul "Transilvania".
  Dar n-am făcut  nici 50 de metri, urcând dealul din fată, si apare Dr. Popovici în usa casei si ne strigă să ne întoarcem. Noi nu ne-am întors nestiind ce vrea si atunci a urcat el gâfâind până la noi:
  - Inapoi, căci Generalul Antonescu a fost numit Presedintele de Consiliu. Era ora 12.
 
8. Generalul Antonescu, Presedintele de Consiliu
 
  Numirea Generalului Antonescu în fruntea guvernului schimba radical situatia în care mă aflam. Din fugar ce eram cu câteva minute înainte, am revenit în centrul evenimentelor. Am ascultat si eu îmbucurătoarea stire la Radio Bucuresti.
  Cu Generalul Antonescu făcusem un pact în 27 Iunie 1940. Cele două linii despre care îi vorbeam atunci, linia politico-revolutionară, în directia căreia militam eu, si linia militară, pe care o reprezenta el, iată că acum convergeau, putând să întreprindem ceva în comun pentru salvarea tării. Dar odată instalat la putere nuîsi va schimba sentimentele? Nu va proceda ca în 1938 când, numit Ministru al Armatei, a trecut de partea Regelui Carol, amenintând pe Căpitan cu "armata va trage", dacă va încerca să organizeze vreo manifestatie contra noii Constitutii? In orele ce vor veni, se va vedea care e atitudinea lui.
  Care sunt cauzele care au determinat pe Regele Carol să cheme în fruntea guvernului pe Generalul Antonescu?
  1. In primul rând, nelinistea care domnea în Ardeal din pricina ruperii în două a acestei provincii. Armata trebuia retrasă pe noile frontiere si în cursul acestei operatii se putea întâmpla tulburări. Se vorbea chiar că unele unităti refuză să execute ordinul de evacuare si chiar ar fi dispuse să reziste înaintării maghiare.
  2. Guvernul Gigurtu avea o alcătuire hibridă si era incapabil să mentină ordinea în cursul acestei perioade de tranzitie. Presedintele de Consiliu era un om slab. La Ministerul de Interne se găsea Generalul David Popescu, care, desi devotat Regelui, a înteles drama tineretului si nu era dispus să-si asume răspunderea unei noi vărsări de sânge. In cursul manifestatiilor din Capitală, fortele de ordine, aflate sub conducerea lui, n-au intervenit. Se mai găseau în acest guvern mai multi ministri nationalisti, cei trei ministri legionari, Mihail Manoilescu si Nichifor Crainic, care în nici un caz nu ar fi acceptat să se înfrunte cu mânia poporului.
  3. Atacurile legionarilor contra institutiilor publice la Brasov, Constanta si Bucuresti au produs panică la Palat. Nu se stia ce proportii vor lua si dacă nu vor izbucni si alte focare de revoltă, în alte orase ale tării.
  4. Marile manifestatii din Capitală au proiectat în constiinta Regelui si a anturajului său o imagine de fortă a Legiunii mult superioară ciocnirilor din provincie si, prin amploarea lor crescândă, au mentinut Palatul sub o presiune continuă.
  5. Schimbarea de atitudine a Legatiei germane fată de Rege. Legătura dintre Generalul Antonescu si Fabricius, realizată prin mijlocirea lui Mihai Antonescu, se convertise, din cauza crizei interne, într-o piesă esentialăa politicii germane în România. De unde înainte * Fabricius, între Legiune si Carol, întotdeauna opta pentru Carol, considerându-l de neînlocuit pentru asigurarea continuitătii Statului Român, acum în rezervă un alt om, pe Generalul Antonescu, pentru eventualitatea că Regele va fi silit să părăsească Tronul. Acum problema se punea între Carol si Antonescu si se putea adopra si alternativa Antonescu. Această schimbare de opinie, referitor la modul de a se rezolva criza internă, s-a produs la Fabricius si nu la Berlin, care continua să condamne actiunea legionară si rămăsese în urmă cu evenimentele.
  6. Valer Pop, care se bucura de multă stimă la Palat, consultat asupra crizei, a recomandat în mod stăruitor pe Generalul Antonesc, ca unicul om capabil să mentină ordinea internă.
  7. S-a mai putut îmtâmpla si altceva de care nu sunt tocmai sigur. In faimoasa întâlnire din casa Generalului Coroamă, am vorbit din nou cu Moruzov de Generalul Antonescu, cerându-i să intervină pe lângă Rege pentru a-l elibera:
  - Ii creati o aureolă nemeritată. Generalul Antonescu este un om singur. Ce primejdie poate să reprezinte pentru Coroană? Să nu credeti că o fac pentru mine. Dimpotrivă, sunt convins că acest om este capabil să tragă în noi, dacă setea lui de putere este satisfăcută.
  Ii va fi spus oare Moruzov Regelui ceva de declaratia? Si nu cumva s-a gândit Regele să-l utillizeze din nou pe General contra miscării legionare, ca în 1938?
  8. In sfârsit, Absenta lui Moruzov din tară a fost în defavoarea Regelui, cu toate că-l mazilise. Dacă Moruzov s-ar fi aflat atunci la Bucuresti, cu certitudine că ar fi găsit el mijloace ca să împiedice numirea Generalului Antonescu în fruntea guvernului, simtindu-si propria lui pozutie amenintată.
 
9. Eliberarea legionarilor
 
  Regele Carol săvârsise o eroare gravă în apreciarea Generalului Antonescu. El credea că, odată chemat la putere, va putea repeta isprava din 1938. Isi închipuia că cu ajutorul Generalului va potoli revolutia legionară si îsi va salva Tronul.
  Dar Generalul Antonescu de acum nu mai era cel din 1938. Invătase lectia de atunci. L-a înselat  odată, dar a doua oară nu-l va mai însela. Cunostea ingratitudinea regelui, căci făcuse o experientă amară cu el. După ce în calitate de Ministru al Armatei, jucase un rol decisiv la înscăunarea dictaturii regale, n-a făcut parte din al doilea guvern si chiar a fost îndepărtat din Capitală, fiind numit comandant de corp de armată la Chisinău. Nici aici n-a stat mult, căci i s-a ridicat comanda la instigatia lui Armand Călinescu, fiind învinuit că a îmbunătătit tratamentul legionarilor aflati în închisoarea militară de aici. Dar dacă urâta purtare a Regelui din 1938 mai putea fi uitată, Antonescu nu putea ierta internarea lui la Mânăstirea Bistrita. Rana era prea vie. Abia de câtevazile fusese eliberat. In afară de nedreptatea si umilinta ce le suferise, Generalul Antonescu era o fire răzbunătoare, care nu-si cruta dusmanii.
  Desi numit Presedinte de Consiliu si avea motive acum să fie satisfăcut, Antonescu n-a putut fi ademenit de Regele Carol. El stia că odată trecut acest moment de criză, se putea astepta să fie din nou concediat. Preocuparea principală a Generalului în acel moment era cum să-si consolideze pozitia fată de Rege. El dispunea în acel moment de un aliat puternic: miscarea legionară. El îsi dăduse seama că dacă Regele l-a chemat la putere, aceasta se datoreste exclusiv răzvrătirii legionare si ecoului ce l-au avut la Palat marile manifestatii din Capitală. Cu cât curentul revolutionar se va întări cu atâta si pozitia lui va deveni mai puternică. Regele, în fata valului de nemultumiri din tară, va fi nevoit din ce în ce mai mult să se refugieze sub autoritatea lui, pentru a-si putea salva Tronul.
  Generalul Antonescu calculase bine. Trebuie întărită miscarea, pentru ca opozitia contra Regelui Carol să crească si el să fie împins de revolta poporului pe primul plan ca unicul om capabil să domine situatia. Chiar în după masa zilei când a fost numit prim-ministru, Miercuri, 4 Septembrie, a dat ordin ca toti legionarii arestati să fie pusi în libertate. La Brasov, ordinul a fost executat chiar în seara aceea. La Constanta, abia a doua zi dimineata, Joi, 5 Septembrie.
  Mă aflam în seara aceea tot la familia Polonyi, în Strada Nisipului 38, când apar în prag Doamna Ionana Cantacuzino si Eugen Necrelescu. Am rămas crucit.
  - Ce-i cu voi? Cum ati scăpat?
  - Ne-au dat drumul de la Comenduirea Pietii.
  - Tuturor legionarilor?
  - Tuturor din Brasov, afară de cei arestati prin judet, care se găsesc pe la posturile de jandarmi.
  - De unde a venit ordinul de eliberare?
  - Direct de la Generalul Antonescu.
  Generalul Antonescu trecuse de partea Legiunii. Conventia noastră din 27 Iunie functiona. Mare bucurie si multe sperante că vom ajunge pe culmile biruintei.
 
10. Manifestatia de la Brasov
 
  Ordinul dat de Generalul Antonescu de a fi eliberati legionarii detinuti a dat un nou impuls revolutiei. Capitala avea mai putină nevoie de această încurajare, căci aici populatia se mobilizase încă din seara de 3 Septembrie în favoarea legionarilor si manifesta pe străzi si noapte cerând abdicarea Regelui. Situatia era mai grea în provincie, unde flacăra revolutiei era amenintată să se stingă. Punând în libertate pe legionari, Antonescu a răscolit focul ce mocnea sub spuză. Fenomentul întâlnit la Bucuresti s-a repetat si în provincie: masele populare au fraternizat cu tineretul aflat pe baricade. Multimile, tinute la distantă până acum de teama represaliilor, s-au îndreptat spre noi ca niste râuri care au iesit din albia lor, ajutându-ne să ducem la bun sfârsit actiunea de răsturnare a regimului carlist. Poporul a trecut printr-o bruscă transformare a spiritului său. S-a smuls din deznădejdea în care zăcea până ieri si pe care si-o vărsa în imprecatii neputincioase la adresa Ungurilor si a prins o nouă încredere în destinele neamului, când a văzut miscarea biruitoare. Pierderile teritoriale puteau fi mai usor suportate de neam când stia că abătut ceasul unei guvernări legionare, care va repara toate nedreptătile si relele din trecut.
  In ziua de 5 Septembrie, nu numai la Brasov si Constanta, ci în toate marile orase ale tării, lumea a iesit pe străzi pentru a-si manifesta alipirea fată de legiune si a cere să se pună capăt sângeroasei domnii a Regelui Carol, care a adus tării atâtea umilinte si nenorociri. La Brasov se găsea Nicolae Petrascu, venit pentru a participa la luptă, cu un grup de legionari sibieni, între care Nicu Iancu si Mitu Banea. Cu ei împreună, se aflau si un grup de legionari gălăteni, în frunte cu Costea si Nicolae Ion. Joi, pe la amiază, sub comanda lui Petrascu, câteva sute de legioanri s-au adunat în fata casei inginerului Ionică, tatăl martirului Eugen ionică, si de acolo s-au încolonat si au străbătut tot Brasovul în cântece legionare, salutati de întreaga populatie. Cum acest eveniment în cartea de amintiri a lui Nicolae Petrascu, prefer să transcriu mărturia lui, pentru ca cititorul să poată întelege suflul eroic si măretia acestei manifestatii.
  "In coloană de mars, am pornit în sus ep Strada Portii, spre centrul orasului. In frunte mergea bătrânul inginer Ion Ionică, tatăl lui Eugen Ionică, cunoscutul martir legionar, ucis în pădurea de la Râsnov, în noaptea de 21-22 Septembrie 1939. In Brasov, unde pentru prima oară a răsunat marsul "Desteaptă-te Române", ne-a fost dat ca după doi ani si mai bine de prigoană să auzim "Stefan Vodă", cântat de legionarii biruitori.
  In primii pasi parcă sovăiau oamenii încadentă si cântec. Era emotia primelor clipe si nici lor nu le venea să creadă ce vedeau cu ochii. Mergând, simteam cum rândurile se strângeau si din ce în ce grupul primea mai multă consistentă si unitate. N-am ajuns bine î Piata Sfatului si ca undangăt de clopot urias răsuna cântecul legionar între zidurile vechi cetăti.
  Tu, Codrene, esti nădejdea...
  Legionarii alergau din toate părtile si se adunau la coloană. Lumea cealaltă iesise pe stradă si sta îngrămădită, aplaudând de pe trotuare. Din balcoanele caseolor se aruncau flori.
  Am trecut apoi pe la liceul "Andrei Saguna", înaintând spre Scheiu. In Piata Prundului de la Biserica Sf. Nicolae era o mare de lume. Am mers până la Biserica de pe Tocile. Acolo ne-am întors înapoi si ne-am oprit câteva minute în Prund. Cântecul răsuna dn coastă în coastă.
  Tu, Codrene, esti nădejdea...
  Am completat coloana cu alti legionari, care veneau de pe la fabrici si de la treburile lor, unde îi găsise vestea cântecului si a biruintei noastre. Am pornit înapoi prin Brasov la vale. De astă dată era si mai multă lume si însufletirea crestea. Trecând prin fata Palatului Telefoanelor, ocupat de legionari, ai nostri erau la ferestre si salutându-ne, cântau si ei. Am recunoscut la ferestre pe Popa Nicolae si Crăcea Nicolae din Teleorman.
  Am trecut apoi pe Strada Lungă spre gara Bartolomeu, până la cazarma din apropiere. Acolo au căzut măscândcu dintii din caldarâm camarazii Sultan Donat si Constantin Sălceanu. In fata petelor de sânge, am făcut front si ridicând mâinile spre cer, am cântat "Imnul legionarilor căzuti".
  Până ne-am întors din nou spre centrul orasului, era seară. Ne-am oprit în fata restaurantului "Transilvania" si asezându-i pe legionari în careu, le-am vorbit lor si lumii care se adunase să se bucure de bucuria noastră. Au fost câteva idei venite în minte în căldura si entuziasmul unei scurte cuvântări ocazionale, care a avut cam următorul continut:
  După doi ani deprigoană cruntă, miscarea legionară se ridică astăzi biruitoare. Ea a intervenit atunci când toatesperantele neamului erau spulberate si când, după prăbusirea din ultimele zile, credeau dusmanii că s-au isprăvit zilele Statului si ale tării românesti. După ce din vina conducătorilor ei, România a pierdut aproape jumătate din teritoriul său national, poporul românesc se ridică acum prin Legiune, îsi adună toate energile risipite, le dă un nou suflu de viată si, cu fortele refăcute, va astepta ziua când va putea readuce tot ce am pierdut din cauza incapacitătii, miseliei si trădării unei clase conducătoare inconstiente.
  Miscarea legionară a luptat de zeci de ani pentru o Românie mare si sănătoasă. Infrângerea ei temporară din prigoana trecută a fost si înfrângerea neamului si a tării, ale cărei granite s-au prăbusit ca niste castele de carton. Biruinta de azi a Legiunii este si va fi biruinta neamului. Ea va fi în viitor pavăza României, pe care o va aduce acolo unde este locul ei între Statele nationaliste si creatoare de lume nouă: Germania national-socialistă si Italia fascistă.
  Această zi de biruintă legionară nu ne-a făcut-o nimeni cadou nouă. Ea e fructul a lor zeci de ani de închisori, a lor sute de morti din rândul acelora pe care neamul i-a avut mai buni,ami curati si mai viteji. Temelia biruintei de astăzi e udată cu sângele Căpitanului, al lui Mota, Marin, al inginerului Clime, Ion Banea, Vasile Cristescu, Alexandru Cantacuzino, Căpitanul Elim Siancu, inginer Eugen Ionică, Ion Faur, Lehaci, Bordeianu si multi altii, al căror pomelnic este nesfârsit de lung si dureros. Vin apoi la rând Sultan Donat, Constantin Sălnceau, Puiu Grigorescu, Lucian Caramlău, morti în luptele de aici de la Brasov, la care se mai adăugă si alti camarazi, care vor mai fi căzut la Constanta si în alte părti".
  La urmă a anuntat Petrascu călanturile robiei au căzut si că de acum legionarii pot să îmbrace cămasa verde si să calce cu pasi de stăpâni în tara lor. A multumit armatei române, care din primul moment a înteles chemarea neamului, majoritatea unitătilor din Brasov netrăgând în legionari, si a încheiat cu strigăte pentru Generalul Antonescu.
  In tot timpul manifestatiei, eu am rămas  mai departe izolat în casa din deal. Nu stiau decât câtiva legioanri de existenta mea la Brasov. Am adoptat această tactică pentru ca nu cumva descoperindu-mă cei de la Bucuresti, să fiu asaltat c propuneri de colaborare cu Regele Carol. Telul meu era să obtin abdicarea lui, asa cum am anuntat în manifestul din 1 Septembrie. Seara l-am trimis pe Boian să-l aducă pe Petrascu la mine. A fost mare bucurie. Mi-a povestit cum a decurs marsul prin oras si apoi m-am înteles cu el să plece imediat la Sibiu si în alte orase pentru a organiza demonstratii asemănătoare. Prin amploarea crescândă a manifestatiilor,la Bucuresti trebuia săse ia act că tara mutilată nu-l mai poate suporta pe Tron pe Regele Carol, autorul principal al dezastrului national.
 
11. Generalul Antonescu investit cu puteri depline
 
  Intre Generalul Antonescu si miscare s-a stabilit în acele zile de criză o interpenetratie de interese, o sustinere reciprocă a pozitiilor lor, avantajoasă pentru ambele părti. Fără să ne fi consultat, alianta dintre miscare si General s-a reflectat în toate actele întreprinse de-o parte si de alta. Să urmărim conexiunea evenimentelor:
  1. In seara de 3 Septembrie, legionarii se revoltă contra Regelui atacă institutiile publice si cer abdicarea lui.
  2. A doua zi, Miercuri, 4 Septembrie, la orele 12, generalul Antonescu este numit Presedinte de Consiliu.
 3. In după masa aceleiasi zile, generalul, în noua lui calitate, dispune eliberarea tuturor legionarilor arestati. Ca urmare, revolutia se reactivează si se extinde în toată tara.
 4. In Capitală, în noaptea de 4-5 Septembrie, manifestatiile iau proportii uriase să defileze pe străzi, în cântece legionare 40.50.000 de oameni.
 5. Orientându-se după aceste manifestatii si simtind că toată tara e în spatele lui, Generalul tinteste la ceva mai mult: să obtină puteri depline. După oarecare ezitări si sub presiunea maselor populare, Regele îi acordă puteri depline, în dimineata de 5 Septembrie 1940.
  Examinând această înlăntuire de evenimente, se vede clar cum Generalul Antonescu si miscarea îsi potrivesc pasii pentru a combate un inamic comun. Generalul si-a dat seama că a fi Presedinte de Consiliu sub Carol nu e o garantie că va sta multă vreme la putere, deoarece tot atât de usor putea fi înlocuit. Experienta cu Goga îi era proaspătă în memorie. Pentru a-si consolida situatia si a nu fi dat peste cap ca Goga, după ce Regele va fi trecut momentul de primejdie, Generalul Antonescu s-a hotărât să-i smulgă puteri depline. Dar pe cine se sprijină Antonescu pentru a-l determina pe Rege să-i treacă lui răspunderea Statului? Pe legionari. Spectacolul străzii, cu zeci de oameni care cereau abdicarea Regelui, cu strigătele ostile care străbăteau până la Palat, îi procurau argumăntul suprem. Nu există altă solutie ca să se oprească acest uragan de multumiri decât ca între Regele detestat si multime să se interpună Generalul si să potolească cu autoritatea lui masele revoltate.
  Regele a consimtit si la acest sacrificiu, gândindu-se că odată satisfăcută setea de putere a lui Antonescu, îl va avea de partea lui. Cum îl stia pe Antonescu autoritar si crud, îsi imagina că va restabili ordinea chiar cu pretul de a trage în manifestanti. Obtinuse tot ce ceruse. Acum era rândul Generalului să-si arate lealitatea fată de Coroană, cum a declarat de atâtea ori.
  Generalul Antonescu căzuse în tentatia oferită de Rege. Ince puse să gândească problema în aceiasi termeni, uitând primejdia prin care trecuse. De vreme ce a obtinut puteri depline, se considera la adăpost de orice surprize din partea Regelui si păstrarea lui pe Tron nu-l mai incomoda. O stranie schimbare se produsese în sufletul lui, demostrând încă o dată că setea de putere era mai tare în el decât interesul national. Evindent, el nu era dispus să tragă în manifestanti, cum îsi imagina Regele. Intâi, pentru că s-ar fi făcut odios în fata poporului si, în al doilea rand, pentru că si-ar fi înstrăinat sprijinul miscării. Cu toate puterile depline ce le obtinuse, Generalul n-avea încredere deplină în Rege si cea mai bună pavăză a lui era tot alianta cu miscarea.
  Dar atunci cum credea Generalul Antonescu că va putea salva Tronul Regelui, fără să recurgă la vărsări de sânge? Convingând miscarea să renunte la ideeea abdicării si să se multumească cu o solutie intermediară: Regele va continua să domnească, dar nu va mai guverna. Despuiat de puterile Statului, Regele nu va mai constitui un pericol pentru tară si tineretul legionar va putea să-si desfăsoară puterile creatoare sub înalta oblăduire a Generalului.
  Intentia lui de a armoniza cele două extreme - Regele si miscarea - făcându-le să conveargă în persoana lui, rezultă clar din proclamatia ce-a dat-o după ce a fost investit cu puteri depline. Adresându-se legionarilor, le-a spus următoarele:
  "Intelegerea si clementa regală a înlesnit ca si ultimele frământări să se închidă fără sanctiuni, într-un suflu de libertate. Prigonirile au încetat. Actum, tineretul, nădejdea curată a neamului, trebuie să-si împlinească datoria".
  Gratie întelegerii Suveranului, spunea Antonescu, violentele săvârsite de legionari în ultimele zile nu vor fi urmărite si era prigonirilor s-a încheiat. Dar, implicit, în această proclamatie, în care se sublinia clementa Suveranului, se făcea apel si la legionari ca să depună armele, să înceteze cu campania pentru abdicarea lui si să se acomodeze cu noua situatie, în care Regele va continua să rămână pe Tron, dar un Rege inofensiv, incapabil să mai facă vreun rău, căci de azi înainte a fost pus sub tutela lui Antonescu, care a fost investit cu puteri depline.
  In acest punct se însela Antonescu, căzând în cursa Regelui. "Puterile depline" pe care le primise de la Rege nu erau chiar asa de "depline", cum îsi imagina Generalul. Regele fusese mai siret decât Antonescu. Fie din neatentie fie din graba cu care s-a întocmit actul, Generalul n-a observat lacune pe care le continea Inaltul Decret Nr. 3052. Pe frontispiciul lui scria "depline puteri", dar Regele îsi rezervase suficiente puteri ca făcând uz de ele, într-un alt moment, să-l poată înfrunta si chiar expulza din fruntea Statului.
  Inaltul Decret Nr. 3052, din 5 Septembrie 1940, prin care i s-a acordat Generalului Antonescu puteri depline, avea următoarele articole:
 
   Art. 1. Investim pe D-l General Antonescu, Presedintele Consiliului de Ministri, cu puteri depline pentru conducerea Statului Român.
  Art. 2. Regele exercită următoarele prerogative regale:
  a) El este Capul Ostirii.
  b) El are dreptul de a bate monedă.
  c) El conferă decoratiuni române.
  d) El are dreptul de gratiere, amnistie si reduceri de pedepse.
  e) El încheie tratate.
  f) Modificarea legilor organice, numirea ministrilor si a subsecretarilor de stat se va face prin decrete regale, contrasemnate de Presedintele Consiliului de Ministri.
 
  Examinând continutul decretului, constatăm că regele îsi rezervă două prerogative, care puteau pune în primejdie deplinele puteri ale Generalului Antonescu.
  Regele rămâne Capul Ostirii. Acest paragraf ar fi devenit o sursă inevitabilă de conflict între el si Antonescu. Si unul si altul si-ar fi disputat exercitiul autoritătii asupra fortelor militare ale tării. Si cum Regele era capul ostirii, iar Antonescu nu era, după toate probabilitătile că armata ar fi ascultat de ordinele Regelui.
  Mult mai grav era paragraful ultim, căci anula în eficacitatea lui practică decretul "deplinelor puteri". Intr-adevăr, modificarea legilor fundamentale ale Statului nu se putea face decât prin structura vechiului regim carlist decât cu consimtământul Regelui, iar acesta, după toate probabilitătile, nu ar fi acceptat ca aceasta să meargă la "tabula rasa" a propriului lui trecut. Generalul nu putea numi cu de la sine putere nici ministri si subsecretari de Stat, cu care să formeze guvernul, ci trebuia să obtină semnătura lui Carol, căci numirile acestora se făceau tot prin decret regal. Si atunci ce obtinea Antonescu? "Depline puteri" numai la nivelul administrativ al Statului, dar nu la nivelul cel mai înalt, al legislativului si executivului suprem.
  Regele Carol fusese constrâns să revină oarecum la rolul constitutional ce-l avusese înainte de instaurarea dictaturii regale, dar Antonescu nu înaintase pe treapta ultimă a puterii, nu devenise Sef de Stat sau Conducător al Statului. Titlu ce l-a ontinut mai târziu, sub Regele Mihai. Generalul Antonescu rămăsese agătat la jumătatea drumului, între presedintele de consiliu si sef de stat. Regele îsi rezervase suficiente mijloace constitutionale ca la momentul opoortun să răstoarne pe ambitiosul general.
 
12. Arestarea lui Moruzov
 
  Cum am spus mai înainte, Moruzov părăsise tara înainte de dictatul de la Viena si fusese surprins de evenimente la Berlin. In capitala Reichului, a fost oaspetele Amiralului Canaris. Moruzov venise cu scopul să obtină de la Canaris asigurarea că guvernul german, înorice conjunctură politică si orice schimbări s-ar produce în România, îl va lua sub ocrotire pentru seriviciile ce le-a făcut Germaniei, împiedicând sabotajul productiei petrolifere de către agentii anglo-francezi cât si pentru faptul că este unul din cei mai bine informati agenti asupra situatiei interne din Rusia.
  Contrar sfatului Amiralul Canaris, Moruzov se întoarce precipitat în tară, înainte de a se clarificat situatia. Nu putem sti ce s-a petrecut în capul lui când s-a decis să se înapoieze. Stia că Generalul Antonescu fusese numit Presedinte de Consiliu si stia tot asa de bine că nu-l va ierta dacă-i va cădea în mâini. S-a gândit oare că ar putea recupera încrederea Suveranului, ajutându-l să iasă din acest moment greu, fără să se predea lui Antonescu? Cert este că Moruzov dispunea de o retea deasă de legături în armată si ar fi putut organiza o contra-lovitură, oferind Regelui o altă formulă de guvernare, care să-l elibereze de tutele lui Antonescu.
  In orice caz, pentru Generalul Antonescu întoarcerea lui Moruzov în tară reprezenta un pericol mortal, putând să-i răstoarne toate planurile si ambitiile. Ii cunostea capacitatea lui de intrigă la Palat si în toate cercurile militare civile. De aceea s-a decis să-l aresteze înainte de a putea lua vreun contact si a-i face vreun rău. Abia coborât Moruzov din avion, în dimineata de Joi, 5 Septembrie, si doi ofiteri trimisi de Antonescu l-au ridicat de la aeroport si la-u dus la un regiment din Capitală, unde a fost tinut sub pază. Aceeasi soartă a avut-o si Nicki Stefănescu.
  Fără îndoială că Regele a aflat de arestarea lui Moruzov, dar n-a intervenit pentru el. Nu-l mai interesa persoana lui Moruzov, din cauza erorilor săvârsite de acesta în tratarea problemei legionare. De aceea l-a si scos de la Serviciul Secret. De altă parte, Regele Carol, în acele momente, era mult prea îngrijorat de propria lui soartă ca să se mai înfrunte cu Generalul pe hcestiunea lui Moruzov, cu atât mai mult cu cât în ziua arestării acestuia îi acordase lui Antonescu puteri depline.
  Moruzov căzuse în tară într-un moment cum nu se mai putea mai rău pentru el. Tronul vechiului protector, Regele, unde totusi si-ar fi putut găsi până la urmă salvarea, se clătina, iar noul stăpân al tării era inamicul lui mortal. Mai rămânea Canaris... Dar acesta era departe si nu putea interveni direct în afacerile interne ale tării. El era avizat la seriviciul lui din România, care, la rândul lui, trebuia să facă apel la guvernul român, ceea ce n-ar fi dus la nici un rezultat cu Generalul Antonescu Presedinte de Consiliu.
  Meditând asupra soartei lui Moruzov, ne întrebăm ce fortă l-a împins să facă tocmai ceea ce nu trebuia să facă, azvârlindu-se singur în gura l upului? La Berlin se afla în sigurantă. Probabil că există o fortă a destinului, cum afirmă atâtia moralisti si filosofi, care actionează peste inteligenta si vointa oamenilor, împingându-i să săvârsească acte care duc la propria lor distrugere.
 
13. O noapte cu Mihai Antonescu la Brasov
 
  Odată ce-a fost investit cu puteri depline, Generalul Antonescu nu avea alt gând decât să facă liniste în tară pentru a-si onora angajamentul luat fată de Rege de a-i apăra tronul. S-a interesat unde mă aflu eu, căci ar fi vrut să trateze chestiunea direct cu mine. generalul reluase legătura cu miscarea prin Alexandru Ghica si prin Dr. Alexandru Popvici. Ghica locuia în acelasi bloc si Generalul Rioseanu, un intim al Generalului, iar pe Dr. popvici îl cunostea Antonescu de la întâlnirea noastră din Iunie.
  Aflând că sunt la Brasov, pentru a nu pierde timpul, Generalul Antonescu l-a trimis pe Mihai Antonescu aici, cu misiunea să stea de vorbă cu mine si să mă convingă să ader la linia lui politică. Era însotit de Dr. Popvici, pentru ca acesta să poată face legătura cu mine prin mijlocirea legionarilor dinBrasov.
  Mihai Antonescu a plecat spre seară din Bucuresti cu două masini. Cea din spate era încărcată de agenti, căci între timp Mihai Antonescu fusese numit Ministru de Justitie. Expeditia a sosit la Brasov pe la ora nouă seara, dar până am putut fi localizat, se făcuse zece. Când a venit Baoian la mine să-mi comunice sosirea unui delegat al Generalului Antonescu la Brasov, am stat la îndoială să mă duc. Cum să mă încredintez unui necunoscut în plină noapte? Nu-l cunoscusem pe Mihai Antonescu până atunci si nici nu auzisem cel putin de un om politic cu acest nume. gândindu-mă însă la importanta mesajului ce mi-l poate transmite Generalul, m-am decis să cobor în oras, asumându-mi acest risc.
  Dar unde să ne vedem? In casa unde locuiam nu-mi convenea, căci mi-ar fi descoperit cuibul si situatia nu era încă limpede; într-un restaurant sau cafenea iar nu se putea, căci am fi fost semnalati si nici n-am fi putut vorbi în toată libertatea si vreme îndelungată. Am convenit în cele din urmă cu Mihai Antonescu ca discutia să aibă loc în masină, plimbându-ne în tempo potolit pe străzile orasului. M-am urcat în masină si am început să colindăm orasul în sus si în jos, având masina cu agenti, care nu ne-a slăbit nici o clipă. M-a surprins paloarea fetei lui Mihai Antonescu si niste ochi întunecati, care mă examinau cu atentie.
  Ce mi-a spus Mihai Antonescu? Generalul a primit puteri depline. A dat drumul legionarilor. Va lucra numai cu ei. Acum este rândul nostru să-i acordăm încredere. Ce cere Generalul de la mine? Să dau ordin ca legionarii să evacueze clădirile ocupate, să înceteze cu manifestatiile si să se reintegreze în viata normală a Statului. Mai cere o declaratie, care să fie difuzată mâine dimineată prin radio si prin ziare, prin care miscarea legionară îsi ia angajamentul să sprijine pe Generalul Antonescu în actiunea de reface a tării.
  - Bine, sunt de acord cu toate aceste, i-am răspuns, dar ce facem cu Regele? Miscarea a pornit această actiune pentru a-l constrânge pe Rege să părăsească Tronul, iar poporul a răspuns chemării noastre tocmai pentru că împărtăseste aceleasi sentimente, fiind sătul de domnia lui. Cum întelege Generalul să rezolve această problemă?
  - Chestiunea nu se poate rezolva acum. Vom vedea mai târziu. Intr-un alt moment. Acum trebuie consolidată pozitia Generalului.
  - Dacă Regele nu pleacă acum, nu mai pleacă niciodată. Generalul trebuie să facă pasul decisiv si să ceară abdicarea lui.
 - D-le Sima, întelege că, în acest moment, ceea ce vrei si ceea ce vrem cu totii este imposibil. Generalul si-a luat angajamentul fată de Rege să nu se atingă de Tronul lui. Mai târziu vom vedea. Acum problema capitală este să aducem Legiunea si §ara lângă General.
  - Nu pot să accept propunerea Generalului. Dacă pierdem acest moment, pierdem ultima oportunitate. Regele trebuie să plece. Trebuie să dăm această satisfactie poporului lovit, umilit si batjocorit. România Mare s-a făcut tăndări în mâinile Regelui Carol. Nu trebuie uitat că poporul, prin manifestatiile lui, l-a adus la putere si pe General.
  - D-le Sima, mă amenintă atunci Mihai Antonescu pe un ton grav, dacă nu răspunzi apelului Generalului, îsi va da demisia si cine va veni după el, va trage iar în legionari. Vreti să fiti iarăsi împuscati? N-ati avut destui morti?
  Rămânerea Generalului Antonescu la putere depinde de răspunsul D-tale. Trebuie să mă întorc la Bucuresti cu o declaratie de atasament a miscării fată de General si fără nici o conditie.
  - D-le Mihai Antonescu, întelege că nu pot. As trăda pe cei morti si sperantele poporului într-o înnoire a tării. Poporul e alături de generalul Antonescu, dar nu-l mai poate suporta pe tiran pe Tron.
  - D-le Sima, aceasta este alternativa. Trebuie să iei bine act de ceea ce îti spun. Dacă mă întorc la Bucuresti cu mâinile goale, Generalul se duce la Palat mâine dimineată si îsi prezintă demisia. răspunderea de ceea ce va urma, va cădea asupra D-tale.
  Acest duel pasionat între două puncte de vedere ireconciliabile s-a prelungit ore si ore. Eu ceream abdicarea Regelui, iar Mihai Antonescu căuta să mă convingă "să o lăsăm pe mai târziu". In timpul acesta cele două masini făceau fără întrerupere ocolul Brasovului, în sus si jos. Nu era tipenie de om pe stradă. Nu mă simteam prea comod cu Mihai Antonescu, când mă gândeam la agentii din spate. Acestia serviseră si sub regimul precedent si dacă ne capturează pe amândoi dinordul lui Carol?
  De la un timp, între noi nici nu mai era un dialog. Fiecare îsi recita partea lui, cu aceeasi îndârjire. Mă uit la ceas: era 4 dimineata. Ne plimbam de sase ore pe străzile Brasovului. Mihai Antonescu îmi spune că el nu mai poate întârzia, căci îl astea\ptă Generalul cu răspunsul. Invins de oboseală si de amenintări, am acceptat în cele din urmă să-i dictez o formulă care să-l satisfacă pe General:
  "In numele miscării legionare, salut cu bucurie numirea Generalului Antonescu în fruntea Statului si îl asigur de tot sprijinul si devotamentul tineretul legionar".
  N-am pomenit nimic de Rege sinici de intrarea de ordine a legionarilor. Era o concesiune reciprocă ce ne-o făceam. Această scurtă declaratie trebuia să fie difuzată în zorii zilei de 6 Septembrie, prin toate posturile de radio.
  M-am coborât din masină si mi-am luat rămas bun de la Mihai Antonescu. După ce-am ocolit câteva străzi, din precautiune să nu fiu urmărit, m-am retras în ascunzătoarea mea din Strada Nisipului de Sus 38 si m-am azvârlit în pat, mort de oboseală. Era la 5 dimineata.
 
14. In aceeasi noapte, se prăbusea Regele Carol
 
  Lunga mea discutie cu Mihai Antonescu din noaptea de 5-6 Septembrie, totusi a avut o parte bună: a împiedicat ca răspunsul meu la cererea Generalului să fie cunoscut în timp util la Palat. Dacă Generalul Antonescu ar fi aflat cu câteva ore înainte că sunt dispus să colaborez cu el, în conditiilece mi le propusese, evident că istoria arfi luat alt curs. Dar când a ajuns Mihai Antonescu cu răspunsul meu la Bucuresti, în zorii zilei, Regele renuntase la domnie, încât ceea ce stabilisem împreună nu mai era valabil.
  In timp de eu cu Mihai Antonescu, la Brasov, ne înfruntam aprig pe chestiunea Regelui, în aceeasi noapte, de 5-6 Septembrie, cădeau marile decizii. Manifestatiile nu mai puteau fi convenite. De la 40-50.000 de oameni, cât numărau cortegiile cu o zi înainte, acum ajunseseră la sute de mii. Toate arterele Capitalei erau împânzite de lume, blocând străzile care duceau la Palat. Regele era asediat în încinta Palatului de masele populare, care izbucnea în rafale de strigăte la adresa lui si a Doamnei Lupescu.
  Legionarii conduceau coloanele de manifestanti, întretinând agitatia multimilor cu cântecele noastre si cu scurte cuvântări în care înfierau crimele si trădările dictaturii carliste si cereau abdicarea Regelui. In fruntea coloanelor defilau Radu Gyr, Profesorul Dobre, Sandu Valeriu, Vică Negulescu si multi alti sef legionari din Capitală, care desi nu participaseră la primele ciocniri, au sărit cu totii pe baricade ca să-i ajute pe camarazii lor.
  Generalul mai luase o excelentă măsură. Urmându-mi sfatul ce i l-am dat la întâlnirea noastră din Iunie, îl numise pe Generalul Coroamă, până atunci Seful Diviziei de Gardă, Comandant al Corpului II Armată. Din acest moment Generalul Coroamă dispune de toate trupele din Capitală. Conform ordinelor ce le primise de la coroamă, Armata păzea Palatul Regal, dar nu intervenea ca să-i împrăstie pe manifestanti.
  In seara de 5 Septembrie, pe la orele 9, Regele îl convoacă pe Generalul Antonescu si pe Generalul Coroamă la Palat,pentru a se consfătui asupra situatiei. Toti trei priveau de la o fereastră a Paltului la masele de manifestanti care deveneau tot mai îndrăznete si ale căror strigăte continue de "abdicare, abdicare" se rostogoleau ca valurile unei mări înfuriate. Exasperat de spectacol, temându-se ca lumea să nu pătrundă în Palat, Regele se adresează atunci Generalului Antonescu, căruia îi încredintase puterile Statului, si îi cere să pună capăt agitatiilor.
  - D-le General, dacă nu ai alt mijloc, trage în manifestanti.
  Generalul Antonescu nu îi răspunde direct, ci se întoarce către Generalul Coroamă si îl întreabă:
  - D-le General, D-ta tragi?
  - Eu nu trag, ia răspuns Coroamă, nu pot să vărs sângele tineretului.
  - Atunci nici eu nu trag.
  Nici Generalul Antonescu n-ar fi tras, dar si-a căutat scăparea la Generalul Coroamă, pentru a nu fi acuzat de Rege de nealitate. Dacă nu răspunde la ordinul Regelui comandantul trupelor din Capitală, nici el nu se poate compromite într-o actiune sângeroasă.
  După acest refuz, era clar ca lumina zilei că Regele rămăsese singur si nu-i mai rămânea altă iesire decât abdicarea. Armata, Statul si poporul se uniseră contra lui. Generlaul ar fi putut să-i smulgă în acel moment Regelui Abdicarea, dacă ar fi avut acest gând. Dar Generalul Antonescu nici nu îndrăznise să conceapă măcar ideea abdicării până la 3 dimineata. Părerea Generalului, pe care si-a păstrat-o si după scena de la Palat, mai sus descrisă, era că "Regele trebuie mentinut, deoarece are informatii că dacă s-ar produce dezordini în tară, Germanii ar fi pregătiti să ocupe bucurstii cu parasutisti". Legioanrii care l-au vizitat în noaptea aceea l-au auzit exprimându-se de mai multe ori în acest sens, fapt care coincide cu mesajul ce mi l-a trimis la Brasov prinMihai Antonescu. Generalul astepta cu nerăbdare, în acea noapte, rezultatul întreverii mele cu Mihai Antonescu, pencau ca în caz că corespunde vederilor lui, să procedeze la pacificarea tării fără vărsare de sânge.
  Planul ce si-l făcuse - a rămâne el cu puterile Statului si Regele pe Tron - era fundamental gresit si putin lipsit ca să nu-si încheie cariera politică în noaptea aceea. Văzând Regele că este abandonat rând pe rând de toti în care îsi puseră nădejdea, încearcă atunci să-si recupereze puterea peste capul lui Antonescu. După dramatica confruntare dins eara aceea, se hotărăste să procedeze la arestarea Generalului Antonescu, cu ajutorul unui grup de generali devotati lui: Generalul Mihai, Generalul Paul Teodorescu si Generalul Argeseanu, care prezidase masacrele din 1939. Cu ajutorul lor si a altor elemente de încredere din apropierea Palatului, urzeste o conspiratie cu o dublă finalitate: contra Generalului Antonescu si contra miscării legionare.
  Generalul Antonescu nu bănuia nimic si ar fi fost arestat în noaptea aceea dacă nu ar fi stat de veghe legionarii. In casa lui Radu Ghenea, din Strada Săgetii Nr. 1, se stabilise un fel de Stat Major al Miscării. Erau aici în permanentă Radu Ghenea, Alecu Ghica, Dr. Popovici (plecat apoi cu Mihai Antonescu), Vasile Mailat, Ilie Niculescu si multi alti legionari din grupa Răzletilor. Curierii veneau încontinuu, aducându-le informatii. Pe la orele două jumătate, trei noaptea, cei aflati aici află că sunt concentrări masive de jandarmi si politisti la Prefectura de Politie si că se pregătesc echipe care să procedeze la arestarea fruntasilor legionari din Capitală. Dar de unde vin aceste ordine? Consternare. Ei nu erau sigur dacă nu se fac chiar cu asentmentul generalului Antonescu, căci aflaseră de la Brasov - probabil Dr. Popovici le telefonase că trativele cu mine se împotmolise, că eu resping orice formulă de colaborare cu Generalul Antonescu care nu ar implica abdicarea Regelui, ceea ce era perfect adevărat până la orele patru dimineata. Nu cumva Generalul, în fata refuzului meu, a trecut de partea Regelui si acum vrea să zdrobească revolutia legionară? La scurt interval, le soseste o altă veste so mai gravă. Se semnalau miscări de trupe din provincie spre Capitală. Atunci Alecu Ghica pleacă imediat la Presedentia Consiliului, aflată pe atunci în Paltul Cantacuzino de pe Calea Vicoriei, îl trezeste pe General din somn si îi comunică cele aflate.
  - D-le General, se semnalează miscări convergente de trupe din provincie spre Capitală, iar la Prefectura de Politie se pregătesc echipe pentru arestarea legionarilor. De la D-voastră emană acesteordine?
  Generalul a îngălbenit.
  - Eu n-am dat nici un ordin. Nu stiu nimic.
  Tocmai în acel moment află si Generalul, din întâmplare, că o unitate militară din provincie s-a pus în mars spre Capitală. Stirea adusă de Alecu ghica se confirma. Indată pune mâna pe telefon si contramandează toate deplasările de trupe, iar la Prefectura si contramandează toate deplasările de trupe, iar la Prefectura de Politie anulează ordinele date pe filiera Palatului.
  Abia după această întâmplare si-a dat seama Generalul Antonescu de iminenta primejdiei si n-a mai sovăit să ceară abdicarea Regelui. I-a scris Regelui faimoasa scrisoare, pe care a trimis-o la Palat prin Maiorul Elefterescu la ora 4 dimineata. El n-a mai călcat pragul Palatului.
  Ultima tentativă a Regelui de a-si salva Tronul fusese descoperită gratie vigilentei legionare. Nu-i mai rămânea acum altceva decât să accepte sentinta grea a destinului. La ora 6 dimineata i-a trimis Generalului Antonescu scrisoarea de renuntare la Tron în favoarea fiului său Mihai. Stirea a fost imediat difuzată prin posturile de radio si a fost primită cu o imensă usurare de întreaga natie. Nimeni nu regreta plecarea Regelui, decât doar acei care până mai ieri ia-u fost "prea supusi servitori". O domnie nefastă pentru tară, cum greu poate fi găsită o epocă asemănătoare în istorie, se încheiase.
 
15. Intoarcerea la Bucuresti
 
  Vestea renuntării la Tron a Regelui Carol m-a prins în casa Dr. Polonyi, din Strada Nisipului 38. Căzusem într-un somn letargic după noaptea petrecută în masina lui Mihai Antonescu. Camera unde dormeam era un fel de mansardă, care mi s-a dat anume pentru că avea o portită ascunsă, pe unde, în caz de primejdie, te puteai strecura pe dealul din fată, fără să mai fie nevoie să cobori scara si să iesi pe intrarea principală.
  Nici nu trecuse două ore de când m-am trântit în pat si adus un zgomot infernal. Era un ropot sălbatic de picioare care urcau pe trepte. La început credeam că visez. Dar când am auzit si niste bubuituri groaznice în usă, am sărit ca ars din pat, m-am îmbrăcat cu ce aveam  la îndemână si m-am apropiat de usă, care era închisă pe dinăuntru. In momentul acela de buimăceală, mi-am închipuit ce poate fi mai rău: că am fost urmărit după despărtirea de Mihai Antonescu, că mi s-a descoperit locuinta si acum a invadat casa politia.
  - Deschide, deschide, aud un glas cunoscut. Am recunoscut vocea de bariton a lui Necrelescu, care mi-a risipit cosmarul.
  Am întors cheia si au năvălit toti care se găseau în acel moment în casă, în frunte cu Dr. Polonyi si Eugen Necrelescu, vreo 5-6 persoane. Pe toate glasurile si cu o bucurie isterică, mi-au strigat toti:
  - A abdicat Regele Carol.
  Scena de spaimă se spulberase, dar eu priveam încă nedumerit la ei.
  - Nu se poate, le spun, gândindu-mă la întâlnirea cu Mihai Antonescu, ati auzit bine? e stirea adevărată?
  - Am auzit la radio de mai multe ori...
  Realitatea întrecea realitatea, căci după conversatia mea cu Mihai Antonescu, situatia internă trebuia să se stabilizeze în sensul ultimativ impus de Generalul Antonescu, cu Regele pe Tron. Nu întelegeam motivele pentru care ar fi abdicat Regele, după ce Generalul Antonescu obtinuse adeziunea miscării la politica lui. Reactia mea de apărare era perfect întemeiată când am auzit acele zgomote si bubuituri, căci nimic nu prevedea acest fericit deznodământ.
  Somnul îmi pierise. M-am îmbrăcat si am coborât în prânzitor unde gazdele ne-au oferit un dejun întremător. Cu toate asigurările dete de camarazii prezenti, Necrelescu, Boian, DoamnaCantacuzino si altii, nu-mi venea să cred. Prea era frumos. Am ascultat posturile de radio de la Budapesta, Viena si Berlin. Stirea se confirma.
  Apoi au venit vesti de afară. Brasovul luase un aspect feeric. Armata se retrase în cazărmi si legionarii erau stăpâni pe oras. Cămăsile verzi iesiseră ca din pământ, umplând toate străzile. Manifestatiile se tineau lant. Cei mai fericiti dintre toti erau în acea zi biruitorii, camarazii de la Telefoane si Chestură, care au reefuzat să se predea chiar si atunci când situatia părea pierdută. Glorie lor! Gratie tăriei lor sufletesti în mod puternic asupra deciziei ce s-a luat la Palat. Coloanele de manifestanti se opreau în fata clădirilor ocupate de ei si îi salutau cu un entuziasm indescriptibil.
  Eram asteptat în Capitală. Brasovul rămânea în urmă cu luptele lui, cu eroii lui, cu mortii lui, pentru care se făceau pregătiri să fie ridicati pe scuturi la locul de veci. Ne-am luat rămas bun de la admirabila familie Dr. Polonyi, care, în aceste zile decisive, s-a expus primejdiilor pentru a ne procura un adăpost sigur. Inainte de-a părăsi orasul, am mai făcut un ocol pe străzile Brasovului, pentru a-i privi pe manifestanti. Trecătorii aveau acum o altă înfătisare. Călcau cu mândrie si demnitate. Dispăruseră acele figuri triste, încovoiate, apăsate, care nici nu cutezau să-si ridice ochii spre cer. Toti reflectau acum încredere, voiosie si sigurantă de sine. Neamul renăstea din propria-i cenusă. Cu Românii, se bucurau în aceeasi măsură si compatriotii nostri Sasi, desi ei nu participaseră direct la actiune.
  Masina urca pe Valea Timisului. La Predeal ne încrucisăm cu două automobile care se îndreptau spre Brasov în mare viteză. Recunosc în ele pe Traian Borobaru, Alecu Ghica si Dr. Popvici. Ei nu ne-au văzut. Repede ne întoarcem si ne luăm după ei. Cu multă greutate îi prindem din urmă si le facem semn să se oprească. Mare bucurie. Ne-am îmbrătisat cu lacrimile în ochi. Trec în masină cu Ghica si Dr. Popovici, care îmi povestesc ce s-a întâmplat la Bucuresti: complotul de la Palat si modul miraculos în care a fost descoperit. "E mâna lui Dumnezeu" le-am spus.
  - Regele a plecat?
  - Nu n-a plecat. Va părăsi Bucurestiul cu trenul de astă seară. Generalul Antonescu vă asteaptă la Presedentie cu mare nerăbdare. Pentru asta am venit să văluăm.
  - Ce face Profesorul Codreanu?
  - Cosmovici a rămas cu el până azi dimineată.
  Coborând de la Predeal, am trăit într-o permanentă exaltare. Pe sosea grupuri de legionari circulau în sus si în jos într-o agitatie continuă. Unii cu masini, alti în cărute, altii pe biciclete sau pe jos. Si toti îmbrăcati în cămăsi verzi. Unii purtau pe cap bonete cu ciucuri, ca legionarii din bandele spaniole. Un spectacol feeric, prin coloritul puternic în care verdele se amesteca cu portul din regiune, prin tineretea exuberantă si prin explozia de entuziasm. In localitătile prin care treceam, poporul era în sărbătoare. Pe acest drum de câteva ore, am trăit si eu victoria si m-am simtit fericit, contemplând imensa bucurie a poporului, descătusat din lanturile tiraniei. Ce dar de la Dumnezeu! Cu mare greutate înaintam pe soseaua arhiplină. O, dacă ai trăi tu, Miti Dumitrescu, ca să vezi cum a înverzit Valea Prahovei, victorie la care ai contribuit în mod decisiv cu sarificiul tău. La Ploiesti ne-am oprit la un fotograf, ca să imortalizăm acest moment. Eu purtam uniforma de sublocotenent a lui Cosmovici, cu care făcusem campania de la Brasov. N-am găsit această fotografie, în care apăream alături de Necrelescu, Doamna Ioana Cantacuzino, Alecu Ghica, Dr. Popovici, Traian Borobaru, Manole Stroici, si îmi pare rău după ea.
  Am ajuns la Bucuresti pe la orele 1. Ne-am oprit la "Pescărus" si am luat masa afară pe malul lacului. Ziua era splendidă. Cum eram multi si toti aveau comentarii de făcut, oaspetii de la alte mese ne-au recunoscut si ne-au salutat cu simpatie si cu aplauze. As fi vrut să prelungesc sederea în acest cadru odihnitor si între atâtia buni prieteni, presimtind că, revenind în vâltoarea evenimentelor, mă asteptau peste câteva ore alte deceptii, tensiuni si lupte.
 
16. Plecarea Regelui din tară
 
  După masa de la "Pescărusul", vroiam să merg de-a dreptul la Presedentia Consiliului, dar camarazii care erau cu mine m-au sfătuit să-mi schimb uniforma militară cu hainele civile, pentru că Generalul este extrem de susceptibil si să nu creadă că vreau să-i încalc autoritatea. Aveau dreptate. Am plecat mai întâi la locuinta Dr. Dumitru, unde îmi lăsasem lucrurile la plecarea spre Brasov si, după ce mi-am îmbrăcat costumul meu, am pornit cu o masină însotit de patru legionari spre Presedentia Consiliului de pe Calea Victoriei.
  In drum m-am gândit să mă abat pe la sediul nostru din Strada Gutenberg si să văd ce e pe acolo. De când a început prigoana atât sediul nostru central cât si "Casa Verde" au fost ocupate de jandarmi si tinute permanent sub pază. Vroiam să rog pe Generalul Antonescu să dea ordin ca să se ridice secvestrul acestor case si să ni se restituie sediile. Mare mi-a fost bucuria să constat că sediul nostru din Strada Gutenberg fusese evacuat de soldati, iar curtea era plină de legionari ca-n vremurile noastre bune. Am urcat pe trepte cu emotia de altă dată, gândindu-mă la cei care în urmă cu doi ani erau văzuti zilnic pe-aici si astăzi nu mai sunt. In camera din fund, unde stătea de obicei Căpitanul, de cine dau? De Profesorul Codreanu. M-a primit cu bratele deschise si mi-a strigat:
  - Stii ce zi e astăzi? Vineri, 6 Septembrie, în calendarul Bisericii noastre, Minunea Arhanghelului Mihail.
  Am sitit în acel moment cum un fior îmi străbate fiinta. Atunci am înteles de ce am biruit în această luptă inegală. Când am fost slabi, când eram aproape să ne prăbusim, Arhanghelului Mihail ne-a ridicat deasupra si ne-a netezit calea spre biruintă.
  - D-le Profesor, e o coincidentă extraordinară. Nu stiam până în acest  moment.
  L-am rugat pe Profesor să mă ierte că nu pot să stau mai mult la sediu. Am venit numai în trecere să văd dacă mai e pază militară. Sunt asteptat de Generalul Antonescu, dar voi trece pe la dânsul si atunci ne vom consulta asupra tuturor problemelor create de noua situatie, asa cum am făcut si altă dată.
  Vroiam să-mi iau rămas bun de la el si să plec, când îmi spune pe un ton răstit si fără nici o legătură cu revelatia ce mai adineaori mi-o făcuse:
  - Dar să stii că pe scaunul ăsta stau eu, si-mi arată ce-a fost inginerul Clime.
  M-am uitat la Profesor profund îndurerat. Isi închipuia că toată lupta mea a fost pentru acest scaun.
  - D-le Profesor, nu e locul si timpul să discutăm această chestiune. Sunt de câteva ore în Capitală. Nici n-am avut timp să mă orientez. Ne vom consulta cu toti fruntasii Legiunii. Vă promit că voi trece pe la D-voastră, cum am făcut de atâtea ori. Acum sunt asteptat de Generalul Antonescu. Nu stiu ce vrea. Biruinta este a noastră a tuturor si, în primul rând, a Căpitanului si a tuturora care au căzut.
  A fost nemultumit de răspunsul meu. Profesorul nu întelegea că există o dinamică a revolutiei, că orice clipă este pretioasă în aceste împrejurări, că după victorie trebuie să urmeze lărgirea si consolidarea ei, căci altminteri rezultatele pot fi altele.
  Trecând prin fata Palatului Regal, am constatat cu mirare că legionarii în cămăsi verzi făceau de gardă în fata lui. Cum am aflat mai târziu, Generalul ceruse ca o gardă legionară să păzească Palatul, pentru ca, * cu autoritatea lor, să tină multimile la distantă si Regele să-si poată în liniste pregătirile de plecare. Legionarii care îl combătuseră până mai ieri, acum îl păzeau!
  Când intru la Presedentia Consiliului, mă întâmpină Mihai Antonescu:
  - Ei, ai văzut, D-le Sima, isprava Generalului? In timp ce noi "pertractam" la Brasov, Generalul l-a operat pe Carol.
  - Providenta Divină a dispus. D-le Antonescu, ca D-ta să nu ajungi cu răspunsul meu decât după ce căzuse cortina peste drama de la Palat.
  Am intrat apoi la General.
  - Ei, ai văzut, D-le Sima, că l-am dat jos pe Carol? A fost bine că n-am plecat în Germania, cum m-ati sfătuit D-voastră.
  Generalul se referea la o propunere ce i-o transmisesem prin 1939, printr-un prieten comun, Perieteanu, de a se refugia în Germania, pentru a nu cădea victimă lui Armand Clăinescu. Erau doi oameni pe care comandamentul legionar de la Berlin vroia să-i scoată din tară: Profesorul Nae Ionescu si generalul Antonescu.
  Nu mi-a spus nici un cuvânt de multumire sau de aducere aminte pentru legionarii morti si răniti. Ca si cum el ar fi fost motorul întregii actiuni si lupta noastră nici n-ar fi existat. El îsi atribuia tot meritul si tot triumful.
  - D-le General, vă felicit din toată inima. Ati făcut un mare serviciu tării si istoria vă va fi recunoscătoare. Dumnezeu să vă ocrotească si să vă apere. In numele miscării legionare, vă multumesc că ati dat ordin să fie eliberati toti legionarii arestati cu prilejul luptelor de la Brasov si Constanta. Acum suntem la dispozitia D-voastră. Ce putem face?
  - D-le Sima, iată o chestiune urgentă pentru care te-am chemat. Regele Carol pleacă în seara asta, la ora 7, cu un tren special spre Timisoara si de-acolo mai departe spre Iugoslavia. Eu i-am garantat securitatea personală si m-am învoit ca să-si ia toate lucrurile de valoare ce le are el si Doamna Lupescu. Nu mă puteam opune, căci interesul meu si al tării este să ne scăpăm cât mai repede de el. Dar cum am fost informat de la Palat, Regele a trimis ca să fie încărcate în vagoane si lucruri care nu sunt ale lui, care aprtin Statului, patrimoniul national, între care si o colectie pretioasă de tablouri, în afară de aurării si argintării. A despuiat literalmente Palatul de toate obiectele de valoare.
  Eu nu pot să fac nimic ca să opresc acest jaf. Dar inima mă doare. Mi-am dat cuvântul de onoare să plece cu toate lucrurile lui. Dar ceea ce eu nu pot să împiedic, puteti D-voastră să faceti. trebuie oprit trenul regal la Timisoara si să faceti o perchezitie în vagoane si tot ce vi se pare că apartine patrimoniului national, să descărcati. Sunt speriat de jaful ce l-a făcut la Palat.
  Eu, oficial, nu mă pot amesteca. Sunt cu mâinile legate. Toată greutatea actiunii cade asupra legionarilor D-tale. Nici Siguranta, nici organele militare, nici chiar cei apropiati colaboratori nu stiu de acest plan. Esti singurul om căruia îi încredintez acest zbucium. E în interesul tării să nu plece cu aceste opere de artă si alte lucruri de pret. E o avere colosală.
  - D-le general, vă înteleg indignarea D-voastră si dorinta de-a opri acest jaff monstruos. Inprincipiu sunt de acord. Dar, din punct de vedere practic, cum procedăm? Trenul special cu care pleacă Regele ajunge aproximativ mâine dimineată pe la orele 10-11, la Timisoara. Eu nu pot să-i anunt telefonic pe legionarii de acolo, căci ar putea să asculte si altii pe fir. Trebuie să trimit un curier. Dacă pleacă cu primul tren de astă seară, ajunge aproximativ în acelasi timp cu trenul regal sau chiar după el, încât n-am făcut nimic. Ne lipseste timpul material ca să organizăm interceptarea trenului.
  - Am eu solutia, D-le Sima. M-am gândit si la asta. Curierul D-tale nu va pleca astă seară, ci mâine dimineată cu avionul, ajunge înainte de sosirea trenului si are timp să organizeze lovitura. D-ta cheamă acum imediat la Presedentie pe cine crezi că ar putea îndeplini această misiune, iar eu anunt pe Comandorul Jienescu să vină încoace.
  M-am oprit asupra Comandantului Legionar Vasile Boldeanu, pe care-l consideram capabil să ducă la îndeplinire această misiune delicată. L-am chemat si peste o oră ne-am reunit cu totii la Presedentia Consiliului: Generalul, eu, Părintele Boldeanu si Comandantul Jienescu. In prezenta noastră, Generalul a dat ordin Comandorului Jienescu să-i pună la dispozitie, care să-l transporte mâine dimineată la Timisoara. Comandorul Jienescu si cu Boldeanu si-au fixat timpul si locul de întâlnire si apoi ne-am despărtit.
  La atât s-a redus întrevederea mea cu Generalul Antonescu în după masa zilei de 6 Septembrie.
 Generalul Antonescu luase exceptionale măsuri de pază pentru protectia Regelui. O companie de soldati îl însotea până la frontieră si un reprezentant al generalului si un om de încredere al său, Colonelul Dragomir, mergea în acelasi tren. In afară de aceasta, toate politiile, jandarmeriile si celelalte autorităti civile si militare de pe acest traseu primiseră ordine să asigure trecerea trenului regal fără incidente. Misiunea "paralelă" ce ne-o încredintase Antonescu nu era prea usoară. Chiar dacă legionarii ar fi reusit să oprească trenul la Timisoara, trebuia să se înfrunte cu compania de soldati, ai cărei comandanti ar fi putut opune rezistentă. Chiar în seara aceea am avut prilejul să descopăr că "secretul" n-a fost chiar asa de bine păzit, cum pretindea Antonescu. M-a căutat la Telefon Colonelul Camenită, numit Director General al Sigurantei de Generalul Antonescu, si m-a întrebat dacă stiu de niste concentrări legionare la Craiova si Timisoara, cu scopul să fie oprit trenul care-l conduce la frontieră pe Rege. M-a rugat să dau dispozitii ca să nu se întâmple nici o tulburare. De unde aflase Camenită ce se pusese la cale, dacă nu numai din anturajul Generalului Antonescu?
  Dar pentru noi regicidul ne-ar fi creat probleme insolubile. Nu pentru că Regele nu si-ar merita soarta, ci pentru fiul său. Oricât ar fi detestat Regele Mihai pe Carol din cauza ostracizării ce-o suferise Regina Mamă Elena si a relatiilor lui cu Doamna Elena Lupescu, nu putea uita totusi că era tatăl său. Ucigându-l pe Carol, miscare si-ar fi înstrăinat definitiv simpatia Regelui Mihai si o conlucrare cu el si cu întreagadinastie ar fi devenit insuportabilă. Averile furate trebuiau recuperate, dar regicid nu.
  După ce ne-am despărtit de General, i-am spus Părintelui Boldeanu următoarele:
  - Fă ce îti spune Generalul. Pune-i pe legionari să perchezitioneze vagoanele si să coboare jos tot ce aprtine Statului. Dar nu te atinge de Rege. Odată operatia terminată, lasă-i să plece. §ine-i sub control pe toti legionarii ce vor fi pe peron, ca să nu tragă cineva în el. Răspunzi pentru aceasta.
  Comandantul Legionar, Preotul Boldeanu, a zburat la Timisoara conform programului prevăzut. A ajuns la Timisoara înainte de sosirea trenului regal, a putut alarma garnizoana legionară locală si la ora când trebuia să treacă trenul, legionarii se aflau adunati pe peron. Totusi, Aron Valeriu, seful garnizoanei locale, n-a mai avut timp să ia măsurile necesare pentru ca trenul să fie oprit, chiar dacă personalul căilor ferate ar dispune altfel. Concetrarea legionarilor în gara Timisoara a fost observată de autrităti. Seful de gară a primit ordine ca să dea linie liberă trenului, iar masinistul a fost si el avizat ca să treacă cu cea mai mare viteză prin statiune, fără să mă oprească până la Jimbolia. Trenul a trecut ca un fulger prin statiune, iar legioanrii n-au putut face altceva decât să tragă în vagoane, spărgând câteva geamuri. Regele, Urdăreanu si Doamna Lupescu s-au azvârlit îngroziti pe podea.
  In acele clipe, când Regele a fost izgonit din tară cu salva de gloante, s-a gândit el oare la un alt moment, al reveninirii lui în tară, în 6 Iunie 1930, când legionarii din Bucuresti si din alte orase l-au primit cu manifestatii de bucurie?
 
17. Sef al miscării legionare
 
  Abia terminasem cu chestiunea trenului regal, ce trebuia oprit si perchezitionat din ordinul Generalului Antonescu la Timisoara, si sunt anuntat de Colonelul Zăvoianu că Forul Legionar este reunit în casa lui si mă asteaptă. Pe la orele 7 seara, tot în aceeasi zi, 6 Septembrie, eram în casa Colonelului Zăvoianu.
  Nu mă gândeam la altceva decât la o sedintă obisnuită. Era normal ca membrii Forului Legionar să dorească să fie informati de ultimele evenimente si să-si dea părerea asupra momentului politic în care ne aflam. Nu vedeam alt motiv pentru care s-au reunit cu atâta grabă si nici timpul n-ar fi permis să pot fi înstiintat de hotărârea lor. Când intru în salonul unde se tineau de obicei sedintele, cu aerul meu dintotdeauna si fără să bănuiesc ceva, îi văd pe toti membrii Forului că se ridică în picioare, într-o atitudine solemnă. In numele tuturor ia apoi cuvântul Corneliu Georgescu, care mă salută ca urmas al Căpitanului si îmi urează să am parte de ocrotirea cerului pentru a duce la biruintă steagurile Legiunii. Aceasta a fost ceremonia de investitură a mea ca Sef al Legiunii. N-a durat mai mult decât un minut. Nu mă asteptam la acest act si de aceea cu mare greutate am putut să însăilez câteva cuvinte de multumire. Le-am spus că trebuie să rămânem uniti, pentru că mai avem de luptat până ce Legiunea se va impune în Stat si în viata politică a tării. In acel moment erau în fată următorii: Intemeietori ai Legiunii, Corneliu Georgescu, Radu Mironovici si Ilie Gârneată, Comandantul Bunei Vestiri, Mile Lefter, Vasile Iasinschi, Colonelul Zăvoianu, Aristotel Gheorghiu si Popescu-Buzău.
  Cum s-a reflectat în sufletul meu hotărârea luată de Forul legionar de a mă ridica la magistratura supremă a miscării? Nu ca un succes personal, ci ca o recunoastere a unor sfortări pe care le-am depus permanent în slujba Legiunii de când am intrat în miscare. Acest titlu nu mi-a creat un complex de durere si satisfactie, ci l-am simtit ca o nouă îndatorire ce-o contractam fată de Căpitan, fată de cei morti si de cei vii, de a veghea cu si mai mare energie ca panâ acum ca destinul legionar să-si găsească împlinirea în istorie. Mă consideram în continuitate de serviciu cu mijloacele sporite pe care mi le punea la dispozitie noua functie. Cu acelasi elan voi lupta mai departe pentru a asigura biruinta Gărzii de Fier în România.
  Procesul de constituire al unei noi conduceri legionare, la al cărui capăt ase ajunsese acum, s-a desfăsurat în conditii cum nu se poate mai normale si mai corecte. Seful Legiunii a iesit din luptă, asa cum lăsase Căpitanul prin testament. Nu lupta între legionari pentru acapararea conducerii supreme, cum au interpretat gresit unii camarazi, ci luptă cu dusmanii neamului. Cine scapă cu viată din această luptă si iese biruitor, acela va fi Seful Legiunii. Se mai cere însă ca meritele lui pentru natie, lupta lui, să aibă răsunet în popor, până a lua proportiile unui mit. Poporul trebuie să recunoască în el pe "conducător" si să-l înconjoare cu dragoste si încredere. Legiunea nu e un partid de clasă, o fractiune natională, ci întrupează aspiratiile întregului neam.
  In interiorul miscării trebuie să se producă apoi acelasi fenomen de apropiere si adeziune succesivă la noua conducere. Cadrele luptătoare, organizatiile provinciale, diferitele corpuri, intelectualitatea ei politică si culturală trebuie să se regăsească în noul sef, trebuie să recunoască întâietatea si să fie dispuse să-i accepte ordinele. Nu trebuie uitat că disciplina legionară este o disciplină liberă, o disciplină prealabil consimtită, si, ca urmare, legionarii din toate unitătile si ierarhiile trebuie să-si facă individual prorpiul lor proces de constiintă, acceptând voluntar noua conducere. Când legionarii si masele poporului au realizat această unitate de simtire si gândire, în jurul persoanei considerate de ei aptă pentru a lua conducerea Legiunii, mai lipseste ceva pentru ca procesul selectiv să fie desăvârsit: consacrarea noului sef de fruntasii Legiunea, de acei care potential puteau să ajungă în acelasi loc. Cu acest act final, Legiunea este ferită de rupturi, de împărtiri în curente sau grupuri de influentă, care i-ar stânjeni buna ei functionare. In aceasta constă marea valoare a hotărârii luate de Forul legionar, când m-au proclamat urmas al Căpitanului si m-au asigurat de sprijinul lor. Bineînteles că odată procesul succesiunii încheiat, nimeni nu mai are nevoie să-i pună în discutie, să-l conteste, să-l reia de la capăt, căci atunci Legiunea intră în anarhie si se dezmembrează .
  In cazul meu, toate aceste conditii au fost îndeplinite (cei de la Berlin, în frunte cu Papanace, au aderat si ei mai târziu), cu dureroasa exceptie a Profesorului Codreanu, care răsturnase toate premisele colaborării noastre din vara anului 1940, prin atitudinea lui din prejma loviturii.
  Mă durea sufletul când mă gândeam la Profesorul Codreanu, pe care l-am iubit si stimat, la singurătatea lui, la loviturile ce le-a primit, la marea lui întelepciune din vara acelui an, dar nici nu puteam să-i fac pe voie, retrăgându-mă din fruntea Legiunii, căci as fi înselat sperantele a milioane de Români, care vedeau în acel moment pe dezrobitorul lor, pe acel chemat să împlinească vrerea Căpitanului. Lupta nu era terminată. Poporul trebuia scos din ignorantă, mizerie si exploatare si acest program nu se putea realiza decât de o Legiune puternică si bine închegată. A renunta la comanda cu care m-au onorat fruntasii Legiunii, interpretând starea de spirit a întregii miscări, numai pentru a-l îmblânzi pe Profesor, numai pentru a nu intra în conflict cu el, ar fi echivalat cu o dezertare de la cele mai înalte îndatoriri nationale.
  In ce priveste denumirea de "Comandant al Miscării Legionare", ea n-a fost aleasă de mine, ci legionarii, în mod spontan au început să mă * agrăiască astfel, chiar din acel moment. Cum eu eram Comandant Legionar din timpul Căpitanului, trecerea s-a făcut firesc în mintea legionarilor, extinzându-se gradul de Comandant legionar la comanda întregii miscări, ce-o exercitam după 6 Septembrie, numindu-mă Comandant al Miscării Legionare.
  Titulul de Căpitan este inseparabil legat de figura lui Corneliu Zelea Codreanu si nu-l mai poate purta nimeni, după cum, probabil, nici urmasul meu la conducerea miscării nu se va mai numi "Comandant al Miscării Legionare", ci va trebui să i se găsească un alt nume.
 
18. Consideratiuni finale
 
  In orice mare eveniment istoric, care zguduie din temelii viata unei natiuni, îsi dau întâlnire si actionează împreună trei factori:
  - Un complex de împrejurări care înlesnesc realizarea acelei schimbări.
  - O interventie a unui grup organizat, cu scopul de a pune capăt stării anterioare.
  - Si o serie de imponderabile sau imprevizibile istorice care scapă de sub control omului.
  Aceste trei aspecte ale oricărei răsturnări de tip revolutionar din istoria unei natiuni se disting cu claritate si în biruinta legionară din 6 Septembrie 1940.
  Domnia Regelui Carol a devenit odioasă întregului popor atât prin crimele săvârsite contra tineretului legionar cât si prin destrămarea teritorială a tării din vara anului 1940.
  Dar această tensiune crescândă dintre popor si Suveran nu ar fi provocat de la sine eliberarea tării de tiran. Regele dispunea de armată si de aparatul politienesc, care-l ocroteau si se interpuneau între el si popor ca o barieră de fier si foc. Se mai cerea ceva ca să se producă schimbarea dorită de toti, în afară de această mânie colectivă ajunsă la paroxism: ca ea să-si găsească expresia într-o formatie de luptă, într-un grup organizat, care să se pună în fruntea poporului si să-l conducă la asaltul fortăretei unde-si găsise ultimul refugiu Regele. Acesta a fost rolul miscării legionare în evenimentele de la 3-6 Septembrie. Fără de iesirea în stradă a legionarilor, fără de luptele de la Brasov si Constanta, fără de marile manifestatii din Capitală, Regele n-ar fi putut clătinat de la locul său. Revolutia legionară a avut efectul unui detonator care a eliberat fortele natiunii si le-a concentrat spre locul de unde venea tot răul neamului.
  Dar revolutia legionară, ca orice întreprindere omenească, avea si lipsurile ei. In expunerea mea m-am coborât în celemai mici amănunte, tocmai pentru a arăta cum momentele ei critice au fost depăsite prin interventia miraculoasă a imponderabilelor istorice. Debilitătile noastre au fost corectate de destin. Unii autori pun pe seama hazardului aceste surprize în desfăsurarea unei revolutii. Noi le atribuim unei interventii Divine. Faptul că Regele a renuntat la Tron tocmai când Biserica sărbătoreste Minunea Arhanghelului Mihail, nu e o pură întâmplare. Au fost prea multe chinuri si nedreptăti suferite de acest neam, a curs prea mult sânge nevinovat, pentru ca Dumnezeu să nu se îndure de noi si să nu răsplătească vitejia legionarilor cu biruinta de la 6 Septembrie.
  Privită în articulatiile ei generale, revolutia de la 3-6 Septembrie e ca o dramă în trei acte:
  Actul I. Miscarea legionară intră în scenă si luptă contra Regelui Carol până ce fortele ei slăbesc.
  Actul II. Generalul Antonescu îsi face aparitia în acest moment critic si, prin măsurile ce le ia, dă un nou impuls revolutiei.
  Actul III. Când Generalul Antonescu dă semne de slăbiciune si dezorientare, Generalul Coroamă îi vine în ajutor, aduce sprijinul armatei, făcând cauză comună cu revolutia.
  In toată această dramă a mai existat un protagonist si poate cel mai important: Poporul. Sub presiunea maselor populare, Generalul Antonescu a fost chemat la putere, a putut smulge Regelui puteri depline si apoi a îndrăznit să-i ceară abdicarea. Dincolo de grilajul Paltului, a vegheat fără întrerupere, zi si noapte, marele anonim, poporul, care n-a cunoscut nici un moment desovăire sau disperare si care si-a impus încele din urmă vointa, alunâgndu-l pe tiran de pe Tron.
  Lupta pentru abdicarea Regelui Carol nu se poate reduce la cele trei zile când s-a decis soarta lui: 3-6 Septembrie 1940. Există o serie de antecedente care trebuie luate în considerare. Căderea lui Armand Călinescu a zdruncinat grav viabilitatea sistemului. El era motorul principal al dictaturii si dispărând Călinescu, Regele Carol si-a pierdut siguranta de manevră. Tot atât de adevărat este dacă as fi reusit să pătrund în tară în Mai 1940 cum îmi era planul initial si nu as fi fost arestat pe frontieră, niciodată din clandestinitate nu as fi putut organiza revolutia cu perspective de reusită. "Căile Domnului sunt întrepătrunse". Desi am făcut sfortări dusmanului, toate încercările mele ma-u împins într-acolo si n-am mai putut scăpa. Toate episoadele din vara anului 1940, cu hărtuielile zilnice cu Palatul, cu loviturile si contra-loviturile, fac parte integrantă din dramă. Prin prezenta mea permanentă în centrul evenimentelor, am ferit miscarea de a deveni o anexă a Palatului si i-am mentinut intactă unitatea, prestigiul si moralul de luptă, în timp ce în aceeasi măsură scădea autoritatea Regelui în tară si-si pierdea el însusi încrederea în sistem si în oamenii care îl înconjurau.
  Ar fi contrar adevărului istoric, dacă n-am recunoaste si contributia altor grupe politice si personalităti la răsturnarea Regelui Carol. In primul rând trebuie pomenit Fabricius, Ministrul Germaniei la Bucuresti, care, optând pentru Generalul Antonescu, a oferit Berlinul solutia de salvare a Statului Românesc, fără a mai fi nevoie de prezenta Regelui pe Tron. A fost foarte important apoi că în acele momente critice pentru Rege, acesta n-a găsit sprijin nici la sefii partidelor democratice, Maniu si Dinu Brătianu. Omul-cheie al schimbărilor intervenite în aceste zile a fost Valer Pop. El l-a sfătuit pe Rege să-l cheme pe Generalul Antonescu si apoi să-i acorde puteri depline. Din cabinetul Gigurtu, Generalul David Popescu, Ministrul de Interne, s-a purtat loial. El a adoptat o pozitie de neutralitate binevoitoare fată de miscare, iar când a fost consultat de rege, l-a sfătuit si el să abdice. Purtarea lui Gigurtu până în ultimul moment a fost odioasă si criminală. După cum mi-a destăinuit Antonescu, după ce a fost investit cu puteri depline, a primit un telefon de la Gigurtu, cerându-i să tragă în manifestanti. "Vino D-ta, si trage", i-a răspuns Antonescu.
  Bineîneles, că toti acesti aliati de ultimă oră ai Gărzii de Fier s-au referit la ceva concret când au fost consultati de Rege sau de Antonescu, au operat cu anumite realităti revolutionare create de miscare, când l-au sfătuit să abdice. Fără sângele vărsat de legionari, fără ridicarea poporului, fără uriasele manifestatii din Capitală si apoi din toată tara, nimic din ce s-a întâmplat. Cu gânduri pioase si cu nemultumiri mocnite, dar neexprimate prin acte, toate lucrurile ar fi rămas asa cum au fost.
  Biruinta legionară de la 6 Septembrie nu o datorăm nimănui, nici unei puteri străine. Este a noastră si numai a noastră, a poporului românesc care ne-a urmat si ne-a sprijinit cu hotărârea lui si cu elanul lui. Cei ce ne acuză că am venit la putere cu ajutorul "nazistilor", poate vedea din întreaga lucrare în ce a constat "ajutorul" lor. Intr-un ajutor ipotetic, care n-a fost niciodată real. Singurul avantaj ce l-am avut a fost că Regele Carol nu era bine informat de starea de spirit a guvernantilor de la Berlin, ostilă miscărilor nationaliste, si n-a înteles lipsa lor de discernământ în evaluarea politicii românesti. Cu toate actele de dusmănie fată de cel de-al Treilea Reich, totusi Regele rămăsese favorit în întrecerea cu miscarea. La 6 Septembrie s-a produs în Româia un vârtej istoric pe care nu l-a mai putut stăpâni nimeni si în adâncurile lui au fost trasi la fund toti acei care s-au bucurat până atunci de toate bogătiile tării, în schimbul servilismului lor, al crimelor săvârsite si al trădărilor.
 
- SFÂRSIT -
___________________
__________
                   INAPOI  LA
PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE