DIN PRESA LEGIONARÃ: BUNA VESTIRE
...SI VIATĂ FĂRĂ DE MOARTE

Director: Grigore Manoilescu        Prim Redactor: + Mihail Polihroniade
Anul V, Seria II, Nr.
7, Duminică 15 Septembrie 1940

de CONSTANTIN NOICA

 

«Nu sunt asa de tineri!». E exclamatia cea mai semnificativă, poate, dintre cele pe care cetăteanul de pe străzi le-a facut în fata manifestatiei legionare de ieri. La totul se astepta, chiar neprietenul Legiunii: la ordine, număr, pas de biruintă, la prezenta nevăzută a mortilor si a Celui mai viu om din România în rândurile celor cari păseau întru biruintă. Dar să nu fie asa de tineri?

De aproape cincisprezece ani neamul românesc le spune: da, - dar sunteti tineri. Acum a văzut printre ei multi oameni neasteptat de încăruntiti; fete brăzdate si maturizate de suferintă; gravitatea celor cari stiu si pot. Incercarea anilor să nu fi trecut peste ei?

A trecut mai mult decât peste oricine. Dar adevărul e că, în inimi, i-a lăsat tineri. Dacă publicul românesc i-ar fi recunoscut cu adevărat, ar fi văzut, ieri, că în randurile lor, undeva la urmă, defila câte unul care ar fi putut lesne fi ministru. Stiu pe trei sau patru dintre ei cari cu sigurantă ar fi putut fi ministri. Au preferat să rămână tineri. Restul n'are însemnătate.

A fi tânăr - adică a te supune si oferi. A sluji mostenirile. Ce frumos le spunea ieri Conducătorul Statului, generalul Antonescu: «sunteti păstrătorii unei mari si neuitate mosteniri!».

Dar ei vor să fie mai mult decât păstrătorii acesteia. Vor să fie: înainte purtătorii acesteia. Vor reusi? Va fi atunci neamul întreg care va reusi. In mostenirea lor stărue si cuvântul acela al Căpitanului: «In momentul acesta neamul nostru trăeste cu noi, luptă cu noi, Constantin Noica in anii tineretii... birueste cu noi, sau - de vom cădea - moare prin noi».

Si dacă totusi - te întrebi din buze, numai din buze, - s'ar întampla să fim nevrednici de biruinta deplină a neamului?  Ar fi cei vii nevrednici. Iar mostenirea mortilor ar trece mai departe.

Căci aceasta au reusit cei cari, prin păcatele lor, au lovit în Căpitan, au silit pe Mota să se daruiască pentru ei si au trimis în vesnicia românească pe cei buni: au dat cu adevărat o vesnicie românească. E ceva incoruptibil în mostenirea Legiunii. Iată ce au reusit călăii ei!

E ceva incoruptibil, care ne înfricosează si înconvoaie. Dar care, pentru azi sau mâine, a dat neamului nostru harul din poveste: «tineretea fără bătrânete».

Ultimul gând al Căpitanului - de vom cădea, neamul românesc moare prin noi - nu mai e cu putintă. De vom cădea, Legiunea învie încă.

Constantin NOICA

GARDA! ASCULTA COMANDA LA MINE!

 

La Casa Verde, sub crucea mormântului lui Mota si Marin a răsunat ieri porunca lui Horia Sima:

Gardă! Ascultă comanda la mine!

Legionarii s'au înfiorat uitându-se tintă în ochii conducătorului Legiunei. Trupurile s'au încordat mai mult, mâinile s'au întins spre cer în jurământ, sufletele s'au deschis largi ca să primească comanda.

Si în puterea clipei rare, au vazut lucind în ochii lui Horia Sima, acea privire de otel care pătrunde prin om, care ti se adânceste în suflet.

Au văzut privirea care pătrunde dincolo de lucrurile mărunte ale ceasului, adâncindu-se în marile linii ale veacului, au văzut sclipind un fulger din privirea pe care o avea Căpitanul.

Si în adancul sufletului lor au jurat odată mai mult să asculte fără preget, fără sovaire, gata de jertfă, legionăreste.

In clipa aceia am simtit prezent duhul Capitanului. Am simtit cum cuta de pe frunte i se încordeaza într'o multumire stăpânită.

Ascultând comanda lui Horia Sima, Garda ascultă comanda Lui.

Grigore MANOILESCU

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE