DIN PRESA LEGIONARĂ: BUNA VESTIRE

 

Ziarul "Buna Vestire"

Anul II, Nr. 270, Duminică 23 Ianuarie 1938, pag. 1

    Ziarele din zilele trecute ne-au adus o veste care, probabil, a trecut neobservata.
     Doi copilasi, Toma Tudor si Vasile Nandrea, vlastarele unor familii romanesti din Valea Timocului, au fost adusi in fata tribunalului Constanta pentru faptul ca au incercat sa treaca frontiera in mod clandestin.
     Iata cum relata un ziar de dimineata intamplarea:

    "Cei doi copii sunt de fel din Valea Timocului, unde se gasesc foarte multe familii de romani. Autoritatile bulgare exercita un control riguros al acestor romani si nu le da voie sa vorbeasca macar limba materna.
     Intr'una din sarbatorile Craciunului, copiii Toma Tudor si Vasile Nandrea, jucau bile pe una din ulitele satului vorbind si cantand romaneste, limba mostenita dela parintii lor. Veselia lor a fost curmata de aparitia unui jandarm, care auzindu-i vorbind romaneste i-a arestat, conducandu-i la post. Cu actele dresate cei doi "infractori" au fost înaintati tribunalului si pana la judecarea procesului au ramas incarcerati intr'o inchisoare. Cu ajutorul unei santinele care probabil ca isi daduse seama de nevinovatia lor, micutii arestati au reusit sa evadeze. De teama pedepselor ce îi astepta ei nu s'au mai reintors la caminul parintesc si si-au pus in gand sa vina in Romania.
     Astfel au ajuns la frontiera in apropierea punctului Oboriste si au incercat sa intre in tara.
     Cei doi "fraudulosi" au ajuns sa fie prinsi de granicerii romani si adusi din nou in fata judecatii.
     Fugarii au marturisit toata jalea de peste Dunare. In lacrima lor au venit mustrarile si blestemele Timocului, sa ne caute si sa ne ceara socoteala".
     Fuga acestor doi copilasi, care si-au invins in suflet dorul de parinti, dand drumul altui dor mai mare, - dor de tara si de grai romanesc, - inchide in filmul ei dramatic povestea tuturor abdicarilor noastre.
     Noi n'am fost romani - si e un fel de a zice si aceasta decat intre hotarele noastre politice.   Noi n'am plecat niciodata dintre Dunare, Nistru, liniile conventionale de frontiera, pentru a vedea ca fiinta Neamului nu s'a oprit la Dunare si nici in umbra liniilor depe harta. Pentru noi Dunarea a fost un zid. N'am auzit strigatele de dincolo de bariera geografica.
     Lacrima celor instrainati n'a prea avut cuvant la noi.
     Bulgarii si Sarbii au purtat totdeauna de grija fratilor lor de peste hotare. Noi i-am incarcat cu drepturi. Le-am dat drept sa-si vorbeasca limba stramoseasca si le-am zidit scoale.
     Banatul romanesc este marturie vie in privinta aceasta.
     Si n'am respectat numai o litera de tratat cand am acordat aceste drepturi, ci am raspuns unui fel de-a fi al neamului romanesc. In schimb, fratii nostri de peste granita, n'au avut niciodata dreptul sa-si vorbeasca in deplina libertate graiul strabun. Oprelistele si prigoanele s'au tinut lant.
     Si asa, peste fictiunea conventiilor si paraconventiilor de reciprocitate in tratamentul minoritatilor, regiuni compacte romanesti si-au alterat infatisarea, odata cu trecerea anilor vitregi.
     Neamul nostru de peste hotar este carunt. E singura frantura de Neam care are varsta. Mosnegii de peste granita, cu ochii prinsi in amarul lacrimii, au drept sa-si rosteasca ruga in graiul bunilor doar in ceasul mortii.
     Cand se strang, trec toti granita, clandestin, si vin langa noi, in tara, ca doar-doar i-om auzi, baremi atunci cand vorbim romaneste.
     Cei doi copilasi, Toma Tudor si Vasile Nendrea, unul de 12 si altul de 14 ani, au reactualizat o drama.
     Durerea din spovedanie e mai grea decat o simpla spovedanie. Au vorbit cu doi batrani.
     Au plans ca doi mosnegi, la sfarsit de viata robita.
     Au plans ca doi copii ai blestemului de peste Dunare.
     Copilaria nu si-au trait-o decat in lacrima. Si ne-au adus-o in dar, la judecata tribunalului.
     Tribunalul din Constanta nu va judeca o trecere clandestina a frontierei.
     Ne va judeca pe noi. Si la aceasta zguduitoare judecata, nu vom avea alti martori in afara de povara pacatelor noastre fara numar.
     Toma Tudor, - neamul din exil.
     Vasile Nandrea - lacrima Timocului.
     Iertati-ne. Si nu ne blestemati.

  Valeriu CÂRDU

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE