IN MEMORIAM


Revista Scriitorilor Români, Anul I, Nr. 1, Munchen, 1962

  Când încerci evocarea oamenilor mari cunoscuti mai îndeaproape, esti tentat uneori să le împrumuti cuvinte pe care ei nu le-au pronuntat. Poate, pentrucă în felul acesta ai iluzia de a-i mări si mai mult, sau - cine stie? - pentru a căta să te măresti pe tine însuti! -fără a-ti da seama că orice deformare a adevărului dăunează în special marilor spirite, - asa cum, printre ele, îl considerăm pe sculptorul nostru Constantin Brâncusi. Voi încerca în aceste amintiri să reconstitui cele patru întâlniri pe care le-am avut la Paris în l946, 1949, 1952 si, însfârsit, trei ani înainte de moartea maestrului, in 1954.

  
PRIMA VIZITĂ. In Octomvrie 1946, lăsam Roma cu pictorul Scarpitta. Plecam amândoi spre Olanda, invitati acolo de un prieten comun spre a organiza o expozitie la Amsterdam. Hotărîsem să ne oprim o săptămână la Paris ca să vedem metropola artistilor. Aveam în program vizitarea atelierului lui Brâncusi si revederea profesorului N. T. Herescu, pe care-l cunoscusem la Bucuresti pe vremea când conducea, cu binecunoscuta-i măestrie, Societatea Scriitorilor Români. Tineam deasemeni sa găsesc pe Eugen Ionescu, al cărui nume îl cunosteam din tară pe vremea studiilor in Capitală; aveam să-l cunosc într'un total anonimat, muncind mult pe pământul francez pentru pregătirea viitorului său succes in teatru.

  Pentru a vizita pe Brâncusi, ne-am coborît la, statia de metrou Pasteur si, apucând pe rue de Vaugirard, la câtiva pasi am găsit Impasse Ronsin. Abia intrati pe fundătură, mi-aduc bine aminte de impresia puternică a primului rnornent, găsindu-ma in fata unor vechi ziduri negre si spălăcite: vedeam Parisul pentru prima oară, si aveam cu toaste acestea irnpresia, mai mult, o fulgerătoare certidutine, ca acele locuri le cunoscusem odată. La capătul fundăturii, pe stânga, la numărul 11, am intrat intr'o curte vastă, plină de ateliere si verdeată. In mijlocul Montparnasului, o liniste adâncă ne-a cuprins. Un pictor, care tocmai iesea din atelierul lui, ne-a indicat, fără un cuvânt, atelierul mare din mijloc si usa de intrare. Am tras de sfoară si, in locul unei sonerii sau clopotel, a răspuns un singur sunet lung de o claritate argintie, care-si răspândea vibratiile până a se pierde cu încetul in linistea dimprejur. Usa se deschide încet si un bătrânel îmbrăcat in alb, cu barbă albă, ne fixează sever cu ochi vii si pătrunzători. O adevărată aparitie biblica. După o clipă de ezitare, ne surâde:
   - «Entrez, rnessieurs!»...
   Un imens atelier, si el văruit, in care Coloana fără sfârsit se repeta in diferite mărimi in lemn si gips: era prima imagine ce ni se prezenta in fata ochilor. Incet, încet, se desprind din multimea lucrărilor, Pasărea, Pasărea Măiastră, repetate de trei-patru ori in diferite mărimi, si materiale. In goana privirilor ce se entuziasmau, apare, ascuns după usă, un pat modest, in contrast cu uriasele roti de moară robuste pe care sunt asezate Leda, Foca, Noul Născut, Pestele si alte lucrări împrăstiate pretutindeni in vastitatea spatiului. Adresând maestrului de câteva ori cuvântul in româneste, îmi răspundea mereu in franceză. Vroia sa stie ce facem la Paris si încotro mergem. Cunostea Olanda, unde expusese cu ani in urmă. Apoi, fără să spună un cuvânt, s'a apropiat de Leda care începea să se animeze. Opera aurită se învârtea încetisor in fata ochilor nostri. O vieată supranaturala părea că se desfăsoară in fata ochilor, dintr'o lume fantastica. Ca o oglindă magică, învârtindu-se, Leda absorbea in puritatea formelor si respingea toate imaginile atelierului. Era o viziune paradisiacă ce ne umplea de o bucurie nouă, neîntâlnită până atunci in atelierul vreunui artist. Maestrul ne-a vorbit de Modigliani, pe care-l cunoscuse bine si căruia-i fusese un drag prieten. La un moment dat, Brâncusi ne-a pus intr'o grea confuzie. Ne vorbea de o invazie de muste care ameninta umanitatea. Dar noi n'am înteles despre ce fel de muste vorbea si nici când această invazie va avea loc. Înainte de a părăsi atelierul, am cerut permisiunea de a mai suna odată. Soneria îmi apărea de data asta deasupra usii: era vorba de un disc aurit, iar un ciocănel îl lovea in plin centru când trăgeai de sfoară. De data asta Brâncusi, surâzand, mi-a răspuns pentru prima oară in româneste:
   - «Sună-mă, dacă-ti place!»...
   Am iesit din atelierul maestrului cu impresii de neuitat.

  
A DOUA VIZITĂ. Întorcându-mă din Olanda, unde rămăsesem trei ani, in drum spre Italia m'am oprit la Paris ca sa revăd maestrul drag. Eram găzduit de un coleg de Belle Arte dela Bucuresti, care avea atelierul vis-a-vis de al lui Brâncusi.
   Eram rău bolnav de ulcer. Nu vreau sa insist asupra bunătătii părintesti a lui Brâncusi care de multe ori, personal se ducea să cumpere alimentele necesare boalei in tratament. As vrea mai curând să mă opresc la vizitele pe care maestrul ni le făcea deseori seara. Lângă usă, se găsea un scaun rezervat lui. Intra, se aseza încet si după câteva momente de liniste începea povestirile sale, aproape totdeauna cu un surâs bine ascuns in barbă. Avea o inteligentă si un fel de a povesti cu totul originale in lansarea argumentelor. Era greu să-l urmăresti la primele cuvinte, pentrucă intra direct in momentul culminant a ceeace vroia să spună.
   Într'o seară, de exemplu:
   - N'are Tara parlament! Ce ne facem, fratilor?!... Sau:
   - Păi stii tu, mă, cine sânt eu?...
   După aceste cuvinte începea să ne descrie toată fragilitatea oamenilor politici între cele două răsboaie, de o democratie ridicolă si demagogă. Si cu toate acestea imaginea acelei Românii trăeste ca ceva sfânt, in sufletele noastre, numai prin întregirea neamului într'o tară unită după veacuri de suferintă. El, Brâncusi, pe urmele destinului său, încă înainte de primul răsboi mondial a plecat pe jos din Tară luând-si in spinare tot pământul străbunilor. Fiu de tărani olteni, trebuia să aducă in arta lui toată vitalitatca folklorului românesc. Detesta vorbele goale, fără rost, si in special lingusirile. De aceea nu suporta nicio îngâmfare in jurul lui. Deseori ne oprea in gâtlej cuvintele găunoase ce începeau să iasă nesincere:
   - Taisez-vous, ne m'embętez pas, ne dites pas des bętises!.
   Ii plăcea întotdeauna spontaneitatea, chiar dacă uneori nu era la la locul ei. Se stie că, uneori, când cineva îi suna la usă, după ce-si fixa pătrunzător vizitatorul, Brâncusi nu-l lăsa să intre si, închizându-i usa in fată, îi spunea:
   - Allez-vous-en, monsieur, vous ętes un matérialiste!...
   Si când se însela cu prima impresie, iar in atelier in timp ce arăta lucrarile auzea superlative cam ca acestea: «Oh c'est superbe, c'est formidable, vous ętes vraiment un grand artiste», se supăra atât de mult ca invita vizitatorul să-i părăsească imediat atelierul.
   Brâncusi studia oamenii săi in special după felul cum îi priveau lucrările, fără prea multe vorbe, care-l înfariau.
   Intr'o seară ne vorbea mult despre India, despre marii initiati si in sfârsit s'a oprit la Isus Cristos. Îsi conducea vorbirea senin, cu vocea lui mica. dar de o fermecătoare claritate, odihnindu-si parcă ideile vaste pe fiecare cuvânt spus. Si deodată, cand pronunta cuvântul lui Dumnezeu, usa s'a deschis brusc, speriindu-ne pe toti. Fără să se miste, si-a continuat cu acelas calm povestirea pentru o altă bună jumătate de ceas in noaptea târzie. Iesit in curte, înainte de a închide usa, alb ca o bucată de zahăr sclipitor cuprinsă de întuneric, ne-a salutat privindu-ne lung cu părintească bunătate si cu un zâmbet de mosneag fericit:
   - Noapte bună copii!...
   În ajunul Crăciunului am pregătit bradul traditional. Un pom cu totul deosebit: nici o bomboană, nici un cadou; numai niste lumânări si câteva imagini sfinte pe care le culesesem în diferitele pelerinaje în două zile mai senine pe timpul boalei. Mai pusesem în pom câteva fotografii ale rudelor noastre rămase in România si ale unor copii născuti in exil. La piciorul pomului un cap de Crist, pictură in galben pe, care o incepusem la Amsterdarn, o continuasem la Lisieux si aveam s'o termin la Roma si Assisi. Seara pe la sapte Brâncusi a intrat si am cântat cu totii cântece de stea si colinde, cu ochii la lurnânările aprinse. De îndată ce s'a retras, m'am intins in pat din cauza durerilor care cresteau mereu. Spre orele 9 seara, artistii din Impasse Ronsin s'au întâlnit cu totii intr'un alt atelier: sarmale, costită pe varză - si multă veselie! De mai multe ori îl invitaseră pe Brâncusi, însă fără succes. Si dintr'odată spre miezul noptii, o explozie de bucurie si strigăte făcea să se cutremure cartierul. Prietenul s'a precipitat in atelier urlându-mi la pat: Vino mă, vino imediat, Brâncusi e cu noi! Cântă, joacă, e formidabil!...
   Eu nu puteam să mă ridic, durerile deveniseră insuportabile, mi-era teamă dela o clipa la alta de o perforatie. Spre orele 2 noaptea s'au întors prietenii si m'au găsit in plină criză. După câteva minute au adormit. In toiul durerilor sălbatice, după multe rugăciuni, cu restul fortelor rămase am invocat numele lui Isus. In aceeasi clipă durerile au dispărut. Nu intelegeam nimic din ce se petrecea cu mine. Dat jos din pat, in întuneric, mă plimbam linistit prin atelier, apoi spre pomul de Crăciun. Gazdele dormeau deabinelea. O bucurie necunoscută îmi invada corp si suflet. A doua zi, Crăciunul, mă duceam să fac urările lui Brâncusi si să-i multurnesc pentru toată bunătatea si îngrîjirile date. I-am povestit ceva din încercările grele ale noptii trecute.   M'a fixat si mi-a spus să iau loc. După olungă pauză, în româneste:
   - Trebue să muncesti mult, mult de tot. Să arăti, tie in primui rând, si numai după aceea altora, ca in tine e ceva, că ai ceva de spus. Suferă, suferă in tăcere, nu încerca să te explici celorlalti. Încearcă sa trăiesti in liniste chiar si cele mai mari nedreptăti ce ti se fac. Să suferi, să suferi, numai suferinta iti va da fortă!...
   După câteva clipe, termina cu aceste cuvinte pe care nu le pot uita:
   - Iubeste pe Dumnezeu, să iubesti mult pe Dumnezeu. Tu trebuie să-L iubesti cu această credintă că dacă cineva vreodată îti întinde o bucată de pâine otrăvită, in clipa in care o primesti ea e purificată de Dumnezeu si tu ai să mănânci pâine adevărată si bună.
   Eu îl priveam cu ochii in lacrimi. Mi-a intins mâna lui mică si tăbăcită dc acizi si de munca grea a unei întregi vieti. A doua zi plecam spre Roma.

  
A TREIA VIZITĂ. In Mai 1952 am fost la Barcelona cu ocazia Congresului Euharistic International. După ce am vizitat Madridul si Toledo, trecând prin Lourdes m'am îndreptat spre Paris. Aici, in marea expozitie retrospectivă a lui Rouault l-am întâlnit pe secretarul general al Bienalei din Venetia, profesorul Rodolfo Pallucchini. Acesta îmi spunea că nu primise niciodată vreun răspuns la repetatele si insistentele invitatii trimise lui Brâncusi pentru a-i organiza o mare expozitie retrospectivă la Venetia: «Încearcă si d-ta să-l convingi.» Aflasem că in ultimii ani maestrul nostru refuzase multe invitatii, chiar si pe a marelui seducător al artistilor de toate vârstele, Mr. Sandberg, directorul muzeului municipal din Amsterdam.
   Într'o seară, când părea mai bine dispus, Brâncusi continua amintirile tineretii. Profitand de atmosferă, prind putin curaj si-i transmit invitatia venetianului... Cine m'a pus?...
   - Qu'est-ce-que vous voulez, monsieur?... Allez-y, ne m'en parlez de ça!...
   Si s'a retras imediat, furios. Vreo două zile n'a mai iesit din atelier. Într'o seară, apare jovial si începe:
   - Capo, capo!... Capooo!... Si râdea de data asta si din umeri. Se stie că in Italia, de indată ce ai trecut granita, unul din primele cuvinte ce auzi printre macazuri sau pe peron este: capo! Seful de gară se numeste capostazione. Dar titlul de capo se dă nu numai sefilor de întreprinderi sau birou, ci uneori italienii îl dau si inferiorilor in grad, iar câteodată, ca să se distreze si mai mult, chiar cersetorilor ce de ani de zile răman credinciosi locului «profesional ». Si, ca să ne întoarcem la Brâncusi: după ce a repetat de mai multe ori capo, capo, fără sa intelegem ceva, ne-a povestit cum prin 1912, după ce a vizitat Italia, in gara Rapallo vroia să-si cumpere biletul de tren pentru Franta. Dă o monedă de 10 lire casierului si i se dă restul numai pentru cinci lire. Nu vorbea italieneste, dar o discutie s'a înflăcărat repede in fata ghiseului si casierul strigă: Capo, capo... Apare politia gării, în confuzia creată intervine un avocat care vorbeste frantuzeste si după mai multe discutii linisteste incidental, după ce tânărul Brâncusi îi spusese că mai bine se prăbuseste orasul decât sa plece cu impresia asta oribilă. In fond, ce se petrecuse in Italia putea să se întâmple oriunde, - dar el a fost întotdeauna neînduplecat in hotărîri: de atunci n'a mai intrat in Italia, si nici n'a vrut si expună acolo.

  
A PATRA VIZITĂ. În Mai 1954 primeam o medalie a orasului Paris din partea unei Societăti artistice. Era cea mai bună ocazie să revăd Franta si maestrul. L-am rugat pe Brâncusi si mă lase mai mult în atelierul lui. M'a lasat vreo două ceasuri. La sfârsit apare si mă întreabă:
   - Ei, ai mai văzut ceva?
   Nu stiam ce să-i răspund si m'am pomenit vorbindu-i asa: «Cred ca-mi va fi greu, maestre, ca de azi încolo să pot privi sculpturi cu nasuri, cu urechi, mâini si picioare». Era evident că vorbele mele îl multumiseră. Dar, pe când ne îndreptam spre iesire, un drăcusor era gata întreg în spatele meu: în loc să ies, lungesc vorba, spunându-i că încercasem să mă apropii mai mult de paritatea operelor sale, dar că mi-a fost greu în cele câteva schite făcute ...
   - Quoi, tu as fait des croquis? fais-moi voir!
   S'a uitat tulburat la ele si apoi a inceput sa rupa paginile carnetului foaie după foaie cu o furie nemaivazuta, aruncandu-le bucatele in lada cu gunoi. Din fericire am rămas calm, părându-mi rău că fără să vreau îl suparasem. Dupa operatia asta rapida mi-a surîs:
   - Voilŕ, voilŕ tes dessins!...
   Cred ca, de calmul men, dracul a plesnit si el peste bucătile de hârtie din gunoi. Despre întâmplarea asta, n'am mai vorbit niciodată; dar am înteles cât de gelos era Brâncusi de lucrările lui, si că n'ar fi permis nimănui să-i reproducă - nici chiar în fotografie - operele. Venind să-l salut, l-am găsit in fata atelicrului. Curăta curtea, gata sa dea foc frunzelor strânse'n căpită în fata lui Impasse Ronsin no 11. Aceasta este ultima imagine a maestrului.

ÎN TARĂ

   Constantin Brâncusi s'a născut la 21 Februarie 1876, in satul Hobita Pestisani, lângă Târgu Jiu. La cinci ani iesia cu oile la păscut si-si petrecea vremea cu un briceag in mână, încrustând bucătele de lemn. Într'o bună zi, la opt ani, dispare de acasă. Maică-sa, după zile întregi de alergături, îl descoperă într'o boiangerie din Târgu-Tiu, mânjit de culori. Adus acasă, reia scoala, dar singura lui bucurie o găsea tot pe coclauri, lângă oi, cu briceagul in mână, la soarele si răcoarea Carpatilor transilvăneni, «acolo unde iarba creste dulce ca mătasea.» Asta insemna pentru Brâncusi pământul lui natal, cum avea să-l descrie mai târziu prietenului Valentin Hugo, la Paris. A continuat să încrusteze lemnisoare, cu o îndemânare uimitoare, până la vârsta de 11 ani, când dispare din nou de acasă, iar de data asta pentru totdeauna, chemat de un destin căruia nu-i putea rezista. Timp de câtiva ani, a lucrat într'un han la Craiova: făcea de toate: spăla, servea lumea la tejghea, curăta, pregătea bucătăria. În această vreme, pe la vreo paisprezece ani, reuseste să câstige un rămăsag, construind o vioară din scândurelele unei lăzi de portocale, fierte in sacâz topit. Într'o seară, când hanul era aproape plin, îsi arată isprava, si toti cercau să se încerce vioara, însă nimeni nu se pricepea. A fost căutat si adus la repezeală un tigan, care se uita cam lung si chiorâs la instrument, fiindu-i frică să nu-si bată lumea joc de el. Tiganul, după mai multe ezitări, pune in sfârsit vioara curioasă sub bărbie si trage. Mergea strună! În entuziasmul tuturor, un om de mare mimă, un oarecare Greceanu, fiind de fată, presimte ingeniozitatea tânărului, si se face luntre si punte ca să-i obtină o bursă la scoala de arte si meserii din Craiova. După câtiva ani, Brâncusi termină scoala cu primul premiu si trece la Bucuresti, unde se înscrie la scoala de arte si meserii. Câstigă, si aici bursa, diplomându-se in 1902 cu o lucrare ce avea să-l impună ca pe unul din cei mai buni sculptori români.

SPRE OCCIDENT

   La Bucuresti i se deschid frumoase perspective de lucru si succes. Brâncusi se ferea însă de succese usoare, urmându-si vocea destinului. In acelasi an 1902, sărac, o ia pe jos spre Occident. Se opreste pentru câteva zile la Viena, apoi se îndreaptă spre Munchen; de aici trece în Elvetia, la Basel, unde se îmbolnăveste de tifos. Este îngrijit de niste surori de caritate, cărora le lasă un crucifix în pământ ars, din nefericire dispărut. Continuă, tot pe jos, spre Paris, unde ajunge în 1904 si hotărăste si se oprească acolo pentru toată viata. Se înscrie la Academia de Arte Frumoase, unde studiază cu sculptorul Mercier. Ca să poată studia, spală vasele într'un restaurant de lângă gara Montparnasse, si cu ocazia asta face portretul patronului restaurantului, Chartier. Lucrarea, prezentată la Salonul Oficial, este expusă în rotonda centrala. Sculptorul Rodin doreste sa cunoască personal pe tânărul artist român si îl cheama sa lucreze în atelierul său. Brâncusi era măgulit, dar, ascultator vocii secrete a propriului destin raspunde lui Rodin cu cuvintele ramase celebre: «Nimic nu creste sub copacii uriasi ». Presa Parisului semnaleaza succesul tânărului sculptor. Brâncusi, însă, in loc să profite de lauri, se retrage într'un atelier mic din Montparnasse si dispare complet din circulatie. Munceste mereu in singurătate si sărăcie. Trece printr'o grea criză sufletească, in care, se pare, era dominat de cuvintele lui Descartes: «Ca să ajungi la adevăr, e nevoie ca odată in viată să te desparti de toate învătăturile avute si să reconstruiesti dela capăt si din temelii întregul sistem al propriilor cunostinte». În 1907, într'un acces de revoltă, tânărul artist distruge aproape toate operele sale influentate de Rodin, orientându-si spiritul si toate fortele spre o nouă viziune a sculpturii. Prietenul său Paleologu descrie foarte bine singurătatea lui, ostilă oricărui succes pripit, cu însesi cuvintele auzite din gura lui Brâncusi: «Trebuie să te smulgi mediului, lasitătii prieteniilor, servitutii obiceiurilor, opiului ideilor si simtirilor, în care ti-ai făcut culcus cald; să fugi, si evadezi în altă lume, în necunoscut, în nevăzut, în nepipăit, în incert».
   În solitudinea lui, încălzită de prietenia lui Modigliani si Henri Satie, timp de paisprezece ani, din 1907 până în 1920, Brâncusi nu face nici o expozitie personală la Paris, si creiază in ordine aproape cronologică următoarele opere: «Muza adormită», «Cap de copil», «Orgoliul», «Rugăciunea », «Sărutul», «Măiastra», «Cariatidele», «Prometeu», «Fântâna lui Narcis», «Primul pas», «Domnisoara Pogany», «Trei pinguini», «Fiul risipitor», «Noul născut», «Principesa X».

SCANDAL LA PARIS

   În anul 1920, artistul prezintă la Salonul Independentilor «Principesa X», de data asta convins că are de spus un cuvânt nou. Marele Matisse vizitează expozitia, si, după ce criticase ironic alte lucrări, se opreste un moment in fata operei lui Brâncusi si o consideră pornografică. Exclamatia trece din gură in gură, stârneste un scandal, care, ajuns in presă, nelinisteste pe directorul Salonului. Intervine politia, si opera e scoasă din Salon, ca fiind obscena. Ajungând scandalul la urechile lui Brâncusi, acesta, fără a da vreo explicatie cuiva, fără a face un proces, cum îl sfătuiau Derain si altii, se închide in durerea lui si hotărăste să nu mai expună niciodată la Paris. Doamna Gibson imi povestea in 1960, in California, adevărul, care i-a fost revelat de însusi Brâncusi cu privire la modul in care s'a născut această operă. Această principesă misterioasă a existat într'adevăr, si maestrul o vizita uneori, fermecat, dar si intimidat de frumusetea ei. În apartamentul ei somptuos, peretii erau aproape complet acoperiti de oglinzi, până ce si in sufragerie vedeai oglinzi, si-i placea, in timpul mesei, din când in când să arunce câte-o privire spre ele. Din prima schită a lui Brâncusi se vede bine aeeastă atitudine de a se privi într'o oglindă. Acest desemn trasează in putine linii opera in devenire, trecută dintr'o variantă într'alta, spre o sinteză progresivă de sublimare, prin eliminarea tuturor elementelor, care deranjau o forma perfecta. După acest scandal, mai izolat ca oricând, artistul nostru lucrează in plină maturitate la operele sale capitale. Între anii 1920 si 1925 apar una după alta: «Coloana fâră sfârsit», «Regele regilor», «Himera», «Adam si Eva», o altă variantă a «Domnisoarei Pogany», «Tors de adolescent », «Pestele» , «Cocosul », «Pasărea galbenă», «Pasărea de aur», «Pasărea in spatiu», «Negresa blondă» si altele. Acestia sunt anii când noul său atelier din Impasse Ronsin 11 începe să fie vizitat de iubitorii de artă si faima lui trece oceanul, spre Statele Unite ale Americii si spre America Latină. În 1926 este invitat să expună la Galeria Brummer din New York.

ARTĂ SI VAMĂ

   Când lucrările sosesc la New York, isbucneste un alt scandal. Ofiterul dela vamă nu vrea să considere opere de artă sculpturile, si le retine ca pe un pretext de contrabandă cu metal in Statele Unite. Vamesul, uitându-se cu coada ochiului la una din lucrări si aflând dela Brâncusi că era vorba de «Pasărea in spatiu», exclamă: «Da' ce fel de pasăre o mai fi si asta? Dacă ar pune-o cineva într'un copac, nici un vânător n'ar trage in ea!». In fata unei asemenea observatii, sculptorul nostru renuntă si dea vreo explicatie si vamesul îi impune o taxa enormă. Începe in felul acesta între Brâncusi si serviciul american al vămii din New York un mare proces, câstigat, după doi ani, de artist care era apărat de câtiva avocati de seamă, încurajati de simpatia multor amatori de arta, europeni si americani. Între acestia, faimosul Arensberg, care-i va deveni cel mai important colectionar. In 1926, Arensberg prezintă lucrările cumpărate dela Brâncusi la Art Club din Chicago, unde are loc o expozitie de mare succes.  O altă expozitie va avea loc tot la Galeria Brummer, in iarna 1933-34, când aproape toate lucrările au rărnas in Statele Unite, împărtite între muzee si colectionari.
   Reîntors la Paris, Brâncusi a fost invitat in Rornânia, de către Ministrul Tătărăscu, unde, pe pământul natal, la Târgu-Jiu, trebuia să se ridice «Coloana fără sfârsit», in otel. Tot acolo, a construit «Poarta sărutului» la intrarea in parcul public. În parc, o mare masă rotundă de piatră, cu scaunele formate din două emisfere suprapuse; masa îi plăcea s'o nurnească si «Masa zeilor». A fost invitat in India de un maharajah ca să facă proectul unui «templu al meditatiei», care nu s'a realizat din diferite motive. Din nou la Paris, rămâne absorbit de ultimele lucrări, între altele «Broasca» si «Minunea».

O NOUĂ SCULPTURĂ

   În lumea artelor in Furopa, dar in special in Statele Llnite ale Americii, Brâncusi e considerat ca cel mai mare sculptor al timpului. Ajunge să amintim ca prima sală dedicată sculpturii contemporane in Muzeul de Artă Modernă dela Paris e ocupată de o singură operă: «Cocosul» lui Brâncusi. Domnisoara PoganyLa New York, in Muzeul Guggenheim, prima opera ce se vede la intrare este «Miracolul». Sala de onoare a Muzeului de Artă Modernă dela New York e rezervată tot artistului nostru, prezent cu sapte lucrări, printre care: «Pestele», «Pasărea in spatiu», «Pasărea măiastră», «Negresa blondă », si un fragment in lemn din «Coloana fără sfârsit». Iar in Muzeul de Artă dela Filadelfia, într'o sală imensă, colectia Arensberg adună vreo douăzeci de lucrări din perioada de aur a Maestrului: «Domnisoara Pogany», «Principesa X», «Pruncul», «Pasărea Măiastră», «Prometeu», «Sărutul», «Fiul risipitor», «Pasărea în spatiu», «Vrăjitoarea», «Pinguinii» , etc. La Venetia, tot Brâncusi apare cel dintâi în fata vizitatorilor Galeriei Peggy Guggenheim cu «Pasărea in spatiu» si «Pasărea măiastră».
   Opera lui Brâncusi se îndreaptă spre omul spiritual, meditativ; spre acel om care, asaltat de orice fel de materialisme, încearcă astăzi să supravietuiască in Europa noastră îmbătrânită. Profesorul si criticul italian Carlo Giulio Argan a sintetizat bine pozitia artistului: «Brâncusi este ultimul mare artist al evului mediu sau primul artist al unui nou ev, ce se anuntă ». Cercetătorul de arta Michel Seuphor, in cartea lui «Sculptura acestui secol», punând accentul pe Brâncusi, pe care-l consideră cap de scoală, asa începe capitolul rezervat lui: «Un om a făcut o mare călătorie, cu atât mai mare cu cât in bună parte o făcuse pe jos, ca să descopere Parisul, dar a fost Parisul, care prin el descoperea noua sculptură». Arta lui Brâncusi nu are nicio corespondentă cu asa zisa artă abstractă, pcntru că poartă figuratia pc culmile conceptului, ale simbolului, ale sublimului, poate in acelasi fel cum - pe un alt plan - o ducea in pictură Paul Klee. Tot pe plan spiritual, Paul Klee, acest alt solitar, ne-a lăsat această splendidă mărturisire, demnă de un mare artist: «Eu sunt insesizabil în imanentă, pentrucă stau tot atât de bine fie cu cei morti fie cu cei ce încă nu s'au născut. Poate ceva mai aproape de inima universului, dar încă destul de departe...!». Brâncusi spunea: «Când nu mai suntem copii, am si murit!». Iar altădată: «Când imi priviti opera, nu căutati formule obscure sau mistere. Eu vă dau o bucurie curată. Priviti operele până ce le veti vedea. Cei mai aproape de Dumnezeu, le-au văzut».

EUGEN DRĂGUTESCU

Revista Scriitorilor Români, Anul I, Nr. 1, Munchen 1962

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE