AUREL PASTRAMAGIU

 

S-a născut la 21 Iunie 1922, în Galati.

In anul 1929 familia se mută la Bucureşti.

În Aprilie 1941 intră în "Frătia de Cruce" la liceul Titu Maiorescu din Bucureşti.

Absolvent al Scolii Navale (1942-1944), a functionat ca ofiter de marină militară în perioada 15 Aprilie 1944 - 15 August 1947.

A participat la actiunea de evacuare a trupelor române din Crimeea, între 15 Aprilie 1944 - 13 Mai 1944, îmbarcat pe canoniera N. M.S. Lt. Cdor Stihi Eugen. Pentru comportamentul său este decorat cu "Coroana României" în gradul de Cavaler, cu panglica Virtute Militară, cu spade şi frunze de stejar.

Este licentiat al Facultătii de litere şi filosofie din Bucuresti sectia filosofie, specialitatea psihologie, în 1948 şi absolvent al Seminarului Pedagogic Universitar "Titu Maiorescu" din Bucuresti 1948.

 

*

 

A fost arestat la 1 Iulie 1949, făcând parte dintr-un grup legionar care încerca să reorganizeze pe cei rămaşi fără legătură în urma arestărilor, începute încă din 1948, în vederea continuării luptei anticomuniste. A fost condamnat la 12 ani pentru crimă de uneltire contra ordinii statului.

A fost detinut în penitenciarele Jilava, Aiud, Gherla, Constanta. A muncit în coloniile : mina Baia Sprie (Oct.1950 - Oct.1952 şi transferat cu lot disciplinar la mina Valea Nistrul (Oct.1952 - Ian.1954).

In Aprilie 1957 participă la greva generală a foamei din peniteciarul Aiud. Este trimis cu lotul disciplinar la penitenciarul Gherla-Zarca, pentru 13 luni.

Pentru că în 1961 expira condamnarea, conform sentintei, începând din vara lui 1959 i se aplică un regim de reeducare. Se refuză reeducării si în ultima instantă nu mai vorbeşte. Rugăciunea pe aproape tot timpul zilei l-a ajutat. Răsplata : este trimis, în 1961, la Securitatea Constanta pentru supliment de anchetă. In August 1963, în urma refuzului de a mânca, este trimis la colonia de muncă Periprava. Aici i se comunică Ordinul M.A.I. prin care mai avea de executat 72 de luni. Este eliberat în Mai 1964.

In detentie a cunoscut personalităti cu care a avut comuniune sufletească : oameni de cultură ca Wily Popescu, avocat, Gaby Balănescu, ziarist, Luca Dumitrescu, avocat-scriitor-critic de artă, Mircea Nicolau, pe preotul Radu Serban şi diaconul Teodor Codila, amândoi căzuti la mina Baia Sprie ; pe preotii Iustin Pârvu, călugăr şi Nicolae Grebenea ; pe Nicolae Păun, avocat, pe Bucur Stănescu (coleg de Seminar Pedagogic), Nicolae Nicolau, medic oftalmolog, si pe Marin Naidim, arestat din 1942, care i-a deschis larg fereastra spre "Isihasm", mai putin cu vorba si mai mult cu fapta. Toti aceştia erau legionari.

A mai cunoacut îndeaproape pe : Teodor Roxin, fost senator de Bihor, Popescu Mişu, fost subprefect la Botoşani, Munteanu Vasile, redactor şef la Gazeta Transilvaniei, Licintu Faina, dr. în drept, Mitus Ionescu, avocat, Alexandru Herlea, prof. universitar la institutul de silvicultură Braşov, Nelu Pădureanu, avocat, toti membri ai Partidului National Tărănesc.

A mai cunoscut pe : Cojocaru Romulus, inspector la Siguranta Statului - om de o mare probitate, Vasile Cojocaru, Vasile Boaru, Ceuca Pavel, comisar politie...

I s-a publicat, pentru prima oară, o poezie în revista "Extemporalul" a liceului Mihail Eminescu din Bucureşti, în primăvara lui 1938. In Martie - Aprilie 1943, participă cu mai multe poezii în Revista Elevilor Scoalelor Marinei "Spre Larg", în numerele 1 si 2, pe când era elev la Şcoala Navală.

Recent i-au fost publicate Poezii din detentie în Documentele Rezistentei nr. 2.

"Poeti după gratii", Vol. I, 1993

 


DRUM CU NESTEMATE

Drum

bătut cu nestemate,

Drum

Scăldat în soare,

Pe cărarea Ta-nspinată

Fericit e cine moare.

 

Vînt,

Cu suier care doare,

Sfînt,

Un gând stelat ne-aduce

"Fericit e cine moare

Răstignit fiind pe cruce".

Foc

Ce arzi în noi, comoară,

Joc

De-arhangbel ca zăpada

Ce-ntunericul omoară

Răsucind în inimi spada,

 

Dai

In noi speranta vie,

Rai

De-argint cu nestemate,

Si deplină-mparătie

Veacurilor înviate.

                       7-02-1945