DESPRE LUMEA NOASTRĂ
2 2   M A I

 Din vol. "Cranii de Lemn", Editia Monumentul MM, Col. Omul Nou, 1970

Ion MOTA

 

Articol nepublicat, scos dintr'un fund de săltar. Poartă data de 22 Mai 1929. Il public acum, deoarece mă simt si astăzi tot atât de legat de mănunchiul de gânduri cuprinse în aceste pagini (scrise, poate, cu o oarecare stângăcie, fiind mărturisiri prea subiective). Il mai public si în semn de dragoste pentru trei scumpi camarazi ai nostri, cari au simtit mai mult decât noi toti durerile desrădăcinării din propria ta viată, spre a te da unui destin înăltătoar dar cumplit. (Ion Mota)

 

Mă întreb: oare sub ce zodie e sortit a se naste (sufleteste) si a trăi, legionarul? Ursitoarele acestei renasteri sufletesti în duh legionar, Ion I. Mota ce soartă vor fi frebuit să hărăzească celui care a pornit astfel pe calea aceasta nouă, unde cea dintâi datorie este uitarea de sine si dăruirea totală pentru răscumpărarea unui mai bun destin românesc?

In nici un caz viata personală a unui legionar (nu cea de luptător) nu va fi străjuită de o zodie luminoasă, senină, plină de toate împlinirile si rodniciile. Iată această frumoasă zi de Mai, de 22 Mai, atât de bogată în lumină, zi de sărbătoare a celei mai frumoase tinereti; vă puteti închipui vraja acestei zile însotind pentru totdeauna o viată de legionar? Vă puteti închipui un legionar pe al cărui raboj sufletesc soarta să fi înscris, cu rost de predestinare si de ursită, această frumoasă zi de Mai? 

Eu îmi pot închipui orice zodie străjuind viata unui legionar, afară doar de zodiile care hărăzesc omului o înrădăcinare adâncă în fericirea acestei vieti, care-i aduc, coplesitoare, bogătia tuturor multumirilor si biruinta tuturor împlinirilor. Asa, de pilda, imi inchipui foarte bine un legionar al carui destin a fost ursit în zodia vreunei zile cenusii de iarnă, a vreunei zile de crivăt în care toate singuratatile si nelinistile se strâng în stoluri nesfârsite, ori apoi în zodia vreunei zile de toamnă din care tot norocul a plecat odata cu berzele... Dar o zi de Mai si încă o zi ca cea de azi, 22 Mai, plină de soare si de fericite împliniri, al căror nume, scris aici pe hârtie, nu e, el însusi, decât un vesel zâmbet de bucoavnă, - o asemenea zi, cu ursita ei de lumină si bucurie, iată nu vrea, nu poate să vegheze asupra vietii unui legionar. Soarta se vede că nu vrea să îngădue o împăcare între destinul tragic al unei generatii si bucuria unei vieti împlinite. Se vede că se teme biata soarta de slăbiciunea oamenilor, de trădarea lor de nesocotirea marilor datorii din pricina marilor bucurii. Si, e bine, poate, că-si ia destinul precautiunile lui, prin aceste jocuri cu zodiile si ursitele.

Inchisorile noastre, prigoanele noastre, mormintele noastre tinere ! Ursitoarele au trebuit să ni-le harazeasca! De aceea, le vom avea si în viitor, până în ziua biruintei pe care, totusi, nu toti o vom vedea. Căci asa a vrut si Dumnezeu: germenul unei înnoiri să nu poata creste decât din moarte, din suferintă. Trebue să platească cineva, cu suferintă, păcatele care au prăbusit un neam, trebue să rascumpere cineva prin durere mântuirea de mâine (nu pentru vreun dor de răzbunare al lui Dumnezeu, ci, poate, pentru a-i dovedi, astfel, ca mai este rodnicie sufleteasca intr'o lume condamnată). Nici Mântuitorul n'a putut birui fără suferintă si jertfă; să constatăm faptul, fără a mai scruta pricinile. Cum va putea oare birui legionarul cu o viată în care el n'ar cunoaste decât zilele senine, cum ar putea el birui cu o viată zămislită în zodie de noroc si de netulburată multumire personală ?

Nu vom ascunde că ne doare această sfâsiere a pornirilor noastre spre toate împlinirile vietii, această îngropare a unei vieti în plină floare. Desigu, satisfactiile de constiintă ne sunt mari atunci când stim că prin această abdicare ne-am Amplinit o datorie de onoare si de caritate pentru aproapele nostru, că am croit un drum larg pentru viitorul mai bun al neamului nostru. Totusi rănile lasate în noi de vrăjmăsiile sortii, rămân vesnic vii. Daca n'am simti durerea acestor răni, atunci ce valoare, ce existentă vie ar mai avea jerfa noastră? O primim bucuros, dar îi simtim si povara în toată greutatea ei. Mântuitorul însusi, primind cu seninatate moartea pe Cruce, nu s'a putut smulge durerii si se plângea lui Dumnezeu, în ceasul cel mai greu, întrebându-l pentru ce l-a părăsit.

Simtirea vie a durerilor noastre si chiar mărturisirea lor, nu întunecă onoarea unui legionar. Dimpotrivă, face vădită trăirea vie si eroică a jertfei legionare. Să nu ne ascundem nici o durere, cel putin nouă însine. Cu sinceritate, să mărturisim ca ne-am fi dorit alăturati ursitei luminoase pe care o sărbătoreste azi această frumoasă zi de Mai. Si, dacă am fi vrut, am fi putut, poate, totusi să o avem, chiar împotriva îndemnului sortii, lepădându-ne de chemarea noastră. Dar am primit povara acestei sorti, fără revoltă, cu durere, dar si cu elan si înăltare. Ca să se poată bucura, după noi, altii, un întreg popor, de seninul unei sorti mai bune.

Si astfel, iată, privim cum, ursita ne răpeste tot ce putea să ne fie înclestare deplină cu viata, plinătate de rod si fericire, privim cum, în câteva zile, ursita aceasta vrăjmase va fi desăvârsit risipirea atâtor asteptări trecute prin firul atâtor ani.

Rămânem într'o tinerete fără primăvară, fată'n fată cu moartea, desrădăcinati din rânduiala si bucuria personală. Dar totusi acest pustiu din sufletul legionar se populează pe încetul cu o altă lume, a trăirii eroice, cu dragostea de luptă si de camarazi, cu voluptatea jertfei. Iar bucuria biruintei ne va fi cu atât mai mare cu cât vom simti mai adânc cât de scump am plătit-o, cu cât vom simti mai adânc cât de dragi ne-au fost dorurile si plinirile zadarnic asteptate.

22 Mai 1929

Ion MOTA

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE