ADEVÃRURI POVESTITE
"MAREA INTALNIRE"

 

(Fragment din volumul "Poveste de dincolo..." (amintiri din tara cotropită), Madrid, 1979

de Ana MARIA-MARIN

Totul începea în vara anului 1932.

Domnicu se trezi pe dealul dintre Văratic si Băltătesti. Stătea culcată cu fata în sus, în iarba înaltă, mătăsoasă si parfumată a Moldovei. Sub dânsa iarba misuna de viată : lăcuste, greieri, furnici, alergau după treburi. Deasupra cerul, aproape răsturnat ca un urias clopot.

Vara era plină de sunet si lumină! Greierii si cosasii umpleau văzduhul de vuiet, se auzeau tălăngile de vaci si clopotele celor trei Biserici ale Mănăstirei Văratec, chemând pe rând credinciosii la slujbă. Intâiu se auzea toaca bătută de sora Glafira, într'o dungă, pe scândura lucioasă, cu ciocanele de lemn; apoi porneau să sune clopotele mici, repede, si în urmă clopotul cel mare, sunând rar si convingător începutul Proscomidiei.

Era Duminecă. Plină de viată si cu puteri noi nu se gândea la nimic. Plecase peste deal, spre băi, să facă o vizită bunicei, pe care n'o cunoscuse niciodată, fosta proprietară a Băltătestilor, îngropată în cimitirul din sat. Murise la vârsta de 40 de ani, din nastere. Copilul trăise pe mâini streine, era unchiul ei, pe care aprope nu-l cunostea. Pe bunică o cunostea însă bine din fotografii si din povesti; avea ideea că un fir nevăzut le lega dincolo de generatii si de moarte. Fusese o femeie frumoasă si iubită.

Porni încet la vale. In drum adună un buchet de sulfină si de margarete, ca să-i împodobească locul de veci cu darul câmpului. In cimitir o cruce de lemn bătrână, pe care se mai putea citi «Roaba lui Dumnezeu Aneta... odihnească An pace». Se aseză pe marginea de ciment a gropii, pentru a asculta ce-i spunea după atâta amar de vreme mama tatălui ei din adâncuri... O albină zumzăia în sulfină. In cimitir linistea te face să-ti auzi bătăile inimii.

O vedea coborînd din cupeu, după ce lacheul îi coborîse scara. Inaltă, subtire, elegantă, făcea câtiva pasi pe jos, dealungul cimitirului, pe colină. Seara avea să deschidă balul băilor, la bratul sotului ei de-al doilea, doctorul, care acum era îngropat lângă ea. Lumi apuse pentru totdeauna !

Aprinse două lumânări de ceară si le înfipse între flori. Ardeau răspândind un miros de cucernicie. Apoi începu să-i povestească bunicii viata ei de până atunci. Era, putin desorientată. In timp ce întretinea acest dialog tăcut între viată si moarte, lumânările se stingeau fumegând. I se părea că si acel mormânt nu era ca altele, căci dedesubt nu zăcea o bunică, ci o mamă în floarea vârstei, aducând pe lume un copil.

Urcă dealul înapoi spre mânăstire. Venise la maici ca să fie cât mai singură si să poată învăta pentru concursul de internat. Era in anul V la Medicină, externă la spital, după un concurs greu. Venise cu trenul dela Bucuresti la Pascani, cu un geamantan plin de cărti, peste care aruncase două rochite de vară. Geamantanul era greu de miscat din loc. In gară o astepta vizitiul, cunoscut de multi ani. Era un ovreias slab, o caracudă, cum spuneau coreligionarii lui, unui evreu care nu a reusit in afaceri. Mâna un cal jigărit ca si el, înhămat la o trăsurica cu coviltir. Pornind încet spre Târgu-Neamt, căci nici n'ar fi putut să se grăbească, vizitiul se întoarse spre călătoare, vroind să mai stie ce se întâmplă pe lume. Cum se mai îngrijesc bolile si dacă in Capitală lumea mai sufere de boala care se chiamă «antisemitism». In judetul Neamt se cuibărise niste huligani, care vroiau să pună in spatele poporului ales toate păcatele de care suferă taranii.

-Dece nu pleci Itic in tara ta, dacă spui ca aici e asa de rău? 

-«Vai de mine, duducută, cine a spus că aici e rău? Tară binecuvântată de Dumnezeu, unde poate încăpea si un jidan ca mine» !

Intraseră in Târgul care fusese leagănul copilâriei lui Ion al lui Nica a Petrei, străjuit de bătrâna, cetate a Neamtului, cuib de vulturi pe o stâncă neagră. Din pietrele cetătii, îsi duraseră ovreii din oras case mărete, înconjurate cu grădini parfumate. Vedeai elevi de rabini cu perciuni ondulati, iesind de sub pălăriile rituale, mergând spre Sinagogă. Puteai deveni antisemit, gândindu-te la această stranie simbioză Român-Evreu, uniti vag prin interese de moment; dar, vai, mai era si Itic cu mârtoaga lui, înnotând amândoi prin praful drumului spre Mânăstire. Trăsese la Maica Oslobanu, la capătul satului dinspre munte. Maica avea două surori tinere care o serveau. In cerdac se putea învăta. Surorile făceau mâncare moldovenească, cu ierburi necunoscute la oras. Era atâta liniste!

In atmosfera de muncă si sfintenie in care se scălda, apăru, ca un drac împelitat, vărul Maicii, Gheorghită, care ca si Nica a Petrei, se tinea numai de sotii, nelăsând maicile în pace. O scoase si pe Domnicu la plimbare si la cătărat pe munti.

In acea Duminecă dimineata, care apoi se sfârsise in cimitir, au pornit amândoi cu noaptea in cap ca să vadă răsăritul soarelui depe Ciungi. Cam depe astfel de colină, Descălicătorii Moldovei, Voevozii maramureseni, văzură câmpia bogată la picioarele lor si porniră să o stăpânească. Plecară cam pela trei dimineata, după slujba de Mânecândă, care începea la 12 noaptea cu toaca.

«Binecuvântează Măicută», «Domnul să te binecuvinteze». Era noaptea dinaintea lunii pline, potecile pădurii străluceau si ei urcau încet, în liniste, ca să nu turbure vraja de care părea cuprinsă firea. Se însirau drumeagurile in urma lor, ca panglici de mătase lucitoare, străjuite de întunecimea brazilor. Ascultau povestea codrului moldovenesc, care de secole ascundea fugarii satelor, în fata năvălirilor barbare. Codrul cânta noaptea doinele haiducilor si fluerul ciobanilor. Tară mândră si frumoasă, toti vecinii te-au râvnit si hăituit!

Ascultau murmurul frunzelor în luminsul lunii, când deodată vântul înăltimilor îi aruncă pe culme. Intâiu văzură soarele, norii cei mai de sus, apoi porni ca un vuiet cântecul de laudă al păsărelelor si atunci Ceahlăul se îmbrobodi în auroră. Muntele sfânt al Dacilor ! In vârful lui, zeul lor, Zamolxe, isi avea poate cuibul între stânci. Văzuse răsărituri de soare depe Omul, unul din cele mai înalte vârfuri ale tării, dar niciunul nu putea egala simfonia de culori ce se juca în fata ei, poate pentrucă toate orizonturile erau mai aproape, poate pentrucă Tara Moldovei e mai caldă, mai blândă, mai aproape de sufletul omului. Toată pădurea se trezise. Serbarea ridicării globului de foc deasupra orizontului era însotită de strigăte de bucurie: o zi nouă se năstea pe pământ, firea lăuda pe Creatorul armoniilor cosmice.

Panaghia, stânca-fecioară, se aprinse pe Ceahlău. Fusese prefăcută în piatră ca să fie apărată de sclavie. Pentru fecioara împietrită depe Ceahlău, prefacerea nu fusese o pedeapsă ca pentru femeia lui Loth. Liberă în soare si în ploi, îsi înaltă mândră capul în legendă.

Pe drumul de întoarcere, totul se amesteca în capul lui Domnicu, viată, libertate, moarte ! Atunci îi încolti ideea de a merge către origini: vizita in cimitir. In fond voia să dea putin din bucuriile trăite pe înăltimi, mortilor din vale. Se simtea bogată, voia să dăruiască tuturor frumusetea lumii, care i se dăruise ei în acea dimineată neuitată.

Era brad în pădure, pe care-l va tăia securea, era spin lângă drum si era si «trandafir de pe cetate, trandafir frumos», era nisip pe plaja fiartă de soare si era iarbă in calea călătorilor, era toate astea sau va deveni toate astea si încă mai mult pe pământul scăldat de rouă si sânge.

Era suvoi de munte primăvara Si era mare lină mângâiată de soare, era lumină de vară si era intunericul necunoasterii, era fulger si trăsnet, dar în ea cântau finalurile de simfonii beethoveniene si ametită de dragoste si viată, nu vroia in ruptul capului să dăruiască toate aceste comori ascunse unui singur om. Atunci auzi pentru întâia oară un cuc întârziat cântând in pădure. Cucul cânta în dreapta ei si asta însemna, în credinta populară, dragoste. Nu avea timp de dragoste, de marea dragoste. Părea că-i înstrăinează viata. Ii era frica de ea, părând a fi amestecată cu durere si moarte. Destinul ei era să îngrijească bolnavi, să-i iubească si să le poarte bine de grije; nu trebuia să aibă, o viată personală. Incompatibilitate totală de situatii. Nu voia să sufere nici ea si nici să facă pe altii să sufere. La învătătură, deci. «Fiziologia celulei renale». Iată un lucru care te împiedeca să sbori după gustul tău: stiintă pură, experienta, analiza, sinteza, tehnica, precizie, aceste preocupări eliminau visele rău făcătoare. Seara, peste cerdacul înflorit cu muscate, Gheorghită îsi făcea drum de taină. O invitase să meargă cu el la bal, la Băltătesti. Cât de cât o mică găteală. Desi nu avea chef de bal, nu voia să-1 refuze. Putea să-i spue că era obosită, că mai făcuse odată drumul peste deal si că nu avea nici rochie potrivită. Dar toate aceste îndoeli s'au spulberat când o anuntă că «vine un ziarist cu masina să ne ia».

Pela ora 9 seara intra într'o masină plină de bărbati necunoscuti. Nicio prezentare. Gheorghită stătea 1ângă sofer si făcea planuri pentru campania de distractie.

Din fundul masinii, se auzi o voce care părea că vine dela un jerseu de lână proaspăt, spălată: "Domnisoară, ati auzit sunetul clopotelor Mânăstirii Neamt intr'o noapte cu lună plină»? A dat un răspuns care mergea alături de întrebare. Ceilalti tăceau. Masina alerga prin livezi de fân cosit. Jerseul continua să discute cu dânsa despre Arghezi, Flori de mucegai, abia apărute, Cuvinte Potrivite, carte de căpătâiu. Când coborîră, se examinară în tăcere. Ea văzu un băiat blond, fără vârstă, înalt, slab, cu ochi albastri, cari zâmbeau amuzati. Cine stie ce văzu el: fata cu rochie înflorită era bună de joacă; deci dansară împreună, în timp ce compania se distra, amintindu-le că nu veniseră singuri. Spre dimineată s'au despărtit în fata cerdacului cu muscate, fără să se gândească că se vor mai întâlni vreodată.

Se apropia sfârsitul vacantelor dela Văratec. Ultima săptămână a petrecut-o cu bunica dela Iasi, cu mătusile si cu verisorii mai mici. Dar înainte de a se despărti de sfintenia Moldovei, a plecat spre pădure, cale de două ceasuri, la Mănăstirea Agapia. Se adunase lume multă în acea dimineată de August limpede, transparentă, plină de parfumul si muzica pădurii. Erau poftiti la masă de Maica Irina, stareta Mănăstirii. Nu se grăbeau, căutau smeură, fragi si ciuperci printre frunzele căzute de ani.

Pela mijlocul drumului, apăru in fată din cine stie ce hătis băiatul cu jerseul, pe care nici nu stia cum il cheamă. Avea în mână pe «Gog», pe care i-l promisese mai în glumă mai în serios, la bal. Bine inteles că Maica Irina, ospitalieră, l-a primit si pe el la masă. Nu degeaba era boieroaică de vită si mătusa lui Gheorghita, care o amuza cu cuviosia lui ad-hoc.

După masă vizitară Mănăstirea: picturile lui Grigorescu le umplură sufletul de lumină, iar icoanele bătute în argint cu ciocanele erau lucrate de unchiul ei din Iasi, fratele bunicului mort, care făcuse cu acelasi mestesug si racla Sfintei Paraschiva dela Trei Ierarhi.

Spre seară se intorseseră cu totii, înghesuiti, într'o trăsurică, la Mănăstirea Văratec. Nu putea nega că băiatul blond, cu cămasa albastră si un pulovăr alb, proaspăt spălat, nu era cineva: stia de toate, muzică, pictură, literatură; vorbea frumos, avea darul vorbei si părea mult prea serios pentru viata ce-o petrecuse în vacantele mănăstiresti. Nu stia nici cum se numeste. Ce-a putut afla, era că pentru întâia oară trecuse Milcovul. Venise să-si ingrijească o pleurezie căpătată în primăvară.

Zilele treceau ca un vârtej la Iasi. Nepoata - studentă era iubită. Bunica întelegea toate lucrurile care se schimbau, îsi aducea aminte de focul in care ard tinerii, de graba si intoleranta lor. Seara citea pe «Gog» si-i plăcea. In ziua de 31 August, lua trenul spre Bucuresti. Ajunsese in ultimul moment si îsi aruncă bagajele din mersul trenului, având un ajutor neasteptat: stăpânul lui «Gog» umbla după carte pela Iasi! Dormise la un hotel cu plosnite. Asta ca pedeapsă că spunea minciuni: ar fi avut treburi urgente pela Iasi. In ultima zi de vacantă, 31 August, o asteptase să apară la toate trenurile. Isi urca bagajele in tren si văzând că nu mai vine, si le dădea iar jos si asa cu toate trenurile ce plecau spre Bucuresti în această zi. (Adevăruri aflate după ani).

Trenul era tixit. O invită în vagonul restaurant. Luară o cafea si apoi incepură să discute despre «Gog» si Reiner Maria Rilke, despre muntii Moldovei si despre rolul omului pe pământ. Timpul trecea fără să-si dea seama. Trenul se apropia de Bucuresti. Mama n'ar fi acceptat în niciun caz să o vadă coborînd cu un domn strein din vagon-restaurant. S'au despărtit înainte de Chitila, fără ca să stie cine este el si nici el prea multe despre ea. Erau doi oameni întâlniti la răscruce de drum. Plecau fiecare spre destinul lui, poate departe si pentru totdeauna. In multe se înteleseseră si în multe, nu.

 

***

 

Domnicu lucra de o lună ca externă la Coltea. Profesor era Nanu-Muscel, iar secundar, fostul ei examinator dela externat, un om pe care il socotea un sumum in toate fortele spiritului: cultură, imaginatie, diagnostic. Dădea medicinei un gust academic si plin de sensuri noi. Vedea cazuri si nu boli, învătai dela el nu carte, ci un sistem de a gândi; în fond asta ar trebui să se dea studentilor, căci medicina se găseste si în cărti.

Intr'o dimineată, pela orele 11, tocmai se terminase vizita în sală; îmbrăcată în halat alb, dădu cu ochii de băiatul dela bal, dela Agapia, din tren. O găsise, desi nu-i dăduse nicio adresă. Prin doctori prieteni, cu putinele date ce le avea, îi dăduse totusi de urmă, dar după o lună de căutare. Ea aproape îl uitase. A primit cartea lui Edgar Allan Poe, pe care i-o adusese, si o invitatie la film pentru după masă. Au iesit împreună din spital si s'au cufundat într'o librărie, pe timpul acela plină de oameni care răsfoiau cărti. Se interesa de toate, poezii, romane, dar mult mai târziu a înteles ea că pe el îl interesa în primul rând felul în care pot fi guvernati oamenii, păstrându-le traditia si învătându-i mândria natională si adevărul.

O găsise cu greu. Nu părea hotârît s'o mai piardă. Incerca să se substituie intereselor ei. Intelesese că purta o luptă care avea sa-i aducă stăpânirea meseriei si independenta; se multumea cu putin. Pentru el însă momentele prezente erau cruciale în viată. Nu povestea nimic. Hotărîrile avea să si le ia singur. Isi lucra teza de doctorat asupra «Fascismului». Nu putea bănui atunci că si subiectul avea sa fie pus la zid mai târziu si munca lui privită ca o otravă pentru suflete.

Se plimbau uneori prin mahalele bucurestene, către seară. Aflase câte ceva din povestea vietii lui. De mic se jucase in tărână cu picioarele goale. Fusese copil de oameni săraci. Mama lui spăla rufe, iar tatăl muncea pe undeva. Tatăl era oltean si deseori îsi uita de casă si petrecea cu prietenii. Căsuta din dealul Cotrocenilor, cu pământ drept pardoseală, era făcută din datorii si din economiile mamei, nestiute de nimeni. Mama lui era o ardeleancă vajnică, fată de preot din Ardeal, căruia Ungurii îi scoseseră ochii. La 18 ani, ascunsă în fundul unei cărute, veni să-si caute libertatea dincoace de munti, trecând granita între provincii care nu-si găsiseră încă întregirea.

Avea două fete si doi băieti. Pe fete le măritase de tinere si pe băieti îi ajutase sa învete carte, în măsura în care se ajutau si singuri. In viata ei muncită, nu citise decât o singură carte Biblia, pe care însă o si trăia. Isi pusese dragostea în băiatul ei cel mic, căruia îi păreau toate întelese, până si sufletul ei de mamă, lucru rar înteles de copii.

Câteodată ploua încet, ploi de toamnă si mahalaua îsi pierdea mirosul de gaz si sărăcie, ca să îmbrace mirosul colorat al toamnei. Veneau la biblioaecă, plecau obositi de gândit si cu picioare odihnite să colinde cu capul gol, în ploaie, drumuri de margine, între sat si oras.

Călcau pe frunze moarte; povesteau de lucruri vii.

El plecase dela oamenii pe care îi crezuse un timp; îi inselaseră asteptările: nu puteau gospodării o tară, se pierdeau in discutii sterile. Isi aduseseră din exil un Rege să-i ajute. Oamenii pe care îi servise până atunci, n'ar fi vrut să-l lase să plece. Erau gata să facă sacrificii, ca prin cinstea unuia să păstreze credibilitatea tuturor: poate i-ar fi plăcut sa studieze fascismul la el acasă? Nu i-ar conveni un loc de consilier cultural la Roma? Dar se întâlnise în Judetul Neamt cu «huliganii». Il interesau. I se părea că reprezintă aspiratiile de dreapta ale tării. Va încerca să-i cunoască mai bine. Simtea că lângă ea, în ploaie si vânt, păsea o fortă care învingându-si instinctele, căuta un drum drept pentru generatia din care făcea parte.

Intr'o bună zi o invită la o plimbare în munti. La 25 Noembrie, «Vârful cu Dor», îsi serba, odată cu fetele nemăritate, ziua. Cine stie ce traditie de drumetie patrona serbarea. Era să fie după examen; povestea timpului, deci nu se punea.

Niciodată părintii ei n'ar fi fost de acord cu o plimbare «prin coclauri» cu un necunoscut.. Dar el părea sa tie la plimbarea prin munti si ceru să-i cunoască părintii. Cunostinta se dovedi un fiasco total. De unde venea? Cine erau părintii lui? Ce meserie? Părintii îsi dăduseră seama că tânărul poseda cunostinte cari nu puteau fi comune. Dar in chestiunile practice, totul a rămas nebulos. In orice caz, fata lor nu putea merge nicăiri fără familie!

Totusi tânărul nu s'a descurajat. Ii trimetea flori. In ziua examenului, care trebuia să-i aducă desăvârsirea în meserie si independentă, i-a trimis un buchet mare de tuberose, si teza lui de doctorat cu dedicatie. Au continuat să se întâlnească pe stradă, în afară de părinti. Intro zi o pofti să-i facă o vizită la el acasă. Acceptă, din dorinta de a arăta că era emancipata, ca era modernă, dar si cu speranta că subiectul se va termina. El văzând opozitia înversunată a părintilor, se va resernna si îsi va îndrepta elanurile tineretii spre alte obiective.

Era o cameră mobilată, mică, din cartierul Cotroceni. Un foc vesel ardea in sobă. Mirosea a brad, a levantică si a cărti. Au citit împreună pe Rimbaud, Malaparte si Shure. Afară ningea. In casă era frumos, cu ochii la jăratecul care prin portita deschisă a sobei arunca scântei, duduind, sau clipocea gata să se stingă.

Putin după Crăciun, îi propuse cu toată seriositatea, sa se căsătorească. Nu întelegea, deloc ce ar mai fi putut dori si dece trebuia sa se prelungească povestea lor. Propunerea nu-i surâdea. Nu era de măritat. In afară de greutatea cu părintii, căsătoria i se părea mai mult anihilarea a două personalităti decât contopirea lor.

Atunci îi explică ca el nu renuntase niciun moment la plimbarea lor prin munti, că era o conditie absolută pentru realizarea căsătoriei si mai mult chiar: actele de căsătorie erau gata! Le scosese din buzunar, cu toate datele inexacte dela data nasterii fetei până la numele parintilor. Au râs împreună! Ce altceva mai era de făcut! Mult mai târziu a inteles câtă răbdare avusese cu ea, cum încercase să nu o sperie, să intre în dragoste ca într'un joc de copii fără răspundere, când el era un om care stia ce vrea, un bărbat format, un bărbat adevărat.

In ziua când au râs cu atâta poftă de actele întocmite de el, era si ziua lui de nastere. S'a hotărît sa-i accepte dorinta, dar cu o singură conditie: să-i redea libertatea dacă nu se vor potrivi. Au semnat un act solemn între ei doi, prin care se angajau ca după o lună, din ziua în care vor spune «da» in fata autoritătii civile, să examineze mersul căsniciei lor si să tragă consecintele, in caz negativ. Totul a continuat ca o joacă. S'au distrat de minune! Au semnat angajamentul, s'au legat sa nu-l comunice nimănui. Au aranjat apoi excursia spre locuri înzăpezite.

S'au căsătorit în ziua de 9 Februarie 1933. Veni să o ia dela spital, ca de obiceiu. Plătise căsătoria la clasa a doua, dar, fiindcă avea prieteni, oficiul nu fu celebrat colectiv. Martorii fură luati depe stradă. Nu-i cunostea. Le-au plătit doar o bere ca să bea in cinstea mirilor.

Dupăce totul fu terminat, nici nu si-a dat seama că purta un alt nume. Totul i se păru o joacă si alerga repede acasă ca să nu întârzie.

Seara era balul internatului. Părintii nu stiau incă nimic. Dupa părerea mamei, era un lucru total lipsit de gust ca sa meargă cu un avocat mititel printre doctori. Nu era. frumoasă comportarea lui Domnicu fată de părinti, dar ei nu pricepeau ca era impinsă pe calea destinului ei. Veni să o ia de acasă. Erau tineri sănătosi si aparitia bobocilor stângaci a stârnit sensatie între medici. Povestea lor circula din gură in gură. Tânărul avocat era apreciat si comentat. Au dansat împreună. Muzica era buna. Nu simteau ca erau obiectul atentiei generale, pentrucă prietenia si căsatoria lor aveau dimensiunile lucrurilor neobisnuite si deci neîntelese.

Se lumină de ziuă când o lăsă la poarta. La 5 dupa masa, pleca trenul spre Predeal. Când au aflat părintii că era căsătorită, au reactionat cu cea mai mare violentă. In special tatăl era, extrem de pornit. Era hotărît să o desmosteneasca, sa caute cu orice mijloace de anularea casătoriei. Pela prânz veni în ajutor sotul legal, văzând că nu dă niciun semn de viată. Explicatii, scuze si, in fine, garantii că nimeni nu va pierde nimic din această casătorie. Seara plecau spre Predeal. Erau orbiti de lumina zăpezii când au ajuns in statiune. Imediat se apropie de ei o băbută, care semăna cu vrăjitoarea cu fasul, si le oferi o cameră cu foc, destul de departe de lume si la un pret convenabil.

Si-au aprins singuri focul si a trebuit să-l tină toată noaptea aprins dacă nu vroiau să inghete. Joaca cu focul continua. Focul stia să se joace. Scântei săreau cu miscări hiperbolice in toate directiile, flăcările pâlpâiau si lingeau portita deschisa, invadând camera si proiectând umbre pe ziduri.

Noaptea le păru ireală si departe, când zorii târzii aprinseră muntii deasupra «Văii Cerbului», împletindu-se cu focul din vatră.. Siraguri de diamante străluceau in zăpadă. Stalactite lungi de ghiată picurau din stresini, toata valea incremenise într'o frumusete albă,, ca să-i primească pe cei cu suflete curate.

După două zile de trai in lumină, ceturi se prelinseseră din Ardeal, se sparseră peste Postăvaru si le innecară potecile. Inspre sud, Omul si Bucsoiul mai scâteiau in lumină, când suia zăpada depe Timis spre Predeal. Oricum i-ai fi privit, invizibili in giulgiul înghetat al mortii albe, sau victoriosi in lumina soarelui de dimineată, Carpatii îsi jucară rolul cu seriositate si demnitate, primindu-i cu tot fastul lor de iarna. Urcau poteca spre Diham, prin perdeaua de nea care-i ajunsese din urmă. Se scufundau uneori până in brâu si iesiau cu greu la suprafată. El mergea înainte. Poteca nu se mai vedea si câteodată nici el nu mai exista, prins si dus departe de sarabanda fuigilor de nea. Erau singurii stăpâni ai acestui tinut imbrâcat in iarnă, părăsit de oameni, cu animale cuminti, invelite in pledul alb, animale care-si sugeau labele in fund de vizaini. Il cucereau, cufundându-se in adăncimile lui înghetate, îl învingeau cu tineretea si-l iubeau cu întelegerea. Drumul cu Vasia, prin pustiul scrobit si dantelat, se dovedi o scoală pentru copii răsfătati. Nu trebuia să vrei sau să ceri ceva, să te plângi sau să te asezi pe jos si să nu mai vreai să iesi la lumină.

Jocul trebuia jucat cinstit, faceai echipă cu el, îsi asuma partea cea mai mare de responsabilitate, aveai siguranta căpătată cumva metafizic, că mergi pe drumul cel bun, chit ca era «drumul cel strâmt si cu scârbe»; n'ar fi fost cinstit să nu-l ajuti să iasă la liman.

In serile cu jăratec, intelesese pentru întâia oară ca nu era in niciun caz buricul pământului, ca, in ordinea umană avea să-si joace micul ei rol si depindea numai de ea dacă acest rol va fi bine jucat si va reprezenta in final ceva positiv. Află că fiecare gest omenesc, oricât de mic, poate avea consecinte incalculabile pentru un tot ce poartă numele de omenire. In fond, a înteles că orice mic pion avea partea lui de răspundere in câstigarea partidei binelui contra răului.

El isi alesese calea. Un român pur, la răscruce de năvălitori, nu putea alege decât calea neamului, pe care mergeau dela un timp niste tineri imbrăcati in cămasa botezului fără de frică, cu cinstea si mândria de a face parte dintre luptatorii tării.

Or fi fost huliganii lui Itic cu iapa chioară dela Târgu Neamt? El stia că ea se născuse jumătate evreică si nu-l interesa. Nimeni dintre prietenii lui nu erau «rasisti», dar toti se desbracseră de egoism si căutau să aducă neamul la traditiile lui strămosesti dragoste de aproape, curaj, adevăr, cinste in faptă si in gândire. Pe căi legale? Da, pe căi legale !

Ea nu trebuia să-l urmeze. Dealtminteri, conform angajamentului luat între ei doi, căsătoria lor se putea desface cu usurinta. Erau liberi ca si mai inainte. Numai că ei nu-si mai apartinea cu totul, fiindcă Legiunea «Arhanghelul Mihail» îl primise ca membru si la bine si la rău.

Nu putea discuta o problemă pe care nu o cunostea. Nu observase incă, cu experienta ei, că «politicul primează». Stia doar cateva adevăruri livresti, in legătură cu afirmatia ca «fiecare tară îsi are conducerea pe care o merită». Ii părea ca in România este ceva in neregulă, dar in niciun caz nu i-ar fi plăcut să trăiască pentru a conduce oameni.

In ziua de 16 Februarie 1933, ziarul cumpărat le adusese stirea că ceferistii dela Depoul Grivita sunt in grevă. Trebuiau sa plece. Muncitorii erau manevrati din afara si trebuiau lămuriti, altfel, aveau să fie ucisi pentru idealuri streine !

Asa se sfârsi călătoria lor de nuntă, căci «politicul prima»! Până la 9 Martie, când se sfârsea concediul, mai era timp. Stateau la Cotroceni. Nu spuseseră nimănui ca s'au intors. El umbla după treburi misterioase. Avea un cumnat închis cu muncitorii la Ateliere. Mai târziu, un Ministru dădu ordin să se tragă în muncitorii cari ocupau atelierele : victime nenumărate printre cei ce ocupau fabrica si printre cei care le aduceau printre gratii de mâncare. Mai târziu, ministrul care dăduse ordin să fie împuscati muncitorii, fu ucis pentru multele lui păcate si, mult mai târziu, comunistii revendicară mortii ceferisti. Asa se scria istoria sub ochii lor, poate chiar ei o scriau sau poate dedeau numai sângele cu care să fie scrisă.

Isi vându «Collet», cartea de medicină pe care învătase, cumpără un buchet de garoafe dela o florărie Si se duse in deal să-si cunoască soacra. Ii părea rău că îi luase mult si nu îi dăduse nimic in schimb. Erau primele flori pe care le căpătase in viata ei. Era înaltă si dreaptă, cu o fată sbârcită mărunt, in care luceau doi ochi albastri vioi, ochii lui. Ii fu rusine să-i spună de povestea căsătoriei lor. Pentru ea căsătoria se înscria în cer. Nu voia să o supere, dar mama lui a înteles-o. Păreau sa-si ceară iertare reciproc, pentrucă îsi făcuseră cuib in inima aceluiasi om.

In ziua de 9 Martie 1933, când s'au mutat la «leagăn», dădură printre carti de angajamentul solemn luat cu o lună înainte. Dintr'o privire fu pulverizat si asvârlit la cos. Nu mai era nevoie de el, căci dragostea îi luase locul, consolidând căsătoria lor. Aveau o cameră frumoasă la sosea, într'o grădină mare, la cresa copiilor abandonati. Problemele omenirii de veacuri se resolvau aici, in parfumul de copil mic, care pătrundea până in camera dela etaj. Viată si moarte, omenire si patrie, dragoste si ură, pace si războiu, până ce se ajungea la prietenie, căreia îi dedeau amândoi totul, tot ce aveau mai bun in ei.

Citeau ca de obiceiu aceeasi carte, oprindu-se la ce descopereau mai frumos. Perioada lui Johan Boyer, scriitorul norvegian, mai ales pentru «Le prisonnier qui chantaitn», a fost un timp plin de multumire. Era tot asa de frumos ca Beethoven, cântat de Enescu, bunăoară. In zilele fără gardă la cresă, mergeau la teatru sau la concerte, in locurile rezervate studentilor. Descoperise gustul muzicii, cu o cultură muzicală insuficientă. Simtea inima părăsindu-si ritmul, bătând in ritmul muzicii si reusind in dedalul partiturilor să găsească drumul nemuritor, pe care mersese creatorul. Mergeau si la teatru. Compania Bulandra juca Goethe sau Shakespeare, Teatrul National juca pe Carageale si Alexandri. Căutau frumosul în lume, totdeauna apropiindu-l si comparându-l cu frumosul românesc. Lucruri noi si vechi căpătau alt înteles prin binoclul măritor al dragostei. Totul era important, nicio clipă nu trebuia pierdută.

Se împăcaseră cu părintii. La temelia casei lor, care avea să fie cerută rând pe rând de românizare, pentrucă fusese clădită cu zestrea dată de un ovreiu, si apoi luată de comunisti, ca fiind cuib legionar, se va găsi, când va fi dărâmată, ca să facă loc vreunui bloc, iscălitura lui Vasile Marin, pusă acolo ca să facă plăcere unor oameni cari aveau simtul proprietătii. Cu simtul prorietătii stăteau prost amândoi. Stiau că e in firea oamenilor să-l aibă, dar ei nu-l aveau, ca si cum le-ar fi lipsit pipăitul sau ar fi fost amputati de un membru.

Bineînteles că nu vroiau să impună această boală întregii omeniri; erau asa de putini bolnavi de această imperfectiune genetică! Asa de multi care o simulau din dorinti sincere de egalizare, din interes sau din «Volonte de Puissance», incât le era si rusine să discute despre «avut».

Duminicile le petreceau egal împărtite între căsuta din Cotroceni si casa dela sosea, discutând egal de usor cu mama ei despre «Proust» si cu mama lui despre datoria făcută la olteanul ambulant sau despre predica din ziua aceea la Biserică.

Spre sfârsitul primăverii -erau de patru luni însurati- Vasile o întrebă într'o zi dacă ar avea ceva împotrivă dacă si-ar schimba meseria de jurisconsult, devenind ziarist. Stia că el scria tot atât de bine cum vorbea. Dar va face fată la noua meserie? Atunci îmi explică, că nu e vorba de capacitatea lui, ci de altceva: asta înseamnă sărăcie adevărată. Nimeni nu-i va plăti pentru articolele scrise. Vor fi prea crud adevărate ca să facă plăcere cuiva, dar era de extremă importantă si minunat i se părea faptul că va putea să scrie si să tipărească ce va voi el, fără să fie dator nimănui si fără să fie in slujba nimănui. Va renunta la camera dela Cotroceni, va mânca la părinti; acum voia să stie dacă sotia lui ar fi de acord cu planul lui si gata să împărtăsească sacrificiile cu el?

O femeie adevărată trebue să stie să lege un bărbat de pămant, să taie aripi gata să zboare, să împiedice elanuri de nestăpanit, pentru a asigura omenirii continuitatea si puilor ei bună starea.

Domnicu nu stia să lege de pământ nimic. Ar fi zburat si ea bucuros, dacă i'ar fi crescut aripi; poate că asta însemna că nu era femeie adevarată; in fond era multumită cu starea de om. El avea drumul lui trasat de mai înainte si acest drum îl chema să trăiască «pericolosamente» , lângă cei care, pentru el, reprezentau chemarea neamului! Nedorind nimic din lucrurile pe care el nu i le-ar fi putut da, orice realizare a lui era si o realizare a ei. Două jumătăti ce se întâlnesc rar pe lume ! Acceptă tot ce hotărîse el.

Erau acuma foarte săraci. Seara îsi împărteau portia de mâncare, nu mai mergeau in lume si căutau să nu afle nimeni de treburile lor. Nu aveau nevoie de compatimirea nimănui, căci erau fericitti cu viata si preocupările actuale. Din micul lor sacrificiu, apăreau roadele mintii lui, articole de humor si regret că lucrurile nu erau bine asezate in tară.

Isi vândură cărtile la anticar si din banii adunati si-au pregătit vacanta de vară. Au pornit cu sacul in spinare pe Valea Teleajenului la Mănăstirea Cheia. In fiecare vale, românii aveau locuri de inchinăciune. In jurul Mănăstirii, se orânduise o asezare omenească, inconjurată de Muntii Buzăului. Au alergat o lună după smeură in vecinătatea ursilor din Valea Berei, s'au cătărat pe stâncile Ciucasului după Floarea Reginei, au alergat prin livezile cu iarbă parfumată si impestritată de margarete.

In realitate erau foarte bogati. Din prea plinul lor sufletesc, dăruiau tuturor. Aura luminoasă care îi înconjura nu-i putea lăsa neobservati. La căsuta cu cerdac, cu fân cosit in grămezi, in jurul casei, lume peste lume venea să-i vadă si să le ceară sfat. Ea dădea sfaturi medicale mamelor cu copii nou născuti, Vasile le povestea taranilor de o tară neîngrijită si care are nevoie de grădinari destoinici, de gospodari priceputi, cu dragoste de neam si de lucru bine făcut.

In toamna anului 1933, erau alegeri in România democrată. Legiunea, partid politic, denumită si Garda de Fier, pusese candidati in mai toate judetele. Fusese o luptă titanică pentru a se aduna banii necesari pentru cautiunea ce trebuia depusă pentru fiecare candidatură. Sotul ei era jumătate ardelean. Candida in patru judete din Transilvania si trebuia neapărat să ajungă in Parlament. Stia să vorbească, era bine informat si cunostea dedesubturile partidelor politice. Era un «debatteur» parlamentar innăscut.

Pe Târnave, acolo era locul de origine al mamei lui a dus-o să-i arate satul de unde se trage, si unchiasii cu ochi albastri, fratii mamei, tărani români cari rezistaseră zece secole stăpânirii maghiare. Astfel au ajuns si la Sighisoara, au urcat la cetatea cocotată pe muchea dealului, cu poarta deschisă spre cimitir. Au trecut pe sub arcadele făcute din case verzi si rosii, unite pe deasupra străzilor, si s'au uitat, de sus, la podurile de peste Târnave. Orasul era un burg medieval. In vârful cetătii, un ceas măsura timpul, scotând păpusi automate din sfert in sfert de oră. Când bătea ora plină, cânta o muzică, clopotele băteau si cavalerii medievali înconjurau turnul păzit numai de ei.

Cimitirul nu l-au putut uita niciodată. Pe cruci citeai istoria orasului: magnatii unguri si aici la loc de cinste, iar prostimea valahă mai pela margini, uniti acuma în moarte si totusi dusmani. Părea un oras adus pe un cover fermecat din străinătate în tara ciobanilor, un oras care, probabil, semăna cu Heidelberg, oras de carte, sau cu Nurnberg, oras de jucării...

Un val de tineret urca din străfunduri, în democratia românească. Avea să ceară socoteală guvernantilor de până atunci de faptele lor: averi adunate peste noapte, aliante ineficace, vorbărie neînteleasă de cei multi, simulacru de fapte care se destrămau în neant. Bătând dealurile si podisurile ardelenesti, sotul ei vorbea de credintă si strămosi, de lupta lor milenară pentru păine si dreptate. Devenise cunoscut si temut. Pregătirea lui politică si curătenia lui sufletească, îmbinate într'o legătură încă necunoscută până atunci, dădea roade.

Ardealul, dela Unire, era national-tărănist. Era fieful indiscutabil al lui Iuliu Maniu, omul care adusese un rege din exil, crezând ca astfel va putea guverna. Mai târziu va servi de treaptă comunistilor ca să investească tara si îsi va plăti păcatele, murind An închisoarea pe care si-o clădise singur. Acuma, îi fugea terenul de sub picioare, dar liberalii, cari se găseau la putere, erau decisi să împiedece iuresul noii generatii.

In ziua de 20 Decembrie 1933 erau fixate alegerile. In ziua de 9 Decembrie, Garda de Fier fu disolvată din ordinul primului ministru I. G. Duca. Toti candidatii in alegeri ai Legiunii au fest culesi din locuintele unde se aflau în propagandă si închisi la Jilava. Aceasta era democratia românească. Intre cei arestati era si sotul ei, Vasile Marin.

Intaia oară pe drumul Jilavei! Era iarnă. grea. Cu piciorul pe o cărăruie abia făcută, se întâlniră femei bătrâne si tinere, unele mai sărăcut îmbrăcate, altele, doamne elegante cu copilasi de mână, fiecare îsi ducea legăturica sau panerasul cu mâncare detinutului nevinovat. Pe drumul nedreptătii, se recunosteau toti cei ce fuseseră cu dragoste alături de lupta dusă de copiii, fratii si sotii lor. La o cotitură se căsca înainte, ca o gură imensă de fiară, care gusta pentru întâia oară sânge si avea să se invete cu el, Fortul Jilava, îngropat în pământ.

La început, Fortul Jilava fusese sortit să apere orasul, împreună cu alte forturi, asezate la distante egale, pe un cerc cu raza de aproximativ 10 km. Când orasul din stepă trebui să fie apărat in alt mod, în forturi se depozitară munitiile vechi, care puteau oricând exploda. Jilava, cu apa curgând pe pereti, fu transformată apoi în ciupercărie, care era îngrijită de detinuti de drept comun.

Nu cunostea istoria Jilavei, dar din ziua când au ajuns întâia oară sub zidurile ei, a Anteles că reprezintă Bastilia românească si că până nu va sari în aer, nu va putea crede într'o schimbare, într'un început de libertate. Asa a început istoricul acestui fort desafectat, cu legionari inchisi aici, pentru a fi speriati si a părăsi credintele lor absurde. Ziduri groase înconjurau văgăuni, dintre care unele pline cu apă, adăposteau sobolani, sopârle, lipitori, toate adunate ca dintr'adins aici, pentru a impresiona pe ireductibili. Toti dealtfel erau ireductibili.

In ziua Când Domnicu a pătruns cu permis in regulă la Jilava, piesa alegerilor fusese jucată si ar fi putut să le dea drumul. Miscarea lor politică fusese disolvată, ziarele interzise si nimeni nu mai putea misca. Sunt unele locuri care trag omul la rău! Din afară închisoarea părea anticameră mortuară a unor piramide, privite in oglindă.

Intrai pe poartă, îti dădeai bruma de avut la control si te cuprindea un frig în spate, când auzeai: păturile sunt interzise. Multi au fost retinuti chiar pentru Sărbătorile Crăciunului si chiar dincolo de ele ! Deasupra groapei din care iesea «floarea tieretului român» -este adevărat, putin cam nespălati si nerasi, luati asa pe nepusă masa din toate colturile tării- se vedea scris pe frontispiciu, «Fortul Nr. 13». Ce de nenoroc avea să aducă pe capul lor acest Nr. de 13! Nu era superstitioasă si nu credea în astfel de prostii, dar câte întâmplări nelămurite o dăduseră de-a dura prin viată!

Starea de spirit a celor închisi era alta. Făceau abstractie de «vae victis» si nu-i interesa decat ecoul arestării lor nedrepte in opinia publică. Credeau că poate exista o miscare de opinie. Tăranul român nu facea o politică de curaj. El zicea «asa o fi» sau «dă», după regiune. Ei stiau de secole că în codru sălăsluia dreptatea si refugiul. Nu vroiau să-i sperie pe «domnisori». Le era dragă străduinta lor, căci aveau băietii atât dragoste cât si carte, dar ar mai fi avut nevoie si de putere ca să-i ridice si pe ei, căci altminteri trebuiau să se multumeasca cu stăpânirea ce-o au, luând dela capăt proverbul «capul plecat sabia nu-l taie». Pe detinutti îi interesa ecoul arestării lor. Dar ecoul nu era prea mare. Nu exista o miscare de opinie. Multi români curajosi acum tăceau chitic, ca să nu ajungă si ei acolo unde fuseseră ascunsi cei ce nu plăceau stăpânirii. Era mai usor să te joci de-a «n'aude, n'a vede, n'a greul pământului si usorul vântului».

Imaginile dela Jilava o coplesesc si astăzi. Copiii îsi întindeau mânutele ca să-si oprească tatii să nu se întoarcă sub pământ. Atâta drum, atâta frig, pentru zece minute de vorbitor. Erau anumite fapte îmbucurătoare care le reînviau speranta. Seful nu fusese prins si faptul că li se dăduse dreptul să fie vizitati arăta că nu puteau fi făcuti dispăruti. Asasinatul politic nu intrase încă în obiceiul stăpânirii !

Oamenii mai erau oameni pe atunci, chiar dacă erau temniceri. Pe cât le permitea regulamentul, făceau mici concesii vizitatorilor si detinutilor, lucru care Anviora atmosfera apăsătoare. Veneau familii cu pachete, chiar dacă nu aveau pe nimeni închis în fort, doar cu scopul să ajungă îmbrăcămintea si mâncarea lor la oricine dintre ei.

Locul rău, Jilava, avea să ajungă mai târziu loc de executie, loc de îngropăciune sub var, loc în care intraseră sub pământ sperantele unui neam întreg. In pântecele plin de apă al Jilavei, aveau să putrezească victime si călăi laolaltă, nu pentrucă stăpănirea ar fi fost dreaptă sau ar fi judecat cu Biblia in mână, condamnând «să cadă de sabie cei ce trăseseră sabia din teacă», ci pentrucă învătaseră că numai pământul poate închide gura celui care îsi strigă credinta, iar apoi e poate bine să suprimi si pe executant, ca să-ti stergi urmele pasilor si ale crimelor. Jilava era acolo, avea nevoie de îngrăsăminte pentru ciuperci, astepta victime! Nu sosise încă moda doctoriilor turburătoare din răsărit, spitalelor de psihiatrie, care vindecau de nebuina de a merge contra curentului, transformând pe bietul om curajos în deseu al omenirii.

Dacă istoria ar strânge în brate numai pe învingători, toti cei care erau atunci inchisi la Jilava, toti care vor mai fi inchisi pentru aceleasi idei, dealungul anilor, ar fi definitiv dati uitării, pentrucă n'au fost biruitori. Dar istoria e mai generoasă si tara plină de morminte îsi are si ea locul ei. Asa, dela un regim la altul, se ajunse la tăvălugul rosu, care trecu peste credintă, peste cinste, peste dreptate. «Miselia e tot ce-a învătat tara dela guvernarea asa zisă de stânga, a imperialismului sovietic».

Intorcându-se la firul povestei care se tesea cu zeci de ani înainte, in Ajunul Crăciunului fuseseră eliberati toti cei inchisi, in afară de patru insi, trei prieteni si spionul respectiv si absolut necesar. Printre cei trei era si sotul ei, căruia i se făcuse cinstea de a fi socotit periculos ! Din această cauză drumul spre Jilava era pustiu de Crăciun, când detinutii aveau vorbitor. Mai putini martori, Crăciunul mai era si sărbătoare si oamenii nu-si pierduseră încă omenia; colonelul îi lăsă singuri într'o cămărută lângă poartă. Odaia mirosea a cisme soldătesti de iuft. Era o luminâ incertă de sfârsit de iarnă. O jumătate de oră ! Unele clipe durează mai mult decât altele, unele sbor prea repede, timpul uman nu este desigur cel marcat de orologii.

In ziua de 29 Decembrie 1933, pela ora două după masă, au fost eliberati ultimii detinuti dela Jilava, Se trezise cu sotul ei la leagăn. Tot personalul si colegii s'au oferit să-i ajute cu cea mai mare simpatie. Nu era nevoie de ea, putea să-si aranjeze ziua cum vroia, evenimentul era prea mare pentru a nu fi sărbătorit ! Intâi au dat o raită prin oras, iar seara s'au dus la părinti. Pela 10 seara când iesiau dela un cinematograf, un ziarist le comunică că primul ministru fusese ucis in gara Sinaia,, cu putin timp înainte! Telefoane prietenilor să plece de acasă, mama lui anuntatâ că ar putea să aibă o noapte furtunoasă, iar ei fugari. Ea trebuia să se întoarcă la leagăn, la copiii mici părăsiti.

In noaptea aceea, multi din cei găsiti pela casele lor dispăruseră pentru totdeauna. Trebuiau date exemple, ca, să se descurajeze pentru totdeauna asfel de fapte. In schimb făptasii, autorii atentatului, se declaraseră prizonieri dela început. Cine le dăduse ordin, când scoala organizatiei lor se baza pe disciplină? Deci, sefii sunt responsabili. Fuga după sefi, si mai ales după sef !

Până când se judecă procesul Miscării în Aprilie 1934, a fost chemată la mai multe interogatorii, pentru a spune unde se ascunde sotul, care nu va fi gura pe banca acuzării. El se ascundea la Bucuresti si din când în când venea să o viziteze noaptea la leagăn. Colegii ei încercaau să vadă dacă drumul este liber, dacă leagănul nu este păzit, si săreau gardurile în toate părtile, pentru a atrage asupra lor atentia eventualilor paznici.

Ca pe vremuri, fugarii se întâlneau in codru.

 

***

 

O liniste mare: putea fi tăiată cu cutitul; ca intr'o pesteră, o pesteră încă verde, pe alocuri ruginea, îmbătrânea, îsi trăia ultimele clipe... pădurea de anul trecut.

Cu toate simturile treze, mergeau incet tinandu-se de mână, in amurgul de primăvară abia înfrunzită. Din când în când cădeau frunze din copaci; in zbor planat aterizau pe potecă zgâriindu-o; erau frunze uscate din anii trecuti.

Soarele în apus îsi arunca săgetile muiate în sange printre crengile brazilor. Săgetile cădeau peste ei mângâindu-i.

Urcau încet tăcând. Tăcea pădurea, tăceau si ei într un singur gând.

Vârful brazilor iutrase în ceată. Ceata îndepărta brazii, creia imagini miraculoase, înăltându-i. Zdrente de ceată se învălătuciră in jurul lor si-i înghiti; linistea devenise de vată.

Mâinile întinse se făceau nevăzute, piciorul învătat nimerea calea.

Isi aduseră aminte amândoi deodată de «Cruciada Copiiilor de Blaga» ! Seara tot citeau amândoi aceeasi carte. Poate printr'o cruciadă de copii ar putea fi stăvilită nedreptatea: ei au eel mai mult simtul nedreptătii !

Vântul inăltimilor rupse ceata: in golul lăsat de ceturi, la limite dintre întuneric si lumină, îsi întâlniră prieteni: toti fugarii se întâlneau pe culmi !

Nu stiau că aveau să se cufunde în ceată, unul câte unul pentru totdeauna.

Biată rămăsită, ea trebuia să cânte dragostea si durerea prin care trecuseră: urmele care le lăsaseră pe pământ.

Era vrednică să arate că totul nu fusese în zadar, că nu va fi în zadar?

Din filele albe trebuia să răsară pentru vesnicie chemarea lor spre cinste, adevăr si dragoste.

Să îngroape minciuna cei ce nu mai aveau groapă ! Să zăvorască trădarea cei ce fuseseră trădati !

Să reînvie mândria tării lor, care se târâia în noroi, lingând cizme străine.

Să alunge vânzarea si ura dintre frati, cei ce învătaseră în închisori să-si iubească călăii.

Acordă-ti lira vântule si cântă povestea haiducilor secolului XX. N'au nume streine si nici nu vând marfă de import: descăli le-au fost Evanghelia si cronicarii...

 

***

 

In ajunul procesului celor trei atentatori, care pecetluia disparitia reală a democratiei românesti si începutul guvernării personale regale, seful miscării se predă pentru a fi alături de ceilalti pe banca acuzatilor. O multime de avocati, dintre cei mai cunoscuti, s'au oferit să-i apere. Teza apărării era că sefii Legiunii sunt streini de atentat si trebuesc achitati. Se dovedi că Nicadorii hotărîseră singuri pedepsirea primului ministru, care, crezând in impunitatea pozitiei lui, călcase toate legile tării. Mitul le dăduse un nume celor care se jucaseră de-a haiducii, incercând să se substituie unei justitii nevalabile pentru toti. «Nicadori», un nume făcut din numele lor, dintre cari doi macedoneni, învătati din regiunea lor cu pedepsirea pe loc a miseilor. Pentru ea si pentru sotul ei, lucrurile erau de neinteles: disolvarea Miscării, arestările nedrepte, Jilava, impuscarea si apoi noul val de arestări.

In ziua de 5 Aprilie 1934, s'a dat sentinta Tribunalului Militar al Capitalei: au fost condamnati numai cei trei atentatori, iar conducătorii Miscării au fost găsiti nevinovati si achitati. Atmosfera in sală era de delir. Generalii cari făceau parte din completul de judecată au fost considerati oameni de curaj si dreptate !

In 17 Mai 1934, plecau spre Rarău ca să ducă o icoană de multumire la schitul asezat in valea de dincolo de Pietrele Doamnei. Ningea, zăpada mieilor. Erau vreo patru femei cari izbutiseră, să învingă frigul si singurătatea muntelui aflat încă in iarnă. Au ajuns seara si, la vecernie, cei trei călugări, bucurosi de oaspeti; au sfintit icoana, dar adus drept multumită Domnului pentru cumpăna din care scăpaseră. Apoi îi omeniră cu măncarea de post ce-o aveau. Voci de bărbati cântară răspunsurile la Biserică, nu numai la vecernie, ci si la slujba dela miezul noptii, siguri că, laudele lor umplând muntii de gloria Celui Răstignit si Inviat din morti pentru dragostea de oameni, le vor fi de folos si lor, cari nu erau decât niste grăunte de nisip in Măretia Creatiunii.

A doua zi trecând pe sub stâncile ascutite dela vârf, duceau cu ei un pic din sfintenia schitului clădit de pustnici bătrâni.

In vara anului 1934, au căutat un capăt de drum spre munte si au ajuns la Cumpăna, in judetul Arges. Găsiseră un adăpost la capătul trenutului forestier si porniseră dinspre partea muntenească să cutreere Făgărasul. Dealungul potecii, spre Piscul Negru, ajunseseră la lacul Capra. Dormiau prin cabane părăsite, prin stâne, pe cetina de brad sau pe scândura goală. Nu cunosteau locurile până ce nu l-au găsit pe mos Toma, tăind un fluier dintr'o creangă de fag. Dupăce le explică cum merg văile dealungul apelor până la căldările Neagoiului si Moldoveanului, îi duse pe apa Budei, unde locuia împreună cu mătusa Ana, intr'o căsută lângă apă. Mătusa Ana era moldoveancă. Cum ajunsese in Arges, să aibă grije de un om îndrăgostit de fire, nu putură afla. S'au mutat pe loc in cerdacul ei, mirosind a busuioc si au primit din partea lor rost si îngrijire părintească, sub ochii mosilor, rămasi fără copii, la bătrânete.

Cunoscând potecile de când lumea, Mos Toma i-a dus până la stâna lui Popescu, in căldarea Neagoiului. Acolo mâncară primul lor balmos, mâncare de seară după mulsul oilor, pe care il gusti cu încetul din ceaunul pus pe măsuta cu trei picioare. După masă, o tigare boierească, nu invârtită între degete scortoase, si o poveste despre lume, apoi patul de sarici pregătit. Dacă frigul te pisca sau dacă puricii pătrundeau prin bocanci, era că domnisorii nu prea cunosteau viata ciobanilor din Negoi.

Bietul Mos Toma ! El i-a trecut întâia oară prin Strunga Dracului, pe vremea când nu erau lanturi ca să te ajute. Trebuia să-ti asiguri prizele in stâncă, sacul să plece înainte de-a rostogolul printre pietre si să nu-ti fugă ochii spre lac, că erai atras de abis. Oare va fi fost careva să le facă slujbele de cuviintă după moarte, pentru dragostea lui de munte la peste 70 de ani si pentru cozonacii moldovenesti înalti si aurii, pe cari îi cocea în cuptorul de pâine mătusa Ana, de ziua Sfintei Mării, după ce trecea postul?

Sământa oamenilor de munte nu se poate să fi pierit cu toate urgiile prin care trecuse tara de atunci; război si răsmerită de import, industrializare si socializare, ateism si ură semănată între frati. Asteaptă de undeva un semn, cutoatecă sate întregi au fost nimicite pentrucă dăduseră un colt de pită partizanilor.

Pe atunci ei erau fericiti că puseseră piciorul în piatra unde îl pusese si Capra neagră.

 

***

 

Trecuse vacanta de vară. El se întoarse la ziarul căruia îi pusese numele «Vestitorul», în care, rând pe rând, apărură articolele lui «Dreata sau Stânga» , «Calul Troian», (Calul Troian era ambasada sovietică dela sosea), articole profetice dacă la privesti azi, cu ochii celui care au trăit ca să vadă «ce va urma» .

Eticheta de dreapta li se dăduse din cauza nationalismului unor miscări din apus, asemănătoare cu Legiunea, prin lupta anticomunistă pe care o duceau. Pentru România, lupta antisovietică era o conditie sine qua non a supravietuirii neamului, luptă dusă de veacuri si contra Rusiei tariste.

Felul de a gândi al legionarilor era altul, destul de greu de înteles atât in tară, dar mai ales in Occident: omul dădea totul dela el, de bunăvoie, pentru înăltarea lui ca om si pentru apro pierea de Christos, dădea cu dragoste. Nimic nu era fortat, ci numai exemplificat. Unde era interesul? Unde era profitul economic, prin care toate se justificau in secolul al XX-lea? Aici era vorba de schimbarea firii nevolnice a omului, de înfrângerea fricii, a dorintei nestăpânite de a poseda, de aducerea dragostei între frati si ajutorul care trebuia să si-l dea la nevoie, ca regulă de viată, ca dogmă. Din aceste schimbări avea să iasă si progresul economic, altfel planificat decât prin frică sau pofta de câstig.

Astfel au început intelectualii să-si clădească o casă cu mâinile lor, făcând cărămizi. Lucrau desigur mai prost si cu mai putin spor decât zidarii. Lucrau in orele lor libere, profesori fiindu-le muncitorii manuali, cari veniseră să se alăture lor. «Casa Verde» dela Bucuresti crestea sub ochii lor. Pământul pe care fusese clădită era dăruit, iar materialele veniseră din cine stie ce pungă săracă, asezată într'un buzunar plin de cer. Nimeni nu putea sti că acolo, avea să le fie mormântul si că de acolo le va pleca cenusa in cele patru colturi ale lumii.

Când Domnicu si-a făcut teza de doctorat si a trebuit să o tipărească -tiparul era obligator- lipsurile financiare si mândria lor de a se descurca singuri le-au creat o grea problemă. O tipografie bucovineană duse treaba la bun sfârsit, primind plata in rate.

Lupta nu înceta nicio clipă in domeniul politic si ideologic. Aceasta le adusese prieteni importanti, între cari un profesor de metafizică la Universitatea din Bucuresti, director de ziar, care părea să-si fi găsit atunci calea pe care si-o căuta, pe semne, de multă vreme. Articolul scris de el atunci «Cap, Căpetenie, Căpitan», legând miscarea de trecut, de traditie si forta de conducere, era una din cele mai frumoase mărturisiri de credintă ale unui om supra-inteligent, care accepta să-si trăiască învătătura «intrând pe poarta strâmtă». Sacrificiul îi fu primit! Unul din oamenii cari se nasc rar pe lume, datorită marelui lui talent de redare si bogatei lui culturi, muri pedepsit pentru dragoste, lângă fostii lui elevi, în închisoare.

Sotul ei avea un loc la ziarul profesorului Nae Ionescu, loc plătit, păstrând in acelasi timp si revista întemeiată de el, «Vestitorul», prin care vestea poporului că s'a născut o nouă lume in România, distinctă de cea anterioară si cum nu mai văzuse tara.

In vara anului 1935, au reluat drumul spre coliba lui Mas Toma. Erau oameni de-ai lui Dumnezeu, cum se spune pe aici. Ii asteptau cu sarmale si cu peste din Buda. In acest an au explorat apa Budei, dela izvor si până ce se împreună cu Cumpăna si Cumpenita, formând Argesul. Sunt 25 de km. până sub munte si noaptea au mas la un bordeiu de miei, din «Podul Giurgiului», un munte plesuv si dusmănos. Bordeiul era mic. Mos Toma isi fuma mahorca afară, cu mita întoarsă pe dos, semn de vreme rea. Peste noapte din nimic se iscă o furtună ca acelea. Se înghesuiră toti trei, cum putură mai bine. Trăznea in toate pietrele din jur. Cerul se făcuse una cu pământul, electricitatea din aer le sburlise părul măciucă, până si cel depe mâini. Ii trecu prin munte in acel moment că n'ar fi fost moarte mai frumoasă decât aceea: natura in plină desfăsurare, cu acompaniament de tunet si grindină, iar ei tineri si fericiti. Mirosea a jintită si praf ridicat de sub pietre. Nu plouase de mult. Ciobanii vorbeau cu oile si câinii, ca in «Miorita». Era o lumină feerică, albastră-violet, in plină noapte. Ca o minge de foe, fulgerul lovea in piatră si apoi săria inapoi. Ecoul îl întovărăsea, bătând in stâncă si apoi întorcându-se înapoi.

Dela o vreme, dusă de vânt pe alte meleaguri, vifornita se potoli. Mos Toma iesise să-si fumeze «tutunul» pe afară si să-si numere ciobanii. Ei adormiră sub sarici si dimineata s'au trezit cu un strat subtire de zăpadă, născut pe semne din foc. Porniră înghetati spre Moldoveanul, căruia oamenii din partea locului îi ziceau Vistea Mare. La săritoarea de sub vârf, Domnicu s'a oprit, nefiind in stare să treacă dincolo, asa că a rămas cu viziunea monstrului alb, care nu o primea.

Acasă îi astepta din nou munca. Domnicu îngrijea acuma copiii bolnavi de boli interne: de astm, de cord, de rinichi si ficat. Toate erau reparabile, afară de bolile de sânge.

El lucra la cărămizi, intr'un sat numit Hotarele. Făceau cărămizi pentru Biserică. La început erau priviti cu neîncredere, dar prin munca si comportamentul lor câstigaseră sufletele oamenilor, care acuma veneau si îi ajutau. Până într'o zi ! Din tabără plecară zece băieti tineri să pedepsească pe un trădător iesit din mijlocul lor. Sotul ei, seful taberei, nu stia nimic de această expeditie punitivă. Se trezi in fata faptei împlinite. Atunci se născu cantecul: «Pentru trădători, misei si trădare...». Nu era în linia Evangheliilor, dar numai asa se putea aduce un tineret las si venal la linia traditiei dace. Totul se petrecuse la lumină. După săvărsirea faptei, Decemvirii se predaseră si îsi asteptau pedeapsa.

Tabăra se spulberase. Putini credeau in lipsa de complicitate a lui Vasile Marin, seful ei. Cert este că «Decemvirii», cântati de folclorul popular, întregiră numărul Nicadorilor dela Jilava.

Isi aducea aminte că, de Pasti in 1936, toti cei ce trăiau pe lângă Căpitan, se duseră să sărbătorească împreună Invierea Domnului, într'o casă pustie depe malul Mării Negre. Valurile treceau peste faleză, iar vântul misca marea si norii. S'au spovedit si împărtăsit în Vinerea Mare, au cântat în cor Prohodul, apoi Invierea. Se dădeau în măinile Domrului, cu toate păcatele lor.

In aceeasi vară, 1936, în tabăra legionară depe malul Mării a cunoscut Domnicu pe acea fetită de doi ani, îndrăzneată si jucăuse, care avea să aibă o viată mistuită de flacăra ce se degaja în jurul Căpitanului. Era «fata tatei», desi nu era fata lui. Inconjurat de copiii altora, îti puteri da seama de aura, luminoasă ce se degaja din el. Imbrăcaseră cu totii cămasa mortii, o purtau cu desinvoltură si elegantă, desi stiau că poporul nu-i va urma până la capăt, atunci când va veni ceasul greu pentru ei.

Intr'un cort, pe pământul gol, într'o seară îi auzi vorbind cu seninătate de ceeace îi poate astepta, nedreptătile, neîntelegerile si noi prigoane.

Izbucnise războiul spaniol. «Se trăgea cu mitraliera in obrazul lui Hristos». La capătul vestic al Europei, Spanioli, bravi si orgoliosi, erau manevrati, făcând jocul unor mari puteri, rupându-se cu dintii între ei si vrând să aducă Spania la acelasi numitor cu cei cari îi instigaseră. Odată Spania comunizată, Europa cădea in aceeasi plasă, ca un fruct copt. In toamna aceea, căpeteniile legionare urmărind războiul fratricid, au descoperit Alcazarul si pe apărătorul lui, Generalul Moscardo. Părea o luptă de titani, in care familia, prietenia, nu mai jucau niciun rol. Ura era pentru totdeauna deslăntuită, antiteze se creau, ireversibile: ateu-credincios, nationalist-comunist.

Trebuia dusă si predată Generalului Moscardo o sabie de onoare, o sabie care mai luptase in războaie, sabia Generalului Cantacuzino, descendent din domnitorii porfirogeneti ai vizantului. Trebuia predată de o echipă de tineri care admirau eroismul oamenilor închisi in fortăreata din Toledo.

Sotul era bolnav de ochi, totusi într'o seară îi spuse că i se face marea cinste de a face parte din echipa ce va preda sabia Generalului Cantacuzino. Ce părere avea? Poate că îi va părea rău de frumoasa călătorie ce o va face singur in tara portocalilor. I-a promis că vor face cândva împreună călătoria într'acolo, de îndată ce se vor linisti lucrurile. Stia că o va apăsa singurătatea, dar să fie fără frică, deoarece toti prietenii lui vor fi lângă ea. Cât îl priveste, nu e niciun pericol. Era o onoare să cinstească această sabie oferită unui erou, in numele unui tineret latin, frate cu cel care îsi vărsa sângele într'o luptă ideologică, sub flamura crestinismului.

Isi dădu seama că nu era nimic de făcut, că încercând să-l oprească ar fi apărut egoistă si închistată in interese personale. Hotărîrea lui era de nesdruncinat. Chestiunea nu trebuia privită cu tristete si îndoială, prin prisma dragostei omenesti, ci ca o chemare luminoasă, ca o participare sărăcăcioasă la tesutul unei cămăsi pentru Hristos.

Mai era putin. Trebuia să se pregăteasca. Va avea grijă de mama lui, si o va ajuta să nu simtă că el a plecat, apoi vor vedea lumea împreună...

Era ziua de 26 Noembrie când l-a văzut ultima oară pe peronul Gării de Nord. Era frig. Mai erau si alte sotii. Toată lumea părea că merge la nuntă: n'ar fi vrut să facă notă descordantă. In sufletul ei era însă întunerec. Apucase să ingâne la plecare : «te rog să-mi scrii. Si te rog să nu te apropii de Madrid». Atâta - stia, că acolo e focul cel mare, că nu voia să-l piardă in niciun chip, ca războiul este un lucru greu si primejdios.

Trenul se depărta... se făcu nevăzut. Lacrimi mari puteau acuma să curgă, să se roage ca odată de mult, Mesterul Manole, să se iste o furtună mare ca să-i oprească nevasta in drumul către temelia unei opere nemuritoare. La temelia fiecărei opere ce se vrea nemuritoare stă un mare sacrificiu: dar dece tocmai ei trebuia să i se ceară acest sacrificiu? Pentru nimic in lume nu era impăcată cu gândul că el să se apropie de locul primejdiei, că acuma călătorea cu trenul spre Hamburg, de acolo cu vaporul la Lisabona si apoi la Burgos si Toledo...

Brate ocrotitoare o sprijineau. I se vorbea de o călătorie frumoasă si că n'are niciun motiv să se îngrijoreze. Dar ea nu crezuse niciun moment in povestea sabiei, ca unic motiv al călătoriei. De acum înainte nu va mai avea dreptul să se gândească decât la el. Cu gândul îl va păzi ca o cazemată in jurul trupului său atât de vulnerabil, o cazemată pe undele văzduhului, care să-l apere...

Veneau cărti postale din Hamburg, Lisabona, Burgos. In 12 Decembrie, cei sapte legionari, plecati cu scopul să ofere o sabie de onoare Generalului Moscardo, se angajau să lupte in «Tercio», Legiunea Străină Spaniolă, cu gradul de soldat. Nu toti aveau gradul de ofiter si nu voiau să se despartă. Angajamentul era până la sfârsitul războiului. Oricum si in orice fel, destinul trebuia să se împlinească. Nici ei nu mai însemnau nimic decat un număr.

Incepură să sosească scrisori, scrisori care mai târziu au format baza unui dosar N. K. V. D., reprezentând exact dusmanul contra căruia luptau ei atunci. Scrisorile indicau drumul pe care îl străbăteau: Salamanca, Unamuno, Biblioteca; Talavera de la Reina. Ii scria că era frig, că dormeau cu capul pe operele lui Shakespeare, ilustrate de Gustave Dore. Incerca să nu scrie decat ceeace i se părea frumos.

Mai târziu a aflat de povestea unui sat: o Biserică în mijlocul satului, o turlă de Biserică înaltă si înaintând spre turlă, voluntarii români, cari reusiseră să alunge pe rosii si să recâstige satul dela un dusman mult mai numeros si mai bine echipat. Primiseră si primele decoratii! Se luptau bine !

Dar pe Domnicu durerea o coplesea in asa măsură încât îsi pierduse sensibilitatea pentru suferintele altora. Erau si alte neveste, alti copii, alte mame si o tară întreagă sfâsiată de acelasi dusman. Pentru intâia oară in viată se ruga atât de fierbinte. Cerea lui Dumnezeu să facă o minune si «să îndepărteze acest pahar, dar după cum vrea El si nu altfel». Se ruga tot timpul. Durerea ei i se părea mare, mai mare decât toate. Cerea o minune. Numai pentru ea. O, dacă s'ar putea să fie rănit, rănit usor!... Căuta un loc nevital, unde ar putea fi rănit. Erau asa de anonimi acesti soldati ai lui Hristos, veniti de peste mări si tări. Anonimi cum erau, brancardierul îi va ridica oare la timp, inainte ca orice picătură de sânge pretios să fie pierdut? Vor putea striga in această limbă străină? Fel de fel de gânduri îi treceau prin minte. In fine căuta să-l învălue în dragoste ca într'o armură inexpugnabilă. Putea oare să străbată depărtările?

Primi întâia scrisoare de dragoste si dor! In patru ani cât stătuseră împreună, acest lucru era subînteles. Acum când îi spunea pentru întaia oară că o iubeste si că totdeauna o iubise. S'a îngrozit deabinealea. Stia, deci, că nu se va mai întoarce. Voia să-i lase o ultimă mărturie a inimii lui. Altfel ar fi tăcut, cum tăcuse până atunci. «In cazul când ar fi fost rănit, să vină să-l îngrijască. Nu avea încredere decât in îngrijirea ei. Generalul i-ar fi ajutat desigur».

Scrisoare în care îsi mărturisise secretul inimii lui, până atunci adânc ascuns, fu ultima..., An afară de cea începută si prin care trecuseră gloantele, amestecându-o cu sânge.

Ii răspunse printr'o scrisoare lungă, încurajatoare, între cari, printre lacrimi, se descria altfel decum era în acel moment, eroică si întelegătoare, minciuni... Noroc că scrisoarea a rămas în poste restantul dela Burgos. Poate e si astăzi acolo, căci nimeni nu a mai venit să o ridice.

Crăciunul din 1936 nu l-a mai petrecut ca altădată in mijlocul copiiilor. Se spovedi si se impărtăsi. Seara de Ajun, avu o criză de apendicită. O operară colegii, operatie grea cu complicatii si febră. Când s'a ridicat din pat, după Anul Nou si si-a reluat serviciul la spital, avea de gând să se ducă la General si să-1 întrebe dece i-a părăsit pe bietii soldati, copiii lui, fără nicio putere intr'o tară desorganizată? Mai stie ceva despre ei, depe front?

«Frontul nu mergea tocmai bine. Se dădeau lupte grele tocmai lângă Madrid. Nu stia dacă lua parte si unitatea lui, iar de părăsire nu putea fi vorba. Nu comanda el!» In Aprilie se încheia ultimul ei stagiu de internat si in toamnă trebuia să se dea concursul de secundariat, la care ar fi trebuit să se prezinte... dacă citea. Dar nu putea citi. Nu trebuia să lase niciun moment gândul important, gândul care o tinea in viată. Isi formase un fel de delir de unde electro-magnetice, prin care comunica direct cu câmpul de bătălie, ziua si noaptea.

In ziua de 13 Ianuarie 1937, Neculai Totu, din echipa core deservea mitraliera, a inceput să scuipe sânge si a trebuit să fie evacuat in spatele frontului. Ceilalti continuau să păzeasca drumurile care duceau spre Madrid. Pela orele cinci după masă patru tancuri rusesti se îndreptau spre micul grup de romani dela Majadahonda. Mitraliere contra tancurilor. Prima lovitură trasă din dosul turelei lovi în plin, ucigând pe loc pe Ion Mota si pe Vasile, sotul ei.

 

***

 

Pela sase după masă, se prezentară la spitalul unde lucra un domn mai in vârstă si o doamnă tânără, cerând să vorbească cu interna de garda. Domnul mai in vârstă era colonel in rezervă, facând parte din Senatul Legiunii. La început îi spuseră că sotul ei a fost grav rănit. Dar întelese totul, din momentul în care îi văzuse. Nu mai putu vorbi. Totul fusese înzadar. Toate rugăciunile ei si undele de drogoste pe core i le trimetea peste mări si tări. Astfel a murit pentru întăia oară Domnicu, odată cu dragostea ei.

 

***

 

In tot timpul acestei morti in store de veghe, ca o comă psihică, cu functiunile vegetative păstrate, a continuat să lunece in virtutea inertiei, neprimind nicio zi de concediu, îngrijind bolnavi ca mai înainte, stând de vorbă cu oameni cunoscuti si necunoscuti, fiind dusă cu sufletul undeva departe. Nicio lacrimă.

Căpitanul venea la spital, se aseza într'un colt al odăii, scotea un pachet de cărti si făcea pasiente, in timp ce lacrimi mari i se rostogoleau pe obraz. Ionel Mota era cel mai bun prieten al lui. Poate plângea pentru asta sau pentrucă avea darul clar-viziunii si simtea că si de ei se apropie urgia cea more, «Mlastina desnădejdii». Venea aici pentrucă îi vedea fata întunecată, cu niste ochi care păreau a fi de repros. Venea poate să-si ceară iertare si să arate că el nu este mai putin lovit.

Mult după aceea, aflase că cei ce luptaseră cu sotul ei alături fuseseră eliberati si se întorceau în patrie ca să aducă cu cinste trupurile eroilor. Intre timp aflară si Spaniolii că cei ce îsi dăduseră viata pentru crezul lor, care în fond era crezul a o jumătate din Europa, erau oameni mari în tara lor si greu de înlocuit.

Se făceau pregătiri de înmormântare. Imbrăcată în negru, a fost dusă la granita de nord a tării, ca să-si astepte iubitul; un mit se crease in jurul sotului ei, care avea să se întoarcă să doarmă somnul de veci în pământul strămosesc. In acest timp de durere, se ridicau voci haine care cereau să se ridice cetătenia legionarilor cari se întorseseră, pentrucă luptaseră în uniforme streine, pentru o cauză streină. In schimb poporul, care simtea, că sunt ai lui, alergau din toate unghiurile tării ca să se închine, ca unor moaste sfinte, sicriilor purtate dealungul tării.

Două umbre negre însoteau trenul: cele două văduve. Avea 26 de ani când l-a văzut ultima oară. Incărcată de ani, de durere si neîntelegere, se târa ca o umbră în urma acestui cortegiu, pion pierdut pe tabla de sah a lumii.

Tot poporul iesea în fata trenului ! Femei cu copii în brate îi ridicau in sus deasupra capului să vadă si ei cum se întorceau în patrie eroii si cinstea de care se bucurau din partea oamenilor. Trenul trecu prin dulcea Moldovă, acoperită de zăpada albă, doliul regilor, prin Ardeal si apoi prin Muntenia.

In ziua de 13 Februarie 1937, ajungeau acasă. Priveghiu după datina strămosească in Biserica Sf. Ilie Gorgani, apoi printre fulgi de nea, într'un car cu cetină, tras de legionari, au făcut drumul de veci spre casa clădită cu mâinile lor. Puzderie de oameni îi însoteau, mergeau toti linistiti si abătuti, prin zloată, pe drumul lung, ultimul spre tărâna din care erau alcătuiti. Numai trupul ei îndurerat de răni, îl însotea; cu sufletul era departe, se juca pe vreo vale între brazi cu cel care nu mai era. Ii lăsase la redactria ziarului scrisoarea: pentru cazul că nu mai avea să se întoarcă. Scrisoarea era scurtă: «Te rog să mă ierti că acuma esti asa de singură si ai grije de mama». Nici n'ar fi fost nevoie de mai mult...

Până la 1 Aprilie, lucră la spital ca să-si termine internatul,. pe care-l începuse împreună cu el. Apoi îsi luă bruma de lucruri ce le avea si se mută in dealul Cotrocenilor, alaturi de bătrână, lângă care găsea ochii si gândul lui. Colegii îi aduseră o masină încărcată de cărti: «învată, n'ai altceva de făcut»! Si se puse pe învătat. Ziua învăta si noaptea visa. O rană mare era in trupul ei. Umbla prin Biserici si pela vraci ca să se tămăduiască si se întorcea acasă sdrobită de oboseală.

Bătrâna, mama lui, îi citea din Carte, acolo unde se deschidea, găsind un sprijin si un scop ca să poată merge mai departe. «Ai grije de mama». In realitate, lucrul era exact invers, căci mai mare sprijin găsia Domnicu in bătrână. Reusise prima si le secundariat si nimeni nu trebuia sa le poarte de grije. Ii spunea mama lui, Bucura: «Să nu plângi, maică, că îi ingreunezi sufletul si-l tii alături de pămănt. Eu am pierdut un băiat si am câstigat o fată».

Dumineca mergeau împreună la Biserică si duceau flori la mormânt. Ziua îngrijea 300 de copii grav bolnavi la spital; noaptea o chinuiau visurile si întrebări fără răspuns; incerca să traverseze cea mai deasă barieră de sârmă ghimpată, bariera dintre viată si moarte. Se căznea sa capete credinta care îi dădea mamei lui liniste si intelepciune.

La alegerile din Decembrie 1937, partidul «Totul pentru Tară» a câstigat aproape 70 de mandate. 70 de tineri deputati au intrat in Parlament. Sacrificiul celor doi eroi, morti departe de tara lor, a impresionat si schimbat in parte mentalitatea multor români. In afară de bunăstarea vietii lor particulare, oamenii începură să învete si altceva, de exemplu, necazurile deaproapelui si ajutorul care îi poate fi dat.

Sistemul existent ar fi trebuit să fie înlocuit si să dispară pe încetul, nemai fiind dorit si sustinut de nimeni. Dar sisternul ce-a domnit până atunci nu se va autodesfiinta, ci va rezista si mai degrabă, va căuta să se apere si sa supravietuiască, prin orice mijloace.

«Vai de cel prin care se va face primul pas spre rău». De data aceasta, primul pas fu făcut de un istoric vestit. Seful Legiunii fu dat in judecată pentru ultragiu. Totul părea aranjat dinainte. Cei informati il rugară sa dispară, să nu se preteze la această cursă. Ar fi fost bine sa evite procesul, să se ascundă, sa fugă. Masina era in fata casei. Nimeni n'ar fi avut ceva de spus. Tara întreagă era gata să-l ascundă.

«Mi-am asezat viata si viitorul in mâinile Domnului, răspundea el linistit. Dacă e împletit cu viitorul tării, tot Domnul va sti mai bine ce trebue făcut ; nu pot lua inapoi ceeace am dat de bunăvoie odată.»

Cu putin timp înainte făcuse declaratia care avea să-l coste viata: in caz că tara i-ar încredinta puterea, avea să schimbe politica externă alături de Axa Roma-Berlin. Era încă departe de-a avea puterea sa facă această schimbare. Atunci dece îsi dăduse intentiile in vileag? Ca sa câstige noi prieteni peste hotare sau pentru a indica că adevăratul dusman al tării lui se afla de veacuri la răsărit?

Se prezenta deci Căpitanul la acest mic proces, care nu avea alt scop decat să pună mâna pe un om reputat insesizabil. Fu condamnat la sase luni închisoare, care spălau onoarea atinsă a marelui si vanitosului profesor, de data aceasta parte activă in complot.

După procesul cel mare si condamnarea Căpitanului la zece ani inchisoare, a fost dus mai întâiu la inchisoarea Doftana, pentruca apoi să fie închis la Râmnicu-Sărat; alături de Nicadori si Decemviri.

In timpul acesta in tară băntuia prigoana. Oameni dipăreau necondamnati in închisori. Se călcau legile tării tocmai de acei care le făcuseră. Regele, înconjurat de camarilă, desfiinta libertatea cetăteanului, in folosul acestei camarile si patrona nedreptătile.

Patru fete si cinci doamne fuseseră inchise la Mănăstirea Suzana. Printre ele se găsea si Domnicu. Fusese găsită in vizită la una din doamne. Din gresală a fost arestată si găsită vinovată? Poate nu din gresală. Policlinica unde lucra acuma avea succes: îngrijea bolnavi gratuit din contributiile medicilor. Policlinica fusese socotită de autorităti loc de propagandâ si nu loc de ajutor frătesc, iar initiatoarea a fost pusă pe lista neagră.

Mănăstirea Suzana fu pentru Domnicu un început de întoarcere la viată. O viată lipsită de vanitate, pusă sub semnul credintei in Dumnezeu si a dragostei de oameni.

Sunt oameni cari dacă ai norocul să-i întâlnesti in viată, au influente decisive asupra desfăsurăriii ei viitoare, noroc nu dat oricui, sau poate, cum in credinta lor nimic nu era întamplător, lucruri dinainte pregătite pentru desăvârsire. Asa a fost întâlnirea cu Motănel, fata veselă cu ochii verzi, care umbla să ridice păcatele lumii! Ea îi dărui primul surâs, după ani de desnădejde si sigurantă că nu putea gresi dacă mergea pe calea însemnată de cruce si de înviere.

In noaptea spre 30 Noembrie 1938, noaptea de Sf. Andrei, Căpitanul cu 13 legionari au fost scosi pe furis din închisoarea Râmnicul Sărat si, in timpul transportului spre Jilava, au fost strangulati. In jurul gâtului fiecăruia fu trecută o sfoară, de care 14 oameni, la o comandă, au tras cu putere. Cadavrele fură ingropate in curtea fortului si un strat de vitriol fu vărsat deasupra, pentruca istoria să ignoreze pentru totdeauna crima săvârsită.

A doua zi, Radio anunta fuga de sub escortă a detinutilor si pedeapsa lor...

Nimeni nu crezu, nimeni nu putea crede in moartea lui. Peste doi ani, desgroparea dovedi moartea si felul in care muriseră, oameni judecati si necondamnati la moarte. Burghezia si felul ei de viată îsi semnau sentinta de moarte, însă fără să înteleagă in acel moment grozăvia ce-o asteaptă.

O tară întreagă plânse in ascuns speranta ei ingropată sub lespedea grea dela Jilava.

Se bănuia că moartea Conducătorului va fi răzbunată. Urmă un an de crâncenă prigoană. Lagărele erau pline de ostateci si tot ce avea tara mai ban, mai luminat, mai cinstit, zăcea îndărătul zăbrelelor.

La 21 Septembrie, primul ministru, Armand Călinescu, care dăduse ordinul de saprimare al Căpitanului, a fost împuscat de o echipă de legionari, cari, dupa aceea, s'au predat si au fost si ei împuscati pe local executiei. In acea noapte se deschisese cerul ca să primească sute de tineri care plăteau credinta si cinstea lor: au fost ucisi o mare parte din cei aflati in închisori si lagăre, iar in fiecare judet au fost împuscati un grup de trei legionari, dintre cei mai buni; pentru a îngrozi lumea, au fost expusi vederii publice. Cadavrele zăceau in dram, rudele nu îndrăzneau să le ridice sau să-i recunoască. Niciun preot nu le sluji la groapă. O generatie de cărturari idealisti fusese nimicită. In spatele hecatombei erau interese multiple. Deasupra tuturor, crima fu patronată de rege.

Până atunci in tară plătea cel vinovat, nu ostatecul. Ce nebunie de distrugere se abătea asupra omenirii ! Ca in miturile antice, părintii îsi inghiteau copiii cei mai buni. In Apocalips se povesteste de timpul când oamenii vor ruga gropile să se deschidă, ca să între ei in local celor morti ! Romania este acuma la punctul apocaliptic, căzând sub o stăpânire streină, din cauza insuficientei coeziunii între membrii natiunii, carentei de putere si minciunii falsificatoare. Moartea lor fusese oare plătită cu bani, cu bucăti din trupul tării, cu zone de influentă unei internationale atotputernice? Ca in însământările florale, din sângele crestin al martirilor, crestea un nou tineret, gata de sacrificiu, dacă asta era ceeace i se cerea. Izvorau altii, mereu altii. Traditia de eroism si de strângere a randurilor între vii si morti, între trecut si viitor, se păstra si perpetua. In 1940, la un an după uriasa jertfă, în care pieriseră sefii nationalismului românesc, regele fu isgonit din tara impreună cu vagoanele lui pline de averi, agonisite pe spinarea unui popor pe care nu-l iubise. Generalul Antonescu prelua puterea. Europa era un imens rug de flăcări! România pierduse Basarabia, Bucovina de Nord, Ardealul de Nord, in mod asa zis pasnic, prin conferinte patronate de asa zisii prieteni ai nationalismului in lume. Provinciile erau «românesti». Un trup ciopârtit sufere... Generalul nu avea partid si avea nevoie de legionari. A imbrăcat cămasa verde, jură credintă crezului lor, si guvernă câtva timp, împreuna cu ei, încercând permanent calea celor două căi.

Domnicu nu făcea politică. Un mare industrias îi propasese bani pentru orice creatie medicală; i se propusese pensie pentru sotul mort in războiu, bursă in străinătate pentru studii, în sfârsit catedră la Facultate, in local unor profesori cari obtinuseră catedra pe căi imorale. Refuză totul. Era încă tânără. Mai putea munci, îsi putea face datoria îngrijind de bolnavii săraci, cei pe care spitalele îi refazau, pentrucă sufereau de boli incurabile, cei care se îngrijesc cu ceva «peste» medicamente.

In strada Cobălcescu se adună o echipă de doctori, veniti fiecare cu instramentele de care aveau nevoie, doctori cari îsi sacrificau din timpul rezervat carierei pentru a se dărui altora... Erau mai multe oferte decât locuri. O afluentă nebună de oameni fără sperante, care isi luau zilnic portia de încredere in viată, pe care o pierduseră. Surori de spital si surori improvizate ajutau cu căldură si dragoste. Asta cereau oameni înfricosati, grabnic ajutor. Si asta învătau si vindecătorii clasici de boli, ca să facă.

Niciodată nu fusese mai săracă si mai obosită ca atunci, in putinele luni, cât a durat simbioza nenaturală între un general ambitios si vanitos si tineri idealisti, care nu acceptau să împartă tara si să dea din ceeace nu le apartinea. Viata lor o puseseră mai de mult la picioarele tării.

Conflictul intre guvernanti isbucni după marele cutremur din 10 Noembrie 1940, care zgudui ca un avertisment pământul. Ucigasii Căpitanului închisi la Jilava, trebuia judecati, dar Generalul nu se grăbea. Incetul-încetul plecau pe usa din dos si căutau mai ales să ajungă la adăpost acei ce se justificau că au tras «din ordin». In timp ce se curăta Bulevardul Brătianu de molozul blocului care căzuse pe o coastă, ca un castel de cărti de joc, simbolul regimului care il clădise, si tineri entuziasti mânuiau tărnacopul pentru a căuta printre dărâmături vii si morti, buna lor credintă era înselată. Se iesea dela Jilava, se putea iesi dela Jilava.

In fond, in orice guvernare, totul se bazează pe încredere. Moneda e incredere, economia si cultura sunt încredere. Se cere incredere, pentru a clădi un viitor.

Se pierdea încrederea!

In noaptea când fu deschis mommântul dela Jilava si când multi credeau că nu vor gasi nimic, ca odinioară pe Golgota, când fiecare mort fu descoperit cu streangul la gât, pe care ucigasii îl lăsară in graba mare, o sfântă mânie i-a prins pe legionari. O crimă atât de mare nu putea rămânea neispăsită nici pe acest pământ! Când familiile se tânguiau deasupra gropii, se auzeau împuscături in fort. Vinovatii erau pedepsiti fără judecată.

Relatiile din conducerea bicefală se apropiau de momentul critic. La 21 Ianuarie 1941, izbucni asa zisa rebeliune! Rebeliunea unei părti din conducere contra celeilalte. In realitate inversul era valabil. Generalul pregătise rebeliunea, dând o lovitură de Stat. Nemtii sustinură pe Generalul Antonescu, iar dacă se salvară câteva căpetenii, acestea ajunseseră la Buchenwald, in lagăr.

Fratele ei, legionar, era rănit. Se dădu un decret că toti detinătorii de arme vor fi condamnati la moarte! Domnicu fu vândută pentru câtiva lei de fata care lucra cu ea: arme ascunse. Dece? Contra cui? A fost arestată. Era in Vinerea Mare, dinaintea Pastilor. Credea că va fi judecată imediat. Se pregătea pentru călătoria cea mare. Avea-va cinstea să moară in Vinerea Mare?

Deodată se pare că legile îsi recăpătaseră locul. Trebuia să fie judecată. Inchisorile erau pline de detinuti politici; rebeli, care până mai ieri fuseseră la putere!

Trecu prin trei zile de anchetă. Clopotele de Pasti sunară la toate bisericile din Capitală Invierea. A treia zi de Pasti era Sf. Gheorghe, Sfântul care exterminase balaurul. Era ziua judecătii. O aduseseră pe jos, fară ochelari, dela Malmaison la Tribunalul Militar. Mirosea tare a liliac. Tocmai înflorise liliacul alb.

O apărau doi avocati, buni prieteni. Ce erau să spună? Unuia îi scăpase copilul dela moarte, celuilalt mama. Era putin penibil. Intrară de odată in sală doctorii pe care tocmai îi eliberau. Pe atunci, se mai eliberau câte cineva din închisoare! Bucuria revederii. Veniră să facă act de solidaritate cu «rebelii».

Tribunalul o condamnă la moarte, conform legii în vigoare. In sală era si tatăl ei. Ce copil rău fusese! El, culmea corectitudinii, militar de carieră, erou in primul războiu mondial, in 1uptele dela Ciresoaia si Marăsesti, să asiste la judecata unui Tribunal Militar care tocmai îi condamna fiica la moarte.

Sala era plină si ostilă condamnării. Tata vroia să-i aducă de mâncare. O luară repede. Sentinta trebuia executată chiar in zorii zilei!

La Malmaison, o păzea chiar în cameră, vărul ei primar, ca să nu se arunce pe fereastră. Asa era regulamentul. Existau ferestre fara gratii.

Spre seară primi vizita unei echipe de preoti, 15 la număr, care se ofereau să moară în locul ei! Inchisoarea era plina până la refuz. Era singura femeie la secret. Totusi se îngăduia să primească vizite. Preotii îi cerură să scrie un articol, înainte de moarte, pentru revista «13 Malmaison», scris cu mâna, dar totusi pe hârtie. In privinta înlocuirii, i-a refuzat politicos. Un articol, dacă murea in zorii zilei, spuneau ei, ar fi avut mare valoare. Prima femeie executată pentru detinere ilegală de arme, de care nici nu stia să se servească cel putin. Femeia mai era si doctorită. Scăpase multi oameni dela moarte. Era neverosimil că s'ar fi gândit acuma să ucidă.

In fine, justitia era oarbă! Se apucă, să scrie povestea «Izvorul Dorului», apă care iesea năvalnic din pământ, sub muntele Ciucas. Legenda spunea, povestită de ciobani, că acest izvor se născuse candva din lacrimi de dor. Era exact ce simtea ea in seara aceea, sortită să fie ultima ei seară in lumea aceasta: un dor imens, arzător, o adevărată suferintă fizică, după dragostea pierdută Se apropia oare regăsirea?

Pela trei dimineata, în ziua de Sta. Elisabeta, care vine după Sf. Gheorghe, un preot veni să o spovedească, si să o impărtăsească. Verisorul, trecut din armata activă la pază, se retrăsese discret.

Când sosi ceasul, o intreagă trupă se afla la use; păreau mai pătrunsi de moment decât detinuta...

In goana mare apăru un curier, care aducea «Gratierea cu permutarea pedepsei la zece ani temnită grea».

Aceasta a fost cea de-a doua moarte a ei.

 

***

 

Urca un munte înalt, îmbrăcat în ceată: putea fi Olimp, Parnas sau Ararat. Urcusul era greu. De abia îsi trăgea respiratia. Fantomatic, în ceată, se desprindeau reclame luminoase: «Voi distruge întelepciunea celor întelepti»;

«Voi nimici inteligenta celor inteligenti». 

Si mai departe

«Domnul cunoaste gândurile celor întelepti»; «Stie că sunt departe».

Ce căuta pe aici? Toate lucrurile în care crezuse îsi pierduseră valoarea?

Veni răspunsul!

Veti privi cu ochii vostri si nu veti vedea; «Căci inima acestui popor s'a împietrit».

Urcusul era din ce în ce mai greu. Dar, o minune, erau umbre care o sustineau.

Sus pe creastă era o lumină mare, ceata părea că se risipise. Oameni, cunoscuti, prieteni: o asteptau.

Incepu să-i cheme pe nume: Vasile, Ion, Gheorghe, Iordache, Gută, Radu, Titi, Mihaela, Corneliu, Bucura...

Toti răspundeau ca la scoală «Prezent». Cântau un cântec:

 «Cei ce-au căzut ucisi de gloantele dusmane, păsesc în rând cu cei ce au rămas».

Cânta si ea...

Ana MARIA-MARIN

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE