TRĂIRI SPIRITUALE

IN INCHISOAREA TG. OCNA (1950 - '54)


Cuvântul meu este o mărturie. Din cei peste 12 ani de temnită, patru (1950-1954) i-am petrecut în închisoarea Tg. Ocna.

Dacă s-a vorbit despre „fenomenul Pitesti", în sensul lucrării satanice de distrugere sistematică fizică si mai ales spirituală a omului, socotesc că trebuie să se vorbească, cu atât mai mult, de "fenomenul Tg. Ocna", apărut în paralel cu cel de la Pitesti, ca lucrare divină de restaurare si zidire sufletească a omului, în plin iad comunist.

Este foarte greu să faci cunoscut cum s-a dezvoltat viata duhovnicească a detinutilor politici de la Tg. Ocna, într-o scurtă comunicare. De aceea, mă voi mărgini numai să creionez câteva aspecte.

In ce mă priveste, subliniez din capul locului: viata din închisoarea Tg. Ocna, cu sublimul si tragismul ei, este aceea care m-a determinat să părăsesc geografia, de care mă îndrăgostisem -eram student la Facultatea de Stiinte, sectia Geografie - si să optez, după eliberarea din 1954, pentru teologie si preotie. Nu am fost singurul.

Închisoarea Tg. Ocna a fost o oază într-un desert al suferintei. Nu că aici ar fi lipsit suferinta. Dimpotrivă, boala - îndeosebi tuberculoza, sub toate formele ei - era la ea acasă. Desi purta si numele de sanatoriu, temnita era temnită comunistă, mormânt pentru „dusmanii poporului".

Dar aici socot că s-a revărsat mila lui Dumnezeu peste toate crucile purtate cu răbdare, în nădejdea mântuirii. Suferinta a fost sublimată în bucurie, cum o sesizase Radu Gyr:

Suferintă, spune-mi, 

cum să mi te cânt? 

Ti-e urcusul sfânt, 

ca o rugăciune

Si cum o trăise, la Tg. Ocna, Valeriu Gafencu:

Si cerul deschis se arată 

Cu portile în chipul crucii.

La Tg. Ocna am ajuns în primăvara anului 1950, vreo cincizeci de studenti si elevi tebecisti, niste arătări, niste schelete care de abia îsi târau picioarele. Veneam din iadul de la Pitesti, de care ne scăpase Bunul Dumnezeu, prin bacilul Koch. Înaintea noastră mai sosise un lot. Au început apoi să curga si din alte închisori, de la canal, de la mina, detinuti tuberculosi, unii in stare foarte gravă, încat multi dintre ei au murit la sositea in penitenciar.

Tratamentul împotriva tbc-ului era rudimentar. Ne prelungea numai agonia. De streptomicină si alte remedii descoperite atunci - si care ar fi salvat multe vieti - n-am beneficiat. Încât, cu toate eforturile extraordinare ale doctoritei oficiale, Margareta Danielescu, căreia îi purtăm mare recunostintă, si ale medicitor nostri detinuti, coasa mortii a secerat fara milă. În perioada '50-'54, au murit sub ochii nostri circa 80 detinuti, dintre care jumătate erau studenti si elevi; capacitatea sectiei „politici" fiind de cca. 120 bolnavi. Un numar de alti 62 detinuti au decedat după ce au plecat din Tg. Ocna, in alte închisori, trimisi disciplinar, sau după eliberare.

La poarta închisorii, lângă un closet dezafectat, era o năsălie cu o ladă-cosciug, care primea unul sau două cadavre, in interior aflându-se de multe ori încă unul sau chiar doi de-ai nostri.

Lada îsi deserta mortii dincolo de zidul închisorii, la marginea unui cimitir, in gropi superficial săpate, fara cruci si fară semn, apoi se întorcea asteptând pe altii. Ne astepta pe noi...

Un fost grefier de la Tg. Ocna ne-a relatat că in timpul iernii, când pământul era înghetat, detinutii de drept comun care transportau cadavrele, si ele înghetate, le tăiau din picioare, ca să încapă într-o groapă mai mica.

În 1990 s-a ridicat acolo o troită si s-a facut sluiba înmormântării pentru toti cei care au adormit in Domnul în temnita de la Tg. Ocna. In fiecare an, cei care am supravietuit ne adunăm acolo si le facem pomenire.

Pe fundalul acesta, al mortii care ne pândea, am parcurs perioade de mari restrictii, înveninate de activitatea ofterilor politici securisti - Sleam Augustin si Valache - si a turnatorilor.

Momentele cele mai grele au fost in legătură cu incercarea de a se face si aici "reeducare" si "demascari" de tipul Pitesti. Actiunea a fost condusă de ofiterii politici si dirijată de col. Teodor Sepeanu, care a si venit personal la Tg. Ocna.

Cunoastem acum, pe bază de documente provenite din arhiva securitătii - ceea ce pentru noi a fost limpede de la început - că ,,actiunea de demascare a detinutilor din penitenciare a fost dusa sub controlul si îndrumarea directă a seviciului inspectii din Directia Generală a Penitenciarelor, ai căror sefi au fost, in anul 1949 - Nemes Iosif - iar in anul 1950, Sepeanu Teodor".

Acestia "au primit instructiuni despre modul de lucru in problema demascărilor de la superiorii lor, în frunte cu fostul adjunct al MAI - Pintilie Gheorghe, care indica: să nu se aleagă metodele, ci numai scopul să fie realizat".

O parte din tinerii trecuti prin iadul de la Pitesti si-au revenit la normal, in atmosfera plină de dragoste crestină de la Tg. Ocna. Altii însa, vreo zece la număr, n-au avut taria sa se desprinda si să învingă frica de care erau stăpâniti. Acestia au colaborat cu ofiterii politici, ca informatori si mai ales in actiunea de „reeducare".

Actiunea "reeducării", după câteva încercări, a esuat, izbindu-se de rezistenta dârză si unitară a celorlalti detinuti politici, manifestată până la urmă prin strigăte la ferestrele închisorii, încât a aflat tot orasul. De atunci nu s-a mai încercat nici o actiune de reeducate în Tg. Ocna. Dar regimul nostru de închisoare s-a înăsprit (ferestre închise, geamuri vopsite, izolări etc.).

Si totusi, în această ambiantă, s-a născut la închisoarea din Tg. Ocna mai mult decât o comunitate: o adevărată familie duhovniceasca. Acestei familei i-au dat viată Valeriu Gafencu, Ion Ianolide si altii ca ei, pe care temnita îi înghitise din tinerete.

La un moment dat, bisericuta paraclis din corpul vechi al penitenciarului a fost dezafectată, crucea de pe turlă doborâtă, iar vesmintele preotesti si sfintete acoperămînte din altar au fost trimise in penitenciar drept cârpe de spalat pe jos. Când ne-am dat seama de blasfemie, am căutat să le recuperăm si să le ascundem. Un patrafir vechi l-am cusut in căptuseala paltonului meu si am reusit, trecându-l cu bine prin toate perchezitiile, să-l scot afară. Să fie oare vreo legătură între acest patrafir si faptul ca mai târziu am devenit preot?

In penitenciar a fost introdus un Nou Testament, care a circulat in foi volante. Textele erau copiate pe plăcuta de săpun - o adevărată "tabula cerata" si erau învătate pe dinafară. Tot asa au fost memorate rugăciuni, psalmi, acatiste, paraclise etc.

În acelasi fel se învătau limbi străine, matematică, fizică, poezie si tot ce privea cultura.

La Tg. Ocna, cu binecuvântarea preotilor nostri detinuti, s-a practicat "rugăciunea inimii". Valeriu Gafencu si Ion Ianolide au adus aici experienta spirituală a Aiudului. Acolo crescuseră duhovniceste în preajma unor mari trăitori: Anghel Papacioc (viitorul Ierom. Arsenie Papacioc), avocatii Trifan si Marian, Marin Naidim, Virgil Maxim s.a.; avuseseră legături cu lucrarea filocalică a Pr. Arsenie Boca de la mânăstixea Sâmbăta (arestat si el mai târziu); se bucuraseră de atentia si binecuvântarea P.S. Ioan Suciu de la Blaj, care i-a si vizitat in închisoare, unde după aceea avea să fie azvârlit si să-si sfârsească zilele. Experienta duhovnicească a Aiudului s-a întâlnit, la Tg. Ocna, cu cea adusă de unii dintre studenti - nu numai teologi - arestati după 1948. Acestia cunoscuseră activitatea isihastă a „Rugului Aprins" de la Mănăstirea Antim din Bucuresti, prin marii duhovnici: Arhim. Benedict Ghius, Arhim. Sofian, Ieroschimonahul Daniil (Sandu Tudor) s.a., care, si ei, mai târziu au fost arestati (Păr. Daniil a murit la Aiud); sau participaseră la lucrarea misionară si samarineană a Păr. Toma Chiricută de la Biserica Zlătari, a Păr. Const. Sârbu de la Biserica Vergului, a Păr. Iliescu-Palanca de la Biserica Stavropoleos (si acestia au înfundat puscăriile).

Preotii Gherasim Iscu, Vorel Todea, Sinesie Ioja, Varlaam Lica si altii ne-au asistat religios, prin diferite slujbe, mai ales prin taina spovedaniei, această "sfântă terapie", si îndeosebi prin Sf. Împărtăsanie, adusă de afară prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Majoritatea celor care au murit au primit Sfânta Cuminecătură. Toate acestea se săvârseau pe ascuns, ferindu-ne de ochii administratiei si de urechile tumătorilor. Atmosferă de catacombă! Ceea ce ne întărea sufleteste si mai mult.

Cu rare exceptii, cei care au fost chemati la Domnul au plecat linistiti, în pace, constieuti că trec un prag si că se îndreaptă spre celălalt tărâm.

Asa s-a stins, la 49 de ani, în ziua de Crăciun a anului 1951, cu lumânarea în mână, ascultând rugăciunile pe care le ceruse, Părintele Gherasim Iscu, staretul mânăstirii Tismana. Îi ajutase pe cei care luptau în munti, împotriva comunismului.

Fiind pe moarte, Edi Masichievici, elev, a cerut să i se aprindă lumânarea. După ce s-a trezit dintr-un somn scurt, a cerut să fie stins mucul de lumânare - mai trebuie si altora! -, spunând că i s-a arătat Mântuitorul, Care i-a zis: "Nu te iau in seara aceasta". L-a chemat la el în noaptea următoare.

Valeriu Gafencu a plecat la Domnul la 18 Februarie 1952, cu fata numai zâmbet, cerându-si iertare (el!) si luându-si rămas bun (la revedere!) de la toti. Cu câteva zile înainte, terminase, ca pe un testament, „Imnul celor căzuti", din care redau o strofă:

Te-ai dus si ne-ai lăsat în urma ta

Nădejdea revederii-n paradis,

Mereu vei fi cu noi si-om astepta

Să ne'ntâlnim cu sufletul deschis.

Unii au murit pentru că n-au vrut să-si vândă sufletul si să devină informatori, în schimbul streptomicinei adusă de acasă si care le-ar fi salvat viata. Asa s-au petrecut lucrurile, printre altii, cu studentul Goe Nitescu si cu elevii Edi Masichievici si Nelu Soltaniuc.

Noi, care din mila Domnului mai trăim, aducem mărturie despre viata acestor tineri care s-au străduit să traiască si să moară în Hristos.

Nu ne surprinde faptul că pastorul evreu-crestinat, Wurmbrandt a mărturisit de multe ori că viata i-a fost salvată prin lucrarea dragostei crestine a acestor tineri.

Ajutând pe medicii detinuti, o serie de tineri - tebecisti si ei, dar ceva mai în putere -, cu o dăruire impresionantă, dar firească si discretă, au fost în acelasi timp surori de ocrotire, femei de servici, spălătorese ale rufelor si cearceafurilor pline de puroi si murdărie, muncind, ca pentru Hristos, si ziua si noaptea, când făceau de gardă la patul bolnavilor mai grav, repartizati la parter si mai ales in camera 4. Dintre ei, unii nu au gustat din portiile lor de marmeladă sau carne: le cedau celor mai bolnavi si mai slabi, ei multumindu-se cu obisnuitul arpacas. Sunt aici, la Sighet, de fată, doi dintre ei. Nu se făcea aici un fel de discriminare de rasă, de religie sau politică în această slujire samarineană. Referindu-se la atmosfera de iubire crestină din penitenciar, pastorul Wurmbrandt a marturisit că la Tg. Ocna a întâlnit sfinti si că el ar dori să intre în împărătia Cerurilor pe aceeasi poartă ca Valeriu Gafencu.

Am fost vegheati permanent de schitul de pe Măgura. Clopotele lui din Duminici si sărbători aveau un răsunet deosebit în inimile noastre. Ca si privelistea extraordinară a lumânărilor aprinse - siraguri de stele - pe serpentinele Măgurei în noptile sfinte ale Prohodului si ale Învierii! Inspirându-se din acest tablou, a izvodit Valeriu "Imnul Învierii":

Un clopot tainic miezul noptii bate 

Si Iisus coboară pe pământ.

Din piepturile noastre'nsângerate 

Răsună imnul învierii sfânt.

Si sărbătorile Crăciunului! Colindele... cele vechi si cele noi... cele din închisoare, unele triste („A venit si-aici Crăciunul / să ne mângâie surghiunul"), altele, înflorite aici la Tg. Ocna, colinde de bucurie:

"În inima robului 

Domnu-si face ieslea Lui, 

In noaptea Crăciunului. 

Flori de crin din ceruri plouă 

Peste ieslea Lui cea nouă

Si din cer picură rouă"

                             (V. Gafencu)

La închisoarea din Tg. Ocna am simtit si am trait sfinte si adevărate bucurii! 

De aceea, după "eliberarea" din 1954, prietenul meu Samoilă (un tânăr capabil de mare dăruire îmi mărturisea cu nostalgie: „Mi-e asa de dor de Tg. Ocna!". Îi era dor de puscărie! Da, pentru că acolo am înteles ce înseamnă libertatea in Hristos. Bucuria si libertatea aceasta nu ni le-a putut lua nimeni, niciodată.

Noi am priceput bine cuvântul părintelui monah N. Steinhardt de la mânăstirea Rohia: „Pentru a iesi dintr-un univers concentrationar, si nu neapărat e nevoie să fie lagăr, o temnită ori o altă formă de încarcerare, teoria se aplică oncărui tip de produs al totalitarisrnului, există solutia mistică a credintei".

Din experientele trăite la închisoarea Tg. Ocna s-au cristalizat niste gânduri, niste precepte.

In cartea sa, "Testamentul din morgă", Remus Radina afirmă: ,,Din iubirea lui Dumnezeu si a aproapelui rezultă cele sapte năzuinte formulate de detinutii politici români:

1. Năzuim spre înviere.

2. Luptăm pentru împlinirea împărătiei lui Dumnezeu pe pământ.

3. Vrem sa aducem neamurile la Biserică pentru a le împăca cu Durnnezeu.

4. Vrem sa creăm o scoală de înaltă cultură si educatie crestină, care sa catalizeze toate energiile creatoare omenesti.

5. Vrem sa creăm un om născut din nou din Dumnezeu si din strădania lui personală.

6. Prin acest om vrem să dăm expresie, in continut si formă tuturor problemelor omenesti, existente in toate timpurile,

7. Vrem să smulgem pe om din suferinta fizică si morală. 

Aceste gânduri fuseseră alcătuite la Tg. Ocna de către Ion Ianolide si Valeriu Gafencu.

Noi le-am învătat pe de rost si le-am scos afară, după eliberare. 

Au fost piese de acuzare in procesul care ni s-a intentat in 1958, unora care am fost la Tg. Ocna si care am simtit nevoia imperioasă să ne vedem, sa ne întâlnim, ca să păstrăm, cât de cât, libertatea spirituală - tara toata era o închisoare - si viata duhovnicească de 1a Tg. Ocna.

In lotul nostru "lotul Tg. Ocna" (cca.30 insi), au fost implicati si o parte din cei rămasi în închisoare (I. Ianolide, C. Dragodan). 

Am fost condamnati, în 1959, cu ani grei de închisoare -nouă dintre noi la muncă silnică pe viată, pentru activitate mistică de întrajutorare în penitenciarul Tg. Ocna, activitate continuată si după eliberare.

A urmat o perioada de detentie extrem de grea. Nu ne-am pierdut însă nadejdea. Stiam că:

Cele mai crâncene înfrângeri

Sunt renuntările la vis

                                  (Radu Gyr)

In 1964 detinutii politici au fost gratiati. Nu am simtit bucuria eliberării. Ochiul securitătii a rămas permanent asupra noastră. 

Până când Dumnezeu ne-a dat minunea jerfelor din Decembrie 1989.

Prin această minune suntem noi aici, in locul de jertfă de la Sighet

Stim că nici o jertfă nu e zadarnică. Socotim că Tg. Ocna are un mesaj pentru viata obstei noastre românesti. E mesajul crestin al renasterii noastre.

Comunismul a distrus fiziceste sute de mii de oameni, spiritual însă - multe milioane. Martirii ne cheamă de dincolo la Hristos, la Biserică. Să-i ascultăm!

Valeriu Gafencu ne-a lăsat ca testament „Imnul celor căzuti":

"Ne'ndemni pe cei ce'n viată am rămas:

Luptati uniti si în acelasi pas. 

Ziditi lui Dumnezeu altare sfinte, 

Păsiti pe calea vietii înainte!"

Asa să ne ajute Dumnezeu!

Pr. Constantin Voicescu

 Sighet, 1994

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE