Aurel Visovan: MEMORII

AIUD: MOARTEA CAMARADULUI TEICUTU

 

Intr-o zi de vară - prin Iunie sau Iulie - s-a auzit o împuscătură. După împuscătură niste strigăte... Se împărteau ordine..., zgomotul crestea. De la ferestrele noastre se putea vedea spre curtea centrală, dar am înteles ca ceva groaznic se întâmplase.
   În scurt timp zgomote uriase se auzeau dinspre celular. Cred că se bătea în toate usile de fier. Zgomotele se amestecau cu strigăte: "Asasini, asasini!"
   A început să functioneze intens sistemul de comunicatii prin morse, între camere si etaje. Între pavilioane vestile se transmiteau mai ales prin macedoneni in dîalectul lor pe care gardienii nu-l întelegeau.
   Asa am aflat că Popa Ioan, zis Teicutu pentru firea blândă pe care o avea - era închis din 1941 - fusese împuscat.
   Am aflat cum Coler - directorul puscăriei - alerga ca un descreierat prin curte împărtind ordine gardienilor care coborâseră înarmati si cerând - probabil - întăriri.
   În acest timp se auzeau din zidurile închisorii strigătele detinutilor: "Asasinilor, asasinilor!"
   Aceste strigăte s-au auzit până dincolo de oras. Erau mii de voci care strigau si un număr dublu de pumni care băteau in usi. Aflasem pe urmă cum s-a întâmplat cazul:
   Teicutu era bolnav cu stomacul si avea dureri îngrozitoare de multă vreme, dureri ce nu le mai putea suporta.
   După ce ceruse - în zadar - tratament ca sa-i aline durerile (dar nu primise) a cerut să fie scos la comandantul închisorii, colonelul Coler, sperând că poate îl va îndupleca să poată fi tratat.
   La multele insistente ale Tăicutului este dus la Coler, comandantul închisorii.
   La întoarcere de la Coler, tăicutu' a relatat că, plăngându-se directorului despre durerile lui - si că sunt atât de mari, încât îi vine să se sinucidă - Coler i-a răspuns:
   -Bine, aruncă-te in sârrne si va fi mai putin cu un bandit.
   Nu stiu dacă dialogul s-a desfăsurat în acesti termeni, dar continutul a fost cel de mai sus.
   În interiorul zidurilor închisorii, la câtiva metri de zid, era un gard de sârmă înalt de vreo 2 metri si de care nu aveai voie să te apropii. Santinelele de pe ziduri aveau ordin să tragă fără somatie in cei ce se apropiau de acest gard de sârmă.
   Lui Teicutu îi rămăsese in minte vorbele lui Coler si-si făcuse un plan pe care nu l-a spus celor din celulă.
   Când cei din celulă au fost anuntati că vor iesi la plimbare, Teicutu, simulând o durere de cap (poate o si avea) si-a legat o batistă peste frunte si a coborât în curte.
   La plimbare, profitând de o neatentie a gardianului, a fugit spre gardul cle sârmă, trăgându-si batista peste ochi.
   Cu un singur glonte tras in regiunea capului, santinela l-a doborât. Ce buni tintasi erau securistii!
   Am aflat, apoi, ca românasul care a tras - fecior de tăran de pe nu stiu unde - a fost înaintat în grad, a primit permisie si o recompensă in bani pentru marele act de vitejie, ucigând un român chinuit si lipsit de apărare.
   Prin giugiuvelele de la ferestrele celularului rnai exista câte un orifîciu prin care se putea vedea în curte. Când s-a auzit îrnpuscătura, unii au văzut toată scena. Au urmat bătăile in usile de fier care aveau o rezonanta puternică si apoi strigătele detinutilor.
   Cetătenilor din orasul Aiud nu le-a fost greu să afle ce s-a întâmplat în închisoare.
   Multi gardieni erau localnici si nu toti tineau consemnul tăcerii. Asa se face că in aceeasi zi vestea a ajuns până in Teiusul lui Teicutu. A doua zi am auzit sunet de clopot de la mare depărtare ce ne-a făcut să credem ca-l plâng pe camaradul Popa Ioan zis Tăicutu'. A urmat o înăsprire drastică a regimului de închisoare.
   Nu mai eram scosi la plimbare, mâncarea slăbise mult...
   Am aflat (prin sistemul de comunicare morse) că unii ofiteri politici securisti umblau din celulă în celulă si acolo uncle depistau urme de var pe deasupra usii sau căzute pe jos, deduceau rapid ca acolo s-a bătut in usă. Detinutii din acele camere au fost pusi în lanturi -multi dintre ei fiind trimisi în lanturi la Gherla.
   Se instaurase o atmosferă de teroare. Se dublaseră gardienii pe sectii, iar in afara zidurilor - cei de la etajele 2 si 3 - i-au văzut circulând înarmati.
   De ce se temeau oare?
   Ce imens pericol reprezentam noi cei strâmbi, chirciti, ologi, ce ne târam pe brânci si coate?
   Noi cei rosi de boli si îmbătrâniti în închisoare. 

Si totusi, îi speriasem... Totusi, eram o fortă. 

Asta o confirmau chiar ei, dusmanii nostri.

Aurel Visovan

 Din vol. "Dumnezeul meu, pentru ce m'ai părăsit?", Ed. Napoca Star, 1999

 

Asasinarea lui Ioan Popa (tablou de Ion Nicolau-Delta)

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE