ORIENTĂRI

Ion Veverca: DESPRE VIATA NOASTRA

 

Nu cred sa fie pentru noi, cei tineri, o întrebare mai staruitoare, azi, ca aceea a întelesului vietii noastre. Când începem noi, într'adevar sa fim? Când putem sti unde se sfârseste viata noastra? Astea mi se par mie cele doua datorii ce ni le-am luat, de la început, asupra noastra si care, fara îndoiala, ne cer nespus de mult, atât de mult, ca numai prin ele noi ajungem sa ne lamurim ce este al nostru si ce ne este dat sa stim.

De la început trebuie sa aflam ca nu e cu putinta sa raspundem cu totii în acelasi fel. Dar asta nu înseamna, de buna seama, ca nu mi-e data o posibilitate de a ajunge acolo. Fiindca sunt fapte date care închid în miezul lor - mai presus de noi - taina trecerii noastre prin lume. O încercare de a desprinde întelesul acestor fapte ne va putea arata calea de urmat.

Lucrurile stau, dupa credinta mea, astfel. Noi nu suntem stapâni pe viata noastra si nu putem face cu ea ce vrem. Nu ne putem juca cu soarta noastra. Dar nu numai atât. Noi nu putem fi nici în afara de viata. Avem o cale anume - care, grea sau usoara, trebuie urmata pâna în ceasul din urma. Asa a fost hotarât. De aci credinta ca noi suntem predestinati pentru ceva. Asupra noastra zace o mostenire de îndeplinit.

Noi începem sa fim abia în momentul când pricepem ca nu putem trai singuri în lume. Când marturisim a crede: în Dumnezeu si în rânduiala lumii Sale. Când urmam cuvântul Sau. A fi, înseamna cunoasterea acestei legaturi tainice a vietii tale cu însasi izvorul credintei. Asadar, credinta în Dumnezeu, în primul rând.

Pe Dumnezeu nu e cu putinta însa a-L cunoaste singur. Nu ti-e dat tie a-I deslusi marginile. Dumnezeu ti Se dezvaluie prin neamul tau; deci numai prin mijlocul unei rânduieli care te cuprinde si care e mai presus de tine. Înteles viata ta are numai atunci când e crescuta din nadejdiile si focul legaturii acesteia cu viata vesnica a neamului. Asadar credinta în neamul tau si în vesnicia sa.

Ce ne arata aceste lucruri? Ne arata, mai întâi, ca fara credinta omul nu are cuprins. Si apoi, ca fara neam omul nu poate ajunge nicaieri. Asta e întreaga vietii a vietii noastre.

Neamul nostru, al românilor, din grija pe care Dumnezeu o poarta fata de creatiunile Sale, îsi cauta azi radacinile sale originare de viata, pentru ca printr'o întoarcere la fiinta proprie sa-si îndeplineasca însarcinarea ce i-a fost data. Faptul este atât de cuprinzator, încât toata viata noastra se aseaza alaturi. Stim noi sa urmam cu totii calea cea dreapta? Iata întrebarea ultima.

Din cele spuse nu mai ramâne nici o îndoiala ca aci sta toata cheia vietii noastre, a tinerilor. A crede si a participa istoric la soarta neamului românesc. Vom putea însemna ceva daca renuntam la bunurile noastre si daca înlesnim, cu pretul vietii, cauza cea mare a neamului. Caci asta ne e soarta. De a fi purtatorii unui destin al neamului; de a purta pe umerii nostri nadejdiile si sfortarile istoriei. Stradania noastra de a framânta tot ce avem mai bun pentru o cât mai luminoasa dezlegare, este singura putinta de a avea un rost în lume si de a merge pe linia de forta a destinului.

Si sa nu ne plângem de conditii prielnice. Fiindca, de bine, de rau, Dumnezeu nu ne-a uitat. Noi stim bine ca istoria noastra româneasca o face acum însusi mâna aceasta dumnezeiasca. Cei tineri nu putem, cu adevarat, crede decât asa. Asta înseamna însa mult. Însemna natia care se regaseste. Adica totul.

Ramâne doar sa vedem ce se alege cu viata noastra, a fiecaruia.

Ion Veverca

 

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE