ARTICOLE POLITICE

DESAVARSIREA STRUCTURII ELITEI LEGIONARE
 

Plecarea în Spania a grupului de legionari condus de d-l general Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul a stîrnit vii discutii atît în presă (în marginile îngăduite de cenzură) cît si în toate păturile societătii romînesti. S'a amintit mai ales faptul că generalul Cantacuzino este aristocrat de rasă, ceea ce ar dovedi că miscarea legionară are tendinta de a înfăptui o împăcare între aristocratia romînă de rasă si noua elită de merit iesită din toate straturile sociale si mai ales din tărănime. Dar structura acestui grup compus din reprezentanti ai elitei legionare mai ridică o problemă, căreia nu i s'a dat prea mare atentie, anume problema raporturilor între generatii. Aristocratul de sînge Cantacuzino, anume, face parte din generatia bătrînilor si totusi are un rol conducător într'o miscare politică pornită din mijlocul tineretului si considerată de multi ca îndreptată "împotriva" bătrînilor. Am avea deci dovada că în Legiune s'a înfăptuit si colaborarea firească între generatii, astfel că solidaritatea internă a Legionii precum si perpetuarea ei în timp ca organism viabil e asigurată.

Dar cele două probleme, cea a contopirii aristocratiei de sînge cu noua aristocratie de merit precum si cea a colaborării între vîrste, rezolvate în practică într'un mod atît de fericit si rodnic prin activitatea în Legiune a d-lui general Gheorghe Cantacuzino, interesează si teoria sociologică.

 

- I -

 

Luminosul si documentatul studiu al d-lui Ioan C. Filitti „Evolutia claselor sociale în trecutul Principatelor romîne"1) lămureste deosebirea ce a existat dela început între aristocratia feudală apuseană si aristocratia romînească din Principate.

Pretutindeni unde s'au închegat alcătuiri politice, s'a ivit si o clasă (elită) politică, o clasă de osteni cari aveau sarcina să apere tara împotriva dusmanilor externi. Ori, acesti osteni apărînd toti împreună tara, n'au făcut decît să-si apere mosia lor, pămîntul mostenit si pe care se străduiau să-l lase mostenire urmasilor lor. Ocupatia războinică însă, in conditiunile de atunci, cerea "independenta economică", posibilitatea de a trăi din produsele muncii economice a altora; de aci, în antichitate, institutia sclavajului, mai tîrziu colonatul, apoi iobăgia in epoca feudală. Proprietarii liberi sunt din capul locului ostasi, iar apoi, fată de muncitorii de pămînt, neliberi si fată de toti cei ce nu sunt proprietari de pămînt (meseriasi, comercianti), ei formează o aristocratie, o nobilime, sau, cu alt termen, constituesc clasa sau elita politică. Calitatea de nobil, de boier, în Principatele romînesti e legată de calitatea de proprietar de pămînt si derivă din ea. Cel ce este proprietar liber sau dobîndeste o proprietare, devine prin acest fapt ostas si nobil, adică intră în elita politică; dar cel ce pierde proprietatea, pierde si calitatea de ostas, deci si boieria. Adevărat este că dobîndirea proprietătii mai depinde de împlinirea anumitor conditiuni, mai ales în ce priveste intrarea într'o mosie stăpînită în indiviziune de urmasii aceluias ascendent, numiti răzesi. Acestia au posibilitatea de a zădărnici intrarea unor "venetici" în mosie. Asa dar, într'o măsură oarescare, elita politică romînească are si ea, ca toate elitele, tendinta si putinta de a se închide. Totus mai mult ca în alte tări circulatia elitelor e înlesnită prin centralizarea puterii in mîinile domnitorului si prin ivirea boieriei dregătoresti. Intrarea în această boierie atîrnă în primul rînd de favoarea domnitorului fără prea multă considerare a nasterii si se consolidează prin faptul că acesti boieri noi sunt dăruiti cu mosii de către domnitor si au si toată posibilitatea să-si compere mosii.

Important este însă faptul că aristocratia romînească, spre deosebire de cea apuseană, nu este ereditară. In Apus copiii unui nobil îsi păstrează titlul si rangul în ierarhia nobiliară cihiar dacă îsi pierd proprietatea sau functia. In Principate însă pierderea proprietătiii si a functiunii înseamnă si pierderea boieriei. Totus zice d-l Filitti, si "la noi, fiii si urmasii de boieri s'au bucurat, măcar dela un timp, de o situatie privilegiată".

Dar, „dacă în legile tării nu era nici o dispozitie care să garanteze familiilor boieresti păstrarea situatiei dobîndite, există însă constiinta că urmasii, chiar scăpătati si fără dregătorii, ai boierilor, sunt tot boieri, desi oficial nu li se da acest titlu". ,,In opozitie cu legile tării, un instinct firesec voia ca urmasii celui ridicat (din prostime) să fie privit ca apartinînd aceleiasi conditii sociale. Existau notiunea si expresia de bun neam, de bun rod".

Expunînd apoi, cum in Bucovina si Oltenia de pildă stăpînirile străine vremelnice an căutat să distingă si de drept clasa nobilă ereditară romînească de celelalte clase sociale pentru a o încadra in sistemul politic austriac, d-l Filitti observă: "Rezultă clar din toate acestea că există, in trecutul romînesc o constiintă de ereditate nobiliară pentru toti urmasii dregătorilor si - dar tot mai putin accentuată si admisă - pentru urmasii vechilor proprietari, mai ales pentru acei cari se poteau referi la hrisoave domnesti de danie sau de întărire pentru servicii aduse de un strămos. Aceasta era adevărata traditie a tării, cu toate aparentele formale pe urma cărora atîtia, în timpurile mai noui, din nestiintă sau cu vrere, au sustinut o altă părere".

Constiinta aceasta de ereditate nobiliară a avut insă si alte urmări foarte importante în lupta de rezistentă a constiintei nationale romînesti împotriva înceredrilor de deznationalizare a Austriecilor in Bucovina si a Rusilor in Basarabia. In aceste provincii răzesimea romînească nu numai că-si păstră constiinta de clasă politică dar si constiinta natională si dintre răzesi si proprietarii de mosii s'au ridicat protagonistii luptei de dezrobire 2).

Stim insă, că, in alte conditiuni istorice, in Ardeal, clasa politică romînească a fost distrusă, si fiziceste si sufleteste, de cotropitori si că in Bucovina si Basarabia începuse procesul de desnationalizare a acestei clase, însotit, în Bucovina, si de procesul de decădere economică a ei prin invazia lăcustelor jidovesti cari acaparară o mare parte din mosiile boeresti si sprijiniră tendintele guvernelor austriace îndreptate spre rutenizarea tocmai a acelei părti a Bucovinei unde erau asezati din vechime răzesii nostri.

Vor zice "democratii": dar ce nevoie avem noi de boieri si aristocrati ereditari, de oameni cari se cred superiori celorlalti numai in temeiul nasterii, pe cînd ei sunt niste degenerati, niste trîntori etc.! Noi nu recunoastem, zic ei, altă superioritate decît cea dobîndită prin merit personal! Am arătat într'un articol 3), cum a înteles democratia să formeze noua elită de merit, să "selectioneze pe cei, mai buni", pe noii aristocrati, metodă care în Franta l-a adus pe Leon Blum împreună cu amicii săi la conducerea Statului, iar la noi pe toti prietenii prietenilor lui Leon Blum.

In lupta pentru libertatea circulatiei elitelor aristocratia de rasă a fost înfrîntă pretutindeni in cursul sec. XIX si după războiul mondial. Doar in Anglia si Japonia s'a găsit posibilitatea de a stabili un modus vivendi pacinic si rodnic pentru viata politică între aristocratia de sînge si cea de merit. In aceste tări anume cu traditii adînc săpate si sustinute de experiente politice, n'a putut pătrunde conceptia absurdă propagată de jidanii comunisti că democratie ar însemna proletarizarea tuturora, ci s'a păstrat principiul care stă la originea si temelia asezărilor politice, anume că democratie înseamnă drum deschis pentru orice om de merit de a deveni aristocrat. In toate domeniile de activitate, nu numai in politică. Iar criteriul meritului personal nu exclude principiul ereditătii, ci poate fi pus de acord cu el pentru a zădărnici anarhizarea societătii. D-l Filitti îl citează pe Miron Costin care scrie: "Domnii, la domnie pe feciorii lor poftesc să-i vază iesiti, boierii la boierii; slujitorul se bucură să-si vază de slujitorie pe feciorul său harnic". In lupta burgheziei împotriva aristocratiei ereditare s'a enuntat formula: un aristocrat de rasă trebueste înlăturat din functii, deoarece orice aristocrat e chiar prin această calitate inferior omului iesit din popor. Dar orice burghez ajuns la un post înalt a fost si este convins că fiii lui sunt foarte potriviti de a face carieră. Cazul lui Napoleon ilustrează pentru totdeauna teoria democratică burgheză. Burghezia a negat si în teorie si în practică drepturile aristocratiei de a conduce Statul in temeiul criteriului nasterii, dar ajunsă la conducere în locul aristocratiei, ea a introdus în practică cel mai cinic „nepotism" si a încercat să se constitue în castă închisă prin fel de fel de artificii: cluburi politice, loje francmasonice, etc. Atacată de jidanii comunisti, cari rîvneau si rîvnesc căderea ultimelor bariere ce le stau în cale pentru întronarea „poporului ales", a „aristocratiei" create de zeitatea lor la începutul lumii, burghezia europeană începuse să cedeze pas cu pas terenul si ajunse la marginea prăpastiei.

Reactiunea fascistă si cea national-socialistă s'a întors la vechiul principiu de organizare politică, dovedit prin experienta istorică cel mai superior in selectiunea valorilor, anume la principiul meritului personal combinat cu cel al ereditătii.

Orice om ridicat din „prostime" în elita socială intră în ea împreună cu familia sa si deschide urmasilor săi toate posibilitătile de păstrare a rangului. Conditia este însă ca, în concurenta cu noii veniti, ei să-si dovedească destoinicia. In orice caz ascensiunea în elită, selectiunea oamenilor de merit, nu mai poate fi lăsată, în domeniul politic, în seama votului universal si a demagogiei. Dacă s'ar continua cu acest sistem, logic ar fi ca si medicii, profesorii, magistratii, ofiterii etc. să fie selectionati prin vot universal - asa cum le-ar plăcea jidanilor, comunisti, cetăteni cu drepturi egale si cu "merite superioare" tuturor vechilor si noilor aristocrati.

Asa temelie juridică a dat democratia Statului nostru national că descendentii boierilor cari au apărat supt Stefan hotarele tării să fie considerati egali cu toti jidanii galitieni încetăteniti prin certificatele falsificate de cutare notar comunal, că generalul Cantacuzino să fie egal oricărui cetătean si inferior demagogilor ridicati la posturi de conducere prin votul universal si banii „fratilor" jidani din lojele masonice.

 Revolutiile de dreapta, dacă putem vorbi de revolutii, nu fiind spre reînfiintarea privilegiilor

aristocratiei, nici spre reîntronarea principiului ereditătii - în niciun domeniu.

Dar conducătorii acestei miscări de regenerare a elitelor nationale si-au dat seama ca individul e legat de familia sa, că porneste în viata socială format de familie si este intemeietor de familie si educator al generatiilor viitoare. O elită natională nu se constitue din indivizi, ci din familii reprezentate prin sefi de familie, prin patres, si se perpetuează prin descendentii acestor sefi. Noua elită politică romînească de merit, ridicîndu-se împotriva celor fără patrie si fără traditie romînească cari prin demagogie an pus mîna pe conducerea efectivă a tării (prin politicianii corupti si venali, instrumente docile ale veneticilor), a trebuit să se întîlnească cu aceia cari păstraseră constiinta că sunt legati prin strămosii lor, prin familia lor, de soarta tării noastre. Asa s'a legat din nou firul istoriei, firul bunei traditii, de a deschide drum spre "boierie" tuturor acelora cari sunt legati de pămînt si au constiinta clară că trebue să-l apere cu viata lor, deoarece in el dorm cei ce l-au apărat prin veacuri pentru urmasii lor. Prin împroprietărire tăranii nostri au devenit boieri, avînd sfînta datorie să-si apere mosia comună: tara. Din acesti boieri trebue selectionată elita politică, după rangurile necesare organizatiei unui Stat modern. Marea problemă este de a găsi criteriul cel mai potrivit pentru ca circulatia elitelor înăuntrul natiunii, compusă din oameni liberi, ostasi proprietari de pămînt, să se facă după merit si împăcînd principiul meritului cu cel al ereditătii. In Italia si Germania, oamenii politici caută drumul cel mai potrivit pentru dezlegarea acestei probleme. La noi, Legiunea merge cu pasi siguri spre rezolvarea ei: în taberele de muncă, in luptele ce se dau pentru a purifica elita de "venetici" si demagogi înstrăinati, se stabileste o ierarhie de merit. Asociatia ,,Prietenii legionarilor" va să desăvîrsească închegarea solidaritătii elitei nationale, deschisă tuturor Romînilor legati de pămîntul tării, de traditia familiilor lor - si pregătiti pentru posturi de conducere prin muncă pricepută si desinteresată în diferitele domenii de activitate socială.

 

- I I -

 

A doua problemă dezlegată in mod fericit de Legiune este restabilirea cooperărei rodnice între vîrste, înfăptuindu-se si aci un echilibru între ierarhia naturală a vîrstelor si ierarhia de merit.

Miscarea de regenerare a elitei romînesti a pornit din mijlocul tineretului universitar si se îndreaptă, cum natural este, împotriva acelora care aveau rolul hotărîtor în conducerea natiunii - în toate domeniile de activitate. Dar mai ales împotriva celor ce se opuneau nemijlocit acestei miscări. Si acestia erau "bătrînii": politiciani, profesori si mai multi dintre ei profesori politiciani. Stim cu totii cum s'au petrecut lucrurile, cum bătrînii n'au înteles semnele vremii si, în loc să se alăture aeestei miscări, si o sprijine si să-i înlesnească o biruintă mai repede, s'au aliat, nu cu dusmanii tineretului, ci cu dusmanii neamului romînesc, cu cei ce simtiră primejdia unei noui rîndueli a Statului national romîn.

Doi bărbati, avînd toată experienta unei vîrste înaintate, toată pregătirea politică si bucurîndu-se de un prestigiu extraordinar, ar fi putut organiza Romînia întregită după toate principiile artei politice: d-l general Al. Averescu si d-l profesor A. C. Cuza. Pe generalul Averescu îl urmau fostii luptători, tăranii si intelectualii demobilizati, cari, cu dreptate, cereau cuvînt hotărîtor în noua asezare a Statului; pe profesorul Cuza îl urma tot tineretul romîn, studentii, ai căror părinti făcuseră războiul si erau alături de gloriosul general. Ceea ce in Italia Mussolini, in Germania Hitler înfăptuiră după mari si grele lupte, în Romînia cei doi oameni politici ar fi fost in stare să realizeze fără lupte politice interne, fără nicio rezistentă, serioasă. Singura conditie era să rupă toate legăturile cu jidanii si francmasonii, cu politicianii corupti, si vînduti finantei jidovesti. Ei n'au înteles însă situatia. Generalul se lăsă prins in mrejele politicianilor masoni si actiunea sa rămase în făgasul vechilor metode, lăsînd frîu liber tuturor abuzurilor si afacerilor veroase ale cluburilor politice. Pe de altă parte, profesorul Cuza nu organiză, cu tineretul cem urnta neconditionat si cu intelectuaIii, destul de numerosi, cari îl sprijineau, o actiune pentru a opri dezastrul Ligii Poporului sau pentru a smulge steagul din mainile generalului cazut si a-l duce la izbândă. Dimpotrivă el preferă să-si părăseaseă luptătorii si să cadă alaturi de prietenul sau, răpus de politicieni.

Astfel, după imprăstierea si umilirea fostilor luptători si dupa destrămarea organizatiei L.A.N. C., în care îsi pusese tineretul si intelectualitatea nationalistă toate nădejdile, toată sarcina luptei împotriva dusmanilor neamului romînesc si impotriva politicienilor vînduti lor căzu pe umerii conducătorilor studentimii formati sufleteste la scoala profesortulni Cuza, dar neatinsi, în domeniul practic, de mentalitatca politicianistă, ale cărei efecte dezastruoase le văzură cu ochii. De aci neîncrederea tinerilor în bătrîni, dusmănia lor, explicabilă prin deceptiile suferite, împotriva "vechei generatii". „Lupta împotriva bătrînilor" deveni o formulă de actiune foarte utilă pentru închegarea unui front puternic si rezistent fată de politicianismul corupt. Dar alături de conducătorii tineretului au rămas multi dintre vechii luptători nationalisti, cari n'au voit si n'au putut să-i urmeze pe cei doi bărbati politici dispăruti din tabăra nationalistă. Numărul acestor „bătrîni", părinti si prieteni ai tinerilor luptători, crescu neîncetat in măsură ce lantul generatiilor tineretului universitar se întinse si în măsură ce conducătorii tineretului se apropiau ei însisi de vîrsta bărbătiei. Constituirea Senatului Legiunii în 1930 înseamnă sfîrsitul unui proces prin care ierarhia naturală intre vîrste a fast restabilită, - fără a prejudicia pe cea de merit. Căpitanul ajutat de toti bărbatii cari împreună cu el porniseră lupta si-a păstrat conducerea efectivă si activă, iar prin constituirea Senatului el si-a sporit prestigiul si se poate sprijini pe un corp organizat campus din bătrîni si în jurul căruia încep a se grupa toti "patres", sefii familiilor cărora le apartin tinerii legionari.

Inăuntrul Legiunii deci nu mai poate fi vorba de luptă între generatii, si generalul Cantacuzino, căruia, in temeiul meritelor sale de ostas viteaz si luptător nationalist intransigent, i se cuvine în Senatul Legiunii locul de onoare, locul unui princeps senatus, a restabilit prestigiul bătrînilor, scăzut o vreme în ochii tinerilor din pricina nepriceperii celor doi oameni politici amintiti mai înainte. Lupta legionarilor deci nu este îndreptată împotriva bătrînilor, ci împotriva jidanilor si politicianilor, fie ei tineri sau bătrîni. In partidele politice, liberal, tărănist, etc. există o luptă între generatii - pentru posturi si afaceri. Dar în tabăra dusmanilor neamului romînesc domneste cea mai mare solidaritate între generatii. Aici bătrînii îndeamnă tinerii cu bani si sfaturi la revolutie si distrugerea Statului nostru national' si a Bisericii crestine, cei tineri se organizează si se pregătesc în vederea deslantuirii războiului civil.

Legionarii, de toate vîrstele, vor sti si oprească si să doboare orice încercare de revolutie comunistă. In rîndurile lor nu există luptă nici între clase sociale, nici intre tineri si bătrîni. Si să nu uite dusmanii că bătrînii nostri de azi sunt toti ostasi cu experientă, cari în caz de nevoie, vor lupta alături de fiii lor conducîndu-i la biruintă si învătîndu-i a privi moartea cu dispret in fată.

Plutarch din Chaeroneia (45 -125 d. Hr.), un contemporau al împăratului Traian (care, după cum se spune, i-a acordat demnitatea de consul si a poruncit functionarilor din provincia Achaia să nu întreprindă nimic fără a cere sfatul acestui întelept), se ocupă într'o scriere de problema „dacă un bătrîn să facă politică".  Răspunsul său estee afirmativ, cu conditia ca bătrînii să fi făcut politică din tinerete, deci să-si fi dobîndit o experientă bogată printr'o activitate politică rodnică pentru patrie. Intelepciunea lor, reflexiunea lipsită de patimă, vor asigura succesul oricărei actiuni sustinută de vitejia si avîntul tinerilor. „Tinereta e făcută să asculte, bătrîneta însă să poruncească si acel Stat este mai bine apărat unde sfaturile bătrînilor si lăncile tinerilor sunt la înăltime".

După ce expune, prin exemple din istorie, serviciile ce le pot aduce bătrînii, Plutarch încheie: "Nu există deci nimic ce i-ar putea opri pe bătrîni să fie de folos patriei in diferite feluri cu însusirile lor cele mai bune, anume cu ratiunea, chibzuirea, cuvîntul deschis, prudenta. Nu numai mîinile noastre, picioarele noastre si puterile noastre trupesti apartin Statului, ci mai ales sufletul si tot ce are sufletul mai bun, adică dreptatea, moderatia, prudenta. Cum aceste însusiri nu ajung la deplină desvoltare decît tîrziu si încet, ar fi absurd dacă ele ar folosi numai casei, gospodăriei si altor bogătii, iar pentru patria comună si pentru cetăteni ar rămînea nefolosite, mai ales că bătrînetea nu scade într'atîta puterile trupesti cît sporeste priceperea pentru conducerea afacerilor publice".

Iar pe generalul Gheorghe Cantacuzino, care în vîrstă înaintată a plecat în Spania pentru a lupta în rîndurile nationalistilor, îl putem asemui bătrînului rege Agesilaos, despre care Xenofon zice: "Care tinerete nu trebuia să rămînă departe în urma bătrînetei acestui bărbat? Cine oare a fost în floarea vîrstei asa de teribil dusmanilor ca Agesilaos la adîncă bătrînete?"

Traian BRĂILEANU

 

(Sociologia si Arta Guvernării, Articole politice), 

Ed. "Cartea Românească,  editia a II-a, Bucuresti, 1940

1)_____

 -Apărut în „Arhiva pentru stiinta si reforma socială", Bucuresti, Anul V, Nr. 1-2 si 3-4; Anul VI, Nr. 3-4.

2)_____

 -Problema răzesilor din Bucovina a fost expusă în revista noastră de d-l Leon Topa în două articole : „Răzesii" si „Răzesimea din Nordul Bucovinei" (Insemnări Sociologice, Cernăuti, Anul I, Nr. 1 si 2).

3)_____

 -„Circulatia elitelor si demagogia" (Insemnări Sociologice, Cernăuti, Anul I, Nr. 8).

 

 

 

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE