ARTICOLE POLITICE

ADEVARURI PARADOXALE
 

Omului deprins cu minciuna adevărul i se pare paradoxal. Democratia ne-a obisnuit cu un număr considerabil de minciuni, in toate sferele de preocupări. Iar cind cineva reflectează asupra lucrurilor si îndrăzneste a spunc adevărul, toată lumea se supără. E doar asa de plăcut să trăesti in iluzii! Una din aceste iluzii democratice este si autonomia universitătilor. Fără îndoială că Universitatea e autonomă. Dar fată de cine si in ce măsură ? Autonomia trebue definită doar in raport si in opozitie cu eteronomia.
   Deocamdată să lăsăm la o poate chestiunea, dacă autonomia universitară e un bine sau un rău si să vedem numai, dacă, in ce măsură si in ce privintă Universitătile noastre sunt autonome. Autonomă ar fi Universitatea, dacă si-ar da sie-si legi fără amestecul altei puteri. Nu ne interesează, dacă constitutia Universitătii ar fi, in acest caz, democratică, despotică, etc., ci numai ca să fie exclusă orice influentă din afară asupra "puterilor" de conducere ale acestei institutii. Deci să fie exclusă influenta Statului, a Bisericii, a partidclor politice, a băncilor si întreprinderilor industriale.
   O astfel de autonomie n'o găsim, in domeniul invatămîntului, decît la scolile filosofice din antichitate. E adevărat că si universitătile medievale se bucurau de o largă autonomie. Dar această autonomie era croită după tipul celei a stărilor sociale privilegiate si a corporatiilor. Universitătile intrau deci in organizarea ce cuprindea in Evul mediu toate institutiile sociale. Unde din vechile norme si traditii an fost păstrate pînă in zilele noastre, in unele tări mai mult in altele mai putin. Dar, in general, universitătile an trebuit să se adapteze organizării Statului modern, să devie institutii de Stat, ca si scolile secundare si cele primare. Universitătile deci, si mai ales la noi, nu sunt autonome. Ele au fost create de Stat, sunt întretinute, controlate, maltratate sau răsfătate de Stat - dar nu sunt autonome.
   Orice comună rurală e mai autonomă decît Universitatea. Orice scoală particulară jidovească e si ea mai autonomă, deoarece ea poate refuza să primească elevi crestini, pe cînd Universitatea "românească" nu poate refuza să primească studenti jidani iesiti din acele scoli particulare.
   Dar Statul, democratic se'ntelege, nici nu vrea ca Universitatea să devie autonomă. Căci dealtcum ar fi înzestrat-o cu mosii si venituri pentru a-i asigura existenta, i-ar da bani pentru laboratoare, biblioteci, etc., acordîndu-i si privilegii de tot felul. Statul nostru actual nu poate face acest lucru, deoarece e condus de politicieni, iar politicienii se recrutează si dintre profesorii universitari, cum mai multi dintre profesori au fost si sunt recrutati dintre politicieni sau prin influenta politicienilor. Prin urmare: Universitatea nu numai că nu este autonomă, ci ea este complect politicianizată, asa cum sunt toate institutiile noastre de Stat.  Profesorii universitari, cu putine exceptii, sunt înscrisi in partide politice si fac politică activă. Multi dintre ei sunt parlamentari, ministri, primari. Unii fac politică nationalistă, altii (marea majoritate) democratică si antifascistă.

Si studentii fac politică. 

   Studentii români, în marea majoritate, fac politică nationalistă, mai ales legionară, ceilalti se repartizează pe partidele democratice, iar studentii jidani sunt toti nationalisti, adică comunisti. Asa e starea de fapt.
   Din punct de vedere al intereselor nationale românesti, ale Statului national român, această situatie nu poate fi numită bună, dimpotrivă ea cuprinde mari primejdii, astfel că o reformă ar fi de dorit. O reformă grabnică si radicală.

   Si anume: profesorii români ar trebui să fie toti nationalisti si să facă politică nationalistă, de dreapta, cît mai de dreapta, asa cum o fac studentii români: E singura politică potrivită intereselor Statului nostru.

   Dacă profesorilor li s'ar interzice să fie francmasoni, parlamentari, ministri, primari, membri in consilii de administratie la bănci si fabrici jidovesti, ei ar deveni de fapt toti nationalisti, poate chiar extremisti. Si, in acest caz ar fi in Universitătile noastre liniste si ordine desăvîrsită, deoarece profesorii români si studentii români ar face aceeas politică.
   Gresit se pune însă problema de către autoritătile scolare,
cari cred că desordinea se datoreste politicei studentilor.
   Si eu cred că studentii români n'ar trebui să facă politică. Dar cu o conditie: ca profesorii să facă politica studentilor români nationalisti, iar studentii jidani, comunisti in covîrsitoarea lor majoritate, să fie exclusi din Universitătile noastre. Pînă la împlinirea acestei conditii, studentii români sunt obligati să facă politică, si anume asa cum o fac: ordonată, energică, apărînd Universitatea românească împotriva anarhiei democratice si comuniste.
   E bine că a fost numit un subsecretar de Stat anume pentru a instaura ordinea si disciplina in Universităti. Să cerceteze cauzele desordinei si, înlăturîndu-le, va face să dispară efectele. Dar să nu caute cauzele acolo unde nu sunt, ci acolo unde se ascund sub vălul minciunilor demagogiei democratice.
   Dacă va merge însă pe calea bătătorită de înaintasii săi, năzuind a stîrpi in Universităti ,extremismul de dreapta" al studentilor, toată munca sa va fi zadarnică. Studentii romîni nu pot fi convertiti la liberalism, tărănism sau antifascism prin nicio măsură, fie ea cît de draconică. Ei sunt si vor rămînea nationalisti. Si credem că ei îi vor converti si pe profesorii lor, asa că in scurtă vreme ordinea va fi desăvîrsită si nu va mai fi nevoie de subsecretari de Stat specialisti in chestiuni disciplinare.
   Cînd si profesorii universitari vor intra in sfera asprei discipline legionare, guvernul nu va mai fi nelinistit prin miscări studentesti si se va putea dedica operelor de constructie pozitivă.  Cel putin nu va avea pretextul că nu se poate dedica acestor opere din cauza "desordinelor" studentesti.

Traian BRĂILEANU

(Sociologia si Arta Guvernării, Articole politice), 

Ed. "Cartea Românească,  editia a II-a, Bucuresti, 1940

 

 

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE