DEZVĂLUIRI - CRIMELE COMUNISMULUI
CUM A FOST ASASINAT LA CANAL D-RUL ION SIMIONESCU
(fragment din lucrarea "Canalul Mortii" de Ion Cârja, N.Y. 1974)


...Era o dimineată senină de vară si lagărul părea pustiu. Aproape toată lumea iesise la lucru si în interiorul sârmelor nu se mai aflau decât două sau trei brigăzi cari ieseau numai la ora 5 după masă, fiind schimb de noapte, o brigadă de constructii interioare si de întretinere si o jumătate din brigada de constructii a studentilor care, dintr'un motiv pe care nu mi-l amintesc, rămăsese si ea în interior. Cei ce urmam să iesim în schimbul doi, eram pusi dimineata între 11 si 3 ca să facem corvezi interioare, ajutând la constructiile de barăci. De data aceasta eu am fost repartizat la poartă. Treaba pe care o aveam de făcut era să preiau dela gardianul din poartă căruta cu piatră sau nisip, care era adusă până aici de un civil, si să o conduc undeva mai departe, la locul de constructii, si să o descarc. Aproape 20 de oameni din brigada mea făceau acelasi lucru. Eram morti de somn. Veneam dimineata la ora 7 dela lucru, dela Cariera Canara, luam cafeaua neagră si ne culcam ceeace, dupăce ne desechipam, era 8. La ora 11, tot a doua zi, ne venea rândul la corvezi, câte o jumătate de brigadă.

Mânam o pereche de căluti roibi, focosi, spre temelia unei barăci când, de-odată, în fata mea a apărut un om bine închegat, pe timpuri, probabil, robust; acum era slăbit, roscovan, pe cap purtând o pălărioară verde, conică, cu snur împrejur, una dintre acele pălării pe care o poartă în tară pădurarii si conducătorii silvici.

-Opreste, tinere, zise omul, ridicându-si mâna în fata cailor. Apoi a continuat cu voce blândă, cu timbre plăcut, lucru surprinzător în lagăre, unde oamenii se abrutizează si, inconstient, vorba lor devine aspră:

-Căruta aceasta merge la cuptorul de var, pe după bucătărie, îmi mai zise el.

Eu tineam încă strâns hăturile cailor si mă uitarn la acest om. Cunosteam pe toti oamenii cari lucrau în interior, la constructii, întâi ca aproape toti erau tărani din Muntii Apuseni si, al doilea, lucram la corvezi cu ei de peste un an. Pe acesta încă nu-1 văzusem si, la studenti, erau doi sau trei oameni mai vârstnici, pe cari îi cunosteam de asemenea, însă pe acesta nu îl stiam.

-La ce brigadă apartii dumneata?, l-am intrebat eu. 

-La studenti, răspunse omul, si se apropie de mine.

In ochii lui am văzut de-odată o suferintă frântă, pe care a vroit să o acopere instinctiv cu pleoapele pe cari si le strânsese ceva mai tare, dar nu a reusit să-i steargă urma.

Si-a întins mâna si si-a spus numele: 

-Sunt doctorul Simionescu.

Stiam de mai mult timp că doctorul Simionescu fusese adus în lagărul nostru, dar încă nu-l întâlnisem. La început fusese repartizat la o brigadă care muncea la săpături, după câte fusesem informat.

-Sunt de o săptămână în această brigadă. Ofiterul politic mi-a spus ca aici mi-e locul, între tinerii cărora noi bâtrănii le-am făcut o educatie politică gresită.

In câteva cuvinte, doctorul Simionescu mi-a mărturisit tragedia. Câteva nume de cunostinte comune din lagăr ne-a stabilit încrederea imediat.

-Simt că voiu înnebuni. Mi se fac cele mai îngrozitoare sicane si, in fiecare seară, sunt obligat să ascult insultele cari se aduc generatiei mele, fără dreptul de a o apăra. Mai mult, sunt bruscat cu violentă si pe santier înadins mi se dau să execut munci de salahor cari la vârsta si posibilitătile mele fizice, constitue pentru mine adevărate suplicii.

-Mai terminati vorba acolo, banditilor, strigă un băietandru la noi, pe care îl cunoasteam din văzute; era unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai locotenentului politic Chirion, o adevărată fiară.

Doctorul Simionescu s'a îndepărtat de cărută, s'a uitat la copitele călutilor cari s'au proptit puternic ca să pornească căruta, si, ochii lui apoi mi-au întâlnit iar si privirile mele. Sub tristetea care îl umbrea, am sim~it vibrarea, unui suf let cald, generos, a unui apostol subordonat unei mari credinte, pe care prin stiinta si vocatia sa natională, o închinase fără rezervă neamului nostru. In acea clipă nu-mi închipuiarn ca aceasta a fost si prima si ultima mea întâlnire cu doctorul Simionescu.

Nu au trecut nici două saptămâni când, într'o dimineată, la, ora sase, când venise schimbul la cariera Canara, unde brigada noastră lucra peste noapte, ne-a adus vestea grozavă a uciderii doctorului Simionescu. Uciderea unui om într'un lagăr produce o adâncă depresiune morală asupra oamenilor. Parcă toti se cufundă în interiorul lor, le piere glasul si in ochii lor întâlnesti numai pustiu. Constiinta unui sfârsit asemănător posibil pentru fiecare, este atât de covârsitoare încât nimeni nu mai îndrăzneste să-si fixeze nici cel putin speranta promitătoare pentru a doua zi. Asa au arătat fratii nostri când au păsit pe santierul Canara, în acea dimineată când ni s'a adus vestea înfricosătoare, si asa am plecat noi spre lagăr, învăluiti în zăbranicul mortuar al unui destin blestemat, împotriva căruia nu puteam să ne împotrivim cu nimic.

Din ceeace am aflat atunci imediat si din ceeace am aflat mai târziu, când unii dintre studentii reeducati si-au revenit din rătăciri, (ei fiind. atunci la locul scenei), moartea doctorului Simionescu, unul dintre cei trei sefi ai generatiei anului 1922 (ceilalti doi au fost Corneliu Zelea Codreanu si dr. Paulescu) s'a petrecut astfel:

Brigada de studenti lucra la constructii la Tasaul. Pe marginea lacului, se construia un asa numit Grup Social de clădiri. Santierul era imprejrnuit cu sârmă ghimpată si, în afară de soldatii de securitate cari erau postati la cele patru colturi ale patrulaterului santierului, mai erau si soldati intermediari cari nu aveau posturi fixe, putându-se misca pe traseul care îl păzeau. Constructiile erau in diferite stadii de lucru. Doctoral Simionescu lucra în interiorul unui pavilion, unde trebuia să ducă materiale, ca mortar, cănămidă, ipsos, apă, etc, la studentii cari lucrau pe schele. Seara avusese loc în brigada studentilor o sedintiăde prelucare a doctorului Simionescu, pe care Bogdănescu, acea lighioană în formă de om, căuta să-l oblige să recunoască existenta unui plan premeditat la luptătorii nationalisti români, conform căruia acesti oameni intentionau să sădească în sufletele tineretului idei criminale de intolerantă a altor nationalităti, de ură semită, atitudini antimuncitoresti, antisovietice, antistiintifice, antiprogresiste, etc. Se pare că sedinta a fost extrern de agitată si că doctorul Simionescu a fost maltratat mai rău ca în oricare altă seară precedentă. Dimineata, când a iesit la lucru, ni s'a spus că doctorul Simionescu părea transfigurat, extrem de obosit, -fusese tinut la «judecată» până la ora 3 dimineata- si, aparent, incapabil să se autocontroleze. Incontestabil, suferise un soc moral care îl desconcertase într'un anumit grad.

Câtiva studenti din grupa de lucru, cari erau cei mai înrăiti si aveau bogate caziere infamante dela Pitesti, Târgsor sau chiar din interiorul lagărului Peninsula, au continuat neslăbit cu terorizarea morală a doctorului. De altfel, aceasta era una dintre metodele obisnuite în lucrarea de reeducare a unei persoane. Trebuia să se tină de capul lui în toate chipurile, să-i creieze obsesii de culpabilitate si de complexe multiple, încât omul să fie condus sigur spre disperare. Când omul ajungea aici nu mai avea decât două solutii în fată: ori să capituleze în fata siluitorilor morali, si atunci urma să recunoască ca adevărate toate acuzatiile criminale care i se aduceau si, inevitabil, trebuia să se ataseze si el la banda reeducatorilor, ori, a doua solutie, să se sinucidă. Când eram în închisori, nu aveam la îndemână a doua solutie, întrucât nu aveam nici mijloacele fizice de a ne curma viata (lamă, funie, etc.), si nici prilejul să iesim în sârme. Ori, la Canal, si în toate lagărele, aveam toate aceste posibilitati. In plus, studentii reeducati si administratia, care le stătea în spate cu inspiratia si uneltele, îsi lărgise considerabil câmpul de aplicatiune al crimei.

Doctorul Ion Simionescu, despre care oameni din orasul lui si distinsi bărbati din generatia sa vorbeau numai cu superlative când se discuta asupra caracterului său, asupra capacitătii sale stiintifice, asupra calitătilor sale cetătenesti, etice si crestine, ca să nu mai cuprindem si patriotismul si umanitarismul său proverbial, nu putea să ajungă la prima solutie sub nicio formă. Era prea ancorat în valori înalte, pe cari le cultivase o viată întreagă, cu arsoare si deplină convingere. De acest lucru erau constienti si ofiterii politici si studentii cari îl aveau în grijă. Dar, chiar pentru acest motiv, în plus, pentrucă doctorul Simionescu, în baza credintei sale crestine, adânc sădită în fiinta lui, nu ar fi putut admite sinuciderea, grupul criminal trebuia să-l aducă la acest punct sau să săvârsească ei însisi crima.

In acea zi caldă de vară, când soldatii piroteau în posturi sub dogoarea soarelui dobrogean, in apropierea prânzului, mai de grabă ca de obiceiu, a sosit ofiterul politic pe santier si cu el un alt ofiter, din comanda batalionului de securitate. Garda a fost schimbată neîntârziat si apoi totul a revenit la normal. In schimb, în clădirea înaltă, unde se afla grupul în care lucra doctorul Simionescu, studentii îl hărtuiau încontinuu pe acesta, mai mult ca oricând. Tot timpul i se aruncau tot felul de reprosuri, folosindu-se cel mai trivial limbaj, se svârlea în el cu bucăti de cărămidă, de mortar uscat, bucătele de lemn sau capete de scândură. Doctorul Simionescu îsi vedea de lucru. Ochii lui înotau în lacrimi. Se stia singur, absolut singur între acesti mici monstri, transformati astfel de mârsava mână criminală a partidului comunist. Cum nu ar fi vroit el să-i avertizeze tot timpul despre căderea lor si primejdiosul lat în care căzuseră!

Nu am reusit să aflu decât două sau trei nume de-ale studentilor cari erau în grupa de tortură. Din nenorocire si pe acestea le-am uitat, reamintindu-mi doar de unul dintre aceste nume, Ioan Olteanu, fost normalist la Tg. Mures, care dupăce a dat diferenta de liceu, s'a înscris la Universitatea din Cluj. Chiar dupăce studentii supravietuitori si-au revenit, se fereau să amintească numele acelora dintre ei cari săvârsiseră acte prea mârsave.

La un moment dat, văzând studentii că dr. Simionescu nu reactionează cum ar fi dorit ei, unul a agătat o funie de o grindă pe unde trebuia să treacă doctorul cu materialele. Prima oară doctorul a trecut pe sub ea, părând că nu o observă. Studentii au inceput să-l ridiculizeze imediat.

-Ce, te faci că nu vezi funia, banditule? a zis unul.

-Este pentru tine, porcule, a adăugat altul. Nu meriti altceva, după nenorocirile pe care le-ai adus poporului român în 25 de ani de beznă.

-De ce nu-ti bagi gâtul în lat, dacă esti om de onoare? spuse un altul. Atunci te-am crede că esti om de atitudine. Dar ti-e frică că te doare, banditule !

Aceste atacuri verbale, murdare si scandaloase, nu au putut să nu-i atingă cele mai intime adâncuri ale sufletului acestui om nobil si onest, care era profund constient că întreaga, sa viată nu a căutat să facă altceva decât să fie util soeietătii si să aline suferintele oamenilor.

Unul dintre acei studenti, dintre acei care ucisese si la Pitesti, s'a apropiat cu îndrăzneală de dr. Simionescu, când acesta se nimerise din nou lângă latul funiei care atârna deasupra unor dulapi si, când doctoral s'a apropiat, i-a dat un ghiort âncât acesta, a scăpat din mână galetile cu mortar sa a simulat că îi pune latul de gât. Nu se poate sti dacă gestul acestuia ar fi mers până la capăt, adics să-l stranguleze pe Simionescu. Schimbarea gărzii mai de grabă cu ceva si aparitia celor doi ofiteri de care am amintit, pledează însă pentru premeditarea crimei.

Doctorul Simionescu când a vazut intentia criminală a acestora, pentrucă imediat s'au mai alăturat primului si alti tineri, cutremurat de spaimă si de groază, a năvălit pe una dintre usile care i-a fost mai aproape si a iesit afară. Nestiind ce să facă în prima clipă, unde să meargă si cui să se adreseze, -desigur, el se gândea la un reprezentant înarmat sau oficial al lagărului, nici într'un caz nu la brigadierul Bogdănescu-, s'a îndepărtat în fugă spre sârma unde erau soldatii de pază. Era evident că ornul era disperat, că fuge de o amenintare serioasă, mai cu seamă că în timpul acesta tipa ca să fie salvat. Mi s'a relatat ca doctorul Simionescu apela după ajutor.

Nici nu a apucat să se apropie până la limita de cinci metri de sârme, care nu putea, fi depăsită, fără riscul de a fi împuscat, că un soldat din afara sârmelor a si tras în doctoral Simionescu câteva focuri de armă care l-au ucis fulgerător. Soldatul, se pare că nici nu l-a somat reglementar înainte de a-l ucide.

Crima, a carei victimă a fost doctorul Simionescu, a fost cu sigurantă plănuită. Prin orice mijloace el trebuia ucis. Cum s'au mai petrecut si alte crime în acest lagăr sau în altele, s'a putut constata că oricând o persoană exercita o prea mare influentă prin prestigiul său în jurul său, în baza represiunii crunte împotriva tuturor fortelor polarizante, organele de securitate au fost radicale. Zona de preavizaire de 5 metri până la sârme era valabilă numai pentru cazul că un detinut ar fi incercat să se apropie pe furis de sârme, dar nu tipând si apoi, unde mai pui că era si ziua amiaza mare.

Prin moartea doctorului Ion Simionescu din Turnu-Mâgurele, generatia luptătoare nationalista din tara a pierdut o fortă de cea mai înaltă factură, a pierdut un bărbat luminat de principiile unui larg umanitarism, un cetătean integru si un medic a cărui mână binefăcătoare nu va putea să fie uitată de mii de fosti suferinzi din partea inferioară a Munteniei, din răsăritul Oltului...

 Ion Cârja

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE