Prigoana carlistă:

ION ROTH JELESCU: AMINTIRI DIN PRIGOANA CEA MARE

 

FUGA IN NOAPTE

Câteva zile dearândul, nimic deosebit în viata mea. Fusesem încă odată chemat la Tribunalul Militar pentru interogatoriu. Se părea insă că renuntaseră la o anchetă mai serioasă.
    La inchisoare, directorul îmi permisese sa mă plimb în curte câte două, ore pe zi: una dimineata si alta după masă. Mă asezam de obiceu într'un colt al curtii, la umbra unui copac, sau mă plimbam repede până simteam că m'am obosit si reintram in cameră inainte chiar de a se fi terminat ora. Aierul curat îmi făcea bine. Cum hrana fusese mai consistentă, începusem să mă refac. E un fel de a vorbi. Nu mai eram «ca pe moarte», ca înainte. Mâinile nu-mi mai tremurau continuu si nici nu mai eram cuprins de ameteli la fiecare miscare.
   Sosisem de atâta timp la Chisinău si încă nu stiam ce zi era. Când a intrat în camera mea soldatul ce-mi aducea mâncarea, l-am întrebat. Era 12 August. Am rămas surprins. Eu sesem arestat pe ziua de 1 Mai; deci, aproape trei luni si jumătate de torturi, interogatorii si alte chinuri nebănuite... Oare cum de am rezistat? Am sgâriat data pe un perete, având grije după aceea, ca in fiecare zi, să trag o linie, pentru a sti timpul pe care-l voiu mai petrece in această inchisoare. Dar n'a fost pentru mult timp.
    Intr'o dimineată, era incă întuneric, am fost trezit de plutonier si chemat in cancelaria inchisorii. Era din nou ceva neobisnuit. Ca totdeauna fată de neprevăzut, m'am simtit cuprins de o mare neliniste si nervositate. Capul mi se invârtea, iar stomacul mi se înnodase. Să reînceapă oare seria torturilor?... M'am îmbrăcat încet, casicând as fi vrut să mai câstig ceva timp. Totusi nu puteam să imping această incetineală la infinit. Plutonierul, rabdător, astepta. Ne-am indreptat spre cancelarie. Aci ma asteptau doi indivizi. Fără să vreau, mi-am indreptat ochii spre un calendar din perete. Era 18 August. Mi-am adus aminte că era ziua de nastere a unei surori si-a unui frate al meu. De mult nu mă mai gândisem la ei. Oare vor fi din nou toti acasă, ca altădată, pentru a serba această zi?... Ce-or gândi ei acuma?...
   Cei doi necunoscuti mi-au spus că, in urma unui ordin, voiu fi internat in lagărul de concentrare dela Miercurea Ciuc. In prealabil, va trebui să fiu condus până la Tighina pentra a mi se face anumite formalităti. Bagajele ce le am să le iau cu mine. Ajunsi la Tighina, voiu putea cere rudelor tot ceeace voiu avea nevoie. Scurt timp după aceea, am iesit din închisoare. Afară ne astepta o masină. Am primit ordin să mă asez pe banca din fund. Cei doi agenti deasemenea s'au asezat pe aceeasi bancă, încadrându-mă.
    După mai bine de-o oră de mers, am intrat intr'o pădure. Era încă intuneric. Agentii ce mă incadrau dormeau. Soferul se uita foarte des într'o oglindă din fata lui, pe care o misca din când in când, asa ca să poată vedea in spate. Până acum mersese in mare viteză. La un moment dat a micsorat viteza, desi saseaua era bună si plana. Deoparte si de alta, copaci înalti si desi. Părea o pădure ce nu mai lua sfârsit. Mi-au trecut prin minte felul cum a fost asasinat Căpitanul. Si nu stiu dece, am fost cuprins de o mare spaimă. Fel de fel de gânduri au inceput să mi se invârtească in cap. Se va repeta oare cu mine isprava dela Tâncăbesti? Se va repeta oare isprava dela Huedin si atâtea altele ale organelor politienesti si jandarmeresti, in care bietii nostri legionari au fost asasinati prin câte-un colt de pădure, ca acela unde mă aflam?...

Dece oare ma transportau cu masina când era mult mai simplu să fiu trimis cu trenul? De fiecare dată fusesern transportat cu trenul. Aveau oare atâta grabă, că nu mai puteau astepta câteva ore? Ce formalităti atât de importante erau necesare, pentru a fi trimis din nou la Tighina? Nu puteau oare să ceară telegrafic informatiile de care aveau nevoie sau să trimeată prin curier anumite dispozitii sau instructii? Dece sunt transportat in plină noapte? Dece atâta grabă, când niciodată politia, sau jandarmeria nu s'au grăbit?
   Deodată, m'am cutremurat. Era semn că se hotărîse împuscarea, mea. Deaceea, soferul încetinise acum mersul masinii, când ajunsesem in pădure. In curând desigur se va opri, într'un loc care i se va părea mai indicat, pentru asi duce la bun sfârsit misiunea cu care fuseseră însărcinati. O volbură neînteleasă mi-a cuprins întreaga fiintă. Era un moment decisiv, in care trebuia să actionez cu toate fortele ce mai aveam. Mi-au venit in minte versurile lui Cosbuc: "Căci nu-i tot una, leu să mori, sau câine înlănruit". Nu eram legat. Dacă va fi să mor, cel putin să mor in luptă. Si apoi, cine stie dacă nu voiu reusi să scap!...
   M'am miscat un pic, pentru a vedea dacă agentii dau vreun semn că ar fi treji. Mi-am tras corpul pe marginea băncii si mi-am sprijinit mâinile pe spătarul băncii din fată. Câtva timp, am rămas nemiscat, cu privirile atintite inainte pe drum. La fiecare miscare a soferului, care deasemenea se uita din când in când la mine sau in oglindă, mă pregăteam. Mi-am întors după aceea capul înapoi, observând fiecare agent pe rând. Se părea că incă dormeau. M'am tras si mai mult pe bancă, cât mai mult pe marginea ei.
   La, un moment dat, când mi s'a părut că totul e cum vreau eu, m'am încordat. Cu forta unul adevărat disperat, mi-am repezit amândouă coatele in stomacurile celor doi agenti. Am auzit doar un hâc si atât. Capul mi se învârtea. M'am ridicat repede , si m'am repezit spre usa din stânga masinii. Nici nu stiu cum am deschis-o. Am sărit din mers. M'am rostogolit in praful soselei si o durere ascutită mi-a injunghiat genunchiul drept, coastele si tâmpla dreaptă. Totusi, m'am ridicat cu iuteală si am rupt-o la fugă spre stânga in pădure. Mi se paruse mai deasă prin acel loc.

 

PRIN BEZNA PĂDURILOR

 

Fugeam cum poate in viata mea nu mai fugisem. Aveam insă impresia că automobilul alerga in urma mea. Ii auzeam permanent uruitul, casicând s'ar fi apropiat de mine. Am continuat fuga, asa in nestire prin pădure, până când nu am mai auzit decăt pasii mei grăbiti si troznetul crengilor pe care le călcam. Respiratia îmi era greoaie, tâmplele îmi ardeau, iar inima imi spărgea cosul pieptului. Urechile tiuiau si vinele capului svacneau puternic. Uneori, ca un om beat, mă izbeam de copaci, mă incurcam in crengi, cădeam, ma ridicam cu anevoie si continuam fuga.
   La începutul fugii era încă întuneric. Acum, desi pădurea era deasă, se luminase. Eram leoarcă de sudoare, mâinile si picioarele îmi tremurau si simteam cum mă învăluie ameteala. Am mai lăsat ceva din alergătură si-am inceput să respir adânc, căutând să-mi regulez respiratia. Buzele imi ardeau si erau uscate; cerul gurii, un cuptor. După câtva timp, extenuat si cu respiratia tăiată, m'am oprit ascultând. Era o liniste desăvârsită. M'am trântit jos, lipindu-mi urechea de pământ pentru a asculta. Nu se auzea nimic. Am rămas asa intins câteva minute, după care m'am ridicat decis să ma salvez, continuându-mi fuga. După încă o fugă bună, m'am oprit din nou. Trebuia să fac tot posibilul pentru a sterge orice urmă de pasii pe care i-as mai face de acum inainte. M'am descăltat si numai in ciorapi am inceput să fac niste pasi largi, înfundându-mi in acelasi timp picioarele sub crengi, pentru a inăbusi orice sgomot.
   Nu stiam unde mă aflam. Printre copaci observasem numai că soarele era deja sus. Am inceput să-mi plimb privirile printre copaci si văzând unul mai înalt, m'am hotărît să mă catăr până in vârful lui pentru a mă orienta. Cu toată oboseala de care eram cuprins, am reusit să ajung in vârful lui. Undeva, in depărtare, se zărea un turn de biserică. Nu-mi ajuta însă la nimic. Vedeam numai turnul. In altă parte si in continuarea pădurei, se ridica un deal. Nu vedeam însă nicio urmă de sat. Dealtfel, trebuia să fac totul pentru a evita satele. M'am hotărît să-mi continuiu drumul in directia dealului, prin mijlocul pădurei. Pentru a nu devia, mi-am luat câteva puncte de reper, căutând să mi le imprim cât mai bine in minte. Am mai stat câtva timp cocotat in copac pentru a mă odihni, după care coborînd mi-am continuat drumul in necunoscut.
   Trecuse mult timp de când reusisem să scap si totusi nu mă puteam linisti. Desi voiam să-mi încetinesc marsul, pasii mei se grăbeau fără voie. Nu stiam ce depărtare era dela Chisinău până la Tighina. Dealul pe care-l văzusem putea fi dealul Suvarov, la patru kilometri de Tighina. In tot cazul, m'am hotărît să merg in directia acestui deal. La fiecare o mie de pasi, mă opream pentru a mă putea orienta, luând noi puncte de reper. Din când in cănd, pădurea se subtia, făcând goluri mari, luminisuri. La marginea fiecărui luminis mă opream, urcându-mă in vreun copac, observând depărtările. Trebuia să evit orice întâlnire cu vreo fiintă omenească. Asa am mers toată ziua. Soarele începuse să coboare spre asfintit. Eram obosit, mi-era foame si sete. Tot timpul acestei fugi, nu luasem măcar o gură de apă. Incepuse să se intunece. Până la sfârsit, m'am decis să ma opresc. Am căutat un tufăris mai des, ca să ma pot ascunde de orice privire. Am căutat câteva frunze uscate pe care le-am răspândit in mijlocul tufărisului, făcându-mi un fel de culcus. Deabia mă mai puteam tinea pe picioare, asa eram de obosit. Am aranjat crengile de asa fel, ca să nu pot fi văzut de nimeni si m'am întins pe culcusul de frunze. Am adormit imediat, cu toată răcoarea noptii. Cândva, am fost trezit de orăcaitul unor broaste. Unde sunt broaste, trebuie să fie si apă. Era însă prea intuneric si nici nu-mi puteam da seama de unde venea sgomotul. Buzele îmi erau arse de sete si tremuram de frig. Am început să-mi frec mâinile si picioarele, după care, chircindu-mă in mine, am adormit din nou.
   Când m'am trezit a doua zi, soarele era sus. In pădure, o liniste desăvârsită. Doar cântecul păsărilor cerului, fosnetul frunzelor bătute de vânt si sgomotul miilor de gângănii ale pământului... Am stat asa câtva timp întins pe pământ, ascultând in tăcere. Din mine începuse să se risipească temerile. Eram mai linistit. Am inceput să mă gândesc serios la felul cum voiu actiona de acum inainte, unde mă voiu ascunde si cu cine as putea lua contact. Am început să trec prin minte toti cunoscutii din Tighina la care, eventual, pâna se va uita de mine, as putea să mă ascund. Aveam o multime de posibilităti. Totusi, până la urmă, am ajuns la convingerea că singurul om ce m'ar putea ascunde n'ar fi decât părintele FOTESCU, parohul unei Bisericute dela marginea orasului si foarte aproape de dealul Suvarov. El însă locuia in oras. Dar la circa patru sute de metri de Biserică se afla casa cantorului. El fusese încadrat in Miscare si se dovedise un om de ispravă. Era tăcut si de mare credintă. Prin el, deci, as putea lua contact cu părintele Fotescu.
   M'am ridicat, hotărît să fac această încercare. In caz de nereusită, nu-mi rămânea altă posibilitate mai bună decât să apelez la ajutorul doamnei B., ce locuia la marginea unui parc, sau de a mă ascunde într'o suburbană a orasului Tighina, la o altă doamnă, care ne ajutase de multe ori. Dar această suburbană era de parte opusă a dealului, la circa cinci kilometri de oras. Deasemenea, pentru a ajunge acolo, trebuia să fac drumul numai noaptea, după orele 12, ocolind tot orasul.
   Am pornit din nou la drum. După vreo trei sute de pasi am dat de un pârăias. M'am oprit o clipă buimac. Toată noaptea suferisem de sete. Dacă in momentul in care mi-am ales ascunzisul as fi făcut câtiva pasi in plus, as fi dat de apă si nu m'as fi chinuit atâta de sete. M'am asezat la marginea lui si făcând mâinile cauc, am inceput să beau apa incet, cu sorbituri lungi si adânci. După câtva timp, m'am desbrăcat si am început să-mi spăl corpul. Eram plin de sgaibe; barba, părul, mustata erau încălcite de murdărie. M'am frecat si eu cum am putut. Exam numai in chiloti. Nu stiu cum, mi-a venit in minte o mică glumă pe care o făcusem odată, in închisoarea preventivă din Râmnicul Vâlcei, cu părintele Mitică Rădulescu:
   -Părinte, îi spuneam eu cu vocea tare ca să ma audă toti camarazii, singura curiositate si dorintă pe care o mai am, dupăce te-am văzut si in închisoare, e să te văd in chiloti de baie, scăldăndu-te in Olt. Vreau să văd dacă barba muiată se cufundă in apă sau pluteste mai departe la suprafata apei. Inchipuieste-ti, un popă, aproape gol, cufundat până la gât in apă si barba plutind, ridicată de valuri si astupându-ti gura si nasul...
   Am început să râd singur, in fata acestei amintiri. Oare pe unde s'o afla, acuma părintele Mitică, cel cu barba muiată in Olt?... Mi-am aruncat apoi ochii in oglinda apei. Prea putin puteam să disting din trăsăturile fetei. Totusi imi făcea impresia că aveam o infatisare ingrozitoare. Am mai stat câtva timp întins la soare, pentru a mă usca, după care m'am îmbrăcat si am pornit-o voios la drum. Eram mai usor, mai proaspăt, mai vioiu. Totusi, din precautie, mă miscam încet, ascultând si uitându-mga in toate părtile.
   După un oarecare timp, am dat de un măr păduret, plin cu niste mere mici si chircite. Am cules două mâini pline si am început să mănânc. Erau acre, dar mi-era o foame... Mi-am umplut toate buzunatele, măcar să-mi taiu setea din când in când. Pădurea devenea din ce in ce mai rară. Incepuseră să apară si câteva case. Le-am ocolit cu precautie cât mai pe departe. Insfârsit, am ajuns la sosea. Era soseaua ce venea dela Chisinău. Am continuat drumul deoparte a soselei, trecând prin grădini si plantatii de porumb. După încă vreo cinci kilometri, am ajuns la poalele dealului si-am început urcusul. Imi tremurau picioarele si suflam din greu. Abia acum mi-am dat seama cât eram de slăbit. O minune ca putusem rezista atâta. Dorinta însă de a avea cât mai repede o certitudine mă împingea cu pasi repezi spre culmea dealului. Când am ajuns, aproape am căzut jos de oboseală, dar si de bucurie. Instinctul nu mă înselase. La circa patru kilometri se vedea orasul Tighina, apoi «Lagărul» cu Bisericuta unde slujea părintele Fotescu, cimitirul orasului, Nistrul si satul românesc Pascari, de partea cealaltă a Nistrului, in Rusia.

 

GÂNDURI PENTRU PĂRINTELE FOTESCU

 

Inima îmi bătea nebună si ochi-mi sorbeau imaginea orasului. Era incă prea devreme pentru a încerca o apropiere. In afară de aceasta, ma aflam de partea din răsărit a dealului, soseaua rămânând la vest. Pentru a ajunge la casa cantorului, trebuia să traversez această sosea. Cum mi-era insă teamă să nu mă intâlnesc cu cineva, deoarece as fi putut trezi bănuieli in halul in care eram, m'am decis să rămân pe deal până se va lăsa întunericul.
   Mi-am ales un loc mai ascuns, la umbra unui copac si intr'o mică vale, asa ca să pot fi ferit de vederile vreunui curios. M'am întins pe iarbă. Efortul făcut, plus încercările din ultima zi, ma sdrobiseră. Pleoapele mi se închideau. Am adormit. Un somn greu si fără vise. Când m'am trezit, scuturat de frig, era deja intuneric. Orasul Tighina era luminat. De cealaltă parte a Nistrului, par'că cufundat într'un fel de ceată, se zărea satul Pascari.
   Doua lumi se prezentau în fata ochilor mei. Dincolo de Nistru, lumea ateisto-comunistă; la noi, lumea lui Carol al II-lea. Doua dictaturi, cari, in ultimă analiză, urmăreau acelasi scop: aservirea, sclavizarea, deposedarea omului de tot ceeace făcea patrimoniul lui sufletesc, golirea lui de orice continut superior, scoborîrea lui in animalitate, transformarea lui într'un simplu instrument, într'un robot, incapabil de a mai gândi prin el insusi, de a mai găsi in el puterea care să-l smulgă din trista situatie. Intr'una, ca si'n cealaltă, o clasă ermetic inchisă, apărată de un puternic aparat de Stat si de alte organisme, transformate in elemente de executie. Bine plătiti, nemernicii acestor organisme de executie se întreceau in a-si servi stăpânii, omorînd, schingiuind, căutând să nimicească in oameni orice sentiment de onoare, umilindu-i, târîndu-i in noroiu. Dintr'una ca si din cealaltă, Dumnezeu era izgonit. Preotii erau închisi, bătuti sau lichidati pur si simplu. Respectul uman era numai pentru cei ce stăteau sus. Cine nu se pleca vointei dictatorului, era lichidat.
   Părintele Fotescu, la al cărui ajutor trebuia să recurg, fugise din Rusia bolsevizată, si anume din Transnistria, unde se născuse si unde slujise multă vreme. Timp de cinci ani înfundase puscăriile si lagărele de muncă fortată din URSS. Cu mare greutate si după o multime de peripetii, reusise să fugă si să treacă Nistrul înnot, stabilindu-se in Tighina, unde obtinuse o parohie in mica Bisericuta, din asa zisul «Lagăr», situat la doi kilometri de oras.
   Timp de o sută de ani, Basarabia fusese ocupată de Rusi. Ofiterimea taristă, clasă aparte, cu cele mai largi drepturi, forma elita societătii rusesti. Pentru această ofiterime, guvernul rusesc din Basarabia construise peste tot anumite cartiere la marginea orasului, in mijlocul unor parcuri, prevăzute cu tot confortul: alei perfect aliniate, fântâni arteziene, cazinouri, etc., inclusiv o capelă. Aceste cartiere erau numite de populatie «lagăre ofiteresti» si, până la sfârsit, simplu: «lagăr».
   In Tighina, existase deasemenea un astfel de lagăr. După primul răsboiu mondial, poate pentru a sterge din mintea Românilor trista amintire a ocupatiei rusesti, organele administrative ale orasului au distrus aproape totul. Rămăsese numai parcul, complet răvăsit, si capela, care servea acuma pentru populatia civilă din jur. Aci slujea părintele Fotescu. Un preot integru, de o imensă credintă si un aprig luptător contra comunismului. El trăise si făcuse experienta comunismului pe propria-i piele. Aproape in fiecare predică povestea cate ceva din persecutiile comuniste contra Bisericii Ortodoxe si a acelora ce nu se lăsau târîti in abisul ateis mului comunist. Nu se încadrase in niciun partid politic. Era însă simpatizant al Miscarii Legionare, ajutându-ne de fiecare dată, când era nevoie, cu tot ce putea.
   Mai târziu, in 1940, când Rusii ne-au ocupat din nou Basarabia, Evreii din Tighina au fost primii cari au arborat drapelul rosu comunist. Si pentru a binemerita dela ocupantii bolsevici, au pătruns in Bisericuta din Lagăr, unde părintele Fotescu se afla in rugăciune cu câtiva credinciosi si l-au căsăpit intr'un mod barbar, împreună cu dascălul si alti câtiva Români.
   Desigur, de aceste fapte ale Evreilor comunisti nimeni nu a scos o vorbă. Niciun ziar nu a publicat ingrozitoarea faptă a Evreilor. Niciun comunicat, niciun protest n'a fost lansat de câtre nenumăratele organizatii internationale pentru libertatea omului... Si dacă acest caz ar fi fost un caz izolat, să admitem că s'ar fi putut omite. Insă, pretutindeni, in timpul retragerii trupelor românesti din această provincie strămosească, atât soldatii români cât si civilii au fost atacati, bătuti, injuriati peste tot, deoarece aveau ordin să nu răspundă la provocări. Si culmea ironiei, cei cari îi atacau acuma nu erau Rusii de origină, ci Evreii.
   Presa evreiască din România continua să scrie cu litere grase câte-un scandal sau crimă pasională, fără a găsi un singur cuvânt de repudiere a actelor comise de propriii lor coreligionari. Părintele Fotescu a fost una din primele victime ale ocupatiei comuniste. Si n'a fost omorît de comunistii rusi, ci de Evreii democrati din Tighina.
    Fie ca aceste putine rânduri să constitue un omagiu postum pentru acest preot transnistrian, cu suflet mare, de adevărat crestin si de Român.

 

SUB OCROTIREA CLOPOTNITEI

 

Asezat pe iarbă, in întunericul de nepătruns al noptii, am început să gândesc la felul cum voiu traversa strada si cum va trebui să mă comport in momentul când voiu ajunge la casa cantorului, Bădia Nicolae.
   După câtva timp, m'am ridicat si am pornit la vale, oprindu-mă adesea si ascultând cu atentie. Când am ajuns in dreptul soselei, dupăce m'am asigurat că nimeni nu era prin apropiere, am rupt-o la fugă traversându-o in goană. Până la casa cantorului mai erau vreo cinci sute de metri. Am grăbit pasii, uitându-mă tintă la casa care putea sa-mi fie salvare sau, din nou, nenorocire. La inceput incet si temător, apoi un pic mai tare, am inceput să chem cantorul pe nume:
   -Bădie Nicolae, bădie Nicolae!
   După un timp, ce mi s'a părut o vesnicie, usa casei s'a deschis si o umbră si-a facut aparitia, intrebând cu voce tare cine e? Oarecum speriat, l-am rugat să vie până la poarta grădinii, intrucât am sa-i comunic ceva din partea părintelui Potescu. Asteptam fără să suflu. Când a apărut in dreptul portii, i-am spus cine sunt. Vocea imi tremura. Nu a scos o vorbă. Scruta intunericul pentru a mă vedea mai bine. I-am repetat numele intreg. S'a apropiat mai mult de mine. Insfârsit m'a recunoscut. M'a invitat să intru imediat in casă. Am răsuflat mai linistit. Dar din nou m'a cuprins ameteala. M'a prins de brat, conducându-mă spre casă, intocmai ca pe un copil.
   Când am intrat in casă, era gata să cad, împiedecându-ma de pragul usii. Mi se invârtea capul. M'a dus intr'o cameră din fund si mi-a adus un pahar de apă, întrebându-ma dacă am mâncat. La răspunsul meu negativ, a iesit repede ca, după. câteva minute, să reapară cu o farfurie de bors, câteva ouă fripte, pâine si o sticlă cu vin rosu. Ne-am asezat la masă. Abia începusem să iau ceva, că si-a făcut aparitia si sotia cantorului. M'am sculat, dându-i binete. M'a sărutat pe amândoi obrajii si a început să plângă. După câtva timp, la un semn al sotului, a iesit din cameră. Am continuat să mănânc. Răbdasem două zile si-o noapte. Cu fiecare înghititură, mă învioram.
   Dupăce am terminat de mâncat, am început să-i istorisesc toate pătaniile mele. Era înspăimântat. Să nu am însă teamă. El ma va ascunde pânăce va vorbi cu părintele Fotescu, pentru a vedea ce altă posibilitate ar mai exista. In casa lui nu puteam râmănea mult timp, deoarece toată ziua era vizitat de multi cunoscuti sau de alti locuitori ce veneau să-i dea pomelnice pentru a fi citite in biserică sau să facă rugăciuni, sfestanii, etc. S'ar putea ca văzându-mă pe aci, să intrebe cine sunt, ce fac, si, în tot capul, prezenta mea ar putea trezi bănuieli.
   Singura solutie, deocamdată, ar fi si mă ascund in clopotnita Biserici.i. Acolo e loc destul si nu sunt expus de a fi văzut de cineva, care m'ar putea recunoaste. In afară de aceasta, el îmi va da o saltea, perină si câteva cuverturi pentru a ma acoperi. Imi va aduce regulat mâncare si apă, însă numai seara, pentru a nu fi văzut de nimeni si numai când va sti că nimeni nu va mai veni să-l vază.
   Intr'un târziu am iesit din casă, purtând o saltea si trei pături si ne-am îndreptat spre Biserică. Nu se vedea nici tipenie de om. Cred că dacă cineva ne-ar fi văzut, ar fi putut foarte bine si ne creadă niste hoti. Cu toate precautile necesare si ascultând din când in când, am ajuns la Biserică. Am intrat pe poarta ce dădea in altar. Bădia Niculae, care avea cheile cu el, a deschis usa altarului, făcându-mi semn să-l urmez. A închis usa si a aprins o candela. Dupăce a făcut o scurtă rugăciune, am pornit-o spre partea opusă altarului, unde se afla o usită ce dădea spre scările ce urcau in clopotnită.
   La slaba lumină a candelei, am urcat salteaua si celelalte lucruri, după care am coborît in Biserică. Bădia Niculae a plecat spre casă pentru a-mi aduce ceva de-ale mâncărei pentru a doua zi. După o asteptare de vreo zece minute, a rearpărut cu un pachet si două. sticle. In pachet era brânză, slănină, cârnati si pâine. O sticlă era cu vin, cealaltă cu apă. Toate trebuia să-mi ajungă pănă a doua zi seara, deoarece inainte nu putea să mai vie in Biserică. Mi-a întins după aceea un pachet de tutun, foită si o cutie de chibrituri, plus câteva lumânări. M'a rugat să evit, pe cât imi va fi posibil, de a face lumină., pentru a nu atrage atentia vreunui trecător. Apoi a iesit incuind usa in urma lui.
   Rămas singur in intuneric, am ingenunchiat si am multumit lui Dumnezeu pentru ajutorul dat. Mi-am luat după aceea proviziile si aprinzând o lumânare, am inceput urcusul in clopotnită, căutând să. nu fac niciun sgomot. Ascundeam flacăra lumânării, desi la acea oră nimeni nu ma.i trecea prin apropierea Biserică. Ajuns sus, m'am intins pe saltea, asa îmbrăcat cum eram. După câteva minute m'am ridicat si m'am apropiat de pervazul unei ferestre strâmte, scrutând întunericul. In jurul clopotnitei, liniste si intunecime; in depărtare, câteva luminite. Târziu, m'am culcat cu sefletul usurat.
   A doua zi, m'am trezit târziu. Nu aveam niciun ceas cu mine. Am deschis pachetul cu mâncare. Dupăce am termina.t, m'am imbrăcat si mi-am făcut patul. Se putea ca in curând să sosească părintele Fotescu. Mi-am aruncat privirile pe fereastră. Nicio tipenie de om. Intins apoi pe saltea, ma gândeam cum as putea veni in contact cu cumnatul meu. Chibzuind bine, am gasit că e mai sigur să fac si imposibilul pentru a părăsi orasul Tighina. In judetul Râmnicul-Vâlcea, la părintii mei, puteam găsi mai usor o ascunzătoare.
   Intr'un târziu, văzând că nimem nu vine, m'am coborît in Biserică si am inceput să ma rog. La strana din stânga, era o carte: Psaltirea Sfântului Vasili. Am luat-o cu mine in clopotnită. Am deschis-o la întâmplare, dar după căteva rânduri, am lăsat-o deoparte. Lumina era prea slabă si-mi obosea ochii. Inchizând ochii, m'a prins somnul.

 

REVEDERE

 

M'am trezit chemat de cineva. Era părintele Fotescu. Am sărit ca ars, oarecum rusinat. Extrem de emotionati, ne-am îmbrătisat prelung. Niciunul nu puteam scoate o vorbă. Simteam cum începuseră sa-mi curgă lacrimi pe obraji. Parintele Potescu, deasemenea plângea.
   Când ne-am revenit in fire, am început să-i povestesc toate incurcăturile si torturile prin care trecusem, arătându-i si urmele lăsate de schingiuieli. Era îngrozit de brutalitatea omenească. Apoi mi-a vorbit că prin oras toată lumea stie de fuga mea. Autoritătile au pus patrule peste tot pentru a pune mâna din nou pe mine. Să nu-mi fac însă nicio grije, deoarece nu el va fi aceea care să mă trădeze si să mă dea din nou pe mâna călăilor. Crede insă că deocamdată e bine să mai rămân căteva zile in clopotnită, până ce se va mai slăbi cu controalele. După aceea ar fi bine să mă ascund la Mănăstirea Chitcani, printre călugări, îmbrăcând aceleasi haine si ducând aceeasi viată ca si ei. El cunostea bine pe staretul acestei mănăstiri. Era un om serios, tăcut, de mare credintă si deasemenea simpatizant al Miscării Legionare. Ma puteam deasemenea bizui pe discretia călugărilor, gata oricând să ajute pe oricine.
   Ideea de a sta ascuns intro mânastire, periclitând poate soarta călugărilor, nu-mi prea plăcea. M'am rugat dacă ar putea să-mi facă rost de o sutană si de un potcap călugăresc.
   La răspunsul lui afirmativ, i-am explicat că cel mai bun lucru e să dispar din judetul Tighina si să mg deplasez spre Râmnicul-Valcea, unde un unchiu al meu avea o casă in munti, izolată si cunoscută de putină, lume, unde as fi putut să mă ascund. Il mai rugam să ia contact cu cumnatul meu, însă in asa, fel pentru a nu trezi nicio bănuială si să-i comunice prezenta mea aci, rugându-l totodată să-mi trimită ceva bani, necesari pentru deplasarea mea.
   Părintele Fotescu a fost de acord. In haine de călugăr, trebuia să mă deplasez pe jos sau in cărută până la Basarabeasca si de acolo să iau trenul spre Galati, Bucuresti, Râmnicul Vâlcea.. Am mai stat de vorbă mult timp. Când a plecat, mi-a promis că in fiecare zi îmi va trimite stiri prin cantor si că atâta timp cât patrulele vor functiona, nici nu trebuie să ma gândesc la vreo deplasare. Când el va găsi momentul potrivit, va veni personal să mă anunte si impreună vom pregăti cele necesare plecării.
   Timp de patru zile am tot asteptat. Bădia Nicolae se ingrijea permanent de mine, aducându-mi regulat mâncare. Tot el mi-a tuns părul la ceafa si mi-a aranjat barba. In a patra zi seara, a reapărut părintele Fotescu. Aducea cu el toate cele necesare pentru transformarea mea. In afară de potcap si sutană, mai adusese o traistă plină cu o multime de cărti religioase, spunându-mi că era bine să le ofer pe unde treceam, dând astfel si mai mult impresia de fata bisericească. Luase deasemenea contact cu cumnatul meu, dela care imi aducea si o scrisoare. El îmi punea la dispozitie o cărută cu doi cai, cu care trebuia să plec spre Basarabeasca. Afară de aceasta, îmi trimetea si 15.000 de lei, bani strânsi in grupul ofiterilor legionari ce nu fuseseră arestati. In scrisoare mă informa de tot ceeace se mai intâmplase după arestarea mea si imi dădea si o listă de miscarea trenurilor din Basarabeasca spre Galati.
   Sfătuit de părintele Fotescu, m'am decis să pornesc la drum a doua zi de dimineată, încă inainte de a se lumina de ziuă. Bădia Nicolae era acela ce trebuia să ma conducă. Patrulele fuseseră ridicate, deci pericolul de a fi legitimat pe drum era mult mai mic. Ne-am despărttit unul de altul cu lacrimi in ochi si cu speranta că toate vor merge bine.
   După plecarea părintelui, am îmbrăcat sutana, pentru a vedea dacă mi se potrivea. Era cam lungă, dar asta n'avea nicio importantă. In schimb, potcapul îmi vedea de minune. Mi-am aruncat privirea într'o oglindă lăsată acolo de cantor. Aveam o înfătisare impresionantă si nu-mi stătea rău ca popă. Când mă gândeam că pârintii mei voiseră să facă din mine un preot pentru «a nu se stinge neamul nostru de popi», asa cum mult timp mi-au tot bătut capul !...
   Multumit oarecum cu noua înfătisare si cum începuse să se întunece, m'am desbrăcat si m'am intins pe saltea, in asteptarea cantorului, care trebuia să-mi aducă cina. După câtva timp, am auzit un uruit de cărută.  M'am apropiat de fereastră. Era însă atât de întuneric că nu puteam distinge mai nimica. In tot cazul, am putut observa că această cărută intrase in curtea cantorului. Deci, trebuia sa fie trimisă de cumnatul meu. Totul lua cursul dorit. M'am întors la saltea si, învelit in două pături, cu gândul la soarta vietii mele, am adormit.

 

PE DRUMUL PRĂFUIT AL LIBERTĂTII

 

Era încă intuneric când am fost trezit de Bădia Nicolae. M'am imbrăcat repede si cu oarecare înfrigurare. Am coborît după aceea in Biserică, am îngenunchiat inaintea Altarului si mi-am făcut rugăciunea. Cu inima cât un purice, am iesit din Biserică si m'am urcat in căruta ce ma astepta. La un pocnet de biciu al cantorului, caii s'au pus in iniscare. Am inceput sa tremur. De frig sau de teama? Poate si una si alta. Mai ales teama de a nu fi prins din nou si torturat... Era poate si teama instinctivă de a nu muri când sufletul mi-era atât de tânăr si dornic de a cuprinde în mine tot frumosul de sub soare... Poate că tocmai această dorintă îmi dăduse forta necesara de a fugi din mâna călăilor. Care-i omul ce nu a încercat frica de moarte in fata unui pericol amenintător...?
    Intr'adevăr, tremuram; tremuram de frică. Chinuitorii tineretului legionar băgaseră groaza in mine. Eram liber si totusi nu puteam indepărta de mine gândul că sunt urmărit, că pentru a ma prinde se organizaseră potere, al căror ordin era să mă prindă viu sau mort. Incercasem să alung din suflet această teamă, dar ea revenea fără 'ncetare. Si totusi, era conditia principală pentru a reusi să ma sustrag urmărirei. Orice gest nelalocul lui putea să mă trădeze.
   Am încercat să intru in vorbă cu badia Nicolae. Doamne, cum uitasem. atâtea lucruri importante! Nu scosesem niciun cuvânt cu privire la soarta camaradului Serafim, ce fusese un erou si acum se transformase într'un martir. Stătusem atâta timp in contact cu Bădia Nicolae si nu-i povestisem nimic. Tot timpul vorbisem numai de mine. Să fi devenit oare atât de egoist încât să uit complet acea figură de brav a camaradului Serafim, acel curaj, acea fortă de dăruire, care îmi dăduseră si mie tăria de a rezista până la sfârsit tuturor torturilor?
   M'am rusinat de mine însumi. Am inceput să povestesc Bădiei Nicolae tot calvarul camaradului nostru, care depăsise cu mult toate suferintele mele, mai ales prin acel ultim act de auto-mutilare, act care reusise să sperie pe însisi călăii lui.
   Simteam cum mă usuram par'că de o greutate si cu cât povesteam mai mult cu atât uitam frica ce mă apucase si grija de ziua de mâine. Am mers aproape trei ore in galop. Caii erau asudati. Undeva, la marginea soselei, se afla un lac. Badia Nicolae a oprit caii in dreptul unui copac umbros. Am coborît să ne odihnim. Ne-am asezat la umbra copacului si bădia Nicolae a deschis un cos cu merinde. Am început să mâncăm. Aierul rece al diminetii îmi dăduse poftă.
   După câteva îmbucături, am scos oglinda din buzunarul sutanei si-am inceput sa ma privesc. In lumim slabă a clopotnitei nu putusem să mă văd cum trebuie. Acum mă vedeam pentru prima dată in lumina zilei. Eram de nerecunoscut. Nici părintii mei, cred, nu m'ar fi putut recunoaste. Cu atât mai putin un agent, oricât ar fi fost el de inteligent si versat, nu ar fi putut bănui că in această sutană si sub acest potcap, se ascunde un legionar, abia scăpat de gloantele politiei.
   In mine începuse să mijească o oarecare sigurantă, fapt foarte important pentru comportamentul meu viitor, fată de lumea cu care eventual m'as fi intâlnit in drumul meu. M'am mai admirat câtva timp in oglindă. Multumit de mine si apucat de o bucurie neasteptată, am inceput să râd cu poftă casicum toate suferintele îndurate dispăruseră din viata mea.
   Cantorul mă privea pe sub sprâncene si zâmbea tăcut. Isi dădea seama de transformarea ce se petrecea în mine. Mi-a întins o sticlă de vin, îmbiindu-mă sfătos să beau si să mănânc:
   -Ia, domnule Nelu, mănâncă si bea sănătos si lasă încolo necazurile. Dumnezeu e mare si eu cred că te va ajuta să scapi de toate relele. Numai nu-ti pierde curajul si voia bună. Mănâncă că, slavă Domnului, mâncare si băutură nu lipseste si destul le-oi fi dus lipsa...

Ion Roth Jelescu  

Alte fragmente din lucrarea "Si cerul plângea"

 

 

Casă veche din Basarabia la începutul secolului trecut

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE