COMEMORAREA DELA RÂMNICUL SĂRAT - 1 Oct. 2005
LA RÂMNICUL SĂRAT, CAMARAZII DIN INTREAGA ŢARĂ ADUC OMAGIU LEGIONARILOR CĂZUŢI
P R E Z E N T !

 

Sâmbătă, 1 Octombrie a.c., a avut loc comemorarea martirilor legionari asasinati în închisoarea din Râmnicul Sărat în noaptea de 21-22 Septembrie 1939, la aniversarea a 66 de ani dela tristul eveniment din istoria Legiunii. 

Legionari din întreaga tară, supravietuitori ai pogromului din acea noapte de groază, bătrâni si tineri laolaltă, au tinut să cinstească memoria camarazilor căzuti si să participe la parastasul dela Monumentul Eroilor Legionari din cimitirul orasului Râmnicul Sărat, apăsati de durerea rememorării evenimentelor întâmplate cu zeci de ani în urmă din ordinul sceleratei camarile carliste.

Intr'o atmosferă de profundă pietate, Pr. Vasile Capota din Galati a oficiat slujba de pomenire în memoria eroilor si a subliniat semnificatia jertfei lor care stă temelie de granit la zidirea României de Mâine, prin sacrificiul suprem.

Mai jos, o scurtă mărturie revelatorie din ziarul "Buna Vestire", a unui martor, legionar, aflat el însusi încarcerat în închisoarea din Rm. Sărat, despre împrejurările tragice în care vietile celor 13 legionari de seamă au fost secerate cu brutalitate în curtea închisorii de trist renume.

 

JERTFA CELOR UCISI LA RÂMNICUL SĂRAT

 

Gălăgia sinistră de zăvoare m'a trezit. Deschid vizeta: vis-ŕ-vis, M. Polihroniade rnă întreabă cât e ora. Era 3 jumătate.
    - Ne omoară în această noapte. Pe dl. Clime l-au chinuit îngrozitor; pe noi ne va împusca acum.
Au iesit cu nimb de sfinti spre locul de crucificare.
    Prin gemuletul meu se vedea curtea cu peretii pe care se profilau umbrele lor, însirate în noapte.
Călăul îsi verifică din nou pistolul mitralieră, diabolic mânuit de asasin.
    Sfintii Neamului, într-o supremă încordare înaltă ultima rugă Domnului cerând binecuvântarea Sa.
    Furdui apelează la ucigasi să îndeplinească operatiunea odioasă fără a-i supune la chinuri.
    Cu fruntile sus, cu ochii pierduti în nemărginitele înăltimi ale cerului înstelat, gândind poate la destinul tragic al lui Horea, Tudor, Căpitanul, oamenii sortiti mortii asteaptă senini trecerea de la viată la moarte.
    Linistea mormântală a noptii este sfâsiată de urletul sinistru al gloantelor oprite de zidul de oameni din fată.
    Brazii s'au prăbusit în sânge la pământ. Doar unul mai strigă: 
    - Trage! Trage că nu am murit !
    Să scriu ce sentimente am încercat eu în acele momente. O prăbusire în neant! Omenire, Religie, Credintă... Absurdităti!... Hârtia refuză a primi mai mult...
    Sufletul neputincios al muritorului tot la Isvorul Vietii, în Iisus Hristos îsi regăseste echilibrul...
În acelasi Hristos, fiul lui Dumnezeu în care ing. Clime si Dl. Banea credeau netărmurit si pentru dreptatea căruia si-au dat viata. Prin moarte - înviere.
    Treisprezece titani ai istoriei au fost răpusi în închisoarea Râmnicul Sărat, miseleste. Sângele lor strigă peste veacuri: Dreptate! Dreptate! Dreptate! 

 

Gheorghe Top
Buna Vestire, Anul IV, Seria II, Nr. 14, din 22 Sept 1940, pag. 5

 

C U   F R U N T E A   S U S


   "Asa au căzut sutele de legionari în primele ceasuri ale zilei aceleia de 22 Septembrie 1939. 
Au căzut cu gândul datoriei împlinite, cu gândul jertfei rodnice.
    Pe oricare din ei l-ai fi întrebat dacă e gata să moară el, de bună voie, pentru ca să piară îngerul răului, ar fi răspuns fără sovăire: da!
    Oricare ar fi fost gata să ia locul lui Miti Dumitrescu. Sufleteste toti au acelasi merit în curmarea răului. Toti cei căzuti si încă multi altii au dorit moartea lui Armand Călinescu. Fapta camarazilor lor era fapta lor. Fiecare din miile de legionari a apăsat pe trăgaciul revolverului liberator.
    De aceea, când gloantele mitralierelor secerau vietile legionarilor, ele culegeau doar rodul jertfei acceptate de fiecare în adâncul sufletului lor, a jertfei dorite.
    Pentru cei căzuti, gloantele nu însemnau o pedeapsă, ci o binecuvântare dorită. Ele săvârseau cununia lor cu moartea legionară. Si la cununie nunii merg cu fruntea sus."


Grigore Manoilescu
Buna Vestire, Anul IV, Seria II, Nr. 13, din 22 Sept 1940, pag. 3

 

P E   M O R M I N T E L E   E R O I L O R

 

"Ce să aducem? 

Flori? Aduceti dacă vreti. Dar ei nu le vor.

Lacrimi? Plânsul nostru e usurare pentru noi, nu e ce le trebuie.

Pe mormintele eroilor să aducem, în sufletele noastre, ecoul înalt răscolitor al credintei si jertfei lor sublime.

Să aducem încruntarea tăcută a gândului hotărît a înfrunta moartea pentru adevărul răstignit de nemernici, pentru dreptatea pălmuită de fătarnici, pentru Neamul prigonit de vitregia vremurilor si trădat de lacomia si lasitatea cârmuitorilor.

Asta e închinarea ce li se cuvine.

Asta cheamă si coboară în noi, la luptă, puterile sufletului lor ceresc."

 

21 Sept 1940

Prof. I. Găvănescul

Buna Vestire, Anul IV, Seria II, Nr. 13, din 22 Sept. 1940, pag. 1

 

LEGIONARII ASASINATI LA INCHISOAREA DIN  RÂMNICUL SĂRAT IN NOAPTEA DE 21-22 SEPTEMBRIE 1939

 

1. Clime Gheorghe (Inginer); 2. Cantacuzino Alexandru (Avocat); 3. Totu Nicolae (Avocat); 4. Tell-Christian Alexandru (Avocat); 5. Furdui Gheorghe (Doctor in Teologie); 6. Dobre Banica (Licentiat); 7. Polihroniade Mihail (Avocat); 8. Craja Paul (Medic); 9. Simulescu Sima (Profesor); 10. Apostolescu Gheorghe (Comerciant); 11. Istrate Gheorghe (Licentiat); 12. Banea Ion (Avocat, Medic); 13. Serafim Aurel (Inginer). 

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE