DIN PRESA EXILULUI

ÎNTRE TRADITIE SI SCRIPTURĂ

de George Racoveanu  

 

Dorul Părintelui Nae de-o cafea turcească pregătită de Părintele Callist ne făcuse să batem la usa vlădicăi Tit, directorul Sinodului. L-am aflat aplecat asupra unor spalturi pentru revista «Biserica Ortodoxă Română». Ridicându-se spre a-si întâmpina oaspetii, Părintele Nae grăi:

- Prea Sfintite, venind noi spre biserica Antim, îi spuneam fratelui G.: să stii bine că vlădica are să creadă că Dorul de o «turcească» ne aduce la Prea Sfintia Sa...

- Fratilor - îi curmă vlădica Tit cuvântul, nu vorbiti cu mine ovreeste; că eu stiu că voi tot pentru cafea ati venit. Dar de astădată n'ati avut noroc: Callist s'a bolnăvit si zace. De trei zile mă canonesc si eu cu «turcească» pregătită de Emil: vă puteti închipui ce fel de fiertură e! Dar de nenoroc să nu vă plângeti: vă voiu mângâia cu putin «Murfatlar», adus de Taligrădeanu chiar de la vie.

Vlădica dădu poruncă lui Emil s'aducă vin si nuci. Emil, portarul Sinodului, era om umblat în lume. Vorbea englezeste si spanioleste. Inalt, slab, cu barbă impunătoare. Totdeauna întunecat la chip. Nu era bucuros când clopotelul îl chema ca să deschidă poarta. Dar era cuviincios. După ce gustarăm vinul si după ce îl lăudarăm, pe bună dreptate, îi lăsai singuri si plecai să-l cercetez pe Părintele Callist, care locuia în aceeasi casă a bisericii Antim, unde Sinodul îsi avea resedinta.

Părintele Callist era caligraful Sinodului. In scripte era trecut: «Protosinghel Callist Rădulescu, sef de birou cl. I». Floare rară era acest călugăr de bun neam. Copil de învătător, intrase de tânăr în mânăstire. Anii vietii lui erau acum ca la cincizeci. Si rămăsese, până la această vârstă, nevinovat ca un prunc. Mărunt de stat, subtirel si vioi ca o nevăstuică; ochii negri, mari; sprâncenele, barba si pletele, negre ca tăciunele. Era îmbrăcat totdeauna cu grijă: pălărie neagră cu margini largi; reverenda si cabana cusute la «Bărbulescu», croitorul vlădicilor; mijlocul lui subtire încins cu curea neagră, lată, cu cataramă de argint; ghete negre cu elastic. Drumurile pe care le bătea erau între Antim si schitul Darvari, in care trăia prietenul sfintiei-sale, Nicanor iconarul.

Necazurile vietii Părintelui Callist erau putine. Cele mai mari, in legătură cu mitropolitul Pimen al Moldovei. Se supăra când Mitropolitul îi zicea «mă» si «tu». Iară când se mai si răstea la sfintia-sa, atunci se umplea paharul: Părintele Callist îsi prezenta «demisia». Si pleca, numaidecât, la schitul Cheia din Prahova, unde îsi avea metania; pleca «la pustie» - cum spunea Părintele Firmilian. De trei ori demisionase. Si de trei ori se înturnase la Antim: mai mult de 3-4 luni de zile nu rămânea la mult cântata, la «prea frumoasa pustie». La Sinod nu i se primea niciodată demisia. Nu fortau lucrurile. Stiau că va veni iară. Căci caligraf ca sfintia-sa nu era usor de aflat. Apoi omul minunat, cu nerăutate pruncească, cu viată neîntinată, plăcut la chip, la vorba si port, era de toti iubit.

Era Părintele Callist si mare mester in pregătirea dulceturilor si a serbeturilor. Iară «turceasca» sfintiei-sale nu se dovedea nicăeri în Bucuresti.

 

* * *

 

In «chilia cu calorifer» a bolnavului erau adunati: Părintele Firmilian, Arhimandritul Inochentie si Părintele Nicanor. Când am intrat eu, Părintii chibzuiau asupra împărtirii «mostenirii». Părintele Firmilian dorea să aibă «spre evlavioasă aducere aminte» Floarea Darurilor, editia primă, cu legătură initială, si pe Isaac Sirul. Arhimandritut Inochentie, fost sergent de artilerie, îsi dorea cureaua cea lată, cu cataramă (si zâmboace) de argint. Părintele Nicanor nu dorea nimic; că se legaseră să se «mute» împreună. Venind apoi vorba despre boli si despre leacuri, Părintele Firmilian dădu bolnavului acest sfat:

«Iei Sfintia-Ta o oca si jumătate de vin negru, ce se chiamă «Puterea Ursului»; golesti vinul într'o cană, arunci înlăuntru o mână de bucăti de zahăr si pui cana la foc. Asta, seara, înainte de culcare. După ce a fiert vinul, îl bei tot, în timp scurt. Apoi te culci. Si dimincata, Părinte, te vei destepta sănătos, oridece boală vei fi fost cuprins».

Arhimandritul Inochentie interveni:

«Nu! Rânduiala noastră călugărească e asa: Începi Sfintia-Ta rugăciunea sfântului Efrem, cu metanie. O rostesti si faci metanit până simti cămasa udă'n sale. Atunci te opresti si o schimbi cu cealaltă. Si tot asa urmezi până la al saptelea schimb. Iară după aceea, încetezi si te asezi în pat. Si zviduirea nu va zăbovi să se arate.

- Mda! - zise Părintele Firmilian este si rânduiala aceasta: dar si cea cu ocalele asemenea este!

Arhimandritul replică, sigur de sine:

- Unde, Părinte Profesore, ati cetit Sfintia-Voastră în Scriptură despre rânduiala aceasta cu ocalele? Că iată eu sânt bătrân si pân 'acum n'am dat de ea...

La care întrebare, Părintele Firmilian îl întelepti, degrab:

- Apoi vezi, Părinte Arhimandrite, Sfintia-Ta întrebi, ca adventistii: Unde se află in Scriptură? Dar, Părinte, noi suntem ortodocsi; noi avem si Traditie!

Veselia stârnită de răspunsul Părintelui Firmilian i-a făcut bine si bolnavului: a râs împreună cu noi...

 

* * *

 

Când am revenit la cei doi cărturari, i-am aflat adânciti într'o corntroversă asupra activitătii nefaste a principesci Bagration-Pangration. Le-am povestit cele pctrecute la călugări.

- «Prea Sfintite - isbucui Părintele Nae, profesor de istorie si membru al Academiei -, ce s'a petrecut alături, la călugări, e de o mie de ori mai de pret decât măruntisurile cu care ne-am pierdut noi aci vremea! Nit ti se pare Prea Sfintiei Tale că în biscrica noastră se face mare abuz cu Traditia? Nu ti se pare că în calea contactului direct cu Evanghelia stă de-a-curmezisul "Traditia", asa cum o înfătisează, prea adesea, niste streti fără stiintă teologică?». Aghiografie, Imnografie, Iconografie; decizii ale împăratilor byzantini, ba, chiar si unele canoane ale Sinoadelor nu scăpaseră întepăturilor critice ale istoricului. Vlădica Tit, care tradusese în româneste si publicase de curând cartea «Biserica Răsăriteană» a lui N. Arseniev, era apărător convins al Traditiei «neplugărite».

Sosirea neasteptată a Mitropolitului N. la Vlădica Tit a curmat controversa. Ne-am luat rămas bun. Discutia a continuat, între noi doi, pe stradă. La despărtire, i-am propus Părintelui Nae să tină, la Fundatie, o conferintă urmată de discutii. Tema: Între Traditie si Scriptură. Mi-a răspuns că n'o va tine. Mi-a indicat si pricina. Dar mi-a făgăduit că va scrie o brosură cu titlul propus de mine.

George RACOVEANU
Revista Scriitorilor Români, Nr. 1, München, 1962

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE