Din Exil despre Crăciun si Anul Nou
CU STEAUA SI CU PLUGUSORUL

   

Sfintele Sărbători de iarnă sunt legate de o aleasă atmosferă de pace si bucurie, de minunate traditii strămosesti. Familiile se adună laolaltă, comunitătile se răgăsesc în entuziasmul serbărilor îmbelsugate. Pentru noi Românii, Nasterea Domnului Nostru Isus Hristos, ca si Anul Nou, sunt de importantă specială. Pentrucă suntem un popor crestin în întregimea lui, si povestea cu pruncul născut într'un staul sărac, si cu cei trei magi, condusi de o stea, ne găsesc uniti lângă flacăra aceleiasi taine. Pe un drum pe care până la urmă vor trebui să vină toate neamurile lumii. Si apoi pentrucă, noi ne legăm de traditiile Anului Nou destinul nostru de plugari. Dacă de Crăciun umblăm cu steaua si cu Irozii ca să vestim, să ducem si altora o nespusă bucurie, de Anul Nou noi trăim anticipat lucrarea si rodirea pământului. Povestea bobului de grâu care e aruncat în brazda rodnică a recoltelor viitoare, prefigurând tot drumul trăirii noastre în lume ca tărani, dela injugatul boilor până la venirea dela moară, si la colacii de pe masă, frumosi ca fata lui Hristos.

Cum stiu ca farmecul nespus al sfintei sărbători începe să ne încălzească sufletele cu săptămâni înainte, m'am hotărît să scriu ceva despre colinde si plugusor, cu gândul ca voi putea ajuta astfel la o reînviere a obiceiurilor noastre în comunitătile românesti si voi putea îndemna pe fratii nou veniti să dea elan si ritm nou serbărilor de Crăciunui de Anul Nou, asa cum deja fac în câteva centre românesti.

Ce splendid ar fi dacă s'ar face în TOATE centrele românesti, concerte de colinde si s'ar juca Irozii, în preajma Crăciunului, iar în marea noapte s'ar face steaua traditională si s'ar umbla cu colindul pe la case. Si ce nespusă bucurie s'ar putea face familiilor noastre, dacă am umbla de Anul Nou cu uratul, cu plugusorul si capra. Vorbeam nu de mult cu câtiva din ai nostri, si când am venit cu ideia plugusorului, deodată s'a făcut tacere între noi. Unul a oftat adanc: "Plugusorul ca'n tara veche..." Si avea lacrimi în ochi. Da. Asa ca'n tara veche a dorurilor noastre pe care nu vom putea s'o uităm niciodată...

Nu stiu cum as face si îndemn pe tot mai multi frati noi veniti să pornească cu steaua si plugusorul. Căci, colindând sub lumina blândă a stelei, vor putea răspăndi în inimi bucuria de peste veac a nasterii Mântuitorului si vor putea aduce în multe case mesagiul de tristete si neagră suferintă a fratilor de sub robia bolsevică. Iar cu plugusorul, pe lângă cinstea ce-o vor face unei sfinte traditii nationale, vor putea desteleni ogorul sufletelor pentru a arunca în el sământa dragostei si lucrării pentru binele tuturor. La flacăra fierbinte a unor asemenea ocazii, ghiata răcelilor si urii se topeste.

In bucuria unor asemenea momente, se apropie si altarele străbune si tinerii români cari, in multe cazuri, din neglijenta noastră sunt atrasi spre alte cercuri sociale.

Să iesim din Crăciunul "fiecăruia". Să pornim cu colindul si plugusorul. Să sărbătorim Crăciunul celor multi. Crăciunul românesc de totdeauna. Cu bucurie si generozitate. Cu sufletul smerit si regăsit. Porniti, să-l colindăm si să-l urăm, in aceste momente cruciale ale istoriei, pe însusi Dumnezeu. Căci sărbătorile iernei sunt ale păcii si ale intoarcerii la ordinea naturală a lumii.

Nu ezitati, deci, fratii mei. Aici nu aveti de străbătut troenele grele din tară. Aici până si plugusorul e motorizat. Nu costă nici oboseală. Numai dragul de a merge. Si mesagiul bucuriei pe care trebuie să-l împărtăsiti...

Trăind bucuriile împreună, vom sti toti să fim împreună si la greu. Că orice am zice si face, până la urmă nu putem evada din destinul românesc. Să pornim deci cu steaua. Iar pentru Sf. Vasile pregătiti-vă harapnicele si clopotele... 

Vasile POSTEUCĂ

Ziarul "America", 24 Decembrie 1957

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE