DIN PRESA EXILULUI

CAII CEI MAI BINE ÎNGRIJITI

de Petru Dumitriu  

 

Satul este însirat dealungul soselei care serpuieste prin mijlocul lui. Casele sânt lipite unele de altele. Unele sânt văruite si vopsite albastru cu flori si cruci de stuc alb. Acestea sânt casele tăranilor români. Altele sânt văruite si vopsite în cafeniu deschis si galben trandafiriu. Acestea sânt casele tăranilor sasi. Spre un capăt sânt mai multe albastre, spre celălalt mai multe galbene-cafenii sau galbene roz. Altminteri sânt la fel. Poate ale Sasilor ceva mai mari si mai bogate. Fetele Românilor se îmbracă în alb si negru. Fetele Sasilor, în albastru si negru, si poartă panglici lungi în coadă pe spate, care le ajung până la marginea rochiei. Bărbatii poartă cizme, femeile tot cizme, dar cu tocuri înalte. In sat e o biserică ortodoxă, si una evanghelică. Unde era cârciuma, e cooperativa. Unde era primăria, e sfatul popular. Unde era postul de jandarmi, e militia. Sătenii nu prea vorbesc între ei. Intâi, fiindcă sânt de două natii deosebite. Al doilea, fiindcă asa sânt vremurile. Se retrag îndărătul portilor mari, îndărătul zidurilor, sub acoperisurile de olane mai înalte decât casa. In curte, nimeni nu te vede, decât unul dintre vecini, peste zid sau peste gard (în partea cealaltă sânt grajdul, pătulul si o latură a casei în formă de L). Satul n'are încă gospodărie colectivă, dar o să aibă.

Cerul e deasupra. E foarte mare. Dedesupt, satul nu se miscă. Doar Dumineca, când bat clopotele, si curg spre cele două biscrici tăranii în straie de dimie albă, cu pălării mici negre pe cap: cele două natii se imbracă asemănător, dar nu la fel. Altminteri, e liniste. Camioane mari trec necontenit pe sosea, dar nu se opresc. Trec uneori si camioane cu puscăriasi spre cetatea dela Făgăras, sau spre penitenciarul dela Aiud. Nici ele nu se opresc. Poate că în vreunul din camioane e feciorul lui Badea Cutare. A mers la scoli, la universitate, a iesit inginer, a făcut politică, si nu s'a mai auzit de el. A venit odată noaptea pe la părinti, dar pe urmă a plecat iar. Poate că nici nu mai e in tara.

Badea Cutare e tăran osos si zbârcit, care ca oricare tăran arată mai bătrân decât e. Nevastă-sa, fiindcă are un fecior de vreo treizeci de ani, e babă. Muncesc amândoi pământul. Au doi cai, si atât. Au un vecin intr'o parte, dar nu-l văd: casa si grajdul si pătulul sânt, cu spatele in partea aceea. Au alt vecin dincoace. E un om linistit, tăcut si chiar posomorît; nu se uită peste zid, nu-i vede, nu le vorbeste, decât foarte rar. Nevasta, vecinului însă, albă la fată, cu ochii vii si neastâmpârati, spune bunădimineata, bunăziua, bunăseara, si vorbeste de una si de alta cu Badea Cutare si baba lui. E o femeie vioaie si miscăreată. Nu-i ajunge bărbatul, care ei i se pare bleg. Dar nici după prostii nu umblă. În schimb trebue mereu să vorbească, să stie si să se uite, să afle ceva nou. Nu-i plac vecinii: prea tac. Le spune bună ziua, răspund la fel, dar nimic mai mult. Îi întreabă ceva, răspund scurt. Cu dela ei putere, nu spun nimic. Nu se uită la ea când vorbesc. Mereu în casă, sau în grajd. Mai ales bătrânul. Iar caii sânt mereu tesălati, periati, lustruiti. Badea Cutare stă în grajd cu ceasurile. Stă de vorbă cu caii, mormăie. Vecina îsi face de lucru prin curte, stă pe lângă zid, trage cu urechea, dar nu întelege nimic. Orisicum, se miră. Cei mai bine îngrijiti cai din sat. Dece? Cum asta?

Pe urmă, bătrânul cade bolnav. Caii, tot lustruiti, tot cei mai bine îngrijiti cai din sat. Dece? Cum asta? Baba stă în grajd cu ceasurile. Bărbatu-său moare, si ea stă în grajd să tesale si să perie caii.

Dimineata, când e încă ceată, baba scoate caii la muncă, tesălati, lustruiti, luciosi.

Pe urmă, batrânul moare. Vine doctorul, dar n'are ce-i face. Bătrânul a murit. Baba cheamă popa. Ii cere ceva. Popa nu întelege ce vrea ea. Asta nu se poate. Nu e obiceiul. Nirneni nu face asa ceva. Nicăeri nu se face asa. Baba se roagă, plânge. Popa zice, bine, dacă vrea ea, hai să se facă asa. Prin urmare, îl scot pe mort din casă si-l pun pe niste scânduri si pe niste capre în grajd. Caii, luciosi, blânzi si nevinovati, pufnesc zgomotos pe nări, rontăie ovăz. Rudele se înghesue în grajd, la lumina lumânărilor. Si vecinii: si cel dintr'o parte, si cel din cealaltă, cu nevestele. Miroase a fân, a lumânare si a tămâie. Mortul e mic, slab, pământiu. I-au pus o lumânare la cap, o cruce între mâini si flori în cosciug. Popa citeste rugăciunile mortilor, târcovnicul cântă pe nas: «Ca floarea de isop voi fi, curăti-mă-voi întru mila Ta, Doamne...». Popa si târcovnicul cântă, baba plânge încet, femeile au ochii rosii, bărbatii stau si unii nu se gândesc la nimic, altii la moartea lor, când va veni. Iartă-ne, Doamne. Aibi milă de noi, Doamne.

Caii fornăie pe nas. De suss, printre grinzile podului, de unde se tine fânul, cade poate un fir de fân pe fata mica si suptă a mortului.

Pe urmă îl duc la tintirim, si baba rămâne singură. Caii sânt mereu cei mai frumosi si luciosi, cei mai bine îngrijiti din sat. Vecina se uită peste zid, spune bună dimineata. Noaptea, vede lumină în grajd, si o aude pe babă vorbind. După un timp, vecina se duce la militie si vorbeste cu sergentul major de militie. Intr'o noapte, sergentul major vine la ea în curte si se uită peste zid, cum se miscă lumina în grajd. E o noapte foarte tăcută si umedă. Intâi au lătrat multi câini, si le-au răspuns câinilor din alte sate. Acum nu se mai aude nimic, decât picăturile de apă cum cad de pe frunze putrede. Si râul cum murmură la marginea satului, sub roata morii oprită. Militianul spune: «Da, asa trebue că e» si pleacă, în manta lungă si cizme grele.

A doua zi dimineata, un camion plin de militieni se opreste în fata casei. Toti sar jos, cu cizme grele, cu pistoale automate pe piept. Bat cu pumnii în poartă, baba le deschide, ei dau buzna. Altii sar peste zidul vecinei în curte. Înconjură grajdul, tintesc usa. Baba încearcă să mintă. Dar locotenentul e de-aici din sat, o cunoaste, zice «lasă, că stim noi» si în fata grajdului strigă tare, îl cheamă pe nume pe feciorul babei: «iesi, mă, predă-te, te-am prins, nu te mai poti apăra! Iesi cu mâinile sus!». A fost coleg de scoală cu el, si au luat-o pe urmă unul încolo, celălalt încoace. Locotenentul stie că e ofiter, că e omul puterii de Stat, puterea poporului, iar celălalt e un rătăcit, un pierdut, slab, singur. Un prost. «Iesi, cu mâinile sus!». Feciorul babei iese, clipind din ochi ca o buhă: nu e obisnuit cu lumina. E galben la fată si are o barbă lungă. Maică-sa vrea să se repeadă la el, dar doi militieni o apucă de brate. Urlă: «copilul meu! copilul meu! Eu te-am dat! Nu mi-l luati! Copilul meu!». Si cade în genunchi, fiindcă i s'au înmuiat genunchii. Îi curge scuipatul din gură si urlă slab. Aproape că nici nu se aude, atâta e cerul deasupra de mare.

Pe urmă, îl duc, si nu mai rămâne decât casa si curtea pustie, si caii care fornăie si rontăie în întuneric, în grajd. El îi tot tesăla, căci n'avea ce face ziua si noaptea, ani întregi, decât să aibă grijă de ei. El stătuse, culcat pe burtă, si se uitase printre grinzi la fata lui taică-său mort, când slujea popa de îngropăciune.

Vecina nu-si dă seama, dar parcă simte ceva si nu stie ce. Vorbeste cu cineva: acela îi răspunde, da, nu, dar dela sine nu adaugă nimic, si pleacă, îsi vede de treabă. Români, Sasi, tot una e. Parcă nu mai poti vorbi cu nimeni. Se simte, nedeslusit, foarte singură. Si nu mai poate sparge singurătatea.

Caii bătrânei sânt acuma, bineînteles, în foarte proastă stare.

Petru DUMITRIU

Revista Scriitorilor Români, Nr. 1, München, 1962

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE