Sf. Crăciun - Nasterea Domnului
NASTEREA DOMNULUI

   

Când Magii au ajuns la Ierusalim au întrebat: "Unde este Impăratul de curând născut al Iudeilor? Fiindcă i-am văzut steaua la răsărit si am venit să ne închinăm lui." (Matei, Ev., 2-2.) Când Filip a spus lui Natanael că a găsit pe Isus din Nazaret cel prevestit de lege si prin prooroci "Natanael i-a zis: Poate iesi ceva bun din Nazaret?" (Ioan, Ev., 1-46)

Fără a merge la explicatii si interpretări, constatăm fată in fată două pozitii. Din fericire si unul si celălalt au sfârsit prin a descoperi pe Fiul Omului. Si toti I s'au închinat si au crezut în El. Nu e mai putin adevărat însă, că s'a ajuns la acelasi sfârsit dela două pozitii opuse.

Asa s'a născut Credinta pentru înfăptuirea căreia Fiul lui Dumnezeu a venit să se nască pe pământ.

Să se nască pentru a ne mântui. Mântuirea ne vine, prin urmare, prin nastere. Prin nasterea în trup a Mântuitorului si prin nasterea in Duh a noastră. Asa a si spus-o El lui Nicodem: "Trebue să vă nasteti din nou."

Nimeni nu poate, si deci ar fi zadarnic să incerce, a împiedica această nastere din nou.

Nici Irod nu a putut ucide pe cel "Cel ce s'a născut pentru noi si a noastră mântuire" si nici Apostolii, neîncrezători la început, nu au mai încercat să oprească pe Saul să devină Sf. Pavel.

Ori de unde vine cel care crede e binevenit si nimeni nu-i poate cere socoteală ce a fost, dacă el într'adevăr s'a născut din nou.

Acum în preajma Sfintelor Sărbători ale Nasterii Mântuitorului, aceste gânduri ale noastre se împletesc cu dorul de tară si de cei rămasi acolo în suferintă si în grele încercări.
Pentru unii aceste sărbători vor fi fără de nădejde pentrucă sunt fără bucurii. Altora rămas numai Nădejdii.

Tuturor, noi care ne mai bucurăm încă de libertate, le trimitem frătească dragoste, făgăduiala că nu-i uităm si că nu vom înceta lupta până nu-i vom izbăvi.

Puterile noastre lumesti sunt insă mici. Ca să ne putem mântui va trebui să ne nastem din nou.

Să ne nastem în Credinta pe care Cel nou-născut ne-a dat-o, cu Nădejdea Invierii pe care ne-a adus-o, dându-si viata pentru oameni si din dragoste de oameni.

"Acum dar rămân aceste trei: credinta, nădejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea" (Pavel, 1. Cor., 13-13).

Să ne nastem deci in această dragoste crestină care "nu se bucură de nelegiuire ci se bucură de adevăr si care nu va pieri niciodată" (Pavel, 1 Cor., 13-16. 8).

Hotărîrea de a ne naste din nou stă în noi. Fiecare, de oriunde am fi pornit, să întoarcem spatele tuturor ispitelor care ne tin pe căi gresite si să ne călăuzim pasii spre viitor numai cu "dragoste de adevăr".

Astăzi, când ne amenintă pe toti deopotrivă nimicirea ca oameni, ca crestini si ca neamuri, trebue să ne desprindem de tot ce este rătăcire, de tot ce a putut - din pizmă sau din trufie - să ne depărteze de adevăr.

"Dragostea nu va pieri niciodată", "oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecătii... iar oricine-i va zice: "Nebunule" va cădea sub pedeapsa focului gheenei" (Matei, Ev., 5-22).

Acolo, în tara în care colindele au amutit, unde ochii sunt plini de lacrimi si unde sufletul caută cu deznădejde Mântuirea, se asteaptă dela noi altceva decât zavistie.

De sfânta nastere a Măntuitorului, în adâncă reculegere, să încercăm să ne nastem din nou.

Ion PROTOPOPESCU 

 


 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE