SFINTELE PASTI

NAE IONESCU - JUSTA CRUCEM

 

ECCE HOMO!1)

 

...Da, iată OMUL. Răstignirea este un fapt istoric, si un simbol. Ea închipue suferinta acumulată, de proportii enorme, a omenirii. Pe lemn atârnă EL, pentrucă numai el purta pe umeri toată durerea trupului, câtă s'a îngrămădit dela săvârsirea păcatului. Iar crucea a fost înfiptă sus pe Golgotha.  Dacă si aceasta are un sens -Golgotha, quod est Calvaria e locus (Matei 27, 33) - nu stiu. Dar că jertfa a trebuit să se împlinească acolo sus, nu e fără niciun rost. Sus, adică in văzul întregii lumi antice, care într'o desperată stăruintă încercase excluderea, sau cel putin ignorarea suferintei câtă este ea in univers.
   Aci stă marea întoarcere, marea semnificatie omenească a crestinismului: durerea este un fapt; care nu străbate in încheeturile lui cosmosul, ci neamul omenesc. Crestinismul nu ia fată de această durere atitudini potrivnice; nu o ignorează, nu o combate; ci înselată in nădejdile ei de mântuire, prin Christos-omul omenirea se doreste după dreptul si libertatea de a-si plânge înfrângerea.
   Omul este cel care se svârcoleste in chinuri sus, la locul Căpătânii, Nu Christos-Dumnezeu. Stiu, si Dumnezeu poate să sufere; si Dumnezeu suferă. Când fiecare din noi îsi întoarce fata dela EL, si lasă drum iubirii sale către vadurile întunecate ale diavolului.

Dumnezeu plânge. Imi aduc aminte cât de puternic e in Léon Bloy2) sentimentul acesta pentru Dumnezeu care suferă, pentrucă e părăsit de oameni. Pe cruce însă a fost părăsit durerii sale omul, de către Dumnezeu. Plângerea Celui răstignit nu o spune oare destul de categoric? „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m'ai lăsat?" (Matei 27, 46) Si nu este caracteristic că in isbucnirea suferintii Lui, Christos găseste exact aceleasi cuvinte ca si psalmistul? Deus, deus meus... quare me dereliquisti? (Psalmul 21 (22), vers. 2) Ca si psalmistul, care nu a fost decat om.
   Fără retorism, fără pathosul eroic al Grecilor, de care nu a putut scăpa nici o personalitate asa de măsurată, adânc cumpănită si sinceră ca a lui Socrates, gemătul acesta este plânsul simplu, umil si necontrafăcut, expresiunea veridică a sufletului închircit de dureri sub gesturile teatrale si inutile ale lumii vechi. E recunoasterea pur si simplu a unui fapt; si anume fără comentarii. Toată metafizica crestină e dominată de această trăsătură fundamentală. Ceeace există, nu are nevoe de justificare, nici de fundare teoretică. Nici măcar de explicare. Răul este; ca o stare de fapt. Păcatul originar, dela care derivă, în timp, răul, nu reprezintă o demonstrare a necesitătii răului, care există, as zice, ontologic. Primul om a păcătuit atunci când s'a îndreptat înspre cunostintă. Dar nu întâmplător, prin interventia unui principiu exterior al răului, diavolul; ci in virtutea unei slăbiciuni existând chiar în om. Căci diavolul, când a voit să ispitească, nu s'a întors către Adam, ci către femee. De ce?  Pentru că el stia că femeia nu va rezista ispitei. Ea era deci mai slabă; iar dacă a gresit, trebuia să gresească: propter imbecilitatem sexu! Posibilitatea păcatului preexistă deci în om căderii, in acelas fel in care firul de iarbă e închis in sământă. Profund realistă, metafizica crestină este lipsită de dialectică...

...Dela Răstignire, lumea stie că nu durerea sau bucuria ca atare sunt hotărîtoare pentru suferinta sau fericirea noastră; ci atitudinea pe care personalitatea noastră spirituală o păstrează in fata lor.  Astfel durerea însăsi poate deveni isvor de nesfârsită bucurie, dacă ea îndeplineste un rost si îsi capătă un sens in încordarea noastră înspre mântuire.
   Această înaltă semnificalie morală a durerii, crestinismul a găsit-o; ea stă in actiunea purificatoare asupra sufletului. Asceză. Suferinta nu poate fi pedeapsă trimisă nouă de Dumnezeu întru ispăsirea păcatelor; ci tovarăs iubit si fericitor, prin care sufletele noastre se desprind de contingentele concretului, înăltându-se in sferele fericite ale libertătii adevărate - focul in care ele se lămuresc, binecuvântarea unui Dumnezeu îndurător, care nu ne poate lăsa pradă năclăelii. Crestinismul este deslegarea dumnezeiască a problemei lui Iov, pe care lumea antică nu o putea primi decât cu revoltă legitimă, dar impotriva căreia nu era in stare să întreprindă nimic...
   Christos a fost spânzurat pe lemn; si a suferit; omeneste; dar nu atât pentru ca prin suferinta lui să ne mântuiască; ci pentru ca prin pilda lui să ne învete a ne mântui. Christos a fost răstignit - si a înviat. CU MOARTEA PRE MOARTE CĂLCÂND - prin suferinta lui înfrângând suferinta.
   Pilda este lămurită. Durerea e drumul mântuirii - calea pe care ne putem câstiga pe noi însine; minunile sunt la îndemâna oricui; numai să stii a te întelege - si a cere dela tine.

   Miscarea lumilor nu s'a săvârsit încă. Legea nouă e legea iubirii si a suferintei; dar ea nu e decât un drum. Cuvântul Apocalipsei stă încă neîmplinit; deci cată a pătrunde întelesurile Crucii si pregăeste-te întru marea înnoire care va să vină.

1927

1) -Cuvintele lui Pilatus către multime, după Ioan 19, 5.

2) -Léon Bloy (1846-1917), scriitor francez, catolic militant si polemic.

 

TRISTIA

 

... „Apoi au venit la un loc împrejmuit al cărui nume este Ghetsemane si acolo a zis către ucenicii săi: sedeti aci până ce mă voiu ruga.
   Si a luat cu el pe Petru si pe Iacob si pe Ioan si a început să se înspăimânte si să se sbuciume.
   Si le-a zis lor: Prea întristat este sufletul meu până la moarte. Rămâneti aici si priveghiati.
   Apoi mergând putin mai înainte, a căzut la pământ si se rugă că de este cu putintă să treacă dela el ceasul acela.
   Si zicea: Abba, toate sunt tie cu putintă; depărtează dela mine paharul acesta.
   Insă nu ce voesc eu, dar ceeace tu voesti.
   Si a venit la ucenici si i-a găsit dormind si a grăit către Petru: Simone, dormi? N'ai avut tărie să veghezi un ceas? Fiti treji si vă rugati, ca să nu cădeti in ispită. Căci duhul este nepregetător, dar trupul - neputincios.
   Si iarăsi s'a dus de s'a rugat, spunând aceleasi vorbe. Dar întorcându-se, i-a găsit pe ei din nou dormind, căci ochii lor erau îngreuiati de somn, si nu stiau ce să-i răspundă." Asa Marcu 14, 32-40.
   „A început să se înspăimănte si să se sbuciume, si le-a zis lor: Prea întristat e sufletul meu până la moarte."
   Iar Luca (22, 44): ,,Si fiind in sbuciumul durerii, cu mai mare stăruintă se ruga. Iar sudoarea lui, ca picături mari de sânge, picura pe pământ."
   Asa dar a suferit. A suferit însă Christos-omul sau Christos-Dumnezeu? A suferit, pentru că mergea spre împlinirea soartei lui - spânzurarea pe cruce - sau pentru că se făcea gol in jurul lui, pentru că Iuda îl trădase, pentru că Simon-Petru era să se lapede de el, pentru că ai lui n'au avut tărie să vegheze nici măcar un ceas, ci au adormit in chiar vremea agoniei lui? Teamă mi-e că a suferit Dumnezeu si nu omul, că suferinta e chiar in Dumnezeu, că prin aceasta tragedia existentii e mai adâncă si mai cutremurătoare.
   De ce nu? Căci Dumnezeu a creat cerul si pământul - si asta însemnează că Dumnezeu însusi era in lipsă. In lipsă de ceva, pe care a căutat să-l împlinească prin ceeace a creat. Să se împlinească. Să se împlinească - prin actul de creatie sau prin creatură, asta e deocamdată indiferent. Fapt e că se afla in lipsă, in desechilibru. Căci unde este echilibru, nu e creatie; pentru că unde e echilibru nu e nimic; e nemiscare. Dumnezeu s'a miscat însă când a creat lumea - a iesit din el însusi; si creind ceva, a făcut un efort; iar efortul e suferintă; si instituind existenta a ceva, a instituit existenta efortului, existenta fiind întotdeauna un efort asupra nefiintei.
   Din lipsa si din suferinta lui a iesit deci lumea; si trăeste numai ca suferintă. Atât cât trăeste in ea.  Deosebită de el. Să tindă însă din nou către el, să se destrame in el, să renunte in el la fiinta ei, si totul intră din nou in echilibru, in plenitudine. Si omul la fel.
   Dumnezeu are deci nevoe de creatiune. Are nevoe de iubirea ei. De actul de iubire prin care creatiunea se doreste catre isvorul ei. Căci dacă, odată creată, lumea devine de sine stătătoare, atunci actul de creatie a mers in sec, Dumnezeu tot neîmplinit a rămas, iar actul trebue să se repete in infinitum - cât ar dura, dealtfel, si suferinta lui Dumnezeu.
   Pentru om e încă mai usor. El nu are nevoe decât de el însusi, pentru a ajunge din nou in Dumnezeu. Plato cunostea deja functiunea erosului, ascensiunea fericitoare înspre Dumnezeu, la capătul căreia stă pacea si împăcarea - storghé ziceau Grecii.
   Pentru Dumnezeu însă - nu. Căci Dumnezeu are nevoe de actul liber de iubire al omului, pentru ca toate să se întoarcă in El. Astfel încât tragediei omului dela care Dumnezeu si-a întors fata, îi răspunde, mai înfricosetoare încă, tragedia lui Dumnezeu dela care îsi va fi întors fata omul. Am amintit-o si altădată: Léon Bloy a avut o prăpăstios de adâncă intuitie, atunci când a vorbit de suferinta lui Dumnezeu, cel singur si părăsit de oameni.
   ,,Simone, dormi?" De trei ori s'a întors Iisus către ucenicii lui, cei mai de aproape ai lui, si le-a cerut să vegheze cu el. Si de trei ori ei l-au părăsit - adormind întru osteneala lor: si nu stiau ce să răspundă, că erau ochii lor îngreuiati de somn.
   De ce le-a cerut să vegheze? Ca să-l păzească? Să-l păzească - contra cui? Contra slugilor mai marilor bisericii? De acestia s'ar fi putut feri iesind din Ierusalim. Nu a făcut-o. Pentru că el mergea la moarte - voia să meargă. In ceasul in care însă soarta lui se împlinea, el le cerea să privegheze - să fie cu el. Iar ei au adormit. Nu au fost. Desi iubirea lui pentru ei avea să sfărâme si portile iadului. Simon-Petru doarme. Si noi toti - ca el. Si deaceea până si iubirea e suferintă. Lumea se răsuceste in durere ca o râmă pusă pe jăratec. - Si Dumnezeu odată cu ea.
   ... „Iar sudoarea lui, ca picături de sânge, picură pe pământ."

1933

 

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE