MEMORIALUL DURERII - O istorie care nu se învată la scoală
COLECTIVIZAREA ÎN VRANCEA

    

  [Pasi în zăpadă. Bocanci grei care calcă pământul.

 

„Nu pentru o lopată de rumenă pâine, 

Nu pentru pătule, nu pentru pogoane, 

Ci pentru văzduhul tău liber de mâine, 

Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! 

Pentru sângele neamului tău curs prin santuri, 

Pentru cântecul tău tintuit in piroane,

Pentru lacrima soarelui tău pus in lanturi, 

Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!"

Arhivă. Sesiunea MAN din Aprilie 1962]

 

Comentariu:

În anul 1962, procesul cooperativizării agriculturii era practic încheiat. În fata celor douăsprezece mii de tărani invitati să participe la sesiunea extraordinară a Marii Adunări Nationale din Aprilie 1962, Nicolae Ceausescu a atribuit partidului, activistilor săi, meritul acestei istorice transformări. Într-o măsură foarte însemnată, meritul i se datora. Putini stiu azi care au fost responsabilitătile personale ale lui Nicolae Ceausescu in cruciada colectivizării. Cărtile, filmele, ziarele de partid, emisiumle de televiziune, volumele omagiale, biografiile confectionate pentru Occident, poemele păunesciene l-au asemuit cu Moise, cel care a condus poporul către pământul făgăduintei, al bunăstării si al independentei.

 

[Troita din comuna Răstoaca. Numele celor nouă tărani impuscati în 4 decembrie 1957.]

 

Vrancea era ultima redută in calea colectivizării. S-au dat ani de închisoare prin aplicarea articolului 209 din Codul Penal, in perioada 1948-1962, si cu toate mijloacele de constrângere, cote, impozite, confiscări de avere, impuneri ilegale, rechizitii fortate, tăranii nu acceptau colectiva. In Vrancea s-a manifestat cu fortă comunismul de război, comunismul care opera cu tancuri si tunuri pentru a convinge tăranii.

Era, sfârsitul deceniului sase; transeele si cazematele, vorbind despre luptele de la Mărăsti, Mărăsesti si Oituz, ne duc spre un teritoriu in care structurile colectiviste nu pot trece. Practic, Partidul Comunist a supravegheat cooperativizarca cu arma în mână. Într-un instructaj elaborat de Directia Generală a Poporului, in iulie 1950 se cerea ca lucrătorii de Securitate să răspumlă direct de adunarea cotelor, de colectări si inscrieri. Instructiunile precizau: dacă vreun chiabur face agitatie, poate fi împuscat acolo, pe loc. Ceea ce trupele de Securitate au si executat in sirul de sate vrâncene Răstoaca, Vadu Rosca, Bârsesti. Fată de asa-zisa chiaburime, nu se stabilise încă cine era tăran înstărit, cine era mijlocas si cine era chiabur. Linia partidului se pronunta clar, mai întâi pentru îngrădire economică si apoi pentru lichidarea chiaburimii.

De altfel, comunistii rusi arătaseră, încă din anul 1930, ce înseamnă deculacizare; cuvântul vine de la culac-chiabur, si colectivizare imediată totală. Toate proprietătile tărănesti - pământ, vie, material agricol, unelte, animale - sunt declarate proprietatea statului. Pentru a înfrânge rezistenta satului rus, Stalin a deportat cincisprezece milioane de tărani. În Vrancca, colectivizarea fortată s-a declansat în anul 1957. La început, echipe de treizeci-patruzeci de indivizi umblau, din casă in casă, cu lămuritul. Dacă lămuritul nu dădea rezultate, urmau bătăile, amenintările, arestările.

Numărul cel mai mare de arestări din Vrancea în perioada 1949-1955 l-a furnizat tărănimea. Acuzati de sabotaj economic, de fapt pentru neputinta de a plăti cotele, taranii primeau ani grei de închisoare.

Pozitia lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, exprimată la o plenară a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român din martîe 1959, suna cinic: „Să le luăm pământurile în asa fel încât să nu însemne o nationalizare, dar să nu le dam prea mult, să le dam si lor ceva bani ca să aibă de o tigară. Batozele si tractoarele de la chiaburi trebuie luate la pretul fierului vechi."

Victor Frunză, in Istoria stalinismului, defineste această natură a politicii fată de tărănime: "Numai conjuncturile au obligat atunci partidul să dea prioritate la început unor forme politice, altminteri împletirea între terorism si politică ajunsese la un moment dat să fie atât de strânsă încât să se si confunde. Teroare, represiune, crimă. Iată ce a însernnat colectivizarea in Vrancea."

[Comuna Răstoaca]

Oamenii sunt săraci aici, la Răstoaca; după ani de închisoare, putini an reusit să-si refacă avutul confiscat, să-si dobândească casele, pământurile. 

Adus la sapă de lemn, de o politică potrivnică omului, tăranul vrâncean si-a pus in ramă odoarele de pret care i-au fost nimicite timp de atâtea decenii: caii, vitele, tot ceea ce făcea odinioară sfintenia, mândria si frumusetea unei gospodării de răzesi.

 

[Arhivă. Jurnalele de actualităti ale anilor '60:

Ce greu le-a fost până să se hotărască... Drumul arătat de partid era prea nou, si calea între el si ceea ce lăsaserăti voi prea mare. Era vorba de o altă viată, o viată pe care voi nici nu ati fi putut-o visa. Si această viată era parca adunată într-un singur cuvânt: colectivă.

Laolaltă stăpâni. Si când cuvântul "sărac" a fost inlocuit cu "colectivist", colectivistii începuseră asaltul împotriva satului sarac.

Un grup de tărani, fosti detinuti politici din satul Rastoaca:

„Eu mă numesc Miu Corneliu; eu am avut condamnare cincisprezece ani de muncă silnică."

„Sunt Florea Vasile, am fost condamnat la optsprczecc ani."

„Miu G. Gheorghe, condamnat douăzeci de ani, acte de teroare contra sigurantei statului."

„Besleagă Vasile, cincisprezecc ani, tot la fel." 

„Marcu Ion, douazece de ani, tot la fel, acceasi..." 

,,Marian Gheorghe, douazeci de ani."

„Miu D. Soare zece ani am avut condamnare."

„Alt tăran, condamnat douăzeci de ani, acte de teroare contra orânduirii sociale."

„Miu D. Vasile, condamnat douăzeci de ani detentie grea, temnită grea."

„Chitu Ilie, condamnat douăzeci de ani pentru acte de teroare împotriva securitătii statului."

„Miu D. Gheorghe, douăzeci de ani condamnat."

„Lazăr D. Dumitru, optsprezece ani condamnat, tot cu acte de teroare contra sigurantei statului,"

"Ma numesc Lazăr V. Marin, condamnat douăzeci de ani muncă silnică, confiscarea averii pentru acte de teroare contra orânduirii sociale."]

 

[Arhivă. Filme de propaganda pentru colectivizare:

,,Câte îndoieli individualiste, câtă frămâmtare transpirată a trebuit să depasească tăranul până să iasă din bucătica lui de teren, si să decidă să se unească împreună cu ceilalti, să-si aducă plugul pe care îl ciocănise, de mic copil, bouleanul pe care îl asistase la fătare. La tot ce credeati ca inseamnă a fi stăpân in casa lui, i se propuneau solutii noi. Filozofia lui, instinctual conservatoare, de om înselat de zeci si sute de ori, ca să nu mai vorbim de reactiunca reactivată pe această temă între 1948 si 1962, totul se opunea."]

 

Care a fost realitatea colectivizării, spun mărturiile:

Miu M. Gheorghe: Prima zi, atunci, a fost o Duminică; in Duminica aia a venit Securitatea, umbla cu masinile pe drum, si nu a facut nimic, erau astupati securistii cu prelate, si ai nostri ieseau cu cutitele la ei la masină... Până la urmă le-a oprit drumul, nu a mai vrut să le mai dea drumul să mai circule pe sosea, era o nuntă atunci, nu aveai voie să stai pe loc; si noaptea a încercuit satul. In puterea noptii... domne, de unde si până unde? Lunea a fost liniste, nu a venit Lunea nimeni peste noi, si Luni noaptea a încercuit satul, cu tancuri, cu tunuri, ca pe front. A încercuit satul si nu a mai dat voie să mai iasă nimeni din comună, si nici să intre nimeni. Si a arestat, si ne-a oprit patruzeci de insi, cum ne-a oprit. Pentru pământ am fost, nu am vrut să dam pământul, să intrăm in CAP. Pentru pământ si acum luptăm, ca să ne luăm drepturile. Asta e situatia, domnule. Nu stiu de unde pleacă, ca nu putem să intrăm in drepturile pământului.

Lazăr D. Dumitru: in 1957, pe 14 Noiembrie, au sosit o sută douăzeci de insi, in două masini, care ăstia au debarcat la sfatul popular, si acolo s-au orgarizat: care merge înspre Târtan si Răstoaca; dintre care erau nouă straini si unul din sat, in fiecare echipă. Si au durat aceste echipe sase zile, timp de o săptămână aici in comună. Dintre care, in timpul ăsta, oamenii stiind ca veneau cu ciomege, cu sila... fortat, dacă întâlnea o femeie pe stradă, o făcea fortat să pună degetul. O făcea fortat, că lua sapte lei de cerere. Dacă venea acasă, iar la fel, fortau; lua femeia, dar la fel, femeia spunea: Domne, astept să vină bărbatul, să întreb si eu bărbatul. Nu conta, bătaie, să treacă fortat. Între care, in mijlocul satului, Mitică Postolache, femeia născuse atunci, si bărbatul ei era dus la Focsani, era într-o miercuri asta. Bărbatul său nu a fost acasă, si era femeia, femeia cu copilul născut atunci, să-l îmbrace, a luat femeia de păr, cu copilul de pe prispă, cum e prispa afară, a târât-o in bătătură si o târa cum tragi tu o obială si cu copilul in brate, si-o bătea.

Chitu M. Ilie: Eu, singur, am trimis femeia de acasă, aveam un copil, o fetită de un an si opt luni, zic: ia fata, si du-te la tac-tu; stai acolo până o trece văpaia asta. Am stat vreo trei-patru zile singur acasă; nu mâncam, nu nimica... când nu e femeia acasă: îi trimit femeii răspuns, să vină acasă. La colt la Ursu, câtiva insi au tăbărât pe ea, i-a azvârlit copilul jos din brate si i-a pus degetul fortat pe cerere. Când am văzut asta, m-am tulburat, doamnă. Am cârpit vreo câtiva si s-au împrăstiat. Si treaba asta a mers până in 12 Ianuarie. În 12 Ianuarie, au fost organizati să comaseze terenurile Răstocii, si noi am prins firul.

Lucia Hossu Longin: Ce înseamnă sa comaseze terenul? 

Tăranii: Să-l ia, să-l bage in colectiv, grămadă.

L. H. L.: Cât însemna acest teren?

Tăranii: O mie si ceva de hectare, două mii de hectare.

C. M. I.: Si noi am prins firul ce vrea să facă ei; si ne-am adunat la Putna aici, la Podul Putnei. La Podul Putnei a venit primarul: Ma, oameni buni, a vrut să calmeze treaba, ca nu-i nimic, că o fi, că o împărti; mă, uite ce e: dacă nu este nimic, mergi la sat si ne dati cerenle. Era inginerul Găianu de la Galati. Era inginerul Ionescu de la Bucuresti, să asiste la comasarea asta, la sărbătoarea asta care vrea să o facă ei. I-am luat de pe drum, i-am găsit la cooperativă, i-am luat de pe drum, i-am băgat in convoi, la Sfatul Popular. Măi, oameni buni, că alegeti-vă presedintele dintre voi, ca nu stiu ce, socoteli, facetî două colective sau trei, câte vreti voi... Nimic, bătaie; devastat Sfatul Popular complet, am scos toată arhiva in centrul soselei, cererile le-am dat foc, Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, care erau pe pereti, jos toti.

M. C.: Ne-au băgat la dubă, la ora sase dimineata, si ne-au dus direct la Galati; la Galati au tras duba cu spatele; douăzeci, dar el a venit mai târziu, nu te-a prins pe tine, ca el a plecat într-o comună aici, a zis că o să scape, dar nu a scăpat..., după ce ne-a dus la Galati acolo, ne-a băgat cu duba cu spatele in usă, ne-a pus căciulile pe ochi, ne-a dat câte un pumn in cap la fiecare si ne-a băgat la câte o gheretă pe fiecare, si ne-a făcut perchezitie: ne-a tăiat nasturii de la haine, ne-a luat snurul la bocanci, ne-a luat cojoacele, ce am avut pe noi, hainele, si ne-a băgat doar in flanel, in celulă, fiecare câte unul sau doi in celulă, dar eu am fost singur. Multi care au fost câte doi, câte trei... ne-au tinut acolo cinci, sase zile, ca nu ne-a întrebat nimeni; stiau ceea ce stiau. După vreo cinci zile vine un caraliu din ăsta care îti da ochelari, ochelari fară vedere, negri, te lua de brat si te suia la anchetă. La ancheta te lua la intrebări: Ce ai vrut să faci, cum s-a petrecut treaba acolo? Noi, eu in special, spuneam adevărul, si ei nu vroiau să înteleagă. Nu, banditule, spune cum s-a întâmplat! Si au inceput cu bătăi, pumni in stomac, pe sub falci; nu mai tinea cont, dădea aici la ceafă, vedeai stele verzi, albastre si in tot felul. Vedea că nu scoate nimic, te lua caraliul, îti punea ochelari in ochi si te băga înapoi la celulă. Pe urmă scotea pe altii, si asa a mers două luni de zile.

C. M. I.: Domne, m-ai luat, m-ai condamnat, mi-ai dat douăzeci de ani, mi-ai confiscat, am avut si eu un bou si o vacă la jug, boul mi l-ai confiscat; nici azi nu s-a recuperat treaba asta. Altceva, dacă tu m-ai arestat pe mine si îmi dai o suta de grame de pâine pe zi aici... ne scotea la perchezitie, cu pieile goale, într-un salon lung; ciorapii, izmenele, chilotii, cămăsile si asa mai departe. A ajuns până acolo, ne-a băgat degetul in fund, dar... zice: Vezi, mă, că in gură are ceva, si-ti băga degetul in gură. Asta e umanitate? (Plânge.)

 

[Din jurnalele de actualităti ale anilor 1960:

Au fost si cazuri când oamenilor li s-a vorbit răstit; s-au petrecut si ilegalităti ascunse opiniei publice. Câte unii am semnat pur si simplu de frică.]

 

C. M. I.: Ne băga sub pat, ne punea să ne facem excrementele in castroane, si ne chema de pe dedesubt: cutu, cutu, cutu... si ne mâncam noi excrementele noastre. Umanitate este asta? Si acum au fugit in Turcia, in Grecia... o să-i găsim, doamnă, nu anul ăsta, la anul.

L. H. L.: Pe cine vreti sa gasiti?

Raspuns: Fratii Somlea (ofiteri politici la Penitenciarul din Gherla).

C. M. I.: Plutonierul Bodea m-a bagat douazeci si ceva de zile la izolare pentru că a găsit un geam scris, să-mi fac si eu ocupatie, să nu înnebunesc. Zice: Unde esti, ma? Stăteam pe wc. De aici pâna diseară nu iesi! Asa mi-a făcut un cerc plutonierul Bodea (n.a. - arată cercul din jurul lui). Să nu iesi din cercul ăsta! Cu o sută grame de pâine la doua zile la izolare, doamnă, si seara se declansa un pat din perete. Este scris numele meu acolo. Vreau să vizitez si eu Gherla o data...

L. H. L.: La Gherla ati fost? 

C. M. I.: La Gherla, da.

Besleagă Vasile: Eram zece mii in 1959. Ne scotea de băgam alimentele pe sectie, si număram pâinile; pâinea era împărtită in douăzeci si patru. Stiam, avem atâtea sute de pâini, câte douăzeci si patru, si după pavilionul nou erau cinci mii, si cinci mii erau in pavilionul vechi.

L. H. L.: Câti erau tărani, din cei zece mii?

B. V.: Toti erau tărani, majoritatea erau tărani, cu problema agriculturii atunci, cu colectivizarea, contrarevolutionari. Ei ne-au făcut acte de teroare contra orânduirii sociale, ca să ne poată încadra, să ne pedepsească, cu pedepse rnari.

C. M. I.: Altceva. M-a tinut trei luni legat la butuc, cu Farcani Valeriu din Brăisoru-Huedin, dascăl. Asta era condamnat la moarte. Măi, ce să fie cu mine, cu ăsta condamnat la moarte? Uitati-vă, doamnă, piciorul meu. (n.a. - arată rani cicatrizate la picior.) Se cunoaste? Butucul era asa băgat in ciment, si avea douăsprezece lanturi pe el. Dacă erai condamnat mai greu acolo, doisprezece insi lega, dar eu am fost numai cu ăsta. Si stăteam amândoi pe butucul ăla, apa jos era de un deget. Când am iesit de acolo, tălpile de la bocanci mi-au căzut jos. Pielea mea, ziceai ca sunt un morun de baltă de peste, asa se făcuse. Pentru ce?

Lazăr Vasile: Numai pe bătaie ne-a tinut două luni de zile... care ne-a bătut. Făceam o dată, dacă ne scotea la anchetă o dată ziua, de două ori noaptea, dacă ne scotea de doua ori noaptea, o data ziua. Si uite asa, ne-a frecat până să spunem adevărul. Si adevărul, ce să spun? Am fost acolo. Si au spus ca de ce ne-am dus si am cerut cererile înapoi lui Cotigă Ion, primarul. A fost contra, si de colea a fost altul in urmă, Vasile Chirea, si ne-a confiscat ăla tot. A spus ca a venit Ceausescu si a spus: Care or fi vinovati vor fi luati cu capul si împuscati. Si el a plecat la Bucuresti. Pe noi ne-a închis pe toti si ne-a condamnat la Galati. Cât au vrut ei. La Galati am stat sase luni de zile, ne-au pus lanturi la picioare, de alea cum sunt la animale, groase ca degetul, cum ar fi de remorci. Mai ceva ca la anirnale. Si ne-a luat si ne-a dus in Gherla. Si in Gherla ne-a tinut două zile în lanturi; sub pat, ca nu aveam unde ne culca, in pat, unde să te culci împiedicat de picioare? Si după aia ne-a scos unul câte unul, si tăiam noi zalele de la picioare, ca erau făcute cum e potcovita, brătară, si aici fier de zece, nituit, si acolo s-a spart si mozaică si tot...

Lazăr V. Marian: Pe mine m-a luat la trei săptămâni după ce a arestat primul lot care a înconjurat comuna, ca s-a spus treaba asta, a venit chiar Ceausescu, a venit personal in comună si a spus: Vor fi pedepsiti chiar si cu moartea, chiar si capul li-l vom lua.

 

[Arhivă. Din jurnalele de actualităti ale anilor 1960:

Deseori, in împrejurări deosebit de grele, in orice caz, pretutindeni pe unde l-au purtat răspunderile, conducerea partidului, si in contact direct cu tăranii, tovarăsul Nicolae Ceausescu a militat cu fermitate, cu un curaj izvorât din adâncul convingerilor sale pentru respectarea liberului consimtământ, pentru înscrieri strict democratic obtinute, convins ca, nici politic, nici economic, nu se poate actiona eficace, fara o optiune liberă, singura care obligă într-adevăr la eficacitate, optiunea liberă pe care a socotit-o dintotdeauna, dreptul taranului român.]

 

L. H. L.: Spuneti-ne, ne interesează in mod deosebit, de asta suntem in Vrancea, fenomeul de rezistentă din Vrancea. Cum vă explicati dumneavoastră că aici împotrivirea in fata colectivizării a fost atât de rnasivă, fată de alte zone ale tării, in care totusi satele au fost supuse. Cum vă explicati?

L. V. M.: Vrancea niciodată au a fost călcată si nici nu va fi. Din 1950, s-a răsculat de sus, de la Bârsesti, si a ajuns până la Focsani. Fiindcă noi ne tragem din răzesi, nu am vrut să dam pământul cu forta la CAP. Nu am vrut să mă trec, nu am decât două hectare eu si cu sotia, nu am vrut să-l trec cu forta, fiindcă am fost obligati, ca au venit cu cutitul in sală, cu ghioagă, in curte... mi-a bătut si sotia... eu sunt vecin cu Miu. Am stat o săptămână fugar pe camp; nu putem să stam din cauză ca veneau in curte câte doisprezece-cincisprezece nu te întreba. "Dă-i bătaie...." Dintre ăia care au fost, ca se cunoaste si acum, au fost securisti, agenti de securitate, muncitori, golani alesi, adusi, plătiti, arăta că el e securist, pistol pe dedesubt, sulă si asa mai departe, erau pregătiti pentru bătaie. Nu te întreba. Te treci? Nu. Si dă-i bătaie. Asa a fost, doamnă, asa s-a petrecut. La noi, Vrancea nu a fost niciodată îngenuncheată din mosi strămosi, răzesii lui Stefan cel Mare. Noi suntem oleacă mai departe de Suraia, Vadu Rosca vorbeste... adică suntem oleacă încâlciti, că suntern aici cu Muntenia vecini, nu vorbim cu „si", dar noi nu am cedat, nu am vrut să ne trecem, obligatoriu nu am vrut să ne trecem in CAP. Indiferernt ce se întâmplă. Si am fost luat. Când m-a arestat, sotia mai avea o lună si jumătate până să nască. Care băiat îl am azi de douăzeci si opt de ani, si l-am găsit de sase ani jumatate cand am venit. Nu stia să-mi zică tată.

C. M. L: Tatăl meu a luptat la Mărăsesti si statul l-a împroprietărit cu câteva hectare de pământ. Mi-a dat si mie o jumătate din pământ. Am avut-o plantată cu vie; când sa o culeg si eu, al patrulea an m-a băgat în puscărie. Mi-a confiscat via. Când am venit acasă la vreo sase ani, mi-a defrisat-o. Si mă duc la domnul Florică si zic: Domne, dă-mi si mie asta, de un... măcar, să fac si eu focul, să ies din iarnă. Mars din fata mea, criminalule! Nu ne-om întâlni noi vreodată pe ici, pe colea? E la frmă la Floresti acum... Nu ne-om întâlni noi oare între patru ochi asa? [Alti tărani: Mai avem putin si suntem gata. Ne ducem.]

M. C.: Pământul nostru este în IAS si nu avem de unde să-l luăm, două sute de hectare care ne lipsesc pe comună ca să dăm la oameni. Dar acum, ca să ne ducem, să ne cerem niste drepturi, nu ni se dă, ne amână din zi în zi. Ne ducem de două ori pe săptămână, noi ne ducem la prefectură... si „mai veniti, să vedem ce solutii găsim", si nu stiu ce solutii să găsească si ne amână din zi in zi. Acum spun: cică da, să luăm din IAS, dar să luăm întâi de la Gologanu, să-l dăm întâi IAS-ului, să facem schimb.

L. H. L.: Dvs. vreti pământul dvs., nu pământ la schimb.

M. C.: Nu, domne, Pământul nostru, ca-i al nostru. Perimetrul comunei. Noi cerem pământul nostru care este, noi nu avem nevoie de alt pământ; al nostru aici a fost si de aici îl luăm.

C. M. L: Discutia este pentru ce am suferit eu, domne! Ne-au pus mâinile pe masă asa, uitati-vă la mâinile mele, uitati cu cât este mai scurt degetul ăsta decât ăsta; si din două ghioage s-au facut palmele mele asa... si nu m-a lăsat, a dat până când a plesnit. Păi, pot să uit eu asa ceva? Aici a cangrenat degetul ăsta, si a căzut jos buricul degetului. Pentru ce? Pentru mostenirile pe care le am de la tata, si tata a luptat pe front, i-a bătut pe nemti la Mărăsesti, pentru pământul ăsta. Si nu-l dau niciodată.

L. H. L.: Pai, nu mai aveti ce să dati, că l-au luat...

C. M. I.: Dar îl luăm noi înapoi iar. Nici nu mă gândesc.

 

[Arhivă. Din Jurnalele de Actualităti ale antior '60:

Sase mii cinci sute de hectare câstigate pentru agricultură. Iată ce sărbătoresc muncitorii santierului de îndiguire Brăila-Dunăre-Siret. Ministrul adjunct al Agriculturii, Nicolae Ceausescu, felicită pe muncitori pentru această realizare.]

 

C. M. I.: Am fost bătut in piept, mi-a rupt clavicula asta, la gât aici. Am vărsat sânge... in Galati. Să vă spună colegii mei... Au spus ca din cauza noastra nu se poate colectiviza judetul Vrancea.

 

Comentariu - [Imagini din Răstoaca, azi]

Am revenit, după treisprezece ani in aceste asezări de pe malul Putnei. Tăranul ca un brad, Chitu M. Ilie, nu mai e in viată. Doar casa lui, după inundatii, s-a lăsat putin pe o parte, si mai ales după ce si-a pierdut stăpânii. Chitu a murit mult prea devreme, de ciroza hepatică pe care o contractase în Zarca Gherlei. Nu si-a luat înapoi nici tot pământul confiscat de comunisti. După el, la un an, sotia îi este lovită de o masină in fata portii. Cele două fete ale lui Chitu au părăsit Răstoaca, satul în care trăiseră atâtea nenorociri. Au vândut si au plecat. Tăranul semet care promitea să sece Putna, cu cei care i-au furat avutul si tineretea, nu a mai apucat să se tină de cuvânt. Peste Răstoaca si Vadul Rosca, acolo unde trupele lui Ceausescu au tras in 1957 ca pe front, cincizeci de ani mai târziu, in 2005, s-a abătut urgia apelor. Casele au fost maturate; tăranii au rămas din nou săraci, zdrobiti de durere, in căutarea unor noi orizonturi. Adevărati proletari agricoli.

Lângă comuna Vulturul, Guvernul României si oameni cu sufletul mare le-au construit adăposturi. Un alt sat se naste; abia acum se rânduiesc. De Paste, vor sărbători învierea Domnului într-o noua biserica. În centrul satului se află casa lui Dumnezeu, in constructie deocamdată. Pentru că dintotdeauna viata unei comunităti rurale se centrează pe sfânta biserică ocrotitoare, iubitoare si puternică. Va opri Dumnezeu răul care i-a năpăstuit pe tăranii vrânceni decenii de-a rândul? Le va da mângâicrea si imbărbătarea de care au atâta nevoie?

 

[Arhivă - Portret Nicolae Ceausescu

Sef al Directiei Superioare Politice a Armatei si adjunct al Ministrului Fortelor Armate in anii 1950, generalul Nicolae Ceausescu a condus personal razboiul împotriva tăranilor din Vrancea. Aici a fost recunoscut de cei care bătuti, secerati, asteptau să vină partidul ca să li se hotărască soarta. Insotit de o echipă de securisti si procurori, Ceausescu a întrebat, fată în fată cu autorii răzmeritei din Vadu Rosca, dacă este cineva rănit dintre soldati, dar mortii si rănitii erau numai in tabăra tăranilor.]

 

Tăran rănit: Sapte gloante am avut aici, si două in picior. 

[Comuna Vadu Rosca]

Nitu V. Stan (unul dintre capii revoltei tăranilor din satul Vadu Rosca, noiembrie-decembrie 1957): Nu am dormit acasă, dormeam într-o lizieră de salcâmi cu un vecin aici, era 4 decembrie si era frig; aveam niste haine pe noi, ne-am pus si noi într-o lizieră, nici in casă nu ne-am mai dus. Ne-am culcat pe la patru dimineată. Pe la vreo sase, sapte, in zorii zilei, auzim un huruit, asa ca pe front, închis. Măi, ce se aude oare? Un huruit de masini grele, utilaj greu. Am stat noi, nu se vedea nimic; când aproape de zori asa, la cinci sute de metri, cam sapte-opt sute de metri, se vedea ceva, parcă ziceam ca e lup; venea, se oprea, venea, se oprea, dar ăla dormea mai greu. Măi, Nicolae, ies cu arma. De ce? Bă, băieti, e greu de noi; e, să vezi tu ce vine acus... îi spui. Ia uite colo pe sosea, uite cât vine, uite cât vine. Nu a durat zece minute, a venit o grupă de soldati cu un militian in frunte, pe aici prin pădure. Eu ma duc pe aici, dar de acum poporul s-a alarnnat. Imediat la clopot, si in timp de cinci minute s-au umplut iar toate soselele. Când am venit, ma duc acolo, grupa aceea de sase-sapte militari rnergea in flanc asa, si ne-am însirat si noi in flanc asa. Ăia strigau înapoi, noi strigam înapoi! Nu le-am dat voie, recunosc, că poate am fost si vinovat într-un fel: pe aici nu se trece, chiar asa am spus.

Ei, oameni buni, asteptati Crăciunul... pe aici nu se trece, nu primim nici armată, nu primim... s-a întors, domne, a facut o curbă expre, noi am venit in sat; cat am venit de la o sută de metri, din pădure, aici in sat a venit batalionul, masinile; mitraliera pe cabină, acum văd, oameni postati linistiti, noi îi avem in fată, dati drumul la armată! Nu dăm drumul nimic, aici in sat ne baricadăm. N-am dat, ne-am opus; nu am deschis drumul. A început să tragă: gloante oarbe; dar când a început să tragă, venea asa o flacără... asa faceam toti. Tineretul era asa mai obraznic. Hai pe ei ca nu au gloante, au început să zvârle cu pietre. N-aveam altă armă. A azvârlit cu pietre oleacă. Când a început să tragă, cădea ca grâul; asa cădea, si în dreapta, si in stânga. Cum e domnul Cotonanu aici, asa era si stânga. Pe dreapta mea l-a împuscat aici (n.a. - mijlocul fruntii), mort, pe stânga l-a împuscat cât de aici in televizorul ăla, si a căzut asa... (n.a. - pe spate). 

L. H. L.: Pe cine a împuscat?

N. V. S.: Pai, l-a împuscat in masină, cum îl cheamă, Crăciun Dumitru. Nu-s veri, numai asa s-au numit: Crăciun Stroe si Crăciun Dumitru. Ăsta, Crăciun Stroe, a căzut mortal, Crăciun Dumitru numai aici (zona abdomenului). Mă arde, mă arde. Mă duc la Stroe, Stroe era negru si râcâia; cu fata în jos. Ăsta e mort. Uitasem de ăia ca trage, nu mai tineam cont. L-am luat pe ăla, curaj sau minte nu am mai avut, nu mai stiam ce era acolo. Când mă uit încolo, alt băiat. De acuma răcnea ca in iad. Unul tipa ca l-a împuscat, altul ca l-a împuscat pe văru-su, altul ca e rănit...

L. H. L.: Au tras fără somatie?

N. V S.: Fără. Fără somatie au tras; de acuma trăgeau in plin. Si noroc că am avut cazemata în spate si ne-am retras; l-am luat pe ăla in spate si m-am retras in cazemată; când m-am dat in dosul cazematei, aici săreau pietre cum vine grindina aceea in cazemată, dar dacă nu era cazemata aceea cred că zob ne făcea pe toti. Si dacă nu aveam cazemata in spate, poate ne omora pe toti, pe toti ne omora atunci, dar am mai scăpat o parte. L-am luat pe ăla, l-am salvat, am venit acasă, nu era nimeni, nevasta si copiii, aveam patru copii sub sapte ani, cel mai mare avea vreo sapte ani, cel rnai mic avea vreo sapte luni. Nu aveam nici fotografii, că nu aveam fotografii... nimic nu a lăsat. Si am fugit tocmai in partea cealaltă a satului, unde era familia acolo asezată. Am trecut, când am trecut de aici, am trecut hatasul, venea armata in salturi.

L. H. L.: Asupra unui sat cu patru sute de suflete, asa un asediu?

N. V S.: Pe trei linii venea, plus pusca mitralieră care trăgea încontinuu. Clopotul trăgea; masinile se opriseră la pod acolo, ne baricada, si clopotul trăgea. La un timp a stat clopotul, dar a stat clopotul după ce a retezat clopotnita; mitraliera a tras continuu. Si un băiat care a scăpat din armată atunci, care a făcut armată la Securitate, el a tras clopotul, si dacă l-a împuscat tot pe aici prin stomac, când a retezat clopotnita, el s-a scos la curea, si tot mai bătea acolo. Si acum trăieste băiatul acela de sapte ani acolo, in clopotnită, pe ăla nu l-a atins deloc; cum a stat băiatul acolo... s-a suit securistul...

L. H. L.: Clopotarul Ienută?

N. V. S.: Ienută, da. Acela l-a găsit împuscat acolo si el dădea cu securea, si i-a pus pistolul in cap si l-a trântit jos. Toată armata se apropia, de acum avea două-trei sute de metri ca să intre in sat. Dar cu trăsături, nu am fost prin război, atunci eram mic. Dar exact cum povesteau fratii mei pe linia întâi, asa era pericolul. Eu atunci mi-am luat un copil in brate, pe gât, aici, aveam un copil de doi ani si unul de sapte luni, si unul cu picioarele in buzunar; adică pe ăla de pe gât l-am băgat cu picioarele in buzunar. Si pe cel mititel de sapte luni l-am luat in brate, cu haina. Când am iesit din curte, la vreo cincizeci de metri, trei ostasi, mitraliera, câinele lup; m-a luat de când m-a văzut, de la cincizeci de metri, asa m-a luat: întoarce capul, ia-o stânga, uite asa m-a purtat; cum mergeam, asa purta mitraliera, până când m-a trecut. Am ajuns iar la pod, tot la fel m-a luat, ălălalt: la dreapta, la stânga, capul in colo, nu te uita, trag, trag! Si asa m-a dus până acasă. Acasă, eu eram îmbrăcat in haină, aveam copilul de sapte ani in haină, el a rasturnat... nu mai pot. (Plânge.)

Aici aveam un pat, mi-a răsturnat copilul după haina... Ia-ti buletinul! Nu am mai apucat zice nimic; dar înainte de a veni acasă, ne-am adunat copiii din sat cu toti, cu familia; ăl de sapte ani mergea înaintea mea. La o distantă de aici de cinci sute de rnetri, un cetătean din sat, si cu doi ofiteri, mergea in mijloc, si probabil că ăla m-a spus: ăsta este Nitu Stan. Mă căuta, stiam că mă căuta. Nu mi-a spus nimic, dar ăia când m-a dat, ca veneam cu ăialanti, ăia m-a lăsat, m-a dat in primire la ăstialanti; si m-a întrebat: Cum te numesti? Nitu Vasile Stan. În numele legii, esti arestat! Si s-a pus unul într-o parte cu pistolul... eram si cu copiii in brace: doi, unul in spate, unul in brate. Ăla mare, de sapte ani, nu a mai putut, a fugit înainte; a venit până aici la monument. Aici la monument, era numai sânge mult, mult, mult, cât e casa asta de gros... mâncau câinii, porcii si pe lângă sângele acela erau furci, topoare, pari, tot strâns grămadă asa. Băietul stiind că ăla e mort si vâzând caine acolo, a inceput sa tipe iar, si fugea înapoi, la mine. Acum, la mine fugea că vedea pistoalele aici, înainte fugea, vedea sânge, zicea ca sunt ăia morti. Si uite asa facea, cum fuge un câine care-i izgonit de colo-colo si tipa.

N. V S.: Eu nu puteam să îl tin decât pe acela mai blând: vino la nenea, ca nu îti face nimic si l-am luat de mână si l-am trecut de sângele ăla si am venit acasă mî-au răsturnat copilul si m-a arestat si plecat am fost, doi ani si jumatate nici un fel de vorbitor, nici un fel de scrisoare.

L. H. L.: Câti au arestat din comuna dumneavoastră? 

N. V S.: Atunci, in timpul acela m-au dus la scoală... 

L. H. L.: Întâi v-au dus la scoală.

N. V S.: La scoală, aici. La scoală, când m-am dus eu la ora 4, era lume de jur-împrejur, pentru ca scoala este mare, clasa este mare, era lume de jur-împrejur cu fata la perete, m-a dus in centru, acolo era o masă de ofiteri si era un civil, nu foarte înalt, îmbrăcat in negru si cu un papion la gât si m-a întrebat: Cum te numesti? Nitu Vasile Stan. Fă-i perchezitie. Atunci am auzit că acela era Nicolae Ceausescu, era secretarul lui Dej. Ăla m-a intrebat.

L. H. L.: L-ati recunoscut ca fiind Nicolae Ceausescu?

N. V S.: Da cum să nu. L-am văzut pe urmă, după aceea, că el era, atunci nu stiam precis, pentru că l-am văzut prima oară in fată.

L. H. L.: Deci el era comandantul?

N. V. S.: El era acolo civil, singurul civil pe care l-am văzut între toată armata aceea.

L. H. L.: In această casă, când ati venit din închisoare, câti ani ati stat cu chirie?

N. V S.: Până in '70?

L. H. L.: In casa dumneavoastră?

N. V S.: Aici stăteam, într-o odaie, dar plăteam chirie. 

L. H. L.: Cui plăteati chirie?

N. V S.: La CAP, o doamnă venea.

L. H. L.: Dar nu era casa dumneavoastră?

N. V S.: Casa mea era, dar dacă nu mai era a mea, ci a statului... 

L. H. L.: Si statul v-a dat înapoi chiria pe care v-a luat-o.

N. V S.: Nu, nimic, nu spune nimic.

L. H. L.: V-au confiscat atunci acte, casă, avere...

N. V S.: A confiscat tot: casă, avere, cal, pământ, tot, tot, tot.

L. H. L.: Nu am găsit aici, in casă, nici măcar o fotografie de când erati tanar. Ce nu au confiscat ei, au luat apele.

N. V S.: Au luat apele, si dacă a fost grădinită de copii, care cum a intrat, nu s-a mai tinut cont ca să păstreze o fotografie de a mea sau un act, nu mai este...

 

Comentariu:

Nitu Stan a trecut de saptezeci si cinci de ani, casa lui, cu apa până dincolo de ferestre, a rămas in picioare la inundatii. Tot ceea ce avea adunat înăuntru s-a fârâmat. La vârsta lui, a luat-o de la început. Când stă pe bancă cu băietii si nepoti, isi aminteste, ca si când ar fi fost ieri, de măcelul din 1957. Pământul l-a primit înapoi in fărâme, două hectare de pădure încă nu i s-au retrocedat, vitele, utilajele, inventarul agricol nici o urmă. Statul roman a reparat multe rani, numai cele adânci ale tăranului nu i-au interesat după 1989 pe comunistii care si-au zis democrati. Iliescu i-a amăgit cu legea 18, vorba lui Dej: "Să le luăm pământurile in asa fel încât să nu însemne o nationalizare, dar să nu le dam prea mult, să le dam si lor ceva bani, ca să aibă de o tigară." Asa e, cum a zis tovarasul Dej, si astăzi. Pensiile celor care au muncit la CAP, timp de treizeci de ani, sunt de opt sute de mii de lei, adică echivalentul a douăzeci de pachete de tigări.

Lucia Hossu Longin

"Memorialul Durerii", Ed. Humanitas, 2007

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE