MEMORIALUL DURERII - O istorie care nu se învată la scoală
"MOSU" (ION GAVRILĂ OGORANU)

    

  Ion Gavrilă Ogoranu: Ogoranu era porecla din sat pe care o aveam cu totii, începând de la bunicul meu, care era originar din Iasi, Făgăras, respectiv un sat de lângă Făgăras, si cărora locuitorii din Gura Văii, de ude sunt, le spuneau Ogorani.

Mutându-se si căsătorindu-se in sat, a rămas Ogoranu.

Când eram mic, mă băteam cu copiii din sat, pentru ca să-mi apăr onoarea, atunci când mi se spunea Ogoranu, acum am ajuns de-mi zic si eu. Dacă as fi rămas in sat cat am fost copil, as fi fost Mielu Ogoranului, după aia Ion al Ogoranului si as fi terminat-o cu bătrânul Ogoranu.

 

Comentariu:

Un destin singular este destinul lui Ion Gavrilă Ogoranu, cel care a devenit, începând din anul 1950, "mosul", prin întelepciunea lui, conducătorul grupului de rezistentă armată din Muntii Făgărasului si care, timp de aproape treizeci de ani, nu s-a lăsat prins de Securitate.

Desi eroilor le stă bine cu moartea, cum lucid si caustic comenta acum, la bătrânete, prin cine stie ce minune dumnezeiască, un brad din falnica pădure de odinioară a mai rămas in picioare; un brad care cere dreptul la amintire, după o viată trăită in vecinătatea mortii, a răului, a captivitâtii si, mai ales, dreptul la amintire pentru fratii lui.

Ion Gavrilă s-a născut in 4 ianuarie 1923, într-un sat, Gura Văii, de la poalele muntilor Făgăras. Deschide si acum poarta casei părintesti si vede limpede panorama crestelor unde-s regine furtuna si cremenea, si aude salutul camarazilor săi din lumea largă si necuprinsă a tineretii lor. Părintii, Ana si Gheorghe: tatăl moare in auul 1949, rămân trei copii: un băiat si două fete, in grija mamei lor, o femeie luminată, de fel din muntii Apuseni. Fratiori de Cruce, Lic. Radu Negru, Fagaras Primeste o eduucatie aspră, ale cărei repere erau: datoria fată de tara, viata morală si credinta in Dumnezcu. La unsprezece ani, este trimis la liceul „Radu Negru" din Făgăras, ca toti copiii de tărani care au alcătuit mai târziu inteligenta acestei tări. De la profesorii Valeriu Literat, Ermil Rosală, Mihai Novac, Procopie Bentia, Octavian Popa si multi altii deprinde valorile fundamentale ce aveau să-l călăuzească toată viata. Intră in frătiile de cruce, organizatie de educatie crestină si nationalistă a elevilor români, ale căror cărti de căpătâi erau si scrierile unui tânăr episcop, numit Ioan Suciu: Eroism. Tinerete. Mama. In formula de legământ, se spunea: dreptul meu cel mai sfant fată de neamul românesc este să muncesc, să lupt si să ma jertfesc pentru el. Se făcea mereu apel la locurile si modelele sfinte: Stefan eel Mare, Mihai Viteazul, Avram Iancu, Horia, Războieni, Călugăreni, Mărăsesti, căci doar trecutul mai putea să clatine o constiintă natională adormită. Comunismul era socotit dusmanul de moarte al neamului românesc si împotriva lui trebuia luptat pe viată si pe moarte. Promotiile liceului "Radu Negru" din anii 1944, 1945, 1946, 1947, 1948 n-au mai apucat revederea de după zece ani. Tinerii Făgărasului au luat arma in mână, pentru a se opune comunismului. Au fost generatii de sacrificiu. O parte dintre cei tineri a murit in confruntare directă cu fortele represive, altii in închisorile comuniste, multi au luat calea exilului, si infnit mai multi s-au destrămat fizic si psihic in urma suferintelor îndurate.

Generatia lor nu s-a mai întâlnit niciodată pentru a serba aniversările. S-a revăzut in celulele de anchetă din Făgăras, din Sibiu, din Cluj, din Brasov, din Bucuresti. Nici ei nu au avut tinerete. Se înscrie la Facultatea de Agronomie din Cluj; ca totii studentii din generatia lui, Ion Gavrilă a luat parte la momentul de înăltare sufletească atunci când Universitatea revine in anul 1945 acasă, la Cluj, după surghiunul din 1940. A urmat demonstratia studentească din 10 mai 1946, împotriva noii conduceri comuniste a Universitătii, siluirea alegerilor din noiembrie 1946, alegeri ce au legitimat guvernarea comunistă, prigoana asupra bisericii unite cu Roma. N-am murit o data într-o revoltă glorioasă, spune Ion Gavrilă, ci ne-am stins pe rând nestiuti in munti, iar foarte multi in întunecimile închisorilor comuniste. Aceasta a fost tragedia generatiei noastre.

Iuliu Crăcană, istoric: Ce este interesant la Ion Gavrilă este faptul că, in cadrul arhivei CNSAS, are cel mai voluminos dosar pentru o singură persoană. Dosarul cuprinde o suta nouăsprezece volume si peste cincizeci de mii de file. În aceste cincizeci de mii de file, au fost notele informative, rapoartele Securitătii despre toate persoanele care posibil ar fi putut să-l ajute pe Ion Gavrilă: părintii lui, rudele lui, posibilele persoane din satele fagărăsene cu care ar fi putut avea relatii înainte de a fi fugar in munti sau după.

 

Comentariu:

După despărtirea de Jean Pop, patru zile s-a strecurat prin desisul pădurilor, prin grâne si mlastini, unnând firul liniei ferate. Nu mai avea nici o provizie; s-a hrănit doar cu bureti de padure. Ajuns in Sântimbru, caută adăpost la o casă de români, pe care îi roagă să anunte familia lui Petre Săbădus. Pe Petre, fostul coleg de liceu si de luptă, îl adăpostise in casa lor după anul 1940, odată cu refugiul transilvănenilor din Ardealul ocupat. Acum se gândea să-l roage să-l ascundă măcar câteva luni, până va putea trece frontiera. Nu stia că doctorul fusese ucis in închisoare. Erau pline satele de sub munte de familii îndoliate. Căzuseră multi, foarte multi, din grupurile Dabija, Macavei, fratii Susman, Capotă si Dejeu. Mamele lor s-au prăpădit de durere, au mai rămas câte o soră, câte o nevastă, trăind in altă lume, halucinantă, a suferintei.

Ana Gavrilă: O prietenă de-a mea din Sântimbru, Lazăr Auruta, mi-a spus ca a venit Gavrilă la ei si m-a chemat si pe mine să-l văd.

M'am dus, era slab îmbrăcat, era foarte slab, era cu cojoc, avea un pistol mitralieră... după două zile a venit la noi, Si pe mine m-a rugat să mă duc la Cluj, la Maga Mihai, fost coleg de-al sotului meu Săbădus, să ma duc să-l întreb ce s-o întâmplat cu Chiusdea si cu ceilalti. M'am dus si nu l-am găsit acasă, nu l-am găsit pe Maga. Si mi-o spus gazda să mă duc in toamnă, că in septembrie avea examenele. Si m-am dus in toamnă si mi-a spus că Chiusdea si ceilalti an trecut in Grecia si el se interesează să plece si Gavrilă. Gavrilă să steie linistit, si in primăvara lui 1956 m-am dus din nou la Cluj, la Maga Mihai. Si mi-a spus că au fost vânduti si îs la Securitate. Chiusdea cu totii, afară de Gavrilă. Gavrilă să facă ce stie... Gavrilă vroia să treacă si el in Iugoslavia, si eu am spus ca si sotul meu acolo a fost prins, si să nu se ducă. Ne rugam la Dumnezeu si am îneredere că Dumnezeu îl ajută."

 

Comentariu:

Vorbind de captivitatea sa, Ion Gavrilă spune: Nu poti trăi fară oameni. O comunitate bravă dc români, aceea din Galtiu si Sântimbru, l-a ajutat să supravietuiască. Întâi a fost sotia sa Ana, in douăzeci si doi de ani a ajuns de multe ori la capătul puterilor, dar nu i-a surprins niciodată un oftat, o părere de rău, un repros pentru ceea ce s-ar fi putut întâmpla. L-au ajutat mult copiii Anei, mama lui Petre Săbădus, mătusa Lucretia si multi alti vecini si prieteni care i-au înteles osânda si i-au apărat viata. Toti stiau ce-i asteaptă, numai pe strada lor, la un număr de treizeci de case, au fost deportati si ucisi unsprezece oameni. Acesta era tributul satului lor.

Lucia Hossu Longin: Moara nu mai este o moară, acum e locuită de oameni, e o casă schimbată usor, ferestrele au rămas, probabil, si treptele... Cum ati ajuns, in anul 1959, din casa in care locuiati, in această moară părăsită?

Ion Gavrilă: in 6 decembrie 1959, a venit, de la Consiliul Popular, secretarul de partid, presedintele, cum i se spunea atunci, colectorul, seful de post, in sfârsit, vreo sase-sapte insi au năvălit in casă, au năpădit in casă, si prima impresie pe care am avut-o si sotia, si eu a fost ca vor să facă perchezitie. Eu m-am ascuns acolo unde obisnuiam să ma ascund, Si au izbucnit: doamnă, in decurs de douăzeci si patru de ore vă mutati din casa asta, trebuie să vă mutati. Bunînteles ca sotiei i-o venit inima la loc când si-a dat seama ca nu e vorba de perchezitie, însă a continuat: unde să ma duc acuma, in prag de iarna? Pe noi nu ne interesează, aici va veni secretarul Sfatului Popular si va locui aici, va trebui să vă mutati. Sotia a mai facut câteva rezerve, si solutia au găsit-o. Îi zice: parcă aveti o moară in Sântimbru. Da, domnule, dar, îi zice, moara nu are geamuri, nu are usi, ferestrele îs sparte, tavan pe jos, in sfârsit era o stare jalnică aici. Curgea si apa iazului prin moară...

Pe noi nu ne interesează, te duci acolo.

Bine, dar in douăzeci si patru de ore nu mă pot duce.

Atunci, te duci, era si o femeie acolo mai cu milă, a spus: bine, doamnă, te duci in vreo câteva zile.

Si asa am ajuns să ne mutăm aici. S-o mutat sotia pe drum cu cărutele, eu am venit noaptea si ne-am asezat.

Ne-am mai organizat, până toamna am mai pus un om din sat, care a schimbat usile la casă, ne-o dat usile, altul ferestrele, pe datorie bunînteles, si cu vremea ne-am aranjat si noi, ca să se poată locui aici.

Si aici ani, stat ascuns, cum am spus, timp de cincisprezece ani, mai bine de cincisprezece ani.

Moara văd că s-o schimbat, un om vrednic acum văd ca o facut o casa frumoasă de locuit, din ceea ce a fost, pentru ca era, când am plecat de aici era destul de stricată, destul de hârbuită de inundatiile care au trecut peste ea, însă împrejurimile arată exact ca atunci, parcă e linistea care era aici. 

L. H. L.: Fântâna exista?

I. G.: Fântâna exista, treptele acestea existau si tot ce se vede in jur. 

I. C.: Securitatea deschide in 1958 dosarul de urmărire informativa Negoiul sau Făgăras, deci a avut două nume sub care era unnărit de Securitate.

Acestea erau niste nume de cod, nume de urmărit, la fel cum si informatorii aveau nume de urmăriti.

Era dat in consemn la frontieră si înainte, când a făcut parte din grupul carpatin de rezistentă anticomunistă, dar, până in 1976, practic fotografia lui era pe masa oricărui militian de frontieră, si era dat in consemn la frontieră, la toate frontierele si regulat se trirnitea câte o notă a Securitătii pri care se spunea că unnăritul Ion Gavrilă, care are semnalmentele respective, este in atentia Securitătii, este un bandit antisocial, si care trebuie prins.

Despre el nu a stiut foarte multă lume, asta si datorită conspirativitătii pe care si-a impus-o singur, desi a fost foarte greu să stea ascuns atâta timp. 

Securitatea a mobilizat, pentru prinderea lui Ion Gavrilă, pentru aflarea locului unde s-ar putea ascunde si capturarea lui, forte masive; peste o mie de persoane au fost urmărite. Peste o rnie de persoane, asta reiese din dosar.

I. G.: in spate, in casa care se vede, in curtea care se vede, trăia un vecin pe timpul acela, Dobrescu, care a stiut aproape tot timpul că eu sunt aici. Nu stia el amănunte, dar stia că cineva i-a spus, ba mai mult, el conta ca agent al Securitătii.

Ei bine, m-a apărat acest om atât de bine in cursul anilor, încât atunci când am ajuus la Bucuresti îl înjurau toti ofiterii de Securitate, si spuneau: ce bine ne-a dus de nas banditul acela de bătrân.

Culmea era si alta: ginerele lui era ofiter de Securitate, deci si in conditiile acestea omul ne-a spus la vremea respectivă, i-a spus sotiei: doamnă, eu am un suflet si sufletul nu mi-l vînd. Pentru partea mea eu nu văd, nu aud, tot ce se întâmplă la dvs. eu in afară de ceea ce stiu că nu trebuie spus nu le-oi spune niciodată.

Tocmai când scriam cartea, prin 1990-1991, a murit, era încă mormântul proaspăt atunci când am scris; si deci Traian Dobrescu trebuie amintit ca un om de omenie, un om cu suflet, datorită tăcerii căruia ma aflu in viată.

 

Comentariu:

După ani, un consătean a destrămat această relatie de solidaritate umană. El s-a adresat Securitătii cu un denunt. Era anul 1979; Ion Gavrilă era liber. "Noi, locuitorii comunei Sântimbru, vă rugăm să mutati din această localitate pe numitii Ion Gavrilă si Ana Gavrilă, fiind foarte periculosi. Denuntătorul stă si azi pe aceeasi stradă cu Ion Gavrilă. 

Ana Gavrilă: Stiam, dacă îl găseste, vom fi executati toti. 

L. H. L.: Cum adică toti?

A. G.: Familia mea, că familia mea o stiut de el. El o stat in podul grajdului un an si după aceea a venit in casă, si in casa asta, in camera de dincolo, o avut două dulapuri pe colturi si când venea cineva, in camera asta locuiam, el intra după dulap. Fetita se uita ca era toaleta chiar in fuudul camerei, si se juca, se uita in oglindă si se strâmba in oglindă. Si Gavrilă a dat perdeluta la o parte si s-o uitat. Si fetita o văzut perdeluta că miscă si o zbierat o data, că cine e la noi in casă, cine e la noi in casă?

Eu mi-am dat seama imediat. Si am venit, si am cuprins-o, si ne-am dus in camera, si i-am spus ca e tata si nu-i voie să vorbească la nimeni că oamenii sunt răi, ca eu am fost dusă si la securitate, stiti, si ei plângeau si se rugau la Dumnezeu, cu mătusa mea împreună, stiti, si ei nu spuneau la nimeni, dar fetita s-o atasat lui asa, ca nu-i mai trebuia copii, el tot timpul îi povestea si tot timpul la tată-su sta.

L. H. L.: In ce an v-ati căsătorit cu Ana Săbădus?

I. G.: A fost o întelegere, mai târziu, când m-am hotărât să rămân aici si când am găsit posibilitatea ca să mergem la Alba-Iulia ca să ne cununăm la preot.

L. H. L.: In ce an a fost?

I. G.: Exact nu mai stiu când, la vreo trei-patru ani după venirea mea aici. 

L. H. L.: Copiii astăzi sunt plecati, nu mai sunt cu dvs., au fiecare casele lor...

I. G.: Fiecare casele lor.

L. H. L.: Îl iubese pe tatăl lor?

A. G.: Cum să nu, el e tata, si noi îl ajutăm, îl ajutăm... Fiica mea are post aici, in Sântimbru, si are patru copii, fetita cea mai mare e studentă, e anul patru, mai are înca unul student iarăsi, unul termină acum liceul anul ăsta, unul e pe clasa a noua...

Da, vin la noi si ne ajută la lucru, si ei îs ca acasă, ca el îi spune, tati spun la copii, copiii la sotul men si tati o rămas.

Nici eu nu-l stiu, zice, altfel decât tati.

I. C.: Foarte importanti pentru Securitate au fost informatorii din rândul bisericii; mai ales in satele fagărăsene, populatia este foarte religioasă, părintii lui Gavrilă si rudele lui Gavrilă nu aveau încredere, nici macar nu vorbeau in casă despre Ion Gavrilă, dar mama lui Gavrilă avea încredere in fetele bisericesti.

Din acest motiv, la un moment dat, securitatea si-a dat searna ca Gavrilă trăieste, cum: in timpul unei slujbe de pomenire, la care preotul a venit acasă, mama lui Ion Gavrilă i-a spus dascălului sau preotului (este dat acolo cu nume conspirativ, sursa Ion Creangă), i-a spus ca pe Ion Gavrilă să-l treacă in rândul celor vii, mai mult pe soptite asa, trece-l la vii pe Ion.

Sursa s-a dus imediat la Securitate si a zis: vedeti ca Ion Gavrilă trăieste. 

Securistul i-a recomandat agentului ca, cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun si când vine la spovedanie, să compătimească viata ei legată de necazurile ce le are din cauza fiului, bineînteles cu scopul de a o trage de limbă. 

Familia lui Ion Gavrilă a avut tehnică operativă, reiese din dosare timp de vreo cincisprezece ani.

I. G.: in 1973, am ajuns la concluzia ca totusi va trebui să trec granita, să încerc să trec granita. Nu vedeam problema atât de grea, in definitiv, mai bine păzit de cum am fost decât am fost noi înconjurati nu putea să fie granita.

Însă nu puteam pleca din tară până când nu-mi mai vedeam o dată mama, si casa părintească, si muntii.

Parcă simteam nevoia...

L. H. L.: De aici nu se văd muntii...

I. G.: Nu se văd. De la Copsa Mica se văd. Pe dealurile de acolo, când e cerul senin, se văd foarte bine. Si asta a facut să mă duc la Făgăras. 

Nu vedeam pcricol prea mare si nici nu a fost pericol prea mare, cel putin după atâtia ani, să te mai caute, m-am schimbat ca figură.

Practic, eu, de m-as fi văzut trecând, nu m-as fi recunoscut.

L. H. L.: Cum a decurs această întâlnire?

I. G.: Eu am ajuns noaptea si am intrat nehotărât, ca nu vroiam să intru, vroiam să intru să mă urc in podul cu fan, să obscrv in curte, într-adevăr ai mei stau acolo sau au fost scosi, asa cum se întâmpla in multe locuri.

Si momentul când am găsit siguranta că ma aflu in curte la mine a fost când am găsit jugul bivolitelor, însă putea să fie si altcineva, să fi rămas si pe ei să-i scoată asa.

Si abia dimineată, când am văzut pe sora-mea căsătorită, am văzut doi feciori care luau coasele si plecau, încă nu eram sigur, până când am văzut-o pe mama iesind.

N-am putut fi sigur decât atunci când am găsit-o pe mama singură, si ce m-a mirat e răceala cu care m-o primit si amenintarea că să ies si să plec. Si n-am înteles...

L. H. L.: Nu v-a recunoscut? 

I. G.: Nu m-a recunoscut.

Si lucrurile se intâmplaseră asa: Securitatea s-a folosit de procedeul ăsta: au venit in câteva rânduri insi care spuneau: „Mama, uite am venit acasă, eu sunt Ion, si bun înteles că nu i-a recunoscut si i-a scos afară din curte."

L. H. L.: Ion Gavrilă îsi aminteste că, atunci când si-a văzut mama, nu l-a recunoscut.

Era atât de schimbat după atâtia ani in care a stat ascuns? 

A. G.: Pai, era mai îmbătrânit, sigur ca era schimbat... 

L. H. L.: Atât de mult, încât mama lui nu l-a recunoscut?

A. G.: Mama lui nu vroia să recunoască, pentru că multi se duceau la mama-soacră, la mama lui sotul Gavrilă, si spuneau că el e băiatul ei, si i-o spus: „Mamă, eu sunt Ion."

„Du-te, zice, că mai vin destui Ioni aicea."

Nu stia cum s-o convingă, cum să-i spună: ca m-ai bătut... 

Toti părintii îsi bat copiii...

Mama, ce semne avea copilul dumitale?

Si atunci o spus: o alunită si încă un semn, si o lăcrimat si o spus: „Dragul mamii", atunci numai l-o recunoscut.

Ileana si Geana, surorile lui Ion Gavrilă Ogoranu: La Mislea îi zicea mama natură, ca ea era mai bătrână, lasă că o tras destulă frica... o luat destulă bătaie, si pusă la curent si dusă in toate felurile...

L. H. L.: Cum pusă la curent?

I. si G.: La curent si eu am fost pusă, doamnă... mi-a legat o unul de altul, si te coboară, si te suie, si te trânteste.

L. H. L.: Ati inteles de ce v-a pus la curent? Măcar stiati de ce?

I. si G.: Să spui de el, doamnă, da' păi n-am stiut, ca dacă stiam spuneam, da' păi n-am stiut să spunem.

 

Comentariu:

După arestare, in iunie 1976, luni de anchctă in sediul Securitătii din Calea Rahovei. I se cer declaratii peste declaratii.

Întrebările din interogatoriu ating o fantezie paranoică si in acelasi timp cel ce parcurge aceste pagini întelege că din pudoare Ion Gavrilă nu a mărturisit nici in interviurile date, nici in carte, ce iad i-a fost viata in captivitate.

Dorea să-si clarifice situatia. Nădăjduia să iasă după atâtia ani din izolare.

Drumri la Cluj in anii 1974-75-76, drumuri la Lugoj, la Timisoara, drumuri la Timisoara si la Arad. O tensiune permanentă, o hărtuială continuă. 

În iarna anului 1975, când seful de militie din Galtiu s-a interesat de planul casei, a trebuit să plece si să ierneze într-un bordei.

Schitele deplasărilor, gările prin care a trecut, pădurile, adăposturile, trecerea Oltului prin apă si gheată, usile care i s-au închis si mai ales gândurile.

A. G.: Nu pot să mă văd linistită asa, parcă toată lumea mă urmăreste, toată lumea... mie îmi place să stau singură acasă, să nu am asa...

L. H. L.: Vă place să stati singură, da?

A. G.: Îmi place... nu ma duc la nimeni... 

L. H. L.: Nu vă duceti la nimeni...

A. G.: Parcă orice as spune...

L. H. L.: Aveti prieteni in comuna accasta'?

A. G.: Mă am bine cu vecina mea si mă duc la biserică, dar in altă parte nu ma duc la nimeni. Noi suntem străini aici, venetici.

 

Comentariu:

Niciodată Ion Gavrilă nu a stiut identitatea adevărată a colonelului Tudor Vladimirescu. Într-o zi, peste ani, a găsit in pragul casei o carte; era o brosură cu circuit închis. Asa a aflat că anehetatorul său îi lichidase, printre altii, pe Maria si Toma Arnăutoiu.

L. H. L.: Ce diferente existau între anehetatorul bun si anehetatorul său, asa cum le-ati resimtit dvs.?

I. G.: Colonelul Naghi a fost omul care m-a urmărit o viată întreagă, si e cel care, cum am spus, îmi cunostea toate amănuntele, rudeniile, care asculta convorbirile din familie, o asculta pe mama permanent ca in casă era microfon asezat; si să zic asa, in decursul timpului eram cunostinte vechi si probabil s-a ajuns la o oarecare simpatie fată de...

L. H. L.: Întâi fată dc biografia dvs. si apoi fată de dvs.

I. G.: Si cred că îmi era binevoitor, si in multe părti mi-o spus anume, o lăsat cum am zis eu... la răspunsuri erau trei acuzatii grave care mi se aduceau, prin care m-as fi purtat in trei ocazii fără omenie.

L. H. L.: Care erau cele trei ocazii?

I. G.: Pai una că, in marginea unui sat, am legat pe doi insi spate la spate si i-am lăsat să meargă astfel in sat, că am surprins o data pe un agent al Securitătii din Breaza, pe unul, Vulcu, si l-as fi amenintat cu moartea, si a treia ca in ciocnirca de la Izvoarele Topologului, de la stâna aceea, ar fi murit un securist. Or, toate erau trase, legate cu sfoară; mai întâi de toate, unul din cei doi mi-au propus ei lucrul acesta să-l fac, pe agent e adevărat ca l-am amenintat, însă numai l-am amenintat, si nu i-am făcut nici măcar o zgârietură, nu l-am bătut, nici altceva nu i-am făcut, iar dincolo pe noi ne-a surprins in stâna in care am fost fără arme, de-abia cu pistoalele mici. S-o tras, or tras ei, dacă acolo a murit cineva, un ostas a murit numai din vânzoleala aceea, o sută de oameni care trăgeau anapoda in toate părtile, la ordin, si sigur eu ma mir ca n-or murit mai multi acolo.

Anchetatorul acesta zice: tine-te de declaratiile pc care ti le-am dat eu si din acestea să nu iesi sub nici o forma in afară.

După un timp, a venit alt anchetator, Tudor acesta de care spuneti dvs., le-a reluat toate cu amănuntul, cu amănunte, zi si noapte revenind asupra lor, asupra fiecărui cuvânt, fiecărei situatii, si care vedeam pe el, acesta te ura, te ura din tot sufletul, asa din...

 

Comentariu:

În timp ce pe cazierul de astăzi, e vorba de anul 2005, al lui Ion Gavrilă Ogoranu sunt mentinute toate condamnările lui pentru lupta anticomunistă, inclusiv aceea pronuntată in contumacie, pedeapsa capitală, Judecătorii lui au fost recompensati de noua putere instalată in 1989. Ca o recunoastere a meritelor, unul dintre acestia, colonelul dc justitie Nicolae Valerîu Sitaru, a fost avansat imediat, in februarie 1990, la gradul de general-maior.

I. C.: Lucrând la arhivă înainte, chiar eu am fost primul care i-am văzut dosarul, si după aia tot timpul îi dădeam dosarul la studiu, de aia si cunosc asa... rnai bine. Ion Gavrilă e un om, pe de o parte e foarte sensibil, pe de altă parte e foarte putemic si nu se plânge niciodată.

L-am întâlnit, la un moment dat, la o sesiune de comunicari la Pitesti, si venise pe tren de la Alba, a condus sesiunea aceea; noi pentru că, de bucurie, eram foarte multi tineri, l-am tinut toată noaptea de vorbă, si ne-am dus la culcare pentru două ore. Când ne-am trezit noi, domnul Gavrilă nu mai era, plecase. Plecase la Făgăras; deci practic nu a dormit. Optzeci si unu, optzeci si doi de ani cred că avea. E un om foarte puternic, cred ca si de aia a si rezistat, are foarte multe calităti pe care nu le au toti oamenii, are niste calităti de lider incontestabil.

L. H. L.: Ce credeti ca a rămas in istorie din lupta, cum spuneti dvs., si jertfa tinerilor făgărăseni?

I. G.: Eu cred ca măcar atât a rămas, un pic de demnitate pentru perioada respectivă a poporului român, că un popor nu trăieste numai cu pâine si cu salam cu sau fară soia, ci si cu demnitate si onoare in lume, si cred ca măcar atât am adus si noi acestei tări prin jertfa noastra, prin moartea atâtor oameni; au spălat cu sângele lor măcar fata României mânjite de trădări si de vânzări.

 

Comentariu:

Românii au tânjit după prezenta americanilor; i-au asteptat aproape saizeci de ani, cât au luptat in munti, cât au stat in închisori, pe cei pe care îi considerau adevăratii eliberatori. Si in sfârsit au venit, prin acordul istoric semnat de România cu Statele Unite, forte militare americane vor stationa pe pământ românesc.

Pe baza americană de la Cincu-Sibiu va flutura primul steag al Statelor Unite in tara Făgărasului.

Lucia Hossu Longin

"Memorialul Durerii", Ed. Humanitas, 2007

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE