PAGINI UITATE

J. N. Manzatti: DE-ALE TEATRULUI

 

Sala Nationalului din Bucuresti, de rară cochetărie si bun gust, număra vreo 700 de locuri. Parterul era compus din două rânduri de scaune, Vechiul Teatru National din Bucuresti denumite fotolii de orchestră, separate cu o balustradă de restul sălii. Urmau respectivele staluri unu, doi si trei, in inăltime, trei rânduri de loji de rangul întâi, doi si trei, căptusite cu plus rosu, iar deasupra, la "cucurigu", glorioasa galerie cu intrarea prin strada Matei Milo.

In coltul din Calea Victoriei cu strada Matei Milo trona în plin trotuar un enorm W.C. public, in stil oriental, care dăuna fatadei si prestigiului institutiei. A rămas înfipt acolo până tărziu, prin 1926, când bunul simt al unui edil modern a rezolvat o penibilă problemă, suprimând rusinea. O alta vespasiană de aceleasi proportii se afla asezată pe bulevardul Elisabeta, in piata Cercului Militar de mai târziu. Amănunte indiscrete, ce îsi au însă tâlcul lor pentru povestea ce urmează.
Pe îngirijitoarea W.C.-ului din fata teatrului o chema Frusinica. Femee in vârstă, obtinuse dela primărie concesiunea chioscului de tablă in arabescuri, semănând a resedintă in miniatură a cine stie cărui bey sau pasă din Damasc, cu deosebirea că pe o usă scria in româneste „pentru cavaleri" si pe o alta „pentru dame", având deasupra doi amorasi cu arcuri si săgeti, precum si inevitabilul tandem "zero-zero", desi ar fi suficient si un singur zero pentru a defini refugiul neputintelor omenesti.

Intr'o zi un domn grăbit intră la zero-zero. Client vechi, văzu cu surprindere o altă îngrijitoare in locul celei obisnuite.

- Unde-i Frusinica? Ce-i cu ea?

- Eh, conasule, sărăcuta de ea! S'a îmbolnăvit de aprindere de plămâni si a sfătuit-o doctoru' să schimbe aeru'. Asa că s'a mutat la "closeta" după Bulivard!

* * *

 

Pe plasatorul dela fotoliile de orchestră il chema Mos Petrache. L-am apucat, foarte bătrân, încă prin 1910. Grasut, chel, cu nasuil acvilin si mustata tunsă scurt, părea că surîde vesnic. În livrea castanie cu bumbi de aur, cu mersul legănat, dar cu bustul teapăn din pricina plastronului scrobit si a gulerului înalt de zece centimetri, descifra anevoe numărul locului, cu ochelarii "zwickeri" prinsi de nas. Uneori, împotriva regulamentului, ne aseza din lipsă de locuri câteun scăunel lateral suplimentar. Eram protejatii inspectorului general al teatrelor, Dumitru Pisculescu, mai pe scurt Nea Mitică, fratele părintelui Gala Galaction. Neam de proprietari de pământuri pe la Rosiorii de Vede, a fost unul dintre cei mai încântători oamneni cunoscuti cândva. Brun, înalt si spătos, adevărat munte de om, putea să bea o vadră de vin cum ar bea un pahar cu lapte. Mester vânător, făcea parte din societatea "Lunca", care număra printre membrii săi toată elita capitalei, cuprinzând si pe fratii Brătianu, doctorul Costinescu, generalul Manu, apoi pe Maria Turnescu (Mita Biciclista), Carol si Leonido Serban si atâtia altii.

Chefurile lui Mitică Pisculescu erau vestite si se tineau lant. Il cunosteau nu numai patronii localurilor din Bucuresti, Băneasa, Herăstrău sau Otopeni, dar îl stiau lăutarii de pe tot cuprinsul Munteniei, cărora multi arginti le lăsase. La el am descoperit întâia oară felul ciudat de a răsplăti taraful cu bancnota ruptă pe din două. La început le dădea lăutarilor doar jumătate de hârtie de 20 sau 100 lei. Dacă îi placea cum cântau, platea si restul; dacă nu, se amâna pe altădată restituirea ceieilalte jumătăti de bancnotă. Cântau tiganii de mama focului spre a recupera răsplata. Mai ales cel cu naiul făcea zăbale la gură. De altfel merita osteneala, socotind că o leafă la Stat de "impiegat de-a treia" nu depăsea in vremea aceea saptezeci de lei. La vie la Valea Călugărească l-am văzut într'o vară pe Nea Mitică in fata carafei cu vin vârtos de Dealu Mare, ascultând transportat pe "cioroii" cocotati în nucul din fata conacului, cântându-i suspine:

„Foaie verde trei lămâi, 

Trei lămâi si trei gutui, 

Ochi albastri cui rămâi? 

Puiul tatii, pui."

Când se "afuma" putin, punea lăutarii să se urce în pom si să-i cânte de acolo. Bietii de ei, după ce urcaseră cinci kilometri de coastă pe arsita verilor românesti, spre a veni din Urlati până sus in deal, transportând contrabasul si tambalul la spinare, trebuiau să mai facă nespuse acrobatii ca să urce instrumentele in pom, cântând cu ele cocotati pe cracă.

Odată, intr'o Vineri, făcu un chef de pomină la „Flora" pe soseaua Kisseleff. S'a culcat abia către ziuă. Sâmbătă seara era mare gală la teatrul National in prezenta regedui Ferdinand si a reginei Maria. Îi primea de regulă directorul si inspectorul teatrului, imbrăcati in frac. Băuse atât de mult Nea Mitică încât, adormind butuc, se trezi buimăcit abia Duminică in zori de zi; după mai bine de douăzeci de ore de somn. În zadar îl căutasera disperati Gogu Plopeanu, administratorul, casierul Pădure si Serafim, secretarul teatrului. Nea Mitică dormea dus într'un "separeu" al restaurantului, unde nici Dumnezeu nu avea voe să-l trezească, chiar de s'ar fi prăpădit pământul. Fu sever admonestat de Alecu Mavrodi, directorul de pe atunci si putin a lipsit ca să îsi piardă postul.

După război, in 1919 si 1920, tot Pisculescu organizase in timpul carnavalului, si tot in sala Nationalului, cele mai frumoase baluri mascate si costumate ce mi-a fost dat să văd cândva. Profuziunea de costume, rafinamentul decorului, covoarele de pret împrumutate de Djaburov, eleganta publicului si a actorilor, nu si-au avut asemănare. Contribuia si frenezia de a fi terminat un război victorios. Perioada de beatitudine avea sa se prelungească până către 1927.

Om de rar bun gust, el însusi luxos si rafinat (ne uitam cu jind cum fuma numai tigarete Jockey Club si Pelisor, cu vârful aurit, in timp ce noi băetandrii fumam doar Nationale sau Comerciale), Pisculescu apartinea unei adevărate dinastii de oameni de spirit, cărturari si artisti.

Când, in 1919, s'a reluat "Scrisoarea Pierdută", afluenta la Teatrul National a fost atât de mare încăt Nea Mitică nu ne-a mai putut plasa nici pe scaunele suplimentare, rezervate de astădată oamenilor mai insemnati decât noi. Pe Zaharia Trahanache îl interpreta Iancu Petrescu. Cetăteanul turmentat era Iancu Brezeanu; Ion Mortun făcea pe Pristanda; Aurică Atanasescu (pe atunci bărbatul Elvirei Popescu) era prefectul Tipătescu; Ion Manu, Agamită Dandanache, iar Mita Filotti era Zoe Tipătescu, Coana Joitica.

Ca să nu pierdem spectacolul, Nea Mitică ne-a băgat in scenă, in figuratie (alegători, cetateni, popor, oaspeti...). Ne-am pus mustăti si cu bate in mână am colaborat la învălmăseala si bătaia dela colegiul electoral in actul al doilea si la manifestatia de sfârsit, la locuinta prefectului, cu fanfara sapte-gâste in frunte. Îmi amintesc cu plăcere că am fost răsplătiti cu cinci lei de căciulă, pentru prestatia artistică.

De câte ori mergeam cu familia la teatru, tatăl meu ne ducea fie la loja de rangul doi, fie la stalul al doilea. Modest, ca mai toti oameniî generatiei sale neatomizate, nu voia să ostenteze, mergând la fotoliu de orchestră sau lojă de rangul intâi. Ne crescuse cu rigiditate prusacă, neîngăduind nici o abatere dela disciplină. Imi amintesc că m'a intâlnit odată pe soseaua Bonaparte - aveam 17 ani - cu monoclu in ochi si tigara in gură. Voiam să „fac praf" pe niste fete ale colonelului Staresin, care ma piriveau din balcon. M-a pălmuit in fata lor, luându-mi bastonul, pe care si l-a atârnat de brat.

La stalul al treilea la National l-am cunoscut pe Dedu, plasatorul respectiv. Fără morga lui Mos Petrache, cel dela fotoliul de orchestră era totusi respectuos si simpatic. La stalul al treilea venea, de altfel, lume asezată: functionari, modesti intelectuali, negustori, cari toti dădeou bacsisuri bune. Servitoarele, băetii de prăvălie si soldatii mergeau la galerie, unde insă intâlneai si floarea studentimii, intelectualii si boemii fără de parale. Dedu era firav, stacojiu la fată, cu părul negru si mustata in furculită. Ne insotea la locurile noastre, ne oferea respectuos programul si îsi primea gologanii găuriti de nichel. Cultivam amicitia cu plasatorii teatrelor, fiindcă te serveau la vremuri de nevoe, dându-ti câteun loc rămas vacant sau lăsându-te să intri în sală după stingerea luminii.

L-am revăzut, după aproape treizeci de ani, venit să mă roage să starui ca sa-i fie angajata fata în corpul de balet al Operei din Bucuresti. Era o fetiscană talentată, de frumoasă pregătire. Dedu, muscat de viermale teatrului, tinuse să îsi crească odrasla in lumea spectacolului.

- Vreau s'o fac artistă!, îmi spuse, duhnind a băutură.

- Bine faci, Dedule! răspunsei, sucind nasul ca să scap de duhoare. Pe semne că se îmbătase ca să prindă "coraj".

Ne-am regăsit ultima oară in 1940. Eram seful radiodifuziunii. Când mi-a fost anuntată vizita sa, l-am primit înaintea tuturor, ca pe cineva din familie. Ne cunosteam de atât amar de vreme, iar amintiriie despre el se purtau departe, in copilarie. Strângea sub brat un volum, pe care, desvelindu-l din foită, mi-l întinse cu plecăciune:

- Vedeti dunneavoastră, domnule director general!... Precum stiti, m'a pensionat de mai bine de zece ani dela Teatrul National, unde am servit cu credintă 25 de ani. O viată de om! In cei 25 de ani de profesie, tot văzând si văzând si tot ascultând si ascultând, am furat si eu câte ceva din mestesug. Nu mai spun că l-am cunoscut si pe domnu' Barbu Delavrancea - Dumnezeu să-l odihnească! - si pe domnu' Alecu Davilla, pe domnu' Victor Eftimiu si Zaharia Bârsan, pe domnu' Liviu Rebreanu, pe domnu' Minulescu, - in fine pe mai toti autorii dramatici români. Ce mi-am zis eu: N'oi fi tu mai prost ca ei, Dedule! Om si tu, oameni si dânsii... Oare dece n'ai încerca si tu să scrii o piesă de teatru? Că doar nu s'o face gaură in cer!... Am scris o piesă, domnule director general. Nevasta zice că e mai frumousă ca "Apus de Soare" si vă rog respectos să mi-o jucati la radio. Am dus-o la National lu' domnu' profesor Gyr, dar dânsu' zice că e programu' prea încărcat si n'are un' s'o mai bage... Domnu' Victor Bumbesti regizoru' m'a îndreptat la dumneavoastră...

- Dragă Dedule, daică piesa o fi bună, ti-o jucăm fără doar si poate. Eu nu pot însă decide singur. Avem un comitet teatral. Le voi da lucrarea dumitale, sustinându-te cu toată căldura. Dă-mi un telefon, sau revino peste o săptămână din nou să mă vezi.

Fusesem sincer. Eram decis a prezenta piesa comitetului de lectură, desi autocritica lui Dedu nu-mi prea plăcuse. Dar mă gândeam cu oarecare duiosie că s'ar putea ca bietul am să fi "ciupit" totusi câte ceva, in decursul anilor, din mestesugul teatral. As fi fost cu atât mai orgolios de a oferi publicului un talent nebănuit.

- Ne-am înteles, Dedule! 

Si continuai în stilul său:

- Chiar dacă nu ai avea talentul lui domnu' Shakespeare, mă multumesc si dacă scrii ca domnu' Victor Eftimiu!

- Nu vă supărati! Nevasta spune că semăn la scris mai mult cu domnu' Delavrancea, Dumnezeu să-l ierte!

Abia iesit pe usă, am privit volumul. Era gata tipărit si intitulat "Moartea Voinicului de Mâna Păcătosului", dramă in patru acte de Nicolae Dedu, autor dramatic român.

- Am dat-o naibii!, mi-am spus in gând.

Volumul purta o dedicatie pentru mine, scrisă stângaci, ca de copil de clasele primare: "Dlui Dir. Gl. al socet. de Radio de Fuziune, mare român si conpozitor".

Seara, in pat, am răsfoit "lucrarea". O însiruire de ineptii patriotice, fără de cap si coadă, impărtită de altfel in scene si tablouri, dupa tipicul tehnicei teatrale. Actiunea se petrecea undeva la tară, in ziua izbucnirii războiului mondiul din 1916.

V'am spus că Dedu era băutor, ca să nu-i zicem betivan. Scena întâia se desfăsura in cârciuma comunală, unde învătătorul adunase pe toti fruntasii satului să le vorbească:

 

Învătătorul: - Fratilor, războiul a fost declarat! Visul nostru secular, Ardealul, se va împlini. Trăiască România Mare dela Nistru pân'la Tisa! 

Toti în cor: - Multi ani trăiască! Cu Dumnezeu înainte! Să vie o tuică, să ciocnim pentru victorie! (soseste un rând de toiuri, oferite de Gheorghe cârciumarul).

Un bătrân cu plete albe: - Am luptat la 77 in rezbelu Neatârnării. Trăiască neatârnarea! Să mai vie un rând de tuică. Plătesc eu! (Domnul Gheorghe mai aduce un rând, pe care toti îl dau peste cap cu voiosie).

Un tânăr din popor: - Imi dati voie si mie, ca cel mai tânăr ostean din sat, să beau pentru victoria ostasilor nostri împotriva boanghenului secular. (Domnu Gheorghe aduce al treilea rând de tuică de Văleni).

 

Ca să scurtez povestea, până la sfârsitul actului întâi, luând cuvântul vreo zece patrioti de diferite vârste si bresle, ultimul fiind preotul satului, care binecuvânta adunarea, fiecare mai dădu "câte un rând". Apoi, cântând „La arme", o porniră pe două cărări către casă, să se culce.

A fost tare greu să-i comunic lui Dedu că "deocamdata" piesa nu putea fi jucată la radio. Ca să nu-l jignesc, i-am cerut răgaz de câteva luni, ca să-i putem prepara o frumoasă prezentare, in respectiva adaptare radiofonică:

- Ai talent cu carul, Dedule, bătu-te-ar norocul să te bată!

- Nu v'am spus eu că-l mănânc fript pe domnu' Delavrancea, Dumnezeu să-l odihnească?!

J. N. MANZATTI

 

Bucurestii la începutul secolului trecut

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE