CRIMELE COMUNISMULUI

Florin Matrescu: HOLOCAUSTUL ROSU

 

- f r a g m e n t -

...In panteonul neamului intră victimele rezistentei armate din muntii României (1946-1958), unică în istoria tărilor cotropite de sovietici in timpul celui de al doilea război mondial în Europa, una din cele mai crâncene si mai eroice rezistente depuse în tările din spatele cortinei de fier, împotriva comunismului. Coperta lucrarii Martiriul partizanilor români a fost reeditat două decenii mai târziu de mujahedinii afgani care, alături de români, îsi merită un loc aparte în panteonul luptei anticomuniste. Unul din putinii supravietuitori ai înclestării cu securitatea, legendarul Ioan Gavrilă-Ogoranu, el însusi conducător al grupului de partizani de pe versantul nordic al muntilor Făgărasului, remarcă trei caractere distincte ale rezistentei din muntii României: caracterul national (implicati erau militari, studenti, tarani, elevi, membri sau nu ai partidelor politice, tărănisti, liberali, legionari), caracterul crestin si caracterul monarhist, întrucât cel anticomunist era de la sine înteles. Acelasi personaj de legendă, încă în viată, remarca cu franchete că "niciodată nu ne-am bazat actiunile pe venirea americanilor... Actiunea a pornit din dragoste de tara, din credinta că adevărul nu poate fi înfrânt până la urmă... Vedeam necesitatea luptei ca pe o datorie de onoare a generatiei noastre ". Dintre partizani, sau cei conectati luptei lor, si-au pierdut viata si multi preoti dintre care mentionati si cunoscuti sunt: Andreescu Nicolae, Bologa, Constantinescu Ion, David Ion, Dinescu Haralambie, Drăghici Ion, Lupsa, Mihăilescu Dumitru, Oniga Tănase si Rosa Simion. In această luptă de partizani au fost implicati zeci de mii de oameni incluzând nu numai pe luptătorii propriu-zisi, dar si pe locuitorii satelor de la poalele muntilor, care-i ajutau si aprovizionau cu alimente, haine, arme si munitii. Începută in 1946, la initiativa generalului Aurel Aldea (fost ministru de interne) si a lui George Kintescu (fost director general al serviciilor secrete ale armatei  (după asa-zisele alegeri din 1946), anul 1947 a dus la unirea grupurilor de rezistentă din tară sub un comandament unic, întrunind partidele istorice, legionarii si armata. Odată relizată această întelegere, a fost anuntat Consiliul National Român din Franta, si prin el, guvernele apusene care, la rândul lor, au transmis informatia serviciilor secrete.  Spionii sovietici infiltrati în rândurile lor sunt răspunzători moral de arestarea a circa 9/10 din conducerea si rezistenta românească propriuzisă si totodată a acelor mii de studenti, elevi, militari, muncitori si tărani, din primăvara anului 1948; arestări finalizate cu procesul mamut din toamna anului 1948; ceea ce a mai rămas nearestat, va reprezenta nucleul viitoarei rezistente din muntii României. Folosind mărturiile lui Ioan Gavrilă-Ogoranu si inedita si valoroasa monografie dedicată acestei teme, sub condeiul lui Cicerone Ioanitoiu vom enumera, în cele de mai jos pe conducătorii principalelor grupe de partizani din muntii României:

a. - Muntii Banatului: Spiru Blănaru, comandor Domăsneanu, coloneii Ută si Vernichescu. 

b. - Muntii Făgăras (versantul sudic): colonelul Arsenescu in Muscel, fratii Toma si Petre Arnăutoiu pe râul Doamnei si Arges, Matei Moldoveanu si Diaconescu pe Topolog.

c. - Muntii Făgărasului (versantul nordic): Ion Gavrilă-Ogoranu.

d. - Muntii Apuseni: maiorul Dabija, studentii Stefan Popa si Micu Moldoveanu, ofiterii Diamandi, fratii Susman si fratii Spaniol.

e. - Muntii Bucovinei: grupul Cenusă, Vladimir Macoviciuc, Ion Vatamaniuc (N.a. încă in viată, întâlnit de mine la Sighet in 1995, moment când l-am reîntâlnit pe Ioan Gavrilă Ogoranu) si mai târziu Vasile Motrescu. În 1948 aici au apărut "Gărzile lui Decebal" cu trei ramuri: Vatra Dornei - Piatra Neamt (Filaret Gămălău), Vatra Dornei - Fălticeni (Jenică Arnăutul) si Vatra Domei - Bistrita Năsăud.

f. - Muntii Retezat: inginer Lazăr Caragea.

g. - Muntii Maramuresului: fratii Dunca, Gavrilă Pop, căpitanul Sabin Mare.

h. - Muntii Olteniei: au beneficiat de prezenta a doi generali (fratii Dimitrie si Iancu Carlaont) si doi colonei de artilerie (Grigorescu si Stefan Halalău), Ion Diaconescu (grupul Arnota). 

i. - Codrii Mehedintului: Dumitru Totir, Gheorghe Florescu si Dumitru Năsărîmbă.

j. - Muntii Vrancei: fratii Ion si Gheorghe Paragină, ofiterul Timaru si Vasile Sava.

k. - Dobrogea: Fratii Fudulea si Gogu Puiu, activi in pădurea Babadagului (N.a. in represiunea deslăntuită în timpul colectivizării fortate si lichidării partizanilor s-au remarcat politicienii Victor Dusa si Vasile Vîlcu si generalii de securitate Doicaru (alias Dulberger) si N.Ceausescu (viitorul dictator).

l. - Grupu1 Isverna: fratii Bocîrnea, Ghorghe Pele si ofiterul Grigore Brîncusi.

Lupte de partizani s-au mai dat si la: Craiova (Lucian Dimitriu si ofiterii Remus Radina, Tiberiu Tolescu si Constantin Grădinarul;  judetul Dâmbovita (Gogu Marinescu); Tg.Mures (grupul Faloba);  judetul Arad (Adrian Mihut) si multe alte regiuni ale tării, tăranii jucând, in regiunile de ses rolul predominant.

Un moment special de eroism il marchează grupul celor 12 români parasutati, in 1951-1952, in nordul Muntilor Apuseni, dintre care unii au murit la aterizare, restul fiind arestati in următoarele săptămâni (datorită trădării mediată de vestitul agent sovietic britanic Kim Philby), alături de alte circa 200 de persoane. Între cei condamnati la moarte cei mai cunoscuti au rămas Alexandru Tănase, Ion Samoilă si Ion Golea.

Membrii acestor grupuri de partizani si-au pierdut, in marea majoritate a cazurilor viata, fie in luptă, fie după capturarea lor (ca rezultat exclusiv (!) al actelor de trădare ale agentilor infiltrati între ei) soldată cu condamnarea la moarte si executia. Colaboratorii lor din satele de la poalele muntilor atunci când nu au fost executati, au umplut închisorile si lagărele de exterminare.

Cifrele globale oferite de diversi cercetători al holocaustului rosu din România nu sunt totdeauna convergente.  Mai întâi trebuie precizat că o primă estimare a detinutilor din România anilor lui Gh.Dej (ca urmare a unei rezistente reale sau imaginare împotriva comunistilor) indică cifra de peste 2.000.000... Din acestia, circa 250.000 zac în gropile comune presărate pe tot cuprinsul tarii. Americanul Garry Allen, de exemplu, estimează că in urma executiilor, a detentiei inumane si a muncii fortate, in România si-au pierdut viata peste 150.000 de persoane. Dar atât alti autori, cât si informatiile celor care au suferit in lagăre si închisori sustin, pe baza unor argumente de necontestat, că cifra reală este cu mult mai mare.

Astfel, in gulagul românesc - reprezentat de închisorile centrale de la Gherla, Aiud, Sighet, Mislea, Ocnele Mari, Jilava, Văcăresti, Pitesti, etc., la care s-au adăugat penitenciarele pentru pedepse sub 10 ani (Oradea, Caransebes si altele), lagărele de muncă fortată create începând din 1948 pe "santierele comunismului" (hidrocentrala de la Bicaz, Borzesti, Onesti, calea ferată Bumbesti-Livezeni, minele de uraniu, cupru si aur de la Cavnic, Baia-Sprie, etc.), si, mai ales, Canalul Dunăre/Marea Neagră, cunoscut sub numele de "Canalul mortii" - au fost răpusi prin brutalizare repetată, malnutritie, lipsă de asistentă medicală, sau pur si simplu prin împuscare, sute de mii de intelectuali, tărani si muncitori. După aprecierile fostilor detinuti, numai in lagărele de la Năvodari, Poarta Albă, Capul Midia, Km 14, Carasu, Cernavodă si Peninsula si-au lăsat viata peste 200.000 de oameni.

Într-o valoroasă sinteză intitulată sugestiv "Fenomenul concentrationar în Romînia " în subcapitolul "Geografia penitenciară" sunt însiruite închisorile si lagărele principale din Romania, in ordinea severitătii regimului, dar si a particutaritătilor celor întemnitati. Citate sunt: Sighetul (rezervat personalitătilor politice de primă mărime si episcopilor rezistenti ai Bisericii Unite si Catolice, printre care monseniorul Suciu; aici a murit Iuliu Maniu si a fost ucis Gheorge Brătianu; regimul alimentar dur ducea la o mortalitate de 40%, supravietuitorii, arătând ca niste fantome, fiind transferati in alte puscării: in perioada 1947-1950, gardienii nu cunosteau limba română, fiind agenti KGB); Canalul Dunărea-Marea Neagră (în 1949 folosea munca a 60.000 de persoane, iar in 1951 se ajunsese la 300.000; cota de morti ajunsese la un moment dat la 400 pe zi); Salcia (lagăr situat lângă Brăila, destinat mai ales celor ce detinuseră "ilegal" aur, cei mai multi fiind oameni vârstnici); minele de plumb de la Baia Sprie, Cavnic si Nistru (expuneau la riscuri de accidente si intoxicatiî chimice ridicate): Aiud (cu reputatia de cea mai sinistră, după Sighet, a fost in mare parte rezervată personalitătilor politice de "mărimea a doua", Gărzii de Fier si intelectualilor; aici si-a dat sfârsitul marele si originalul filozof Mircea Vulcănescu, aici au tronat călăii Koller si Dorobantu, aici a schingiuit, poate fără asemănare, bestialul Moromet), Gherla (evocată magistral de Paul Goma; aici au făcut "carieră" vestitul director Goiciu, tortionarul Istrate, fratii Somnea, Tudoran si doctorul securitătii Sin; aici a stat un timp episcopul catolic Iuliu Hossu, aici a fost ucis seful socialist Fluieras); Suceava (închisoare de anchetă, mai ales pentru legionari si loc unde s-a predat "reeducarea"; pe aici a trecut episcopul de Alba lulia, Iacob Antal); Râmnicu Sărat (închisoare disciplinară cu regim celular extrem de strict, rezervat politicienilor, personalităti ale vietii economice, demnitari ai Bisericii Catolice si Unite); Craiova (rezervată între 1948-1950 tărănistilor, in celule zidite, cu o singură gaură pentru transmiterea gamelelor cu mâncare); Făgăras (rezervată jandarmilor si politistilor sau agentilor din reteaua de spionaj si contraspionaj); Sibiu (cu o reputatie sinistră, mai ales datorită celulelor subterane); Jilava (cu celebrul "fort 13", cu vestitii tortionari plutonierul Ivănică si căpitanul Moromet); Târgsor (rezervat intre 1948-1953 elevilor de liceu); Ocnele Mari (rezervată salariatilor ministerului de interne), Târgu-Ocna (pentru tuberculosi), Mislea, Dumbrăveni si Miercurea Ciuc (toate închisori de femei) si in sfârsit, cele pentru "detinutii de rand" de la Constanta, Timisoara, Oradea, Cluj, Codlea si Iasi.

Cine va putea calcula însă vreodată numărul celor ce au fost ucisi in clinicile psihiatrice sau in urma unor pedepse de drept comun, menite a masca motivele politice, practică folosită cu predilectie in timpul lui Ceausescu,  in intentia de a scunde fată de forurile intenationale, preocupate de respectarea drepturilor omului, adevăratul număr al detinutilor politici? Si cine va afla vreodată numărul exact al celor ucisi de-a lungul anilor la granita României cu Ungaria si mai ales cu Jugoslavia, unde numai in 1988 au fost împuscate 400 de persoane (de către grănicerii români sau sârbi) si un număr mult mai mare de înecati in Dunăre? In sfârsit, dorim să mai punem o intrebare: cine va putea rosti vreodată cifra exacta a celor care, mai ales in ultimii 15 ani ai regimului Ceausescu, au murit din cauze determinate direct de măsurile inumane ale dictatorului si clicii sale (care, să nu uităm, fără sistemul comunist n-ar fi ajuns niciodată la putere); copii si bătrânii morti de inanitie si de frig, femeile moarte in încercarea disperată de a provoca avortarea copilului purtat in pântece, pentru a nu mai da nastere încă unui suflet nevinovat, pe care nu-l putea hrăni, sau multele, mult prea multele sinucideri, care au făcut ca încă din 1983, România să ajungă pe locul trei in statistica europeană a suicidului?

Puci-ul înscenat la Timisoara si Bucuresti (cu extensie ulterioară si in alte câteva orase din tară). urmat pentru o scurtă perioadă de evenimentele cunoscute sub numele de "Revolutia Română din Decemrie 1989", asupra căreia vom reveni cu detalii in partea a doua a lucrării, s-a soldat cu o baie de sânge, autorii ei fiind: unităti speciale ale ministerului de interne (criminala "securitate", teroristi arabi instruiti sau adusi in România si, din păcate, si unităti ale armatei române. Conform datelor raportate..., in revolutia română si-au pierdut viata 1030 de persoane, dintre care 5334 in Bucuresti si 496 in provincie. Dintre morti, 17 nu împliniseră încă vârsta de 15 ani si 599 cea de 30 de ani. S-a mai reconstituit că, după 22 Decembrie, la Timisoara si-au pierdut viata 52 de oameni, cifră ce anulează penibila cifră de 60.000 lansată initial de unul dintre membrii conjuratiei, Silviu Brucan. Recent ne-a parvenit o listă cu "martirii Clujului" care reconstituie 27 de nume. De mentionat că initiatorii si complicii acestei monstruoase băi de sânge nu au publicat nici pâna in ziua de azi cifra reală a victimelor si continuă sa vehiculeze cu insolentă minciuna că făptasii ar fi fost "teroristi" (la care se adaugă si insinuarea că acestia n-ar fi fost români, ci "străini").

Nedezmintindu-si caracterul neocomunist regimul instaurat in România in anii 1990-1996 este responsabil pentru actele de barbarie săvârsite la: 28 ianuarie, 9 februarie la Bucuresti si martie 1990 la Targul Mures, pentru uciderea si molestarea câtorva persoane oponente înaintea alegerilor din 20 mai 1990, totul culminând cu reprimarea demonstratiei pasnice din Piata Universitătii cu ajutorul mineriadei organizate de însusi Ion Iliescu, ajutat de agentii securitătii. Pretextând "salvarea democratiei" si anihilarea "elementelor fasciste extremiste", criminalii au rănit grav circa 200 de persoane si au ucis, după datele oficiale, 7, iar după alte aprecieri cel putin câteva zeci de oameni neînarmati. O mărturie extrem de valoroasă, culeasa între timp de noi dezvaluie ca bătăile bestiale executate in noaptea de 13 iunie asupra manifestantilor pasnici din Piata Universitătii si mai ales barbariile minerilor din 13-14 iunie in Bucuresti au determinat un aflux de câteva sute de oameni răniti grav (traumatism cranio-cerebral) la sectia de neurochirurgie a spitalului nr. 9 (Gh. Marinescu) din Bucuresti, cauza reprezentând-o loviturile dure primite in cap. Din cei circa 150 de internati, circa 60 au murit in scurt timp, in timpul sau după operatia craniana; registrul cu numele lor de la serviciul de primire al bolnavilor a dispărut între timp. Prin acest act de fraudă, oficialitatile iliesciene au putut prezenta cifra de 7 morti. În trei zile, acesti rinoceri ai Presedintelui Iliescu au sugrumat minunata manifestare de curaj civic si întelegere a democratiei din Piata Universitatii care a durat 54 de zile si nopti) si a surpat definitiv subreda imagine a existentei unei guvernari "democratice" în România, pe care, intr'o oarecare masură, reusise să si-o faureasca echipa de impostori cocotata la conducerea tarii. Deziluzia "revolutiei furate" a determinat si cauzeaza inca un val de sinucideri, ca rezultat al "sperantei ucise". Dintre cazurile cele mai cunoscute si tulburatoare le citam pe cele ale lui Calin Nemes, Liviu Babes si Gh. Gavrilescu. Acte de disperare depresiva, dar si de protest politic.

Estimari mai recente vorbesc de 1.300 de morti, victime ale "Revolutiei Române".

In concluzie, trebuie să subliniem ca suita de crime datorate regimurilor comuniste conduse de Nicolae Ceausescu si Ion Iliescu (ultimul de esentă asa-zis neocomunistă), nu au fost incă nici pe departe elucidate. Descoperirile din ultimii trei ani, cum ar fi cele de la Dealul Balaurului sau de la fostul Palat Ghica din preajma Bucurestiului, care a functionat între 1949-1953 drept sediu al securitătii din raionul Snagov (cele despre groapa comună cu circa 140 de schelete ale unor bătrani, tineri, copii, lichidati in anii 1950, groapă amplasată pe raza comunei Căciulati - Snagov, ulterior numarul lor crescand la 300, urmate de unele asemănătoare descoperite in incinta inchisorii de la Suceava, cele de la grota de la punctul "Pădurice" din Suceava (unde au fost găsite scheletele unora din cei 10.000 de detinuti aflati in lagarul din apropiere, folositi la construirea unei cai ferate locale, in anul 1950 si cele din fostul poligon de tir "La călău", folosit azi ca loc de depunere a gunoaielor orasului Suceava, dovedesc justetea afirmatiei noastre.

Nu ne ramane decat sa speram ca aceste descoperiri, precum si altele care le vor urma, cu siguranta, vor fi studiate cu grija, pentru a identifica atat victimele si imprejurarile uciderii lor, cat si pe faptasi, respectiv pe cei ce-au emis ordinele respective, pentru ca numai astfel vor putea institutiile justiei Romaniei post-marxiste sa-si asume misiunea cu adevarat patriotica de a face dreptate, chiar si post mortem, sutelor de mii de cetateni ai Romaniei sacrificati de dictatura terorii rosii pe altarul satanicului comunism.

Pentru aprecierea globala a "Gulagului Romanesc in cifre" vom folosi ca lucrare de referinta studiul statistic de valoare exceptionala citat anterior (Gh. Boldur-Lătescu - Gulagul românesc în cifre), ale carui concluzii sunt urmatoarele:

 

a. considerand detinut politic pe cineva care a fost privat de libertate cel putin două luni de zile fie in penitenciare, aresturi ale securitătii, locuinte conspirative, lagăre de muncă, zone de deportare sau spitale psihiatrice, in vara anului 1964, in urma tratativelor dintre secretarul general al ONU, U Thant, si partea română (se pare că Alex. Bârlădeanu reprezenta autoritătile române) s-a comunicat eliberarea a 35.000 de oameni; cifra reală a fost probabil de cel putin 50.000;

b. cifra supravietuitorilor ex-detinuti politici la 1 iunie 1990 era de 20.000 (din care 13.000 înregistrati in AFDPR si 7.000 in exil sau in tară, dar neactivi);

c. anii cu cea mai masivă detentie politică anufost între 1948-1964 (deci pe o perioadă de 16 ani), aceasta consumându-se in închisori mari sau lagăre de muncă cu mai mult de 5.000 de detinuti (Gherla, Aiud, Poarta Albă, etc.), cu capacitate mijlocie de 2-3.000 de locuri (Jilava, Pitesti, Galati, Peninsula-Valea Neagră, Suceava, capul Midia, etc.) sau mică (400-500 de detinuti). Numărul total al locurilor de detentie era de peste 120 si capacitatea de circa 96.000 de locuri (în perioadele "de vârf, 100% ocupate, dar cu o medie pentru 1948-1964 de 75.000 !). Durata medie de detentie pentru acesti ani a fost de 2 ani. În perioada amintită au trecut deci prin puscării 600.000 de oameni!;

d. Între 1965-1989, deci într-un interval de 24 de ani s-au înregistrat circa 3.000 de detinuti, cu o medie de detentie de 1 an, ceea ce ne duce la o cifră de 81.000 (!) pentru întreaga perioadă; 

e. cumulând cele două date obtinem că, in perioada 1945-1989, au trecut prin cele peste 120 de puscării si lagăre ale Româmei 1.200.000 de oameni;

f. În ceea ce priveste numărul mortilor, estimarea este foarte dificilă. Sigure sunt câteva repere statistice care permit, ulterior, o concluzie. In intervalul 1964-1990 au decedat 500.000 de fosti detinuti politici, ceea ce înseamnă o medie anuală de deces de 39,5%, reprezentativă pentru populatia "normală" de peste 95 de ani a tării. Dacă după eliberare s-a înregistrat o asemenea rată de deces (deci de 15 ori mai mare decât normalul), se poate presupune că in conditiile de detentie rata era de 20-30 de ori mai mare. Raportând acest coeficient de multiplicare la rata normală a mortalitătii in tară si pentru o grupă de vârstă medie (40-44 ani), se poate deduce un număr de 500.000 de morti.

În închisorile comuniste, unele închisori, cu regim înspăimântător, vizând exterminarea (Aiud, Gherla, Sighet, lagărele de la canal, Balta Brăilei si Delta Dunării) si detinând cote de lichidare mult mai mari fată de medie, cifra totală (provizorie) a mortilor in Romania, victime ale regimului comunist va creste, in acest context, de la 411.000 (raportată in editia precedentă) (42,101,105,168, 172, 174) cu 300.000, dat fiind că cifra celor omorâti in lagăre si închisori era estimată la numai 200.000 (42, 168). Se ajunge astfel la o cifră globală a victimelor "Holocaustului Rosu" în România (exceptând Basarabia, Bucovina si restul provinciilor românesti) de 891.500 de morti.

Florin MATRESCU

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE