DIN PRESA LEGIONARĂ - BUNA VESTIRE

Av. I. HERGHELEGIU

 

Buna Vestire, Anul V, Seria a II-a, Nr. 7, Duminică 15 Septembrie 1940

PIATRA NEAMT - In judetul plăesilor lui Stefan, locul primei biruinte a Căpitanului, si-a dat Garda de Fier examenul maturitătii. De aci Căpitanul a fost prima oară trimis în parlamentul tării si tot de aci au pornit martirii care prin jertfa lor au făcut din cetătenii acestui judet ostasi de neînvins. Neamtul este socotit ca o citadelă legionară.

Parastasul pentru eroii legionari, căzuti în lupta pentru biruintă, s'a oficiat la Catedrala lui Stefan cel Mare de către un sobor de 11 preoti în frunte cu pr. protoereu D. Nourescu si pr. Calapăr-Negresti, tatăl eroului Mihail Calapăr, căzut în luptă.

Sunt prezenti peste 1.000 legionari în frunte cu camarazii farmacist Iftimie Galan, seful judetului, profesorul Orendovici Vultur, conducătorul orasului, apoi comandantii legionari Versescu-Sandomir, Vlad, Mrejeriu, Olaru, Adamescu si altii, iar din judet: pr. Cojocaru, înv. Mihail David, înv. pensionar Cojocaru, înv. Grigoras, etc.

A fost de fată si d. col. D. I. Georgescu, prefectul judetului Neamt, farmacistul Cristian, comandant legionar, inst. Vlad si o imensă lume din toate straturile sociale ale orasului. Răspunsurile au fost date de corul legionarilor dela biserica «Precista» de sub conducerea legionarului G. Hanganu. S'a făcut pomenirea tuturor eroilor legionari si a eroilor locali: av. Ion Herghelegiu, Mihail Calapăr si plutonierul major Chindea. A urmat apelul d-lui comandant Gatan, la care toata asistenta răspunde «prezent».

Pr. C. Matasă, în numele Bisericei, a spus câteva cuvinte prin care a arătat că Biserica n'a putut fi partasă la barbariile trecutului apropiat, când lingusirea ajunsese virtute cetătenească si când vărsarea de sânge fără judecată servea ca act de guvernământ.

După aceasta, legionarii încolonati si sub conducerea comandantilor, având în frunte drapelul si semnul Gărzii de Fier, purtat de o gardă a senatorilor legionari, au parcurs într'o ordine desăvârsită străzile principale ale orasului până la casa eroului legionar Ion Herghelegiu, unde sase copilasi si o mamă îndoliată stau si asteaptă înlacrimati «să se încoloneze în rând cu cei ce au mai rămas»...

S'a cântat imnul legionarilor căzuti, iar d. comandant farmacist Iftimie Galan a adus elogii eroului Herghelegiu care a făcut legătura între Căpitan si Legiune în acest judet. «Am venit aci Doamnă Herghelegiu, să cinstim memoria comandantului nostru care si-a împrăstiat sângele pe pământul românesc pentru Neam si Cruce. Odată cu el cinstim pe toti legionarii căzuti la datorie. E plină tara de sângele vărsat de legionari; peste tot sunt morminte fără cruci, uitate si necunoscute. Moartea de martiri să nu se steargă din inimile noastre, să cinstim memoria celor căzuti, căci totul datorăm lor. Legiunea, prin mine - spune d. Galan - afirmă că nu va uita jertfa lui Ion Herghelegiu si va avea grijă de copilasii lui rămasi fără sprijin».

Profund emotionată de această manifestatie spontană si cu ochii înlăcrimati de durere, d-na Herghelegiu a multumit pentru acest frumos gest al legionarilor nemteni. Legionarii s'au împrăstiat apoi în cea mai perfectă liniste.

După masă, în aceiasi remarcabilă ordine si liniste, s'a tinut o sedintă legionară în câmp deschis.

 

 

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE