NECROLOG

 

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Marti 21 noiembrie 2006, ora 7 pm

Comunicat de presă al familiei Parintelui Gheorghe Calciu

 

Astazi, la praznicul Intrarii in Biserica a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu,  va anuntam ca parintele Calciu a trecut din Biserica Luptatoare in Biserica Biruitoare. Durerea ne cuprinde sufletele fiind o mare despartire, dar ne bucuram impreuna cu ingerii de urcarea Parintelui Calciu in ceruri.

Parintele Gheorghe ne-a lasat urmatorul testament pe care familia doreste sa il duca la indeplinire:

 

Indrumări pentru familie si biserică privitoare la moartea mea

 

Cand Dumnezeu ma va chema la El vor fi niste trepte de parcurs pentru pregatirea trupului meu spre ingropare.

Mai intai sa stiti ca Parintele Staret al Manastirii Petru Voda, Arhimandritul Iustin Parvu ne-a acordat in cimitirul manastirii doua gropi alaturate, pentru ca asa cum am trait in viata sa fiu si-n moarte cu sotia mea Adriana, care m-a ajutat in imprejurarile grele cu un curaj pe care inainte de aceste imprejurari nici nu i l-am banuit.

La capatai va fii o singura cruce de piatra pe care vor fi scrise numele noastre, data nasterii si a decesului si un indemn catre cei care ne vor vizita mormantul sa se roage pentru noi.

Conform legilor americane trupul meu va fi depus intr-o casa mortuara care va indeplini procedurile prevazute pentru un trup care va fii transportat in Romania. Dupa spalarea profesionala facuta de casa mortuara, rugati un preot ortodox sa spele trupul cu vin si untdelemn rostind rugaciunile de cuviinta si miruindu-ma pe tot trupul. Apoi sa ma imbrace cu straiele preotesti si pe piept sa-mi puna icoana Maicii Domnului , cea sculptata in os si fixata intr-un cadru de lemn, pe care mi-a daruit-o in spital Prea Fericitul Patriarh Teoctist al Romaniei, care mi-a dat si binecuvantare pentru asta. In mana dreapta sa-mi puna sfanta cruce si metaniile primite de la Manastirea Diaconesti care vor merge cu mine in mormant.

De la aeroport din Bucuresti pana la Petru Voda sunt vreo sapte ore de mers cu masina... Prietenilor mei de o viata, ucenicilor mei si credinciosilor care ma vor insoti pe ultimul drum, le multumesc... 

Dumnezeu sa le rasplateasca insutit dragostea, grija si ajutorul pe care mi l-au dat! Nu sunt in stare sa gasesc cuvinte de recunostinta pentru toate, cuvantul imi este prea slab si inima mea prea saraca ca sa pot exprima toata recunostinta mea pentru ei.

Pentru enoriasii mei las acest cuvant: Iubiti-va unii pe altii cum si Iisus ne-a iubit pe noi, ca sa se vada dintru aceasta ca suntem fii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Fiti jetrfelinici! Straduiti-va pentru zidirea bisericii! Rugati-va si milostiti-va de cei in nevoi!

Arhitectilor care au proiectat Biserica fara nici o rasplata materiala, sa le inmulteasca Dumnezeu harul, sa le rasplateasca dragostea cu care au lucrat la proiect luni de zile pentru a ajunge la cea mai desavarsita forma, prin inspiratia Duhului Sfant.

Va rog sa pastrati curata pictura bizantina, fara nici un fel de amestec cu alte influente. Numai pictura, culoare si lumina... nici o icoana in relief, nici o icoana atinsa de modernismul zilelor noastre!

Multumesc Consiliului Parohial care m-a sustinut si ajutat. Duc cu mine in mormant o dragoste uriasa pentru voi, pentru jertfa voastra, pentru sustinerea mea in fata greutatilor, a micilor neintelegeri si a propriilor mele slabiciuni.

Daca am uitat pe unii, ii rog sa ma ierte... Scriu asta pe patul spitalului, sunt slabit si fara indoiala ca mintea mea nu-i poate cuprinde astazi pe toti cei care m-au iubit si i-am iubit, dar Dumnezeu stie dragostea mea pentru toti, si-mi iarta neputinta.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu-Tatal si impartasirea Sfantului Duh, sa fie cu voi toti! Amin.

12 noiembrie 2006,

Spitalul Militar Bucuresti,

Preot Gheorghe Calciu

 

Comunicat oficial al familiei pr. Gh. Calciu-Dumitreasa cu privire la slujbele din România

 

Deoarece se vehiculeaza in presa/internet multe informatii false, neverificate, presupuneri etc., avem rugamintea sa precizam catre canalele media informatiile provenind de la familia Calciu:

Astazi, vineri 24 noiembrie 2006, familia parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, in buna randuiala si cu binecuvantare, va facem cunoscut programul preliminar al aducerii in tara a trupului parintelui Gheorghe Calciu.

Bunul Dumnezeu a randuit ca trupul parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa sa ajunga in Romania, in ziua Sfantului Apostol Andrei, Sfant pentru care parintele nostru a avut o cinste si pretuire deosebita, legandu-l mai multe evenimente de aceasta data. Joi 30 noiembrie 2006, seara tarziu, parintele va sosi in tara dupa care va fi condus de mai multi preoti la Biserica Radu Voda a Seminarul teologic din Bucuresti, unde parintele a fost profesor mai multi ani.

Alaturi de familie avem bucuria sa va anuntam, din incredintarea si cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Nathaniell Popp, Arhiepiscop de Detroit si al Episcopiei Ortodoxe Romana din America, ca parintele va fi insotit in Romania Prea Sfintitul Irineu Duvlea, Episcop de Dearborn Heights si Episcop Vicar al Episcopiei Ortodoxe Romana din America, de Parintele Protopop Dumitru Paun, fost elev al parintelui si de mai multi credinciosi.

Parintele va ramane la Biserica Radu Voda pana sambata dupa amiaza. Programul slujbelor pentru aceasta perioada urmeaza sa fie finalizat in urmatoarele zile. Preliminar va putem spune ca dorinta noastra ar fi ca vineri seara, 1 decembrie 2006, sa aiba loc Slujba Privegherii iar sambata dimineata, 2 decembrie 2006, sa aiba loc Sfanta Liturghie urmata de Slujba Prohodirii (inmormantarii). Slujbele vor avea loc cu participarea mai multor ierarhi si a numerosi preoti. Detalii vor fi furnizate ulterior.

Sambata 2 decembrie 2006, dupa amiaza, parintele va fi condus spre Manastirea Petru Voda. Sambata noaptea parintele va fi privegheat la Manastire urmand ca duminica 3 decembrie la pranz, dupa Sfanta Liturghie sa fie inmormantat.

Multumim Patriarhiei Romane si in mod deosebit Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist pentru rugaciunile, grija si ajutorul acordat pentru a putea duce la bun sfarsit dorinta parintelui Gheorghe Calciu. Multumim cu smerenie Inalt Prea Sfintitului Daniel, pentru ca a raspuns cererii de binecuvantare trimise de familia parintelui. Multumim tuturor prietenilor parintelui care au ajutat la implinirea acestei dorinte dragi si stim ca parintele s-a rugat si se va ruga pentru noi toti si pentru stradaniile noastre.

 

*

 

Parintele a lasat trei scrisori pentru a fi deschise dupa moartea sa. Cea de fată este prima dintre ele, a doua este cea catre familie cu indrumari privind moartea sa care s-a publicat imediat dupa trecerea sa la Domnul (la inceputul acestei pagini), iar a treia urmeaza sa se faca publica în preajma înmormîntarii din 3 decembrie 2006 si cuprinde indrumari privind ingroparea:

 

Scrisoarea I

 

Iubitii mei credinciosi,

 

"Dumnezeu m-a certat dar mortii nu m-a dat".

Desi eram bolnav nu m-am dus la medic ci am hotarat sa ma duc in tara sa-mi iau ramas bun pentru totdeauna de la preotii mei care mi-au fost elevi la seminar, de la neamurile mele, de la monahii si monahiile pe care iam cunoscut si de la locurile acestea in care am ingropat o comoara de sasezeci de ani de suferinta si de bucurii spirituale.

Eram sonvins ca nu ma voi mai intoarce in America si ca voi muri aici. M-a bucurat foarte mult valul de simpatie, de dragoste si de rugaciune din partea a sute si mii de persoane care m-au vizitat sau trimis vorba prin altii; si de faptul ca preoti din Bucuresti si din alte provincii ale tarii, inclusiv Bucovina au venit sa ma vada si sa siujeasca Sfantul Maslu aproape zilnic pentru mine.

Poate ca Dumnezeu a vrut sa inteleg ca ceea ce am facut eu, cu ajutorul Lui, a fost bine, si dau slava Domnului ca mi-a spulberat indoielile pe care le aveam in privinta afirmatiilor din predicile mele si a tonului lor. Aveam indoieli in privinta metodei pe care am folosit-o si stiu acum ca nu am ales-o pe cea mai buns dar Dumnezeu a deschis inimile oamenilor ca sa fie mai induratori cu mine.

In momentul in care va scriu aceasta scrisoare doctorii mi-au spus ca situatia mea s-a imbunatatit si ca aceasta este tot ce pot face ei pentru mine; ceea ce urmeaza de acum inainte tine de lnstitutul de cancer, tratament care poate da rezultate sau poate esua, dupa cum Dumnezeu a decis sorocul.

Vreau sa va marturisesc dragostea pe care o am pentru voi toti si va cer iertare pentru orice greseala am facut, ca cine poate spune ca este fara greseala?!....

Totusi va scriu aceasta scrisoare cu gandul ca daca nu voi ajunge viu in America, prin ea sa va ajunga la urechi marturisirea aceasta de dragoste si de iertare...

Dar acum vreau sa multumesc inca o data tinerilor din comitetul parohial, care cu sacrificiu si cu un curaj sfant au pomit acest proiect al construirii unei noi biserici si continua sa-l sustina in ciuda faptului ca suntem saraci si ca posibilitatea de a reusi nu este prea clara. Dar Dumnezeu va pune mila Sa si va trimite ingerii, pazitorii bisericii si pe patronul ei Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, crestinatorul romanilor, ca sa ne scoata din toate impasurile.

Sunt unii dintre dumneavoastra care cred despre ei ca sunt mai buni si judeca, iar acest lucru nu este ingaduit. Umilinta si smerenia sunt cheia tuturor virtutilor. Ce-ti pasa tie - spune Sfantul Apostol Pavel - daca sluga aproapelui tau sta sau cade, daca sta, pentru el sta, iar de cumva cade, pentru el cade. Cine priveste cu ochi duhovnicesc inlauntrul lui nu va zice niciodata: "eu sunt drept"; aceasta afirmatie o face vamesul; ci, cuprins de jalea pacatelor pe care le descopera intru el va spune impreuna cu Sfantul Simeon Metefrastul: "eu sunt cel mai mare pacatos".

Nimeni in lumea asta nu este fara de pacat. Unul singur este, Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care n-a avut nici pacat, nici macar pravalirea spre pacat.

Scriu aceasta scrisoare cu o anumita indoiala, in sensul ca nu am certitudinea ca voi ajunge viu la Washington, nici certitudinea ca voi muri inainte de a atinge pamantul Americii. O scriu de aceea intr-un stil putin ambiguu, adica si pentru una si pentru cealalta posibilitate.

Ar trebui sa pomenesc pe fiecare dupa nume cu multumire si dragoste caci voi ati fost copiii mei iubiti si bucuria zilelor mele. Ar fi insa prea lung si ma simt obosit...

Binecuvantarea Domnului sa fie peste voi toti cu al Sau Har si cu a Sa iubire de oameni. Amin.

 

Preot Gheorghe Calciu

31 octombrie 2006

Spitalul Militar Bucuresti

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE