MARTIRII INCHISORILOR - Prof. G. MANU
PROFESORUL GEORGE MANU
(fragment din lucrarea "Intoarcerea din Infern" de Ion Cârja, vol. II, N.Y. 1973)

 

...Cu câteva luni mai înainte, a închis ochii pentru totdeauna profesorul George Manu la infirmeria închisorii, respingând cu dispret orice târguială cu schingiuitorii Neamului. Profesorul George Manu a fost una dintre cele mai eminente figuri ale închisorii din Aiud si, probabil, în întreaga tară nu am avut multi ca el. Lui i s'a solicitat cu stăruintă, luni întregi, ca să accepte misiunea de intermediar între detinuti si administratie, în vederea pregătirii căii de reeducare în lumea detinutilor din închisoare. Cu pretul propriei sale vieti, el nu si-a trădat constiinta si a rămas tot timpul pe o pozitie netă si categorică contra regimului comunist, pe care l-a denuntat si l-a condamnat pentru infamiile lui.

Nu putem trece peste acest nume, care va rămâne ca un stindard de virtute al Neamului românesc din timpurile de prea tristă bejenie, fără a revela ce a însemnat profesorul George Manu pentru închisoarea Aiud si cât de covârsitor va rămâne memoria acestui savant si martir în istoria rezistentei si politicii românesti. Dacă pentru unii oameni închisoarea a fost un loc unde s'a intrat pentru a se muri sau a iesi din ea «mort» pentru o cauză, George Manu a intrat viu în închisoare si va rămâne deapururea viu, indiferent că nu a mai iesi de sub boltile ei sumbre si reci.

George Manu s'a născut dintr'o familie de vechi intelectuali români, din aristocratia tării noastre si, în acelasi timp, dintr'o familie a cărei membri au fost prezenti de câteva ori la prezidarea destinelor României. Astfel, boierul Ion Manu din Tara Românească, a fost membru în Căimăcămia din 1858, alăturea de I. A. Filipescu si Emanoil Bâleanu. Bunicul profesorului George Manu a fost generalul Gheorghe Manu (1833-1911), care s'a distins prin bărbătie si patriotism în războiul de independentă, fiind ministru de câteva ori.

După anul 1944, cel ce era profesor la Politehnica din Bucuresti in acea vreme, a sesizat groaznicul pericol în care era asvârlită România de pe urma semnării unui armistitiu fără nici o garantie reală, si de aceea profesorul George Manu a trecut neîntârziat la actiune. El nu făcea parte din acea categorie de oameni politici în care să se împreune genialitatea gândirii cu temeritatea faptei si iesirea pe baricade. George Manu era prin excelentă un erudit si un savant. Pentru el convingerea în iminenta justitiei triumfătoare si în puterea ireductibilă a cuvântului, constituiau pârghii existentiale cu continut metafizic.

La scurt timp după capitularea României în fata puhoiului sovietic, George Manu a întocmit un amplu Memoriu către marile puteri aliate, exclusiv U. R. S. S., în care demonstra si detaila prin cifre si date concludente adunate cu multe riscuri, de riguroasă exactitate, spolierea si jaful la care era împinsă România prin armistitiul încheiat. Acest Memoriu va constitui odată un document de mare valoare a felului cum unii dintre cărturarii tării au înteles efectiv si patriotic să-si servească tara si să lupte împotriva uzurpatorilor comunisti.

In anul 1948, George Manu, a cărui activitate era urmărită pas cu pas de Securitate (atunci numindu-se încă Sigurantă), a fost implicat in asa numitul Proces al Mcrei Trădări Nationale, După cum se stie, în grupul celor acuzati de trădare natională, erau cuprinsi reprezentanti ai tuturor partidelor politice românesti si chiar si unele persoane cari nu au apartinut vre-unei grupări politice oarecare, cum au fost, de pildă, profesorul Nicolaie Mărgineanu sau industriasul Max Auschnitt, dar cari aveau temute relatii cu puterile Occidentului sau, pur si simplu, exercitau încă puternice influente în economia României. Alăturea de inginerii Ion Pop, Gheorghe Bujoiu, de Max Auschnitt sau profesorul Nicolaie Mărgineanu, au figurat persoane bine cunoscute in viata politicii românesti, ca Nicolaie Pătrascu, Nistor Chioreanu, din partea Miscării legionare, sau Horia Măcelaru, membru al partidului national-tărănist.

Profesorul George Manu, dupa ce a fost condamnat, a fost depus dela început la Aiud. In scurte si neînsemnate perioade a fost transferat si pe la alte închisori, dar la Aiud si-a executat cea mai mare parte din pedeapsa sa de 25 de ani temnită grea până ce a decedat în anul 1961.

Am avut ocazia să stau împreună, în penitenciare, cu zeci de persoane cari au împărtit aceeasi celulă cu profesorul George Manu sau cu persoane cari au fost cu celula în apropierea aceleia a profesorului Manu, sau chiar pe sectia unde se afla el ori în aceeasi clădire. Am reusit să-mi formez o impresie aproape completă despre acest minunat om, a cărei pierdere a însemnat enorm de mult, nu numai pentru lumea detinutilor in acele timpurî de cumpănă, dar, de bună seamă, si pentru întreaga gândire si cultură românească.

Iată cum mi l-a prezentat pe profesorul George Manu căpitanul I. V. din Rosiorii de Vede:

-«Domnul profesor Manu (trebuie să remarcăm că nimeni nu îi spunea altfel, chiar după ce a decedat, decât «domnul profesor Manu», întru atât s'a impus prestigiul său), era un om cu înfătisare comună. Nu stiu cum a arătat când a fost sănătos, dar când l-am cunoscut eu, după greva din 1954, când am fost adusi vre-o saizeci de oameni în lanturi dela Baia Spriei, dela mină, arăta ca un ascet. Am fost tinuti atunci, în acea iarnă, tot timpul cu lanturi la picioare, lanturi scurte si grele, încât nu ne puteam scula de pe podele. Am stat fără foc si cu ratia de mâncare redusă la jumătate, si chiar mai putin. Printre noi acestia, era si domnul profesor Manu si între cei cincizeci de tuberculosi cari am fost declarati în primăvară, a fost si domnia sa. In afară de faptul că eram tuberculosi, toti saizeci eram distrofici în ultimul grad.

«Dela acest om am retinut din prima clipă a întâlnirii acea privire intensă si învăpăiată de căldura spiritului. Un om cum nu am mai întâlnit un altul în viată. Bunătatea îi era nelimitată. Fiecare aveam momente de irascibilitate cauzate de camaradul de celulă, cum se întâmplă de obste. Fiecare aveam defecte si ne-am creiat complexe felurite din slăbiciuni. Domnul profesor Manu nu a avut nici o stricăciune de acest fel. Intotdeauna senin, extrem de binevoitor cu toti, întotdeauna gata de a face toate concesiunile pentru a stabili armonia în celulă, chiar când acestea i-ar fi putut atrage restrictiuni serioase în comoditatea minimă pe care o aveam, renuntând chiar la portia sa de mâncare, numai pentru a satisface foamea unuia pe care îl vedea că se sfâsie de suferintă. Niciodată obosit când i se cerea vre-o consultatie din cel mai felurit domeniu, domnul profesor Manu era vesnic cu mâna întinsă dar si cu sufletul deschis. Nu a fost nici o întrebare, după câte imi amintesc, care să îi fi fost pusă, si la care el să nu fi dat răspunsul competent. In literatură, filosofie, mecanică, fizică, chimie, istorie, religie, politică, în toate acestea, avea temeinice cunostinte. Un om cu adevărat enciclopedic. Nu exista un singur om în Aiud să nu-i fie îndatorat cu ceva domnului profesor Manu. Fie cu o cunostintă în plus, fie cu învătarea unei limbi străine (franceza sau engleza), fie cu un sfat sau cu o stimulare într'un moment de depresiune, cu totii am luat ceva dela domnul profesor Manu. 

«As putea spune multe, chiar foarte multe, despre încercările la cari a fost supus domnul profesor Manu în scopul de a sluji cât mai bine tuturor solicitărilor la cari era antrenat. Fiind un exceptional «morsist», bătea cu usurintă la teavă sau perete mesagii sau lectii cari erau difuzate, apoi, în continuare, prin alte relee. As vrea numai să povestesc o împrejurare după care vă veti putea de seama mai bine de răbdarea imensă si dedicatia deplină a acestui om, când era vorba de a servi stiintă si pe oameni.

«După anul 1960, când au început să sosească în închisoare cei din noua recoltă, la Aiud s'au întetit din nou rigorile disciplinare, cari, si până aici erau destul de aspre, dar, totusi, controlul nu era chiar de tot strict. Imediat după ce au sosit noii arestati, s'a urmărit, mai cu seamă, comunicările dintre celule. De aceea ne-a fost greu să mai vorbim la teavă sau prin pereti, decât foarte rar si cu multă precautiune. Mesagiile noastre erau laconice. Domnului profesor Manu i se ceruse de către un grup de studenti, dela sectia de sub noi, să li se dea pe săpun sau pe sticlă, câteva articole din Actele Constitutionale Americane din Constitutia Federală, din 1787. Domnul profesor Manu s'a gândit la cea bună si sigură posibilitate de a transmite ceea ce i se solicitase si, până la urmă, a imaginat cea, mai incredibilă născocire. A profitat de faptul că în acea zi ni se dăduse ac si ată în celulă si a desfăcut un fir lung de pe mosorel, pe care l-a înfăsurat apoi pe o bucată de petec. Ferindu-se să nu fie văzut de gardienii cari ne spionau prin vizetă, domnul profesor a început să facă noduri minuscule pe firul de ată, câte unul sau două mai apropiate unul de altul. Aceasta era o nouă cale de a transmite pe ată scrierea Morse. O muncă enormă, scrupuloasă, migăloasă, aproape imposibil de conceput si de săvârsit pentru un alt detinut.

«După ce lucrarea a fost terminată, mosorelul cuprinzând toate cele sapte articole ale Constitutiei din 1787, a fost depus la un colt de scară, când s'a iesit la plimbare. Cei de jos, fiind informati, l-au luat de unde fusese pus, când le-a venit si lor rândul să fie scosi la aier.

«Intr'o iarnă, după ce acest nou fel de comunicare a fost pus în practică, ni s'a făcut o perchezitie inopinată celulei noastre si încă la câteva, din jur, până la piele. Intr'un buzunar al domnului profesor Manu gardienii au găsit un mosorel de ată albă însirat cu noduri. Domnul profesor Manu nu a putut să justifice de unde si-a procurat ata (aceasta fiind interzisă în celulă, la fel ca si acul) si nici nu a reusit să explice semnificatia nodurilor. De sigur, era o «turnătorie» a unui agent informator dintre detinuti.

«Pentru lectia de engleză pe care domnul profesor Manu si-o pregătise să o trimită la destinatie, unei celule, a fost pedepsit la zece zile de «neagră». De data aceasta, spre deosebire de alte dăti, domnul profesor Manu a fost desbrăcat până la cămase si indispensabili, ratia de mâncare i-a fost redusă la un sfert si nu i s'a dat căldură de loc. Tuberculos cum era, este usor să vă închipuiti cum s'a reîntors dela izolator.

«Eu consider că această izolare, a încheiat căpitanul I. V. evocarea sa presărată cu admiratie, duiosie, revoltă si indignare, a fost decisivă înrăutătirii sănătătii subrede a domnului profesor. Notez că domnul profesor Manu a mai suferit multe astfel de pedepse, dar aceasta mi s'a părut cea mai gravă si mai detestabilă. Nu stiu ce i s'a mai întâmplat ulterior, până la moarte, deoarece, după câteva luni dela nenorocirea pe care v'am amintit-o, am fost despartit de el.»

Profesorul Manu, după cum am reusit să mă informez mai târziu, a fost scos dela ZARCA, unde a executat cea mai mare paste din detentie, de câteva ori în acel timp, si a fost dus la biroul colonelului Crăciun si a locotenent-colonelului Iacob. Profesorului Manu i s'a propus să reexamineze situatia politică în care se afla România la acea dată, în baza materialului care i se punea la dispozitie de către administratie si, apoi, în baza convingerii pe care si-o va face, -anume că în tară s'au produs miscări de opinie ireversibile si progese în toate domeniile- profesorul Manu să se angajeze să ducă discutii cu ceilalti detinuti în scopul convertirii lor la o altă întelegere a revolut:iei produse în tară, care a fost necesară si de dorit, pe care masele populare o acceptă si o sustin, condamnând orice împotrivire reactionară din tară sau din afara tării.

Spre onoarea sa, profesorul George Manu a respins categoric această propunere si a preferat să sufere umilinte, chinuri si maltratări în continuare. Când a ajuns aproape de istovire, când n'a mai avut nici atâta putere să se ridice în capul oaselor în pat, a fost dus la infirmerie. Dar era prea târziu. Hemoptiziile nu au mai putut fi oprite si, multe organe interne, care fuseseră deja lezate, încetaseră să mai functioneze. Până la această dată nu s'a auzit vreodată profesorul Manu văitându-se. Unul dintre oamenii, care a fost martorul patimilor si mortii profesorului George Manu, descriind ultimile clipe ale aceluia care a fost o făclie a Aiudului, mi-a relatat astfel scena ultimă:

-Se stingea în fiecare clipă. Numai ochii îi mai ardeau ca două luminite si pieptul i se zbătea dureros. Transpiratia mortii îi scosese broboane pe frunte si pe pieptul care îi era desvălit. Deodată, tintindu-si privirea în tavan, a zis cu o voce de nerecunoscut:

-Iertati-mă, fratilor. Dati-mi voie să oftez odată. 

«Profesorul Manu a oftat adânc. Par'că acest oftat se asemăna cu un alt geamăt pe care Fiul Omului L-a avut pe cruce, când suferintele au atins paroxismul. Apoi, s'a zvârcolit într'un spasm scurt, chinuitor, fata i s'a crispat si din pragul mortii a mai avut luciditatea de a mai spune câteva cuvinte pe cari nu le voiu putea uita niciodată

-Fiti credinciosi idealurilor voastre si rămâneti demni...

«A mai spus câteva cuvinte pe cari noi cari eram lângă el, în alte paturi de suferintă, nu le-am înteles. După un timp, trupul lui a început să se răcească si pe fata lui s'a înăltat, din străfundurile fiintei lui, din nou, seninătatea, doar în coltul buzelor si sub unghiul pleoapelor s'au adâncit câteva cute subtiri si negre de durere.»

Acesta este profesorul George Manu care a făcut onoare intelectualitătii române din penitenciare. Nu a fost acesta numai un autentic om de stiintă, dar a fost, în aceeasi măsură, un mare si luminat patriot, a fost un umanist în sensul nobil al cuvântului. El a creiat o scoală în penitenciar, prin instructîa zilnică pe care a desfăsurat-o ani si ani la rând, lipsindu-se de odihna minimă la care avea dreptul, dând hrană mintii si sufletului de care aveau atâta nevoie tinerii smulsi de pe băncile scolilor sau universitătilor. El a pregătit oameni pentru viată si le-a inspirat idealuri. Neabdicând niciodată dela linia onoarei, prin atitudinea rectilinie care l-a caracterizat si prin care s'a impus, de o înaltă tinută etică, Manu a fost o pildă elocventă a puterilor miraculoase ale valorilor spiritului, de înnobilare si de înăltare a omului prin cultură...

 Ion Cârja

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE