IN MEMORIAM...

OGORANU S'A DUS LA CERURI de Lucia Baki

 

Şeful partizanilor din Munţii Făgăraş, luptătorul care a reuşit să īngenuncheze Securitatea, s-a stins aseară īn casa familiei sale din satul Gāltiu, judeţul Alba


   După ce s-a luptat aproape 30 de ani cu comunismul şi a reuşit să īngenuncheze Securitatea, şi a trăit apoi īncă o dată pe atīt ca să povestească lumii despre rezistenţa din Munţii Făgăraşului, sufletul lui Ioan Gavrilă Ogoranu a urcat aseară la ceruri ca să-şi găsească īn sfīrşit liniştea şi pacea. Cunoscutul luptător din Rezistenţă a murit īn casa sa din satul Gāltiu, judeţul Alba, la cīteva ore după ce a fost externat dintr-un spital din Cluj. Era grav bolnav, iar familia a dorit ca el să-şi găsească sfīrşitul acasă...


S-a ascuns de Securitate pīnă īn 1977

 

Ioan Gavrilă Ogoranu avea 83 de ani. Era originar din satul Gura Văii. Era student la Facultatea de Agronomie din Cluj cīnd a hotărīt să intre īn lupta prin care credea că va opri comunismul care năvălea o dată cu ruşii īn Romānia. S-a retras īn Munţii Făgăraşului īn anul 1947. I s-au alăturat şi alţi tineri din Ţara Făgăraşului. Au format un grup de rezistenţă īn Munţii Făgăraşului. Camarazii de luptă īi spuneau „Moşul“. Aproape 10 ani, grupul a fost urmărit de Securitatea comunistă. Divizii īntregi de armată au fost puse pe urmele lor. Cu arma īn mīnă, grupul din munţi, sprijinit şi de alte grupuri de rezistenţă pasive din localităţile Ţării Făgăraşului, a făcut faţă represaliilor. Īn 1955, īn urma unei trădări, tinerii din grupul condus de Ioan Gavrilă au fost prinşi şi condamnaţi. Au fost executaţi īn 1957. Rămas singur, Ioan Gavrilă Ogoranu a reuşit să se ascundă de Securitate pīnă īn 1977. Era deja condamnat la moarte īn contumacie şi la īncă 7 ani de īnchisoare, o aberaţie a tribunalelor militare comuniste. A scăpat de execuţie la intervenţia preşedintelui american Nixon pe līngă Nicolae Ceauşescu. Ioan Gavrilă Ogoranu a fost singurul luptător din Rezistenţa armată anticomunistă care a fost īntotdeauna cu un pas īnaintea trupelor fostei Securităţi. Pe care a īnvins-o timp de 30 de ani.


Condamnat īn 1951

 

„Cartea vieţii mele n-am scris-o eu, ci alţii. Eu am făcut doar cīteva completări“, spunea, anul trecut, Ion Gavrilă Ogoranu despre volumul al patrulea al cărţii sale „Brazii se frīng, dar nu se īndoiesc“. „Eu locuiesc īn Gāltiu, Alba şi-s plugar“, zicea, modest, capul rezistenţei armate anticomuniste din munţii Făgăraş, cel care s-a ascuns peste 30 de ani de poliţia politică. „Īn 1951, am fost condamnat la Tribunalul Militar din oraşul Stalin, Braşovul de azi, de un complet de judecată condus de Alexandra Sidorovici, soţia lui Silviu Brucan. După aceea am mai fost condamnat la şapte ani de īnchisoare corecţională. Acuzatia? «Constituire de bandă teroristă armată īmpotriva orīnduirii socialiste»“.


Arestat īn 1977

 

Īn 1977 a fost arestat. „Īntrebarea e de unde a ştiut Securitatea. Am fost acasă la mama, după 30 de ani īn care ea mă ştia mort şi dădea pomelnice la biserică, unde mă trecea pomenit la morţi. După vizita mea īn Gura Văii, a mai apărut un Ion īn pomelnice la vii. Mama a fost bătută-moartă să spună cum vorbeşte cu mine. Şi n-a spus, dar avea īncredere deplină īn fetele bisericeşti şi s-a confesat unei călugăriţe. De prins, m-a prins la Cluj o echipă de holoangări – oameni de ajutor la construcţii – care m-au dus la Securitate. La Bucureşti mi-au dat o cameră unde m-au ţinut patru, cinci luni, au īncercat să mă iradieze, iar după şase luni mi-au dat drumul. M-am angajat ca muncitor la IAS Apoldu de Sus, iar după 10 ani m-am pensionat ca tehnician principal. Eu am īnaintat īn socialism“, povestea Ioan Gavrilă Ogoranu.


Unde e dosarul lui Ogoranu?

 

Deşi a fost urmărit de Securitate timp de 30 de ani, Ioan Gavrilă Ogoranu „nu are dosar la fosta Securitate“. Acum cīţiva ani, fostul şef al grupului de rezistenţă din Munţii Făgăraşului a solicitat Comisiei Naţionale de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) să aibă acces la propriul dosar existent īn arhivele fostei Securităţi. A primit răspunsul oficial de la CNSAS, semnat de preşedintele comisiei, īn care era īnştiinţat că īn arhiva fostei securităţi nu există un astfel de dosar. „Este posibil ca dosarul solicitat să se afle īn arhiva SRI“, se mai arăta īn răspuns. „M-a surprins un astfel de răspuns oficial. Faptul că nu am dosar īn arhiva fostei Securităţi şi că nu mă aflu īn evidenţele CNSAS īnseamnă că īn continuare eu sīnt īn atenţia SRI. Īn acest caz, cred că persoana mea face īn continuare pagubă la bugetul de stat precum s-a īntīmplat din 1947 şi pīnă la evenimentele din Decembrie 1989, prin plătirea unor agenţi informatori sau a altor servicii de urmărire. Timp şi bani pierduţi. Sīnt dispus să anunţ şi să răspund de bună-voie la toate īntrebările care interesează SRI: unde merg, cu cine vorbesc, ce fac, ce scriu şi ce public, inclusiv la problemele ce privesc viaţa mea privată. Nu am nici un secret pe care să-l ascund opiniei publice şi reprezentanţilor siguranţei statului romān“, spunea, acum cīţiva ani Ioan Gavrilă Ogoranu.


„Nu ne-am īncheiat datoria faţă de ţară“

 

„Deşi sīntem la vīrste īnaintate, noi nu ne-am terminat īncă datoria faţă de ţară, noi nu ieşim la pensie decīt atunci cīnd ne vor bate cuiele īn cele patru scīnduri. Şi avem datoria ca idealurile noastre să le trecem īn mīna unor tineri care să ducă mai departe steagul tinerilor de acum 60 de ani. Pentru că vrem ca ţara noastră să rămīnă apropiată de Dumnezeu īn aşa fel īncīt spiritul creştin să se reverse īn tot ce are ţara mai bun, īn cultură, īn justiţie, īn legi, īn obiceiuri, īn viaţa de zi cu zi. Noi nu ne-am terminat misiunea o dată cu căderea comunismului, idealurile sīnt aceleaşi pentru toate timpurile. Am rămas puţini, dar īntotdeauna cei puţini au fost purtători de idealuri īnalte şi de biruinţă“, a spus Gavrilă Ogoranu, la ultima īntīlnire, din iulie anul trecut de la Crucea de līngă Mănăstirea de la Sīmbăta de Sus.


Legămīntul de la Cruce

 

• Deşi erau consideraţi oameni liberi, supravieţuitorii luptei de rezistenţă din munţi au fost hăituiţi de Securitate pīnă la căderea lui Ceauşescu. Abia atunci, după sīngerosul Decembrie 1989, supravieţuitorii Rezistenţei au putut vorbi īntre ei. Ioan Gavrilă Ogoranu i-a găsit pe toţi şi le-a amintit de vechiul jurămīnt din ziua de Paşte a anului 1952 cīnd s-au legat să-i pomenească pe camarazii căzuţi īn luptă. Īn fiecare an, īn prima duminică după Sf. Ilie. N-a fost uşor să ridice crucea de līngă mănăstire. Doi ani s-au zbătut să obţină aprobările Mitropoliei Sibiu. S-au īnvoit pīnă la urmă. Proiectul monumentului a fost realizat de Anghel Marcu din Bucureşti, recomandat de fostul deţinut politic Niculiţă Goga. Constantin Marinete a sculptat crucea īn marmura adusă de la cariera Ruşchiţa. Supravieţuitorii gulagului comunist au adunat apoi pe o listă numele luptătorilor căzuţi. Erau peste 500.


Fragment din ultimul testament

 

• „Dacă azi ar fi iar īnceputul luptei, am proceda la fel. Nu ne-am făcut nici o iluzie īn intervenţie străină şi de aceea moralul īl avem acum ca şi la īnceput. Orice soartă ne va da Dumnezeu, sīntem siguri că din jertfa şi truda noastră va ieşi un viitor mai bun al acestui neam. Am simţit puterea lui Dumnezeu de atītea ori, īn ocazii unde slabele noastre puteri pămīnteşti ne-ar fi dus la moarte sigură. Cīteva gīnduri pentru cei ce vor supravieţui. Nu uitaţi că rădăcinile neamului şi speranţa lui e tineretul din şcoli, din fabrici şi din sate. Sīnt atītea suflete mari īntre aceşti tineri. Nu vă īnchinaţi materiei. Nu se poate sluji la doi domni. Nu vă īncurcaţi, camarazi, sufletul īn mărăcinii avuţiei. Īl veţi pierde. Dragă Cornele (n.r. -este vorba de Cornel Pop, din Blaj), de vei trăi şi vei fi literat, scrie īn aşa fel să fii ctitor de suflete. Ce nu zideşte sufleteşte, nu e artă. De-am fi avut īn ţară o altă artă şi cultură, nu putregai, astăzi ar fi munţii plini de tineret. Dragi camarazi care veţi supravieţui, am fi dorit atīt de mulţ să lucrăm īmpreună pentru acest neam. Dar căutaţi-ne īn cīntecele şi sufletul vostru. Vom fi cu voi. Trăiască neamul romānesc veşnic biruitor!“


Trei testamente

 

• Grupul Ogoranu a lăsat pentru urmaşi trei testamente. Documentele au fost scrise atunci cīnd membrii grupului au īnţeles că nu mai au şanse să supravieţuiască. Primul testament a fost scris īn toamna anului 1952, īn Dealul Cincului. Atunci, grupul s-a divizat īn trei grupuleţe pentru a-şi spori şansele de supravieţuire pīnă īn primăvara următoare. Al doilea testament a fost scris īn toamna anului 1953, īn muntele Buzdugan. Al treilea, tot pe Buzdugan, a fost scris īn primăvara anului 1954, īn Postul Paştelui. Printr-un concurs de īmprejurări, īnscrisurile au fost descoperite de Securitate la casa profesorului Remus Budac, din Cīrţa. Ultimele două testamente au fost păstrate īn arhivele SRI. Au fost recuperate chiar de Ioan Gavrilă Ogoranu.


Ogoranu n-a vrut certificat de luptător

 

• Ioan Gavrilă Ogoranu n-a cerut Comisiei pentru constatarea calităţii de luptător īn Rezistenţa anticomunistă să-i analizeze activitatea pentru a-l declara Luptător şi pentru a beneficia de toate drepturile care-i revin conform legislaţiei romāneşti. „N-am vrut să mai depun cerere pentru a nu mai avea o nouă dezamăgire. Mi-au ajuns obstacolele pe care le-am īntīmpinat dup㠒89 īncoace īn ceea ce priveşte istoria Rezistenţei. Nu merg mai departe de a spune că CNSAS mi-a remis o adeverinţă prin care m-a informat că eu nu figuram pe lista persoanelor urmărite şi cercetate de securitatea comunistă, deşi pe numele meu există īn arhivele CNSAS zeci de dosare“, spunea Ogoranu cu cīteva luni īnainte de a muri.

Lucia BAKI

(Monitorul Expres Brasov, 5 Mai 2006)

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE