Cugetări Românesti

Prof. Ion Gavanescul: C U G E T A R I

 

- F R A G M E N T E -

 

Trei preocupări capitale domină cugetarea în stabilirea cadrului unui sistem si unui ideal de educatie natională:

1. Păstrarea caracteristicei nationale, a însusirilor morale, capabile să ridice valoarea neamului în lume.

2. Evitarea influentelor perturbătoare ale procesului de cristalizare curată a tipului etnic.

3. Căutarea acelor înrâuriri, cari prin omogenitatea tendintelor pot întări si limpezi evolutia germenului etnic al natiunii, sau cari, prin nuante de adaptare superioară la unele raporturi morale ale lumii, pot îndruma desvoltarea sufletului etnic si-l pot ajuta să câstige aptitudini folositoare noui.

 

* * *

 

Contact spiritual între România si Rusia n'a existat si nu există. Din fericire.

Dacă, totusi, e nevoie să ne pronuntăm asupra naturii efectului unei eventuale atingeri sufleteti între cele două tări si state, asta se explică usor, mai întâi prin vecinătatea dintre ele, al doilea prin perseverenta si silinta, sistematic organizată, a Rusiei actuale de a-si extinde, prin propagandă, dacă nu prin arme, principiile organizării - adică ale dezorganizării - sale politice, sociale.

 

* * *

 

Starea de suflet a Rusiei de azi nu este o stare normală. Cât timp va dura boala, nimeni nu poate să prevază. Ce e mai grav e că, aprofundând natura sufletului rus, se pare că isvorul desechilibrului de azi îsi trage obârsia din adâncimi îndepărtate in timp. Starea dezordinei nu e numai endemică azi, e istoriceste aproape organică, congenitală.

Apropierea noastră de sufletul rusesc a devenit si mai simtită, a devenit aproape tangibilă, prin revenirea la patria mamă a BASARABIEI, tinută un secol strâns îmbrătisată în lanturile contaminate de duhul caracteristic al captivitătii rusesti.

 

* * *

 

Ceeace caracterizează mentalitatea actuală rusească este, cu un cuvânt, care pentru Rusi e un titlu de glorie, revolutionarismul.

Ei se mândresc ca au dat lumii o revolutie, pe lângă care cea franceză dela 1789, e un joc de copii, nu numai în ce priveste metoda, ci si în ce priveste principiile înaintate.

 

* * *

 

Lenin si Trotzki, ametiti de ideile neasimilate, când nu erau tendentioase, ale lui Karl Marx, au fost căutati în exilul lor din Elvetia si aruncati de Germania in medilul sufletesc dezorientat al Rusiei revolutionare, ca germeni ai dezordinei si anarhiei, ca agenti ai descompunerii si ruinei, ca adevărate bombe de dinamită socială, puse la bazele statului rus in proces de refacere, spre a-l preface in pulbere si neant, si a-l scoate din luptă.

Planul a reusit mai mult decât se astepta si decât ar fi dorit chiar Germania. Microbul anarhiei, aruncat in vastul conglomerat vecin, după ce a distrus Rusia, s'a întors asupra Germaniei, care a fost scuturată, la rândul ei, de frigurile mortale ale bolsevismului si n'a putut scăpa decât prin o operatie eroică de amputare si prin o lăsare abundentă de sânge, fără crutare.

 

* * *

 

In fata miscării paralele de distrugere din Rusia si Germania, Gugliemo Ferrero, ilustrul istoric-filosof italian, exprimând sentimentul întregei civilizatii occidentale, spunea: "Incepem a vedea limpede care e situatia ce rezultă din acest imens răsboiu. Situatia de acum un secol s'a schimbat cu totul. In secolul al 19-lea, poporul latin era cel care reprezenta principiile revolutionare; lumea slavă si germană au reprezentat, din contră ceeace se numea principii conservatoare. Astăzi, lumea slavă si lumea germanică au intrat in o eră de Revolutie, care, după toate semnele, va fi foarte lungă. Dar n'am câstigat nimic din aceasta schimbare. Revolutia, pe care lumea latină a început-o acum 130 de ani, era nasterea unei lumi noui: era explozia unor forte, creatoare.

Dar revolutia ce bântuie acum în Rusia si în Germania, nu mai e nasterea unei lumi noui, este scufundarea unei lumi dislocate prin orgoliu, prin ambitie, prin rapacitate, prin anarhie morala, intelectuala, o întreagă civilizatie e amenintată să dispară.

In această luptă ca si in răsboiu, România va fi un fel de sentinelă pierdută in Răsărit. In timpul răsboiului, ea s'a găsit între Germani, cari o atacau din fată, si Rusi cari o loviau din spate. Si pe viitor, ea se va afla între furia germanică si nebunia slavă.'" (La Roumanie, Paris, 27 Martie, 37).

Rolul de sentinelă, profetizat de marele istoric italian a fost îndeplinit cu sfintenie.

Echilibrul moral al sufletului românesc, care nu s'a clătinat când Nemtii, încurajati de Rusi, căutau să fraternizeze cu soldatii nostri, nu s'au clătinat nici când Rusii, molipsiti de o filosofie molatică până la lasitate, a vietii, nu mai voiau să luate si voiau pace, ca să se bucure de bunurile pământesti căpătate de a gata prin revolutie; si nici atunci când toti acestia, bolnavi grav de bolsevism, umblau să-i contamineze punându-le înainte foloasele unui traiu de fără de legi.

 

*

 

Bolsevismul poate fi reductibil la o teorie? Se va vedea. Dar nu teoria îl caracterizează, ci felul lui real de a fi, de a lucra, de a se msnifesta, modul de a întelege vieata, lumea, societatea, documentat din felul scopurilor urmărite, din felul mijloacelor întrebuintate.

Teoria abstractă despre o nouă asezare socială poate fi realizabilă or utopică. Si dacă e realizabilă, poate fi realizată pe mai multe căi.

Calea apucată pentru aducerea unei teorii în sistemul cunoscut al realitătilor, caracterizează o miscare sociala. Toate teoriile pretind, cât sunt în lumea ideilor, că vor să izvodească în lume mai multă dreptate, mai multă fericire. Dar calea ce apucă spre a merge la tintă, le deosebeste, chiar dacă ele pornesc dela aceiasi idee, si unele din ele rătăcesc asa de mult pe cărările încâlcite ale realitătii încât se ciocnesc de legile naturii, necunoscute si nebănuite si apucă în directie opusă chiar cu tinta spre care pretindeau că vor să meargă.

Simtul just al binelui si dreptului, intuitia exactă în raporturile fenomenelor morale si în sfera legilor constiintei, a făcut poporul român să judece, dela început, cu toată limpezimea de spirit, si să condamne cu toată hotărîrea inimei, fantazia bizară a bolsevismului.

In acest haos moral al apetiturilor nestăpânite, al instinctelor rele deslăntuite, constiinta senină a unui popor echilibrat a rămas neclintită, ca o stea fixă pe firmamentul istoric al omenirii.

Acesta este poporul român. Din consideratii profunde luate din stiinta socială, ca Engels, Marx, Vanderverle? Nu. Ci din instinct social politic just, poporul român s'a opus valurilor anarhiei bolsevice.

 

*

 

Nu pentrucă e popor agricol, ci pentrucă în constitutia lui psihofizică poartă o lumină călăuzitoare înnăscută, lumina geniului politic mostenit de la poporul-rege, care a crest lumea dreptului, si a dat omenirii constiinta practică a respectului legilor, acel fundamentum regnorum.

Această mostenire este mai pretioasă si mai sigură decât toate achizitiile experientei proprii ale unui popor. Ea e chemată să cârmuiască evenimentele, să-i fie călăuză in negura nepătrunsă a viitorului.

PEDAGOGIA GENERALĂ, Bucuresti, 1921

 

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE