Asociatia P R E Z E N T

 

Stire TVR Cultural 21, 21 Decembrie (video)    Jurnal, TVR-2, 22 Decembrie (video)

Joi, 21 Decembrie 2006, la Librăria Cărtureşti (complex Anador) din Bucureşti, a avut loc vernisajul expoziţiei filatelice: „Exilul românesc şi lupta anticomunistă”.  Expoziţia aduce în faţa publicului bucureştean imagini cu cele 54 de emisiuni filatelice imprimate în afara ţării (activitate coordonată de Traian Popescu), un mod deosebit de exprimare în lupta anticomunistă a exilului românesc.

Prin această expoziţie Asociaţia PREZENT! aduce dovada complexităţii luptei exilului împotriva bolşevismului, care (şi) prin emisiunile filatelice atrăgea atenţia Europei că îşi părăsise fraţii din Răsărit.

Evenimentul s-a bucurat de atenţia mass media, la vernisaj fiind prezenţi reporterii TVR Cultural şi TVR2.

Expoziţia poate fi vizitată până în data de 10 Ianuarie 2007.

Asociaţia PREZENT!

asociatiaprezent@yahoo.com

tel.: 0726.384.375

EXILUL ROMÂNESC ŞI LUPTA ANTICOMUNISTĂ

EMISIUNI FILATELICE

 

Emisiunile filatelice ale exilului politic al diferitelor ţări din Europa – un capitol recent al istoriei timbrelor poştale – au constituit modalităţi de exprimare liberă, circulând pe scrisori alături de francatura oficială.

 

Emisiunile din expoziţia de faţă (vignete, timbre, coliţe, carnete, plicuri) au fost realizate de românii aflaţi în exil. Din 1954 până în 1969 prin strădania lui Traian Popescu au apărut 54 de emisiuni filatelice (sub formă de vignete) ale “Românilor liberi” [1].

 

Timbrele au circulat în lumea întreagă stârnind furia Securităţii, care se vedea pusă în imposibilitatea de a reacţiona în faţa unui asemenea mijloc de propagandă şi informare asupra stării de fapt din România.

[1] Pentru informaţii suplimentare despre emisiunile filatelice anticomuniste scoase de exilul românesc, contactaţi Asociaţia PREZENT!

 

Exilul romÂnesc şi Uniunea Europeană

 

Aceste timbre, pe lângă faptul că îmbracă toate modalităţile de exprimare ale filateliei şi prezintă o valoare estetică deosebită, au fost un mijloc eficient şi inedit de lupta anticomunistă profeţind evenimente la care cei mai mulţi nu îndrăzneau atunci să gândească: între care, întoarcerea României în familie marea europeană.

 

De altfel, cea mai mare parte a emisiunilor filatelice (14 din cele 54, cel mai mare număr) au fost dedicate Europei. Timbrele vorbesc despre marea familie europeană, o familie ce trebuie să aibă la bază libertatea fiecărei ţări membre şi respectul reciproc între naţiuni.

 

Acum, la peste o jumătate de secol de la lansarea acestor emisiuni, România face parte din Uniunea Europeană. Un rol deloc de neglijat l-a avut şi lupta dusă de românii din exil, iar emisiunile filatelice ale lor se pot viziona în expoziţia de faţă.

 

Tematic, se poate face următoarea clasificare:

 

- Europa: 14 emisiuni

- Manifestări UNESCO: 8 emisiuni

- Crăciunul: 7 emisiuni

- Proteste împotriva terorii comuniste: 6 emisiuni

- Istoria României: 5 emisiuni

- Istoria fialteliei româneşti: 4 emisiuni

- Luptători anticomunişti: 4 emisiuni

- Cosmos: 3 emisiuni

- Sport: 2 emisiuni

- Floră-Faună: 1 emisiune

 

Considerând că scopul propagandistic urmărit prin aceste vignete a fost atins, în anul 1969 s-a decis să nu mai fie lansate alte emisiuni. Exilul românesc poate avea conştiinţa datoriei împlinite.

 

TRAIAN POPESCU

Autorul emisiunilor filatelice româneşti din exil

 

Fost Vicepreşedinte al Societăţii Filatelice Române, Traian Popescu (1910 – 2003) s-a născut la Craiova. În anul 1932 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, devenind avocat în cadrul Baroului Ilfov. A făcut parte din rândurile Mişcării Legionare şi s-a ocupat de tipărirea emisiunilor filatelice în timpul statului naţional-legionar. Din toamna anului 1941 până în martie 1945 a avut însărcinări diplomatice pe lângă Legaţiile României din Turcia şi Slovacia. În noiembrie 1947 s-a stabilit la Madrid, unde a fondat revista şi editura "Carpaţii" (1954).

 

Prin opera sa, Traian Popescu aduce o contribuţie substanţială în lupta Exilului Românesc împotriva ocupaţiei comuniste a ţării, ţinând trează conştiinţa Apusului asupra sclavizării României şi excluderii ei din confederaţia statelor europene.

 

După revoluţia din Decembrie 1989, lupta exilului şi-a împlinit menirea. O dată cu căderea regimului dictatorial comunist, graniţele s-au deschis şi românii din ţară au avut posibilitatea să-şi regăsească fraţii exilaţi. Astfel şi expoziţia ce cuprinde emisiunile filatelice ale exilului a ajuns în România de la Madrid, în anul 1997. Mai întâi a fost găzduită la Cluj-Napoca doar pentru trei zile (la Casa de cultură a studenţilor), în cadrul unor zile de comemorare a cruciaţilor români ai secolului XX sub egida Asociaţiei Acţiunea Creştină. Apoi a poposit la Timişoara (găzduită de librăria Galeria românească) timp de o săptămână. Vremurile au făcut ca expoziţia să fie îngropată într-un alt „exil”, de data aceasta într-un subsol din acelaşi oraş. Până când membrii Asociaţei PREZENT!, care cunoşteau soarta panourilor aduse din Spania, au avut iniţiativa unei expoziţii itinerante – ai cărei beneficiari sunt românii – legate de perspectiva integrării europene.

 

LibrăriA Cărtureşti

Gazda expoziţiei

 

Cu ajutorul Librăriei Cărtureşti, expoziţia din Bucureşti se doreşte o adevărată lansare în România a emisiunilor filatelice ale exilului.

 

  Dacă „Paradisul e o bibliotecă” (Borges), atunci Cărtureşti e o librărie.

 

BUCUREŞTI

Str. Arthur Verona nr. 13  (lângă Cinema Patria)

Str. Vasile Lascăr nr. 216 (Centrul comercial Anador)

Str. Edgar Quinet nr. 9

Depozit: Str. Radu de la Afumaţi nr. 12 B

IAŞI

Str. Tudor Vladimirescu (Iulius Mall)

TIMIŞOARA

Str. Mercy nr. 7 (lângă Piaţa Unirii)

Str. Demetriade nr. 1 (Iulius Mall)

 

www.carturesti.ro

Asociaţia PREZENT!

Organizatoarea expoziţiei

 

Din scopurile Asociaţiei:

Apărarea şi promovarea ortodoxiei; renaşterea spirituală şi culturală a poporului român; restabilirea adevărului istoric şi propagarea lui; educarea tineretului în spirit creştin tradiţional românesc; trezirea conştiinţei şi demnităţii naţionale atât la românii din cadrul graniţelor istorice ale României, cât şi la cei din exil şi strângerea legăturilor între exil şi patrie.

 

Acţiuni majore din anul 2006

Sociale: Un camion cu ajutoare pentru cei peste 500 de sinistraţi din comuna Chiselet, Călăraşi; Ajutorarea bătrânilor de la căminul „Floare Roşie”; Ajutorarea copiilor bolnavi de SIDA de la „Casa Doru”, Spitalul „Victor Babeş”.

 

Voluntariat: Tabăra de muncă de pe Muntele Athos pentru refacerea chiliei româneşti „Izvorul Tămăduirii”; Repararea şi întreţinerea unor monumente şi mausolee închinate eroilor neamului.

 

Comemorative: Conferinţe şi parastase pentru eroii şi martirii neamului, pentru eroii revoluţiei din 1989, pentru Mihai Eminescu, Nae Ionescu, Nicolae C. Paulescu; Amplasarea unei troiţe la Mislea – fostă închisoare pentru deţinutele politice.

 

Culturale: Concurs de eseuri în liceele din judeţul Braşov, cu tema „Memoria Prezentului: Închisorile comuniste şi starea omului”; Lansarea unui „Îndreptar la spovedanie”, de Valeriu Gafencu (ediţia I-a şi a II-a); Seria de conferinţe „Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor” (Bucureşti, Braşov, Craiova); Participare la campania „Basarabia – pământ românesc”; Conferinţa „Sfinţii închisorilor: Temniţa şi pătimirea – izvoare de mântuire”.

Asociaţia PREZENT!

asociatiaprezent@yahoo.com

Afisul manifestării

 

 

Ecouri Mass Media

 

Expozitia filatelică "Exilul românesc si lupta anticomunistă" s'a bucurat de un ecou favorabil în presa română. Evenimentul a fost relatat atât la TV (TVR2 si TVR Cultural) cât si în presa scrisă, internet si radio.

Intre aceste aparitii, cele mai importante ar fi: Radio România Actualitati; Agentiile de presă: Rompres, Mediafax, Rador, Romanian Global News; Ziarele Cotidianul, Gândul si Cuvântul; Revista B24FUN; site-urile www.hotnews.ro si www.ziare.com.

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE