Rezistenta Anticomunistă - DOCUMENTE

REZISTENTA ANTICOMUNISTĂ DIN MUNTII BANATULUI IN DOCUMENTE (I)

 

DOCUMENTUL NR. 6

Proces verbal

Dresat astăzi, 28 noiembrie 1948

Noi Maior Kling Zoltan, Seful Serviciului Judetean de Securitate a Poporului Severin-Lugoj

Având in vedere ordinul Directiunei Regionale a Securitătii Poporului Timisoara, cu Nr. 1/8717 din 6 octombrie 1948, si ordinul Directiunei Generale a Securitătii Poporului Bucuresti, nr. 52/64192 din 22 noiembrie 1948, transmis telegrafic de Directiunea Regională a Securitătii Poporului Timisoara, nr.11 /15863, din 24 noiembrie 1948 si ordinul nr. 42660 din 24 noiembrie 1948, al Directiunii Generale a Securitătii Poporului, transmis nouă telegrafic sub numărul 11/16021 din 25 noiembrie 1948, am procedat la încheierea dosarului în legătură cu organizatia subversivă de tip fascist din plasa Orsova.

Această organizatie subversivă de tip fascist din plasa Orsova, condusă de Verca Filon, iar mai târziu de către Marineasa Zaharia, cu sediul in com. Petrosnita, judetul Severin, si-a început activitatea la începutul lunii martie 1948, prin recrutarea membrilor si strângeri de fonduri in folosul acestei organizatie subversive si a familiilor acestora. 

Forma organizatorică a acestei organizatii subversive de tip fascist a fost următoarea: un sef de judet, Verca Filon, care printr-un curier facea legătura între această organizatie judeteană si centrul din Timisoara - curier a fost Bubi Roman.

Un sef politic Marineasa Zaharia, care avea doi curieri, pe numitul Ica Domăsneanu care făcea legătura cu sectorul 1 si Petchescu Ioan, care facea legătura cu sectorul 2.

Doi sefi de sectoare, numitul Dumitrescu Stefan, din Orsova la sectorul 1 si Cristescu Gheorghe din Plugova la sectorul 2.

Primul sector era împartit in patru garnizoane si anume: Orsova, condusă de numitul Dumitrescu Stefan, comuna Eselnita condusă de numitul Toma Maritescu, comuna Jupalnic condusă de numitul Vulpes Ilie si comuna Toplet condusă de către Mătăsaru Stefan.

Al doilea sector era împărtit in sase garnizoane si anume Plugova, Valea Bolvasnita, Globul-Rău, Mehadia, Iablanita, Petnic si Globul Craiovei. 

Numitul Marineasa Zaharia, seful organizatiei subversive de tip fascist din judetul Severin declară următoarele si care declaratie face paste integrantă din prezentul proces verbal fila nr. ...

Marineasa Zaharia este născut la data de 8 august 1920, in corn. Iablanita, jud. Severin, domiciliat in com. Iablanita, fiul lui Mihai si a Suzanei decedată, dc profesiune ziarist, absolvent al Liceului Teoretic din Caransebes, originea socială agricultor, necăsătrrit, stagiul militar satistăcut. Condarnnat a fost la 10 ani muncă silnică, pentru lansarea manifestelor interzise, defăimând pe fost:ul Maresal Antonescu, executând rrumai 5 ani din închisoarea din Aiud.

A fost inscris in Miscarea Legionară din anul 1938, unde a activat in Frătiile de Cruce din Caransebes la Liceul Traian Doda. La rebeliunea din ianuarie 1941, a luat parte fiind baricadat in localul Politiei Lugoj. Apartenenta politică prezentă, fost seful organizatiei a Partidului Social Democrat independent Titel Petrescu, din judetul Severin, unde detinea functia de secretar general al judetului Severin.

La începutul lunii aprilie 1948, Marineasa Zaharia a fost vizitat într-o noapte de către Verca Filon. care a venit cu scopul de a-l convinge pe sus-numitul de-a se încadra in noua organizatie subversivă de tip fascist. Reusind a-l convinge pe Marineasa Zaharia, acesta a trecul imediat la actiune.

Verca Filon a arătat situatia plasei Orsova, care lucrează foarte slab si l-a încredintat pe Marineasa Zaharia de-a se ocupa personal de această plasă si dăndu-i rnână liberă pentru a-si alege colaboratorii. La plecarea lui, Verca Filon a spus lui Marineasa Zaharia, ca va trimite la el pe numitul Cristescu Gheorghe de-a discuta cu el posibilitătile de organizare ale plasei Orsova.

După un timp a venit Cristescu Gheorghe la Marineasa Zaharia si care a arătat ca seful plasei Orsova, Durnitrescu Stefan nu lucrează si nu adună cotizatiile la tirnp. Marineasa Zaharia a venit personal la Durnitrescu, pentru a-l convinge de acest lucru. Durnitrescu a acceptat cele propuse de Marineasa Zaharia si a început organizarea plasei Orsova. Cu ocazia acestei vizite Marincasa Zaharia a întrebat care ar fi posibilitătile de a recruta noi mernbri. Durnitrescu Stefan a propus pe nurnitul dr. Lăcătus Cornel. Marineasa Zaharia a făcut si acestuia o vizită pentru a-l convinge, dar a fost refuzat de acesta.

Marineasa Zaharia văzând acest lucru a cerut relatii din imprejurirnile Orsovei, iar Durnitrescu Stefan a propus pe Torna Maritescu din corn. Eselnita, care a fost chernat pentru a i se da explicatii in legătură cu această organizatie de tip fascist. Acesta a acceptat cele propuse de Marineasa Zaharia, care după un timp scurt a inceput a organiza in această legătură com. Eselnita.

In ceea ce priveste comunele din Valea Dunării, Dumitrescu Stefan a spus că nu se poate face nimic, deoarece sunt numai străini. Referitor la com. Jupalnic, spunea Dumitrescu Stefan, de aserneni nu se poate face nimic, intrucât comuna este in majoritale locuită de tigani. Marineasa Zaharia a spus acest lucru lui Cristescu Gheorghe, care a afirmat că in com. Plugova este preotul Ciucur Pavel, care este cumnatul lui Vulpes Ilie din Jupalnic, si ar fi bine de ar vorbi cu Ciucur Pavel, care la rândul lui să vorbească cu Vulpes Ilie, pentru a organiza si com. Jupalnic.

După un timp oarecare Vulpes Ilie a luat contact cu Dumitrescu Stefan si a început să-si organizare comuna. Comuna Toplet a fost vizitata de Marineasa Zaharia, unde a luat contact cu numitii Popescu Moise, Mătăsaru Stefan, care la rândul lor au recrutat noii membri.

Sectorul 2 a fost încredintat lui Cristescu Gheorghe pentru a organiza in diferite comuni această organizatie subversivă de tip fascist si de care s-a ocupat el personal.

In toate actiunile de organizare ale lui Cristescu Gheorghe a fost in permanentă însotit de Petchescu Ioan, zis Petcu, din Iablanita.

In continuare numitul Marineasa Zaharia arata ca scopul acestei organizatii subversive de tip fascist este de-a strânge fonduri cu scopul de a ajuta pe cei arestati si a ajuta orgarnizatia pentru a recruta elemente in vederea răsturnăriii regimului democrat din Republica Populară Română.
In ziua de 18 august 1948 Marineasa Zaharia, Cristescu Gheorghe si Petchescu Ioan au plecat la Jupalnic, pentru a ridica niste armament care a fost raportat de către Dumitrescu Stefan despre existenta lui.

In ziua de 19 august 1948 toată ziua au stat la numitul Spătar Gheorghe zis Gogu a lui Băcilă din com. Jupalnic, unde au avut prevederi cu Vulpes Ilie, referitor la armament si un aparat de radio transmisiuni G.U. (vezi fila nr. 24) pentru a-l ridica si a-l duce la centru. Aparatul între timp a fost trimis de către Vulpes Ilie lui Ciucur Pavel din Plugova, prin numitul Drăghicescu Nistor.

In seara zilei de 19 august 1948, intr-un zăvoi in apropiorea Jupalnicului, Marineasa Zaharia a găsit adunati pe Dumitrescu Stefan cu încă trei persoanc si anume Toma Maritescu, Miutescu Lazăr si Spătaru Gheorghe, unde s-a discutat situatia armamentului. Unul dintre acestia, Miutescu Lazăr a spus că are cunostinte despre niste branduri si arme. Întrucât aceste arme au fost depozitate la o distantă mare, Marineasa Zaharia a renuntat, însa avusese în întelegere cu Dumitrescu Stefan de-a se interesa îndeaproape de acest armament.

După o săptămînă Marineasa Zaharia si ceilalti doi, Cristescu Gheorghe si Petchescu Ioan, s-au reîntors in acest zavoi, unde s-au întalnit cu Dumitrescu Stefan si Maritescu Toma, unde i s-a comunicat situatia armamentului.

După terminarea întrunirii Cristescu Gheorghe, Marineasa Zaharia si Petchescu Ioan au luat directia spre Bucuresti, cu o cărută. Ajungând la Toplet au predat căruta proprietaruiui, care este prieten cu Cristescu Gheorghe si au luat directia spre Băile Herculane.

La Băile Herculane, Petchescu a spus că se duce la Comandornl Domăsneanu Petru, pentru a-i cere suma de 8000 lei pe care o împrumutase Petchescu Ioan; a plecat, iar dupa un timp oarecare Marineasa Zaharia a spus lui Cristescu Gheorghe ca ei vor călători cu personalul la Iablanita. Intre timp a vernit Petchescu Ioan, cu care împreună au plecat la gară scotând bilete si asteptând trenul. La un moment dat au venit doi jandarmi care i-au legitimat pe toti trei. Neavând legitimatie i-au invitat pe toti trei la Biroul de Miscare la Băile Herculane. In drum spre Biroul de Miscare Cristescu Gheorghe a reusit să fugă, fiind urmărit de un jandarm. Marineasa Zaharia si cu Petchescu Ioan, se justificau de nevinovătie iar Marineasa Zaharia într-un moment de neatentie a jandarmului a scos un pistol automat din traistă trăgând o rafală de foc asupra jandarmului, la care jandarmul a fugit si ei au reusit să fugă, vezi fila nr. 25-26.

Inainte de a fi dusi la Biroul de Miscare, numita Eugenia Domăsneanu a intervenit la jandarmi spunându-le că sunt din Iablanita si îi cunoaste. După evadarea din mainile jandarmilor Cristescu Gheorghe, Marineasa Zaharia si Petchescu Ioan toti trei izolati au fugit spre Iablanita si s-au întâlnit la numitul Petchescu Ioan. Aici s-a fixat că în fiecare lună in ziua de 27 se vor întâlni pentru a preda cotizatiile si a primi noile instructiuni, care se vor primi de la Petrosnita.

La data de 5 septembrie 1948, când a fost arcstat Marineasa Zaharia din comuna Iablanita, a fost găsit asupra lui un pistol de buznnar calibrul 9 mm lung cu 9 gloante si două grenade de mână franceze, una ofensivă si una defensivă.

 

Numita Domăsneanu Eugenia, născută in anul 1907, luna decembrie ziua 24, in com. Clanov, jud. Mehedinti, domiciliată in com. Băile Herculane, nr. 717, sotia Comandorului Domăsneanu Petru, in trecut politica nu a facut, în prezent nu este încadrată in nici un partid politic, condamnată nu a fost, de origine socială mic burghez declară următoarele, vezi fila nr. 31-34.

În Ziua de 19 august 1948 numita Eugenia Domăsneanu, pe la orele 11:30 noaptea, a fost trezită din somn de ciocănituri in usa virandei de către trei persoane.

Acestia erau Cristescu Gheorghe, Petchescu Ioan, si al treilea pecare nu-l cunoaste. Domăsneanu Eugenia a întrebat de la acestia cu ce au venit, iar răspunsul a fost cu o cocie de la Orsova. Cristescu Gheorghe, Petchescu Ioan si Marineasa Zaharia nu au fost primiti în casă de Domăsneanu Eugenia, deoarece sotul acesteia nu a fost acasă. După ce Domăsneanu Eugenia a restituit suma de bani datorata lui Petchescu Ioan, acestia au plecat. După sosirea lui Domăsneanu Petru, Eugenia Domăsneanu s-a pregătit de-a călători la Lugoj. Numita a fost condusă de sotul ei până la locul numit Părău, după care timp s-a reîntors iar numita a luat drurnul spre gară. În gara Băile Herculane a fost martoră la legitimarea lui Marineasa Zaharia, Cristescu Gheorghe si a lui Petchescu Ioan, unde Domăsneanu Eugenia, a fost chemata de acestia pentru a pune o vorbă bună jandarmilor, crezând că Domăsneanu Eugenia le poate fi de ajutor. A fost martoră oculară când acestia, adică Marineasa, Petchescu si Cristescu au tras focuri de armă contra jandarmilor. După acest atentat numita a asteptat trenul cu care a plecat spre Lugoj.

 

Domasneanu Alexandru, din com. Iablanita, născut la 3 mai 1928, în com. Iablanita jud. Severin, fiul lui Nicolae si al Ecaterinei, domiciliat in com. Iablanita, nr. 29, jud. Severin de profesiune elev, necăsătorit, serviciul militar nesatisfacut. În trecut nu a făcut nici un fel de politică, condamnat nu a fost, in prezent este înscris in Tineretul sătesc din Iablanita a declarat următoarele: vezi fila nr. 35-36.

In luna iunie 1948 Dornăsneanu Alexandru, zis Ică, a plecat la Orsova, pentru a face diferite cumpărături. În drum spre gară s-a întâlnit cu numitul Marineasa, care l-a întrebat unde merge. Domasneanu arătând ca merge la Orsova a fost rugat de Marineasa de a duce un plic lui Dumitrescu Stefan la Orsova. Când a ajuns la Orsova, s-a dus la Dumitrescu pentru a-i preda plicul. Magazia lui Dumitrescu fiid inchisă, nu a primiit rezultat de la Dumitrescu Stefan. Marineasa l-a rugat pe Domăsneanu Alexandru de a face un drum expres cu acest plic la Orsova, plătindu-i si drumul. Domăsneanu Alexandru a acceptat acest lucru si s-a dus la Orsova cu plicul, primit de la Marineasa, adresat lui Dumtrescu Stefan.

 

Numitul Petchescu Ioan este născut în anul 1906, luna ianuarie ziua 5, in com. Globul Rău, jud. Severin, fiul lui Nicolae si Domnica, de profesiune agricultor, originea sociala mic burghez. Este dorniciliat in com. Iablanita nr. 150, jud. Severin, divortat cu un copil, cu numele Dumitru, serviciul militar satisfăcut la Reg. 96 Inf. Caransebes ctg.1928, a terminat arrnata cu gradul de Sergent, are 5 clase primare, a fost înscris in M.D. din anul 1940. După 23 august 1944, s-a încadrat in Partidul Social Democrat Titel Petrescu, in prezent nu este încadrat in nici un partid politic, a fost condamnat 3 luni si o zi pentru fapte de drept comun, declară urrmttoarele vezi fila nr. 37-40.

La începutul Iunii august 1948, a venit la Petchescu Ioan Marineasa Zaharia, care a avut o întâlnire cu Cristescu Gheorghe, la sălasul lui Petchescu, unde s-au discutat cum se va lua contact cu cei din plasa Orsova. In ziua de 1 august 1948 au plecat toti trei, adică Marineasa Zaharia, Cristescu Gheorghe si Petchescu Ioan in com. Pecenisca, unde au luat o cărută de la numitul Seracoveanu, cu care cărută au plecat la Jupalnic. Ziua de 19 august 1948, au petrecut-o la numitul Gheorghe Spătaru din Jupalnic. Aici a fost chernat într-o miriste de porumb unde a avut loc o sedintă, unde au luat parte Marineasa Zaharia, Cristescu Gheorghe, Petchescu Ioan, Dumitrescu Stefan si altii pe care Petchescu nu-i cunoaste. După sedinta Marineasa Zaharia, Cristescu Gheorghe si Petchescu Ioan, au plecat cu căruta in com. Pecenisca unde au predat căruta lui Seracoveanu. De aci au plecat la numitul Domăsneanu Petru, din com. Băile Herculane, toti trei unde au intrat mâncând niste mere si unde au băut tuică. In casa lui Domăsneanu între timp Petchescu Ioan i-a cerut suma de 8.000 lei, din banii numitului Siskovits Radoiev. După ce Petchescu Ioan a primit suma de 6.000 lei, a vrut să plece; numita Domăsneanu Eugenia a scos bilete pentru toti trei si pentru ea pentru trenul personal până la Iablanita, iar pentru dânsa pâna la Lugoj. După scurt timp înaintea sosirii trenului an venit doi jandarmi, care an cerut legitimatiile lui Marineasa Zaharia, Petcchescu Ioan si Cristescu Gheorghe. Acestia nevrând a se legitinta au fost invitati de jandarmi la Biroul de Miscare din Băile Herculane, vezi fila nr.35-39. La plecarea din coltul restaurantului Cristescu Gheorghe a luat-o la fugă, unnărit de un jandarm; iar Marineasa Zaharia si Petchescu Ioan au fost dusi la Biroul de Miscare. Marineasa Zaharia profitând de o mica neatentie a jandarmului a scos pistolul si a tras o rafală de foc. Dupa cele întâtnplate au fugit amândoi fiecare izolat in pădure, in ziua de 21 sau 22 august 1948, Petchescu a fost căutat acasă de către organele Sigurantei, unde a reusit să fugă la sălasul lui între Plugova si Iablanita. Tot in acest timp a venit Cristescu Gheorghe la Petchescu Ioan acasă unde se gâseau agentii Sigurantei si văzându-se prins a tras asupra organelor Sigurantei si a fugit. A venit la sălasul lui Petchescu Ioan si au plecat amândoi în pădure. De aici au plecat la numitul Truc unde au stat câteva zile, primind ordin de la Marineasa, de a se coborî in comuna Iablanita, unde Marineasa i-a spus lui Cristescu si Petchescu să plece fiecare acasă. In acest timp, numitul Milos Gavril, agent sanitar din com. Iablanita a fost trimis de către Eugenia Domasneanu de a comunica lui Cristescu si Petchescu că Marineasa a fost arestat.

Petchescu Ioan a fost chernat de către Cristescu la locul numit Sălăgău (Sărăngău?), unde au tras focuri de armă asupra unei masini care mergea spre Orsova. După acest atentat, Petchescu Ioan a plecat la Iablanita iar Cristescu la Plugova.

La data de 10 noiembrie 1948, vezi fila nr. 40, Cristescu Gheorghe a trimis pe ucenicul lui după Petchescu Ioan, care a venit si s-a hotărât de a pleca in munti fiindcă Cristescu a spus că sunt urmăriti de jandarmi. Au luat directia spre comuna Arjău. Cristescu a avut doi cunoscuti fugiti. De acolo au plecat spre B. De-aici au plecat mai departe la Globul Rău unde Cristescu s-a întâlnit cu Băcilă Ioan. De aici au plecat la gara Crusovăt, unde Cristescu a fost asteptat de către numitul Iliescu din com. Luncavita pentru a-l îndrepta spre ceilalti fugiti in munti.

La data de 20 noiembrie 1948 numitul Petchescu loan a fost arestat de către jandarmi in com. Iablanita, unde s-a găsit asupra lui un pistol automat si o grenadă defensivă.

 

Dumitrescu Stefan, zis Fănică, născut la data de 1907, 2 august, fiul ui Alexandru, decedat si Elena, născut in com. Cumpăna, jud. Constanta, domiciliat anterior in Constanta str. Calatis nr. 33, domiciliul actual Orsova, str. Decebal nr. 30, de profesiune fost functionar C.F.R. prezent fost comerciant in Orsova, are patru clase secundare maritime, origine socială burgheză, căsatorit cu Ioana născută Voinea, cu doi copii, situatia militară satisfăcută, gradul Sergent, la unitatea Pulberăria armatei, din Bucuresti, ctg. 1929. A fost înscris in MiseareaLegionară din anul 1936, făcând parte din corpul muncitoresc legionar. In anul 1940 a luat parte la manifestarea din 6 octombrie ce a avut loc la Bucuresti. Îrnpreună cu cuibul din care facea parte, care avea denumirea Avram Iancu, a luat parte in 22 ianuarie 1941 la manifestatia legionară din Orsova, ce a avut loc in fata Consulatului German. In prezent înscris in Frontul Plugarilor, a fost dat în judecată pentru port ilegal de armă, fiind condamnat la trei luni si o zi. A fost internat in lagărul legionar din Vaslui, de la 11 septembrie 1938, până la 16 aprilie 1939, după care a fost pus in libertate, declară următoarele vezi fila nr. 41-46.

In legătură cu această organizatie subversivă de tip fascist dă următoarea declaratie, care face paste integrantă din prezentul proces verbal. Prin luna martie 1948, au venit la Dumitrescu Stefan Marineasa Zaharia si Cristescu Gheorghe care i-au propus să reincepă activitatea, într-o nouă organizatie subversivâ de tip fascist in sudul plasei Orsova. Prima dată a luat legătura cu Toma Mariteseu din Eselnita si care după doua săptămâni i-a prezentat cotizatia de la patru oameni, care s-au obligat să cotizeze cu suma de 50 lei lunar de la următorii: Popovici Gheorghe, Ismană Constantin, Chera Aurel, Tomescu Ioan si Simian Mugurel.

Prin luna mai 1948 a venit la Dumitrescu Stefan numitul Stoicovici Gheorghe din comuna Jupalnic, care a spus că grupa este formată, sub conducerea lui Vulpes Ilie. Dumitrescu a dat dispozitii lui Stoicovici Gheorghe de a aduce cotizatiile, după care Stoicovici a luat legătura cu Vulpes Ilie si a adus cotizatiile de la următorii: Vulpes Ilie, Stoicovici Gheorghe, Drăghicescu Nistor, Miutescu Lazăr, Spătaru Gheorghe si Băcilă Ioan.

Legătura între Dumitrescu Stefan si comuna Jupalnic a făcut-o Talpes Milan din Orsova. La sfârsitul lunii Mai Durnitrescu Stefan a făcut legătura cu organizatia subversivă din comuna Tufări prin oarnerii lui din Jupalnic, cu Costescu Ioan. După ce Dumitrescu a stat de vorbă cu Costescu Ioan din comuna Tufări, acesta a trimis cotizatiile de la următorii, prin sora lui Iosefina Bulbucan, cotizatia pe doua luni câte 50 lei lunar de membru: Boană Dumitru, Costescu Ioan, Chilom Dumitru, iar al patrulea nu-l cunoaste după nume Durnitrescu Stefan.

Prin luna mai 1948 numitul Dumitrescu Stefan a luat contact direct cu Ciucurel Ilie, din com. Ceramic, care i-a cotizat până in luna august 1948. 

Intre 20-24 iunie 1948 numitul Mătăsaru Stefan din Toplet a venit la Dumitrescu Stefan si i-a adus cotizatiile de la patru oameni, care sunt: Mătăsaru Stefan, Popescu Moise, Dârpes Ioan si Dorobantu Alexandru. Tot lui Dumitrescu Stefan i-a mai cotizat numitul Ghilezan Ioan cu încă patru oameni, pe care nu-i cunoaste deoarece cotizatiile i-au fost aduse de către Ghilezan Ioan.

In luna martie 1948 a intrat în legătură cu numitul Talpes Milan din Orsova, recomandat de Marineasa Zaharia. Tot in luna martie 1948 numitul dr. Corneliu Lăcătus a cotizat lui Talpes Milan din Orsova lunar cu suma de lei 500. In cursul lunii iunie numita Iosefina Bulbucan, comerciantă din Orsova s-a prezentat la Durnitrescu Stefan care a insistat sa cotizeze lunar cu suma de 100 lei. In ziua de 20 august 1948, Dumitrescu Stefan a fost chemat de Spătaru Gheorghe din comuna Jupalnic, de-a lua parte la o sedintă in comuna Jupalnic într-o miriste de porumb. Aici au fost adunati Toma Maritescu, Simian Mugurel din com. Eselnita, Chilom Dumitru, Boană Dumitru din comuna Tufări, Petchescu Ioan, Cristescu Gheorghe si Marineasa Zaharia, iar mai târziu a fost chemat si Miutescu Lazăr. Prima dată s-a discutat punctualitatea cotizatiilor. A doua oară s-a discutat situatia armamentului, care a fost următoarea: una puscă mitralieră, care se găseste la Popovici Gheorghe, din com. Eselnita, un pistol mitralieră, cu 325 cartuse la numitul Simian Mugurel, una armă Z.B. cu 15 cartuse la Ismană Constantin din Eselnita si una armă franceză la Spătaru Gheorghe din Jupalnic. Această situatie a armamentului a fost raportată lui Dumitrescu Stefan de către Toma Maritescu. Marineasa Zaharia si Cristescu Gheorghe au avut intentia de-a ridica acel armament cu căruta de la locul de depozitare.

Toma Maritescu si Simian Mugurel, au fost chemati la această sedintă de către Drăghitescu Nistor. S-a mai discutat in această sedintă si despre un aparat radio-transmisiune G. U., pe care Vulpes Ilie l-a trimis preotului Ciucur Pavel din com. Plugova. Numitul Chilom Dumitru si Boană Dumitru din com. Tufări, care spuneau că la fabrica "Fanto" din Orsova, într-o fântână, s-ar găsi niste armament, luându-si obligatia de a-l scoate. Din această fântână s-a scos numai o sabie.

 

Numitul Talpes Milan, domiciliat in Orsova str. Avram Iancu nr. 2, născut la data de 16 septembrie 1908, in comuna Tekia, Yugoslavia, fiul lui Dumitru decedat si al Cristinei, are trei clase de liceu industriale, este de profesiune controlor tehnic de fabricatie, căsătorit, cu un copil, in prezent este divortat, serviciul militar satisfacut la Reg. 36 Obuziere Sibiu si vărsat la Div. 18 Inf. Sibiu, cu gradul de fruntas, condamnat nu a fost dar retinut a fost in anul 1945, pe timp de 6 luni la Ministerul de Interne, in subsolul arestului Directiunea Generală a Sigurantei Statului, de unde a fost dupa o lună internat si tinut tot arestat cu pază la spitalul Floreasca Vechi, iar după 6 luni a fost eliberat deoarece nu a fost vinovat. În prezent neîncadrat, in trecut nu a făcut nici un fel de politică, declară următoarele: fila nr. 47-49.

Pe la sfârsitul lunii martie a.c. s-a întâlnit cu Dumitrescu Stefan in prăvălia lui din Orsova, unde a stat de vorbă cu el si i-a spus ca să contribuie cu o sumă de bani, pentru copii săraci la care el a acceptat. A luat legătura cu Dr. Lăcătusu Cornel din com. Orsova de la care a luat de asemeni suma de bani, pentru acelasi scop. Talpes Milan a adunat de la următoarele persoane: dr. Corneliu Lăcătusu din Orsova, de trei ori câte o sută lei, de la Bulbucan Iosefina de două ori câte o sută lei si de la numitul Tomescu Ioan din Eselnita, de două ori suma de 420 lei. Talpes Milan a cotizat de trei ori cu o sută lei si odata cu 50 lei.

Numita Iosefna Bulbucan, din comuna Orsova, jud. Severin, str. 23 august nr. 68, născută la data de 24 decembrie 1914, in com. Tufări, jud. Severin, fiica lui Nicolaie si a Mariei, cu domicilul în com. Tufări, de profesiune vânzătoare. Are doi copii, căsătorită cu Bulbucan Nicolae, de profesiune restaurator, condamnată sau pedepsita nu a fost, in prezent neîncadrată in nici un partid politic, declară următoarele, vezi fila nr. 44.

In luna iunie 1948, a fost in prăvălia lui Dumitrescu Stefan din Orsova, unde a stat de vorbă cu Dumitrescu, care i-a spus să contribuie si ea, cu sume de bani, pentru familiile arestatilor. Iosefina Bulbucan a acceptat acest lucru, si chiar in aceiasi zi i-a dat suma do 100 lei. In luna august a mai dat încă odată suma de 100 lei. Înainte de a da a doua oară cei 100 lei lui Dumitrescu Stefan, s-a întâlnit cu numitul Talpes Milan din Orsova care i-a cerut cotizatia după care s-a dus la Dumitrescu Stefan si a predat suma de 100 lei.

 

Dr. Corneliu Lăcătusu, este născut la data de 3 noiembrie 1899 in com. Uzdin, jud. Torontal, Yugoslavia, fiul lui Ioan decedat si al Marianei. Este de profesiune medic, domiciliat in Orsova, carte stie, Facultatea de Medicină din Graz, Austria, serviciul militar satisfăcut la Comp. 7 Sanitară Bucuresti cu gradul medic locotenent, in prezent încadrat in Partidul National Popular, vezi fila nr.45.

In primăvara acestui an, a venit numitul Talpes Milan la dr. Lăcătusu, care i-a spus să contribuie si el cu o sumă de bani pentru prietenii lui închisi in închisori, acest lucru a fost acceptat de către Lăcătusu Corneliu, care a contribuit de patru ori cu suma de 500 lei. A cotizat până in luna august a.c.

 

Maritescu Toma, domiciliat in com. Eselnita, jud. Severin, ful lui Dănilă si Paraschiva, decedati, născut in anul 1903, noiembrie 20, in com. Eselnita, de profesiune plugar, cu patru clase primare, origină socială plugar, căsătorit, cu Elisabetha, are trei copii, situatia militară satisfăcută, cu gradul de soldat, la spitalul Militar din Bucuresti, ctg.1926. In miscarea legionară a fost înscris din anul 1939, având functia de membru si sef de cuib din Eselnita, la rebeliune nu se poate stabili dacă a luat parte, fiind concentrat la Depozitul Militar Bucuresti, până in anul 1944. In prezent fără a fi încadrat in vreo organizatie politică. A fost dat in judecată de Tribunalul Militar Timisoara, pentru colportare de stiri false, in anul 1939, a fost condamnat la trei luni închisoare, facându-le in Tribunalul Militar la închisoarea din Timisoara, vezi fila nr. 54-57.

In luna martic 1948 s-a dus la Orsova unde s-a întâlnit cu Dumitrescu Stefan in prăvălia acestuia. Dumitrescu Stefan l-a intrebat dacă mai este legionar si i-a propus să activeze in organizatia subversivă. In acest scop să propună si celorlalti fosti legionari să cotizeze lunar cu o sumă oarecare de bani. După ce s-a reîntors de la Orsova a stat de vorbă cu numitii: Ismană Constantin, Popovici Gheorghe, Simian Mugurel si Tomescu Ioan, toti din com. Eselnita. Acestia au acceptat si au cotizat până la arestarea lor. Din initiativa lui Toma Maritescu au trecut toti la procurarea de armament, după cum urmeaza: Toma Maritescu a primit una puscă mitraliera de la numitul Pârvu Cornel pe care a predat-o lui Popovici Gheorghe din com. Eselnita pentru păstrare. Tomescu Ioan a găsit un pistol automat, cu 325 cartuse, care a fost predată lui Simian Mugurel pentru păstrare, Isman Constantin a posedat o arrnă Z.B. cu 15 cartuse. Acest armament a fost pregătit pentru orice actiune de doborâre a regimului democrat din R.P. Română. Pe lângă rnembrii arătati mai sus, a mai cotizat si numitul Cheru Aurel, lăcătus mecanic din Orsova, care a fost încadrat personal de către Toma Maritescu, in discutiile ce le-a avut Toma Maritescu cu Dumitrescu Stefan, care i-a spus că probabil situatia din România se va schimba si ei vor veni la putere, asemenea Dumitrescu i-a spus lui Maritescu Toma că are legături cu fugarul Cristescu Gheorghe, din com. Plugova. Numitul Maritescu Toma, recunoaste că a cunoscut pe Marineasa Zaharia, ziarist din cornuna Iablanita, care era sef de plasă a organizatiei subversive, cu care s-a întâlnit de două ori, prima dată s-a întâlnit la Dumitrescu Stefan, comerciant din Orsova, împreună cu Cristescu Gheorghe. La aceasta întâlnire s-a discutat despre cotizatii si asupra membrilor din această organizatie subversivă. A doua oară s-a întâlnit cu Marineasa Zaharia, in apropierea comunei Jupalnic, cu care ocazie i-a spus Marineasa Zaharia de a pregăti armamentul, pentru a fi gata de luptă. La această întâlnire au fost de fată Marineasa Zaharia, Dimitrescu Stefan si Simian Mugurel, cu încă doi pe care nu-i cunoaste, toate instructiunile cu aceasta organizatie de tip fascist le-a primit de la Marineasa Zaharia, deoarece era seful garnizoanei Eselnita.

 

Numitul Simian Mugurel, născut la data de 11 octombrie 1908 in com. Eselnita, jud. Severin, fiul lui Stefan si al Paraschivei, decedati, cetătean român, de nationalitate română, de profesie ferar, are două clase primare, căsătorit, cu doi copii, cu serviciul militar satisfacut la Reg. 42 Art. Lugoj, condamnat nu a fost, in trecut a făcut politică legionară, in com. Eselnita, in prezent membru in P.M.R membru din P.S.D declara următoarele: vezi fila 58-61.

In iarna anului 1948. a venit la el numitul Maritescu Toma care in 1940 era seful lui de cuib, care i-a propus să reorganizeze din nou oamenii cu care a lucrat din 1940, într-o organizatie subversivă deoarece explica ca situatia se va schimba si că in curând vor veni anglo-americanii la noi in tară. A acceptat propunerea lui de a activa într-o organizatie subversivă de tip fascist, si a început să cotizeze din luna februarie 1948, cu surna de 20 până la 100 lei lunar. Cotizatia, numitul Simian Mugurel o dădea in totdeauna numitului Ismană Constantin care la rândul lui o vărsa numitului Talpes Milan, lăcătus mecanic din Deva. În organizatia subversivă a activat împreună cu numitul Simian Mugurel, prin cotizatii de bani, Maritescu Toma, care era seful.

(... Dosar 2426/1949, vol. 2, p. 79 - 88)

Ed. Fundatia Academia Civică, 2000

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE