Timp contra Timp

DIALECTICA NATIONALISMULUI

 

Haosul de idei al secolului XIX, a controversat complect perspectiva de infatisare a notiunilor. Plecând dela această constatare preliminară, care pentru a nu părea dogmatică poate să însemne si varietate nelimitată, trebue să recunoastem, că sub noul unghi de incidentă formularea unei definitii are intotdeauna o valoare relativă. Ideile trebuesc justificate rational, iar faptele trebuesc acceptate voluntar. Iată marea erezie a secolului. Rătăcirea dementială a monstrului numeric si plebiscitar. Impotriva acestui spirit destructiv si anarhic noi ridicăm pe baze istorice realitatea pragmatică, geniul constructiv si autoritar, coeziunea naturală a lucrurilor. Din fortele convergente ale naturii desprindem un drum către scop, si o imanentă, care ne depăseste vointa si ratiunea.

Cantoni, definea opera principală a lui Giambatistta Vico «o istorie psichologică a omenirii, rationată critic si adaptată faptelor pozitive» (1). Adâncind această conceptie putem afirma, că la baza metafizică, a operii filosofice a lui Giambatistta Vico se află, uniformitatea legilor care conduc spiritul omenesc si evolutia socială. Această definitie ne satisface complect. Ea tinde să evidentieze necesitatea unei coordonări metafizice a ideii de natiune, punând-o in corelatie cu toate datele existentii noastre.

Metafizica secolului XIX era pantomima haosului, a nesfârsitelor oscilatii individuale ale ratiunii. Matroana vointă si curva ratiune, sulemenite de fardul libertătii de gândire, treceau din mână in mână in lupanarele filosofiei oficiale. Metafizica socialismului, singurul sistem politic si social care edifică o conceptie unitară despre lume si viată este robită de atotputernicia leviathanului materialist, a bestiei din caverne, directionată de foame si de ură. Socialismul realizează o expresie ideologică, după cum rationalismul secolului XIX, edifică una psichologică. Nationalismul transcende acest plan de cunoastere, repudiază monismul socialist si individualismul rationalist, situându-se la punctul de convergentă al faptelor pozitive, pe care le studiază sub un unghi de vedere critic si istoric, cu alte cuvinte, cu devenirea lor in timp si corelativ cu datele pragmatice ale expresiei lor sociale. Situatia noastră este, asadar, critic realistă.

 

* * *

 

W. Bageot crede - plecând dela definitia lui John Lubbock care spune despre să1batec că are «caracterul unui copil cu pasiunile si fortele unui om» - că sălbatecii nu pot întelege existenta unei natiuni pentrucă le lipseste notiunea legii. Si mai departe Bageot adaogă: «o natiune este o adunare de oameni asemănători, capabili din cauza însăsi a acestei asemănări, de a lucra împreună, si care sunt dispusi in virtutea chiar a acestei asemănări de a asculta de aceleasi regule» (2). In constituirea societătii si in mentinerea durabilitătii ei, W. Bageot este părtasul puterii unice de care ascultă toti, ca o consecintă a similitudinii psichologice. Iată prima natiune de lege: autoritatea celui superior si puternic, asupra celor multi si solidari prin asemănăre. Pentrucă in desvoltarea acestei idei s'a ivit un hiatus, să ne întrebăm: oare Bageot confundă origina societătii in general cu origina natiunilor atunci când reia cercetările lui Henry Maine citând numeroase pasagii dintre care retinem pe cel mai caracteristic: «grupul elementar este familia - zice H. M. - ai cărei diferiti membri sunt uniti printr'o ascultare comună de ascendentul bărbat cel mai in vârstă. Agregarea familiilor formează neamul, gen, sau casa. Reuniunea caselor formează tribul. Ansamblul triburilor constitue statul» (3). Nimeni nu mai contestă astăzi că coeziunea socială a triburilor barbare se bizue pe un complex de mituri, simboluri, superstitii si cutume, cărora li se adaogă anumite elemente tabu si că pe de altă parte, totemismul primitiv este de asemeni un element principal de solidaritate. Moret si Davy, observă că «Individul, dela nastere, este prizonierul grupului social din care face parte, care-i impune obiceiurile sale, credintele sale, felul de viată, si îl obligă de a lua femeia dintr'un mediu determinat. Solidoritatea membrilor din acest grup se intinde in toate domeniile» (4).

Evident, elevii lui E. Durkheina au edificat o teorie sociologică, bazata pe puterea do coeziune a faptelor sociale. Societatea uniformizează, si faptul social dictează o sanctiune care limitează, «orice intreprindere individuala susceptibila să-l contrazica» (5). Conflictul dintre societate si individ este din acest punct de vedere inevitabil, pentruca libertatea individuala este un fapt a priori. Iata unde se afla eroarea acestui sistem sociologic. In aceasta idee preconceputa care sfarma, sinteza organica a societatilor, inlocuind-o cu un element artificial de constrangere, si cu altul centripet al anarhiei individuale. Trebue sa recunoastem insa, ca intr'o oarecare masura acelas lucru se intdmpla, si in societatile civilizate de astazi. Dar, deosebirea o gasim in faptul ca in societatea primitiva formele sociale rigide incremenese progresul, oprind desvoltarea personalitatilor, dincoace dimpotriva, societatea determind formarea personalitatilor si le mentine spre folosul ei. Socialul este o sinteza supraindiviauala, care valorifica initiativa constructiva a faptelor individuale. Individul nu se poate impotrivi socialului, pentruca, prin toate resorturile existentii sale se leaga de dăinuirea vietii colective. La primitivi, socialul ramane cantonat intr'un complex de forme statice, in care individul se confunda. La popoarele care au ajuns la constiinta organicitatii lor gregare, aceasta solidaritate devine dinamica, pentruca se valorifica prin insasi functia ei sociala.

La lumina acestor consideratiuni putern conchide ca exista o deosebire neta de principii si de realităti, intre o societate primitiva si o patrie sau o natiune. Elementul dominant al patriei este solidaritatea prin asemanare care are la baza, factorii mecanici ai existentii: hereditatea si imitatia. Solidaritatea in spatiu si continuitatea in timp, iata corolarul practic al acestei idei. Ea creiaza si mentine fondul psichologic comun, cu alte euvinte, datina strămoseasca bizuita pe o inconstienta intelegere organica.

Camille Jullian, in studiul său «Histoire de la Gaule», vorbeste de grupuri nationale bine inchegate care traiau in timpuri aproape preistorice, atunci cand alti autori nu banuesc nici macar existenta incerta a unor grupuri nomade si restrânse. Nici unul dintre autorii care s'au ocupat de aceasta chestiune, tinând seama de contingentele vremii, si intrebuintand o metoda istorica, n'au ajuns la rezultate convingatoare. El ne reaminteste astfel, existenta unei «natiuni indo-europene», si alta «italo-celtica», si conchide ca, «cuvantul precis si definit de natiune pe care-l rezervam pana acum perioadelor moderne, este cunoscut totusi dela cuceririle romane» (6). Camille Jullian se ridica, impotriva, conceptului de rasa. Tipuri pur fizice, care sa corespunda unei formule antropologice nu se pot intalni in aceasta epoca indepartata a istoriei. Si totusi, in antecedentele scoalei istorice franceze, in filiatiunea careia se integreaza si Camille Jullian, revedicandu-si mostenirea spirituala a lui Fustel de Coulanges, au existat doi scriitori de mare autoritate, Guizot si Augustin Thierry, care au lăsat să cadă accentul pe importanta conceptului de rasă in tălmăcirea nationalismului.

Pe acelas plan ideologic se esalonează chiar si Fustel de Coulanges, adversar al ideii de rasă, precum si Meillet care ne spune într'un studiu al său că «a fost o natiune indo-europeană fără să se poată vorbi de o rasă indo-europeană» (7).

Michelet, istoricul romantic, literat si retor, se împotriveste rasei, negăsind-o nicăiri in trecut definită prin proprietătile fizice ale sângelui. Scoala istorică franceză, tine seamă de anumite fapte pe care le conditionează de spiritul poporului francez. In toate timpurile, această natiune si-a mentinut coeziunea prin monarhie si catolicism, institutii juridice si spirituale care promovaseră ideia statului si a ordinei morale.

«Indo-europeni, Liguri, Gali, iată cele trei ultime etape pe care lumea noastră le-a parcurs înainte de a ajunge la Imperiul Roman» (8), spune Camille Jullian. Galii locuiau un teritoriu determinat, întrebuintau cuvântul patrie si îi acordau o semnificatie morală. Numele căpăta un înteles simbolic. Se spunea «nomen Etruscum» si «nomen Romanum», numele părând a fi vocea comună a fraternitătii publice» (9).

Natiunea nu se defineste prin elemente materiale, antropologice, ci printr'un complex de caractere sufletesti comune, care tin de convietuirea istorică. Esentiale sunt obiceiurile comune, mentinute cu strictete din cele mai îndepărtate timpuri, in care se amestecă pronuntate superstitii, mituri si erezii chiar. Lângă aceste obiceiuri se încadrează după Camille Jullian limba si religia. Patrimoniul unei natiuni se conservă prin unitatea limbei si a religiei. Fustel de Coulanges in faimoasa lui operă «La cite antique», dovedise cu fapte pozitive indestructibila solidaritate dintre cultul focului si căminul familei. Mai mult decât limba prin urmare, familia si religia consolidează organicitatea gregară a unei natiuni. Dar, Camille Jullian nu respectă această conceptie si nu recunoaste toate consecintele logice ale sistemului de gândire elaborat de maestrul său. Căci, acelas Camille Jullian care va defini mai târziu natiunea după teoria istorică, pretinde că «dacă in locul cuvântului de rasă se pune cuvântul de natiune, aceasta nu înseamnă materie si fatalitate, ci libertate si educatiune. Putem să evadăm dintr'o natiune, nu ne putem sustrage rasei. In mod voluntar se ridică o natiune» (10).

Cuvintele nu sunt bine cântărite, notiunele sunt vâscoase, si sfera ideilor, pătrunde una într'alta printr'un fenomen de osmoză. Definitia pe care o dă Camille Jullian este elastică, arbitrară, pentrucă se infiltrează de idei rationaliste. Dar să trecem mai departe. Influenta solului ar trebui să aibă o importantă covârsitoare. Ea contribue la definirea structurii biologice a omului fizic, antropologic, si la uniformizarea psichologiei lui conditionată de convietuire. Dar cum se împacă realitatea materială cu ideia de rasă, pe care Camille Jullian dimpreună cu Fustel de Coulangees si scoala istorică franceză o repudiază complect?

Ne vor lămuri Mancini si Elisee Reclus.

Configuratia terenului, prin influenta lui permanentă asupra obiceiurilor si a ocupatiunilor, si in general asupra felului de viată, determină anumite caractere somatice transmise prin hereditate. «Născut pe stâncile muntilor sau in sălbătăciunea liberă a pădurilor, un popor este vânător; in mijlocul pustiului interminabil al păsunilor este păstor; pe colinile fertilizate de ape va îmbratisa viata agricolă; pe coastele mărilor va deveni navigator. Numai sigura prezentă a cărbunelui fosil in rezervoriile pământului, va determina destinul industrial al poporului care îl locueste» (11). Chiar dacă am admite că natiunile sunt un conglomerat de rase diferite, trebue să recunoastem că printr'o convetuire îndelungată, pe acelas teritoriu, elementele psichologice si sociale ale vietii unui popor se impregnează de influenta factorului rasă. Am spus in altă parte ca natiunea reînvie rasa, tocmai pentrucă uniformizează si tinde să elimine toate influentele dizolvante ale acestui proces de asimilare. Unitatea de asemănare sufletească, care constitue elementul definitor al rasei, privită sub perspectiva istorica, este echivalentă cu unitatea de constiintă a natiunelor. Orestano observă ca, «sub imensa si permanenta varietate etnică a populatiunilor europene, sinteza natională actionează ca un superior proces de unificare» (12).

Fiind formatiuni naturale, legate de stabilitatea teritorială si de viata comună care exclude prin definitie cosmopolitismul dizolvant, natiunile sunt derivate spirituale ale raselor. La origina natiunelor se află faptul material si biologic: rasa. Cine se împotriveste rasei, trebue sa admită implicit un conformism etnic lipsit de aderente naturale cu mediul ambiant. Natiunea se bizue pe rasă; pentrucă la origina ei se află expresia unei sinteze gregare, rezultanta unor conditiuni cosmice de convietuire. Influenta mediului, printr'o lentă acumulare de caractere comune explică această uniformitate. La drept vorbind, scoala franceză si mai putin cea italiană, se împotriveste conceptului de rasă privit ca ansamblu de caractere antropologice. Rene Johannet (13) contestă orice valoare acestei teorii, pentrucă: 

1. «Insuficientă; ea neglijează să distingă statul in formatiune de statul constituit, cu alte cuvinte istoric si evoluat. Impotriva teoriei rasiste germane, formată pentru un scop agresiv, teoria franceză dacă o aplicăm corect, îmbrătisează cu deosebire o formă defensivă foarte periculoasă de acceptat pentru o societate obosită, pe punctul de ruinare.

2. Vicioasă, căci imprimă statului constituit atributele reduse si provizorii ale Statului in formatie, si nu izbuteste prin aceasta, decat să formuleze piedici exercitiului normal al justitiei in societăti. Fste o petrificare a originilor.

3. Eronată, deoarece ea se solidarizează cu greseala, care face din individul liber celula constitutiva a societătii.

4. Periculoasă, căci ea ajunge logic prin aceasta la anarhie si la desmembrare» (14).

Evident, pentrucă oamenii dintr'o anumită tară gândesc la fel, nu trebue prin aceasta să aibă si un anumit indice cranian. Dar trebue să admitem totusi, ca acei care au un anumit index cranian, cu neînsemnate varietăti gândesc la fel mai mult decât aglomeratiunile nedefinite de tipuri rasiale. Avem exemplul concludent, al dolicocefalilor nordici, al poporului german, si acel al brachicefalilor sudici, al omului mediteranian. Avem apoi, pilda concludentă a singurei tari federative din Europa, Elvetia, care întruneste trei rase deosebite, si care este totodată refugiul moral al celor mai variate si mai contradictorii principii si idei. Spiritul Genevei întruneste într'un amalgam steril toate utopiile continentului. Si dacă spatiul ne-ar îngâdui, am putea cercetea procesul de disolutie socială al Americii de sud, explicat tocmai prin metisajul celor mai capricioase încrucisări de rase.

Conceptul de natiune trebue invederat nu numai printr'o raportare la evolutia istorică si la conformismul sufletesc al tipului rasial, ci si prin comparatie cu cealaltă idee, dominantă, in starea de spirit a democratiei bazată pe artificiul formal rousseauisto-wilsonian. Pentru delimitarea acestui conflict, Ch. Maurras face câteva precizări care nu pot suporta nici o contrazicere. In acceptia empirică si organizatoare constructivă, «patria noastră - spune Ch. M. - nu s'a născut dintr'un contract între fiii săi, ea nu este nici fructul unui pact consimtit între vointele lor; iată ce admitea spiritul secolului XIX care a murit». Formarea unei natiuni nu poate să depindă de principiile dreptului, ci de necesitătile vremii care-i directionează evolutia istorică. Căci, adaogă Ch. Maurras, «a se asocia este un act de vointă personală, si nu prin vointă noi ne recunoastem francezi. Noi n'am voit nationalitatea noastră, nici n'am delimitat-o si nu am acceptat-o». Ch. Maurras se fixează chiar in matricea conceptiei rationaliste teoretizată de Rousseau, si justificată practic de filosofia kantiană si de revolutia franceză, pentru a repudia elementele individualiste, acreditând pe cele istorice, organice, realiste. Cu spiritul unei impecabile dialectice Ch. Maurras conchide: «o asociatie există prin actul continuu al vointei individuale, dar patria trăeste, din contra, printr'o activitate generală, superioară ca valoare, casi ca dată, vointei individului. Patria este o societate naturală, sau, ceiace înseamnă acelas lucru, istorică, caracterul său hotăritor este nasterea. Nu se poate alege patria sa - pământul strămosilor, după cum nu se poate alege tatăl si mama» (15).

Asadar, patria este un datum, căruia te subordonezi involuntar, prin însusi faptul hereditătii, nu o asociatie liberă, o manifestare a vointei individuale. Tot ce se află într'o patrie, toti membrii ei, colaborează neconditionat la existenta ei in virtutea unui principiu organic.

Recapitulând ideile discutate până aici, trebue să recunoastem că patria este o realitate dată, structurată de anumite elemente morfologice impuse de realitate, si uniformizate prin convietuirea in timp. Camille Jullian de care ne-am folosit atunci când am scris acest capitol, conditionează definitia unei patrii de anumite elemente strict indispensabile.
1. Sentimentele comune. 2. Obiceiurile comune. 3. Limba natională. 4. Influenta solului. 5. Temperamentul national sau geniul. Trecând peste anumite contradictii care anulează valabilitatea acestei definitii, Camille Jullian ca si întreaga scoala franceză istorică-organicistă, confundă notiunea de patrie cu aceia de natiune. Nu se precizează îndeajuns de bine momentul istoric al intrării in circulatie a termenului natiune. Majoritatea pornesc dela constatarea că terra patria este pământul strămosilor si deci patria, ca apoi să întrebuinteze cele două expresii simultan sau una in locul celeilalte.

 

* * *

 

Contopirea diferitelor rase într'un organism unitar ce se numeste natiune este un fenomen istoric tardiv. Fără a preciza o dată anumită care să corespundă unui adevăr strict verificabil, trebue să recunoastem, că mai înainte de această fuziune, mai mult sau mai putin evidentă din punct de vedere antropologic, natiunile au existat larvar sub forma patriilor. Identitatea sentimentelor si a sângelui, fixarea pe un teritoriu determinat, dar cu prevalenta solidaritatea organică a familiilor convietuitoare, constitue elementele esentiale ale patriei. Scopul nostru nu este să lămurim o problemă istorică promovând o ipoteză, ci să găsim o interpretare obiectivă, acceptabila pentru toate timpurile si pentru toate popoarele. Totusi, chiar acest punct de vedere circumscrie cadrul problemei.

Civilizatia antică greco-latină, este un fenomen esential vietii noastre sufletesti. Europeismul ca formulă de gândire si de viată, este o prelungire a vietii cetătilor antice. In fiecare moment istoric, eonul evului greco-latin preexistă si directionează dinamica fortelor sociale. In fiecare moment istoric, Oswald Spengler gaseste o contemporaneitate de gândire antică. Exceptând perfectionarea tehnică, evul modern nu a inventat nimic nou care să depăsească sau să se afirme pe alte planuri de cunoastere decât cele cunoscute de lumea antică. Civilizatia si cultura arhipelagului elen sau cea peninsulară latină, le cuprinde embrionar pe toate.

Nucleul generator care iradiază efluvii de viată, se află in cetătile elene si in lumea romană. Prolegomele patriotismului disecă nervul primei miscari de creatie in acest loc. «Forma originară a gândirii nationale proprie unei ideologii si unei elite este mitologia. Natiunea trebue să descindă din semi-zei, si din eroii populari, fapte si obiecte de cult, cu toate că din punct de vedere istoric sunt inacceptabile. In afară de aceasta, natiunea trebue să fi avut o providenta particulară si divină si soarta ei trebue legată de o anumită predestinare metafizică» (16). Cuvintele lui Roberto Michels au o semnificatie adâncă si cuprinzătoare. Ele despică orizontul metafizic al existentii natiunilor, si le înfătisează in perspectiva existentii creatoare, a dumnezeirii. Patriile nu ar avea o origină conjoncturală, dependentă de aspectele relative si contingentă realului. Origina lor este providentială si divină. Imanenta lor se subordonează unei predestinări metafizice. Nu discutăm in acest capitol evidenta acestei legende. O înregistrăm numai, constatând-o peste tot aceiasi, si îi urmărim dinamismul interior, frenezia sângelui, fecunditatea suflului creator. Legenda Albei-Longa, peripetiile lui Enea in Eneida lui Virgiliu pun piatra fundamentală Romei si măririi romane.

Toate natiunele de pe pământ îsi au legendele lor. La origina existentei lor terestre se află mitul popular. Ideia de providentă, care in conceptia lui Roberto Michels se transformă in predestinare metafizică, se afla la baza acestei mitologii populare. Intre ideia de natiune si aceia de Dumnezeu, se stabileste astfel o strictă comunitate. Evident, elementul imponderabil al Damnezeirii prevalează. Dar mitologia populară îl materializează, îl umanizează răspândindu-l in protoplasma vie a vietii. Recunoasterea Dumnezeului national si mai târziu subordonarea neconditionata a bisericii duce la păgânism si deci la politeism. La drept vorbind, religia spiritului national este păgână si politeistă. Complexul Dumnezeu-Natiune este animat de un spirit identic. Ideia aceasta nu are nimic arbitrar si voluntar. Ea este providentială, fruct al întelepciunii supreme. La un singur popor relatia originară dintre Dumnezeu si Natiune se infătisează sub forma contractuală. La poporul evreu. Legenda evreilor este calculată material, contractată la tarabă, precupetită ca un târg de marfă. Un singur popor este monoteist in mod absolut, iubind un Dumnezeu abstract, rece ca o fiintă fără viată: poporul evreu.

Cercetând corelatia dintre Natiune si Dumnezeire, Camille Jullian arata că zeii pământului au răsărit din munti, din ape si din câmpii. Si cercetarea lui se opreste la Liguri - prima dintre natiuni: «Animismul», care vine dela religia sufletelor, «Naturismul» dela religia elementelor nu explică toate faptele religioase din timpurile ligurice. Intre aceste două lumi de zei, se găsesc încã alte trei, oscilând sau circulând între viata naturii si viata sufletului: zeii pământului locuit, zeii timpului trăit, zeii societătilor omenesti» (17). Acestia sunt zeii nationali. Acei care se identifică locului subordonându-se scopurilor practice, si anticipând totodată idealurile nationale. Dacă socotim natiunea o creatie a lui Dumnezeu, atunci, evident că zeii nationali confirmă politeismul spiritului national; dacă însă considerăm natiunea ca pe o creatie naturală, atunci politeismul national este o specie de spiritualism păgân.

Popoarele caută in legenda originii lor un element propriu de demonstrare care să le justifice comunitatea sufletească si stabilitatea teritorială. Eroii legendari, cărora li s'a adăogat fantezia si superstitia populară ancorează într'un loc anumit, si prin viata lor, consacră o indestructibilă stabilitate. Pământul circumscris de viata istorică a unai popor, devine particolă materială din epopeia lui sufletească. «La credinta că un popor derivă din eternitate - spune Roberto Michels - corespunde logic credinta in eternitatea existentii sale» (18).

Iata fundamentul metafizic al nationalismului, iată prolegomenele patriotismului.

Nicolae ROSU

Discursul Contemporan, Tom I, Paris, 1977

(1) V. "Revue int. de Sociologie", pag. 433.

(2) V. Wi Bageot: "Lois scientifiques du developpement des nations". Ed. Alcan, pags. 22-24.

(3) V. loc. cit., pag. 24.

(4) V. Moret et Davy: -Des clans aux empires", Ed. Renaissance, pag. X. 

(5) V. E. Durkheim: -Les regles", etc..., pag, 15.

(6) V. Camille Jullian: "Au seutl de notre Histoire", vol. I, pag. 165.

(7) V. A. Meillet: -"Les langues dans l'Europe nouvelle". 

(8) V. Camille Jullian: loc. cit., pag. 173.

(9) V. loc. cit., pag. 180. 

(10) V. loc. cit., pag. 186.

(11) V. Mancini citat de Guido Sortolotto: "Lo Stato fascista e la Nazione". pag. 86.

(12) V. loc. cit., pag. 80.

(13) V. Ren& Johannet: -"Le principe des nationalites", pag. 233. 

(14) V. Id., loc. cit., pags. 261-262.

(15) V. Charles Maurras: "Dictionnaire politique et critique", fasc. 15, pagina 399.

(16) V. Roberto Michels: "Prolegomena sul patriottismo'', Ed. Nouva Italia, pag. 1.

(17) V. Camille Jullian: loc. cit., pag. 218.

(18) V. Roberto Michels: "Prolegomena sul patriottismo", pag. 12.


/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE