NORME DE CONDUITĂ


Faust BRĂDESCU

Miscarea Legionară spune: "Trebuie să devii altul"; adică să te modifici, să te transformi interior.

Pentru a deveni altul trebuie să străduiesti, să sacrifici, să lupti neîncetat cu tine însuti, deci, să iei o atitudine de erou. Eroismul este trăsătura caracteristică a celui ce vrea să se transforme în adâncime.

Sub ce auspicii poate omul să îndeplinească o astfel de ispravă? Pentru legionar nu există decât intimitatea comunitară a cuibului. In cuib, găseste o scoală permanentă pentru educatia sa eroică si atmosfera necesară marilor conversiuni. Acolo beneficiază de sprijinul moral si de exemplul camarazilor. Astfel, cuibul devine leagănul luptătorului legionar si al omului nou dorit de Miscarea Legionară.

Miscarea Legionară fiind amenintată într'una de forte uriase si fără scrupule, o disciplină de fier se impune între sefi si unitătile respective, pentru a se împiedica desbinarea grupurilor si prăbusirea întregei constructii.

Această constructie legionară are un asezământ piramidal si ierarhic, a cărui coeziune se mentine prin disciplina constantă si constieută a legionarilor. De-astfel, atitudinea legionară disciplinată, nu-i rezultatul unei efemere obligatii de partid, al unei temeri de pedepsire sau al unei sperante materiale. Ea rezultă direct din convingerea personală că fiecare membru trebuie să-si îndeplinească datoria, din convingerea intimă că totul poate fi dominat schimbat, dacă fiecare ajunge să-si impună o anumită retinere, o anumită supunere, într'un cuvânt, o disciplină.

Natural, disciplina legionară întrevede înainte de toate raportul între fortele care constituiesc Legiunea si necesitatea de a stabili o legătură indestructibilă între sefi si subordonatii lor.

 

Mircea ELIADE

Personalitatea creste si rodeste pretutindeni si, cu cât e mai severă disciplina, cu atât "personalitatea" se defineste mai precis. Disciplina nu e totuna cu "dictatura", cum lasă a se'ntelege ponegritorii Legiunii. Disciplina creste si promovează personalitătile pentru că orice act de ascultare poate fi un act de comandă asupra ta însuti, asupra vietii biologice, care încearcă să te mentină în evaziv, în comoditate, în căldicel. Disciplina te întăreste pe tine, îti făureste personalitatea.

 

Constantin NOICA

Si cei care cred în România legionară, si cei care nu cred încă trebuie să înteleagă, să se străduiască să înteleagă. Nu Miscarea Legionară ne-o cere, ci setea noastră de a pricepe limpede de ce Miscarea Legionară, în ciuda prigonirilor, există; de ce România legionară, în ciuda dezintereselor de azi, poate exista.

Oricine poate deosebi limpede, după gândul acesta, Miscarea Legionară de celelalte grupuri de vietuire românească: în timp ce toate celelalte organizatii aveau un program si voiau să-l aplice, Legiunea detinea un impuls de viată si năzuia să-l desfăsoare. Ea singura progresa. Ceilalti erau, în cel mai fericit caz, buni si se străduiau să rămână astfel. Legionarii nu râvneau să fie buni. Ei stăteu sub scoală. Sunt singurii care au înteles că "trebuie să devii altul", cum spunea Căpitanul. E viu numai cine e în stare să devină altul. Dar luati faptele ca să vedeti cât progres este în Miscarea Legionară si cum numai în lumina progresului poate fi ea judecată. De unde porneste ea? De la revoltă, de la haiducie. O mână de tineri sunt revoltati că în tară e coruptie, că politicienii sunt vânduti străinilor, că-si bat joc de truda saracului.

...se trece de la politic pur la educativ. De la ordine în afară la ordine înăuntru. Iar acum, când Căpitanul îndrumează înăuntru constiinta fiecărui legionar, acum, progresul de la cele joase la cele înalte, de la materie si interes economic la spirit si interes moral e vădit. Acum intră în joc rolul cel mare al Mota. Spiritul de jertfă e esentialul, spune Mota. Spiritul de jertfă e măsura crestinătătii noastre, adaugă el. Si n'o spune numai: o si face.

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE