1 DECEMBRIE 1948

1 DECEMBRIE 1948 - BISERICA GRECO-CATOLICA ROMANA

 

Victor CORBUT - "Libertatea" N.Y. (supliment de Crăciun), Anul VI, Nr. 52, 1986

Pentru Români ziua de 1 Decembrie 1948 trebuia să reprezinte aniversarea a 30 de ani dela proclamarea UNIRII TRANSILVANIEI CU PATRIA MAMA.

Pentru neromânii din tară pentru comunisti si pagani această zi a reprezentat NELEGIUIREA, CRIMA STRIGATOARE LA CER a sugrumării Bisericii Greco-Catolice; biserica soră a Bisericii noastre ortodoxe. ''Decretul 358" materializează această nelegiuire si crimă împotriva constiintei si nu este decât o mascaradă orchestrată de partidul comunist cu concursul câtorva lasi de care nu am dus lipsă niciodată, nici in trecut si nici astăzi, dovadă că nelegiuirea criminală nu este sfârsită si continuă si azi.

Da fapt, la 1 Decembrie 1948, totul era practic îndeplinit conform planului prestabilit, deoarece toti episcopii titulari, nu numai cei Greco-Catolici dar si cei Romano-Catolici, împreună cu un mare număr de preoti erau de mult si in mod samavolnic ridicati dela domiciliile lor, arestati fără nici un temei juridic, întemnitati fără judecată si fără sentintă si supusi unui tratament inuman, brutal si degradant, pradă înfometării si celor mai sadice ingerinte care le-au adus tuturor, in scurtă vreme sfârsitul.

Au fost bravi si s'au purtat ca sfintii iar prin moartea lor neamul întreg s'a acoperit de rusine in fata crestinătătii, trebuind să suporte bătaia lui Dumnezeu până când se va învrednici de milostivirea si iertarea Lui.

Să nu uitati, Români din toate generatiile, să-i avem pildă de-a pururi; că un simplu DA să fi spus fiecare dintre ei, si-ar fi asigurat libertatea dela opresorii si schingiuitorii lor. Dar ei nu au cedat anticristului, nu au acceptat impilarea, renegarea credintei căreia-i slujeau, asa după cum făcuse înainte cu peste 500 de ani sfântul de astăzi, Thomas More.

Opt sunt episcopii Greco-Catolici si patru cei Romano-Catolici ucisi sau morti in temnitele României comuniste sau urmare brutalitătilor cărora au fost supusi in temnite:

1. VASILE AFTENIE, EPISCOP AL BUCURESTIULUI. Născut la 1? Iulie 1899. Torturat in temnita dela Jilava, unde moare in ziua de 10 Mai 1950. Era in etate de 50 de ani. Scos din temnită pe furis, este înmormântat tot pe furis in cimitirul Bellu din Bucuresti, pe crucea ce-i străjuia la căpătâi fiind scrise doar initialele numelui său, pentru a nu se afla nimic. Lumea însă tot a aflat si venea să se închine, să depună flori, să se roage si să atingă crucea, care se spunea că era făcătoare de minuni.

2. IOAN SUCIU, EPISCOP AL BLAJULUL. Născut la 4 Decembrie 1907. Moare in ziua 27 Mai 1953 in temnita dela Sighet, lovit, batjocorit si scuipat de temnicerii diavolului. Avea numai 46 de ani si era autor al mai multor cărti, dedicate in special tineretului. Pe amândoi i-am cunoscut îndeaproape, la Oradea si Bucuresti.

3. DR. VALERIU TRAIAN FRENTIU, EPISCOP AL ORADIEI. Născut la 25 Aprilie 1875, moare in aceleasi conditiuni in temnita dela Sighet, la 11 Iulie 1952. Avea vârsta de 77 de ani.

4. TITUS LIVIUS CHINEZU, EPISCOP AL BUCURESTIULUI, urmas al epsicopului Aftenie, consacrat in pectore, in temnita dela Sighet de către episcopul Frentiu. Dar nu apucă să functioneze in libertate, pentrucă moare in aceeasi temnită in ziua de 15 Ianuarie 1955, unde a fost lăsat să înghete de ger. Avea 51 de ani.

5. ION BALAN, EPISCOP AL LUGOJULUI. Născut la 10 Februarie 1880, moare in spital, unde se afla internat urmare tratamentului diabolic la care a fost supus. Moartea are loc la 4 August 1960. Avea vârsta de 80 de ani.

6. ALEXANDRU RUSSU, EPISCOP DE BAIA MARE. Născut la 22 Noembrie 1884, moare in temnita dela Gherla in ziua de 9 Mai 1963. Avea 79 de ani.

7. IULIU HOSSU, EPISCOP AL CLUJULUI SI GHERLEI. Născut la 30 Ianuarie 1885, moare într'un spital din Bucuresti, in ziua de 28 Mai 1970, urmare brutalizărilor din temnitele prin care a trecut si în care a petrecut peste 20 de ani, incluzând domicilii fortate, exil, arest la domiciliu si temnita Sighet. Inainte de a muri a fost consacrat cardinal, in pectore, în 1969, de către Sanctitatea Sa Papa Paul al VI-lea. La 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia el a fost ales să citească Proclamatia Unirii Transilvaniei.

8. IULIU HIRTE, EPISCOP, in pectore, consacrat de către nuntiul apostolic, episcop Patrick O'HARA, in 1949. Născut in anul 1913, este întemnitat încă din vara anului 1948 in temnita dela Oradea, unde ne-am revăzut multi ani după terminarea liceului, fiind colegi de bancă si de clasă si consăteni. După 13 ani de temnită cu sănătatea zdruncinată moare, in anul 1978. Intr'o scrisoare către părintele Alexandru Ratiu, autorul cartii, "STOLEN CHURCH" (sursă in mare parte a datelor prezentului articol) episcopul Hirte scria :"NU NOI SUNTEM CEI CARE TAC SI PASTREAZA TACEREA AICI. NU NOI SUNTEM BISERICA TACERII, CI MEMBRII BISERICII DIN LUMEA LIBERA. EI SUNT ADEVARATA BISERICA A TACERII PENTRUCA NU VORBESC RASPICAT IN NUMELE NOSTRU".

Episcopii Romano-Catolici care au împărtăsit aceeasi soartă, in împrejurări similare:

1. ALEXANDRU CISAR, AL BUCURESTIULUI, mort in temnita dela Jilava in anul 1951.

2. ANTONIE DURCOVICI, AL IASULUI, ucis in temnita dela Sighet in anul 1950.

3. FRANCIS SHAFFLER AL ORADIEI, mort in anul 1957, fără a se putea preciza dacă moartea a avut loc in temnita dela Gherla sau la Ghencea.

4. AUGUSTIN PACHA AL TIMISOAREI, mort in anul 1955 urmare tratamentului din temnite.

Singur epsicopul ARON MARTON de Alba Iulia a supravietuit temnitei, dar despre care nu avem date mai recente.

Au trecut mai bine de 250 de ani dela întemeierea Bisericii Greco-Catolice române. Strălucita-i traditie si măretele-i înfăptuiri în toată această perioadă fac parte din însăsi fiinta spirituala a neamului si se identifică total cu însusi eul nostru national. Nimic in lume, orice s'ar spune, nu poate justifica nelegiuirea criminală comisă împotriva ei. De aceea, pentru sângele nevinovat al martirilor pe care ea i-a dat, în timp ce un popor întreg, lipsit de curaj asista docil si îngrozit, Dumnezeu ne-a pedepsit cu urgia care s'a abătut asupra noastră.

De dincolo de mormânt se aud ca bătăile unui clopot cosmic, cuvintele episcopului Suciu, adresate preotilor si credinciosilor, în timp ce era supus tiraniei si persecutiei:

"ACUM IN TARA NOASTRĂ ROMÂNEASCĂ ESTE CEASUL EROISMULUI CRESTIN. BISERICA DE RIT BIZANTIN,  ADEVĂRATA EXPRESIE A CULTURII ROMANE SI CREDINTEI ROMANO CATOLICE ESTE PREZENTA AUTENTICĂ A MÂNTUITORULUI SFÂNT PRINTRE ROMÂNI, IAR PRESECUTIA PE CARE O SUFERIM ESTE INTRU CHRISTOS. IISUS INSUSI IN MISTICU-I TRUP ESTE DIN NOU BĂTUT, SCUIPAT, INCUNUNAT CU SPINI SI RĂSTIGNIT. CETATEA BISERICII LUI CHRISTOS IN ROMÂNIA ESTE ATACATĂ DE FIII INTUNERICULUI. VOI SĂ NU SCRIETI IN PAGINILE ISTORIEI CUVINTELE: LAS SI TRĂDĂTOR. LUPTATI PENTRU ETERNUL NOSTRU PATRIMONIU DE ADEVĂR SI LUMINĂ, PENTRU SINGURA CALE DE SALVARE A OAMENILOR: BISERICA UNITĂ CU IISUS CHRISTOS!"

Victor CORBUT

"Libertatea", N.Y. (supliment de Crăciun) Anul VI, Nr. 52, Decembrie 1986

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE