MANIFESTĂRI CULTURALE


Craiova, Marti, 11 Aprilie 2006 

Marti 11 Aprilie 2006 a avut loc la Craiova, conferinta “Valeriu Gafencu - Sfantul inchisorilor”, sustinuta de Asociatia PREZENT! impreuna cu ASCOR1) Craiova si SONFR2) Craiova. Publicul prezent in amfiteatrul Universitatii din Craiova s-a situat in jurul cifrei de 100 de persone, in principal studenti.

Conferinta a fost deschisa ca si pana acum cu rugaciunea “Tatal Nostru” Preotul Teodor Ciontu rostita de intreaga sala.

Dan Camen - presedintele ASCOR Craiova a facut o prezentare a evenimentului dand cuvantul Parintelui Teodor Ciontu – reprezentantul Mitropoliei Olteniei. Pr. Ciontu a prezentat cartea dlui Nicolae Trifoiu  “Studentul Valeriu Gafencu – Sfantul Inchisorilor din Romania” aducand in discutie diverse episoade din viata lui Gafencu, marturii ale camarazilor de suferinta si corespondenta pe care acesta o purta cu familia si cunoscutii sai in care vorbea numai despre credinta si iubire.

Costel Condurache – PREZENT! ne-a vorbit despre necesitatea canonizarii lui Valeriu Gafencu si a celorlati camarazi ai sai: Constantin Oprisan, Pr. Ilie Lacatusu, Gheorghe Jimboiu etc.

A urmat proiectia filmului cu marturii despre viata lui Valeriu Gafencu care a captat atentia intregii sali.

Corul Psaltic al Catedralei Mitropolitane a intervenit de mai multe ori pe durata conferintei interpretand diverse cantari din post si Psalmul 1 (Fericit barbatul). Marturiile scrise despre sfintenia lui Valeriu au fost citite de Marinela Porneala – ASCOR, in timp ce Costel Condurache a facut o scurta prezentare fiecaruia dintre fragmentele citate din: Pr. Grebenea, Pr. Liviu Branzas, Virgil Maxim, Acatistul Sfintilor Romani din inchisori.

Paul Spataru - ASCOR ne-a recitat, intr-o interpretare de execeptie, poeziile scrise de Valeriu Gafencu.

Dl. Guta Aurelian – camarad de suferinta al lui Gafencu a depus si el marturie privind viata de sfant a acestuia iar Dl. Ilie Tudor (tatal cantaretului Tudor Gheorghe) si-a amintit ca intr-una din celule Aiudului erau scrise pe un perete cuvintele “Rugati-va VALGAF”. Ulterior au inteles ca era vorba de un mesaj lasat acolo de Valeriu Gafencu care fusese inchis si el in temnita Aiudului.

Pe finalul conferintei au luat cuvantul din nou Pr. Ciontu si Costel Condurache Costel Condurache pentru a desprinde cateva concluzii. Parintele a subliniat necesitatea cunoasterii vietilor acestor sfinti contemporani si s-a aratat miscat de profunzimea gandirii crestine a lui Valeriu Gafencu. Totodata si-a exprimat nadejdia ca Biserica nu va intarzia sa efectueze canonizarea.

Costel Condurache ne-a citit temeiurile de canonizare asa cum au fost stabilite de Biserica Ortodoxa aratand ca Valeriu Gafencu se incadreaza sub toate aspectele. A subliniat totodata faptul ca sfintenia nu s-a manifestat numai in inchisoare – acest grup de traitori crestini avand acelasi comportament desavarsit si dupa eliberare – cazul Virgil Maxim, Ion Ianolide etc. Dl. Condurache ne-a spus cateva cuvinte si despre mediul sufletesc in care acesti sfinti contemporani s-au format. Cu totii au facut parte din Miscarea Legionara (prin care au ajuns sa cunoasca trairea spirituala si mai tarziu sa se induhovniceasca). Costel Condurache a multumit celorlalte doua organizatii implicate in aceasta manifestare pentru ca au ales sa spuna alaturi de noi PREZENT! in memoria lui Valeriu Gafencu. Conferinta s-a incheiat ca de obicei prin intonarea imnului "Aparatoare Doamna".

 

Asociatia PREZENT! multumeste si pe aceasta cale ASCOR Craiova si SONFR Craiova, fara ajutorul carora aceasta manifestare nu ar fi fost posibila.

Cezarina Bărzoi

1) -Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Români

2) -Societatea femeilor Ortodoxe

 

DIVERSE ASPECTE ALE MANIFESTĂRII DELA CRAIOVA

 

Prezidiul manifestării. Dela stânga la dreapta: Dan Camen, Presedintele ASCOR, Craiova; Pr. Teodor Ciontu si Costel Condurache (Asociatia "PREZENT!")...

"Tatăl Nostru"... In prim plan, Adriana Bursuc, SONRF (Societatea Femeilor Ortodoxe), Craiova

Aspect din sală...

Aspect din sală...

Aspect...

   

Stânga: Marineala Porneala; dreapta, Paul Spătaru...

Marinela Porneala si Paul Spătaru...

   

In stânga, Dan Camen, Presedintele ASCOR, Craiova; în dreapta, Grupul Psaltic al Catedralei Mitropolitane...

Grupul Psaltic al Catedralei Mitropolitane...

Prezidiu - Corul Psaltic...

In centrul imaginii: Ilie Tudor, Gută Aurelian si Pr. Teodor Ciontu ...

Icoana Maicii Domnului...

Final: se intonează imnul "Apărătoare Doamna"...

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE