GÂNDIREA

Nichifor Crainic: PUNCTE CARDINALE

 

Haotica rostogolire a evenimentelor detună in sensibilitatea contimporană cu o putere care ne zguduie pînă la zdruncinarea nervilor. Sentimentul de panică si nesigurantă al acestor zguduiri profunde ne împăienjeneste vederea. Orizontul se invăluie in ceata groasă. Fiecare ne intrebăm, fără să vrem; si întrebările noastre sunt azvirlite afară de insăsi forta instinctelor, adică din adîncul fiintei noastre: încotro ne îndreptăm? care sunt pîrghiile în care ne vom opinti pentru a sări dincolo de haos, in lumina salvatoare? Dvs. sunteti tineri. De două ori mai tineri decît mine. Nehîrsit încă in experiente, simtul tînăr trăieste mult mai intens evenimentele. Tineretea e ca frunza plopilor: tremură de înfiorări chiar sub adieri ce lasă insensibili ceilalti copaci. Dar-mi-te cînd duhul vremii bate cu vijelie in frunzisul sensibilitătii ei proaspete? Si, pe deasupra, sunteti studenti. Adică tineri care, pentru un număr de ani, aveti nevoie să trăiti in afară de timp, într-un fel de stratosferă intelectuală, într-un fel de Arcadie trandafirie in care spiritul dvs. să ia contact îndelung si paradisiac cu adevărul, cu binele, cu frumosul, cu aceste forme eterne ale Absolutului. Dar vuietul vremii vă smulge, fără voie acestei păci înalte. Actualitatea e într-adevăr covîrsitoare. Sfatul de a vă sustrage vălmăsagului n-ar avea nici un ecou. Nu e cu putintă. Niciodată marile prefaceri din istoria omenirii nu s-au petrecut peste capul tineretii. Ea este cea dintîi care le trăieste profund.
   In fata unei astfel de crize, sunt două feluri de a lucra: sau să te lasi dus orbeste de dezlăntuirea evenimentelor, sau, cu luciditate de spirit, sa-ti fixezi punctele de orientare si să tai in două balaurii pentru a ajunge la tinta fixată. Eu sunt pentru acest din urmă fel de a lucra. Eu sunt pentru lupta pieptisă cu monstrul, fiindcă aceasta e bărbătească, e românească, e înăltătoare chiar in infrîngere. Eu nu cred cu bătrînul Miron Costin că bietul om e sub vremi; eu cred, cu Benito Mussolini
1), că vremile sunt sub om, că puterea de vointa omului bărbat e capabilă să înfrîngă grumazul Monstrului.

Pentru aceasta însă e nevoie de o credintă de otel. Si aceasta e o conditie fără care victoria nu e cu putintă.
   Sunt, cum stiti, mai multe moduri de a considera lumea. Ele se pot reduce însă la trei moduri principale. Unul e idealismul, după care singura realitate e ideea, iar lucrurile aievea, fenomenele concrete nu sunt decît iluzii si umbre proiectate de idee. Sublimă in poezia ei metafizică, această doctrină a idealismului e contrazisă la fiecare pas de realitatea dură a lucrurilor, care ne opun o altfel de rezistentă decît ne-am astepta de la niste umbre diafane sau de la niste iluzii fine ca păienjenisul. La întîia izbire a capului de pragul de sus, dacă nu se sfărîmă capul, se sfărîmă in orice caz fragila doctrină idealistă.
   Al doilea mod de a considera lumea, diametral opusă idealismului, e materialismul, după care nu există nimic in afară de materie si energie fizică. Lumea, după această doctrină, e opera hazardului si e dominată de întîmplarea oarbă. Ceea ce este monstruos de nelogic in această doctrină e că filosofii materialisti se străduiesc totusi să formuleze legile intimplării oarbe si să organizeze hazardul cosmic după conceptia lor mecanicistă. Omul materialismului e fiul maimutei, desi nici un savant n-a văzut maimută născînd om. Cugetarea a fost asemănată cu urina: o simplă secretie a creierului. Întreaga istorie a omenirii e o simplă luptă pentru stomac. Determinat de această luptă, omul e un animal iresponsabil din punct de vedere moral. Toate excesele brutale, toate ororile, toată nenorocirea vietii moderne, toate cataclismele care se repercutează pînă la noi sunt născute din această doctrină satanică a materialismului, doctrina bestialitătii.
   In sfîrsit, al treilea mod de a vedea lumea e spiritualismul. Dacă idealismul nu recunoaste materia, dacă materialismul nu recunoaste spiritul, nimic din exclusivismul simplist al acestor două doctrine nu atinge doctrina spiritualistă. In aceeasi formulă de viată, ea cuprinde două doctrine extremiste. Spiritul e afirmat, materia e netăgăduită. Dar spiritul e primordial si exercită asupra materiei primatul său patern. Ordinea, cosmică, in toată divina ei frumusete, nu e opera hazardului, ci opera spiritului care îsi îmbracă formele in pasta amorfă a materiei. Bucată vie de Univers, rezumînd întreaga minune a existentei, omul nu e nici umbra iresponsabil spînzurată de idee, nici iresponsabilul animal decapitat si redus la ritmul mecanic al determinismului materialist. El e trup din materie si spirit din divinitate. În virtutea spiritului liber, el domină materia si e factor determinant si activ în intimplările vietii. Atributul acesta îl face responsabil de actele lui. Doctrina spiritualistă cuprinzînd în amploarea ei fără egal cele două elemente ale vietii, tinînd seamă prin urmare de cele două naturi ale aceleiasi realităti, e doctrina realismului crestin. Pentru un intelectual de structură normală, e imposibil de găsit un climat mai larg, mai prielnic si mai adecvat vietii. O conceptie, o credintă in viată nu se poate aseza cu mai multi sorti de izbîndă, cu mai multă demnitate decît pe planul spiritual al realismului crestin. Afirmînd acest adevăr, nu mă tem de surîsul sceptic al nimănui. Pentru că scepticismul, refuz al oricărei credinte sau neputintă de a crede in ceva, care in lumea noastră românească ia forma usuratică de zeflemea pe buzele oricărei secături, e in realitate o paralizie intelectuală si o paralizie morală. In viata noastră culturală si in viata noastră publică e atît de frecvent fenomenul acestei boli, de ordin intelectual si moral totdeodată, că el a dus in cea mai mare parte la paralizia generală de care e cuprins intregul nostru organism national in ceasul de fata. Dar despre aceasta va veni vorba mai la vale.
   Spre deosebire de categoria secăturii intelectuale si a secăturii morale, jugănite de orice credintă, eu nu văd salvarea generatiei tinere, mai ales într-un ceas cumplit cum e acesta, decît intr-o credintă realistă, - o credintă in care natura umană si natura spirituală a vietii să se echilibreze in aceeasi putere bărbătească in stare să reziste si să lupte. Neputinciosii oricărei credinte sunt victimele panicii si ale derutei si ale disperării. Pentru psihologia panicii si a disperării, un singur ceas greu se identifică cu durata unei eternităti sinistre, fără scăpare. Omul care crede in ordinea spirituală a lumii nu-si pierde cumpătul.  El stie că dezordinea e un accident trecător si că ordinea e dată in natura intimă a acestei lumi. Sub vreme cade strivită numai secătura zeflemistă care nu are razim nici in sine, nici afară de sine. Omul de credintă, omul de convingere domină vremea; el creează vremea, el creează istoria. De aceea vă spuneam: eu nu cred cu bătrînul Miron Costin că bietul om e sub vremi; eu cred cu Benito Mussolini că puterea omului frînge grumazul monstrului.
   Teoria hazardului exclude responsabilitatea morală. Ea ne dă imaginea unei societăti pulverizate in centre individuale de egoism feroce. Fiecare insa e o explozie virtuală de sălbăticie, gata să izbucnească in orice moment impotriva celorlalti:
homo homini lupus. Societatea, fărîmitată in atomi, e astfel o perpetuă efervescenta, balansînd între formele extreme ale materialismului, care sunt: individualismul capitalist si organizarea egoismelor individuale, similare, in vederea aceluiasi scop exclusiv material. Principiul războinic al egoismelor contrare nimiceste sentimentul solidaritătii umane. Iată ce spune un coleg al meu universitar, materialist încarnat si înarmat cu tot cinismul doctrinei: "Capitalismul, care in prima lui faza conservase virtutile patriarhale ale vechii nobleti, in partea ultimă dezvoltării sale a desfiintat cu totul simtul de permanentă si prin aceasta atasamentul fată de lucruri si de oameni. Azi sentimentalismul retrospectiv, adică duiosia fată de trecut, a murit. Nu ne mai interesează decît prezentul în care trăim exclusiv. Prezentul nu poate însă nici crea, nici conserva fidelitatea. Epoca actuală e epoca tuturor trădărilor."
(M.R. "Ad. lit." 1 Noembrie 1931)2).
  
Judecata aceasta, a omului care nu crede in nimic, e tipic materialistă. Dacă totul nu e decît un joc al hazardului, dacă noi însine nu suntem decît jucării ale întîmplării oarbe, atunci e firesc să trăim exclusiv si prezent, ca într-un perpetuu provizorat, ca într-o perpetuă mobilitate, detasati de orice sentiment de solidaritate cu semenii nostri. Fidelitatea nu există, fiindcă fidelitatea e, prin natura ei, de ordine spirituală si nu poate ancora în vidul oarbei întîmplări. Există, in schimb, trădările, afirmate cu cinism diabolic si date ca exemple de conduită. Există, după această doctrină, iubirea de neamul tău? Nu. Există iubirea de patrie? Nu. Există iubirea de popor si de institutiile lui? Nu. Există numai trădarea tuturor acestora. Omul materialist e prin definitie revolutionar si anarhist; nimic nu-l interesează decît succesul personal, adică satisfactia imediată a bestialitătii sale răzvrătite. Iată monstruozitatea morală la care duce in consecintă practică materialismul. Haosul pe care i1 trăieste lumea actuală, cu sentimentele alternate de incertitudine, de revoltă, de panică universală, e opera acestei conceptii materialiste, care a dominat sfîrsitul veacului al XIX-lea si atinge paroxismul în vremea noastră. Atît cît va dura, dominantă, conceptia materialistă, va dura si haosul. Fiindcă haosul orb e cauza primară si consecinta finală a doctrinei materialiste.
   Care e, in schimb, consecinta practică a spiritualismului? Dacă recunosc că această lume e creată si organizată in materialitatea ei de spiritul inteligent, recunosc implicit că ea e destinată unui scop precis, iar nu pradă haosului orb. Marele savant si marele gînditor, doctorul Nicolae Paulescu
3), si cu el învătatii naturalisti, ne demonstrează că viata, considerată in structura ei biologică, e străbatută de o finalitate armonioasă care nu poate fi decît infuzia in lume a unei constiinte supreme, spirituale. Animator si ordonator al fiintelor si al lucrurilor, spiritul a imprimat si in om aceleasi tendinte. Angrenat în ordinea spirituală, omul are misiunea, liber acceptabilă, de a trăi si a lucra in analogie cu spiritul suprem. In virtutea libertătii si a personalitătii, fiecare îsi poate găsi locul vocatiei sale in marea constelatie a vietii. El nu e un izolat in natură si in mijlocul semenilor săi, ci legat de întreg prin sentimente puternice, instinctive si spontane. Aceste sentimente instinctive si spontane, stă in puterea vointei lui libere să le identifice sau să le tăgăduiască. Anarhismul, care se rupe din comunitate cu violentă demonică, o face, fără să vrea, in virtutea aceleiasi libertăti primordiale. Spiritualismul, care se conformează ordinii universale a lucrurilor, o face constient de întrebuintarea libertătii lui.
   În ordinea naturii e sentimentul de familie pe care îl trăim ca pe o mare bucurie a vietii; in ordinea naturii e sentimentul de patrie pe care îl trăim uneori cu o si mai intensă bucurie. Negatia sentimentului de familie si de patrie, atît de frecventă in vremea noastră, e act al anarhismului care se asază in afară de natură, împotriva ei. După conceptia spiritualistă însă, omal e un factor al armoniei, misiunea lui e de a desăvirsi in constelatia familiară si in colectivitatea natională reflexul marii armonii cosmice al cărei spectacol grandios ni-l oferă bolta Universului.
   În lumina aceste conceptii, prin urmare, haosul epocii noastre apare ca o abatere, ca o deraiere omenească de la ordinea universală a lucrurilor. Cine proclamă dezintegrarea totală de orice fel de ordine devine factor al haosului. Cine voieste să se salveze din panică si din derută nu are alt mijloc decat reintegrarea in ordinea spirituală a lumii.
   Dacă nu mă insel, la această tragică răspîntie stă sufletul chinuit al generatiei tinere românesti: intre aventura oarbă a distrugerii, a neantului, si între libera acceptare a ordinii spirituale; intre iresponsabilitatea proclamată de cinismul materialist si între responsabilitatea morală si demnitatea umană; între trădarea afisată de individualismul anarhic si datoria impusă de solidarismul rasei.
   Problematica aceasta care frămîntă sufletul de azi, terorizat de dezastre si setos de orientare, e cauzată de acele ce se petrec la noi in tară si in străinătate.
   Ce trăim in interiorul tării? O criză cumplită care, in sentimentul exagerat al momentului, ia proportiile imaginare ale unei apropiate catastrofe. Inteligenta politică, versatilă si deprinsă cu gimnastica escrocheriei, a si găsit explicatia: criza noastră e produsă prin repercusiune de criza mondială. Prin urmare, dacă e să căutăm un vinovat al restristei cumplite pe care o trăim, acest vinovat nu e altul decît criza mondială. Cu alte cuvinte: nimeni nu e de vină. Imaculati, conducătorii nostri politici si-ar fi făcut datoria, dacă nu năvălea peste noi criza mondială. Să retinem această abilă sustragere de la responsabilitate, care e specifică mentalitătii democratice.  Fiindcă democratia, ca si socialismul si comunismul, e o formulă politică plantată in doctrina materialistă. Iresponsabilitatea morală, proclamată de materialism, e practicată cu orgie de aceste societăti anonime pe actiuni care sînt partidele politice. Tînărul meu coleg de Universitate, a cărui cinică teorie a tuturor trădărilor politice, a iresponsabilitătii individuale am citat-o, trece drept o simpatică sperantă a democratiei. După cuvintele sale, democratia îl recunoaste ca pe unul dintr-ai ei. Iată ce spune dînsul mai departe: "Ca să ai succes, adică să fii selectat de societatea in care trăiesti, e necesar să te inscrii cu orice pret într-un anumit tip... Să te poată incadra lumea in una din aceste rubrici: răutăciosul, diabolicul, sfîntul, machiavelicul, cinicul, violentul etc., etc. Iată de ce, orice om politic simte nevoia de a juca un rol, de a-si construi o mască, care de cele mai multe ori nu-l defineste. Nu importă."
(M.R. loc. cit.).
  
Nu importă, fireste, sinceritatea, onestitatea, fidelitatea, responsabilitatea. Ceea ce importă in ochii democratului e masca - pentru a ajunge la succesul personal. Această pretioasă mărturisire cinică ne introduce in însăsi esenta democratiei. Iată pe de o parte masca: drepturile omului, vot universal, alegeri libere, libertate individuală, participarea tuturor la suveranitatea politică si la bunurile vietii. (Ce crîncenă ironie sună din aceste cuvinte, după un deceniu de democratie!). Iar pe de altă parte, adevărul brutal: succesul! Toate lozincile sonore ale democratiei n-au alt scop decît succesul. In ce constă acest succes al democratului? Ati făcut socoteala cît costă propaganda pentru un singur scaun de deputat? Sunt cam cinci candidati pe un loc. Eu am fost deputat si am făcut această socoteala la fata locului. Ei bine, un scaun de deputat costă in medie 700.000 lei. Cît aduce un scaun de deputat? 160.000 lei anual! Diferenta enormă dintre cheltuieli si venitul legal e dezastruoasă pentru omul politic. Atunci in ce constă succesul pe care il vînează sub mască, cu o sălbatică pasiune, omul politic? Dacă ar fi corect si cu oarecare stare, omul politic, după un singur an de practică, s-ar ruina. Observatorul impartial distinge însă o minune in viata politică: in loc să se ruineze, cum ar pretinde implacabil practica cinstită a democratiei, tribunii poporului sunt astăzi simpli golani, iar mîine se trezesc milionari. Iată adevăratul si misteriosul si paradoxalul succes al omului cu mască necesară! Democratia e in functie de bani. Ea se face numai in vederea banului. Astfel, in realitate, democratia e o intreprindere îndărătul căreia stă banca.
   Ultimul fapt senzational, care a intensificat panica si a proiectat o nouă umbră de amurg asupra zilelor noastre, e prăbusirea uneia din cele mai mari bănci din România. O dată cu această prăbusire, s-a descoperit si misterul democratiei noastre: in registrele acestei bănci s-au găsit trecuti cu sume fabuloase aproape toti factorii mai de vază ai partidelor politice. Între 5 si 30 milioane, fiecare, sume pe care niciodată n-aveau să le plătească direct. Fiecare din acesti întretinuti, ajungînd la putere, avea să înlesnească afacerile in stil mare ale bsncii creditoare pe seama averii statului si a poporului românesc. Astfel, sărmanul vot universal, masca seducătoare a democratiei, se dovedeste si la noi, ca in Europa întreagă, confiscat si luat in întreprindere de către marea finantă.
   Care e rezultatul practic al democratiei? Biruri din an in an mai zdrobitoare, proprietatea rurală încărcată de datorii de 70% din valoarea ei, provenite dintr-o camătă exorbitantă la imprumuturi, favorizarea cîtorva trusturi industriale, ca zahărul, hîrtia, petrolul, cărbunele, cu preturi de două, de trei si de patru ori mai mari decît cele din străinătate si o paralizie generală a energiilor creatoare ale acestei tări.
   Un alt aspect caracteristic al acestei democratii bancare e lipsa totala de autoritate. Guvernantii nostri nu poruncesc; ei se rătoiesc spre hazul adversarilor. Cuvîntul autoritate vine de la cuvîntul autor. Autoritatea e prin urmare in raport direct cu faptele. Cum vreti însă să exercite autoritatea morală cineva ale cărui fapte sunt in raport invers cu moralitatea? Adversari ireductibili in ochii lumii, oamenii politici după ce au jucat spectacolul, se întîlnesc înfrătiti în templul lui Mammon. Banul îndulceste toate asperitătile. Orice posibilitate de sanctionare a fărădelegilor e anulată de faptul că oamenii politici îsi recunosc reciproc fărădelegile. De aici această universală ingăduială, expresie a unei universale complicităti. Dacă există o ordine in România, ea nu se datoreste exercitiului autoritătii, ci simtului înnăscut pentru ea al acestui admirabil popor.
   Dar deruta democratică pe care o constatăm la noi e cu mult mai agravatâ peste hotare. Zilnic sosesc stiri despre noi prăbusiri de institutii si de sisteme in largul Europei. Băncile si marile industrii tin locul de frunte. Se pare că orgia materialistă, ajunsă la paroxism, declină procesul descompunerii. Nesustinute de nici o putere spirituală, asezămintele materialismului se sparg si se dezumflă ca niste băsici umplute cu aer. Ruinarea marilor întreprinderi financiare pune in discutie însăsi existenta democratiei care a trăit in functie de ele. În Europa tinde spre generalizare părerea ca regimul democratic se poate considera perimat. Aproape nimeni nu mai crede că problema productiei si a repartitiei bunurilor materiale se mai poate rezolva prin formula magică a democratiei. Ca ucenicul vrăjitor al lui Göethe, democratia a repetat formula magică a dezlăntuirii elementelor si, după le-a dezlăntuit, a uitat cealaltă formulă prin care să le readucă la ordine la proportie.
   La extrema individualismului democratic apare colectivismul comunist, frate bun totusi cu democratia, fiindcă e măduvă din măduva materialismului istoric. Dar dacă democratia a păcătuit printr-un exces de anarhie, comunismul păcătuieste printr-un exces de tiranie. Dacă democratia a inflamat pină la proportii monstruoase anumite instincte naturale omului, comunismul vrea să se întemeieze pe extirparea totală a acestor instincte. Instinctul de familie, instinctul de proprietate, instinctul de patrie, instinctul religios, care fac parte integrantă din natura omenească, comunismul voind să le desfiinteze, se asază împotriva naturii insăsi. Fireste impotriva acestor puteri esentiale ale naturii e cu neputintă de luptat si cauza comunismului se poate considera principial pierdută... Persistenta lui in Rusia nu se datoreste vreunei aderente a maselor la regim, ci teroarei sistematice care va avea un sfîrsit ca orice teroare. Fiindcă in comunism nu e vorba de autoritatea pe care o accepti de bună voie pentru inăltimea ei simbolică morală, ci de o autoritate impusă cu temnita si cu revolverul la spate. Din această pricină si forta de contaminare a bolsevismului apare redusă ca toată propaganda intensă pe care o face in străinătate. Aparitia lui in istorie ne-a produs o comotie la fel cu a oricărei catastrofe, la fel cu flacăra sondei de la Moreni in momentul izbucnirii. A trecut o vreme si ne-am obisnuit cu incendiile acestea arzînd localizate la orizont. Aici bolsevismul ne fac impresia unei broaste testoase care isi arată capul hîd către Europa, dar nu poate iesi din carapacea rusească. Dacă dincoace se găsesc totusi oameni care se lasă sedusi de formula comunistă, o fac aproape exclusiv din disperarea ceasului de fată sau din lipsă de informatie documentară asupr stărilor sovietice. Imediat ce criza economică ar trece altfel, comunistii europeni i-am căuta cu lumînarea. Fiindcă formula de viată pe care o îmbie comunismul nu e in nici un caz formula pe care o visează omul european. El n-a făcut sîngeroasele revolutii impotriva absolutismului medieval pentru a se comprima de viu in sicriele de plumb ale tiraniei comuniste...
   Astfel, spectacolul Europei actuale e spectacolul unei drame: drama individualismului capitalist-democratic si a colectivismului comunist. Dar atît individualismul cît si comunismul sunt cele două capete ale aceluiasi monstru. În fond, e drama materialismului care, prin aceste accidente fără egal in istoria omenirii, îsi vede plătite erorile, exagerările si excesele. Va birui individualismul? Va birui comunismul? Iată întrebarea pe care si-o pun toti spectatorii dramei, angajati cu toate fibrele fiintei for in desfăsurarea conflictului. Cine-ar putea răspunde categoric si definitiv acestei chinuitoare întrebări? Întelepciunea care emană din viata însăsi ne învată că ea nu constă din extreme, că viata e o medie, o rezultantă a tendintelor extreme. Orice "excese", fie in viată, fie in istorie, se plătesc prin „forta lucrurilor", - adică prin acest simt fără gres al măsurii, primordial impregnat in structura realista a vietii. El caută să izbească atit lăcomia căpcăună a regimului democratic, cît si tirania funestă a comunismului. Între cele două extreme materialiste, incercările de rectificare, de compromis, de sinteză nu lipsesc. Uriasa miscare germană a lui Adolf Hitler
4) e una. Opera politică atît de arhitectonic clădită a lui Mussolini e alta. Ceea ce e de retinut din fascism, cu toate scăderile lui, e sistemul ierarhic care corespunde ordinii naturale a lucrurilor, efortul de rectificare a harababurii democratice prin parlamentul corporativ si autoritatea opusă anarhiei, autoritate care, dacă uzează uneori de opresiune, se justifică totusi printr-o tinută morală si printr-o faptă care a salvat Italia. Mussolini crede in patria lui, - si in această credintă dinamică si creatoare, el a stiut să angajeze puterile spirituale care fac poate integrantă din fiinta poporului italian. Mussolini nu e un democrat pentru că e sincer, dar un demofil pentru că e întelept. Eu nu stiu dacă formula pe care a dat-o el poate fi cea pe care o caută viata modernă, dar e neîndoios că viata modernă isi caută o singură sinteză nouă pe care doctrina materialistă nu i-o poate da.
   Această nouă sinteză, acest nou echilibru, această ordine nouă in care să se cristalizeze haosul actual, eu nu o văd cu putintă decît pe temeiurile spiritualismului, doctrină de armonie si echilibru, care recunoaste cele două naturi ale vietii. Căci omul nu e o cîrtită telurică ce scoate la intîmplare, in lumina istoriei, musuroaiele evenimentelor. Omul e o functie nobilă a spiritului care creează, ordonă si cîrmuieste această lume către destinul ei. Cu cît se va ridica mai sus, mai aproape de puterea spiritului, cu atît omul, la rîndul lui, va sti să domine evenimentele, să le creeze, să le cîrmuiască. Cu alte cuvinte, in măsura unei credinte, a unei convingeri, in măsura unei pasiuni si a unei responsabilităti morale, in măsura unei fidelităti fată de semenii săi si a unei solidarităti cu neamul său, fapta omului va putea fi o explozie de lumină nouă in haosul de azi. Căci energia natională nu se poate zgudui din paralizia generală de azi decît printr-o faptă covîrsitoare. În sarcina cui cade această faptă?
   Universitatea dinainte de război a pregătit unirea natională si a săvîrsit războiul national. Urmărirea acelui ideal e gloria ei, dar si proba de foc pentru el e gloria ei. În credinta lui nationalistă, tineretul universitar de atunci se găsea una cu poporul de jos. O demofilie
5) adîncă - podoaba morală a cărturărimii noastre - făcu din tînărul student si din flăcăul de tară un singur gînd, un singur brat. Sentimentul demofil e una din metodele prin care putem ajunge la conceptia spiritualismului de care am vorbit. Căci poporul nostru nu e un materialist, nici idealist utopic; in sufletul lui trăiesc vii elementele spiritualismului, in formă instinctivă, in formă de natură. Ele nu asteaptă decît să se reflecte in inteligenta cărturărească si să capete forme strălucitoare de cultură. Asadar, întîia conditie ce se impune constiintei universitare, conform traditiei sale, e să considere poporul altceva decît o turmă democratică, decît un număr abstract de voturi pe care cinica secătură politică le aduce zestre marii finante. A doua conditie, implicată in cea dintîi, e ruptura totală cu teoria si practica politică a infidelitătii, a măstii, a iresponsabilitătii, a tuturor trădărilor. O singură trădare se impune: trădarea practicantilor tuturor trădărilor. Adică: eliminarea lor din situatiile pe care le detin in indolenta tuturor. Eliminarea lor înseamnă eliminarea haosului. Eliminarea lor înseamnă întronarea ordinii morale in această tară. Să nu uităm dragostea imensă de care se bucură Universitatea in poporul nostru. Studentul, in ochii săi, e vîrtejul de tinerete luminată care înfăsoară in ridicarea lui înaltele sperante de mai bine ale unui neam întreg. Localizînd criza europeană la psihologia tineretului nostru, voi spune că generatia de azi se găseste in această cumpănă teribilă: ori se bagă slugă la consortiul de exploatare a votului universal, ori alege calea eroică a restaurării morale in Romănia. Ea poate într-amurgi ca generatie satelită oarecare sau poate străluci ca functie răzbunătoare si regeneratoare a unui neam întreg.
   Eu stiu că azi nu sunt singur in aceste convingeri pe care vi le-am expus aproape cu titlu de confesiune. Dar pentru a vă pătrunde de sarcina pe care vremea aceasta si sperantele înselate pe rînd ale tării o aruncă întreagă in constiinta generatiei tinere, vă voi aduce si mărturia unui scriitor străin, Lucien Romer
6). Romier ne-a vizitat si, numai după ce-a pătruns in tainele problemelor noastre, a scris o carte: Le carrefour des empires morts. Străinii ne văd uneori mai bine decît noi. În penultimul capitol al acestei cărti admirabile, Romier, analizînd problemele nerezolvate ale României de azi, constată răspicat incapacitatea guvernantilor nostri. Speranta lui se îndreaptă spre tineret, cu aceste cuvinte de încheiere:
   Ce va fi România?

„Răspîntie de lucruri moarte unde mostenitorii caută, certîndu-se, comori desarte de împărtit? Răspîntie de strădanii noi la hotarele Europei cu Asia? Tineretul român are de ales.
   Eu mă gîndesc la acei tineri studenti, la acei tineri profesori, la acei tineri functionari, la acei tineri ofiteri, la acei tineri scriitori, la acei tineri ingineri... care ambitionează pentru patria lor ceva mai bun decît un decor de principat amabil si indolent..."
   Asadar, tineretul are alegerea!

Nichifor Crainic

"Gândirea", Decembrie 1931

N O T E
  
1. N. Crainic opune unei false democratii, care ar ruina tara prin luptele inutile dintre partide politice, conceptul de stat corporativ, bazat pe autoritate si ordine, izvorînd din puterea natiunii: "nu democratie, ci etnocratie". Disciplina corporatistă se sprijină, in viziunea sa, pe cele trei idei generatoare de fortă: ideea de patrie, ideea de monarhie, ideea de biserică. lată de ce Italia lui Mussolini („latină ca natiune, nationalistă ca stat") i se pare, in 1931, cînd a fost scris acest articol, un model de urmat.
  
2. Este vorba de Mihai Ralea, care semnează in „Adevărul literar si artistic" articolul Disociatii.
  
3. Nicolae Paulescu (1869-1931), renumit om de stiintă, profesor de medicină la Universitătile Sorbona si Bucuresti, totodată unul dintre doctrinarii ferventi ai autohtonismului cultural si religios.
   I se recunoaste descoperirea de drept a insulinei, gratie unui procedeu de extirpare a hipofizei. Publicitatea defectuoasă, ca si pozitia partizanaIă a unor cercuri ierarhice medicale din vest au făcut ca decernarea premiului Nobel să întîrzie nepermis. Polemicile internationale pe tema acestei injustitii continuă si in prezent.
   N.Crainic i-a prezentat opera in diferite articole, ca si in 12 prelegeri universitare.
  
4. Crainic a considerat „fenomenul german" determinant pentru viata Europei: ca singurul capabil să se opună „mesianismului rosu". Un acord cu Axa ar fi întărit, după el, tratatul de la Trianon, „pe care Ungaria furibundă l-ar voi sfărîmat de pumnul german". „Lichidarea revizionismului maghiar atîrnă - scria in 1933 - in mare parte de un viitor acord de colaborare mai strînsă între România si Germania, acord pe care noi îl concepem in spiritul Genevei." Catastrofa tarii din '40 i-a confirmat, din nefericire, temerile. „Crainic este, ca si lacob pe care I-a evocat, unul dintre putinii oameni care s-au luptat cu îngerul." (Dan Botta).
  
5. Demofilia si etnocratia - categorii ale autohtonismului militant, îndreptate împotriva politicianismului distructiv si a „titanilor ateismului" care sunt, in viziunea lui Crainic, francmasoneria, marxismul, bolsevismul.
  
6. Cartea lui Lucien Romier, Le carrefour des empires morts (Hachette, 1931 ) este consacrată României reîntregite după marele război. România este „ stîlpul sud-estului Europei. Dacă stîlpul se indoaie, nimeni nu poate să prevadă ce ar putea să mai rămînă din noua Europă, între presiunea rusa, expansiunea germanică, ranchiunele bulgare si turcesti, ambitiile italiene. Dacă stîlpul rezistă, noua Europă se mentine in echilibru: bătrîna zonă a spatiilor si luptelor indecise, de la Dunăre la Marea Neagră si la Mediterana orientala, poate fi organizată cîte putin, pentru a se forma ceea ce a lipsit totdeauna Europei, de la invazia turcilor, un spatiu de întîlnire pasnică si neutră, cu Rusia si Asia" (p. 217-218). Si, in altă parte: "Religia română este religia satului, după cum biserica română este biserica satului" (p. 31).

 

 

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE