GÂNDIREA

Nichifor Crainic: MARTURISIRE DE CREDINTA

 

„Gândirea" reapare după un an si patru luni de tăcere. Ultimul număr s-a scuturat o dată cu florile lui Mai 1933. Între atunci si între azi e un spatiu dens de durere sugrumată1). Nici nuvelă, nici roman, din cite au trecut prin paginile acestei reviste în decurs de doisprezece ani si jumătate, nu egalează cu zămislirile lor imaginate aceste întîmplări aievea scrise cu jar in nervi si in oase. Experiente inedite ne-au luminat o dată mai mult întelesul crud al acestei vorbe spuse de un poet german: Gross ist die Natur und klein die Fantasie! Natura e mare, ea covîrseste superba noastră închipuire nu numai in sensul sublimului tragic, dar si în sensul monstruosului moral. De-a fost o dramă la mijloc, ea se numeste pe numele ei adevărat: drama gîndului românesc, drama scrisului românesc, urît, prigonit si osîndit pentru că a fost si stăruie să rămînă substantialmente românesc. Va mai trece o vreme, poate mai grea, poate mai usoară, pînă cînd constiinta etnică a contimporanilor să înteleagă bine substratul acestei drame cu monstruozitatea ei morală cu tot.
   Brătescu-Voinesti a pus în furntea unei cărti, frumoasă fiindcă e utopică, un proverb personal, de înaltă valoare etică: ,,Dacă te-ai hotărît să spui adevărul, pregăteste-te de suferintă!" Întelepciunea lui e adîncă, dar a fost lipită pe un continut fals. Si suferinta, pentru care autorul se pregătise, n-a venit! Fiindcă tocmai continutul presupus că o pretinde era fals. ,,Adevărul" lui Brătescu-Voinesti face parte din categoria lesinăturilor ideologice ale pacifismului universal. Pacifismul incolor fundat in asa-zisa ratiune umană care nu există ca valoare absolută. Astfel, „adevărul" său, scris cu un rece foc artificial pe bolta Utopiei, n-a supărat pe nimeni si i-a lăsat pe toti indiferenti. Bravul lor mărturisitor, îmbrăcat in zale pentru a lupta cu funigeii cîmpului, n-a suferit, nici n-a fost ridicat in slava cerului. E urmarea firească, singura care putea să decurgă din premisele falsului „adevăr" mărturisit.
   Adevărul adevărat e numai in Dumnezeu si in inima neamurilor. In Dumnezeu e absolut, in inima neamului e in măsura in care această inimă se pune de acord cu voia dumnezeiască, devenind oglindă unde se reflectă lumina de sus. Cine vrea să mărturisească adevărul trebuie mai întîi să-l găsească. Si nu-l poate găsi decît in aceste două izvoare firesti, care, in esentă, se reduc la unul singur: Dumnezeu.
   Astăzi, după cite s-au întîmplat, constiinta noastră de scriitori români nu-si află nici un motiv de mustrare; nici măcar in părerea de rău, atît de mititel omenească, după o tihnă asezată si comodă, care a lipsit zbuciumatei noastre vieti. Si a lipsit fiindcă, necăutînd-o, am dispretuit-o chiar atunci cînd a venit singură.
   Meritul si miselia
2) noastră constau in sarcina, pe care ne-a impus-o n-am putea spune cine, de a fi mărturisitorii neschimbati si fara limită ai adevărului crestinesc si românesc. Totdeauna ai aceluiasi adevăr crestinesc si românesc! Iar această mărturisire nu se întemeiază decît pe izvorul lui de sus si pe oglinda lui de jos care este inima neamului nostru. (Întrebuintăm intentionat cuvîntul neam si nu acela de popor. Pentru noi cuvîntul popor are sensul unei colectivităti trăitoare in prezent, pe cînd cuvîntul neam are semnificatia unei entităti istorice ce se poate identifica de-a lungul veacurilor prin fapte si opere specifice). Dumnezeu, cel revelat in odăjdiile Bisericii strămosesti si proclamat in toate marile aspiratii si in toate operele ce alcătuiesc fizionomia specifică a istoriei si a culturii nationale e izvorul si temeiul mărturisirii. Nicăieri n-am căutat alte temeiuri. Nici in ratiunea noastră individuală, nici in asa-zisa ratiune umană. Fiindcă, din desfăsurarea gîndului si a faptei omenesti, stim că ori de cite ori insul egocentric si orgolios a căutat numai în sine însusi sau numai cu mijloace proprii adevărul, totdeauna a gresit. Si a gresit cu atît mai mult cu cît a fost mai genial înzestrat. Si fiindcă, tot astfel, stim că ratiunea umană concepută ca valoare absolută nu există. Tragica varietate discordantă a sistemelor de filosofie stă dovadă. Relativitatea si caducitatea sistemelor politice, de asemenea. Societatea Natiunilor, opera asa-zisei ratiuni umane, filosofică si politică totdeodată, ne demonstrează, prin neputinta ei de a functiona, că suma ratiunilor individuale si colective nu înseamnă unitatea organică a vreunei ratiuni umane, autonomă si absolută, din care să decurgă peremptoriu consecinta practică a pacifismului universal. Societatea Natiunilor e reeditarea colectivă a orgoliosului Lucifer, e simbolul tragic al limitei puterilor omenesti angajate in clădirea Babelului, demonstratie evidentă a inexistentei ratiunii umane, absolute si autonome.
   Dacă ar fi să căutăm un criteriu universal, pur omenesc, pernă moale pentru îndoielile si nesigurantele noastre de insi singuratici, nu l-am putea lămuri decît in aspiratiile primordiale si obscure ale sufletului către izvorul transcendent al vietii. Istoria culturilor omenesti ne vorbeste de existenta in timp si in spatiu a acestor aspiratii prin care sufletul năzuieste la recunoasterea de sine însusi a lui Dumnezeu. E ceea ce se numeste in termen teologic necesitatea mîntuirii. Dar aceste aspiratii cu caracter într-adevăr universal nu-si au sediul in ratiune, ci in străfundurile nemăsurate ale sufletului, acolo unde tipă in beznă si in spaimă, in păcat si in vremelnicie, instinctul de salvare al vietii noastre. Sediul lor e ceea ce numim inima neamurilor.
   Un Rai s-a închis undeva, deasupra noastră, cîndva in neprecisul început al timpului. Cu portile zăvorîte, păzit de săbii de vîlvătaie. Legenda lui de aur trăieste ca o realitate in memoria popoare lor. Deliciile lui ne mai gustate amărăsc vremelnicia noastră muiată in durere. Marea durere a existentei terestre naste si sporeste lipsa lui. Un sentiment de rămasi-pe-dinafară ne dă surdul impuls de-a scăpa de această osîndă, de-a ne dezlega de acest blestem. Toată fapta, toată creatia umană, ce umple timpul si spatiul acestui pămînt, nu este altceva, in ultimă semnificatie, decît simularea frumusetii inaccesibile a acestui Rai ce dogoreste de departe memoria ancestrala a omenirii si înroseste otelul vointei de înăltare către el. Considerînd sub acest unghi pornirea sufletului omenesc de a se salva din moarte prin credintă transcendentă si operele ei, de-a căror frenetică zămislire răsună veacurile si continentele, ea ne apare ca un continuu si încordat asalt al Raiului pierdut. Fiecare operă nobilă a mîinilor omului e o treaptă mai mult, ridicată in asaltul ierusalimului ceresc. Si cum religia e un dar direct al lui Dumnezeu, arta rămîne cea mai nobilă creatie a geniului omenesc. Opera de artă e cu atît mai nobilă, cu atît mai generoasă in semnificatie, cu cît fiinta ei misterioasă fulgeră mai tare fisii din lumina Paradisului pierdut. Nu arde oare o strălucire dumnezeiască in toate capodoperele geniului omenesc, ce au izbucnit - asemenea Universului din neant - mirosind proaspăt a perfectiune din inima profundă a neamurilor?
   Această inimă, in adîncîmile căreia zace durerea rămînerii-în-afară, a înstrăinării de cer, această inimă in care totusi freamătă obscur nu stiu ce bucurie a vecinătătii dumnezeiesti si hăuie tipătul după salvare al instînctului vietii, e in acelasi timp vointa primordială din care izbucnesc înăltările si se încheagă capodoperele nobletii omenesti. In ea e Dumnezeu, reflectat ca soarele in fundul mării.
   Scriitori crestini, noi n-am avut nevoie să căutăm marele adevăr in sistemele de filosofie sau in sîmburii culturilor ce alcătuiesc istoria spiritului omenesc. Asemenea poporului din viata căruia o tragem pe-a noastră, noi am deschis ochii in lumina adevărului revelat. Miscarea gîndului nostru, activitatea ,,Gîndirii" noastre, constă in a pipăi in inima neamului nostru dîrele luminoase ale revelatiei reflectate in ea. Explicit sau implicit, la acest adevăr se raportă întreaga si complexa noastră activitate. Inclusiv creatia artistică revărsată timp de doisprezece ani si jumătate in paginile acestei reviste. Cei care binevoiesc să ne judece, aspru sau prietenos, nu pot s-o facă mai drept decît tinînd seamă de acest criteriu al cugetării si al zămislirilor noastre, într-un mediu intelectual încă nedeprins cu astfel de criterii.
   E just că lumina adevărului revelat, al Bîsericii si al constiintei noastre religioase, adînceste si mai mult amarul sentiment al înstrăinării, al rămînerii-în-afară de care am vorbît, al distantei dintre ceea ce nu este încă si ar trebui să fie.
   Nostalgia paradisiacă in care noi vedem principiul oricărei opere nobile - nu numai de artă, dar si de politică, de cultură si de toate zilele - implică posibilitatea unor acorduri de supremă armonie. Rai înseamnă acordul perfect între om si Dumnezeu, între popor si Dumnezeu. Sfărîmarea acestui acord e haosul dramatic, infernal, pe care îl trăim azi. Constiintei crestine îi e greu să se acomodeze unor conditii contradictorii cu adevărul revelat. Si chiar dacă omul de constiintă crestină nu e perfect, sau, mai ales, dacă e însusi imperfect, cu atît mai mult simtul lui critic capătă o mai usturătoare ascutime in lupta de sfîsiere a mînciunii organizate, ce stă, potrivnică, in calea marelui si supremului acord. Noi mărturisim adevărul din Dumnezeu si din inima neamului nostru. Această mărturisire determină lupta pe viată si pe moarte împotriva puterilor haotice, care stau vrăjmase, între cerul si pămîntul nostru, între noi si arhetipul de frumusete si de perfectiune către care ne impinge tot adîncul fiintei noastre. Sentimentul nostru e cu atît mai amar si dinamic cu cît distanta pînă acolo e mai mare si împotrivirile mai acerbe. O, dacă n-ar fi această lumină de departe, această fulgerare de Paradis ce arde in adîncul memoriei noastre ca o imagine ce vrea să fie realizată neapărat, atunci ce oaie blîndă si împăcată ar fi omul printre scaietii acestei lumi!  Nobletea lui însă stă in refuzul haosului si in aspiratia năvalnică spre lumina de departe. Si nimeni dintre cei care au căzut in acest asalt al Paradisului n-a rămas tărînă uitată in cimitirul oilor.
   Adevărul acesta, fiindcă e singurul vital, singurul necesar si singurul adevărat, si fiindcă triumful lui cere prăbusirea minciunii in neant, provoacă inevitabil suferinta. Strigătul lui mîntuitor in istorie a fost totdeauna însotit de geamătul subteran al durerii. Dacă proclamarea lui a revărsat in văzduh zorile bucuriei, triumful lui n-a fost fapt decît după ce a trecut prin marile amurguri de sînge ale martiragiilor.
   Ce soartă ciudată am avut si noi!
   Nu putem tăgădui că mărturisirea noastră n-a trezit din primul ceas unde de bucurie. Eram doară glasul banalitătilor fundamentale ale vietii noastre ca neam. Desfundam de sub molozul de minciuni al prezentului capete de drumuri ce vin din fundul veacurilor românesti si trebuie să taie panglici de aur in bezna viitorului. Pentru cei cu memoria scurtă, aceste sacre banalităti păreau revelatii; multi, din ce in ce mai multi, se regăseau in ele. Aprobări, laude, exclamatii! Mii de aderente necerute, înflăcărate! Puterea vremelnică, aparent măgulită, n-a întîrziat să se împodobească cu desartele ei distinctii. Locuri înalte ni s-au oferit cu recunostintă si oameni foarte importanti se gîdilau pe pîntece cu prietenia noastră.
   Aceasta - atîta vreme cît mărturisirea noastră părea inofensivă pentru minciuna puternic, vast si fioros organizată!
   Dar a fost de ajuns un ceas, un singur ceas, cînd adevărul părea gata de explozia triumfului - si de cealaltă parte trăsnetul a căzut. Catastrofal, meritele noastre de ieri au devenit ticălosii fără asemănare. Gura aclamatiilor de odinioară a înghetat sub lătrătura jigodiilor biruitoare. Însusi d. Nicolae Iorga, apostolul din trecut al neamului, uitîndu-se pe sine in arhivele istoriei, (,,Eu nu sunt eu!") a avut superbul cavalerism de-a numi „iresponsabili" pe niste scriitori care zăceau in pivnitele jilave pentru o luptă de idei ce fusese odată chiar a domniei sale!
   Sic transit gloria mundi - si a caracterului national! Iresponsabili, domnule Iorga? Linia noastră e a lui Bălcescu.E a lui Eminescu. E a tuturor celor care s-au răsucit româneste si crestineste in rugul vedeniei unui Paradis, din care altii si-au calculat căderea pentru vanităti ucigătoare de suflet. A fost si a domniei tale. Dar pentru grăuntele onorurilor, noi n-am vîndut-o. În ceasurile de groază, in zile negre ca mormintele, in săptămîni si luni de urgie, noi am stat drepti, neclătinati, responsabili de ultimul cuvînt pe care l-am scris. Căci doar despre aceasta era vorba: de rostul nostru ca scriitori si de nimic altceva! Noi, domnule Iorga, am fosi noi! Si nimeni dintre cei care vor veni nu va putea scrie despre atitudinea noastră cuvinte asemenea celor chinuite de noi aici, in infinită tristete pentru un dezastru moral.
   Si acum, - continuăm.
   Rănitii si-au legat sîngerările si se reîntorc pe front. Adversarii adevărului in care credem noi au sporit. Ei sunt mai încrezuti si mai bine organizati pe planul lor international. Noi am fost totdeauna putini. Pe piscul unde stăm bat vînturi tari si reci. O parte din fostii camarazi de condei ne-au părăsit: din lasitate sau pentru o pîine! I-am privit cu milă rostogolindu-se la vale. Si nici măcar la picioarele domnului N. Iorga nu s-au oprit!
   Pasta noastră intelectuală de azi e încă prea inconsistentă pentru a se închega in forme precise de statornicie. Cine nu are rădăcini sufletesti in adînc, slăveste azi un crez pentru a căpăta mîine o mai bună simbrie in tabăra negatiei lui. Dar constatînd speta, justificăm încă o dată rostul nostru la această revistă. Pentru noi scrisul nu este o profesiune ci, ocolind cuvîntul misiune, o poruncă morală; o calamitate dacă voiti, căzută pe umerii slabi ai cite unui ins în care se îmbulzesc să izbucnească in expresii acele aspiratii nedomolite ce zac in inima neamului. Cine comercializează condeiul, evitînd spiritul si gîdilînd animalul din om, nu face altceva decît să ia în desert marea poruncă si să caricaturizeze diabolic sarcina ce i s-a pus pe umeri. Arta adevărată -si nu există vreo capodoperă in cutiura omenească să contrazică această lege - aria adevărată are totdeauna crestetul iluminat de viziunea de fulger a Paradisului. Între Dumnezeu ca izvor al frumusetii si între inima neamului ce aspiră după ea, scriitorul e un mijlocitor. In opera lui vibrează elementele acelui acord suprem în care sufletele, biciuite de groaza vremelniciei, se regăsesc, pentru o clipă măcar, in armonia vastă a infinitului. Căci, după toate esteticile din lume, arta e ordonantă, armonie si strălucire si asemenea ei, toate activitătile omenesti, hrănite din principiul adevărului, se subtiază si se iluminează treptat, in măsura efortului de înăltare, pentru a-si muia vîrfurile in lumina de sus ca turlele aeriene ale catedralelor.

Nichifor CRAINIC
  
"Gândirea", Octombrie, 1934

1) In acest parcurs de spatiu (1933-'34), merită precizată pozitia lui N. Crainic prin alăturarea sa miscării tineretului, arestarea sa si a Prof. Nae Ionescu în noaptea de 29 / 30 Decembrie 1933 si depunerea lor la închisoarea Jilava împreună cu alti conducători legionari, suprimarea publicatiilor nationaliste, s.a.

2) Cuvantul e aici utilizat în acceptiunea de smerenie crestină.

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE